Zobacz pełną wersję : Olympus E-PM2 gwarancja?
DickDastardly
6.02.13, 21:55
Mam pytanko. Mam możliwość zakupu w okazyjnej cenie tego nowego penika, z tym że aparat nie posiada dowodu zakupu.
Właściciel ma kartę gwarancyjną, wszelkie kartoniki i bajery, twierdzi ze dostał w prezencie aparat.
Dlatego jestem ciekaw czy sama karta gwarancyjna wystarczy do gwarancji, czy jest bezużyteczna bez dowodu zakupu?
I jeszcze jedno, jeśli chciałbym przetestować go przed kupnem przy braku gwarancji, to na co zwracać uwagę przede wszystkim, czego zdjęcia zrobić żeby przetestować czy wszystko jest ok?
Wg mnie bez kwita z kasy jest po obiedzie.
Moze byc prezent a moze i jumany Tu u mnie w P70 aparaty wszystkie leza w koszach metalowych w kartonach.Bierzesz karton i idziesz.Do kasy albo obok.Nikt nie rozpakowuje kartonow tu w sklepach.Jak zapakowany i zaklejony,karta w srodku i cale wyposazenie.
Chyba,ze ufasz gosciowi i nie jest to przygodny znajomy.
DickDastardly
6.02.13, 22:23
A czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy jest kradziony? Pana sprzedającego nie znam, na razie chce się z nim umówić na jutro na przetestowanie aparatu i wtedy będę decydował.
EPM2 to nowy model, teoretycznie możesz mieć spokojną gwarancję do 2-ch lat od wprowadzenia modelu na rynek, bez dowodu zakupu, ale np jesli to model sprowadzany np z USA to europejska gwarancja nie obowiazuje. Więc jet to niejednoznaczne.
Napisz może pytanie do serwisu Olympusa podając nr seryjny i opisując sutuacje - może pomogą i będziesz mógł wyslac kartę gwarancyjna do podbicia.
Ew. zagadaj gościa czy nie może w jakims sklepie podbić gwarancji - mozę po prostu nie chce ci pokazać paragonu.
Bez czegoś takiego nie licz na to że masz jakąkolwiek gwarancję ze strony producenta.
---------- Post dodany o 21:28 ---------- Poprzedni post był o 21:26 ----------
A czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy jest kradziony? Pana sprzedającego nie znam, na razie chce się z nim umówić na jutro na przetestowanie aparatu i wtedy będę decydował.
Możesz probować zarejestrować produkt na odpowiedniej stonie Olka. Jesli ktoś go już rejestrował to nie zarejestrujesz na siebie.
Ew. spisz umowę kupna- sprzedaży z numerem seryjnym - jak kiedys okaże się ze byl trefny to gość ci musi oddac kasę.
Choć ja bym unikał takich "okazji".
PS.
jak na jutro to ciężko to widzę
DickDastardly
6.02.13, 22:41
Możesz probować zarejestrować produkt na odpowiedniej stonie Olka. Jesli ktoś go już rejestrował to nie zarejestrujesz na siebie.
Ew. spisz umowę kupna- sprzedaży z numerem seryjnym - jak kiedys okaże się ze byl trefny to gość ci musi oddac kasę.
Choć ja bym unikał takich "okazji".
PS.
jak na jutro to ciężko to widzę
Spotkam się najpierw w celu przetestowania, wypytam i spiszę sobie ten numer seryjny.
Potem się będę zastanawiał czy kupować czy nie. Cena kusi, chociaż nie jestem jeszcze do końca przekonany czy PM2 zastąpi z powodzeniem mojego PL2...
DickDastardly
8.02.13, 17:50
No dobra, przycisnąłem sprzedawcę i twierdzi że faktycznie dostał w prezencie, zapewnił że skontaktuje się z darczyńcą i załatwi dowód sprzedaży. Także chyba się skuszę. :)
Witam
Podepne sie pod temat zeby nie zakladac nowego a mam podobny problem ;)
Znalazlem na alegro aparat e-pl3 za dobre pieniadze ale zakupiony podobno w USA i posiada ogolnokrajowa gwarancje...
Kobitka nie posiada paragonu ale gwarancja jest juz podbita i podobno w tedy nie jest on juz wymagany????
Takze mam pytanie czy kupujac ten aparat bede mial gwarancje PL i czy bedzie wszystko dzialalo jak w dystrybucji Polskiej/Europejskiej?
Pozdr
Witam
Podepne sie pod temat zeby nie zakladac nowego a mam podobny problem ;)
Znalazlem na alegro aparat e-pl3 za dobre pieniadze ale zakupiony podobno w USA i posiada ogolnokrajowa gwarancje...
Kobitka nie posiada paragonu ale gwarancja jest juz podbita i podobno w tedy nie jest on juz wymagany????
Takze mam pytanie czy kupujac ten aparat bede mial gwarancje PL i czy bedzie wszystko dzialalo jak w dystrybucji Polskiej/Europejskiej?
Pozdr
Nie. Na sprzęt kupowany poza UE Olympus daje 1 rok ogólnoświatowej gwarancji. Dowód zakupu jest potrzeby, bo tak każdy by chciał, aby sprzedawca mu podbijał kartę, ale nie wpisywał daty zakupu na niej. Tym sposobem mielibyśmy gwarancję od czasu pierwszego zapsucia aparatu :) Tak dobrze to nie ma.
Nie. Na sprzęt kupowany poza UE Olympus daje 1 rok ogólnoświatowej gwarancji. Dowód zakupu jest potrzeby, bo tak każdy by chciał, aby sprzedawca mu podbijał kartę, ale nie wpisywał daty zakupu na niej. Tym sposobem mielibyśmy gwarancję od czasu pierwszego zapsucia aparatu :) Tak dobrze to nie ma.
Dziekuje za info czyli odpuszczam bo nie ma co ryzykowac gwarancji za 150zl :)
Szukam dalej ;)
Dziekuje za info czyli odpuszczam bo nie ma co ryzykowac gwarancji za 150zl :)
Szukam dalej ;)
Moze nie doczytalem, a ile chcesz wydac na pena?
pozdro
Moze nie doczytalem, a ile chcesz wydac na pena?
pozdro
Coz zadna tajemnica....
E-pl3 jest w agito.pl za 1399zl ze standardowym kitem
Na allegro kobitka sprowadzila ze stanow 4 sztuki aparatow i mialem oferte za 1250zl
Jezeli cos mozna kupic taniej, nie przeplacajac to dlaczego nie ;)
Wiadomo ze e-pl3 jest juz troche na rynku i bedzie jeszcze taniec, ja narazie nie mam cisnienia zakupu na juz dlatego czekam, przegladam oferty a noz trafi sie jakas propomcja ;)
Podam przyklad, dwa tygodnie temu nokon j1 w media byl za 999zl moze z olympusem tez wypuszcza jakas promocje ;)
Szczerze, to żadna okazja. Nawet z dowodem zakupu masz rok gwarancji mniej.
Bedzie taniec.Na amazon epl-3 juz przecenili z 560 na 340 z kitem
Nie wiem czy to dobry sposob czekanie, az cos mocno stanieje...
Tak to mozna w nieskonczonosc, bo zawsze cos tanszego kiedys bedzie;)
Czekanie jeszcze troche, az epl3 staniej bedzie sie mijac z celem, zwlaszcza jak wyjdzie nastepca epl5...
pozdro
Do następcy E-PL5 to jeszcze dużo czasu. Stawiam, że dopiero w przyszłym roku będzie.
Oczywiście, że nie ma co za dużo czekać, ale jeśli teraz nie jest sezon na zdjęcia, to nie ma co się śpieszyć.
Do następcy E-PL5 to jeszcze dużo czasu. Stawiam, że dopiero w przyszłym roku będzie.
Oczywiście, że nie ma co za dużo czekać, ale jeśli teraz nie jest sezon na zdjęcia, to nie ma co się śpieszyć.
Dokładnie, śledzę ceny i może jakąś okazja wpadnie. Jeden miesiąc mnie nie zbawi a może wstapie do OY ;)