Zobacz pełną wersję : [Panasonic] plotki o nowym korpusie
Wczoraj na 43R pojawiła się stara (2 lata) rycina przedstawiająca korpus serii GF1/GX. Obok tego wymieniono niesamowitą specyfikację:
- sensor 18 MPx
- migawka 1/8000
- odchylany, wbudowany w korpus EVF
- stabilizacja, wbudowana w korpus
Nie pisałem wczoraj nic, ale dzisiaj zobaczyłem ten (http://www.dpreview.com/forums/post/51511774) wpis na dpreview. Koleżka ma kumpla w portugalskim Panasoniku i... i jeśli to prawda, to czekam tylko na informację czy to - prawdopodobnie GX2 - ma mar sensor, znany z GH1/GH2.
Ale to będzie dalej odgrzewany kotlet - jeśli matryca będzie ze starych modeli. Ja bym się nie podniecał. O LF-1 też były plotki, jakie to cudo wyjdzie, a co rzeczywiście wyszło - wszyscy wiemy.
Ale to będzie dalej odgrzewany kotlet - jeśli matryca będzie ze starych modeli. Ja bym się nie podniecał.
Zakładając, że jest to stara matryca z GH2, ale pełna tj. z odblokowaną funkcją mar, to i tak zyskujemy:
- wbudowany, odchylany wizjer; na rycinie, w lewym rogu
- wbudowaną stabilizację
- focus peaking,
- time lapse
- wifi
- 1/8000 (jeszcze nie wiemy jaki jest czas synchro z lampą)
Ja się nie podniecam tylko patrzę ze zdumieniem, jak obie firmy i Oly i Panas same życzą sobie... źle, m. in. sztucznie kastrując produkty. Mam GH2 i póki co nie widzę następcy/upgrade'u, ale dobry dobry tryb wideo AD 2013 i wbudowana stabilizacja daje mi do myślenia jak to kupić najtaniej. Panas to nie Olek, który wszędzie na świecie wciska 30p i można sobie go kupić w OJ, ale można i w B&H. Z Panasem jesteśmy skazani na EURodystrybucję, niestety ;)
Podsumowując: pod moje szkła wideo potrzebuję przede wszystkim stabilizacji w body i dobrego trybu wideo, matryca może zostać z GH2.
/EDIT: Jest potwierdzenie serwisu 43R - FT5: odchylany wizjer i wbudowana stabilizacja.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/04/panasonic_rangefinder1-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/panasonic_rangefinder-1.jpg)
Podobno nowe GX ma być odrodzonym L1, czytając Janka i ostatnio recenzję E-PM2 na d.p. review w sumie mogliby dać na kółku M, Mwideo, C1/2/3, od biedy A i wyciąć przyciski z tyłu, zostawiając miejsce na przerośniętego kciuka ;)
Sensor może być z GH2, coraz częściej używam 6400-12800, 1/25 i T/.95 do wideo :)
Wbudowana stabilizacja to zdecydowanie dobry krok dla miłośników Panasonica, ponieważ bardzo dobre stałoogniskowe obiektywy jak choćby 20/1.7 nie mają optycznej stabilizacji. Rzeczywiście byłby to aparat marzeń pod wieloma względami, chyba że wpakują tam kiepską matrycę.
Jak stara matryca to nieważne co ten aparat będzie miał, Mar, smar, czy inne g***no, to będzie kaplica i tyle. Nawet nie spojrze na to.
Jeśli tak zrobią to IMHO będzie to obraza użytkowników.
Thomasso
Wbudowana stabilizacja to zdecydowanie dobry krok dla miłośników Panasonica, ponieważ bardzo dobre stałoogniskowe obiektywy jak choćby 20/1.7 nie mają optycznej stabilizacji. Rzeczywiście byłby to aparat marzeń pod wieloma względami, chyba że wpakują tam kiepską matrycę.
Każda z ich matryc jest kiepska na tle konkurencji.
Każda z ich matryc jest kiepska na tle konkurencji.
Otóż i to!
T.
Z tą kiepskością matrycy warto będzie poczekać na testy G6. W wideo jest dużo lepiej niż w GH2. Jak będzie o tyle lepiej w zdjęciach to będzie to poziom GH3 i Olka.
Jak stara matryca to nieważne co ten aparat będzie miał, Mar, smar, czy inne g***no, to będzie kaplica i tyle.
Nie zapisuję sobie w ulubionych wszystkiego, ale czytałem kiedyś na dp review post faceta, który całkiem sensownie wyliczył, że do poprawnego skalowania (w dół) wideo niezbędny jest mar sensor (chodzi o natywne 16:9 czy coś w tym stylu). Jeśli napisałeś to co powyżej to imho nigdy nie widziałeś jaki fajny obrazek daje w tym trybie wideo (16:9, crop 1.86) mZD12/2. Co więcej bardzo szybko i łatwo można zobaczyć jak bardzo (w stosunku do GH2@VK) GH3 kaleczy obrazek uwydatniając morę, co wg bardziej oczytanych świadczy o gorszej w stosunku do GH2 metodzie skalowania obrazu.
Nowe Olki mają już poprawną matrycę i póki co każdy Panas ma gorszą, lecz idea hybrydy jest - niestety - im bardzo daleka.
Niestety, bo:
- tryb wideo w Olkach... mi nie wystarcza a gdzie tu mówić o dng cineraw...
- Panasy nie mają stylu obrazka "Olympus kolor".
Czekam i czekam i nic. Njius jest również proolympusowski z tego powodu, że nowe, jasne zumy już mogą sobie być bez stabilizacji, wystarczy, że będą optycznie olympusowe :)
Z matrycą GH-3 to nie wiem jak jest. Wg opacznych jest gorsza od OM-D, ale w jednym pisemku kolorowym pisali, że lepsza(i jakieś wykresy też smarowali).
Nie zapisuję sobie w ulubionych wszystkiego, ale czytałem kiedyś na dp review post faceta, który całkiem sensownie wyliczył, że do poprawnego skalowania (w dół) wideo niezbędny jest mar sensor (chodzi o natywne 16:9 czy coś w tym stylu). Jeśli napisałeś to co powyżej to imho nigdy nie widziałeś jaki fajny obrazek daje w tym trybie wideo (16:9, crop 1.86) mZD12/2. Co więcej bardzo szybko i łatwo można zobaczyć jak bardzo (w stosunku do GH2@VK) GH3 kaleczy obrazek uwydatniając morę, co wg bardziej oczytanych świadczy o gorszej w stosunku do GH2 metodzie skalowania obrazu.
Nowe Olki mają już poprawną matrycę i póki co każdy Panas ma gorszą, lecz idea hybrydy jest - niestety - im bardzo daleka.
Niestety, bo:
- tryb wideo w Olkach... mi nie wystarcza a gdzie tu mówić o dng cineraw...
- Panasy nie mają stylu obrazka "Olympus kolor".
Czekam i czekam i nic. Njius jest również proolympusowski z tego powodu, że nowe, jasne zumy już mogą sobie być bez stabilizacji, wystarczy, że będą optycznie olympusowe :)
No ale mi zależy na dobrym obrazku w fotografii, a nie w filmach bo te mnie absolutnie nie interesują. A Panas chce robić "stylówę" a la L1 dla filmowców? Interesting. Strzał w kolano jak dla mnie. Zrobiliby porządny aparat stylowy ale dla fotografujących jak babcie kocham.
T.
No ale mi zależy na dobrym obrazku w fotografii, a nie w filmach bo te mnie absolutnie nie interesują. A Panas chce robić "stylówę" a la L1 dla filmowców? Interesting. Strzał w kolano jak dla mnie. Zrobiliby porządny aparat stylowy ale dla fotografujących jak babcie kocham.
T.
Dobrze gada, nalać mu piwa:grin: Jak dla mnie to mogą robić wersję aparatów bez opcji filmowania. Ma być dobry obrazek i wygodny w użytkowaniu.
Nareszcie korpus dla mnie.
1/8000 (przyda sie do PL25 w słoneczny dzień)
Stabilizacja w korpusie (jak wyżej PL25 nie jest stabilizowana)
Wbudowany EVF - zamiast LVF2
Gibany dotykowy ekran.
Matryca jak dla mnie, mogłaby być nawet taka sama jak w GX1, mi wystarcza, ale pewnie będzie lepsza (z GH2 albo GH3).
Tylko, żeby nie wycenili cacka powyżej 4000-4500 pln, inaczej czar pryśnie ;)
Tylko, żeby nie wycenili cacka powyżej 4000-4500 pln, inaczej czar pryśnie ;)
Nowa matryca, gibany evf, retro wygląd, stabilizacja... 5 kafli jak nic :P
Zdumiewające, Panasonic zrezygnowałby z stabilizacji w obiektywach?
Jeśli tak, to czy wszystkie nowe korpusy bedą ją posiadały?
Ważne też jak skuteczny będzie ten mechanizm.
Odchylany wizjer jeśli będzie dobrze zrealizowany, to fajny patent.
-Fajnie
-Super
-Extra
Dopiszę jeszcze do listy życzeń cichą migawkę - może ktoś to czyta??
-Fajnie
-Super
-Extra
Dopiszę jeszcze do listy życzeń cichą migawkę - może ktoś to czyta??
Ja nie ;)
pozdro
Większej bzdury, jak stabilizacja w korpusach Panasa, to jeszcze w życiu nie słyszałem.
Bo ten aparat jest wyssany z palca - tak jak Pen z wizjerem.
Bo ten aparat jest wyssany z palca - tak jak Pen z wizjerem.
Pen z wizjerem miał na rumorsach OIDP FT2 a nowy Panas FT5.
to może wyjdzie Lumix FT5 :wink:
Pod koniec roku mamy ujrzeć najmniejszy korpus mikro - GF7.
Ja jestem bardziej ciekaw tej plotki o korpusie GX2 - ma mieć wizjer, stabilizację etc... tylko czysta ciekawosc.
Ciekawe czy ta stablizacja to kierunek, czy tylko nowa funkcja...
Nowe obiektywy i tak będą pewnie "z", jednak ciekawe jak to będzie wyglądać w przyszłości,
Informacja o stabilizacji w korpusie Panasonica brzmi dosc niewiarygodnie, ale jesli potwierdza sie wszystkie informacje, to m4/3 zyska kolejne swietne body, ktorego chyba nikt nie oczekiwal. Cos musi byc na rzeczy skoro Panasonic robi wyprzedaz GX1 po cenach sugerujacych pospieszna likwidacje stockow.
Ja jestem bardziej ciekaw tej plotki o korpusie GX2 - ma mieć
Nazwę GX7, poza tym czekam na info czy sensor będzie z mar czy nie. Jeśli nie to GH2 niezagrożone a ja wypatrywać będę info nt. omd2, oczywiście tych związanych z wideo.
Rafał Czarny
2.06.13, 09:11
Ja już się w tym wszystkim pogubiłem. Po cholerę firmy tyle korpusów wypuszczają?
Nazwę GX7, poza tym czekam na info czy sensor będzie z mar czy nie. Jeśli nie to GH2 niezagrożone a ja wypatrywać będę info nt. omd2, oczywiście tych związanych z wideo.
A to w serii GX był MAR ?
Wydawało mi się, że tylko w GH1 i 2.
Po cholerę firmy tyle korpusów wypuszczają?
Ponieważ od czasu GF1/GH2 nie kupiłem żadnego korpusu a w międzyczasie Oly - matrycą Sony - pozamiatał na wszystkich półkach. Tymczasem Panas wyciął to co najlepsze czyli mar, w zamian nie dając nic. Nic, bo te 72 mbity w GH3 to podobno za mało przy tym kodeku i ludzie wybierają ten tryb z 50 mbit.
A to w serii GX był MAR ?
Nie, ale GX7 ma mieć to czego jeszcze żaden korpus tej firmy nie miał czyli stabilizator wbudowany w korpus i uchylany, wbudowany z lewej strony wizjer.
Niech Olek zrobi dobre wideo w omd 2 i żegnam Panasa.
Jak na razie to wesołe plotki.
Też trudno mi uwierzyć w body z stabilizacją od Panasonica.
Ja już się w tym wszystkim pogubiłem. Po cholerę firmy tyle korpusów wypuszczają?
Nie mam nic przeciwko, bo to skutkuje wyprzedaza starszych modeli po czesto bardzo atrakcyjnych cenach ;-)
Stabilizacja może i bujda, ale za to wizjer wbudowany z boku (jak nex6) i 1/8000s dużo by mi ratowało na co dzień :)
Panas sie rozpedza jak soniak, w dodatku robiac coraz to wiekszy szajs...
pozdrowionka
Panas sie rozpedza jak soniak, w dodatku robiac coraz to wiekszy szajs...
pozdrowionka
E, G5 i G6 są fajne. GH3 jest dziwne i dla specyficznego odbiorcy, ale złe nie jest. Szkła mają ok. To w czym ten szajs? :)
pewnie w tych marnych 5 eV rozpietości dynamicznej, w ostatnich modelach podciąganej programowo...
E, G5 i G6 są fajne. GH3 jest dziwne i dla specyficznego odbiorcy, ale złe nie jest. Szkła mają ok. To w czym ten szajs? :)
1. GF1: brak sensownego następcy do dzisiaj.
2. GH2: jak wyżej. GH1 super, GH2@VK rewelacja, GH3 - w zasadzie brak mu tylko i aż multiaspektu. Dla mnie to podstawa w puszce klasy GH/premium.
3. GF2, GF3, GF5 mogłyby być jednym korpusem a i tak nie mają "serca" EPM2 czyli bezpośredniej konkurencji.
Na eoshd.com Andrew pisze (http://www.eoshd.com/content/11189/panasonic-consumer-market-will-lead-4k), że czas na kolejne GHx.
Zbieg okoliczności? Nie sądzę. Już dawno japoński magazyn o tematyce foto zamieścił rycinę, wg której GH5 przypisany był do 2013 roku.
Nocti kitem?
Nowy mikrus to reprezentant nowej serii: GM(1). Stanowi odpowiedź na RX100 i taki mały jest.
Pierwszy aparat m43 wyposażony tylko w elektroniczną migawką!
Zastosowana w tym modelu ma być lepsza od obecnych na rynku i współpracować z lampą błyskową w - nieokreślonym na tą chwilę - zakresie.
Korpus ze stopu magnezu plus skórzane wykończenie, kolory czarny, srebrny i brązowy.
Ma mieć tzw "global shutter"?
Pewnie dobry będzie do streeta i innych zastosowań gdzie cisza ma znaczenie.
Te skórzane wykończenie brzmi ekskluzywnie i drogo.
Akurat dyskretne kliknięcie migawki, a takie właśnie jest w bezlusterkowcach, nie ma żadnego wpływu na streetowe zdjęcia.
GM1 ma rozmiar LF1 :shock:
Poza tym:
- sensor/procek z GX7*,
- wi-fi,
- kit tj. 12-32 ma rozmiar....... 14/2.5!
- ekran dotykowy,
i jest dobrze wykonany (czytam GF1).
* - tyle mi wystarczy, zważywszy, że Panas ma go sprzedwać... tanio.
Może być ciekawą alternatywą dla zaawansowanych kompaktów. Jak mały kit będzie przyzwoity to tym bardziej. Jeżeli taki sobie to zawsze zostaje opcja z naleśnikiem.
Pomysł mi się bardzo podoba. Zobaczymy co to za cudo.
A jak będzie w ciekawej cenie i będzie dobrze działał to może jako drugi normalny korpus zakupię.
A jak będzie w ciekawej cenie
Podobno to odpowiedź Panasa na RX100/II a te w B&H kosztują odpowiednio $600 i $750.
Też mi się ten GM podoba... ciekawe czy będzie współpracować ze szkłem 50-200... :mrgreen:
Też mi się ten GM podoba... ciekawe czy będzie współpracować ze szkłem 50-200... :mrgreen:
Napewno.
ps. Slyszałeś, że nici z twojej Lajki w tym roku, wg. Uematsu przynajmniej.
Robi się coraz ciekawiej - szczególnie jeśli idzie o 12-32 ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-surprise-the-12-32mm-not-only-is-the-smallest-but-also-the-best-standard-cheap-kit-zoom/#comment-357345
No to fajnie trzeba poczekać na ten korpus i obiektyw do 17 października :) szkoda tylko,że wszystkie obiektywy standardowe kupowane poza zestawem z aparatem są strasznie drogie...chętnie bym zmienił swego 14-42 R II na takie cudeńko ze względu na rozmiar i 12 mm... Fajnie by było aby ten aparat w kicie kosztował tyle co nowy bezlusterkowiec Sony albo jeszcze taniej,chociaż nowy RX100II(na którego ma być to odpowiedź) kosztuje koło 3000zł ;)
http://www.ceneo.pl/26195766
easy_rider
14.10.13, 11:37
...że Panas ma go sprzedwać... tanio.Oj drogo będzie, drogo...
Magnezowa obudowa wykańczana skórą, matryca z topowego GX7, obiektyw kitowy również z metalu - to musi kosztować :twisted:
I do tego prawdziwe mikro w świecie mikro - bardziej przypomina "wyrób kolekcjonerski" niż aparat dla mas :mrgreen:
Magnezowa obudowa wykańczana skórą, matryca z topowego GX7, obiektyw kitowy również z metalu - to musi kosztować :twisted:
I do tego prawdziwe mikro w świecie mikro - bardziej przypomina "wyrób kolekcjonerski" niż aparat dla mas :mrgreen:
Twój post niebezpiecznie pachnie mi EP5. Najwyżej ludzie wyśmieją ich i będzie zalegał w Saturnach.
dizajnerski fotopstryczej dla hipsterów? :P
GM-1 w zestawie z 12-32 ma kosztować siedem $tówek.
PS. Jakby ktoś rozważał zakup to chętnie mogę odkupić sam obiektyw.
Pierwsze fotki
GM1
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/10/pana_dmc_gm1_bw_001_zps3646cae2-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/pana_dmc_gm1_bw_001_zps3646cae2.jpg)
i 12-32mm f/3.5-5.6
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/10/pana_1232_001_zpscb588650-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/pana_12-32_001_zpscb588650.jpg)
Wow! Nawet ma kółko nastaw, nie to co EPM-2. Cena myślę ,że znośna ;) ciekawe tylko jak będzie ze zmienianiem ogniskowejskoro to nie PZ,nie wydaje mi się to być zbyt wygodne przy takim małym pierścieniu...
obiektyw wygląda na konstrukcję składaną...
Ciekawe za ile realnie będzie można kupić sam obiektyw? Podobają mi się wymiary i to, że zaczyna się od ogniskowej 12mm.
easy_rider
15.10.13, 19:06
Hm... jasność 3,5-5,6, filtr 37mm i... stabilizacja MEGA OIS - gdzie oni to zmieścili :shock:
Uuu, biżuteria :) Cud miód do torebki lub na szyję do garnituru tudzież koszulki polo... Nie no, ja tak całkiem poważnie, bez ironii. Naprawdę ładny. Jak da obrazkowo to co GX7, a proporcja cenowa będzie jak E-PM2 do OM-D (choć niestety pewnie nie) to będzie idealny mini korpus (kit właściwie) zapasowy.
Byle to tylko nie był produkt uboczny akcji wietrzenia magazynów starych matryc.
Robi się coraz ciekawiej. Jak tradycyjnie u panasonica spadnie cena, może zabrać trochę klientów olkowi.
Byle to tylko nie był produkt uboczny akcji wietrzenia magazynów starych matryc.
W plotkach mówi się,że to maleństwo ma mieć matrycę taką samą jak GX7 :D.
Hm... jasność 3,5-5,6, filtr 37mm i... stabilizacja MEGA OIS - gdzie oni to zmieścili :shock:
Zapomniałem dodać, że wg źródeł 43R to jest zajefajny optycznie obiektyw, co - wg admina 43R - Panas potwierdzi publikując mtf'y.
Ja to czytam jako powrót do korzeni tj. 14-45, ciemny, ale porównywalnyz 12-35X obiektyw.
Patrząc na puszkę i szkło nie sposób nie skojarzyć tego zestawu z serią... LX!
Patrząc na puszkę i szkło nie sposób nie skojarzyć tego zestawu z serią... LX!
Też mi się tak pomyślało od razu.
Powiem tylko, ze szkiełko jest dla mnie trochę kontrowersyjne.
Kity przyzwyczaiły nas przeważnie do ekw. ogniskowych 28-90mm który pokrywał trzy podstawowe ogniskowe (28, 50, 90). W tym przypadku dostajemy ciemny obiektyw o znacznie krótszym zakresie ale zaczynający się już od 24mm i podobno? świetny optycznie.
Ciekaw jestem ceny tego szkiełka; interesuje mnie ze względu na ogniskową 12mm (dla mnie to już prawie UWA) ale zobowiązuje do zakupu czegoś dłuższego jak ZD 45mm ew. Leica 45mm? (makro i stabilizacja).
fajny ten obiektyw ,( f/3.5-5.6 ) :shock:
W tym przypadku dostajemy ciemny obiektyw o znacznie krótszym zakresie ale zaczynający się już od 24mm i podobno? świetny optycznie.
Ciekaw jestem ceny tego szkiełka; interesuje mnie ze względu na ogniskową 12mm (dla mnie to już prawie UWA)
Cała siła tego szkiełka to 12mm, rozmiar i mam nadzieję OIS. Zakres, no cóż pi razy drzwi taki sam jak w... LX3. Światła już brak. Jak dla mnie idealny wieśniak na miasto na PM2. Drugiego, 14-150 fajnie kompletuje 9-18. To tak a propos najnowszego słonego fufu i jego rozmiarów/wagi.
Jak dla mnie to mogło by być nawet 12-25 z naciskiem na 12. Zazwyczaj mam założoną 20 a 45 jest w planach.
http://photorumors.com/2013/10/16/more-panasonic-gm1-pictures-and-detailed-specifications/#more-50062
Trochę informacji i nowe zdjęcia, naprawdę zaczynam się niecierpliwić z tym obiektywem :)
Ten zestaw to będzie premiera roku.
Na tych nowych fotkach gruby jakiś taki ;)
BTW, dało się zmieścić lampę, a E-PL5 czy innym E-M1 nie wlazła, no niesamowite...
Wygląda fajnie. Obiektyw taki se, ale z 20-tka będzie fajny streetowy kieszonkowiec.
Obiektyw i aparat bardzo ciekawy. Oby z cenę nie przesadzili to byłby fajny aparacik dla żony a dla mnie kieszonkowy znamiennik em5.
A przepraszam, trochę się pospieszyłem pospieszyłem. Fajny to on będzie, jak będzie miał chociaż jedno kółko, bo na razie nigdzie go nie widzę.
A przepraszam, trochę się pospieszyłem pospieszyłem. Fajny to on będzie, jak będzie miał chociaż jedno kółko, bo na razie nigdzie go nie widzę.
No wlaśnie, też się rozglądałem i nie widzę. Czekam z niecierpliwością na premierę
---------- Post dodany o 18:05 ---------- Poprzedni post był o 18:04 ----------
Ten zestaw to będzie premiera roku.
możesz mieć rację ;)
Ten zestaw to będzie premiera roku.Poczekam na premierę i Rawy przed wygłaszaniem takich sądów... Osobiście nie sądzę, by tak było.
Osobiście nie sądzę, by tak było.
Dlaczego ?
Dlaczego ?
Bo jest na rynku M1?
pozdro
Wizjera pewnie dołączyć się nie da ?! ciekawe czy ekran będzie chociaż ruchomy ?
Poczekam na premierę i Rawy przed wygłaszaniem takich sądów... Osobiście nie sądzę, by tak było.
Już teraz oceniłem zestaw jako całość.
Dlaczego ?Bo wiele lat wywoływałem rawy z matryc Panasonica i chociaż widziałem wykresy z DxO to nie mam na taki powrót ochoty, bo Panasonic będzie kompatybilny tylko ze szkiełkami micro, bo mialem w rękach E-M1. Dla kogoś kto chce będzie to świetny aparat, ale do najlepszego w tym roku raczej nie pretenduje. Wreszcie było kilka premier Fuji, które też nikomu spod ogona nie wypadło.
Bo wiele lat wywoływałem rawy z matryc Panasonica i chociaż widziałem wykresy z DxO to nie mam na taki powrót ochoty, bo Panasonic będzie kompatybilny tylko ze szkiełkami micro, bo mialem w rękach E-M1. Dla kogoś kto chce będzie to świetny aparat, ale do najlepszego w tym roku raczej nie pretenduje. Wreszcie było kilka premier Fuji, które też nikomu spod ogona nie wypadło.
Ja rozważam ten aparat tylko jako uzupełnienie/backup E-M1. E-M5 raczej z przykrością sprzedam.
Ale to może być fajny aparat na co dzień dla posiadaczy jakichkolwiek dużych luster. Szczególnie jeśli zdecydują się podpiąć pod to np. 20mm 1.7.
20'stka będzie trochę wystawać bo ma 63mm :)
Panasonic GH 4K czyli kamera pro za 1/5 ceny C300.
16mp
1/8000 shutter
1mil dot OLED screen
21mm OLED viewfinder, 3,000+ dot.
Time code
200mbps mp4 All-i/*100mbps IPB**
4k/30p
4:2:2 10/8bit output
3G-SDI and XLR adaptor (An adaptor that the camera sits on with XLR x2, HD-SDI x4)
Cena: 2800 EURO.
* - GH3 tylko 72 mbps
** - GH3 tylko 50 mbps
Amazon już przyjmuje zamówienia na GM1 - cena 620 funtów.
http://www.amazon.co.uk/Panasonic-DMC-GM1KEB-K-Compact-System-12-32mm/dp/B00FYO8U9K/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1382631270&sr=8-1&keywords=panasonic+gm1
W podanym linku jest też kilka dodatkowych zdjęć aparatu, producent umieścił na tylnej ściance jedno pokrętło więc nie jest źle.
620 funtów to sporo. Wydawało się że bedzie tańszy.
easy_rider
24.10.13, 20:33
Amazon już przyjmuje zamówienia na GM1 - cena 620 funtów.Ja tam widzę 629 - i to po obniżce - można zaoszczędzić aż 0,99 funta :mrgreen:
Wydawało się że bedzie tańszy.Ale komu się wydawało? Mnie tam cena nie zaskoczyła...
Trochę mniejsza wersja GX7, to i cena trochę mniejsza :lol:
Mnie po pierwszych zapowiedziach wydawało się, że producent chce powalczyć o kawałek rynku bezlusterkowców wprowadzając mały, tani, prosty aparacik dla każdego.
Ja jestem ciekaw tylko tego obiektywu i jego ceny.
easy_rider
24.10.13, 22:14
Gdzieś czytałem że obiektyw solo ma być za 350$... skoro komplet 750 to samo body pewnie jakieś 500-600...
620 funtów to sporo. Wydawało się że bedzie tańszy.
Pojawił się w FJ ;)
http://www.e-fotojoker.pl/panasonic-lumix-gm1-z-ob-12-32mm-*przedsprzedaż-gm1
Cena pi*drzwi jak w UK - 2999,- PLN w mini kicie. Biżuteria nie jest tania.
Mnie po pierwszych zapowiedziach wydawało się, że producent chce powalczyć o kawałek rynku bezlusterkowców wprowadzając mały, tani, prosty aparacik dla każdego.
Ja jestem ciekaw tylko tego obiektywu i jego ceny.
ależ taki aparacik już jest - obecny model nazywa się chyba GF6... GM1 to inna liga, małe rozmiary niech nie mylą, czasem łatwiej coś większego zrobić niż takiego mikrusa... a budżetowych aparatów raczej się nie robi z magnezowymi korpusami :)
Fajny ten grip na powiększeniu w FJ - ciekawe jak się go będzie trzymało?
Panas opublikował informację nt. nowego sensora dla systemu 4/3. Nowe cudo czytaj GH4 obsługuje 4K.
Szczegóły: http://www.semicon.panasonic.co.jp/ds8/c3/IS00006AE.pdf
1) ile czasu mija od publikacji takiej specyfikacji do implementacji opisywanej matrycy do aparatu?
2) Multiaspect dalej jak nie ma tak nie ma
na dpreview pojawił się review Panasonic'a DMC-GM1:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-gm1
patrząc na wykresy to wygląda na to że jest to inna (inaczej zaimplementowana) matryca niż GX7. Szkoda
Ale z drugiej strony - ja nie wierzę tym pomiarom bo po wykresach wychodziłoby że jest to matryca o takich samych możliwościach jak pierwsze PENy a na zdjęciach aż tak tego nie widać.
Wykresy na dpreview dotyczą tylko jpegów, więc trudno na ich podstawie powiedzieć cokolwiek o matrycy, poza tym, że jest.
Z 43rumors:
The new E-M10 has the same E-M5 sensor but it has the new E-M1 Imaging processor. Also Autofocus and IBIS have been improved (like the E-M1).
pozdrawiam
http://technowinki.onet.pl/fotografia-i-wideo/panasonic-ogranicza-produkcje-aparatow/wehlj
Proponuję zmienić temat na "[Panasonic] plotki o tym, jakiego korpusu nie będzie" ;)
easy_rider
27.12.13, 13:10
W sumie to nic nowego... przecież Olympus zrobił to samo :mrgreen:
Z 43rumors:
The new E-M10 has the same E-M5 sensor but it has the new E-M1 Imaging processor. Also Autofocus and IBIS have been improved (like the E-M1).
pozdrawiam
Czyli w jotpegu (i na tym można zakończyć czytanie) będzie gładziutko. W orf niestety podejrzewam, że GX7 wygeneruje mniej niebieskich ciapków powyżej 3200.
Jeżeli usprawnili IBIS (czytaj: będzie lepiej niż w M5; mam fotki Jack'a z M1 - 1 sekunda, ossstre!) to będzie killerunio wszystkich Nextów.
ps. Jesus saves! :mrgreen:
Się okaże co to będzie za cudo jak wypuszczą na światło dzienne. Jeżeli będzie to E-M5 z wizjerem, AF (z fazą - do filmowania - może nawet nie obsługiwać dużych szkieł po fazie jak dla mnie) i silnikiem z E-M1 to mocno się zastanowię czy jednak nie zmienić. W innym wypadku sensu (dla samego JPG i IBIS) dla mnie nie widzę.
Bardziej mnie frapuje coś innego - może będą nowe "kity" przy okazji. Do E-M5 dali 12-50, do E-M1 12-40 i zapowiedź 40-150. Przydałyby się teraz "zamienniki" 14-54 i 50-200, niekoniecznie o takich akurat zakresach. Takie 14(12)-50/2.8-4 i 50-200/4 czy naleśnika 25/2 chętnie bym przytulił.
Bardziej mnie frapuje coś innego - może będą nowe "kity" przy okazji.
Admin 43R pisze o dwóch, nowych obiektywach. Całkiem możliwe, że to 25/1.8 i 40-150/2.8.
Admin 43R pisze o dwóch, nowych obiektywach. Całkiem możliwe, że to 25/1.8 i 40-150/2.8.
Nie powiem oba by mi się podobały. Bardzo...
GH4K
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/gh4_zpsaba7cbaf-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/gh4_zpsaba7cbaf.jpg)
16 MPx z elektroniką wokół optymalizowaną pod video
4 rdzeniowy (jak GH3) procesor
ISO 25600
12 kl/s; 7.5 w trybie z ciągłego AF
4K z klatkarzem do 96 kl/s
bitrate do 200 Mbp
dodatkowe akcesorium zwiększające funkcjonalność dla zawodowców (2 XLR, 4 SDI, micro HDMi output, color bar signal, audio reference signal, external time control)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2014/02/Bildschirmfoto20140206um083211_zpsa13279-1.png
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/Bildschirmfoto2014-02-06um083211_zpsa1327917.png)
Fatman będzie miał co testować :)
T.
Jeśli ktoś liczy na G7 to niech nie liczy. Wg 43R to FT5 czyli pewniak. Zamiast G7 Panas przeceni GH3.
Nie widzę przeciwskazań.
a czy ktoś ma informacje dotyczące Hacka puszki GX7?
szukam po necie i cisza :(
a interesuje mnie ta puszka.
GH3 niby nieco większy, ale tak naprawdę to różnice w pakowalności pewnie będą znikome, w wygoda używania sporo większa.
Jeżeli cenowo pójdą z GH3 wyraźnie w dół to może to być bardzo ciekawa propozycja.
GH3 niby nieco większy, ale tak naprawdę to różnice w pakowalności pewnie będą znikome, w wygoda używania sporo większa.
Jeżeli cenowo pójdą z GH3 wyraźnie w dół to może to być bardzo ciekawa propozycja.
Poza tym Panas przedłuzył promocje z 5letnią gwarancją. https://lumixg5lat-panasonic.pl/pl-PL/Start.aspx
Chociaż inteligenci z Panasonica nie ogarnęli na stronie
Przedłuż gwarancję na aparat LUMIX do 5 lat!
Kup aparat LUMIX pomiędzy 14 kwietnia 2014 a 30 czerwca 2014r
Jeśli zarejestrujesz zakupiony sprzęt w ciągu 30 dni od chwili zakupu (ale nie pózniej, niż do 30.04.2014), przedłużymy gwarancję na Twój aparat ze standardowych 2 do 5 lat!
To w regulaminie już jest ok https://lumixg5lat-panasonic.pl/Uploads/Docs/Regulamin_przedluzonej_promocji.pdf
Jeśli ktoś liczy na G7 to niech nie liczy. Wg 43R to FT5 czyli pewniak. Zamiast G7 Panas przeceni GH3.
Nie widzę przeciwskazań.
W Anglii chyba już rozpoczęła się przecena GH3, panasonic dodaje do nowo kupionego aparatu grip, dodatkową baterię i obiektyw 25 mm http://promotions.panasonic.co.uk/offer/lumix-gh3-free-lens-and-accessories/. Według mnie to o wiele fajniejsze niż 5 lat gwarancji u nas.
Pozdrawiam
Według mnie to o wiele fajniejsze niż 5 lat gwarancji u nas.
Dokładnie.
W Anglii chyba już rozpoczęła się przecena GH3
A poza tym że jest promocja, to za ile w zachodniej Europie można kupić gh3 nowy? W Polandii widzę, że od 4000 zł około - link (http://www.ceneo.pl/22729966;0280-0.htm#tab=click_scroll)
Według mnie to o wiele fajniejsze niż 5 lat gwarancji u nas.
Bardziej opłacalne ze względu na możliwość opchnięcia tego gripa, a zwłaszcza dla tych co nie zdzierżą zbyt długo z tym samym body w torbie.
PS zaraz zaraz - 25mm 1,4 dorzucają też za frajer?...
Dajcie jakiś namiar (link) na ofertę taniego pewnego sklepu wysyłającego do Polandii dobrzy ludzie...
PS zaraz zaraz - 25mm 1,4 dozucają też za frajer?... Dajcie jakiś namiar (link) na tani pewny sklep co wysyła do Polandii dobrzy ludzie...
Niestety żeby skorzystać z promocji trzeba mieszkać w UK albo mieć kogoś zaufanego na miejscu. Przy rejestracji trzeba podać adres na który panasonic przyśle promocyjne prezenty.
Pozdrawiam.
Niestety żeby skorzystać z promocji trzeba mieszkać w UK albo mieć kogoś zaufanego na miejscu. Przy rejestracji trzeba podać adres na który panasonic przyśle promocyjne prezenty.
Pozdrawiam.
Jeśli może być poczta, czy hostel to nawet opłaca się polecieć, odebrać zwiedzić, znaczy przetestować i zabrać do domu :)
Jeśli może być poczta, czy hostel to nawet opłaca się polecieć, odebrać zwiedzić, znaczy przetestować i zabrać do domu :)
Przebiegły panasonic UK daje sobie 28 dni na realizację wysyłki
Przebiegły panasonic UK daje sobie 28 dni na realizację wysyłki
Nie wazne - dam rade jesli sie zdecyduje na zakup, kogos tam mam na miejscu.
Polecacie jakies tanie sklepy foto objete promocja ?
Nie wazne - dam rade jesli sie zdecyduje na zakup, kogos tam mam na miejscu.
Polecacie jakies tanie sklepy foto objete promocja ?
Ja też mam kogoś na miejscu ale jeszcze się nie zdecydowałem na zakup. Sklepu nie mam upatrzonego, na stronie panasonica uk jest lista sklepów które NIE SĄ objęte promocją, warto zajrzeć coby uniknąć wpadki.
Nie widzę przeciwskazań.
Ja widzę, bo przestali już promować kompletnie GH3, a za to G6 wciąż jest w materiałach. Ew. włożą bebechy GH3 do obudowy G6 i sprzedadzą jako G7. Utrzymywanie obok siebie 2 puszek z tej samej serii byłoby dziwne.
Ja za to muszę się zebrać i wysłać GX7 na gwarancję (wypalone ~2 piksele na fioletowo na matrycy, nie działa na nie "pixel refresh").
Ci Brytyjczycy to są dopieszczani przez panasonica, mają znowu promocję na darmowy obiektyw panaleica 25 mm i battery grip przy zakupie GH3
http://promotions.panasonic.co.uk/offer/lumix-gh3-free-lens-and-battery-grip/. Promocja trwa do 31 sierpnia.
Pozdrawiam
Może ktoś potrzebuje GH3 z gripem ? A ja bym przygarnął PanaLeicę :)
Panasonic LX8 sieszykuje :D
Z nowości ma mieć 1'' matrycę, video 4K, wizjer ... FjuFju!
Doczytałem, że obrazki dotyczą LX7 :(
Znalazłem artykuł ze zdjęciem i nie pasowały mi parametry obiektywu do matrycy 1". Problem przestał istnieć jak doczytałem, że na zdjęciach jest LX 7 :)
LX8 z matrycą 1" wizjerem i jasnym obiektywem 24-90 f/2-2.5 jest bardzo prawdopodobny.
Dzisiaj Panas pokazał FZ1000 z matrycą 1" i obiektywem 25-400 f/2.8-4. Kobyła się z tego zrobiła, ale obiektyw jest ogromny, do tego duży wizjer itd.
LX8 pewnie będzie minimalnie większy niż LX7 i wszystko się zmieści.
Możemy tylko podziękować kryzysowi w branży foto. Gdyby nie on, producenci jeszcze długo nie podwinęliby rękawów i nie wzięli się do roboty, tłukąc ciągle kompakty z maciupkimi matrycami i ciemnymi obiektywami. Nagle się okazało, że jednak można robić porządne aparaty.
Podejrzewam, że w tym roku będzie wysyp kompaktów z matrycą 1". Ponoć jeszcze Olek X-Z3 i Fuji X30 czekają w kolejce.
Ponoć jeszcze Olek X-Z3 i Fuji X30 czekają w kolejce.Do tego P8000 Nikona też ma mieć jednocalówkę...
fz1000 - kompakt doskonały? 800g - fajny kompakt ;)
Ja mam jedną uwagę (osobistą) wg mojej oceny Panasonic chciał być konkurencją dla Sony i stąd umieszczenie dłuższego obiektywu.
Ja osobiście wolałbym aparat Panasonica ale chciałbym stałą jasność w całym zakresie. Oczywiście może być kosztem krótszego zakresu.
To tylko taka moja pivata ;)
Ja mam jedną uwagę (osobistą) wg mojej oceny Panasonic chciał być konkurencją dla Sony i stąd umieszczenie dłuższego obiektywu.
Ja osobiście wolałbym aparat Panasonica ale chciałbym stałą jasność w całym zakresie. Oczywiście może być kosztem krótszego zakresu.
To tylko taka moja pivata ;)Mysle ze Panasonic nie chce być konkurencja sam dla siebie - jasnośc bedziesz mial w LX8, tu masz zakres w szybko ciemniejącym szkle ;)
Jednak stałej jasności prawdopodobnie to szkło nie będzie.
Co zresztą akurat dla mnie problemem nie jest, bo i tak jest bardzo jasne.
Mam nadzieję, niedługo na jakieś informacje o specyfikacji XZ-3
Na co komu stała jasność? A jakby zamiast stałego f/2,8 było f/1,8-2,8 to co, gorzej? ;)
lepiej, jeszcze lepiej :D
Możemy tylko podziękować kryzysowi w branży foto. Gdyby nie on, producenci jeszcze długo nie podwinęliby rękawów i nie wzięli się do roboty, tłukąc ciągle kompakty z maciupkimi matrycami i ciemnymi obiektywami. Nagle się okazało, że jednak można robić porządne aparaty.
Podejrzewam, że w tym roku będzie wysyp kompaktów z matrycą 1". Ponoć jeszcze Olek X-Z3 i Fuji X30 czekają w kolejce.
Będzie sporo nowych aparatów z matrycą 1" 20MP , bo sony w końcu zdecydowało się ją sprzedawać. W poprzednim roku za dobrze im się sprzedawały RX100 aby ją udostępniać konkurencji.
Te matryce, o ile faktycznie są od Sony, to musiały być w sprzedaży już od dawna, bo przecież Panas nie kupił ich nagle i nie zrobił aparatu w parę tygodni. Być może prace nad tym kompaktem trwały jeszcze zanim ktokolwiek słyszał o RX100.
A poza tym te matryce produkuje jeszcze Aptina. Ba, może nawet sam Panas ją wyprodukował, bo zaplecze technologiczne przecież ma.
To jest matryca od SONY (informacja od źródła). Wcześniej ich nikomu nie udostępniali. Sprzedawane sa od początku tego roku , i dlatego też pojawił się nowy Panas i pojawią się inne na tej matrycy, co by nie mówić bardzo udanej matrycy.
Stawiam na własną matrycę Panasa. Technologie podają inną niż Sony i mają 4K. Ostatnie ich matryce 4/3 są niezłe i ta też pewnie taka będzie. LX8 zapowiada się smakowicie.
4K nie jest cechą matrycy tylko procesora obrazowego i dodania tej funkcji do menu.
Matryca musi dać radę odczytać 4K z odpowiednią prędkością. Tak czy inaczej Sony na razie chyba nie ma procesora do porządnego zakodowania sygnału 4K w małych body bo nawet A7S nie ma wewnętrznego kodowania 4K.
---------- Post dodany o 19:25 ---------- Poprzedni post był o 19:22 ----------
I jeszcze cytat z eoshd.com: I’d speculate the sensor is likely made by Panasonic. It has a slightly different megapixel count of 20.1MP to the 20.2MP Sony sensor in the AX100 which is also capable of 4K. Also Sony’s chip is a BSI-CMOS (backside illuminated) while Panasonic say theirs is a MOS. No mention of the C or BSI! Panasonic’s sensors tend to be based on NMOS technology, which has elements of a CCD design*on a MOS sensor.
Kamera SONY FDR-AX100 ma właśnie taką samą matrycę jak RX10 i nagrywa w 4K , tak więc to nie jest kwestia czy SONY potrafi .