Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: e-30 + 14-54 I

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e-30 + 14-54 I

Wiele ujęc z w/w zestawu jest nie-ostrych, najlepiej widac to przy dzieciach, gdzie szybkośc AF jest atutem nie do przecenienia. Nie wiem czy to wina obiektywu, aparatu, a może ustawień lub umiejętności focącaego. Chcialbym wiedziec gdzie indziej poszukac błędu, by szybciej i celniej focił zestaw z którego jestem zadowolny. Jedank widze, że nie do końca można na nim polegac jesli o srzelnośc chodzi.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: e-30 + 14-54 I

Wrzuć jakieś nieostre fotki z exifem. Będzie łatwiej coś zaradzić.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Fotka na której nic nie jest ostre, są inne podobne
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1019133.jpg
Wyświetleń:	203
Rozmiar:	932,8 KB
ID:	93535  

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Zrób zdjecie linijki pod kątem 45 stopni... ostrzone na środek zakresu (linijki nie ostrości szkła )
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Jak dla mnie standard, typowe nietrafienie AFa, często się zdarzało przy E-3+14-54 I i podejrzewam, że w E-30 nie zrobiono wiele, żeby to się zmieniło. Ogólnie E-3 i E-30 chyba nie za bardzo się lubią ze starymi 14-54 oraz 50/2.0. Pokaż więcej zdjęć, ale jestem niemal na 100% przekonany, że to nie jest kwestia FF/BF. Dla przykładu, w moim zestawie E-3+14-54 I+50/2.0 takie rzeczy zdarzały się nierzadko, z tym drugim szkłem nawet często. Szczególnie przy fotografowaniu z większej odległości. Na krótkie dystanse zestaw radził sobie nieźle.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robros1 Zobacz posta
    Fotka na której nic nie jest ostre, są inne podobne
    Wyciąłeś Exif i w sumie to nie wiadomo nic o ustawieniac aparatu podczas robienia zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Jak dla mnie standard, typowe nietrafienie AFa, często się zdarzało przy E-3+14-54 I i podejrzewam, że w E-30 nie zrobiono wiele, żeby to się zmieniło. Ogólnie E-3 i E-30 chyba nie za bardzo się lubią ze starymi 14-54 oraz 50/2.0. Pokaż więcej zdjęć, ale jestem niemal na 100% przekonany, że to nie jest kwestia FF/BF. Dla przykładu, w moim zestawie E-3+14-54 I+50/2.0 takie rzeczy zdarzały się nierzadko, z tym drugim szkłem nawet często. Szczególnie przy fotografowaniu z większej odległości. Na krótkie dystanse zestaw radził sobie nieźle.
    Owszem 14-54 I demonem szybkości nie jest, ale nie przesadzajmy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3234801_1ah.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	210,6 KB
ID:	93552
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Wyciąłeś Exif i w sumie to nie wiadomo nic o ustawieniac aparatu podczas robienia zdjęcia.

Owszem 14-54 I demonem szybkości nie jest, ale nie przesadzajmy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3234801_1ah.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	210,6 KB
ID:	93552
    14-54 I jest całkiem szybkim szkłem, ale tutaj nie o to chodzi. W tym przypadku raczej mamy do czynienia z niedoskonałą współpracą całego układu, czyli szkło z puszką. I problem nie w szybkości, bo skoczył na pewno szybko, ale nie zaskoczył, nie złapał. Problem jest z dokładnością. Można słać do serwisu, jeśli sprzęt jest na gwarancji lub próbować zmiany wersji oprogramowania. W E-3 jednak działało to dziwnie. Na starszej wersji sprzęt działał lepiej niż z nową.

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Też tak miałem w E-3 + ZD 14-54. Downgrade do wersji systemu 1.2 bardzo pomógł. Teraz mam szybkie i ostre szkiełko

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Eddie ma rację, że "W tym przypadku raczej mamy do czynienia z niedoskonałą współpracą całego układu, czyli szkło z puszką. I problem nie w szybkości, bo skoczył na pewno szybko, ale nie zaskoczył, nie złapał. Problem jest z dokładnością." Tak to właśnie było

Serwisował nie będę, bo to już po-gwarancji, jednak podpowiedź cissic "Downgrade do wersji systemu 1.2" rozważę, jakkolwiek tajemniczo brzmi. Co należy zrobić, jak się zabrać, skąd i czego potrzebuję?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Robros, chyba musisz się odwołać do wujka Google. Dawno, dawno temu był tu na forum wątek o zmianie wersji oprogramowania na starszą w modelu E-3. Trochę kopania będzie, ale podejrzewam, że znajdziesz.
    Przypuszczam jednak, że w przypadku E-30 to nie musi być to samo. A nawet jeśli, warto przeszukać internet i sprawdzić.

BernArt - Moje zdjęcia

Uprawnienia umieszczania postów