Zobacz pełną wersję : zamiana E-P1 na ... ???
no właśnie na co ;) no ale od początku.. noszę się ostatnio z zamiarem odesłania mojego e-p1 na emeryturę ;) początkowo byłem zdecydowany na e-p3 (jest teraz w całkiem niezłej cenie) ale gdy przemyśleć sprawę to w zasadzie taki e-p1 na sterydach (jakość obrazu pomijając nieco mniejszy szum w jpg chyba identyczna).. e-p5 chętnie.. no ale może jak wyjdzie e-p6 i cena osiągnie bardziej przyzwoity pułap ;) może więc hmmm z pewną taką nieśmiałością e-pl5? niestety nie znalazłem żadnego w okolicy żeby sprawdzić "jak leży" był za to e-pl3 no i cóż.. konstrukcja wygląda nawet na dość solidną.. ergonomia cholera wie.. nie lepi się do ręki tak jak mój e-p1 kciuk włazi mi na ten wystający odchylany ekran, a przecież dłoni nie mam wcale dużych.. no ale może kwesta przyzwyczajenia.. zastanawiałem się jeszcze nad fuji x100 ale ostatecznie zarzuciłem tą koncepcję.. boje się, że będzie za bardzo mułowaty.. tak czy inaczej może ktoś z Was był/jest w podobnej sytuacji i miałby ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami/przemyśleniami?? :)
pozdrawiam
Ale to TY wiesz czego chcesz. A jak nie wiesz, to może jeszcze sezon poczekać...
Jak dokupisz do epl3 skorzane etui to ergonomia zyskuje :)
Epl5 ma mikro "grip" i tez lepiej sie trzyma niz goly epl3.
pozdro
Ale to TY wiesz czego chcesz. A jak nie wiesz, to może jeszcze sezon poczekać...
w zasadzie wiem ;) tj potrzebuje szybszy aparat i byłoby by miło gdyby iso powyżej 800 nie było zanadto zaszumione..
czekanie nigdy nie było moją mocną stroną.. no chyba, że jakieś szkło na pociesznie sobie sprawię obecnie mam tylko IIke kita 14-42
Jak dokupisz do epl3 skorzane etui to ergonomia zyskuje :)
Epl5 ma mikro "grip" i tez lepiej sie trzyma niz goly epl3.
pozdro
epl3-ki raczej nie biorę pod uwagę przymierzałem się do niej ze względu na podobną konstrukcję do epl5, która jest chyba optymalnym wyborem w tym przedziale cenowym no ale jak wyżej nie jestem do końca przekonany co do ergonomii no i hmmm seria epl kojarzyła mi się raczej dotąd z takimi trochę.. budżetowymi aparatami ;)
w każdym bądź razie jestem ciągle na etapie analizowania/poszukiwania więc pomyślałem zapytam ;) wiadomo, że przez dyskusje łatwiej uporać się z dylematami zwłaszcza, gdy ktoś miał może i podobne
Też miałem E-P1 i zamieniłem go kiedyś na E-P3, ale mi najbardziej zależało na możliwości podpięcia wizjera i szybszym AF.
W tej chwili albo bym wybrał E-PM2, E-PL5. W przypadku E-PL5 denerwuje kółko sterujące, które zbyt lekko chodzi.
Chyba, że trochę więcej funduszy uzbierać, wtedy jest E-P5 i E-M5 który choć większy, jest bardzo fajnym aparatem.
Też miałem E-P1 i zamieniłem go kiedyś na E-P3, ale mi najbardziej zależało na możliwości podpięcia wizjera i szybszym AF.
W tej chwili albo bym wybrał E-PM2, E-PL5. W przypadku E-PL5 denerwuje kółko sterujące, które zbyt lekko chodzi.
Chyba, że trochę więcej funduszy uzbierać, wtedy jest E-P5 i E-M5 który choć większy, jest bardzo fajnym aparatem.
e-m5 jest fajny i wcale nie taki "wielkogabarytowy" ale jednak to rozmiar wyżej.. boje się, że jak pójdę w tym kierunku to - podobnie jak kiedyś e-410 - będzie zwiedzać szafę częściej zamiast inne ciekawe miejsca.. e-p5 jest w tej chwili stanowczo za drogi.. ewentualnie mógłbym wziąć e-p3 na przeczekanie + jakiś jasny obiektyw ale czy to ma sens?
Taki średni.
Na przeczekanie lepiej E-PM2 lub E-PL5 bo mają nowszą, lepszą matrycę.
Z niewielkim etui E-M5 spokojnie możesz zawsze zabrać z sobą.
Też mam cały czas EP1 i tak prawdę mówiąc to najbardziej ze wszystkich olympusów podoba mi się panasonic GX7 - poczekam jeszcze troszkę sobie.
Darekw1967
10.09.13, 20:44
Taki średni.
Witam !
I szybszy AF.
Pozdrawiam
Według mnie mając E-P1 i planując zmianę należy sobie odpuścić wszystko starsze od E-M5.
Matryca z E-M5/E-PL5/E-PM2/E-P5 jest dużo lepsza od tej ze starych penów. Ja jako model tymczasowy kupiłem E-PL5 i wygląda że jednak zostanie ze mną na dłużej, obrazek jest fajny, myślałem o zmianie na E-P5, ale ostatecznie najpierw skompletuję szklarnię, a potem będę się zastanawiał nad korpusami.
E-PM2 - zapoluj na używkę.
no właśnie na co ;) no ale od początku.. noszę się ostatnio z zamiarem odesłania mojego e-p1 na emeryturę ;) początkowo byłem zdecydowany na e-p3 (jest teraz w całkiem niezłej cenie) ale gdy przemyśleć sprawę to w zasadzie taki e-p1 na sterydach (jakość obrazu pomijając nieco mniejszy szum w jpg chyba identyczna).. e-p5 chętnie.. no ale może jak wyjdzie e-p6 i cena osiągnie bardziej przyzwoity pułap ;) może więc hmmm z pewną taką nieśmiałością e-pl5? niestety nie znalazłem żadnego w okolicy żeby sprawdzić "jak leży" był za to e-pl3 no i cóż.. konstrukcja wygląda nawet na dość solidną.. ergonomia cholera wie.. nie lepi się do ręki tak jak mój e-p1 kciuk włazi mi na ten wystający odchylany ekran, a przecież dłoni nie mam wcale dużych.. no ale może kwesta przyzwyczajenia.. zastanawiałem się jeszcze nad fuji x100 ale ostatecznie zarzuciłem tą koncepcję.. boje się, że będzie za bardzo mułowaty.. tak czy inaczej może ktoś z Was był/jest w podobnej sytuacji i miałby ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami/przemyśleniami?? :)
pozdrawiam
a jaki masz fundusz?
Taki średni.
e-pm2 się boje ;) wydaje mi się taki.. plastikowy
Też mam cały czas EP1 i tak prawdę mówiąc to najbardziej ze wszystkich olympusów podoba mi się panasonic GX7 - poczekam jeszcze troszkę sobie.
no ładny ładny gx7 jest ale drogi dość :)
Według mnie mając E-P1 i planując zmianę należy sobie odpuścić wszystko starsze od E-M5.
Matryca z E-M5/E-PL5/E-PM2/E-P5 jest dużo lepsza od tej ze starych penów. Ja jako model tymczasowy kupiłem E-PL5 i wygląda że jednak zostanie ze mną na dłużej, obrazek jest fajny, myślałem o zmianie na E-P5, ale ostatecznie najpierw skompletuję szklarnię, a potem będę się zastanawiał nad korpusami.
a co miałeś wcześniej?
---------- Post dodany o 00:12 ---------- Poprzedni post był o 00:04 ----------
jw. ;) mam wrażenie, że mój e-p1 w tym zestawieniu to czołg ;)
a jaki masz fundusz?
3tys. maks ale wolałbym 2,5 :)
Ja obecnie taki posiadam i również polecam, nie jest drogi, solidny i sprawuje się świetnie.
a co miałeś wcześniej?
Canona 5D :-)
Pen podobał mi się od premiery pierwszego modelu, ale dopiero E-M5 miał matrycę która mnie satysfakcjonowała, tyle że był za drogi dla mnie, więc poczekałem aż wypuszczą ją w obudowie E-PL :-)
E-PL5 jest całkiem fajny, wolałbym E-P5 co prawda albo E-M5, ale wolę najpierw szkła, a potem się zobaczy...
3tys. maks ale wolałbym 2,5 :)
e-pl5 - there's no other way
chyba, że E-PM2 + wizjer. E-PL5 + wizjer nie ma sensu, bo zbliża się cenowo do E-M5
zamiana E-P1 na ... ???
... na E-P5. A jeśli fundusze pozwalają to w zestawie z 17/1.8, nawet bez wizjer. Dodaje tylko gabarytów (wiem, herezje opowiadam, ja, zwolennik wizjera).
zamiana E-P1 na ... ???
... na E-P5. A jeśli fundusze pozwalają to w zestawie z 17/1.8, nawet bez wizjer. Dodaje tylko gabarytów (wiem, herezje opowiadam, ja, zwolennik wizjera).
Miałem wizjer, sprzedałem. Nauczyłem się kadrować na LCD. Z zastrzeżeniem długich ogniskowych, ale tych z penem używam bardzo rzadko.
E-P5 jest bez wątpienia wygodniejszy od E-PL5, ale jak dla mnie za duża dopłata dla tej wygody.
Obrazek identyczny. Wolałbym dołożyć różnicę do jakiegoś szkiełka.
Canona 5D :-)
Pen podobał mi się od premiery pierwszego modelu, ale dopiero E-M5 miał matrycę która mnie satysfakcjonowała, tyle że był za drogi dla mnie, więc poczekałem aż wypuszczą ją w obudowie E-PL :-)
E-PL5 jest całkiem fajny, wolałbym E-P5 co prawda albo E-M5, ale wolę najpierw szkła, a potem się zobaczy...
hmmm i jak zniosłeś brak pokręteł/przycisków funkcyjnych?? :)
a tak na marginesie jak wygląda konstrukcja tego uchylnego lcd solidne to to?? ;)
e-pl5 - there's no other way
też tak sobie myślę.. zastanawiam się tylko czy trochę się jeszcze nie wstrzymać poczekać na jakieś promocje/obniżki ;)
chyba, że E-PM2 + wizjer. E-PL5 + wizjer nie ma sensu, bo zbliża się cenowo do E-M5
niee nie chce epm2 z wizjerem :) podobnie jak kolega MAF sztukę kadrowania z lcd mam opanowaną ;)
---------- Post dodany o 19:13 ---------- Poprzedni post był o 19:09 ----------
zamiana E-P1 na ... ???
ep5 odpada ze względu na cenę właśnie..
a tak trochę z innej beczki.. ricoh gr też całkiem fajny :)
z wizjerem przekracza budżet, ja brałbym bez
---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post był o 22:36 ----------
...
też tak sobie myślę.. zastanawiam się tylko czy trochę się jeszcze nie wstrzymać poczekać na jakieś promocje/obniżki ;)
...
ja mam e-pl3 i czekam na pięknego czarnego e-m5 z kitem za 3K.
a prawda jest taka, że jak zaczniesz czekać to przeleci Ci rok, albo dwa latka i będzie coś nowego a to co dzisiaj jest cool będzie już passe.
ja mam e-pl3 i czekam na pięknego czarnego e-m5 z kitem za 3K.
a prawda jest taka, że jak zaczniesz czekać to przeleci Ci rok, albo dwa latka i będzie coś nowego a to co dzisiaj jest cool będzie już passe.
mój maksymalny okres oczekiwania waha się gdzieś w granicach 2-3msc ;) po prostu tak sobie głośno gdybam, czy aby nie wyjdzie nic "na dniach" nowego co spowoduje spadek ceny e-pl5 lub może chociaż naleśnik gratis dadzą jak im zostanie po tej promocji w uk coś jeszcze ;)
hmm a na pięknęgo e-m5 za 3k to chyba jeszcze sobie trochę poczekasz ;)