PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbieżności w 4/3

C+
1.09.07, 08:19
IMO Panas zaczyna podążać inną drogą. Najpierw stabilizacja obiektywów, która w pełni nie działa z korpusami Olka, teraz Contrast AF w LV który działa tylko z nowymi szkłami Leica. :roll:

salvadhor
1.09.07, 08:22
Muszą się czymś wyróżniać, bo inaczej wyszło by im kolejne body a'la E-510, tylko inaczej nazwane.

Wg. mnie szkoda środków i czasu na wkładanie stabilizacji do szkieł, skoro można to mieć w body - chyba, że są wyraźne przesłanki, że stabilizacja w szkle jest wydajniejsza niż ta w body.

KaarooL
1.09.07, 10:38
c+:
niech robią cokolwiek, za 2-3 latka będą mieli niezłą populację klientów na tego potomka serii FZ. za rok puszczą kolejne budżetowe lustro i temat się rozbuja.

salvadhor:
wszędzie piszą, że jest wydajniejsza... wtedy kiedy nie liczy się moneta a osiągnięcie celu, goście kupują słoiki IS i tyle.

cra3y
1.09.07, 11:17
.... chyba, że są wyraźne przesłanki, że stabilizacja w szkle jest wydajniejsza niż ta w body.

stabilizowany obraz poprzez IS w szkle idzie do matrycy oraz do czujnikow AF, ktore maja latwiejsza prace. przy stabilizacji samej matrycy juz tak nie ma.

epicure
1.09.07, 15:16
celebrity plus, dlaczego stabilizacja w szklach nie bedzie w pelni dzialac z korpusami olka?

The z00m
1.09.07, 15:42
Czy ja wiem czy to są jakieś istotne rozbieżności :roll: O ile się nie mylę OIS działa z każdym Olkiem od E-330. Każde panasonickoleickowskie szkiełko można podpiąć pod puchę Olka i śmigać z nim bez zmartwień. Jakieś różnice w funkcjach puszek mne nie dziwią. Dziwiłby mnie ich brak. Różne firmy, różne produkty o pewnych wspólnych cechach wynikających ze specyfiki otwartego systemu 4/3.

fotomic
1.09.07, 15:48
Czy ja wiem czy to są jakieś istotne rozbieżności :roll: O ile się nie mylę OIS działa z każdym Olkiem od E-330. Każde panasonickoleickowskie szkiełko można podpiąć pod puchę Olka i śmigać z nim bez zmartwień. Jakieś różnice w funkcjach puszek mne nie dziwią. Dziwiłby mnie ich brak. Różne firmy, różne produkty o pewnych wspólnych cechach wynikających ze specyfiki otwartego systemu 4/3.ano racja

pafcio
1.09.07, 16:51
W Panasonicu OIS pracuje w 2 trybach (ciągłym i po naciśnięciu spustu). W DMC-L1 jest przełącznik trybów a w aparatach Olka przełącznika tego nie ma co skazuje na pracę tylko w domyślnym trybie ciągłym, bo nie ma mozliwości przełączenia na drugi tryb. To chyba wyczerpuje temat?
Opis działania obiektywu ze stabilizacją TU (http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Panasonic_14-50mm_1:2.8-3.5_ASPH).

Kris_1
1.09.07, 17:28
Czy przypadkiem na długim końcu (300 - 600mm) bardziej przydaje się stabilizacja w szkle?

lech2
1.09.07, 17:50
W Panasonicu OIS pracuje w 2 trybach (ciągłym i po naciśnięciu spustu). W DMC-L1 jest przełącznik trybów a w aparatach Olka przełącznika tego nie ma co skazuje na pracę tylko w domyślnym trybie ciągłym, bo nie ma mozliwości przełączenia na drugi tryb. To chyba wyczerpuje temat?

Facet ... knocisz bzdety ... nie miałeś w ręcach np.
E-510 a wydajesz opinie o stabilizacji Olympusa.
Weź na wstrzymanie - bądź poczytaj instrukcje
sprzętu o którym zamierzasz wydawać sądy,
najlepiej jednak sprawdż fizycznie jak dane fakty
się mają do realii !

fotomic
1.09.07, 18:02
prosze o spokój. :!: :!:

Karol
1.09.07, 18:06
http://www.youtube.com/watch?v=KPdy52mR6Io

Pod tym linkiem filmik obrazujący różnice w obu systemach stabilizacji - Olka i Panasa...

lech2
1.09.07, 18:12

Widzę, iż również masz "bogatą" wiedzę o stabilizacji
Olympusa jak gostek który nieświadomym robi z głowy
kwaśne mleko ! W przeciwnym wypadku zwróciłbyś pod
innym adresem uwagę !
Wkurzają mnie wypisywane głupoty - dla zaistnienia
na forum !

fotomic
1.09.07, 18:14

Widzę, iż również masz "bogatą" wiedzę o stabilizacji
Olympusa jak gostek który nieświadomym robi z głowy
kwaśne mleko ! W przeciwnym wypadku zwróciłbyś pod
innym adresem uwagę !
Wkurzają mnie wypisywane głupoty - dla zaistnienia
na forum ! [ciach]
Pozdrawiam

RadioErewan
1.09.07, 18:15
{klik}

Lechu, jest tak jak napisał pafcio.
Wrzuć na luz.

Pozdrawiam

pafcio
1.09.07, 18:22
E-510 a wydajesz opinie o stabilizacji Olympusa.Po pierwsze - Twoja odzywka jest bardzo chamska i w dodatku nie bardzo "po polskiemu". Po drugie - nie masz pojęcia o tym co miałem a czego nie "w ręcach", więc bądź łaskaw nie wydawać na ten temat sądów. Po trzecie - nie rozumiesz tego co czytasz więc zafunduj sobie kurs cztania ze zrozumieniem. :mrgreen: Nie napisałem wcale o stabilizacji Olympusa, tylo o zachowaniu Panasonica w aparatach Olympusa - także tych bez stabilizacji. Teraz rozumiesz :?: :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Weź na wstrzymanie - bądź poczytaj instrukcje sprzętu o którym zamierzasz wydawać sądy, najlepiej jednak sprawdż fizycznie jak dane fakty się mają do realii ! To już nie wymaga komentowania.

Przepraszam wszystkich pozostałych uczestników, ale tak ordynarnej i agresywnej zaczepki nie mogłem pozostawić bez odpowiedzi. Obiecuję jednak nie odpowiadać na ŻADNE dalsze ewentualne impertynencje ze strony tego osobnika.

RadioErewan
1.09.07, 18:24
Uwaga! Jeszcze jeden wjazd pozbawiony kultury i zacznę wrzucać bany i ostrzeżenia!

pafcio
1.09.07, 18:27
Ja już nie będę. Naprawdę :oops:

lech2
1.09.07, 18:27
Lechu, jest tak jak napisał pafcio. Wrzuć na luz. Pozdrawiam

To proszę mnie wytłumaczyć ... co oznacza :
Image Stabilizer - IS.2 oczywiscie w Olympusie ?.

RadioErewan
1.09.07, 18:34
To proszę mnie wytłumaczyć ... co oznacza :
Image Stabilizer - IS.2 oczywiscie w Olympusie ?.
Stabilizację w jednej płaszczyźnie - pionowej - do panoramowania.

Pozdrawiam

The z00m
1.09.07, 18:46
Panowie ja rozumiem, że można tak impulsywnie o przyszłości e-systemu, ostrości i jakości szkieł ZUIKO lub spóźniającej się premiery E-3, ale... przez taką pierdołę to ja nie rozumiem :roll:

Pijcie więcej piwa lub mniej :mrgreen: W zależności jak na kogo działa ;)

C+
1.09.07, 19:58

E-510 a wydajesz opinie o stabilizacji Olympusa.
Weź na wstrzymanie - bądź poczytaj instrukcje
sprzętu o którym zamierzasz wydawać sądy,
najlepiej jednak sprawdż fizycznie jak dane fakty
się mają do realii !

Ale on ma racje O.I.S w szkłach Panasa działa tylko w jednym trybie z puszkami Olka.

Co do sprzętu robiłem zdjęcia wszystkimi puszkami i wszystkimi obiektywami Zuiko od 17,5mm coś tam po 300mm. Zresztą jestem współtwórcą Olypedii i mam nawet książke E-System, którą przeczytałem więc wiem o czym piszę. Jak to za mało to moge jeszcze coś dopisać...