PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy DSLR 4/3 Panasonic L10

C+
23.08.07, 07:19
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

źródło (http://img511.imageshack.us/img511/3425/itflipsca9ys7.jpg)

10 Mp camera with the same sensor than L1 (that has an 8 Mp sensor).
11 AF points selectables in Live View too.
Double AF system (with and witout Live View)
2.5" articulated display

oczywiście wersja przedprodukcyjna :razz:

fotomic
23.08.07, 07:24
uuuuuu lalalala :mrgreen:

KaarooL
23.08.07, 07:40
no, w końcu Panas puszcza plastik dla ludzi. prawie cały tłum katujących FZ-30/50 będzie niedługo na tym forum... fajny ten obracany LCD, niczym w kamuniu i w plastelinie E-next.

grizz
23.08.07, 08:14
no, w końcu Panas puszcza plastik dla ludzi. prawie cały tłum katujących FZ-30/50 będzie niedługo na tym forum... fajny ten obracany LCD, niczym w kamuniu i w plastelinie E-next.

Dlaczego panasonicarze mają tutaj zawitać ;p
olyclub, a nie fourthird club ;)

Aparacik fajny... w końcu coś zastępującego 330...
Ciekawe jak cena.

KaarooL
23.08.07, 08:18
zawitają, zawitają, póki co większość optyki jest od OLKA. a E-330 toto nie zastąpi, no chyba że zrobili ten patent z dwoma matrycami.

mam nadzieję że lepiej będzie sobie radził ze światłami, podobnie jak lepiej radził sobie L1 od E-330.

cena? stawiam na 3,5 klocka za body.

fotomic
23.08.07, 08:19

Dlaczego panasonicarze mają tutaj zawitać ;p
olyclub, a nie fourthird club ;)

Aparacik fajny... w końcu coś zastępującego 330...
Ciekawe jak cena. będizesz ich wyganiał ? :razz:

RobertW3D
23.08.07, 08:35

Eeee .. jakoś po zobaczeniu D3 już na mnie taka zabawke nie robi wrażenia ... ;-)
Ale fajnie będzie, bo dojdzie kolejne body do systemu ... :-)

grizz
23.08.07, 08:35
zawitają, zawitają, póki co większość optyki jest od OLKA. a E-330 toto nie zastąpi, no chyba że zrobili ten patent z dwoma matrycami.

"Double AF system (with and witout Live View)"

hmm?

grizz
23.08.07, 08:37

Eeee .. jakoś po zobaczeniu D3 już na mnie taka zabawke nie robi wrażenia ... ;-)
Ale fajnie będzie, bo dojdzie kolejne body do systemu ... :-)

To akurat dobra wiadomość... panasonic potrzebuje własnie takiejzabawki klasy e510/e410, żeby sobie klientów napędzić.

RobertW3D
23.08.07, 08:52
To akurat dobra wiadomość... panasonic potrzebuje własnie takiejzabawki klasy e510/e410, żeby sobie klientów napędzić.
Ale powoli staje się męczący fakt braku nowej semi-pro puszki (tak co by ładnie wyglądała w zestawieniu :-) ) Jak to dobrze, żę mi póki co starcza E-500 ... gdybym potrzebował czegoś semi-pro, to bym chyba kupił tego D300 :-)

/EDIT - niech chociaż wypuszczą w końcu coś z ergonomią na miarę D80!! Ileż można produkować kompaktów z wymiennymi obiektywami? :-)

KaarooL
23.08.07, 08:56
Robert:

OLKA już nie stać na kolejne 5 wydmuszek. wyjdzie na pewno coś solidniejszego - o to się nie boję, ale zakładał już się nie będę bo na tej wieloletniej premierze przegrałem dużo browarów...

RobertW3D
23.08.07, 09:02
Robert:

OLKA już nie stać na kolejne 5 wydmuszek. wyjdzie na pewno coś solidniejszego - o to się nie boję, ale zakładał już się nie będę bo na tej wieloletniej premierze przegrałem dużo browarów...

Nie wiem jak Wy, ale ja mam przeczucie, że Olek ma już gotowego E-X ...
Wejdźcie na fotopolis - jest tam informacja o całej masie nowych małpek - coś czuję, że po cichu pokazali tam także E-X tak jak to było z E-400 ... skoro Nikoś też pokazał swoje cacka, to chyba są pod ścianą i zniosą embargo na publikowanie informacji znacznie szybciej niż zakładali (co innego czas wejścia do produkcji ... )

Może Radek coś o tym wie i powie? :-)

Karol
23.08.07, 09:10

"Double AF system (with and witout Live View)"

hmm?

Też mnie to zastanowiło. No i 11 punktów AF, wreszcie więcej niż trzy...

grizz
23.08.07, 09:11
W sumie też mi się zdaje, ze e-next pojawi się wczesniej noiż w zapowiadanym październiku... vide sytuacja z e510 i 70-300

witia
23.08.07, 09:17
I wreszcie COŚ drgnęło w 4/3! Cieszę się okrutnie i czekam.
Ale kombinują z tym LCD! nie można było - jak w E-330 lub C-8080?!
Pozdrówka.

Karol
23.08.07, 09:26
I wreszcie COŚ drgnęło w 4/3! Cieszę się okrutnie i czekam.
Ale kombinują z tym LCD! nie można było - jak w E-330 lub C-8080?!
Pozdrówka.
Akurat LCD to krok w dobrą stronę - zawsze to większe możliwości obrotu ekranu. Jak w starych G-Canonach - przyjemnie sie tym kręciło...

lech2
23.08.07, 09:26
No i 11 punktów AF, wreszcie więcej niż trzy...

Miałem kilka body które miały więcej jak trzy punkty AF,
zazwyczaj posługiwałem się centralnym - dlaczego zatem
psioczycie na ograniczenia do trzech ...
W pewnych sutuacjach zdjęciowych wiele punktów AF
nie poprawi ni przyspieszy wykonanie kadru.
Ważna jest sprawność Af nie zaś ilość punktów pomiaru !

grizz
23.08.07, 09:28

Ale np. C-Af bez większej ilości punktów jest tylko gadżetem :( (vide nowy nikon z 51 punktami ;p)

witia
23.08.07, 09:29
A w jaki sposób - "z nad głowy lub z pod kolan"?
Nic to pocczekamy - zobaczymy.
Pozdrówka.

witia
23.08.07, 09:32
No chyba, że ON "kręci się" wokół osi X po odchyleniu. Czy tak?

grizz
23.08.07, 09:34
No chyba, że ON "kręci się" wokół osi X po odchyleniu. Czy tak?

Wygląda, ze tak :D

RobertW3D
23.08.07, 09:35

Leszku, prawda jest taka, że więcej punktów się przydaje, ale przede wszystkim przy robieniu zdjęć ze statywu. Wizjery olaka są na tyle małe, że przy obiektach znajdujących się poza punktami AF czasami jest ciężko ustawić ostrość. A kręcenie głowicą z zatrzymaniem focusa nie zawsze jest wystarczające ... Mi by w olku wystarczyło 9 punktów - 5 poziomie + 4 do złotej zasady podziału (+2 - na i pod centralnym) Użytkownicy Olków są świadomi ograniczeń swoich i aparatów i dlatego nie potrzebują takich bajerów jak Canon, żeby w ogóle zostać przy systemie ;-) szkoda, że i tego nie dostają ...

andytown
23.08.07, 09:38
Fajny wygląd aparatu - mnie zastanawia bardziej jego pozycjonowanie - czy bezpośrednia konkurencja e-510, czy niżej czy wyżej - stawiam na trochę wyżej

Nie wiem, czy ktoś zauważył ale według tego człowieczka co dał tego posta na dpreview ten aparat ma wizjer o powiększeniu 1,2 - podobnym do nowego e-3, więc stawiam, ze to będzie aparat pomiędzy e-3 a e-510

Karol
23.08.07, 09:38

Generalnie się zgadzam - najczęściej stosuję centralny -krzyżowy- nastawiam ostrość i zmieniam kadr... Jest OK dopóki nie założę ZD50/2 i robię na pełnym otworze zdjęcia z odległości powiedzmy kilkudziesięciu cm - głębia ostrości tak mała, że owo przekadrowanie wiążę się z jakimś tam przesunięciem i ucieczką punktu ostrości minimalnie ale znacząco gdzie indziej. Wybierając punkt AF i od razu pstryk - nie ma tego - jest OK. Sprawdzałem wielokrotnie. Nawet podejrzewałem w swoim E-330 jakiś lekki FF/BF - zrobiłem jednak test statywowy, który wykazał, że jest OK - z ręki jednak dość często ta ostrość ucieka...
Pomijam zastosowania C-AF bo nie używam tego jednak tam ilość punktów AF też chyba ma spore znaczenie...

RobertW3D
23.08.07, 09:45
Fajny wygląd aparatu - mnie zastanawia bardziej jego pozycjonowanie - czy bezpośrednia konkurencja e-510, czy niżej czy wyżej - stawiam na trochę wyżej

Nie wiem, czy ktoś zauważył ale według tego człowieczka co dał tego posta na dpreview ten aparat ma wizjer o powiększeniu 1,2 - podobnym do nowego e-3, więc stawiam, ze to będzie aparat pomiędzy e-3 a e-510

Fajny?? Eeee ...jak dla mnie to kolejny plastic-fantastic - taki FZ30/50 z wymienną optyką i lustrem ... ot co ... mała ilość przycisków na body, jego kształt i chyba tylko jedna rolka nie stawiają go powyżej E-510 ... poza tym nie wiadomo czy ma IS ...

witia
23.08.07, 09:46

Możesz dać linka do tego?
Pozdrówka.

andytown
23.08.07, 09:54
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1033&message=24476785

Ma za dużo ze specyfikacji e-3

11 punktowy AF

2 systemowy pomiar ostrości w Live View (stawiam na wybór między AF a detekcją kontrastu na matrycy ) jak w nikonie

RobertW3D
23.08.07, 10:18
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1033&message=24476785

Ma za dużo ze specyfikacji e-3

11 punktowy AF

2 systemowy pomiar ostrości w Live View (stawiam na wybór między AF a detekcją kontrastu na matrycy ) jak w nikonie

Ale najciekawszego nie zacytowałeś - podpiętego obiektywu - 14-50 3.8-5.6 IS - to typowo amatorskie szkło (brak podziałki ostrości) może być interesującą alternatywa dla 14-42 i 14-45. Tylko ciekawe ile będzie kosztować ... jak więcej niż 2/3 14-54, to nie będzie miała racji bytu :roll:

andytown
23.08.07, 10:22
bo nie zauważyłem:)

grizz
23.08.07, 11:01
ooo czyli jednak panas nie ma stabilizacji matrycy ;p

RobertW3D
23.08.07, 11:08
ooo czyli jednak panas nie ma stabilizacji matrycy ;p

hmmm ... :
1. Nie ma stabilizacji (czyli będzie w segmencie pomiędzy E-410 a E-510) i stąd ten obiektyw
2. Ma stabilizację o ta Leica (?) będzie dla aparatów typu E-410
3. Kombinują jak połączyć OIS z IS

Tak czy inaczej może być ciekawie :-)
Ale o ile L1 bardzo mi się podobał (taki troszkę old-schoolowy :-) ) o tyle ten jest taki ... mało atrakcyjny ...

Oj ciekawą mamy jesień ciekawą ... i na pewno cieplejszą niż lato :-)

kowal73
23.08.07, 11:10
Ale najciekawszego nie zacytowałeś - podpiętego obiektywu - 14-50 3.8-5.6 IS - to typowo amatorskie szkło (brak podziałki ostrości) może być interesującą alternatywa dla 14-42 i 14-45. Tylko ciekawe ile będzie kosztować ... jak więcej niż 2/3 14-54, to nie będzie miała racji bytu :roll:
będzie bo 14-54 zniknie a 12-60 będzie droższe

RobertW3D
23.08.07, 11:23
będzie bo 14-54 zniknie a 12-60 będzie droższe

Szczerze mówiąc nie sądzę, żeby 14-54 zniknęło ... to, że 12-60 będzie droższe, to nie podlega wątpliwości. 14-54 co najwyżej przecenią o parę stówek i będzie sobie dalej żyło jako niższy-semi-profi (ew. zaawansowany-amatorski) kit. A jeżeli już rzeczywiście będzie miało zniknąć to ja liczę na wyprzedaże :D

kowal73
23.08.07, 11:28
tylko od jakiego poziomu w UE cena nowego oscyluje ok 2500 zl

Dar-i-jush_old
23.08.07, 12:25
A to jest pewne, że LCD kręci się 180st? Bo moja pierwsza myśl była taka, że on jest dwustronny. Nawet fajne by to było. Fotograf ma wygodne kadrowanie, a model ma "lusterko". Tylko niesprawne przy dużych odległościach, ale w studio czemu nie?

pietro77
23.08.07, 17:36

3 punkty niby są ok, ale często wnerwiało mnie robienie pejzaży ze statywu z ostrością ustawianą poza owymi nieszczęsnymi 3 punktami. Krecenie statywem bywa nużące.
pozdrawiam

C+
30.08.07, 19:28
Jest po polsku http://fotopolis.pl/index.php?n=6305

Funkcja powiększania OVF Magnifier (1.2x)

salvadhor
30.08.07, 19:33
(...)cechą nowego sensora jest możliwość podglądu na żywo. Po premierach najwyższych modeli lustrzanek Canona i Nikona nie dziwi nas już obecność tej funkcji w lustrzance.

I tak oto Olek choć pierwszy coś umiał, ginie za plecami swoich większych kolegów.

blady
30.08.07, 19:40
salvadhor, ktoś całkiem niedawno tutaj przewidział taki rozwój wypadków.

Jaki biznes ma olek w udostępnianiu swoich rozwiązań pasikonikowi?

C+
30.08.07, 19:43
(...)cechą nowego sensora jest możliwość podglądu na żywo. Po premierach najwyższych modeli lustrzanek Canona i Nikona nie dziwi nas już obecność tej funkcji w lustrzance.

I tak oto Olek choć pierwszy coś umiał, ginie za plecami swoich większych kolegów.

Tym bardziej, że to drugie lustro Panasa z LV :mrgreen:

salvadhor
30.08.07, 19:46
To nawet nie chodzi o to, że Panas ma LV - jest w rodzinie 4/3 i tu się wszyscy lubią. Ale jak się wspomina o lustrzankach z LV to wymieniane są Canony i Nikony, a nie protoplaści.

witia
30.08.07, 20:33
;) No to teraz kolej na E-513!
Taki odchylany LCD w E-510 i było by super.
Może się doczekam?
Pozdrówka.

Żabol
30.08.07, 21:36
Tutaj (http://www.cameralabs.com/reviews/Panasonic_Lumix_DMC-L10/) coś w temacie po angielsku, na zdjęciu widać że ekranik odchyla się.

a tutaj (http://panasonic.co.jp/pavc/global/lumix/l10/index.html) oficjalne info Panasa

olifant
30.08.07, 23:18
Na zdjęciach z dpreview ten l10 wygląda jakby mu już od nowości odłaziła guma z gripa :p No chyba, że to taka prowizorka jeszcze i trzyma się na gumie do żucia

kisi
31.08.07, 08:22
Bardzo fajne body, zwlaszcza ten ekranik, ktory dopiero bedzie mial E1-NEXT, a tu juz jest dla ludu. Przypuszczam jednak ze Panasonic bedzie sie cenił... Owszem cena bedzie spadac, ale jednak. Ciesze sie ze grupa 4/3 sie powieksza, kazdy klient znajdzie cos dla siebie. Pamietac nalezy ze jest grupa klientow wiernych jednej marce i jesli zakupili kiedys TV Panasonica, pozniej magnetowid (a sa zadowoleni) to i aparat beda szukali Panasonica (sam znam takie przypadki).

Piotr_0602
31.08.07, 09:01
Całkiem zgrabny ten aparacik. Jeśli pozycjonowany będzie w tej samej grupie co następcy 400D i D40/D80 to cenę będzie musiał mieć zbliżoną do konkurencji. A na to wskazuje biorąc pod uwagę kitowe szkła.

Jeśli ma tą samą matrycę co E510 to pod wieloma względami jest lepszy. Odchylany ekranik, więcj funkcji dostępnych z przycisków, kółek, przełącznikówa a nie z menu (przesłona, czas, przełączanie seryjne/pojedyncze, tryb AF)... Na papierze E510 przewagę ma tylko w temacie wbudowanego w body antyszeka. Ale widać że wg strategii Panasa on antyszejka pakuje we wszystkie szkła Leica. Pytanie jakie będą fotki, dynamika, szumy, ostrość.

Dla użytkowników 4/3 Panas to dobra wiadomość. Następne body do wyboru, nowe szkła (gdyby pożenili jakoś OIS Panasa z body Olka byłoby jeszcze lepiej, szczególnie jeśli chodzi o E400/E410), może nie 14-50, ale ciekawe jest 14-150 (Leica daje nadzieję że superzoom da w miarę przyzwoity obraz). No i nowe/stare lampy pod marką Panasonic. Może ceny spadną?

Niech no jeszcze Panas wypuści jakiś wyższy model niż L10, jakiegoś sensownego następcę L1. I opuści ceny... A Leica niech wypuści trochę wiecej stałek do 4/3 ze światłem może gorszym niż f/1,4 ale lepszą ceną.

W 4/3 wszyscy się lubią bo tu pełna zamienność jest. Panas złapie nowych klientów to może i niezależni producenci wypuszczą więcej produktów dla systemu (Sigma, Metz, może Tamron albo Tokina?). Im więcej firm zaangażowanych w system tym więcej w nim nowych technologii, wynalazków...

I ciekawe dlaczego szkła Panasa przy podobnym świetle mają większą średnicę filtra niż szkła Zuiko?

Piotr_0602
31.08.07, 09:05
Tak więc wybór dla posiadaczy szkiełek Olka i jakiegoś starego body - jeśli nie E510 lub E3 to może .... Panasonic.

Może polecą w dół ceny kitów L1? Samo body jak to body, ale te szkiełko... Ciekawa alternatywa dla 14-54.

andytown
31.08.07, 09:30
Ten nowy Panas został wypozycjonowany znacznei wyżej niż 510

Cena sugerowana 899 $ i 1299 $ - wersje z kitem...

przypuszczam ze ten nowy kit Panasa jest bardzo dobry - ale światłem już nie powala

- OIS jest najlepszym systemem stabilizacji na rynku - jest długość przed każdym innym systemem - ale pływające soczewki i układ jest duży i ciężki:(

RobertW3D
31.08.07, 09:37
Mi osobiście się w ogóle nie podoba - taki FZ50 z wymienną optyką. Układ przycisków stricte kompaktowy.
Jedyne co go ratuje, to te 2 rolki (obrotowy ekran, to dla mnie rzecz mocno drugorzędna).
To co jest MZ kiepskie:
- gorsza lampa niż u poprzednika
- brak podglądu GO
- brak obsługi CF
- brak dostrajania MF (AF/CF+MF)
- brak pośrednich ISO
- brak custom WB na przycisku - trzeba włazić przez menu
- tylko 3 RAWy w serii
- brak HDMI (teraz to już zaczyna być standardem)
- konieczność zmiany trybu zapisu i kompresji poprzez Menu

Pytanie jeszcze czy potrafi się synchronizować w trybie FP ...

Co do kitów, to jedynym ciekawym (jak dla amatora) jest ten 14-150 (ma podziałkę ostrości i pierścień do zmiany przysłony!). Bo ten 14-50 to wygląda jak kolejny "ciemniak" tyle, że z IS :/ Szkoda, że to nie jest następca 14-54 dla ubogich ...
Ale i tak się cieszę, że jest ruch w systemie :-)
Teraz Olek musi wypuścić E-520 z kilkoma ulepszeniami ;-)

PS. Ciekawe jak działa ten Film Mode ... ?

dzemski
31.08.07, 10:22
Wydaje mi się, że jest to podobna sprawa jak w Fuji S5, czyli emulacja filmu analogowego.

andytown
31.08.07, 10:32
MI się wydaje ze Panas do tego l10 - wstawił trochę lepsze matryce jak wypadku l1.e-330 było;)

Piotr_0602
31.08.07, 10:33
Może wkrótce wyprzedaż kitów L1 za 3333 zł?

Leica 14-50 f/2.8-3.5, na dodatek z pierścieniem przysłon i stabilizacją...
Do tego body E330 w klasycznych kształtach Leica, bez odchylanego LCD (ale nadal z LiveView) i solidniej wykonane.

A może pojawi się brat bliźniak - model Leica w wyprzedażach?
Za 3500 zł lustrzanka cyfrowa z czerwoną kropką.
CO WY NA TO?

Za jakiś czas powinny pojawić się na rynku wtórnym 14-54 f/2.8-3.5 (od tych co wymienią na 12-60) oraz 14-50 f/2,8-3,5 (od tych co wykupią przecenione zapasy L1).

A ta Leica 14-150 mimo że blisko x11 zoom, to jednak:
1) pierścień przysłon
2) Leica
3) solidna budowa
4) duże szkło (spora średnica filtra)
Może nie będzie to takie kiepskie szkło. Spacer zoom całkiem całkiem.

epicure
31.08.07, 11:41
a wiadomo juz, czy te szkla beda sprzedawane oddzielnie? bo to z l1, o ile nie myle, bylo do kupienia tylko w kicie. i jaka bedzie ich cena.

jps
31.08.07, 11:53
a wiadomo juz, czy te szkla beda sprzedawane oddzielnie? bo to z l1, o ile nie myle, bylo do kupienia tylko w kicie. i jaka bedzie ich cena.

The new lens is also offered separately and will be available in the market around October 2007.

The z00m
31.08.07, 14:40
Może wkrótce wyprzedaż kitów L1 za 3333 zł?

Możliwe, możliwe... L1 jest fajniutki. Dopracowany. Świetnie wykonany.

Zapowiedzi Panasa pokazują jak blisko jest premiera naszego E-3. Jesień tego roku to prawdziwy wysyp cyber lusterek. Wręcz ciężko uwierzyć jak wiele się dzieje... świat dslr zawiruje ;-)

pafcio
31.08.07, 15:37
Faktycznie nowy Panasonic specjalnie nie powala, ale ma jedną funkcję, której nie znalazłem w żadnej innej lustrzance cyfrowej czyli
Self timer: 10 sec / 3 frames
Dzięki tej funkcji można zrobić nieporuszone HDR bez wężyków i pilotów.

dog_master
31.08.07, 16:13
E tam, statyw, wstępne podniesienie lustra i jest nieporuszony HDR na długich czasach nawet :P

IMHO wiele opcji typowo marketingowych, ale... zobaczymy w praktyce.

Michu (Pentax)
31.08.07, 19:41
Faktycznie nowy Panasonic specjalnie nie powala, ale ma jedną funkcję, której nie znalazłem w żadnej innej lustrzance cyfrowej ...
No, ja znalazłem inne funkcje nie dostępne w innych lustrach: obrotowy LCD czy rozpoznawanie twarzy.
Jak dla mnie to zwiastun nadchodzącego końca świata.

Zdaję sobie sprawę, że to rozwiązanie idealne dla osób przechodzących z kompaktów. Ciekaw jestem tylko tego, ile z tych gadgetów sięprzyjmie, a ile ulegnie zapomnieniu.

KaarooL
31.08.07, 19:48
ale się nudzicie... na szczęście mam alternatywę: z ponad 1000 RAW'ów wyselekcjonować 300... to pomaga, odechciewa się biadolenia na forum...

pietro77
31.08.07, 19:51
hm Koniec hybryd... Takie toto jakieś siakieś...
Szczerze, to szkiełko nie zachwyca, wolałbym jaśniej kosztem stabilizacji nawet.
pozdrawiam

Żabol
31.08.07, 21:45
Popieram zdanie Micha

a tutaj znalazłem sporo zdjęć informacji i filmik:

01 (http://babelfish.altavista.com/babelfish/trurl_pagecontent?lp=es_en&trurl=http%3a%2f%2fwww.quesabesde.com%2fnoticias%2 fpanasonic-lumix-dmc-l10-prueba,1_3595)
02 (http://babelfish.altavista.com/babelfish/trurl_pagecontent?lp=es_en&trurl=http%3a%2f%2fwww.quesabesde.com%2fnoticias%2 fpanasonic-slr,1_3591)

Karol
31.08.07, 22:40
Faktycznie nowy Panasonic specjalnie nie powala, ale ma jedną funkcję, której nie znalazłem w żadnej innej lustrzance cyfrowej ...
No, ja znalazłem inne funkcje nie dostępne w innych lustrach: obrotowy LCD czy rozpoznawanie twarzy.
Jak dla mnie to zwiastun nadchodzącego końca świata.

Zdaję sobie sprawę, że to rozwiązanie idealne dla osób przechodzących z kompaktów. Ciekaw jestem tylko tego, ile z tych gadgetów sięprzyjmie, a ile ulegnie zapomnieniu.

Hmmm - co by nie pisać nowy Panas prezentuje się nieźle, oczywiście mając na uwadze to na jaki segment rynku jest kierowany. Napis Leica jakoś nie do końca pasuje do ciemnego zooma, ciekawy jestem jak to szkiełko wypadnie z kitami Olka - pomijając stabilizację. Cieszy więcej punktów AF - przynajmniej przy podglądzie na LCD (chętnie bym to widział w E-330 - w trybie A), no i ekranik - pierwsze lustro robiące maksymalną funkcjonalność z podglądu - nawet ogolić się od biedy pod namiotem można ;-)
Myślę, że dla niektórych bardzo fajny sprzęt, jak nie przesadzą z ceną to wielu może go wybrać zamiast E-510.
Swoją drogą szkoda, że standaryzacja w E-systemie nie dotyczy też akumulatorów - fajnie by było jakby był zasilany PS-BLM1

pafcio
1.09.07, 19:26
E tam, statyw, wstępne podniesienie lustra i jest nieporuszony HDR na długich czasach nawetOczywiście :D . Ja jednak rzadko zabieram cały zestaw na zwiedzanie, czy to do miasta czy też w teren jest wiele innych rzeczy do targania :cry: . Mam do tej pory (choć już prawie wcale nie używam) C-5050, który ma taką mozliwość i zapewniam Cię, że nierzadko spotykam sytuacje, w których ta funkcja naprawdę się przydaje. Zawsze chyba lepiej jest mieć możliwość miż jej nie mieć :mrgreen: i stąd moje wzdychania.

No, ale jak się pokaże zapowiadane 14-150 ze stabilizacją to będzie na otarcie łez :mrgreen:

The z00m
1.09.07, 20:25
E tam, statyw, wstępne podniesienie lustra i jest nieporuszony HDR na długich czasach nawetOczywiście :D . Ja jednak rzadko zabieram cały zestaw na zwiedzanie, czy to do miasta czy też w teren jest wiele innych rzeczy do targania :cry: . Mam do tej pory (choć już prawie wcale nie używam) C-5050, który ma taką mozliwość i zapewniam Cię, że nierzadko spotykam sytuacje, w których ta funkcja naprawdę się przydaje. Zawsze chyba lepiej jest mieć możliwość miż jej nie mieć :mrgreen: i stąd moje wzdychania.

No, ale jak się pokaże zapowiadane 14-150 ze stabilizacją to będzie na otarcie łez :mrgreen:

Kg potrafią być upierdliwe :roll:

C+
2.09.07, 08:59
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/2986/p7679808474da5.jpg)

witia
2.09.07, 11:46
Wiem, że marudzę, ale dlaczego nie połączyć E-510 i L10?!
Body z L10, LCD z L10, IS z E-510?
Wówczas mógłbym mieć stabilizacji do moich długich szkiełek, a i można by dokupić coś z oferty obiektywów L10. TAKIE COŚ mogło by zaspokoić moje bardzo duże wymagania jak na fotoamatora.
Pozdrówka.
Może E-513????????

C+
4.09.07, 21:21
http://fotopolis.pl/index.php?n=6320

Jednak sam podgląd na żywo by nie wystarczył, gdyby nie możliwość wyboru autofokusa opartego na detekcji kontrastu, kiedy ostrość ustawia cała matryca rejestrująca obraz. W wypadku opisywanego aparatu system ten sprawuje się znakomicie - działa szybko i pewnie, nawet w tak przedprodukcyjnym egzemplarzu jak ten, który mieliśmy do dyspozycji. Brawo.

andytown
5.09.07, 11:08
Jak wam się widzi pomysł dodawania w zestawie muszli ocznej me-1 - choć ta ma powiększenie 1,2 a gdzie indziej 1,25 do tego Panasonika?
Nie ma muszli bez powiększacza....

epicure
5.09.07, 12:39
nie wszystkim ta muszla sie przyda, a wszyscy beda musieli za nia zaplacic. powinna byc w akcesoriach opcjonalnych, a nie na wyposazeniu standardowy. jak ktos potrzebuje, to sobie kupi. a dzisiaj sie jeszcze dowiedzialem, ze w tym panasie pomiar af oparty na roznicy kontrastow jest dostepny tylko ze szklami leiki. jaki to ma zwiazek jedno z drugim?

RobertW3D
5.09.07, 12:47
dzisiaj sie jeszcze dowiedzialem, ze w tym panasie pomiar af oparty na roznicy kontrastow jest dostepny tylko ze szklami leiki. jaki to ma zwiazek jedno z drugim?

Że trzeba mieć ostre szkło z IS ;-) A takie pewnie zapewnia tylko Leica :-D
A tak na poważnie, to nie sądzę, żeby to była prawda. Od kogo się tego dowiedziałeś?

epicure
5.09.07, 13:02
...ustawianie ostrości w trybie detekcji kontrastu jest na razie możliwe wyłącznie z dwoma nowymi obiektywami: LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm f/3.8-5.6 i LEICA D VARIO-ELMAR 14-150mm f/3.5-5.6 ASPH. I tu należy się firmie nagana, ponieważ w ten sposób ogranicza kompatybilność wewnątrz otwartego przecież Systemu 4/3.

RobertW3D
5.09.07, 13:15
...ustawianie ostrości w trybie detekcji kontrastu jest na razie możliwe wyłącznie z dwoma nowymi obiektywami: LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm f/3.8-5.6 i LEICA D VARIO-ELMAR 14-150mm f/3.5-5.6 ASPH. I tu należy się firmie nagana, ponieważ w ten sposób ogranicza kompatybilność wewnątrz otwartego przecież Systemu 4/3.

Jedyne sensowne wytłumaczenie może być takie, że Panasonic (w głupi sposób) ograniczył kontrolę nad poruszaniem soczewkami w celu ustawienia focusa do słoików Leici ... to by było rzeczywiście bezsensowne, bo sami sobie robią problem ... ale takie rzeczy, to da się w firmware zmienić :-)

C+
7.09.07, 10:10
Czy ktoś zna już odpowiedź?

Czy Panas chce dla siebie kawałek tortu 4/3 w postaci sprzedaży swoich obiektywów do swoich korpusów? Czy będzie to można poprawić softem? Z drugiej strony nikt ze szklarnią ZD nie kupi korpusów Panasa z którymi LV nie będzie miało AF. Wygląda na to że firmy mają wspólne podstawy, ale obierają inne kierunki w szczegółach - tylko szkoda, że kompatybilność między firmami na tym traci. O ile brak współpracy ze starymi korpusami tak nie boli, to brak współpracy z obiektywami w przypadku AF Contrast może trochę wkurzać, bo body przejdą do historii, ale szklarnia pozostaje. Podejrzewam, że np. przy sprzedaży lamp Panas dużo traci w porównaniu z Olympusem ze względu na cenę, która jest wyższa, a różnica między lampami jest w napisie.

Jeżeli Panas obrał drogę OIS i AF Contrast to będzie musiał rzucić na rynek w niedługim czasie kilka nowych obiektywów.

I jeszcze jedno - jak Olympus wprowadzi podobne rozwiązanie za AF Contrast w E3 to co z ZD?

jps
7.09.07, 17:38
Na dpreview jest duża reklama L10, warto w nią kliknąć i wejść na ciekawą stronę o L10.

Nowy sensor ma więcej pixeli, ale są tej samej wielkości.

10.1-Megapixel Resolution with Low Noise and High Sensitivity

By incorporating the 2.2μm pixel technology, Panasonic succeed in the mass production of a miniaturized circuit that sustains the same light receiving area as the sensor of 7.5-megapixel. In addition, the efficiency of light reception is raised at the same time. The result is to keep the sensitivity as high as, or even higher than that of 7.5-megapixel despite the decreased pixel area.

źródło (http://panasonic.co.jp/pavc/global/lumix/l10/img/high_image02/image03.gif)

Oleryk
7.09.07, 19:49
Sprytnie, zmniejszono część z elektroniką.
Tylko proporcje piksela ciut inne ale to chyba nie ma znaczenia.
Ciekawe, jak ten Panas będzie wypadał w testach.

grizz
8.09.07, 18:32
Jak sprytne? W kodakach FFT scieżki dano pod sensorami... ;) a i tak szumiało ;p

salvadhor
8.09.07, 18:54
Weźcie pod uwage, że w L10 jest zupełnie inna matryca niż w e410/e510 - Panasonic to potwierdził, Co więcej, deklaruje, że w związku z tym zakres tonalny jest ekstra.

grizz
8.09.07, 18:59
Weźcie pod uwage, że w L10 jest zupełnie inna matryca niż w e410/e510 - Panasonic to potwierdził, Co więcej, deklaruje, że w związku z tym zakres tonalny jest ekstra.

Papier duzo zniesie... zobaczymy jak będzie w praktyce...

Co nie znaczy, ze nie kibicuje panasonicowi ;p

The z00m
8.09.07, 18:59

Której należy się spodziewać w E-3.

Michu (Pentax)
8.09.07, 19:44
Której należy się spodziewać w E-3. Tak się zastanawiam. Sony pokazało puszkę z 12MPxlową matrycą, Pentax zapewne niedługo też pokaże taką. I wówczas nowość Olka będzie jedyną puszką z matrycą 10MPxl. To nie wygląda najlepiej - przyznacie. Cóż. Zarówno Wy, jak i ja wiemy, że do codzinnego zastosowania w zupełności wystarczy 6MPxl. Ale marketing to bezlitośnie wykorzysta - zresztą klient porównując dane na papierze zwraca jednak na takie szczegóły dużą uwagę.

KaarooL
8.09.07, 19:51
Michu:

do tego dwie inne sprawy: przyrost rozdzielczości wymaga grubszej obróbki a pliki wciągają coraz więcej miejsca...
w zeszłym roku uszłoby 8MPIX, teraz 10 to już kiszka (ale beka), za rok 14 to będzie minimum a światła na zdjęciach pójdą w cholerę...

salvadhor
8.09.07, 19:58
Ktoś po prostu musi zacząć reklamować swoją rozpiętość tonalną uzyskiwaną na matrycy o mniejszej ilości Mp, a nie gonić się w ilości samych Mp. Najlepiej wyrazić tę rozpiętość w cyferkach i postawić przed ilością megapikseli matrycy.

Tylko, póki co, mało kto się może pochwalić solidnym DR, a megapiksele upychać na matrycy można w niemal nieskończoność.

Michu (Pentax)
8.09.07, 19:59
Nie... Myślę, że to sięw końcu zatrzyma z uwagi na wydolnośćszkieł. I wówczas do głosu dojdzie kwestia rozpiętości tonalnej.
Przy okazji. W zeszłą niedzielę fociłem analogiem i cyfrą. Takie porównanie na własny użytek. Cóż. Superia zjadła cyfrę z kopytami: nawet manipulacje przy RAWach niewiele pomogły, by choć zbliżyć się do tego, co zaoferowała klisza.

Koriolan
8.09.07, 20:03
Przede wszystkim- to jakaś firma musiałaby "zainwestować" w edukacje klientów.
"Mp sells" są ważniejsze niż zakres ogniskowych czy światło obiektywu.. a ponieważ ogniskowe sa podawane jako ekwiwalent 35 mm - więc o istnieniu czegoś takiego jak "crop" to nijak sie z ulotki nie dowie.

Mp sa łatwe "more =better".

A kto określi w przystępnych słowach co to jest rozpiętość tonalna ??

KaarooL
8.09.07, 20:04
Panowie, przecież jest już taki aparacik, w kolejnym wcieleniu. pliki duże, zapis i przeglądanie żółwiaste, ale efekty masakryczne. wielka szkoda, że FUJI znowu zrobiło maszynę pod bagnet F, bo chciałbym mieć taką matrycę w body...

czytam sobie, że wiele osób olało babranie się w RAW'ach, bo JPEG'i z tej maszyny powalają, o ile WB jest trafiony.

zobaczcie na dole tej strony, co tu komentować:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5pro/page18.asp

albo takie coś z pojedynczej ekspozycji, oczywiście po lekkiej obróbce:

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/fujifilmS5Pro/samples/specifics/DSCF0013-002.jpg)

Michu (Pentax)
8.09.07, 20:11
Rozpiętość tonalna: jest różnicą pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym obszarem sceny. W cyfrach wynosi ona zdecydowanie mniej (ok. 8EV), niż na negatywie. Stąd dośćłatwo o przepały przy kontrastowych scenach.

C+
8.09.07, 20:12
Której należy się spodziewać w E-3. Tak się zastanawiam. Sony pokazało puszkę z 12MPxlową matrycą, Pentax zapewne niedługo też pokaże taką. I wówczas nowość Olka będzie jedyną puszką z matrycą 10MPxl. To nie wygląda najlepiej - przyznacie. Cóż. Zarówno Wy, jak i ja wiemy, że do codzinnego zastosowania w zupełności wystarczy 6MPxl. Ale marketing to bezlitośnie wykorzysta - zresztą klient porównując dane na papierze zwraca jednak na takie szczegóły dużą uwagę.

Przy A700 widać jak te 12MP bokiem wychodzi i jakie sample są mydlane, a przecież takie sample są wykonywane dobrymi szkłami.

Michu (Pentax)
8.09.07, 20:28
C+ - zaczekałbym na sample userów. Jak na razie to rzeczywiście jest to średnie, ale pamiętam sample z Alfy 100. Tam też samplerzy się nie pokazali zza dobrej strony. Poza tym uważam, że to wciąż nie jest finalna wersja puszki. 12Mpxl spokojnie przejdzie (jeszcze) na APS-C. Dowodem może być chociażby D2x.

Koriolan
8.09.07, 20:35
Rozpiętość tonalna: jest różnicą pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym obszarem sceny. W cyfrach wynosi ona zdecydowanie mniej (ok. 8EV), niż na negatywie.

Tak jest. I teraz zapytaj 100 ludków w sklepie który aparat jest lepsiejszy: ten który ma 10 MP zamiast 8 MP czy ten który ma większą rozpiętość tonalną o 1 EV ??

Smerf Maruda
8.09.07, 20:38
Tak jest. I teraz zapytaj 100 ludków w sklepie który aparat jest lepsiejszy: ten który ma 10 MP zamiast 8 MP czy ten który ma większą rozpiętość tonalną o 1 EV ??

Skoro już nawet ś.p. Czip-Foto-Widjo przyznał (rok temu!), że wyścig na megapiksele się skończył, to odpowiedź mogłaby Cię zaskoczyć :-)

Koriolan
8.09.07, 20:41
A skończył się ??? jakoś mi umkneło. Hint: różnica pomiędzy E400 a E410 wypuszczonymi w ciągu pół roku.
EDIT:
Kupowałem lustrzankę w dużym sklepie foto. Byłem tam trzy dni z rzędu około godziny. Ludzie kupowali nie tylko kompakty, ale i lustrzanki, zwykle entry level. Zdziwiłbyś sie jak mało ludzie wiedza o aparatach na które wydają 2500 PLN +

Smerf Maruda
8.09.07, 20:46
A skończył się ??? jakoś mi umkneło. Hint: różnica pomiędzy E400 a E410 wypuszczonymi w ciągu pół roku.

10MP - 10MP = 0MP.

Koriolan
8.09.07, 20:49
Pardon chodziło mi o Nikona D40 i D40x. Oczywiście oba Olki maja 10 MP

C+
8.09.07, 21:43
Zawsze można tak zwiększyć rozpiętość tonalną (http://www.mamiya.com.pl/pliki/ofertaRB67.pdf)

Smerf Maruda
8.09.07, 22:36
Zawsze można tak zwiększyć rozpiętość tonalną (http://www.mamiya.com.pl/pliki/ofertaRB67.pdf)

Ale ceny! Ale jak z tym sprzętem chodzić na wycieczki...

C+
9.09.07, 18:32
Niemiecki oddział Panasa podał cenę za kit i datę sprzedaży:

Unverbindliche Preisempfehlung: 1.299,00 EURO lieferbar ab: 01.11.2007

przy czym cena za L1 u nich to:

Unverbindliche Preisempfehlung: 1.499,00 EUR

a za Leice 25mm F1.4

Unverbindliche Preisempfehlung: 999,00

skow
9.09.07, 19:55

10MP - 10MP = 0MP.

No nie zupełnie.
Różnica wynosi 285'120 pikseli na korzyść E-400.
Czyli w przypadku E-410 i E-510 mamy regres jeśli chodzi o rozdzielczość matrycy.

majkelx
10.09.07, 15:34
Panowie, przecież jest już taki aparacik, w kolejnym wcieleniu. pliki duże, zapis i przeglądanie żółwiaste, ale efekty masakryczne. wielka szkoda, że FUJI znowu zrobiło maszynę pod bagnet F, bo chciałbym mieć taką matrycę w body...

No i matryca tego Fuji ma 12MP ale 2 typów aby zwiekszyć rozdzleczość tonalną. W zasadzie więc otrzymuje się obraz 6MP i ...... jest cyfrowo interpolowany do 12MP. Po co? Właśnie po to żeby się dobrze sprzedawła jako 12MP a nie 6!!!

Zresztą test z dpreview nie pozostawia wątpliwości że ten aparat rozdzielczością nie dorasta 10MPxlówkom: http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5pro/page19.asp

The z00m
10.09.07, 15:44
Kibicuję nowemu dslr Panasonica. Jeśli osiągnie sukces to być może Panasonic przyciśnie z matrycami. Ma potencjał równy SONY. Różnica polega na tym, że SONY ma ambitne plany, a Panasonic chyba na razie traktuje dslry jako eksperyment i niejako coś co trzeba mieć skoro nawet Samsung w to wszedł ;-)

andytown
10.09.07, 15:47
zgadza się z tym potencjałem panasa...

ale jak Panas będzie dawał 1 lustro na 18 miesięcy = to świata niestety nie zdobędziemy:(

nadzieja w kim trzecim ... może Sigmie i ich wersji s14 na 4/3 albo w kodaku...

Na razie widzę ze trochę szkiełek powstaje u Panasa.. może przy większej sprzedaży w to wejdą...

C+
10.09.07, 18:20
A ja myślę, że Panas chce wyrobić sobie markę jak Leica. Sprzęt droższy od konkurencji, ale bardzo dopracowany w każdym szczególe, wsparcie techniczne (ciągłe uaktualnienia firmware), zero tandety, brak oszczędzania na materiałach, itd. Zobaczcie na L1 super kit, porządne body, lepsza rozpiętość tonalna niż w przypadku E330 z tą samą matrycą, więcej możliwości, itd. 5k z kit L1 to dużo jak na start, ale każdy kto miał styczność z tym sprzętem z ręką na sercu powie, że wart tych pieniędzy. To tak jak wielu kupiło E1 z 14-54 za 3k z hakiem :mrgreen:

C+
14.09.07, 08:49
http://www.akihabaranews.com/en/news-14787-The+Panasonic+press+conference+in+Paris%3F+We+were +there%21.html

andytown
14.09.07, 09:30
wszystko wskazuje, że Panas był tak krojony by bezpośrednio nie konkurować z e-510, miał być klasą wyżej, czymś pomiędzy e-510 a e-3 ,,, więc według mnie obie firmy się dobrze dogadały...

co przemawia za panasem

1) większy wizjer - choć po zastosowaniu me-1 - ale w pakiecie, powierzchnia wizjera mniej więcej taka jak w e-1 może ciut plus

2) dwie rolki

3) inna matryca - wszystko wskazuje na to, ze l10 ma inną matryce, tą o mniejszych scieżkach , co chwalił się nią ostatnio, dzięki temu komórki są ok 20-30% niż w 510,,, powinno to dać lepszą dynamikę barw i mniejsze szumy

cena - ok 4000 zł w kicie- kit wydaje mi się ze choć ciemny, to będzie bardzo dobry,, nie poto robili tak wielką średnice filtra...:) - więc uzwględniając kita cena za body ok 3200 zł,

C+
14.09.07, 17:38
Niech więcej słoików pokażą dla ludzi :razz: Gdzie Leica 50-150 O.I.S i 45 O.I.S Macro?

C+
25.09.07, 08:14
źródło (http://img217.imageshack.us/my.php?image=pana03pq8.jpg)

źródło (http://img217.imageshack.us/my.php?image=pana02ow2.jpg)

The z00m
25.09.07, 14:10
Czekam na testy. Rozpiętość i szumy. Taka sama matryca będzie najprawdopodobniej w E-3 więc...

Jak ktoś trafi na test w necie to proszę o wrzucenie LINKu do tego wątku.

salvadhor
25.09.07, 14:44
O takie fotki ktoś pstryknął

http://www.letsgodigital.org/en/16494/panasonic-lumix-l10-preview/

Pomijając pogodę :)

KaarooL
25.09.07, 15:06
brunetka ma potencjał, oj ma... pozostałe Panie też niczego sobie, ale czarna moim zdaniem wymiata.

The z00m
25.09.07, 15:12
O takie fotki ktoś pstryknął

http://www.letsgodigital.org/en/16494/panasonic-lumix-l10-preview/

Pomijając pogodę :)

Te fotki nic nie mówią...

C+
25.09.07, 19:25
No machina ruszyła u Panasa

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/dslr/2007/09/25/7086.html

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/lens/2007/09/25/7087.html

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/dslr/2007/09/25/7095.html

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/dslr/2007/09/25/7092.html

C+
26.09.07, 07:47
Są ceny http://1001noisycameras.blogspot.com/2007/09/panasonic-l10-officially-announced-in.html

Oleryk
26.09.07, 07:58
Około 2400 PLN za body z 14-50, hmm...
W Japonii to by sie nawet opłacało to kupić.

witia
26.09.07, 09:49
I znowu będą "na raty" wprowadzać takie rozwiązania, żeby zadowolić malkontentów - żeby to miało stabilizacje matrycy, lub obiektywy PANASONIKA były w pełni kompatybilne z OLYMPUSEM (ich stabilizacja). Nie można zrobić TEGO w jednym body?!
Wydziwiam!
Pozdrówka.

grizz
26.09.07, 10:17
I znowu będą "na raty" wprowadzać takie rozwiązania, żeby zadowolić malkontentów - żeby to miało stabilizacje matrycy, lub obiektywy PANASONIKA były w pełni kompatybilne z OLYMPUSEM (ich stabilizacja). Nie można zrobić TEGO w jednym body?!
Wydziwiam!
Pozdrówka.

NIe.

Stabilizacja nie wchodzi w standard 4/3 to patent olka.

Tak samo jak masz Fuji s5... zajefajna matryca... super rozpiętośc... ale AF i szybkośc puszki w daleko za d200...

zigger
26.09.07, 11:18
Optycznie z zewnątrz Panas jest całkiem estetyczny. Ktoś mógłby czepiać się wielkości, ale... poczekajmy na test 'manualny' w sklepach. Co zas do ujednolicenie pewnych kwestii, to raczej tylko i wyłącznie marzenie użytkowników :razz:

witia
26.09.07, 13:35
Znaczy - OIS obiektywów Panasonika nie współgra z np E-510?
Tak?
Pozdrówka.

epicure
26.09.07, 13:39
wszystko ze soba wspolgra, tylko trzeba sie zdecydowac, z ktorej stabilizacji bedziesz korzystac - w obiektywie czy w korpusie.

witia
26.09.07, 13:47
I tylko o TO chodzi. Dzięki i pozdrówka.
Trzeba zatem poczekać na "dłuższe" szkiełka od PANASONIKA lub zakupić - minimum E-510.

epicure
26.09.07, 13:55
ewentualnie mozesz jeszcze kupic statyw.

mathu
26.09.07, 13:58
wszystko ze soba wspolgra, tylko trzeba sie zdecydowac, z ktorej stabilizacji bedziesz korzystac - w obiektywie czy w korpusie.
Czy stabilizacja zadziała ze starymi body Olympusa?

andytown
26.09.07, 14:00
tak ois działa ze starymi obiektywami Olka, jednak nie tak efektywnie jak z body Panasonica...
nie działa jeden tryb

Oleryk
26.09.07, 14:09
tak ois działa ze starymi obiektywami Olka...
Hmm, chyba "starymi puszkami Olka"...

andytown
26.09.07, 14:12
oczywiście:)

mathu
26.09.07, 14:34
A nie działa przypadkiem tylko w jednym wymiarze?

C+
26.09.07, 17:51
Trzeba umówić się, że OIS jest przeznaczony do puszek Panasa i Leici, a Olympus forsuje IS. Natomiast IMO Olympus powinien dążyć do zapewnienia pełnej obsługi obiektywów z OIS przez swoje puszki. Z drugiej strony szkła które Panas ma z OIS mają swoje odpowiedniki w postaci Zuiko więc z biegiem czasu gdy wszystkie puszki będą miały IS to nie ma sensu inwestowanie w szkła z OIS - pozostaje sprawa skuteczności OIS vs. IS. Przy puszkach typu E4xx które może nie będą miały IS duże szkła z OIS też nie są targetem.

grizz
26.09.07, 18:29
OIS nie działa wpełni z nowymi puszkami? od e-330?

Bo z e-300 i e-1 to nie - procek za słaby...

majkelx
26.09.07, 18:32
OIS nie działa wpełni z nowymi puszkami? od e-330?

Bo z e-300 i e-1 to nie - procek za słaby...

Ja nie widzę żadnych przeszkód żeby OIS nie dizłał całkowicie poprawnie ze wszystkimi puszkami 4/3. Procek puszki nie ma tu raczej nic do rzeczy.

Nieminej jeśli jestem w błędzie proszę mnie sprostować ale jeśli ktoś ma kokretną wiedzę o jakielkowiek przeszkodzie.

witia
26.09.07, 18:38
A może KTOŚ ma lub miał możliwość podpiąć któryś z obiektywów z OIS PANASONIKA do któregoś z E?
Dalej pewności nie mam bo pojawiły się jak widzę rozbieżności.
Pozdrówka.

epicure
26.09.07, 20:40
wejdz sobie na www.cameralabs.com.

majkelx
28.09.07, 17:13
No dobra... wszedłem, co teraz?

C+
28.09.07, 18:42

http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE510/Olympus_E510_with_Leica_14-50mm.shtml

majkelx
1.10.07, 22:04

http://www.cameralabs.com/reviews/OlympusE510/Olympus_E510_with_Leica_14-50mm.shtml
Dzięki wielkie! :)

C+
4.10.07, 09:10
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/238061

Oleryk
4.10.07, 09:17
Body jest fajne ale brak IS.
Trza by szkła od Lajki kupowac :/

PS
Face Detection?
A kiedy będzie Tits Detection?

KaarooL
4.10.07, 09:21
dali ciała z akumulatorem... jak można wprowadzić niekompatybilny model, który ma mniejszą pojemność a jednocześnie wygląda jak z filmu klasy B...

grizz
4.10.07, 14:14
dali ciała z akumulatorem... jak można wprowadzić niekompatybilny model, który ma mniejszą pojemność a jednocześnie wygląda jak z filmu klasy B...

Nie masz się czego czepiac? ;p

Olek tez zmienił akku w e400

KaarooL
4.10.07, 14:50
OLEK bodajże od 6 lat trzyma standard w "większych aparatach", tylko w liliputach wprowadził nowe ogniwo. tymczasem ten nowy panas nie wydląda na zupełną miniaturkę i wierzę że dałoby się zmieścić BLM-1. Panas coraz bardziej odbija w bok: stabilizacja w słoikach teraz własne ogniwo li-ion. szkoda.

grizz
4.10.07, 15:06
Nie chce mi się szukać, ale nie jest to czasem akku z jakiegos poprzedniego aparatu panasa?

Zresztą akku do specyfikacji 4/3 nie nalezy.

Nie wiem po coi się denerwować?

The z00m
4.10.07, 17:21
Ten Panas ma szansę mocniej zaakcentować obecność Panasonica na rynku dslrów. Cena na starcie znośna.

C+
9.10.07, 19:34
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/dslr/2007/10/10/7163.html

C+
11.10.07, 09:38
http://pl.youtube.com/ecyfrowe

C+
11.10.07, 17:25
http://panasonic.co.jp/pavc/global/lumix/dslr/sample_l10.html

http://panasonic.jp/dc/leica_d_lens/sample.html#sample02

C+
16.10.07, 08:11
http://optyczne.pl/index.php?art=71

Piętą achillesową dotychczasowych korpusów przeznaczonych do systemu 4/3 był niezwykle mały wizjer optyczny. On również został poprawiony i w modelu L10 jego używanie nie przypomina już spoglądania przez dziurkę od klucza. Wygoda jego używania jest na poziomie typowych lustrzanek przeznaczonych na segment amatorski. Warto również wspomnieć o jakości wykonania obudowy. Choć prawdopodobnie nie jest ona uszczelniana ani dodatkowo wzmacniana, materiały, które wykorzystano do jej produkcji zapewniają wysoki komfort trzymania. Panasonic L10 przewyższa o klasę tanie lustrzanki takie jak choćby Pentax K100D, z którym mieliśmy okazję go porównywać i pod względem wygody trzymania jest tylko nieco gorszy od chociażby Canona 20D.

Kolejnym atutem Panasonica jest świetnie sprawujący się obiektyw. "Szkło", zaprojektowane wspólnie z firmą Leica, posiada zakres ogniskowych 14 - 50 mm (ekwiwalent małoobrazkowy 28 - 100 mm) o świetle 3.8 - 5.6 oraz wyposażone jest w optyczną stabilizację obrazu (MEGA O.I.S.). Aby obniżyć cenę zestawu "kitowego" (według Panasonic Polska obiektyw będzie można nabyć również osobno) zdecydowano się na pozbawienie obiektywu podziałki ze skalą odległości oraz wyeliminowano pierścień zmiany przysłony. Pomimo tego obiektyw ten cechuje się wysoką jakością wykonania oraz bardzo dobrymi parametrami optycznymi, o których świadczą poglądowe fotografie, które wykonaliśmy.

Oleryk
16.10.07, 12:01
Ciemny ten nowy kit.
Gdyby sprzedawali za tę cenę ze "starym" 14-50...

opiotr
16.10.07, 12:06
I jeszcze coś tam wspomnieli o kiepskiej matrycy chociaż pewnie soft poprawią i będzie trochę lepiej.

C+
18.10.07, 17:58
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2007/10/19/7240.html

andytown
19.10.07, 17:04
Panowie - referencyjna cena l10 - body jest niższa niż e-510- wowow

Amazon.co.jp: dmc-l10 - ‰Ć“d&ƒJƒƒ‰: ‰Ć“dEƒJƒƒ‰ (http://www.amazon.co.jp/s/ref=nb_ss_e/503-7502611-0047904?__mk_ja_JP=%83J%83%5E%83J%83i&initialSearch=1&url=search-alias%3Delectronics&field-keywords=dmc-l10&Go.x=0&Go.y=0&Go=Go)

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=25272833

The z00m
19.10.07, 17:07
I jeszcze coś tam wspomnieli o kiepskiej matrycy chociaż pewnie soft poprawią i będzie trochę lepiej.

Teraz pytanie... czy nie jest to ta sama matryca co w E-3 ;)

P
19.10.07, 17:10
W podlinkowanym wątku na dpreview, gość pisze, że jest...

C+
23.10.07, 19:33
http://flickr.com/photos/wasabi_bob/sets/72157602192885425/

qbic
23.10.07, 19:45

Wyglądają ładnie tylko gdzie tam jest 1:1 ?

C+
23.10.07, 19:47

Wyglądają ładnie tylko gdzie tam jest 1:1 ?

A co cropy lubisz oglądać?

qbic
23.10.07, 19:48
Lubie oglądać oryginalne sample - prosto z aparatu bo przy zmniejszeniu obrazka to takie coś jak widzę to mogę mieć z byle pstrykacza.

Eddie
23.10.07, 22:24
Ciemny ten nowy kit.

Jak wielka roznice widzisz pomiedzy 14-45, a 14-50 oraz 3.5-5.6, a 3.8-5.6?
Zupelnie nie rozumiem co masz na mysli...

Oleryk
23.10.07, 22:39
Ciemny ten nowy kit.

Z tym (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6324), "starym" kitem :mrgreen:
Widzisz rożnicę? ;)

Eddie
23.10.07, 22:53
Ciemny ten nowy kit.

Z tym (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6324), "starym" kitem :mrgreen:
Widzisz rożnicę? ;)

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. nie zakumalem :)
Widze roznice :)

epicure
31.10.07, 00:56
nie wiem czy juz bylo, ale na imaging-resource pojawily sie zdjecia testowe z panasonika l10: http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCL10/DMCL10A7.HTM. oczywiscie wszystko to jpegi, wiec panosonikowe odszumianie robi swoje, ale jak tak patrze na iso1600, to wole juz te niedoswietlone zdjecia z e-410/e-510.

C+
1.11.07, 09:57
http://www.photoreview.com.au/Panasonic/reviews/digitalslr/panasonic-lumix-dmcl10.aspx

C+
6.11.07, 21:00
http://reviews.cnet.com/digital-cameras/panasonic-lumix-dmc-l10k/4505-6501_7-32640944.html?tag=cnetfd.mt

qbic
7.11.07, 17:35
http://www.megapixel.net/reviews/panasonic-l10/l10-gen.php

Oczywiście bez niespodzianek:

"Some shadow noise as of 100 ISO under some circumstances". Dla większości zastosowań aparat wygląda przyzwoicie.

C+
8.11.07, 10:02
kolejny test

http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_l10-review/index.shtml

osiołek
8.11.07, 17:48
kolejny test

http://www.dcresource.com/reviews/panasonic/dmc_l10-review/index.shtml

najazd myszą na RAW conversion + NeatImage i...
szum znika :-)

C+
14.11.07, 09:52
http://www.flickr.com/photos/7165960@N05/

C+
15.11.07, 11:12
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2007/11/15/7409.html

C+
5.12.07, 10:09
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/longterm/2007/12/05/7550.html

BTW wszędzie reklamy L10 a w sprzedaży jeszcze nie ma :shock: Chyba nie prześpią najlepszego okresu świątecznego na sprzedaż?

Magus
5.12.07, 10:45
Pytanie odnośnie Leica 25mm f 1.4 -> to jest w sprzedaży w ogóle?

The z00m
5.12.07, 10:49

Jest. Nawet na Alledrogo leży.

grizz
5.12.07, 10:49

andytown ma ;p

Magus
5.12.07, 10:52
Wiecie jak się spisuje w praktyce ?

grizz
5.12.07, 11:01
Wiecie jak się spisuje w praktyce ?

https://forum.olympusclub.pl/topics22/lecia-25-w-akcji-zdjecia-vt12394.htm

C+
11.12.07, 21:32
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/longterm/2007/12/12/7572.html

C+
12.12.07, 19:30
http://www.mapcamera.com/sho/search.php?MODE=M_VIEW&ACT=A_DETAIL&map_code=setpanaso0008&class=01

:roll: :D

http://www.fotal.pl/artykul/Panasonic_Lumix_DMCL10_test_doc14490.html?page=0

epicure
14.12.07, 10:09
Pojawił się pełny test na imaging-resource. Zaskakujące są wyniki z Imatestu, gdzie pod względem rozpiętości tonalnej Panas wypada gorzej, niż E-510.

grizz
14.12.07, 10:25
Pojawił się pełny test na imaging-resource. Zaskakujące są wyniki z Imatestu, gdzie pod względem rozpiętości tonalnej Panas wypada gorzej, niż E-510.

L1 wypadał lepiej od e330... równowaga musi być ;p

wido
14.12.07, 15:50
Na dpreview jest test i wyszło, że jest lepiej od E-510.

MicSzu
14.12.07, 16:01
Zobaczymy jak ktoś kupii się wypowie i pokaże conieco: :D o ile cena będzie w miarę atrakcyjna. Wyglada na w miare dobrze zrobioną puszeczkę. Do tego odchylany LCD taka namiastka E-3 :mrgreen: Szkoda tylko, że stabilizacji brak...

andytown
14.12.07, 16:43
Powiem WOW

POmijając proces panasonica w jpg - widać przewagę nowej matrycy,,,,,

OOOO:) może być fajnie

qbic
14.12.07, 17:42
Cały czas probuje zrozumieć ten "hurra" entuzjazm....

To są ciekawe linki odnośnie nowego sensora który jest w L10 i pewnie tez w E-3. (pewnie już to widzieliście)

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcl10/page17.asp
http://www.imaging-resource.com/PRODS/DMCL10/DMCL10IMATEST.HTM (zwłaszcza L10 przy ACR)

"Regardless of the positions of the other cameras though, the Panasonic L10 does appear to offer a fairly limited dynamic range. Faced with high-contrast subjects, it struggles to hold onto highlight detail, while simultaneously delivering plugged, noisy shadows."

Wiec kto mi wyjaśni entuzjazm w stosunku do nowego sensora i czym jest on spowodowany?

andytown
14.12.07, 19:07
odpowiem tak

Jestem wielkim fanem Kodaka,, i nie jest to kodak,, ale

jest wyraźnie lepiej w zakresie dynamiki i ostrości oraz wygląd jest bardziej analogowy zdjęć,, mniej sprocesowane niż w przypadku e-510

epicure
14.12.07, 23:04
Dpreview się gubi w zeznaniach. Raz pisze o L10:

"we don't have definite information yet, but the mirror box and sensor are, we suspect the same as the E-410"

by na tej samej stronie napisać:

"An interesting comparison - and one that is bound to be drawn - is with is the Olympus E-510. We imagine the cameras share some components (though we're also almost certain they have different sensors)."

Dla nieanglojęzycznych: raz piszą, że L10 ma prawdopodobnie tę samą matrycę, co E-410, a potem piszą, że prawie na pewno ma inną, niż E-510. Poza tym testy na DR robione na jpegach są żałosne.

I mały pytanie na koniec: dlaczego L10 oferuje taką samą maksymalną rozdzielczość zdjęć, co E-510, chociaż ma większą liczbę efektywnych pikseli? Wychodzi więc na to, że wcale nie są one w pełni efektywne...

C+
17.12.07, 17:33
http://optyczne.pl/737-nowo%B6%E6-Panasonic_L10_-_firmware_1.1.html

http://fotopolis.pl/index.php?n=6702

http://www.dpreview.com/news/0712/07121701panl10firm.asp

pafcio
18.12.07, 01:07
A czy wiadomo coś o szkiełku 14-150mm, które miały być dostępne z tym modelem?

Mirek54
18.12.07, 01:41
A czy wiadomo coś o szkiełku 14-150mm, które miały być dostępne z tym modelem?

Cena szkielka to okolo 1300-1400€.Wyglada toto tak

C+
23.01.08, 18:50
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/longterm/2008/01/23/7777.html

C+
28.01.08, 10:04
http://www.harro.eu/L10/index.html

witia
28.01.08, 10:12
:razz:
No i "mamy" fajne, jeszcze jedno szkiełko. Tylko te ceny!!!!!!
Matko kochana! A Lotto nie chce płacić.
Pozdrówka.

C+
30.01.08, 09:50
Pojawił się na allegro

http://www.allegro.pl/item304550828_btfoto_panasonic_l10_obiektyw14_50_n owy_gwr_fvat.html

http://www.allegro.pl/item304432492_nowosc_panasonic_lumix_dmc_l10k_14_5 0.html

http://www.allegro.pl/item304555956_panasonic_dmc_l10.html

Don Pedro
30.01.08, 13:42
Pojawił się na allegro

http://www.allegro.pl/item304550828_btfoto_panasonic_l10_obiektyw14_50_n owy_gwr_fvat.html

http://www.allegro.pl/item304432492_nowosc_panasonic_lumix_dmc_l10k_14_5 0.html

http://www.allegro.pl/item304555956_panasonic_dmc_l10.html Przy tych cenach to nie wróżę tej zabawce powodzenia rynkowego, już Sony ALFA 200 chodzi za pół tej ceny, też na allegro

andytown
30.01.08, 14:46
a200 i l10 - to inne półki cenowe... l10 to odpowiednik 40d od Canona i a700:) - może lokowany trochę niżej

C+
27.03.08, 20:51
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/weekend/2008/03/28/8214.html