Zobacz pełną wersję : problemy z ostrością-SP 510 UZ
MarioRamone
1.09.07, 13:53
WITAM!KUPIŁEM PIERWSZY APARAT CYFROWY I MAM PEWNE PROBLEMY.NA OTWARTEJ PRZESTRZENI,W DZIEŃ WYCHODZĄ SUPER ZDJĘCIA.GORZEJ,GDY JEST CIEMNO LUB JESTEM W CIEMNYM POMIESZCZENIU.NIE POTRAFIĘ "ROZGRYZC" USTAWIEŃ MANUALNYCH.CZY KTOŚ MOŻE MI COĆ PORADZIĆ? :|
po 1 nie krzycz. CapsLock na OFF.
po drugie wklej zdjęcia te co ci nie wyszły najlepiej z exifami żeby nie trzeba było grzebać to każdy jakaś rada da.
Kwestia jak bardzo ciemno.
Jak zdjęcia nocne to statyw, długie czasy, i przesłona wyższa.
jak z ręki, to przesłona na maxa otwarta, czas na tyle żeby nie poruszyć, i lampa jeśli to obiekt bliski (zasięg lampy nie jest nieskończony), no i podnieś ISO w górę.
no i ogólnie w tym aparacie są pewnie ustawienia dedykowane do różnych sytuacji, sport, portret, krajobraz, nocne. Przełącz się w tryb i zobacz co aparat "podpowiada" swoimi ustawieniami.
edit: nie doczytałem tytułu, po prostu pewnie aparat w ciemnych pomieszczeniach nie łapie ostrości. Jedyne wyjście to dodać światła, czaić elementy najbardziej kontrastowe żeby w końcu AF załapał.
Jaki to ten problem z ostroscia? Nie lapie jej? Obraz jest nieostry? Poruszony? Sprecyzuj pytanie...
Jak jest ciemno, to aparat ustawia dlugi czas, wiec latwo poruszyc zdjecie (jest rozmazane). Jak jest ciemno aparat ma prblem z wyostrzeniem, bo do ukladu AF dociera malo swiatla, badz wcale. Mysle, ze jedno z dwojga to odpowiedz na Twoje pytanie.
Pzdr