Zobacz pełną wersję : Wiejowe pstryki
Trochę luksusu dawniejszych lat.
Of-460
227318
Of-461
227319
Of-462
227320
Widzę, że sporo rejestracji z Czech i Słowacji. U nas jak takie pokazy były, to też było podobnie. Widocznie nasi południowi sąsiedzi mają swirla na tym punkcie.
Piękne stare maszyny :)
Fakt mają świra i bardzo to lubią oraz umieją. U mnie zaraz za granicą w starych można powiedzieć popgerowskich zabudowaniach stoi niejedna perełka w tragicznym stanie. Próby kupna od razu są ucinane, że to nie na sprzedaż. Na zakończenie ciekawostek z Rajdu Morawii chyba jeden z najbardziej futurystycznych pojazdów marki Peugeot na poniższych zdjęciach
Of-463
227437
Of-464
227438
Of-465
227439
Of-466
227440
Of-467
227441
Trochę z szuflady jesiennych mgiełek.
Of-468
227518
Of-469
227519
Te auteczka super. Mgły jak mgły, żeby się nimi cieszyć trzeba dysponować jakimś wyraźniejszym pierwszym planem lub ciekawym światłem górą.
lisiajamka1
9.11.20, 10:19
Autka przepiękne w swych kształtach, wykończeniu, normalnie cudeńka, a mgiełki bardzo klimatyczne :)
Troszkę słoneczka wyszło zza chmur więc nadarzyła się okazja do wyjścia w plener. Chciałem spróbować jak skrypt forum przyjmie zdjęcia panoramiczne z czterech klatek. Te które oglądałem na forum po otwarciu na nowej karcie były całkiem przyzwoite. Poniżej
widok na Kopę Biskupią 890 mnpm jako najwyższy szczyt w mojej okolicy i krajobraz równinny wykonany stojąc do Kopy plecami.
Of-470
228196
Of-471
228197
Fajne na tapetę- można sobie wybrać z którejkolwiek pasujący kawałek :)
Tadeusz Jankowski
26.11.20, 18:50
Obie panoramki są całkiem, całkiem, spokojne. oszczędne, jest w nich przestrzeń i nastrój, niebo i ziemia.
Pzdr, TJ
Panoramki pięknie się prezentują.
lisiajamka1
27.11.20, 17:45
Panoramy bardzo ładne, tak jak Tadeusz napisał, jest nastrój, przestrzeń i miły dla oka widok :)
Automobile pierwsza klasa :)....
.... i podoba mi się pierwsza panorama.
Dziękuję z odwiedziny w wątku. Na zamieszczonych zdjęciach motywem przewodnim jest Kopa Biskupia widziana z różnych kierunków. Nie tak dawno zbocza tej góry porośnięte były dorodnym lasem sosnowym. Niestety inwazja szkodliwego kornika
zmusiła do wycięcia ogromnych ilości drzew ocalając te nieliczne. W puste miejsca po sosnowym drzewostanie sadzi się drzewa liściaste które jak mawiają najstarsi mieszkańcy okolic były przed sosnami.
Of-472
228254
Of-473
228255
Of-474
228256
Ostatnie najbardziej mi się podoba, choć sporą część nieba bym obciął .
Ostatnie najbardziej mi się podoba, choć sporą część nieba bym obciął .
Zgadzam się, byłoby tak że chmury jakby odnoszą się i powtarzają kształt gór.
panoramy pierwsza klasa ;)
Dzięki za konstruktywne rady dla Koronax i DeWuTe. Odpowiadając to trudno mi się oprzeć urokowi i zmienności chmur. W tym konkretnym kadrze musiałbym sporo podejść przez pole aby ograniczyć widok chmur i zachować proporcje. Kadrując straciłbym proporcje tym samym największa góra w okolicy straciła by swoje miejsce w kadrze. Dzięki Gulaszu za odwiedziny. Poniżej ostatnie akcenty jesieni w lesie w okolicy małego stawu w nim ukrytego.
Of-475
228444
Of-476
228445
Of-477
228446
... trudno mi się oprzeć urokowi i zmienności chmur. W tym konkretnym kadrze musiałbym sporo podejść przez pole aby ograniczyć widok chmur i zachować proporcje. Kadrując straciłbym proporcje tym samym największa góra w okolicy straciła by swoje miejsce w kadrze.
Nie bardzo rozumiem.
Pozwoliłem sobie pokazać trzy cięcia Twojego kadru (obcinam tylko niebo):
oryginał
228453
16:9
228452
2:1
228451
jeszcze trochę
228450
Piszesz o proporcjach czego? Zdjęcia czy góry w stosunku do otoczenia?
Proporcje zdjęcia nie są nienaruszalne a cięcie nieba nie ma (MZ) wpływu na proporcje góry w pejzażu. Dodatkowo pozwala na pozbycie się nieciekawego fragmentu nieba zachowując to, czemu nie możesz się oprzeć.
Porównaj i sam oceń.
Of-477
Szkoda obciętego czubka wierzby. Byłoby super.
Podoba mi się zdjęcie 475 :).
cięcia Helmutha w punkt jak dla mnie
cięcia Helmutha w punkt jak dla mnie
Fakt, wygląda to dobrze.
Jak zobaczyłem to się przekonałem do całkowitej słuszności przycięcia nieba i za tę cenną radę bardzo dziękuję. Pokutuje we mnie przekonanie, że muszę wykorzystać całą powierzchnię matrycy. Dopuszczam sobie lekkie prostowanie, skadrowanie lecz w niewielkim stopniu bo jak przeleję obraz na papier to wtedy biały pasek wychodzi. Wiem, że necie to nie ma dużego znaczenia ale dla mojego samopoczucia ma. Następnie dalsze kadry z leśnego spacerku.
Of-478
228604
Of-479
228605
Of-480
228606
Nastąpiła krótka poprawa pogody więc pomimo przenikliwie zimnego wiatru odwiedziłem pobliski klasztor Franciszkanów. W latach 1954-1955 po przewiezieniu z Bieszczad więziony był Prymas Polski Kardynał Stefan Wyszyński. Obecnie budynek jak widać na zdjęciu jest w remoncie. Poniżej usytuowana jest grota przy której w okresie letnim są odprawiane nabożeństwa. Na koniec panoramka mojego miasta Prudnika.
Of-481
229138
Of-482
229139
Of-483
229140
Jeszcze deszczowo-śniegowa aura która nie może się zdecydować.
Of-484
229609
Of-489
229610
6 stycznia - jeszcze śniegu nie było.
... a tu drzewa białe zupełnie :shock::wink::)
Of-484 z kropelkami fajnie wyszło.
Bodzip
Padał razem z deszczem ale było za ciepło aby się ułożył.
Teraz już jest widoczny i ma się dobrze co zwiastuje obecność prawdziwej zimy.
Of-490
229670
Of-491
229671
U mnie teraz (całą noc) jest burza śnieżna. Fajnie to wygląda :)
lisiajamka1
19.01.21, 16:48
Za przedpiszcami 484 i ostanie w b&w bardzo fajne :)
Śliczne podziękowania za odwiedziny i opinie.
Prawdziwa zima była w moich stronach dwie doby i obecnie deszcz zmył jej ostatnie ślady. Czułem, że tak będzie i zimową biel utrwaliłem na zamieszczonych zdjęciach.
Of-492
230181
Of-493
230183
Of-494
230184
Of-492 doskonałe, z nutą smogu.
Takie rozległe przestrzenie i żadnego wiatraka. Zazdroszczę widoków.
Helmuth takie miejsca to sporo za miastem i w kierunku granicy z Czechami. Tam można jeszcze gdzieniegdzie takie nieskalane słupami i wiatrakami obszary wypatrzyć.
Dzięki za odwiedziny.
W załączeniu jeszcze parę pionowych kadrów widoków zimowych. Na ostatnim jakby przydrożnej kapliczce widać, że remontowanej
znajduje się malowidło przedstawiające chłopa z radłem orającego pole i sadząc po datach ma około stu lat.
Of-495
230366
Of-496
230367
Of-497
230368
493 - wygląda jak spienione morze 494 - bardzo ładny krajobraz
Na ostatnim jakby przydrożnej kapliczce widać, że remontowanej
znajduje się malowidło przedstawiające chłopa z radłem orającego pole ...
Of-497
230368Abstrahując od jakości zdjęcia, nie bardzo rozumiem co autor krzyża/rzeźby miał na myśli, łącząc wizerunek oracza z tekstem Psalmu 34.12 (Pójdźcie dzieci, słuchajcie mnie, nauczę was bojaźni Pańskiej).
I dlaczego podpisał ten tekst jako Psalm 33.12? :roll:
OF-495. Tam chyba flara, nie mogłeś tego usunąć bo trochę przeszkadza, a kadr jest świetny.
Odpowiadając- Helmuth nie mam pojęcia jak to z sobą połączyć ale było to powodem wykonania zdjęcia.
Dziękuję jak zawsze za odwiedziny a flara pozostała przez nieuwagę.
Zimowych plenerów ciąg dalszy
Of-498
230440
Of-499
230441
Of-500
230442
Taki drogi między zaśnieżonymi drzewami to i u mnie są ale taka droga w szczerym polu- zazdroszczę. :grin:
Dziękuję za odwiedziny.
W dalszym ciągu zimowe plenery pod ocenę.
Of-501
230711
Of-502
230712
Of-502 jest fajne. Wprawdzie brakuje w tle Alp, ale nie można mieć wszystkiego :mrgreen:
Of-502 jest fajne. Wprawdzie brakuje w tle Alp, ale nie można mieć wszystkiego :mrgreen:
Beskid Niski to same, bądźmy skromni, pięciotysięczniki!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
(...)
Of-501
Widać, że i u was, rżną wszystko, aby LP rosły w siłę, a leśnicy żyli dostatniej.
PS Górki na takie... Ile m n.p.m.?
Of-502 jest fajne. Wprawdzie brakuje w tle Alp, ale nie można mieć wszystkiego :mrgreen:Też mi się podoba, tylko to UFO z lewej mi przeszkadza.
lisiajamka1
18.02.21, 17:50
Piękne zdjęcia pokazujesz, nie będę żadnego wyróżniał, bo wszystkie na swój sposób bardzo mi się podobają :)
Dziękuję za odwiedziny.
Of-501
Of-502
230712
Pięknie pokazane kolory na śniegu. A była dyskusja, a tu poglądowa fotka. Brawo Wiejo!
Beskid Niski to same, bądźmy skromni, pięciotysięczniki!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Widać, że i u was, rżną wszystko, aby LP rosły w siłę, a leśnicy żyli dostatniej.
PS Górki na takie... Ile m n.p.m.?
Alp nie ma bo wokół liczne pagórki a najwyższa Kopa Biskupia ma 890m n.p.m. Te powyżej 1000 m to w Czechach.
Lp po zaatakowaniu drzew iglastych przez kornika drukarza wycięły całe połacie radykalnie zmieniając krajobraz. Bardzo silne wiatry w ostatnich latach też zrobiły swoje. Analogiczna sytuacja jest w Czechosłowacji. Na pocieszenie w miejsce wyciętych lasów iglastych sadzi się lasy liściaste które były tu przed iglastymi.
Poniżej rzeczka w zimowej szacie i przemiły konik napotkany podczas spaceru.
Of-503
230770
Of-504
230771
Of-505
230772
Po powitaniu z koniem w sporej odległości zauważyłem w polu samotne drzewko. W głowie powstała myśl klasyka a efekt poniżej
Of-506
230867
Of-507
230868
Oba super, chyba to drugie (bez słońca) wybrałbym do powieszenia na ścianie.
Wrażenie robi "dziewiczy", niezadeptany śnieg.
Też uważam, że drugie lepsze.
Dziękuję za odwiedziny i sugestie. Jeszcze trochę zimy zatrzymanej w zdjęciach bo nie został po niej nawet mały ślad.
Of-508
230943
Of-509. Do tego drzewa będę wracał o różnych porach.
230944
509 - minimalistyczne, fajne. Może trochę więcej kontrastu i trochę przycięć prawa stronę.
Of-509. Do tego drzewa będę wracał o różnych porach.
oby tylko Ci drzewa nie wyciąli :( :roll:
choc ciut bym to przekadrowała to ten minimalizm przyjemny
Serdeczne dzięki za uwagi i na przyszłość w swoim wątku chętnie widziałbym sugestie klubowiczów. Jednocześnie proszę o zrozumienie mojej okresowej nieobecności na forum ważnymi życiowo sprawami. Poniżej dwa kadry o odmiennej tematyce.
Of-510
231692
Of-511 budynek muzeum i wieża ratusza w Opolu.
231693
majeczek78
25.03.21, 02:24
No i 510 jak dla mnie to całkiem całkiem...
Miejscówka na 510 ma potencjał. Przypilnować dobrego nieba z fajnym światłem i będzie super.
Czasem jakiś sentyment budzi się w człowieku widząc zanieczyszczony teren. Po prawej stronie drzewek jest mały staw w części zasypany oponami o licznych butelkach i puszkach wszelkiego rodzaju nie wspomnę. Wokół stawu gruz z remontów i worki śmieci. Ujęły mnie dwa kwitnące drzewka które w tym terenie wyglądały jak dwa okazałe piękne bukiety gdzieś na stole w melinie.
Of-512
233548
Of-513
233549
Fotografia pozwala dostrzec piękno zakątka, bez ujęcia całości.
To coś akurat jad wizualizacje domów od deweloperów :-)
lisiajamka1
11.05.21, 20:02
Na Of-513 "falująca" wyschnięta trawa pięknie dopełnia zdjęcie :)
Of-513 też i mnie bardziej się podoba, na poprzednim to drzewo mz za mocno weszło w kadr.
Dziękuję Kolegom za odwiedziny i wskazówki.
Jeszcze trochę wiosny w moim wątku
Of-514
234012
Of-515
234013
Of-516
234014
Of-517
234015
514 - co to za "maziaje" na lewo od wieżyczki?
Starałbym się zmienić pozycję / kadr, żeby podbyć się drutów.
514 - co to za "maziaje" na lewo od wieżyczki?
Starałbym się zmienić pozycję / kadr, żeby podbyć się drutów.
Maziaje po lewej stronie wieżyczki pozostały po nieuważnym usunięciu gałązek drzewa. Po prostu zacząłem i nie skończyłem będąc pochłonięty czymś innym. Za późno na edycję wiec odbiorcę przepraszam.
Drutów z kolei nie było możliwości się pozbyć kadrując obiekt musiałbym pominąć kwitnące drzewo.
Te wszędobylskie linie elektryczne i mnie w terenie wkurzają, często krajobraz fajny to coś przeszkadza.
Te wszędobylskie linie elektryczne i mnie w terenie wkurzają, często krajobraz fajny to coś przeszkadza.
Na ogół stempel pomaga na tę przypadłość. Ale efekt zależy od dokładności.
Próbowałem po Waszych uwagach wyretuszować to zdjęcie wiec maziaje bez problemu, część przewodów także ale tak gdzie przebiegają przed dachówkami i grubszymi konarami drzew poległem. Nie pomógł stępel, wycinek z dachu nałożony na przewód. Wszystkie zabiegi były bardzo widoczne a możliwa do osiągnięcia precyzja zajęła by ogrom czasu podczas gdy zdjęcie
nie było jakieś niepowtarzalne więc nie zasługiwało na ogrom pracy.
Wokół na polach pojawiły się kwitnące rzepaki jako wdzięczny temat krajobrazu i poniżej kilka ujęć:
Of-518
234388
Of-519
234389
Of-520
234390
Of-521
234391
Kilka zdjęć z krótkiej wycieczki do Wrocławia:
Of-522
234465
Of-523
234466
Of-524
234467
Of-525
234468
To takie bure coś to Odra ?
Podoba mi się ta "muszla" cy cuś ? :)
Bodzip faktycznie, Odra miała taki gliniasty kolor co dziwiło nawet samych mieszkańców. Było to spowodowane wcześniejszymi intensywnymi opadami w okolicy a wezbrane lekko dopływy tak rzekę zabarwiły. Na poniższych zdjęciach widać także ten kolor ale zabudowa się nie zmieniła:
Of-526
234480
Of-527
234481
Of-528
234482
Of-529
234483
Of-530
234484
Szkoda że chmury i niebo tak wyszły jak wyszły, moim zdaniem można by więcej z tego wyciągnąć, i zdjęcia byłby ciekawsze.
No właśnie, masz zdjęcia w RAW-iwe ? Np. of-529 - można by się pobawić :)
m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/members/59557-m_a_g) masz pewnie rację co do technicznej obróbki zdjęć bo jesteś w tym bardzo dobry. Moją myślą zaś było nie robienie pocztówek z bardzo znanych wrocławskich miejsc tylko inaczej. Podczas wielu prób jedna z zmniejszonym kontrastem, obniżenia jasnych i średnich tonów na krzywej dała miękki nazwałbym to pastelowy obraz. Spodobał mi się efekt i poddałem fotki ocenie a wnioski już nasunęły się same.
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) już przesłałem.
Jeszcze trochę rzepaku na okolicznych polach:
Of-531
234535
Of-532
234536
Of-533
234537
No no no Ostrów Tumski, Hala Targowa, "Mostek Miłości" ... Ostatnio robili remont tego mostu. Pościągali wszystkie kłódki, a tu proszę już wiszą nowe :)
Jeśli faktycznie zdjęcia robiłeś w maju to pogodę trafiłeś paskudną .
To takie bure coś to Odra ?
Podoba mi się ta "muszla" cy cuś ? :)
Bo to najlepsza woda na piwo z wrocławskiego browaru. :mrgreen:
m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/members/59557-m_a_g) masz pewnie rację co do technicznej obróbki zdjęć bo jesteś w tym bardzo dobry. Moją myślą zaś było nie robienie pocztówek z bardzo znanych wrocławskich miejsc tylko inaczej. Podczas wielu prób jedna z zmniejszonym kontrastem, obniżenia jasnych i średnich tonów na krzywej dała miękki nazwałbym to pastelowy obraz. Spodobał mi się efekt i poddałem fotki ocenie a wnioski już nasunęły się same.
Nie no ,jak tak chciałeś to tak ma być, nie było moim celem się wymądrzać tylko napisałem co ja bym zrobił z tymi zdjęciami, więc nie bierz tego do siebie.
Of-533 fajny rzepak (?), natomiast skoro już tak robisz te chmury a nie inaczej i są mało kontrastowe, to nieśmiało zwracam uwagę że w dwóch miejscach trochę bardziej kontrastowa chmura wygląda jak paprochy na matrycy. Ja wiem że tak nie jest, ale tak wygląda.
Zwłaszcza to na środku kadru tuż nad tym wzniesieniem.
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) już przesłałem.
NO więc tak sobie grzebnąłem :) Zrobiłem nacisk na niebo.
234558
Klimat bardzo starych pocztówek. Tylko samochody nie pasują no i hulajnoga do usunięcia ;)
m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/members/59557-m_a_g) nawet tak nie pomyślałem po prostu masz dużo większą wiedzę i Twoje wskazówki są cenne dla mnie jako amatora a poza tym jest to wątek ocena zdjęć i wszelkie opinie są mile widziane.
Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/members/6250-Bodzip) fajnie to wygląda i jest jednak dużo lepsze od mojego jakby wypaczonego zdjęcia.
lisiajamka1
14.06.21, 10:47
Z wielką przyjemnością spacerek po Wrocku zrobiłem :) Brzózki też fajne.
Zainspirowany wskazówkami jak i sugestią spojrzenia innym okiem poprawiłem zdjęcia z Wrocławia i wydaje mi się, że wyciągnąłem max z plików NEF w Lr. Poniżej załączone próby:
Of-534
234777
Of-535
234778
Of-536
234779
Of-537
234780
No i teraz jest naprawdę dużo lepiej. Może gdzieniegdzie przesadziłeś trochę, ale i tak wolę te zdjęcia niż poprzednie. Duży plus.
Mam podobne odczucia. I teraz fajnie się ogląda :)
Ogląda się o wiele lepiej, ale obróbka jest troszkę przesadzona.
NO więc tak sobie grzebnąłem :) Zrobiłem nacisk na niebo.
I pięknie z Twojej strony. :)
Wydaje mi się że doprawiłeś zbyt dużą porcją kontrastu.
A i toalety też bym usunął :)
I pięknie z Twojej strony. :)
Wydaje mi się że doprawiłeś zbyt dużą porcją kontrastu.
Racja.
A i toalety też bym usunął :)
Nigdy w życiu, wiadomo gdzie sikać. Jak prostata woła to trudno się oprzeć :mrgreen:
Spojrzałem na zdjęcia "rzepakowe" (of531 i of533).
Czy jesteś bardzo "przywiązany" do formatu 4:3?
Bo te ujęcia aż się proszą o przycięcie do 16:9 albo i jeszcze bardziej panoramicznego od góry - niebo nic tu nie wnosi, wszystko co ciekawe jest na dole.
Dziękuję za odwiedziny i trafne uwagi. Poniżej fotki mojej pagórkowatej okolicy:
Of-538 widok wieży Kościoła w Szybowicach
234977
Of-539 widok kapliczki na tzw. Glinianej Górce k. Głogówka
234978
Of-540 jedno z okolicznych rzepakowych pól
234979
Z krótkich spacerków po mojej okolicy:
Of-541
235259
Of-542
235260
Of-543
235261
lisiajamka1
4.07.21, 09:15
Miła dla oka okolica i rzepak fotogeniczny :) Fajne zdjęcia.
Po panademicznej przerwie w Otmuchowie powróciło Lato Kwiatów i z tej pięknej imprezy mała relacja:
Of-544
235369
Of-545
235370
Of-546
235371
Wciąż kręcę się w miejscu i zaczyna doskwierać mi brak innych niż pola plenerów. Do tego brak weny i może ogólne spowodowane upałem otępienie. Poniżej przydrożny chwaścik:
Of-547
235580
Wciąż kręcę się w miejscu i zaczyna doskwierać mi brak innych niż pola plenerów. Do tego brak weny i może ogólne spowodowane upałem otępienie. Poniżej przydrożny chwaścik:
Of-547...
Trzeba przyjechać do BN. Daj znać - połazimy :)
Wciąż kręcę się w miejscu i zaczyna doskwierać mi brak innych niż pola plenerów. Do tego brak weny i może ogólne spowodowane upałem otępienie. Poniżej przydrożny chwaścik:Spoko, ja też niby jeżdżę w teren, ale jakoś temperatura przeszkadza mi w fotografowaniu.
Wciąż kręcę się w miejscu (...). Do tego brak weny i może ogólne spowodowane upałem otępienie.
Znam to z autopsji. Byle do jesieni ;)
Dziękuję Kolegom za moralne wsparcie i jakoś tak lepiej na duszy się zrobiło. Upały zamieniły się w obfite i ulewne deszcze a w parę godzin jezioro zmieniło swoją linię brzegową. Parę zdjęć z tego faktu poniżej:
Of-548
236843
Of-549
236844
Of-550
236845
Krótka wycieczka do Wrocławia na kilku kadrach:
Of-551
238832
Of-552
238833
Of-553
238834
Trochę architektury z Opola i Wrocławia:
Of-554 tzw. Opolska Wenecja
238963
Of-555 panorama wrocławskiej hali
238964
Bardzo ładnie tu pracujesz w tym wątku :)
Co przedstawia zdjęcie 553?
Tak mnie ciekawi co to takiego.
O park szczytnicki .... pergola, hala ludowa, iglica. Pięknie :)
A gdzie WFF? :)
Co przedstawia zdjęcie 553?
Tak mnie ciekawi co to takiego.
koronax wyręczę autora... To iglica wrocławska. Stoi koło hali ludowej i Wytwórni Filmów Fabularnych. :)
lisiajamka1
18.11.21, 20:54
Zdjęcia bardzo przyjemne w odbiorze :)
Krótka wycieczka do Wrocławia na kilku kadrach: ...Coś w moim guście. Pewnie gdybym tam był, zrobiłbym podobne. :grin:
Dzięki za odwiedziny. Hala i iglica dla miejscowych jest już opatrzona i zapewne sfotografowana z każdej strony. Podczas mojego króciutkiego pobytu było prawie 30 stopni ciepła więc wykorzystałem chwilową pustkę przy tych obiektach. Odpoczynek miałem przy fontannie i przy odtwarzanej muzyce pijąc mrożona kawę pełen relaks. Na wakacjach też odwiedziłem Otmuchów i tam sfotografowałem górujący nad miasteczkiem kościół którego wnętrze wywarło na mnie duże wrażenie przez dominującą na ścianach biel, czarne wystroje i złote ornamenty.
Of-556
239083
Of-557
239084
Of-558
239085
Of-559
239086
Fajnie, że zaczęło wszystko normalnie działać.
Zaciekawiłeś mnie, muszę przystanąć gdzieś w Otmuchowie.
Tak ten kościół jest ciekawy.
A sadzawka, znaczy się zalew jeszcze jest? :)
Tak ten kościół jest ciekawy.
A sadzawka, znaczy się zalew jeszcze jest? :)
A pewnie, że jest! W sumie Ty też nie masz tam za daleko...:wink:
Może sobie mini zlot zrobimy w Otmuchowie?
A pewnie, że jest! W sumie Ty też nie masz tam za daleko...:wink:
Może sobie mini zlot zrobimy w Otmuchowie?
Kiedyś dawno dawno temu. Jak był jeszcze ośrodek wypoczynkowy ZUP. To jeździłem tam popływać na żaglówkach, bojerach i desce... :)
W ostatnich latach zmienili się właściciele ośrodków nad jeziorem. Nie jestem z tym na bieżąco więc nie będę wprowadzał w błąd. Natomiast samo jezioro jest, jako zbiornik spełnia swoją rolę i w sezonie jest oblegany przez turystów a po sezonie przez wodniaków i wędkarzy. Poniżej stara polna droga łącząca miejscowości Głębinów i Wójcice a obecnie Głębinów-Otmuchów gdyż miasteczko wchłonęło pobliską miejscowość. Zrobiłem zdjęcia tej drogi gdyż jeszcze po lewej i prawej stronie jest przestrzeń pól a przez drogę przebiegają sarny, lisy, dziki, bażanty widziano też jenoty. Faktem też jest, że miejsca te pomału ulegają przekształceniom i są przeznaczane pod zabudowę domów najczęściej jednorodzinnych więc kwestia niedużego czasu i ta przestrzeń się zmieni.
Of-560
239183
Of-561
239184
Of-562
239185
Chyba jeszcze tu nie byłam :roll: ale będę zaglądać. Kościół w Otmuchowie bardzo mi się spodobał.
Tadeusz Jankowski
24.11.21, 00:34
Bardzo ładna seryjka, szczególnie of-560 z urokliwą drogą wśród pól.
TJ
Jeszcze troszkę z tej okolicy w jej naturalnym od lat kształcie a jako ciekawostkę płaskorzeźby w zbożu wykonane przez kapryśne wiatry.
Of-563
239247
Of-564
239248
Of-565
239249
Ładne krajobrazy, ładne chmury
Ładne te chmurki na ostatnich.
A na 563 to jakieś chyba UFO znaki w zbożu zostawiło , że to jak w środku takie wygniecione zostało . :mrgreen:
Odpowiadając chmurki były niemal głównym bodźcem do zrobienia tych zdjęć. Ślady w zbożu jakby były bardziej geometryczne to można snuć różne teorie ale w tym przypadku to na pewno kapryśny mocny wiatr. Za oknem już panuje prawdziwa zima i na dachach aut przynajmniej 15 cm śniegu, który pokrył swoją bielą akcenty pięknej polskiej jesieni którą zatrzymałem w swoich pstrykach:
Of-566
239265
Of-567
239266
Of-568
239267
lisiajamka1
29.11.21, 13:39
Zdjęcia letnio-jesienne bardzo ładne, od razu cieplej się zrobiło :)
Zdjęcie 566 wpadło mi w oko. :)
Cieplutki, fajne - szczególnie przy obecnej pogodzie :)
Jak zawsze bardzo dziękuję za odwiedziny i pozostawienie śladu. Trochę zazdrościłem Bodzipowi i DeWuTe zdjęć ich drewnianych kościółków a i mnie się przydarzyło zupełnie przypadkiem w drodze do Namysłowa. Na parkingu zgadałem się z innym kierującym który powiedział mi, że w miejscowości Woskowice Małe jest drewniany kościółek a że nie
daleko to podjechałem. Zamieszczone poniżej zdjęcia są trochę zmanipulowane szczególnie od frontu kościoła gdyż usunąłem z nich kosze na śmieci i słup elektryczny z plątaniną przewodów. Nie jestem w tym mistrzem więc na pewno dla wprawnego oka miejsca te będą widoczne za co przepraszam.
Of-569
239380
Of-570
239381
Of-571
239382
Udało mi się uchwycić niepełną tęczę wychodzącą z chmury i ostatni moment przed żniwami.
Of-572
239780
Of-573
239781
Jak ten kościółek się uchował w tamtych stronach... Widać mocną tendencję do wymiany, że tak brzydko napiszę "taboru" starego na nowy. A że kasy na takie zabytki brak, to wiadomo jak to się kończy
A ostatnie zdjęcie niewątpliwie jest pod sporym napięciem. :)
A garniec ze złotem szukałeś ? :mrgreen:
Jak ten kościółek się uchował w tamtych stronach... Widać mocną tendencję do wymiany, że tak brzydko napiszę "taboru" starego na nowy. A że kasy na takie zabytki brak, to wiadomo jak to się kończy
A ostatnie zdjęcie niewątpliwie jest pod sporym napięciem. :)
Wiem, że w okolicy Kluczborka jest kilka ładnych drewnianych kościółków. Planuję na wiosnę zrobić objazdową wycieczkę i sfotografować te piękne zabytki.
Bodzip niczym wydobyłem saperkę to już na miejscu był tłum ludzi ale nikt nic nie wykopał widocznie garniec jest w innym miejscu.
Niżej dwa miejscowe widoczki. Jeden spokojny a drugi mocno hałaśliwy.
Of-574
240101
Of-575
240102
A ostatnie zdjęcie niewątpliwie jest pod sporym napięciem. :)Na Mazowszu północnym takich "drewniaków" jeszcze sporo stoi.
Takie zabytkowe kościółki są na trasie Łomża-Nowogród czyli na granicy Podlasia i Kurpi. Żeby zwiedzić trzeb się umówić kościelnym. Fajne widoki.
Dzięki za odwiedziny. Poniższe zdjęcie nasuwa mi nazwę randkomat ale to może tylko mi tak się wydawać.
Of-576
240168
lisiajamka1
31.12.21, 10:33
Poniższe zdjęcie nasuwa mi nazwę randkomat ale to może tylko mi tak się wydawać.
Of-576
Trzeba by było wsłuchać w szum trzcin :wink: Fajne.
Dzięki za odwiedziny. Poniższe zdjęcie nasuwa mi nazwę randkomat ale to może tylko mi tak się wydawać.
Of-576
Bardzo subtelnie to określiłeś... :)
Dzięki za odwiedziny w wątku. Zima jak na razie była dość krótka i jej aurę zatrzymałem na poniższych zdjęciach.
Of-577
240242
Of-578
240243
Of-579
240244
Świetne zdjęcie 577 . Ładna ta zima na tym zdjęciu .
Na 579 ciekawie te sylwetki ludzików przebijają się przez śnieg.
Ładna zima - u mnie już ni ma.
Bardzo ładne, szczególnie 577.
No na 577 światełko dopisało. I coś tam fajnie górzystego się w tle majaczy - co to za pagórki?
No na 577 światełko dopisało. I coś tam fajnie górzystego się w tle majaczy - co to za pagórki?
Na horyzoncie to fragment pasma Gór Opawskich z najwyższym szczytem Kopa Biskupia 890 mnpm. To pasmo łączy się bezpośrednio z pasmem górskim Wysokiego Jasienika już w Czechach z najwyższym szczytem Pradziad 1491.3 mnpm. Według niektórych przewodników 1493 mnpm. Wracając do Gór Opawskich to przeważają pagórki o wysokości średnio od 300 mnpm do 400 mnpm stopniowo coraz większych w kierunku granicy z Czechami.
A dla mnie naj naj jest 579. Super. :)
Dziękuję za odwiedziny i opinie. Poniżej moja próba nocnych zdjęć wykonanych z ręki podczas pobytu w pobliskiej Nysie.
Of-580
240898
Of-581
240899
Of-582
240900
Of-583
240901
Tadeusz Jankowski
24.01.22, 00:09
Foteczki dokumentujące, niezłe, wnoszące coś do wyobraźni.
TJ
... moja próba nocnych zdjęć wykonanych z ręki podczas pobytu w pobliskiej Nysie.Całkiem udane próby. :)
Fajna Nyska, chociaż trochę krzywe (pochyliłeś obiektyw) i kadrowałbym trochę ciaśniej.
Dzięki za odwiedziny i opinie. Helmuth ta Nyska to nie replika a trochę zdeformowana makieta chociaż ustawienie obiektywu też nie było idealne. Poniżej kilka zdjęć z tematu za miastem.
Of-584
240963
Of-585
240964
Of-586
240965
majeczek78
27.01.22, 21:44
585 fajna miejscówa !
Ja również pochwalę 585 i jeszcze 582.
jakoś mi scena na 584 nie pasuje do B&W, ale pewnie światło było marne i próbowałeś coś ratować?
585 super - i miejscówka i jej wykorzystanie, odwiedzaj to miejsce.
Co do 586 mam "zmieszane" uczucia - próbuję zrozumieć zamysł, ale jakość trochę uciekła - moim zdaniem ostrość na brzózkach i duuużo mniejsza GO by się tu przydała.
Tadeusz Jankowski
27.01.22, 22:57
585 najbardziej mi się spodobało. Krajobraz rozmaity.
TJ
Dziękuję za opinie i odwiedziny. August 68 zdjęcie nr. 584 specjalnie zrobiłem w BW bo to szczególne dla mnie miejsce i chciałem pozostawić po nim ślad w swoim wątku. Poniżej jeszcze Nysa nocą:
Of-587
241152
Of-588
241153
Fajne te nocne bez statywu.
Dzięki za odwiedziny. Spacerując na stawem i wypatrując oznak wiosny zastałem taki widoczek. Urocza brzózka rosnąca nad brzegiem na skutek roztopu runęła do wody. Drzewa szkoda a jedynie pożytek będą miały na wiosnę młode rybki.
Of-589
241661
Of-590
241662
Nad pobliskim stawem panoszący się łabędź postanowił pilnować mnie czy przypadkiem nie przyniosłem mu jedzonka. Rozczarowany podgryzał korzonki tataraku i pozwolił się sfotografować.
Of-591
241752
Of-592
241753
Of-593
241751
Łabędź pięknie zapozował, chociaż światła chyba nie było...
A nie dało się zejść trochę niżej? Tak do poziomu oczu ptaka?
Łabędź pięknie zapozował, chociaż światła chyba nie było...
A nie dało się zejść trochę niżej? Tak do poziomu oczu ptaka?
Niżej zejść się nie dało bo to prawie metrowej wysokości stroma skarpa a morsowanie to tylko oglądam. Odnośnie światła to fakt, że było słoneczko za chmurami i dość kapryśnie się zachowywało ale zawsze wtedy kiedy go odrobinę potrzebowałem.
Jako, że ostatnio często jestem w Nysie poniżej kilka zdjęć z tego ciekawego miasta:
Of-594 widok na katedrę.
242019
Of-595 widok na budynek PSPoż.
242020
Of-596 tereny zielone na brzegu rzeki Nysa.
242021
Za miastem można jeszcze spotkać naturalne alejki drzew:
Of-597
242063
Of-598
242064
Of-599
242065
Of-600
242066
Kiedyś, kiedyś - jeździłem na wójka WFM-ce właśnie takimi alejkami. Eeech żeby ten czas wrócił :mrgreen:
Dzięki za odwiedziny. Poniżej fotki z cichego odludnego zakątka w którym można nabrać lepszego spojrzenia na rzeczywistość:
Of-601
242134
Of-602
242135
Of-603
242136
Lubie takie odosobnione miejsca. Choć ze smutkiem muszę przyznać, że coraz mniej ludzi potrzebuje takiego orzeźwiającego "oddechu".
Są tak zajęci gonitwą za nie wiadomo czym, że nie mają nawet ochoty rozejrzeć się dookoła i trochę odetchnąć....
Ps.
Widzę że Nysa nic się nie zmienia. Wciąż jak osiemnastolatka. :)
Tadeusz Jankowski
27.02.22, 21:50
Nastrojowe foteczki. W Nysie byłem bardzo dawno. Miasto spodobało mi się bardzo. Dostrzegłem w nim potencjał fotograficzny, ale wtedy cala technika foto, to był czarno białe fotki na papierze Fotopan, który przenosił niewiele więcej jak jakieś 30% dzisiejszej rozpiętości tonalnej, a rozdzielczość dostępnych mi obiektywów (tego w aparacie i tego w powiększalniku) była mniej niż skromna w porównaniu do dzisiejszych.
TJ
lisiajamka1
1.03.22, 09:53
Miły dla oka i duszy spacer w plenerze :)
Za miastem można jeszcze spotkać naturalne alejki drzew:
Of-597
Of-598
Of-599
Of-600
Fajne miejsce, może to za sprawą tych udanych zdjęć:wink:?