Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wiejowe pstryki

Strony : 1 2 3 [4] 5

bartek86
6.05.10, 15:49
Wiejo ale z Ciebie romantyk :wink:
Fontanna ładna

e-510
10.05.10, 17:21
Tęcza w fontannie bajkowa! :)
Może ciut za jasno w kadrze.

Drugi kadr,prosi się o pionowy format to raz a dwa coś nie nie wyszło z obróbką(znowu ta pieruńska obróbka :)).Coś dzieję się z kolorem niedobrego i z cieniem.

Wiejo,Moszna to piękne miejsce,jak masz coś jeszcze z miłą chęcią pooglądam.Lubiłem tam bywać,zwłaszcza kiedy kwitną azalie...

Pozdrawiam.

helmuth
11.05.10, 19:45
Ja osobiście nie wiem o jaką krate chodzi hmmm :roll:
Teraz już wiem, że możesz nie wiedzieć. :wink:
Nie miałem dostępu do mojego komputera przez kilka dni i zajrzałem na forum z innego komputera. Też nie widziałem żadnej kraty :roll:
Chyba to moja karta grafiki, bo próbowałem zmieniać rozdzielczość i krata znikała :-P

Wiejo
11.05.10, 21:22
Odpowiadając- Helmuth możesz mieć rację ponieważ bawiąc się filtrami zdjęcie fontanny potraktowałem filtrem wyostrzającym soczewkowym który ładnie uwypuklił krople wody. Nie widziałem w zdjęciu po obróbce nic szkodliwego wiec je zamieściłem ale może na komputerze o zdecydowanie lepszych parametrach jest widoczna kratownica której ja nie widzę dlatego możesz mieć rację. Zamiszczam też zdjęcie prawie orginał 288a więc jak będziessz miał możliwość to proszę o sprawdzenie. Igorra wolałem ten kran a raczej pompę od widoku tego co za alejką który dla przykłady widać na zdjeciu 289a. Dla sympatycznego E-510 migawka z Mosznej która teraz błyszczy po remoncie na zdjęciu 291. I moje ulubione plenerki z rzepakiem których troche w wątku później załączę.

e-510
11.05.10, 21:34
Dla sympatycznego E-510 migawka z Mosznej

Chyba będę jednak musiał zmienić mój nick. :D

Wiejo,pałac w Mosznej faktycznie pięknie się teraz prezentuje!
Na uwagę zasługuje fakt,że pokazałeś go z tej mniej legendarnej strony - jakby nie patrzeć,z każdej jest piękny. :)

Dzięki.

Pozdrawiam.

waruga
11.05.10, 21:42
Rzepak kwitnacy...podoba sie takie ujecie.

Wiejo
11.05.10, 21:43
Teraz aby pokazać go z tej frontalnej trzeba byc na miejscu już wcześnie rano bo po 8:00 słoneczko jest od strony palmiarni a wtedy na głównym dziedzińcu jest dość głęboki cień i aby oddać to najładniej to tylko hdr.

K_Puchatek
11.05.10, 21:49
Fontanna MSZ ciekawiej się prezentuje w pierwszej wersji, pozostałe zdjęcia z ostatniej wrzutki bardzo przyjemne "sielskie", takie... Twoje...
Może tylko w zdjęciu z rzepakiem minimalnie podciągnąć niebo żeby uwydatnić fakturę chmur...:roll: (takie moje widzimisię).
Pozdrawiam i do zobaczenia na zlocie.

e-510
11.05.10, 22:54
Teraz aby pokazać go z tej frontalnej trzeba byc na miejscu już wcześnie rano bo po 8:00 słoneczko jest od strony palmiarni a wtedy na głównym dziedzińcu jest dość głęboki cień i aby oddać to najładniej to tylko hdr.

W takim razie pałac musi wyglądać niesamowicie w pochmurny mocno dzień a do tego z długim czasem a gdzieś tam przy schodach jakaś postać w długim płaszczu przemykająca...wow aż mam dreszcze jak o takim ujęciu pomyślę. :)

Pomysł dałem,potrzebujesz tylko statystę. ;)

Pozdrawiam.

helmuth
12.05.10, 13:50
Helmuth możesz mieć rację ponieważ bawiąc się filtrami zdjęcie fontanny potraktowałem filtrem wyostrzającym soczewkowym który ładnie uwypuklił krople wody. Nie widziałem w zdjęciu po obróbce nic szkodliwego wiec je zamieściłem ale może na komputerze o zdecydowanie lepszych parametrach jest widoczna kratownica której ja nie widzę dlatego możesz mieć rację. Zamiszczam też zdjęcie prawie orginał 288a więc jak będziessz miał możliwość to proszę o sprawdzenie.Oglądam zdjęcia na pełnej rozdzielczości mojego monitora LCD- 1280x1024pix. Pewnie właśnie ten filtr dał taki efekt. Na "oryginale" nie widzę tej kraty. :roll:
Skoro jednak nikt jej nie widzi (a przynajmniej nie sygnalizuje :wink:), może nie warto się przejmować, może to jednak moja karta jest kiepska :-P

I moje ulubione plenerki z rzepakiem których troche w wątku później załączę.Jaka szkoda, że zdjęcie nie może oddać tego zapachu :grin:

Igorra
12.05.10, 14:42
hmm bez pompy też całkiem ładnie ja chyba wole bez niż z :-P Ale pole rzepakowe wymiata :grin: :wink:

Wiejo
14.05.10, 21:22
Dzięki za odwiedziny. Ostatnio trafił mi się obrazek który przywołał z przeszłości małomiasteczkowe klipanie końskich kopyt. Miałem też okazję zobaczyć wiosenną zieloność i owe zdjęcia załączam.

voovoo2
14.05.10, 21:38
Rzepak jest the best :-)

helmuth
14.05.10, 22:52
Koń fajny ale jakby nieostry :roll:

Tomashhh
14.05.10, 22:55
od lewej, do 1/4 kadru chyba w ogole cos nie tak z ostroscia. Wiejo, czyzby zdjecie robione 14-42?

wanilia
14.05.10, 23:28
Rzepak bajkowy! :grin:

Holek
15.05.10, 00:30
mi bardzo podchodzi ta "zieloność" na ostatniej fotce ale ja coś mam korbę do panoramy i bardzo chętnie takie pejzaże tnę, jak poniżej;

oczywiście to jest tylko moja wersja, a Twoje widoczki są jak najbardziej na plus.

pozdrawiam

Dawid
15.05.10, 01:25
Rzepak klasa:wink: 293 ładny widoczek:)

Igorra
15.05.10, 11:12
293 przyjemnie się patrzy na obie wersje :wink: 292 nie ostre :roll:

nevra
16.05.10, 17:00
Rzepak piękny. :) Jak ja tęsknię za takimi widoczkami. Teraz na polach już żółto, ale pogoda niefotkowa.

kasprzyk
16.05.10, 21:40
Przyjemne widoczki, pierwsza fotka wyszła niczym malowany obraz z 19xx roku ;)

pzdr

robert1088
16.05.10, 23:17
Tak "rzepak " podoba się ale 293 bardzo przypadł mi do gustu . Prosty ,ciekawy kadr z linią drzew -zieleń i błękitne niebo . Kasprzyk ma rację to jak obraz . :grin:

dr_feelgood
17.05.10, 18:35
Witaj po dłuższej absencji. Nadrawiam zaległości. Więc do rzeczy : zdjęcie z woźnicą jak z innej epoki, ładnie kolory zagrały, szczególnie kontrast nieba i dachówki... Pałac w Mosznej - e510 napisał wszystko. Idealne miejce do głebszych zabaw. Na marginesie piekne miejsce, niegdy nie byłem. Pora nadrobić. rzepak - mam nadzieję, że skutecznie mnie zmotywowałeś by w końcu wysiąść na chwilę z samochodu gdy mija się takowe pole. Zawsze czasu mi szkoda bo coś tam, zawsze spóźniony, zawsze mam "niedoczas" grube setki kilometrów pred sobą i mijam takie pola patrząc przez boczną szybę. Pora to zmienić . Masz może Wiejo takie rzepakowe zdjęcie, ale bez krzaków? najprostszy kadr. pochmurne niebo i rzepak? jezeli masz to może dogadamy się jakoś :) Do pewnej wizji szukam podobnej fotki u siebie nie mam, a jak już pisałem cięzko mi wcisnąć hamulec...

e-510
17.05.10, 18:43
Do pewnej wizji szukam podobnej fotki u siebie nie mam, a jak już pisałem cięzko mi wcisnąć hamulec...

Rzepaku nie mam ale jakbyś potrzebował czegoś innego do swoich pozytywnie zakręconych wizji,to ja z przyjemnością coś Ci wypożyczę. :)

Pozdrawiam.

dr_feelgood
17.05.10, 18:44
Rzepaku nie mam ale jakbyś potrzebował czegoś innego do swoich pozytywnie zakręconych wizji,to ja z przyjemnością coś Ci wypożyczę. :)

Pozdrawiam.

Dzięki, zajrzę do Ciebie w wolnej chwili i prejrze jeszcze raz dokładnie :)

Wiejo
19.05.10, 22:27
Dziękuję za opinie. Dr_feelgood obiecuję, ze jak przyjade ze zlotu w Kielcach to postaram sie sprostać prośbie tym bardziej, że może trochę przeschnie. Przeglądałem wcześniejsze ale wszystkie przy błękitnym niebie z chmurkami a nie o to chodzi. Jako dodatek do tekstu jeszcze przed wielkim deszczem zrobione wiejski obrazek na 294 i życie w kwiatkach na 295.

Tomashhh
19.05.10, 23:25
moim amatorskim okiem, to za duzo drzewa Wiejo na tym pierwszym zdjeciu, szerzej bym to widzial i chyba mniej samego drzewa w centrum, aczkolwiek zdjecie mile :) i przede wszystkim mam nadzieje, ze u Ciebie nie zalalo:!: bo az ciary przelatuja po plecach, patrząc na żywoił, ktory pustoszy kraj... :cry:

helmuth
19.05.10, 23:26
Akurat w życiu na kwiatkach, wszystko, co dotyczy światła, wydaje mi się na odwrót :roll: Ostre kwiatki w cieniu a motylek nawet jakby za jasny.
Za to 294 naprawdę mi się podoba :). Nie wiem na czym to polega, większość Twoich "widoczków" do mnie trafia. Zazdroszczę umiejętności wyłowienia z tych, niejednokrotnie banalnych krajobrazów, ciekawych szczegółów.
Chociaż ja, dodałbym trochę cieni:

Igorra
20.05.10, 00:08
Mnie też podoba się 294 jest takie spokojne i ciche :)
Helmuth ja też nie wiem na czym to polega :)

waruga
20.05.10, 14:52
Nie da sie ukryc widoczki masz fajne, jak dla mnie rowoniez 294.

Ania_
21.05.10, 19:31
Wiejo, bardzo ładne zdjęcia. Jak wygląda tam u Was sytuacja z wielką wodą?

Holek
21.05.10, 23:00
jak dla mnie to nr 2.
motylek nie rzuca się od razu w oczy, ale jak już go znalazłem to banan od ucha do ucha :grin:
zawsze to bardziej pozytywny akcent niż wielka woda ostatnimi czasy...:roll:

Wiejo
28.05.10, 20:35
Serdeczne dzięki za zaglądanie i zajęcie stanowiska. Teraz tak wielotematycznie a więc rzepak, owocowe drzewko z jemiołą i wędkowanie.

chimol
28.05.10, 20:56
Fajne to z rzepakiem. Chyba juz rzepak przekwitł bo nie widziałem ostatnio żółtych pól. Kiedy robione?
Patrzę na to zdjęcie i nie wiem czy krzak na środku bym wykarczował przed fotką, czy zostawił:wink:

waruga
28.05.10, 21:23
Przyjemnie oglada sie Twoje fotki.

Holek
28.05.10, 21:24
a ja mam pytanie, czy te fotki są wykadrowane czy takie sceny z aparatu?

rzepak bardzo przyjemny, ja sobie z tego na próbę zrobiłem panoramkę i kadr kwadratowy - oczywiście z drzewkiem centralnie i też fajnie się prezentują... stąd moje pytanie wyżej, bo wiem, że niektórzy są przeciwni jakiejkolwiek obróbce - nawet kadrowaniu;

wędkowanie też miłe dla oka, tylko szkoda, że ten spławiczek taki mały bo się trochę gubi w wodzie, jak by był trochę większy fajnie by kontrastował :)

pozdrawiam

witia
28.05.10, 21:45
Rzepakowe - fajne. (ja bym kadrował 16/9)
A złowiłeś COŚ?:wink:
Pozdrawiam.

helmuth
28.05.10, 22:42
...złowiłeś COŚ?:wink:Chyba nie, spławik za ostry (nieporuszony) :grin:
Rzepak fajny, choć może kadr powinien być bardziej płaski. Koniecznie jednak z drzewkiem pośrodku :)

Wiejo
28.05.10, 23:09
Odpowiadając zdjęcie rzepaku prostowane i przez to kadrowane. Jak już przyłożę się do kadru i linia horyzontu jest prosto to i tak w efekcie lekko leci mi w lewo i trzeba prostować. Wędkowanie było dla ryb bardzo pokojowe i nie wykazały najmniejszego zainteresowania nawet wymyślnym przynętom mnie jak i pozostałym dwóm kumplom. Rzepak robiony ok. 2 tyg temu. Jak był w pełnej krasie to niestety lało i nic z planowanych plenerów nie wyszło.

Igorra
29.05.10, 09:55
Ja również za rzepakiem :grin: choć nadałabym troszke nasycenia ... :wink:

Dawid
29.05.10, 11:24
No ja też jestem za podkręceniem rzepaku ;) Nie koniecznie nasyceniem ;)
Czasem nad wodą trzeba mieć dużo cierpliwości ;) Jeśli jesteś w temacie to wiesz ile np karpiarze czasem czekają ;)

kasprzyk
29.05.10, 22:10
Wiejo, zdjęcie ze spławikiem dla mnie jest boskie, aż mi się płakać chce, że zamiast siedzieć nad jeziorkiem, stresuję się gdzieś tam w pracy.. .ehhh

Pzdr

masakrer
30.05.10, 00:48
Chetnie bym sie sama zmierzyla z rzepakowym polem.:grin:

paluszek1
30.05.10, 11:51
Bardzo fajny ten rzepak. Zauważyłam, że najlepiej wychodzą mu zdjęcia z kontrastowym niebem. U nas np. było ołowiane (może wstawię kilka jak obrobię) ::)

nevra
2.06.10, 19:14
Rzepak do pozazdroszczenia. :) Fajna fotka.

Wiejo
5.06.10, 08:44
Próbka sił w panoramkach które zlot kielecki z uwagi na piękne widoki przywrócił od zapomnienia. Na pierwszych dwóch widok z punktu widokowego na Łysej Górze zawierający tzw. gołoborze. Troche zniesmaczony jestem degradacją jakości takich plików i jak ktoś z odwiedzających posłuży radą będę wdzieczny. Za poprzednie wpisy dziękuję szczególnie Kasprzykowi który wie jak to jest na rybkach.

witia
5.06.10, 08:57
Są świetne przecie.
Pozdrawiam.

Igorra
5.06.10, 09:30
Druga panorama bardzo przyjemna i przestrzenna :) na pierwszej ludzie psują MZ

Tommy_G
5.06.10, 10:36
fajne te panoramki, szczególnie ta druga

pzdr

waruga
5.06.10, 16:31
Druga panorama przyjemna w odbiorze.

Lolita
5.06.10, 18:14
Też mi się bardziej ta druga podoba. Świetne kolorki :roll:
Na pierwszej tak jak mówi igorra olytalibowie
troszkę za bardzo się rzucają w oczy i rozpraszają uwagę :wink:

kasprzyk
5.06.10, 21:33
Świetnie naświetlone, ładna jakość zdjęcia, panoramka miła dla oka
pzdr

masakrer
7.06.10, 14:15
Obie dobre. :grin:

Dziadek
7.06.10, 18:42
Jestem za pierwszą, jest dynamiczna, piękni ludzie i sami amatorzy focenia :)
Druga jest wyprana z emocji, ot taka sterylna bez zarzutu :)

helmuth
7.06.10, 21:33
Jestem za pierwszą, jest dynamiczna, piękni ludzie i sami amatorzy focenia :)Jednak pozwolę sobie zauważyć pewne niedociągnięcia :-P
Program do sklejania panoram sobie nie poradził (lub był niewłaściwie ustawiony- może na projekcję perspektywiczną?) i w dolnych narożnikach zbyt rozciągnął obraz. Widać to zwłaszcza na skrajnych głowach w PD. W LD to rozciągnięcie jest mniej widoczne (drzewa) ale mam wrażenie, że coś jest nie tak. Stempel?
Kolory jednak i chmury super :grin:

Wiejo
7.06.10, 21:54
Na początku dzięki za opinie. Halmuth przed Twoim okiem nic nie umknie a szczególnie na tej z ludzikami. Za bardzo chciałem mieć jedno i drugie. Stepel też był ale tylko dlatego, ze po lewej była czerwona tablica informacyjna i ten kolor zbyt przykuwał uwagę więc go panie ten tego. Melodie ze zlotu w Kielcach jeszcze w głowie grają więc widoki jakie mieliśmy z wycieczki do zamku w Chęcinach w formie panoram raz jeszcze.

masakrer
7.06.10, 22:01
Piekne panoramki zrobiles Wiejo.
Z ostatnich trudno mi sie zdecydowac na jedna, poniewaz kazda przedstwia cos innego i kazda cos w sobie ma.
Ciekawe kadry i piekne kolory. Czego jeszcze mozna chciec. :grin:

helmuth
7.06.10, 22:08
Tym razem pierwsza i trzecia, choć w trzeciej widziałbym więcej dołu.
Mam wrażenie, że wszystkie lekko nieostre :roll:

witia
7.06.10, 22:08
Super - szczególnie 2 i 3.
Pozdrawiam.

Tomashhh
7.06.10, 23:20
ladniutkie wszystkie, szczegolnie 2 i 3 :)
no ale z ostroscia takze moim zdaniem cos jest nie tak:roll:

Dawid
8.06.10, 01:41
Ładne panoramy ;)
Pozdrawiam

Wiejo
9.06.10, 23:25
Ostatnie panoramy to skład co najmniej pięciu zdjęć i aby zmieścić to obraz zdegradował się stąd chyba ta kiepska ostrość. Dzięki za wizyty a dla odmiany od widoczków Martynka na wesoło w dwóch odsłonach podczas nieudolnych prób portretu.

helmuth
9.06.10, 23:31
Bardzo fajny pomysł z ramą :)
Dwie rzeczy, które mi nie odpowiadają- zielony zafarb i światło blendy na twarzy modelki.

masakrer
10.06.10, 00:02
Pomysl z rama fajny, ale stepelkiem bym pojechala po tym haczyku na gorze.
O kolorach juz wspomnial Helmuth, a ja jeszcze moze dodam Wiejo, ze cos mi z jakoscia tez nie tak.
Tak czy inaczej, w takim plenerze i z taka modelka warto dalej probowac :grin:

Rafał Czarny
10.06.10, 07:14
Panorama4a - bardzo piękna. Portrety fajne. Choć motyw z ramą chyba odrobinę oklepany, tonie szkodzi. Sam kiedyś spróbuje zrobić taki motyw.

Igorra
10.06.10, 12:56
Z ramą fajne :wink: a na drugim pd razu rzuca się w oczy to nienaturalne światło na modelce, ładny plener! :wink:

Ceat
10.06.10, 13:10
Czym składasz panoramy?

Moje doświadczenia z Huginem są pozytywne, nie zauważam większego (niż oczekiwany) spadku ostrości. Wieczorkiem wrzucę (jeśli pozwolisz) panoramkę z Kaczyna - dla porównania.

Ceat
10.06.10, 19:33
Obiecana panorama - 5 zdjęć "z ręki", sklejone do 8500x2500 pix., zmniejszone i ostrzone do netu. W rogu fragment 1:1, bez ostrzenia.
Całość obejmuje niemal 180 stopni w poziomie.
34795

Wiejo
10.06.10, 22:53
Portretowe w ramce to spontaniczna improwizacja podczas grila u znajomych. Przypadkiem wchodzę do garażu a tam ramka, po chwili ładny zachodzik, obok u sąsiada przydomowy łan żyta żal było nie spróbować. Za blendę pracowało sreberko po czekoladzie bo nic inngo nie było pod reką. Ceat, dzięki, że nie czekałeś na zaproszenie i wstawiłeś bardzo fajną panoramkę. Dzieki temu, że byłem tam jestem pod wrażeniem solidności jej wykonania w tym trudnym do panoramowania miejscu. Odpowiadając przy składaniu panoramy posługuje sie od niedawna modułem programu Elements 8. Sporo w nim automatyki i jak na moje poczynania trzymając w jednym ręku aparat w drugim szarą połówkę Cokina dał radę. Z tą ostrością jest tak, że chciało by się policzyć np. dachówkę, zobaczyć nr rej auta ale to po tak znacznym zmniejszeniu jest raczej nierealne. Korzystając z okazji dwa leśne kwiatki i jeden kształt.

helmuth
10.06.10, 23:27
Za blendę pracowało sreberko po czekoladzie...Teraz rozumiem skąd takie jasne plamy na twarzy (wyłącznie) modelki :grin:
Z ostatnich pierwszy kwiat (poziomka?), choć biała plama pod kwiatkiem nieco przeszkadza.

Igorra
11.06.10, 13:48
Z ostatniej wrzuty trzecie jest bardzo fajnie. tak przyjemnie wzrok wędruje wzdłuż :)

NightCrawler
14.06.10, 18:30
303 bardzo fajna, ale idealna jak dla mnie by była gdyby uciąć troszkę góry i dołożyć ( ;) ) troszkę prawej.

modliszqa
14.06.10, 18:46
a mnie bardziej ta pierwsza (panorama ) :) ale ja się nie znam i pod innym kątem oglądam :)
a z Martynek - ta z ramką jest super :)
z ostatniej serii - woda

Wiejo
14.06.10, 23:59
Dzięki za wizyty. Ostatnio trochę pogoda dopisała można więc było wyruszyć w plener i tak trafiłem na leżącą przy drodze dolinkę w promieniach zachodzącego słońca.

NightCrawler
15.06.10, 00:00
Pierwsze najlepsze. W ostatnim przeszkadza mi to drzewo po lewej.

Masz naprawdę wiele wspaniałych widoków :)

masakrer
15.06.10, 00:53
Okolicy tez zazdroszcze.
Dla mnie najlepiej drugie, pasuje mi to swiatlo do takiego widoczku.
Wszystko fajnie gra.

Dawid
15.06.10, 02:50
Malowniczo ;)

helmuth
15.06.10, 08:09
...trafiłem na leżącą przy drodze dolinkę w promieniach zachodzącego słońca.Jedynie na drugim "czuć" zachodzące słońce, trochę jednak przeszkadzają te flary. Na pozostałych jakoś kolory mało "zachodnie" :-P

Igorra
15.06.10, 13:45
Takie widoki to piękna sprawa :) pierwsze najbardziej mi odpowiada :wink:

paluszek1
15.06.10, 15:34
Pierwszy widoczek piękny bardzo. A ten trzeci jakiś trochę za zielony...

acidmk
15.06.10, 17:14
Wiejo, jak zwykle bajkowe widoczki i bardzo uspokajające, można by rzec kojące :grin:

Gdzie Ty znajdujesz takie klimaty?

Ania_
15.06.10, 18:30
Zastanawia mnie czy gdybyś przykucnął przy drugim, to słońce miałoby szansę wpaść przez gałęzie... Dwa pierwsze bardzo ładne. :)

chimol
15.06.10, 18:37
Ale piękne zapodałeś widoczki. Kolory soczyste, ale nie przesadzone. Bardzo mi sie podobają wszystkie, a najbardziej dwójeczka za flary czy bliki od słońca. Podoba mi się to bardzo. Gratuluję świetnych fotek

witia
15.06.10, 18:49
A mnie 1 i 3 bardzo "pasuje".
Pozdrawiam.

Tomashhh
16.06.10, 08:34
bardzo mila dla oka dolinka, ladnie pokazana:)

Kaz de Wro
16.06.10, 23:23
Wg mnie z ostatnich to Martyna z ramki! bez dwóch zdań ;-)

Pozdrawiam
Kaz

Wiejo
18.06.10, 15:14
Helmuth odnosnie koloru to przyznam się że balansuję trochę na linie, brak mi w tej kwestii wyrobienia dlatego każdą fotke obrabiam w kilku wariantach i po pewnym czasie decyduję się którą zamieścić. Poza tym dziękuję za odwiedziny. W kwestii kolorów zamieszczam jeden plenerek oraz samotny maczek.

helmuth
18.06.10, 16:00
Widoczek bardzo fajny, niskie światło ładnie podkreśla rzeźbę terenu. Zastanawiam się nad dołem- albo cała pozioma dróżka albo bez niej :roll:
Natomiast maczek trochę jak dla mnie ma płytką GO, za dużo dołu a za mało góry, brak jakiegoś błysku światła i jakiś taki wstydliwy :-P Mógłby pokazać coś więcej niż tylko plecy :grin:
Ale za to ładnie rozmyte tło :wink:

Igorra
18.06.10, 16:43
Uwielbiam Twoje widoczki Wiejo :!: Gdzie Ty znajdujesz takie tereny :grin: uciełabym tylko kawałek dołu żeby z prawej strony nie było widać drogi :)
Jeśli masz więcej fotek z tego miejsca chętnie obejrzę :grin:
pozdrawiam

Karol
18.06.10, 16:52
Dawno mnie tu nie było, bardzo przyjemnie się zrobiło w wątku.
W zasadzie poprzednicy napisali pod czym się podpisuję, wracam jeszcze do potrtretów Martynki - bardzo fajne, ciepłe zdjęcia, zarówno z ramką jak i bez, ze wskazaniem na to drugie. Proszę o więcej.

Lolita
18.06.10, 20:35
Widoczek naprawdę bardzo fajny. Maczek też ładny ale tak jak mówił Helmuth ciut za ciasno :roll:

chimol
18.06.10, 21:02
mi się widoczek podoba, tylko te białości na niebie już nie. Takie niebieskie całe niebo bym wolał. Ale rzeczywiście wynajdujesz ładne widoki, takie spokojne.
Lubię tu wpadać.
pozdrawiam

Wiejo
20.06.10, 13:46
Jak zawsze dzięki za wizyty. Chimol mnie to niebo też nie bardzo się podobało ale próby jego stonowania wzmagały coś w rodzaju bandingu robiąc na niebieskim poprzeczne pasy. Będąc w Nysie zrobiłem zdjęcie zapory i mostu kolejowego a w drodze powrotnej trafił sie przydrożny maczek.

jackowlew
20.06.10, 13:54
Jedyneczka jedyneczka woda jak dlamnie jest wdzięczna do fotografii.

Igorra
20.06.10, 14:07
Na jedynce fajnie ta woda wygląda, i ten błysk :) Dwójka też dobra! :)

kasprzyk
20.06.10, 14:33
uciąłbym wiadukt przed zakrętem ;)

pzdr

Lolita
20.06.10, 15:40
A mi się maczek podobuję :wink:

masakrer
20.06.10, 18:48
Zdecydowanie stawiam na 2, ale tak jak mowi Kasprzyk, przyciac przed zakretem, aby symetrrycznie bylo.
To juz takie zboczenie... :-P

Dawid
21.06.10, 00:25
Ja też za makiem, taki skromny. Uroku dodaje czerwony w tle ;)

nevra
21.06.10, 12:01
Minimalistyczny maczek najciekawszy. :)

waruga
21.06.10, 18:54
Jak dla mnie dwojeczka oraz trojka.

Wiejo
23.06.10, 09:57
Ponownie seria widoczków. W jednym polowałem na całą tęczę ale udało się tylko częściowo. Jednocześnie chciałem powiedzieć, że zaczyna się u mnie sezon wakacyjny dlatego moja obecność na forum będzie trochę ograniczona ale przynajmniej raz na tydzień będę starał się nadrabiać zaległości.

Tommy_G
23.06.10, 10:15
Bardzo mi się podoba ten samotny maczek z przed, przed ostatniej wrzuty

pzdr.

Lolita
23.06.10, 11:39
Ostatnie panoramy piękne :roll: Parę razy podchodziłam do oglądania i dalej nie potrafię napisać która naj :wink:

K_Puchatek
23.06.10, 12:14
Trochę tutaj nie zaglądałem, nadrabiam więc "zaległości" z prawdziwą przyjemnością...
Z ostatnich zdjęć najbardziej MSZ 304 i 307, pozostałe też bardzo przyjemne, spokojne, malownicze.
Twój wątek powinien być promowany "dla szukających uspokojenia / wyciszenia"...:wink:
Pozdrawiam...

waruga
23.06.10, 15:49
Panoramy fajne, ale jakbym mial wybrac to raczej trojka.

Igorra
23.06.10, 18:19
2 i 3 panorama raj dla oczu :) przynajmniej moich :grin:

wanilia
23.06.10, 21:03
Przepiękne panoramy Wiejo.
Dla mnie najciekawsza 2 tylko troszkę brakuje mi cieni między źdżbłami. Tak jakbyś zbyt mocno je wyciągał.
Szalona zieleń jest fajna.
Podobają się. :grin:

jolly
24.06.10, 09:30
Wiejo, a gdyby troszeczkę przyciemnić niebo na pierwszej panoramie? O tak.

Dawid
24.06.10, 13:12
Fajne panoramy ;) I tęcza ;)

Wiejo
3.07.10, 14:11
Bardzo to miło, że wpadacie do wątku i coś tam zobaczycie i jeszcze popiszecie. Ostatnio spędzam czas bardziej lajtowo wsród pól i łąk mając bazę wypadową nad jeziorkiem. Częścią się podzielę i do zobaczenia za tydzień.

Subtelly
3.07.10, 14:21
Bardzo fajna ta ostatnia seria moim zdaniem : )
podoba mi się uchwycone światło i bardzo fajna GO : )
Szczególnie jedynka przypadła mi do gustu za ciepłe światło, ciekawą GO, nie za małą, akurat w sam raz : )
W trójce widziałabym minimalnie mniejszą GO, ale światło nadrabia : )
Ostatnie również bardzo fajne. Dobrze zagospodarowany kadr, fajne ujęcie : )
Pozdrawiam : )

waruga
3.07.10, 14:45
Trojeczka oraz czworeczka podoba mi sie najbardziej

Lolita
3.07.10, 16:19
Witaj po długiej przerwy :grin:
Trójeczka (tu pieknie światełko zagrało) i czwórka mi się najbardziej podobają.
Ah, jak ja zazdroszczę tych widoków. U mnie beton, asfalt i bloki...:cry:

helmuth
3.07.10, 19:24
Najmniej mnie przekonuje drugie, najbardziej czwarte.
Ładne światło na pierwszym i trzecim, szkoda, że nie ma takiego na czwartym :)

Hrr
3.07.10, 23:27
Hmm Wiejo ja zaś zdanie mam przeciwne względem przedmówców. Jestem w pełni przekonany iż miejsce w którym fotografowałeś urocze było nadzwyczaj, bo i podobne mam dookoła, ale po wyjęciu ich z tego środowiska i przedstawieniu tutaj tracą. Chodź to nie łatwe, ba diabelnie trudne, nie przeniosłeś tu klimatu skrajów pól uprawnych ( dobrze widzę rzepak w tle na trzecim ?) których "chwasty" tak pięknie zdobią nam obrzeża polnych ( i nie tylko ) dróg.
Pierwsze wygląda na zwykły nie przemyślany pstryk. Jest temat ale pomysłu na kadr brak. Nie inaczej z drugim różnią się tylko proporcjami białego do czerwonego.
Trzecie nie podoba mi się technicznie, nisko zawieszone słońce wciąż świeciło za ostro przepalając to co jasne, a nie doświetlając ciemnego.
Ostatnie mogło by być najlepsze, może po prostu w tej małej rozdzielczości trochę traci. Piękne tło, bokeh zagrał wybitnie, ostrość tam gdzie trzeba ale całościowo jakby czegoś brakowało, ale pewien jestem ze to efekt pomniejszania.

Tym razem krytyka zmojej strony. Mam nadzieję że odbierzesz to w taki sposób w jaki ja to rozumiem. To świetnie że jest na forum osoba starająca się przedstawiać rzeczy zwykłe, które większość omija nie poświęcając im wiele uwagi. To trudne, a tym razem się nie udało.

Dawid
4.07.10, 00:15
Pierwsze zdjęcie fajne oddaje łączkowy klimat;) Nie podoba mi się zieleń na trzecim :roll:

Igorra
4.07.10, 08:40
Zieleń na trzecim też mi się nie podoba :roll:
Z ostatnich najlepsze 1 i 2 MZ :)

masakrer
4.07.10, 11:59
Na pierwszym przyjemny laczkowy klimat i bardzo ladne swiatlo.
Dla mnie to najlpesze z ostatniej wrzutki.

Ania_
26.07.11, 15:48
Tak mnie naszło ostatnio... rok w wątku minął Wiejo...

nataszach
26.07.11, 20:34
Ślicznie światło w maku zatrzymane na trzecim zdjęciu :)

droplet
26.07.11, 20:37
Pamiętam Wieja

Karol
3.08.11, 21:56
Chętnie bym zobaczył jakieś nowe foty w tym wątku...

taztaz
3.08.11, 22:44
przyłączam się do życzeń :) chęci zboczenia nowych fot

apz
3.08.11, 23:01
Obiecany tydzień minął już dawno...

Holek
3.08.11, 23:34
no ale wyobraźcie sobie... jak Wiejo wróci po takiej przerwie, to zasypie nas takimi zdjęciami że ho ho :)

jerryg3
3.08.11, 23:51
Z ostatniej wrzuty, pierwsze przypadło mi do gustu.

Lolita
4.08.11, 10:27
Pamiętam Wieja
Ja też... I bardzo brakuję mi tego dobrego duszka forum... :cry:

MeWash
3.11.12, 13:48
Kurcze... mi też...

Ania_
17.11.12, 21:16
Tak mnie naszło ostatnio... rok w wątku minął Wiejo...
I kolejny rok... pamiętam co napisałeś, więc czekam cierpliwie... wszyscy czekamy Wiejo!

Karampuk
17.11.12, 21:50
czekamy, czekamy :-)
obiecałeś mi to jeszcze w sierpniu :-)
obiecałeś kolego :-)
obiecałeś ...
i co?
Panie proszą...
My prosimy...

BIKER
17.11.12, 22:37
To może ja coś z archiwum pokażę, choć to fotka-niespodzianka z parku na Widzewie.

BIKER
17.11.12, 22:41
Przepraszam pomyliłem wątek, miało być w jesiennym.

Lolita
19.11.12, 14:59
Wiejo kochany, ja też cierpliwie czekam... :cry:

Przepraszam pomyliłem wątek, miało być w jesiennym.
Ale zrobiło się ciepło. Tak jak na Wiejowy wątek przystało :roll:

Saboor
26.03.13, 19:35
Wiejo! Lud czeka na Cię,
nie cyndol się, wracaj Bracie!

Ania_
27.03.13, 13:45
Kurczę Wiejo... :(

Wiejo
10.05.18, 17:08
Jak patrzę na daty tak trudno mi uwierzyć, że minęło tyle czasu. Tak wiele się zmieniło. Będę się starał podjąć dawną aktywność na forum i sam za siebie trzymam kciuki aby się to udało. Serdecznie pozdrawiam Starszych użytkowników forum i powitalny ukłon w stroną Młodszych. W załączeniu bardziej jako próbka umiejętności zamieszczania zdjęć.200733200734

jkr
10.05.18, 17:15
Podoba mi się, szczególnie to cz-b.

Saboor
10.05.18, 17:16
Wiejo, miło znowu widzieć Ciebie i twoje fotki.
Czekam na więcej.

And.N
10.05.18, 17:23
Może szału nie ma, ale przyjemnie się ogląda, w wersji czarno-białej delikatnie bym odszumił, ale to ja:), tak jak jest tez swój urok ma.

droplet
10.05.18, 18:46
Może faktycznie szału niema ale miło się patrzy na uporząkowany pejsaż bez drutów , badyli na pierwszym planie, ciekawym niebem i z drogą prowadzącą wzrok. Obecna galeria przypomina raczej pstryki z auta lub roweru w biegu.
Miło cię znowu widzieć Wiejo :)

Wiejo
16.11.18, 23:11
Wspomnienie minionego lata. Dziękuję za odwiedziny. Trochę trudności sprawi mi zamieszczanie zdjęć. Jak pamiętam to wymiar dłuższego boku to jest 1200 pikseli a waga do 450 kb. Udaje mi się zamieścić tylko miniatury a po kliknięciu w nie to wyświetla się trochę większe. Do tego przy poprzednich próbach tekst jest poprzestawiany. Tutorial tej czynności znajdujący się na forum jest pozbawiony obrazków gdzie co kliknąć i jaki to ma wpływ na wygląd w wątku.

206086
206087

Saboor
4.12.18, 00:03
Wiejo, może to wideo Ci pomoże (https://forum.olympusclub.pl/threads/83579-Jak-wstawiać-zamieszczać-zdjęcia-w-postach?p=850638&viewfull=1#post850638)

helmuth
4.12.18, 11:05
@Wiejo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=2910), może to wideo Ci pomoże (https://forum.olympusclub.pl/threads/83579-Jak-wstawiać-zamieszczać-zdjęcia-w-postach?p=850638&viewfull=1#post850638)Trochę nieaktualne. W międzyczasie zmienił się skrypt forum i teraz dodaje się załączniki nieco inaczej.
Zmiana dotyczy dodawania kilku zdjęć. Saboor podał, że wybiera się kilka zdjęć z dysku a następnie zatwierdza "hurtem" wszystkie:
206490
Teraz pojawia się okno z przyciskiem "Przeglądaj" po prawej. Jego kliknięcie otwiera katalog ze zdjęciami, zaznaczamy wybrane a w oknie pojawia się ścieżka do wybranego zdjęcia. Jeśli chcemy umieścić następne zdjęcie klikamy "+" i pojawia się następne okno z przyciskiem "Przeglądaj"
206489
Po wybraniu zdjęć przciskamy "Wgraj", reszta jak Saboor pokazał.

Wiejo
4.12.18, 23:02
Według wskazówek niezawodnych w pomocy Kolegów mała próba. Jakiś czas temu byłem w Skalnym Mieście od strony Ardszpach i stamtąd też wczesno jesienne kadry.

helmuth
5.12.18, 14:09
Według wskazówek niezawodnych w pomocy Kolegów mała próba.Prawie dobrze tylko załączniki pokazały się w osobnym oknie "Załączone miniatury" i nie można ich wkomponować w tekst. Tu co prawda nie ma to większego znaczenia ale kiedyś może będzie taka potrzeba.
Zwróć uwagę na dwie rzeczy.
Po wybraniu załączników, na dole okna pojawią się one jako "zaptaszkowane" miniaturki a w prawym dolnym rogu (obok przycisku Zakończ), na przycisku "Dodaj w linii" w nawiasie jest ich liczba.

206528

Teraz klikasz na przycisk "Dodaj w linii" i po chwili "ptaszki" z miniaturek znikają a w nawiasie a na przycisku "Dodaj w linii" pojawia się 0. Wtedy klikasz na "Ukończone".

206527

Załączniki wkleją się tam, gdzie stał kursor w momencie rozpoczęcia wstawiania. Aby przenieść je w inne miejsce należy go wyciąć, postawić kursor w odpowiednie miejsce i wkleić tam załącznik.

Wiejo
5.12.18, 22:13
Helmuth wielkie dzięki za wyczucie. W miejscu które dokładnie opisałeś mam problem. Teraz już wiem, że po skomponowaniu posta w trakcie jego poglądu mogę go edytować i jak nie wychodzi to usunąć. Tą metodę zastosuję do skutku. Przekonałem się, że skrypt forum jest nowy i wiele rzeczy funkcjonuje trochę inaczej. Nie przypuszczałem jednak, że jest pamiętliwy i jak chciałem się odwdzięczyć reputacją to kazał mi rozdać trochę innym. Zapewniam, nie zapomnę.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Ponowna próba wstawienia zdjęć trochę większych od miniaturek. Wstawiam zdjęcia jako załącznik (spinacz biurowy) ale w poście nie mogę ich powiększyć jak na filmie pokazał Saboor. Teraz trochę inaczej za pomocą ikonki Insert image.
206537206538206539

Jesienne plenery. Na razie dam sobie na luz i pobawię się poprawką.
206541
206542

Bodzip
5.12.18, 22:30
A teraz jak już to opanowałeś, to dwukrotnie kliknij na tę miniaturkę foty i wybierz large lub full size i będziesz miał wypas :D

206543

Wiejo
5.12.18, 22:47
Ponowna próba. Niestety po wgraniu zdjęć mogę je tylko ustawić w pionie lub poziomie. Nie mogę tak jak na filmiku złapać i przesunąć zdjęcie a także po dwukliku w fotkę nie wyświetla się formatka dot. wielkości zdjęcia. Teraz już zgłupiałem do reszty bo nie wiem, czy ja coś źle robię, czy komputer do bani, czy inaczej się nie da.
206544
206545

Bodzip klikam aż mi już we łbie klika i nic z tego klikania nie wynika.

helmuth
5.12.18, 23:32
Niestety po wgraniu zdjęć mogę je tylko ustawić w pionie lub poziomie. Nie mogę tak jak na filmiku złapać i przesunąć zdjęcie a także po dwukliku w fotkę nie wyświetla się formatka dot. wielkości zdjęcia. Tak jak pisałem w poprzednim poście, nie można przesuwać załączników (jak pokazywał Saboor). Trzeba je wycinać i wklejać tam gdzie chcemy je mieć.

... po dwukliku w fotkę nie wyświetla się formatka dot. wielkości zdjęcia. A robisz to lewym klawiszem myszki
Otworzy się takie okno:
206547

Lolita
6.12.18, 00:24
Ojej, Wiejo :roll:

Wiejo
6.12.18, 21:17
Może tym razem się uda. Niestety, po zaimportowaniu zdjęcia, w oknie podglądu postu nie mam żadnych możliwości jego edycji dotyczącej wielkości zdjęcia jak i miejsca miniatury w polu tekstowym. Nie wiem gdzie robię błąd realizując punkt po punkcie zalecenia Saboora na filmiku i wskazówki Halmutha na skrenach. Dochodzę do tego jak wcześniej opisałem i na tym koniec. Wyświetla się tylko znak zakaz ruchu.

Saboor
6.12.18, 22:01
Widzę fotkę, fajna.

Muminek
6.12.18, 22:05
Bardzo ładna magnolia parasolowata :)

helmuth
7.12.18, 01:54
Saboora na filmiku i wskazówki Halmutha na skrenach. Dochodzę do tego jak wcześniej opisałem i na tym koniec. Wyświetla się tylko znak zakaz ruchu.Nie potrafię robić tak dobrych tutków jak Saboor ale starałem się pokazać (bez dźwięku) to o czym wcześniej pisałem:

https://youtu.be/2DAIQ0pDRHk

Wiejo
7.12.18, 08:28
Helmuth bardzo przepraszam za błąd w Twoim nicku w poprzednim poście. Najgorsze jest to, że identycznie tak robię jak wy w swoich wskazówkach.
Na razie niech jest jak jest. Teraz zmieniłem przeglądarkę na Chrome i efekt jak poprzednio. Będę dalej gryzł problem, bo widzę jak na forum wszyscy wklejają zdjęcia w innych wątkach i u mnie też w większych formatach a ja pomimo tak fachowej pomocy nie mam tej możliwości.

206597

Bodzip
7.12.18, 10:53
To klikanie na ikonę. Nic nie zrobisz dopóki będziesz miał podstawowy edytor. Literka A po lewej stronie ikonek w edytorze pozwoli zmienić na zaawansowany, lub: profil -> ustawienia ogólne -> zaawansowany edytor WYSIWYG.

206598

Wiejo
7.12.18, 15:03
Teraz w/g Bodzipa. Po zastosowanych zmianach nadal to samo. Po południu poproszę któregoś z młodych kolegów bardziej kumatych w temacie o radę. Korzystam z przeglądarki Edge i Chrome, na jednej i drugiej to samo. System Win 10. Skórkę forum też zmieniłem na ciemną.

206601

Pomoc kogoś z zewnątrz okazała się strzałem w dziesiątkę. To chyba jakieś fatum albo kara za długą absencję na forum. Kumpel zaraz po pracy wpadł i powiedziałem oraz pokazałem w czym problem. Odtworzyłem filmik Samboora . Kolega usiadł przy kompie i za pierwszym razem zrobił to czego ja nie mogłem.
Następnie usiadłem ja i jak robiłem to dziesiątki razy uzyskałem to co chciałem. Cieszę się, stres mija i lekko na duszy się zrobiło.
206605

Ola_Olga
7.12.18, 17:33
Następnie usiadłem ja i jak robiłem to dziesiątki razy uzyskałem to co chciałem. Cieszę się, stres mija i lekko na duszy się zrobiło.
Gratulacje :) Teraz wrzucaj kolejne, fajne zdjęcia. Miłego weekendu bez stresu :)

lisiajamka1
7.12.18, 17:55
Cieszę się razem z Tobą, teraz łatwiej będzie można podziwiać Twoje ciekawe zdjęcia :)

And.N
7.12.18, 17:56
...Pomoc kogoś z zewnątrz okazała się strzałem w dziesiątkę. To chyba jakieś fatum albo kara za długą absencję na forum. Kumpel zaraz po pracy wpadł i powiedziałem oraz pokazałem w czym problem. Odtworzyłem filmik Samboora . Kolega usiadł przy kompie i za pierwszym razem zrobił to czego ja nie mogłem. ...
Fajnie, że udało rozwiązać się ten "problem". Filmik Saboor 'a, tak nawiasem mówiąc:), choć myślę, że filmik helmuth 'a dużo krótszy i pokazuje to samo właściwie.
Można tylko się zastanawiać co lepiej wybrać po kliknięciu na miniaturę, Large (zdjęcie ucięte do 1024 px w poziomie) czy Full Size (zdjęcie przeskalowane do 1024 px w poziomie). Osobiście ostatnio używam głównie Full Size, ale to temat na inny wątek...

DeWuTe
7.12.18, 23:24
Bardzo ładnie to światło przenika i rozświetla las.
piękne zdjęcie.
Brawo.

Wiejo
14.12.18, 13:28
W Paczkowie odbywają się już niemal corocznie w sierpniu Balonowe Mistrzostwa Polski. Inauguracja mistrzostw ma miejsce na stadionie miejskim w godzinach popołudniowych. Jest to wielką atrakcją tym bardziej, że można obserwować cały cykl czynności od rozłożenia balonu do jego lotu. Następne loty już tak na poważnie mają start w pobliskim Kozielnie gdzie w ramach relaksu można się stać załogantem gondoli balonu za rozsądną opłatą. W załączeniu kilka zdjęć z przygotowań do lotu.
206743206744206745206746206747206748

Wiejo
19.12.18, 00:47
Teraz trochę zdjęc z startu i początkowej fazy lotu balonów.
206905206906206907206908206909206910206911206912

Lilen
20.12.18, 13:09
Dużo ich, w powietrzu musiał być niezły spektakl.

Wiejo
23.12.18, 08:59
Byłem bardzo zaskoczony jak te ogromne balony w kompletnej ciszy przerywanej krótkimi seriami włączanych palników majestatycznie wzbijały się
w powietrze. Na lotnisku w Polskiej Nowej Wsi na Opolszczyźnie corocznie odbywa się Master Track na którym pokazywane się najpiękniejsze samochody ciężarowe w Polsce jak i państw europejskich. Przedstawiona na zdjęciach zielona cysterna zgarnęła masę nagród a pozostałe wcale nie były gorsze.

206995206992206993206994206996206997

jurec
23.12.18, 11:12
Świetne zdjęcia -brawo.

Lilen
23.12.18, 12:18
Niezłe bryki :)

Wiejo
6.01.19, 23:45
W sasiednich Czechach w miejscowości Dolni Morava na wysokości 1116 mnpm znajduje się "Scieżka w chmurach" której długość liczy 710. Ładne miejsce
z rozwijającymi się w błyskawicznym tempie usługami turystycznymi.
207339207340207341207342207343

Wiejo
19.01.19, 14:57
Na spacerku przez las odkryłem ukrytą w nim łąkę na środku której stał przepiękny dąb. Ronił olbrzymie żołędzie które bardzo smakowały buchtującym tam dzikom. Zrobił na mnie wrażenie jakby był władcą tej niewielkiej krainy dlatego stał się bohaterem załączonej fotki.
207678

DeWuTe
19.01.19, 22:12
Rosły i piękny.

Wiejo
24.01.19, 00:44
Nareszcie wokół zimowa aura szkoda, że bez śniegu.
207856207857

sikor
31.01.19, 17:57
Chyba trochę za bardzo ostrzone.

lisiajamka1
31.01.19, 18:44
Lekko przeostrzone, ale zimowe widoki ciekawe :)

yac
2.02.19, 21:48
Na spacerku przez las odkryłem ukrytą w nim łąkę na środku której stał przepiękny dąb. Ronił olbrzymie żołędzie które bardzo smakowały buchtującym tam dzikom. Zrobił na mnie wrażenie jakby był władcą tej niewielkiej krainy dlatego stał się bohaterem załączonej fotki.

Podoba mi się tonacja tej foty

Belezo
4.02.19, 02:04
Tak samo jak poprzednicy - przeostrzone trochę ;)

Wiejo
1.03.19, 20:56
Dzięki za uwagi dotyczące ostrości. Będę trochę ostrożniejszy.
W załączenie kilka kadrów cyklicznie odbywającej się w Nysie inscenizacji historycznej dotyczącej zdobycia fortu przez wojska francuskie i polskie.
208877
208878
208879
208880

qwert
1.03.19, 21:11
Świetne ..:-) Nyskie forty znam.

Operator
1.03.19, 21:27
W załączenie kilka kadrów cyklicznie odbywającej się w Nysie inscenizacji historycznej dotyczącej zdobycia fortu przez wojska francuskie i polskie.
Jeśli masz jeszcze jakieś foty z tej imprezy, to zapraszam do wstawiania ich w tym wątku. (https://forum.olympusclub.pl/threads/83740-Militaria-wszelakie)

yac
2.03.19, 00:57
Ciekawe, kolorowe wojsko,

And.N
2.03.19, 10:47
Taka techniczna uwaga, po wstawieniu zdjęcia rób mały odstęp (klik na Enter) co by zdjęcia nie były z sobą "sklejone".

Farensbach
2.03.19, 13:16
Fajne te oszronione drzewa. Ale faktycznie przeostrzone.

waruga
2.03.19, 14:25
Kolorowe mundury... fajne widowisko, ale na polu bitwy łatwy cel. Fajne foty.

Wiejo
3.03.19, 20:11
Odpowiadając:
Farensbach- gałązki tych wierzb były pokryte szronem wkształcie kolców i było to widoczne
bez specjalnych zabiegów. Na normalnym zdjęciu jest towidoczne, natomiast kompresja zrobiła ze zdjęcia to co zrobiła a mianowiciecały efekt stał się niewidoczny na domiar sprawia w oczach odbiorców zbytnią przesadzoną ostrość.
Andor- pomału zaczynam się coraz lepiej posługiwać i jakbędę częściej coś zamieszczał to dojdę do wprawy.
Waruga i Yac- w tych czasach im bardziej pstrokato tymlepiej i ładniej. Kolory musiały być
nasycone a biel razić w oczy. Muszę odszukać zdjęcia jednejz najbardziej elitarnych grup gdzie dominującym kolorem był wściekły róż ibiel.
Operatorze- obiecuję, że jakieś skromne fotki o tematycemilitarnej znajdą się w Twoim wątku.
Teraz trochę zgiełku bitewnego na kilku fotografiach.

Wiejo
16.03.19, 16:09
Jeszcze trochę fotek z strojami w inscenizacji historycznej.
209314

209315

209316

209317

Wiejo
26.03.19, 23:06
Pragnę przedstawić w zarysie Zamek Krzyżacki w Bruntalu w Czechach.

209691

Samochód ten jest na chodzie i grywa w filmach tamtych czasów
209692

Biblioteka
209693

Aula
209694

Sala Wielkich Mistrzów
209695

gulasz
27.03.19, 00:48
jeśli chodzi o wnętrrze to nie mój klimat ;)
ale biblioteczka zacna ;)

Wiejo
4.04.19, 22:53
Wiosenny spacerek po lesie pokrytym bielą dywanów kwiatowych.

210039

210040

210041

Wiejo
18.04.19, 18:10
W pobliżu granicy Polsko Czeskiej na wysokości Paczkowa znajduje się miejscowość Jawornik. Nad nią góruje zamek Janowski Vrch a po naszemu Janowe Wzgórze. Na przełomie XIII i XIV powstał jako gród warowny a następnie zaczęli nim władać Biskupi wrocławscy. Pierwsze rysy zamku miały styl renesansowy a następnie barokowy. Leżący na uboczu przy cichej miejscowości zamek ten do 1945 roku był letnią rezydencją wrocławskich Biskupów i następnie stał się obiektem państwowym. W zamku znajduje się największa w Europie kolekcja fajek, pokaźny zbiór teatrzyków kukiełkowych liczne pokoje gościnne. W środku
w większości pomieszczeń panuje półmrok spowodowany zaciągniętymi zasłonami aby słońce nie powodowało blaknięcia ponad stuletnich tapet. Ze wzgórza rozciąga się na okolicę wspaniały widok. Powyższe przedstawiam na kilku kadrach poniżej.

210573

210574

210575

210576

210577

210578

Wiejo
23.05.19, 17:58
Czas tak ucieka i ulubione przezemnie pola kwitnącego rzepaku zaczynają tracić swoją żółtą barwę. Pozwolę sobie wstawić kilka zdjęć, których tematem będzie kwitnący rzepak.

211571

211572

211573
Na ostatnim pokryty drobniutkimi białawymi kwiatkami krzew głogu.

lisiajamka1
23.05.19, 19:35
Bardzo przyjemnie ogląda się Twoje zdjęcia, a szczególnie te z rzepakiem w roli głównej :)

Bodzip
23.05.19, 20:00
Czas tak ucieka i ulubione przezemnie pola kwitnącego rzepaku zaczynają tracić swoją żółtą barwę. Pozwolę sobie wstawić kilka zdjęć, których tematem będzie kwitnący rzepak.
Można "oszukać" :)
Weź obiektyw wąski - ogniskowa gdzieś ok. 80 mm i pojedź górą po kwiatkach - a zaraz się bardziej żółto zrobi :)
Popatrz na różnicę:

7,5 mm 211585 oraz 60 mm 211586

Oczywiście zdjęcia były robione w okresie "prosperity" kwiatków :) czyli 17 maja

yamada
23.05.19, 21:42
Fajne miejsca na tych polach z rzepakiem masz, oj można tam porobić fajne foty... Niekoniecznie z rzepakiem w roli głównej.

waruga
23.05.19, 22:04
Odpowiadając:
Farensbach- gałązki tych wierzb były pokryte szronem wkształcie kolców i było to widoczne
bez specjalnych zabiegów. Na normalnym zdjęciu jest towidoczne, natomiast kompresja zrobiła ze zdjęcia to co zrobiła a mianowiciecały efekt stał się niewidoczny na domiar sprawia w oczach odbiorców zbytnią przesadzoną ostrość.
Andor- pomału zaczynam się coraz lepiej posługiwać i jakbędę częściej coś zamieszczał to dojdę do wprawy.
Waruga i Yac- w tych czasach im bardziej pstrokato tymlepiej i ładniej. Kolory musiały być
nasycone a biel razić w oczy. Muszę odszukać zdjęcia jednejz najbardziej elitarnych grup gdzie dominującym kolorem był wściekły róż ibiel.
Operatorze- obiecuję, że jakieś skromne fotki o tematycemilitarnej znajdą się w Twoim wątku.
Teraz trochę zgiełku bitewnego na kilku fotografiach.

Fajna rekonstrukcja.

Wiejo
29.05.19, 22:28
Odpowiadając Bodzipowi masz rację ale ten rzepak ledwie co zakwitł i jakbym zrobił zblizenie to było by jeszcze gorzej gdyż na łodydze było zaledwie kilka kwiatków zamiast całych kiści. Dziękuję też za zainteresowanie. Poniżej trzy zdjęcia mam nadzieję, że ciekawych miejsc w okolicy.

211748

211749

211750

Bodzip
30.05.19, 07:09
Ten żelazny krzyż mnie zaciekawił. Pamiątka z wojny I v. II ?
Wiesz coś więcej ?

Tadeusz Jankowski
30.05.19, 21:31
Trzecia fotka spodobała mi się najbardziej. Zgrzebny krzyż porządnie ociosany na końcach, z kwiatkami u stóp, figura Chrystusa dokładnie przybita (chyba blaszana), przyjazne, smukłe superbiałe brzózki z dopiero co wypuszczonymi listkami, w tle intensywnie żółty rzepak, dalej niebieskawe wzgórza. Kompozycja niestandardowa, wymowa też.
Pzdr, TJ

Wiejo
5.09.19, 22:49
Odpowiadając Bodzipowi- krzyż tej jest w centralnej części wioski przy głównej drodze. Mnie też zaintrygował, ale żaden z przechodzących mieszkańców nic na ten temat nie powiedział oprócz tego, że był tu od zawsze. W wątku wracam do ulubionego motywu z rzepakiem w roli wiodącej mając nadzieję, że się nie znudzę.

214522

214523

214524

lisiajamka1
7.09.19, 19:42
W wątku wracam do ulubionego motywu z rzepakiem w roli wiodącej mając nadzieję, że się nie znudzę.

Też mam taką nadzieję, bo pięknie rzepakowe krajobrazy pokazujesz :)

Rabbit
7.09.19, 21:54
Bardzo ładne rzepakowe krajobrazy, pełne ciepłych kolorów :) a za oknem jesień się zbliża.

Wiejo
7.09.19, 22:27
Rabbit i Lisiajamko1 serdeczne dzięki za odwiedziny. Kończąc pomału temat rzepaku pozostaję przy krajobrazach które bardzo lubię.

214582

214580

214581

Bodzip
8.09.19, 05:56
Kiedyś z Marysią rozmawiałem, i wyszło że na płaskim to nie szło by żyć. Choć Opolskie to nie tak całkiem płasko :)
Pozdrawiamy :)

waruga
8.09.19, 11:34
Piękne pola i górki widać.

Wiejo
10.09.19, 23:26
Parę pagórków znalazło by się a wchodząc na niektóre można dostać zadyszki wszak to Bodzipie przedgórze sudeckie. Pozdrówka dla Ciebie, Marysi i Warugi.
W nieodległej stadninie koni w Chocimiu jakiś czas temu odbyły się zawody konne skoki przez przeszkody i z tej imprezy mała relacja.

Of-400
214704
Of-401
214705
Of-402
214706

paparapa
15.09.19, 12:01
Kiedyś z Marysią rozmawiałem, i wyszło że na płaskim to nie szło by żyć. Choć Opolskie to nie tak całkiem płasko :)
Pozdrawiamy :)
Tak , to jedna z najbardziej oczywistych oczywistości :)

Tak, tak drogi autorze rzepaczek to jest to:)

Wiejo
18.09.19, 18:15
Chciałem zaprezentować pięknie odnowiony kościół Pod Wezwaniem Św. Elżbiety znajdujący się w Nysie przy ul. Al. Wojska Polskiego wraz z jego wnętrzem.

Of-403

214892
Of-404
214893
Of-405
214894

Bodzip
18.09.19, 19:13
Nooo Panie - ładna seria :)

Wiejo
22.10.19, 22:58
Pijąc poranną kawę przed umówionych wyjazdem na grzybobranie za oknem rozegrał się kolorowy spektakl barw wschodzacego słońca. Pomimo tego, że to kiczyk
zatrzymałem tę chwilę na pamiatkę. Później w lesie trafiałem na takie co chciały do koszyka.
Of-406
215730
Of-407
215731
Of-408
215732

lisiajamka1
25.10.19, 18:56
Kawa w takim anturażu - marzenie :) Widowiskowy wschód słońca z pięknym układem chmur na niebie i jeszcze smakowite grzybki na deser, normalnie fotograficzna uczta :)

waruga
26.10.19, 13:08
Pożar o wschodzie słońca super.

Wiejo
1.02.20, 00:07
Watek powoli pokrywa się kurzem i czas trochę go odświerzyć. Sporo ostatniego czasu poswięciłem na archiwizację i w trakcie tej pracy odłożyłem kilka zdjęć niech zaistnieją w moim wątku.

218518

218519

218520

paparapa
1.02.20, 00:29
Trzeba czasem odkurzyć swoje kąty :). Druga foteczka podoba mi się :).

lisiajamka1
1.02.20, 18:46
Odświeżyłeś wątek w bardzo dobry sposób. Świetne, letnie zdjęcia cieszą oczy przyjemnym kolorem. Maczek rodzynek bardzo fajny :)

Wiejo
7.04.20, 00:00
Siedzenie w domu i tylko niezbędne wyjścia dają się już odczuć w niemiły sposób. Na złość za oknem piękna pogoda, widoczność po horyzont i tylko wziąć sprzęt i focić.
Niestety zostaje szuflada z której wypadły dwa zdjęcia leśne.
Of-412
221122
Of-413
221123

lisiajamka1
7.04.20, 18:46
Bardzo ładne zdjęcia z szuflady, szczególnie Of-412 :)

Wiejo
8.04.20, 18:55
Dzięki za odwiedziny tym co zostawili ślad i tym co nie zostawili. Temat lasu jest praktycznie nie do wyczerpania dlatego załączam niesmaczne grzybki.
Of-414
221161
Of-415
221162

waruga
8.04.20, 19:42
Świetne światełko w lasku złapane.

DeWuTe
8.04.20, 20:04
415 Bravo za kolorki.

paparapa
8.04.20, 20:49
412 bardzo fajne :).

Wiejo
15.09.20, 23:24
Przykro mi się zrobiło jak przeczytałem informację o Covid-19 którym zaraziła się część zespołu Mazowsze. Klika lat temu byłem i ich koncercie stojąc przez dwie godziny jak zauroczony wykonaniem tańców, pieśni, piosenek, stroi w jakie się w trakcie przebierali.
Stojąc w tłumie zrobiłem parę zdjęć zachowując to piękne wydarzenie w pamięci. Niżej kilka kadrów z tej wspaniałej sceny.

225745

225746

225747

225748

225749

225750

225751

lisiajamka1
16.09.20, 19:56
Piękne wspomnienia :)

Wiejo
18.09.20, 15:56
Odpoczywając na jeziorem trafił się taki widoczek
Of-423
225814
Będąc w mieście zaobserwowałem scenkę z podróży w czasie
Of-424

225815

Wiejo
24.09.20, 22:48
Kwiatki są zawsze wdzięcznym obiektem przed aparatem. Poniżej słoneczniki i biała lilia.
Of-425
226003
Of-426
226002

lisiajamka1
25.09.20, 18:51
Bardzo przyjemne zdjęcia, słoneczniki pod światło szczególnie :)

henry1
25.09.20, 19:12
OF423 Samotny biały żagiel. :roll:
OF424 Charoszyje diewoczki, facet niekoniecznie. :mrgreen:
Kwiatki zawsze są śliczne. :mrgreen:

helmuth
26.09.20, 15:44
Of-426
Szkoda, że pylniki i końcówka słupka są przed GO.

Wiejo
2.10.20, 20:51
Serdeczne dzięki za odwiedziny. Helmuth faktycznie pylniki przed go. Na usprawiedliwienie kwiatek dalej sobie rośnie i nie dzieje mu się krzywda. Fotkę robiłem obiektywem o ogniskowej 100 mm i tak dobrałem przysłonę abym zdążył przed podmuchami wiatru. Na cel obrałem także pylniki ale wtedy listki kwiatka poza go. Poniżej próbka:
Of-427
226248
Of-428
226249

helmuth
2.10.20, 23:06
Na cel obrałem także pylniki ale wtedy listki kwiatka poza go.Czyli GO za mała. :grin:

edit

Pozwoliłem sobie pogrzebać w Twoim słoneczniku

226253

Wiejo
4.10.20, 22:43
Helmuth dzięki, że Ci się chciało. U mnie można przedstawiać swoje wizje zdjęć i jest to zawsze powód do doskonalenia się jak i dyskusji nad kadrem techniką, sposobem obróbki. Nie mam tak, że moje jest najmojsze. Jako, że pogoda u mnie deszczowa, wietrzna a chęć focenia silna poniżej ponownie kwiatki z działki mojej małżonki.
Of-429
226317
Of-430
226318
Of-431
226319

lisiajamka1
8.10.20, 17:40
Pięknie, ale słonecznik najbardziej mi się podoba :)

Wiejo
15.10.20, 22:28
Troszkę architektury z miasta Ołomuniec w Czechach.
Of-432 przedstawia Kolumnę Trójcy Przenajświętszej stanowiącej zabytek UNESCO i wizytówkę miasta.
226687
Of-433 przedstawia Kolumnę Mariacką usytuowaną na Dolnym Rynku.
226689
Of-434 przedstawia Sobór św. Gorazda
226690
Wybrałem tek kadry gdyż dopisała pogoda a i ludzi wokół przestawionych zabytków było stosunkowo mało.

waruga
16.10.20, 18:03
Piękna architektura i świetne foty.

Rysiek_O
16.10.20, 18:46
Troszkę architektury z miasta Ołomuniec w Czechach.......
Fajne miejsce. Zaciekawiłeś mnie tym miastem.

Wiejo
19.10.20, 23:20
Co roku w pierwszy wekend lipca odbywa się w Otmuchowie impreza pod nazwą Lato Kwiatów. Można tam zakupić wszelakie sadzonki, zjeść wyszukane smakołyki, kupić w licznych stoiskach jarmarcznych odzież, garnki, biżuterię i wiele innych rzeczy.
Miasteczko wtedy intensywnie żyje a przelewająca się rzeka ludzi jest jak krwiobieg tej imprezy. Byłem na wystawie kwiatów w zamku
oraz w Urzędzie Miasta podziwiając wystawione tam bukiety i instalacje kwietne. Mając na uwadze to wszystko uświadomiłem sobie, że jest to niemal święto okolicznych miejscowości które przygotowują się przez prawie rok do zaprezentowania się. Powstał też wtedy pomysł aby fotograficznie utrwalić przygotowania do pochodu i zaprezentowania się licznie przybyłym gościom. Poniżej kilka
obrazujących to kadrów:
Of-435
226832
Of-436
226833
Of-437
226834
Of-438
226835

paparapa
20.10.20, 00:12
No popatrz... tyle razy bywałem w Otmuchowie i jakoś nie trafiłem na to święto :).

Tadeusz Jankowski
20.10.20, 11:00
Bardzo fajne fotki z parady w Otmuchowie. Więcej niż sprawozdanie.
Pzdr, TJ

Wiejo
21.10.20, 10:09
No popatrz... tyle razy bywałem w Otmuchowie i jakoś nie trafiłem na to święto :).
Jedynie w tym roku święto się nie odbyło z uwagi na wirusa. Jak będzie w przyszłym roku nie wiadomo. Przez lata w których się odbywało to niezmiennie w pierwszy wekend lipca.
Tadeuszu dzięki za odwiedziny.
Rysiek_O do tematu Ołomuniec jeszcze wrócę bo mam wyjątkową miętę do tego wspaniałego miasta.
Poniżej jeszcze kilka zdjęć z pochodu rozpoczynającego Święto Kwiatów w Otmuchowie:
Of-439
226879
Of-440
226880
Of-441
226881
Of-442
226882
Of-443
226883

DeWuTe
21.10.20, 21:12
Dobrze widzieć radosne święto w Polsce

Wiejo
24.10.20, 00:27
DeWuTe dzięki za odwiedziny. To święto jest naprawdę wszystkich od dzieci po ich babcie i dziadków. Panujący nastrój, bez żadnej spiny sprawia, że chce się tam być. Jeszcze kilka kadrów dokumentujących tę imprezę:
Of-445
226972
Of-444
226971
Of-446
226973
Of-447
226974

koronax
24.10.20, 07:41
Ciekawa maszyna na 442 :mrgreen: .
Ogólnie fajna impreza . :grin:

Tadeusz Jankowski
24.10.20, 13:45
445 i 447 - bardzo fajne portrety, super, całkowity spontan. Traktorzysta 445 autentyczny, swój, pogodny, uczestniczący.
Pzdr, TJ

lisiajamka1
24.10.20, 15:56
Bardzo fajna relacja z Święta Kwiatów. Przyjemne naturalne portrety :)

Wiejo
25.10.20, 20:47
Dzięki za odwiedziny i pozostawiony ich ślad. Będąc dalej w tym świecie chcę dokończyć temat zamieszczając zdjęcia eksponowanych na wystawie bukietów i panoramę jak roztacza się z wieży zamku w Otmuchowie.
Of-448
227015
Of-449
227016
Of-450
227017

Tadeusz Jankowski
25.10.20, 22:22
Bardzo fajne zdjęcia bukietów - pod światło z okien, szczególnie to drugie. Ładnie porozkładane akcenty barwne oraz motywy kwietne (warstwami). Panoramka Otmuchowa tez niezła.
Pzdr, TJ

majeczek78
26.10.20, 21:19
Zerknąłem na fajne zdjęcia z Lata Kwiatów...Bywałem też tam w poprzednich latach....

Wiejo
28.10.20, 23:17
W wątku czas na trochę motoryzacji z lat minionych. Zaprezentuję modele aut które udało się sfotografować na starcie Rajdu Morawia w Prudniku. Impreza była kilka lat temu więc zmuszony do ochrony przed wirusem aktywowałem archiwum.
Of-451 samochód marki Tatra
227135
Of-452
227136
Of-453
227137
Of-454 motoryzacja francuska
227138

Rysiek_O
29.10.20, 10:57
Taka Tatra. to prawdziwa perełka. Czytając opis spodziewałem się modelu 603 lub 613, a tu takie CUDO. Brawo Wiejo

wyszomir
29.10.20, 12:14
Citroen (BL-11?) też fajny, aczkolwiek od tej Tatry nowszy i bardziej pospolity.

Wiejo
30.10.20, 23:26
Serdecznie dzięki Kolegom za odwiedziny. Następne dwa modele pojazdów które wyróżniały się pośród innych.
Of-455 pojazd MG
227197
Of-456
227198
Of-457 trochę inna Tatra
227199
Of-458
227200
Of-459
227201

wyszomir
31.10.20, 00:25
Morris - brytyjska klasyka. Tatra - śliczny dziwoląg.