WITAM!KUPIŁEM PIERWSZY APARAT CYFROWY I MAM PEWNE PROBLEMY.NA OTWARTEJ PRZESTRZENI,W DZIEŃ WYCHODZĄ SUPER ZDJĘCIA.GORZEJ,GDY JEST CIEMNO LUB JESTEM W CIEMNYM POMIESZCZENIU.NIE POTRAFIĘ "ROZGRYZC" USTAWIEŃ MANUALNYCH.CZY KTOŚ MOŻE MI COĆ PORADZIĆ?![]()
WITAM!KUPIŁEM PIERWSZY APARAT CYFROWY I MAM PEWNE PROBLEMY.NA OTWARTEJ PRZESTRZENI,W DZIEŃ WYCHODZĄ SUPER ZDJĘCIA.GORZEJ,GDY JEST CIEMNO LUB JESTEM W CIEMNYM POMIESZCZENIU.NIE POTRAFIĘ "ROZGRYZC" USTAWIEŃ MANUALNYCH.CZY KTOŚ MOŻE MI COĆ PORADZIĆ?![]()
po 1 nie krzycz. CapsLock na OFF.
po drugie wklej zdjęcia te co ci nie wyszły najlepiej z exifami żeby nie trzeba było grzebać to każdy jakaś rada da.
Kwestia jak bardzo ciemno.
Jak zdjęcia nocne to statyw, długie czasy, i przesłona wyższa.
jak z ręki, to przesłona na maxa otwarta, czas na tyle żeby nie poruszyć, i lampa jeśli to obiekt bliski (zasięg lampy nie jest nieskończony), no i podnieś ISO w górę.
no i ogólnie w tym aparacie są pewnie ustawienia dedykowane do różnych sytuacji, sport, portret, krajobraz, nocne. Przełącz się w tryb i zobacz co aparat "podpowiada" swoimi ustawieniami.
edit: nie doczytałem tytułu, po prostu pewnie aparat w ciemnych pomieszczeniach nie łapie ostrości. Jedyne wyjście to dodać światła, czaić elementy najbardziej kontrastowe żeby w końcu AF załapał.
Jaki to ten problem z ostroscia? Nie lapie jej? Obraz jest nieostry? Poruszony? Sprecyzuj pytanie...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Jak jest ciemno, to aparat ustawia dlugi czas, wiec latwo poruszyc zdjecie (jest rozmazane). Jak jest ciemno aparat ma prblem z wyostrzeniem, bo do ukladu AF dociera malo swiatla, badz wcale. Mysle, ze jedno z dwojga to odpowiedz na Twoje pytanie.
Pzdr