Zobacz pełną wersję : Kadrowanie
krzysiek1902
27.08.07, 16:01
Jakim programem najlepiej wykadrować fotki do formatu 10x15 aby nie obcieli ich automatycznie( w fotolabie)
A co za różnica jakim? Dajesz w odpowiednim formacie i śmiga (spytaj obsługę o dodatkowe info, bo różne maszyny różnie robia niby format 10*15 ale fizycznie to jest inaczej :))
Zresztą wywołuj w formacie 4:3 albo w labie, który takie zdjęcia robi, albo z białymi paskami.
krzysiek1902
27.08.07, 16:12
A co za różnica jakim? Dajesz w odpowiednim formacie i śmiga (spytaj obsługę o dodatkowe info, bo różne maszyny różnie robia niby format 10*15 ale fizycznie to jest inaczej :))
Zresztą wywołuj w formacie 4:3 albo w labie, który takie zdjęcia robi, albo z białymi paskami.
Raz przez pomyłkę oddałem ''surowe'' i.. wyszły jak 9x13 tylko że bardziej kwadratowo.
Laboludkowie pewnie coś namieszali.
Przy formacie 4*3 lepri wywoływac w rozmiarze 18, a nie 15
zresztą w 3*2 tez w 18 ;p Efekt znacznie ciekawszy :)
JPEGCrops , proste, darmowe i naprawde dobre.
RadioErewan
27.08.07, 16:50
Jakaś plaga z tym zjadaniem liter i przekręcaniem wyrazów. Normalnie zacznę dawać ostrzeżenia!
na ufoto.pl wywołasz w formacie 4:3. jakość i cena IMHO jest OK.
krzysiek1902
27.08.07, 17:20
JPEGCrops , proste, darmowe i naprawde dobre.
oto mi chodziło, można też w Olympus Master ale ale jest więcej roboty i klikania.
Ps. masz ''pomógł'' ten pierwszy musi kiedys nastąpić.
ja do kadrowania używam xnview lub picassa. Extremalnie 4/3 z paskami po lewej i prawej.
Do kadrowania używam przeglądarki FastStone Image Viewer.
Już dość często również. Poza tym świetne narzędzie do przeglądania zdjęć - ten podgląd exifów po najechaniu na prawą stronę - super sprawa...
Już dość często również. Poza tym świetne narzędzie do przeglądania zdjęć - ten podgląd exifów po najechaniu na prawą stronę - super sprawa...
Zgadzam się z przedmówcami, przeglądarkę można pobrać za friko.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1337&t=5
Laboludkowie pewnie coś namieszali.
Przy formacie 4*3 lepri wywoływac w rozmiarze 18, a nie 15
zresztą w 3*2 tez w 18 ;p Efekt znacznie ciekawszy :)
No tak, tylko do typowego albumu to po co mi 18?? Ja większość odbitek robie dla ludzi którzy chcą 10x15 wiec kadrować trzeba. Ludzie chcą najczęściej ten wymiar bo nie ma problemu z kupnem albumu do tego rozmiaru. Zresztą swój album rodzinny poza kilkoma wyjątkami też prowadzę w 10x15.
dog_master
27.08.07, 23:01
Niektore laby [jak superfoto.pl, w MediaMarkcie tez tak robia] maja w ofercie format 10x13 - wlasnie dla proporcji 4:3, pelny kadr, automatycznie biale paski obcinaja. I nie trzeba kadrowac :)
Gdyby połączyć FastStone z XnView to byłoby narzędzie! W FS brakuje konfiguracji opisu zdjęcia (w XnView mogę sobie skonfigurować całego EXIFA przy podglądzie). Brakuje mi kilku przydatnych narzędzi do obróbki histogramu, ... tak aby nie trzeba było uruchamiać PS'a.