PDA

Zobacz pełną wersję : e-30 + 14-54 I

robros1
22.07.13, 14:26
Wiele ujęc z w/w zestawu jest nie-ostrych, najlepiej widac to przy dzieciach, gdzie szybkośc AF jest atutem nie do przecenienia. Nie wiem czy to wina obiektywu, aparatu, a może ustawień lub umiejętności focącaego. Chcialbym wiedziec gdzie indziej poszukac błędu, by szybciej i celniej focił zestaw z którego jestem zadowolny. Jedank widze, że nie do końca można na nim polegac jesli o srzelnośc chodzi.

sepi19
22.07.13, 15:36
Wrzuć jakieś nieostre fotki z exifem. Będzie łatwiej coś zaradzić.

robros1
23.07.13, 19:05
Fotka na której nic nie jest ostre, są inne podobne:cry:https://forum.olympusclub.pl/asset.php?fid=88551&uid=14760&d=1374599011

grizz
23.07.13, 19:09
Zrób zdjecie linijki pod kątem 45 stopni... ostrzone na środek zakresu (linijki nie ostrości szkła ;) )

Eddie
23.07.13, 20:44
Jak dla mnie standard, typowe nietrafienie AFa, często się zdarzało przy E-3+14-54 I i podejrzewam, że w E-30 nie zrobiono wiele, żeby to się zmieniło. Ogólnie E-3 i E-30 chyba nie za bardzo się lubią ze starymi 14-54 oraz 50/2.0. Pokaż więcej zdjęć, ale jestem niemal na 100% przekonany, że to nie jest kwestia FF/BF. Dla przykładu, w moim zestawie E-3+14-54 I+50/2.0 takie rzeczy zdarzały się nierzadko, z tym drugim szkłem nawet często. Szczególnie przy fotografowaniu z większej odległości. Na krótkie dystanse zestaw radził sobie nieźle.

ahutta
23.07.13, 21:10
Fotka na której nic nie jest ostre, są inne podobne:cry:

Wyciąłeś Exif i w sumie to nie wiadomo nic o ustawieniac aparatu podczas robienia zdjęcia.

Jak dla mnie standard, typowe nietrafienie AFa, często się zdarzało przy E-3+14-54 I i podejrzewam, że w E-30 nie zrobiono wiele, żeby to się zmieniło. Ogólnie E-3 i E-30 chyba nie za bardzo się lubią ze starymi 14-54 oraz 50/2.0. Pokaż więcej zdjęć, ale jestem niemal na 100% przekonany, że to nie jest kwestia FF/BF. Dla przykładu, w moim zestawie E-3+14-54 I+50/2.0 takie rzeczy zdarzały się nierzadko, z tym drugim szkłem nawet często. Szczególnie przy fotografowaniu z większej odległości. Na krótkie dystanse zestaw radził sobie nieźle.

Owszem 14-54 I demonem szybkości nie jest, ale nie przesadzajmy.

93552

Eddie
23.07.13, 21:21
Wyciąłeś Exif i w sumie to nie wiadomo nic o ustawieniac aparatu podczas robienia zdjęcia.

Owszem 14-54 I demonem szybkości nie jest, ale nie przesadzajmy.

93552

14-54 I jest całkiem szybkim szkłem, ale tutaj nie o to chodzi. W tym przypadku raczej mamy do czynienia z niedoskonałą współpracą całego układu, czyli szkło z puszką. I problem nie w szybkości, bo skoczył na pewno szybko, ale nie zaskoczył, nie złapał. Problem jest z dokładnością. Można słać do serwisu, jeśli sprzęt jest na gwarancji lub próbować zmiany wersji oprogramowania. W E-3 jednak działało to dziwnie. Na starszej wersji sprzęt działał lepiej niż z nową.

cissic
23.07.13, 21:31
Też tak miałem w E-3 + ZD 14-54. Downgrade do wersji systemu 1.2 bardzo pomógł. Teraz mam szybkie i ostre szkiełko

robros1
23.07.13, 23:30
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Eddie ma rację, że "W tym przypadku raczej mamy do czynienia z niedoskonałą współpracą całego układu, czyli szkło z puszką. I problem nie w szybkości, bo skoczył na pewno szybko, ale nie zaskoczył, nie złapał. Problem jest z dokładnością." Tak to właśnie było:(

Serwisował nie będę, bo to już po-gwarancji, jednak podpowiedź cissic "Downgrade do wersji systemu 1.2" rozważę, jakkolwiek tajemniczo brzmi. Co należy zrobić, jak się zabrać, skąd i czego potrzebuję?

Eddie
23.07.13, 23:34
Robros, chyba musisz się odwołać do wujka Google. Dawno, dawno temu był tu na forum wątek o zmianie wersji oprogramowania na starszą w modelu E-3. Trochę kopania będzie, ale podejrzewam, że znajdziesz.
Przypuszczam jednak, że w przypadku E-30 to nie musi być to samo. A nawet jeśli, warto przeszukać internet i sprawdzić.

robros1
23.07.13, 23:41
Dzięki z podpowiedź. Mam nadzieję, że pomoże. A propos, z czym wiąże się zmiana oprogramowania? A konkretnie to czego szukac? Może na tym forum ktoś pomoże, w jakiej sekcji tego szukac?

Eddie
23.07.13, 23:58
Naści, od tej strony czytaj:

https://forum.olympusclub.pl/threads/18970-Problem-z-AF-w-e-3-przy-Firmware-1.4/page9

Zwróć uwagę na linki do dpreview.com gdzie jest opisana procedura. Na którejś z kolejnych stron jeden z forumowiczów podaje link do pliku ze starszą wersją oprogramowania. Dalej, bodaj też w tym wątku, będzie wpis Radka, który przetestował zmianę oprogramowania na swojej puszce.
I przypominam, to dotyczy E-3, więc nie wiem na pewno jak to zagra z E-30.

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post był o 21:50 ----------

O, znalazło się: https://forum.olympusclub.pl/threads/18970-Problem-z-AF-w-e-3-przy-Firmware-1.4/page24 - Radek był pierwszy odważny. Teraz podobnych rzeczy możesz szukać w odniesieniu do E-30.

sikor
24.07.13, 12:52
W E-30 jest mikro regulacja AF. Może wystarczy podregulować :)

robros1
24.07.13, 13:07
Ciekawe, gdzie znaleźc instrukcje do tej "operacji"?

Możesz podasz jak to przeprowadzić?

---------- Post dodany o 12:58 ---------- Poprzedni post był o 12:57 ----------

---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post był o 12:58 --------

ahutta
24.07.13, 13:11
Ciekawe, gdzie znaleźc instrukcje do tej "operacji"?

Możesz podasz jak to przeprowadzić?

Tu zerknij: http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/e30/di102468e.cfm#a1

grizz
24.07.13, 19:06
Naści, od tej strony czytaj:

https://forum.olympusclub.pl/threads/18970-Problem-z-AF-w-e-3-przy-Firmware-1.4/page9

Zwróć uwagę na linki do dpreview.com gdzie jest opisana procedura. Na którejś z kolejnych stron jeden z forumowiczów podaje link do pliku ze starszą wersją oprogramowania. Dalej, bodaj też w tym wątku, będzie wpis Radka, który przetestował zmianę oprogramowania na swojej puszce.
I przypominam, to dotyczy E-3, więc nie wiem na pewno jak to zagra z E-30.

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post był o 21:50 ----------

O, znalazło się: https://forum.olympusclub.pl/threads/18970-Problem-z-AF-w-e-3-przy-Firmware-1.4/page24 - Radek był pierwszy odważny. Teraz podobnych rzeczy możesz szukać w odniesieniu do E-30.

Hmmm jakoś nie kojarzę, by ktoś zgłaszał podobne problemy z e-30...

hades
24.07.13, 19:24
Robros1, połóż aparat na stole. W odległości metra postaw coś z kontrastowym wzorkiem i niech będzie dobrze oświetlone, najlepiej światłem dziennym. Zrób jedno zdjęcie w trybie AF w punkcie centralnym i jedno zdjęcie w trybie MF, ustawiając przy tym ręcznie ostrość posiłkując się podglądem w trybie Live View.
Ja myślę, że to coś innego niż koledzy, ale chciałbym się upewnić.

sikor
24.07.13, 19:59
Strona 105 instrukcji.
Link, który podał ahutta dokładnie pokazuje co, gdzie i jak. Możesz ustawić korektę dla 14 mm i dla 54 mm. Dodatkowo możesz oddzielnie korygować każdy punkt AF (tego nie próbowałem).
Zrób testowe zdjęcie np. kilku bateryjek ustawionych pod kątem 45 st. względem płaszczyzny ostrzenia, ustawiając ostrość automatycznie raz za pomocą AF fazowego a potem AF mierzonym po kontraście (na podglądzie). Zobaczysz gdzie wychodzi różnica w ostrości i w którą stronę korygować.

robros1
27.07.13, 17:50
Moja instrukcja gdzieś zaginęła. Można gdzieś ją znaleźc?

Syd Barrett
27.07.13, 18:36
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_support_manuals.asp?id=1430

(google: e-30 instrukcja pdf)

robros1
28.07.13, 13:33
Bardzo dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. Przeprowadziłem "zabieg" jaki w instrukcji podał ahutta. Nie wiem nadal jakie wartości mam ustawić kiedy pojawiają się wykresy +/- 20 itp. Będę wdzięczny za dalsze wskazówki.