PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-2 "vs" 14-54

Pi0trazy
20.01.13, 20:59
Witam

Mam spory dylemat.
Od ponad 3 lat foce puszką E-510 z standardowymi kitami. Do tego jeszcze parę analogów ale w większości przypadków kity, a w zasadzie 14-42 dominuje jeżeli chodzi o użytkowanie. Od samego początku byłem nastawiony na zakup 14-54 ale jak to przeważnie bywa ciągle rok zamyka się dziura budżetową. Okazuje się, że od tamtego czasu pojawiło się m4/3 i ukierunkowanie Olympusa w ten standard. Początkowo były dylematy typu czy dalej brnąć w 4/3 czy malucha ale dziś zastanawiam się czy XZ-2 nie będzie dla mnie lepszym wyborem? Wiem, że do tych aparatów Olympus przewiduje telekonwerter ale czy istnieją nakładki umożliwiające mocowanie filtru polaryzacyjnego? Fotografuje głównie wyprawy wycieczkowe i krajobrazy dlatego stosowanie tego filtru jest dla mnie ważne. Natomiast wysokie ISO i jasny obiektyw w tym aparacie ma mi umożliwić zrobienie zdjęcia w miejscach takich jak słabo oświetlone pomieszczenia. Co sądzicie o takiej zamianie?

Pozdrawiam

themoth
20.01.13, 22:31
Witam

Mam spory dylemat.
Od ponad 3 lat foce puszką E-510 z standardowymi kitami. Do tego jeszcze parę analogów ale w większości przypadków kity, a w zasadzie 14-42 dominuje jeżeli chodzi o użytkowanie. Od samego początku byłem nastawiony na zakup 14-54 ale jak to przeważnie bywa ciągle rok zamyka się dziura budżetową. Okazuje się, że od tamtego czasu pojawiło się m4/3 i ukierunkowanie Olympusa w ten standard. Początkowo były dylematy typu czy dalej brnąć w 4/3 czy malucha ale dziś zastanawiam się czy XZ-2 nie będzie dla mnie lepszym wyborem? Wiem, że do tych aparatów Olympus przewiduje telekonwerter ale czy istnieją nakładki umożliwiające mocowanie filtru polaryzacyjnego? Fotografuje głównie wyprawy wycieczkowe i krajobrazy dlatego stosowanie tego filtru jest dla mnie ważne. Natomiast wysokie ISO i jasny obiektyw w tym aparacie ma mi umożliwić zrobienie zdjęcia w miejscach takich jak słabo oświetlone pomieszczenia. Co sądzicie o takiej zamianie?

Pozdrawiam

xz-2 jest świetny, ale weź se E-PL3 z kitem 14-42 w wersji IIR a zaoszczędzone 700-1100PLN przeznacz na wino i kobiety - będziesz szczęśliwszy.

5-cio krotnie większa matryca ma swoje zalety - masz E-510, więc Ty to już wiesz.
a jeżeli kupisz przejściówkę na 4/3 to już będziesz w pełni szczęśliwy - bo nie będziesz musiał sprzedawać za bezcen posiadanych szkieł.

Pi0trazy
21.01.13, 20:39
No tak. Tylko ponownie pozostanę z ciemnym szkłem. Nie wiem czy nowa matryca w Pen zaspokoi moje potrzeby w porównaniu z E-510 i ciemnego kitu. Chodzi też o to, że sporadycznie potrzebuję dłuższego obiektywu. Podczas wycieczki bardzo często nie ma czasu by zmieniać obiektywy. W tym wypadku taki uniwersalny obiektyw jest przydatny. Uniwersalny i jasny na długim końcu!
Fakt! Pozbywanie się E-510 i pozostałych bambetli to coś strasznego. To prawie jak amputacja.
A czy XZ-2 nie jest własnie stworzony do takich celów? Mylę się? Rozczaruję się?

slawek
21.01.13, 20:49
Myślałeś może o Fuji x-10?

Pi0trazy
21.01.13, 21:09
Myślałeś może o Fuji x-10?

Raczej nie.
Barwy zdjęć jakie wychodzą z olków są uzależniające.

nyny
21.01.13, 21:12
Raczej nie.
W jakim sensie?

pozdro

Pi0trazy
21.01.13, 21:28
W jakim sensie?

pozdro

Widziałem, obrabiałem wiele fotek. Z racji tego, że w rodzinie jest jeszcze lustro ze stajni Nikona "bawiłem" się by pozyskać podobny balans bieli jak w E-510. Zawsze coś mi nie pasowało. Może lubię fotki zbyt żywe, nasycone. Pewnie by szło jakoś pomajstrować w profilach RGB by zaspokoić moje potrzeby ale w olympusie odpowiada mi jak jest.

Ale pozostawmy barwy na inne wątki. Każdy to inaczej subiektywnie ocenia.

Bardziej mnie męczy ta czułość w muzeach, kościołach, zamkach, grotach, jaskiniach, nocnych ulicach miast. Oczywiście w granicach rozsądku no i w porównaniu z E-510 i 14-54.

adambieg
21.01.13, 21:38
Powiem tak, XZ-2 dorównał jakością penom serii 2 i 3 a na dodatek ma jasny zoom. Kręcony ekranik, fajny zakres. Jako drugi aparat był by świetny. Jednak wymienne obiektywy są czasem nie do zastąpienia, szczególnie, że matryca w takim E-PL5 jest nieporównywalnie lepsza.

Tak czy inaczej, wybór należy do ciebie.

slawek
21.01.13, 21:42
Raczej nie.
Robisz w Rawach czy jpg z puszki?
Bo jeżeli jpgi, to Fuji x10 bije na głowę Olka zwłaszcza na wyższych czułościach iso 800-1600.

nyny
21.01.13, 21:43
Widziałem, obrabiałem wiele fotek. Z racji tego, że w rodzinie jest jeszcze lustro ze stajni Nikona "bawiłem" się by pozyskać podobny balans bieli jak w E-510. Zawsze coś mi nie pasowało. Może lubię fotki zbyt żywe, nasycone. Pewnie by szło jakoś pomajstrować w profilach RGB by zaspokoić moje potrzeby ale w olympusie odpowiada mi jak jest. Ale pozostawmy barwy na inne wątki. Każdy to inaczej subiektywnie ocenia.
Mi zawsze cos nie pasuje, jak ktos takie rzeczy pisuje;)
Ale nie zamierzam tym razem prostowac, bo i po co :)

Bardziej mnie męczy ta czułość w muzeach, kościołach, zamkach, grotach, jaskiniach, nocnych ulicach miast. Oczywiście w granicach rozsądku no i w porównaniu z E-510 i 14-54.

Do tego to potrzebujesz dobra matryce i jasne szklo...
Na ta chwile w olympusie oferuja ja tylko w systemie m4/3, a dokladniej jego ostatnie wypusty body, i jasne szkla ktorych sie juz nieco uzbieralo.

pozdro

Dar-i-jush
21.01.13, 21:45
Może tak: wejdź sobie tu http://www.dpreview.com/reviews/olympusem5/21
Ustaw porównanie np. E-PL1 i XZ-2, daj RAW i czułość ISO1600. Oceń, czy to, co wypluwa XZ-2 Cię satysfakcjonuje, weź pod uwagę, że E-510 da trochę gorszą jakość niż E-PL1. Jasność obiektywu w XZ-2 da Ci większe możliwości w ciemnicy niż ZD14-54. Wady optyczne będą oczywiście większe w XZ-2, ale nie muszą Ci one przeszkadzać.
Całą resztę wad i zalet lustrzanki i kompaktu musisz rozważyć indywidualnie wg swoich preferencji.
Po takiej analizie powinieneś mieć jasność i podjąć decyzję.

EDIT: Albo jeszcze lepiej ściągnij RAWy z obu aparatów, wywołaj wedle własnych upodobań i oceń jak czułość Cię zadowala. Możesz przegrzebać np. Imaging Resource i tam znajdziesz tę samą scenę robioną E-510 i XZ-2.

Pi0trazy
21.01.13, 22:19
Mi zawsze cos nie pasuje, jak ktos takie rzeczy pisuje;)
Ale nie zamierzam tym razem prostowac, bo i po co :)

To dobrze :-)

Do tego to potrzebujesz dobra matryce i jasne szklo...
Na ta chwile w olympusie oferuja ja tylko w systemie m4/3, a dokladniej jego ostatnie wypusty body, i jasne szkla ktorych sie juz nieco uzbieralo.

pozdro

No ale tym sposobem wejdę w podobny problem konieczności dokupywania jasnych (drogich) szkieł. Nie doczekałem się 14-54 w E-510 to i pewnie ten sam problem będę miał w Penie.

Robisz w Rawach czy jpg z puszki?
Bo jeżeli jpgi, to Fuji x10 bije na głowę Olka zwłaszcza na wyższych czułościach iso 800-1600.

Tylko RAW.

Moominek
21.01.13, 22:37
Widziałem, obrabiałem wiele fotek. Z racji tego, że w rodzinie jest jeszcze lustro ze stajni Nikona "bawiłem" się by pozyskać podobny balans bieli jak w E-510. Zawsze coś mi nie pasowało. Może lubię fotki zbyt żywe, nasycone. Pewnie by szło jakoś pomajstrować w profilach RGB by zaspokoić moje potrzeby ale w olympusie odpowiada mi jak jest.

Przeszedłem to samo. Żółty jest bardziej wymagający - tzn. więcej sobie można pomajstrować - z czasem to doceniam. Chcę cukierka - mam cukierka, chcę "prawdy" - jest... Jak robisz w RAW to nie problem, ale faktycznie, zabrało mi trochę czasu pozbycie się przepałów w czerwonym kanale, beżowej skóry i dziwnego balansu bieli. Za to teraz mam za dużo profili i się zaczynam gubić - muszę to uprościć ciut. W Olku jest to podane na tacy, ale dodanie własnych przypraw już nie takie rozbudowane. Fotki z Nikona są ... inne. Po cieplutkim Olku ciężko się przestawić.

PS. Jeżeli tylko RAW a filmy nie są ważne - rozważyłbym XZ-1 - JPG i filmy tam marne ale RAW i obiektyw cut-mniut. A zawsze to taniej.

themoth
21.01.13, 22:49
No tak. Tylko ponownie pozostanę z ciemnym szkłem. Nie wiem czy nowa matryca w Pen zaspokoi moje potrzeby w porównaniu z E-510 i ciemnego kitu. Chodzi też o to, że sporadycznie potrzebuję dłuższego obiektywu. Podczas wycieczki bardzo często nie ma czasu by zmieniać obiektywy. W tym wypadku taki uniwersalny obiektyw jest przydatny. Uniwersalny i jasny na długim końcu!
Fakt! Pozbywanie się E-510 i pozostałych bambetli to coś strasznego. To prawie jak amputacja.
A czy XZ-2 nie jest własnie stworzony do takich celów? Mylę się? Rozczaruję się?

no to chcesz tele, czy chesz XZ-2?
bier że E-PL3, będziesz kontent.

Pi0trazy
21.01.13, 23:01
no to chcesz tele, czy chesz XZ-2?
bier że E-PL3, będziesz kontent.

Przeważnie mam podpięte 14-42. Sporadycznie zakładam 40-150. W zasadzie tylko gdy chce zrobić coś z tematu portretu lub gdy nie ma innej możliwości a szczegół jest trochę dalej. Jednak i tak zdarza się to rzadko. Dlatego sądzę, że ta uniwersalna ogniskowa w XZ-2 to coś dla mnie. Sęk w tym, że za bardzo nie mam jak się o tym przekonać. Pstrykanie w sklepie to nie to co warunki polowe.

themoth
22.01.13, 09:29
Przeważnie mam podpięte 14-42. Sporadycznie zakładam 40-150. W zasadzie tylko gdy chce zrobić coś z tematu portretu lub gdy nie ma innej możliwości a szczegół jest trochę dalej. Jednak i tak zdarza się to rzadko. Dlatego sądzę, że ta uniwersalna ogniskowa w XZ-2 to coś dla mnie. Sęk w tym, że za bardzo nie mam jak się o tym przekonać. Pstrykanie w sklepie to nie to co warunki polowe.

i dlatego jesteś tutaj teraz z nami

na dużej matrycy wyciągniesz fotki na wyższym ISO, a i tak będziesz miał lepszą jakość niż z małej matrycy kompaktowej pomimo jasnego obiektywu

róbta co chceta,
XZ-2 to całkiem fajna kieszonkowa puszeczka

Janko Muzykant
22.01.13, 10:00
Bierz kompakta. Nie słuchaj tych wszystkich ''lepiej, więcej, bardziej''. Będziesz miał jedną zaletę, która rozwali wszystkie inne: dużo, dużo więcej udanych zdjęć. XZ może robić zdjęcia z biodra w metrze, windzie, w nocy, a wszystko bez rzucania się w oczy i przede wszystkim po wyciągnięciu z kieszeni spodni. Żadnych toreb, systemów, brandzlowania się z przykręcaniem obiektywów, co w efekcie rozstrzyga: zrobić zdjęcie albo dać sobie spokój.
Filtry też można przykręcić (pasuje tutka po jakichś minoltach, za grosze), także wizjer jak potrzeba...

goldiesr
22.01.13, 10:27
Bierz kompakta. Nie słuchaj tych wszystkich ''lepiej, więcej, bardziej''. Będziesz miał jedną zaletę, która rozwali wszystkie inne: dużo, dużo więcej udanych zdjęć. XZ może robić zdjęcia z biodra w metrze, windzie, w nocy, a wszystko bez rzucania się w oczy i przede wszystkim po wyciągnięciu z kieszeni spodni. Żadnych toreb, systemów, brandzlowania się z przykręcaniem obiektywów, co w efekcie rozstrzyga: zrobić zdjęcie albo dać sobie spokój.
Filtry też można przykręcić (pasuje tutka po jakichś minoltach, za grosze), także wizjer jak potrzeba...
popieram w 100%. Konkretnie, jasno i przejrzyście.
Sent from my Lumia 710 using Board Express

strOOs
22.01.13, 11:17
XZ-2 albo poczekaj na Fuji X-20.

Jeśli do lustra/bezlusterkowca używasz głównie jednego szkła to nie ma sensu tego targać - chyba, że kupisz 14-42X i jakieś małe body m43 (co dalej będzie ciemnym zestawem).

W każdej innej wersji kompakt da Ci większą swobodę.

TomekH
22.01.13, 12:35
Jak chcesz, napisz na PW do mnie i podaj mail, to wyślę Ci pare zdjęć z XZ-2.
pozdrawiam

themoth
22.01.13, 12:44
to się chociaż pochwal w tym wątku jak już kupisz tego XZ-2

apz
22.01.13, 12:51
XZ-2 albo poczekaj na Fuji X-20.

Jeśli do lustra/bezlusterkowca używasz głównie jednego szkła to nie ma sensu tego targać - chyba, że kupisz 14-42X i jakieś małe body m43 (co dalej będzie ciemnym zestawem).

W każdej innej wersji kompakt da Ci większą swobodę.

Jak poczekasz nie będziesz miał zdjęć z tu i teraz... To jest ten najtrudniejszy wybór fotografa. A czekać można całe życie, bo co pół roku wychodzi nowa generacja gratów. Twój wybór, Twoje dylematy...

strOOs
22.01.13, 12:52
Kluczowym jest "albo" - XZ-2 to bardzo fajny aparat :)

TomekH
22.01.13, 13:03
Można nawet śmiało powiedzieć, że XZ-2 .. uzależnia.
Niewielki rozmiar, łatwość obsługi, szybki i celny autofokus, ładne wykonanie, super ekran, super rozwiązanie z MF.
Jeśli użyjesz RAW i chociażby dołączonego programu OlympusViewer, to nie powinieneś narzekać na jakość obrazu.
Przy JPG zależy od Twojego indywidulanego odbioru.

strOOs
22.01.13, 13:40
TomekH - porzuć kilka RAWów :)

TomekH
22.01.13, 16:21
Chodzi ci o JPGi z Rawów, czy same Rawy (pliki ORF)? te drugie nie wiem czy uda mi sie tu załączyć,
pozdr

strOOs
22.01.13, 16:22
Daj na jakiś serwer plikowy :)

TomekH
22.01.13, 17:05
hmm, problem w tym że nigdy tego nie robiłem, jakieś wskazówki?

---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 15:29 ----------

Tak przy okazji.
na optyczne.pl nie ma jeszcze testu XZ-2, ale jak się weźmie dowolny nowy test, to można do porównania wybrać już sample JPG i RAW z XZ-2.
pozdrawiam

---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 16:02 ----------

np. tu http://www.optyczne.pl/200.6-Test_aparatu-Sony_Alpha_SLT-A99_Jakość_obrazu_JPEG.html można wybrać zarówno XZ-1 jak i XZ-2,

goldiesr
22.01.13, 18:33
Również na dpreview.com możemy sobie porównać. Mi najbardziej z kompaktów z matrycą takiej wielkości jak w xz2, na wyższych ISO, podoba się Canon G15.

Pi0trazy
22.01.13, 18:45
Bardzo dziękuje za te wszystkie wskazówki. Obecnie jestem za XZ-2 niż tylko zmianą na m4/3. Właśnie podoba mi się w tym aparacie, że dzięki tej prostocie i minimalizmie (przynajmniej w kontekście braku możliwości zmiany optyki) mogę się skupić tylko na wykonaniu zdjęcia. Znając możliwości aparatu wykonać je i już. W E-510 brakuje mi diody doświetlającej. Spawarka to czasem tylko zwróci uwagę innych a efektu zaskoczenia zero. Dokładana lampa błyskowa w przypadku Pen'a nie jest dla mnie wygodna. Będzie mi trochę brakować wizjera ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Czy warto czekać na inne modele? Nie sądzę. Zgadzam się z apz, że tak można wieczność.
Znalazłem, że nawet jakiś adapter LA-52XZ2 do filtrów jest osiągalny.

PS: a przez takie fotki to zachorowałem:
http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-seven-collar.html

goldiesr
22.01.13, 18:51
Gratuluję wyboru:)

Janko Muzykant
22.01.13, 18:55
Ludzie kochani, nie żebym się czepiał, ale zróbcie coś z tym, bo pomyślę, że tu kiepski test Turinga się przeprowadza...

And.N
22.01.13, 19:45
Mnie też drażnią takie dopiski lub "wytapaltakane" z czegoś tam...

goldiesr
22.01.13, 20:16
Ludzie kochani, nie żebym się czepiał, ale zróbcie coś z tym, bo pomyślę, że tu kiepski test Turinga się przeprowadza...
ajtam :)

Pi0trazy
22.01.13, 23:04
Moja druga połowa mówi, że porządne lustro chcę zmienić na jakiś kompakt.
No i co ja mam jej odpowiedzieć?

slaszysz
22.01.13, 23:30
Zapakuj jej torbę z całym sprzętem foto jaki masz, dorzuć statyw i każ nosić przez co najmniej 5 godzin. Powinna zrozumieć.

nyny
22.01.13, 23:30
Ze sie nie zna, i ma sie nie wtracac...
Bo ani 510 to porzadne lustro, ani xz-2 to nie jakis kompakt...

pozdro

Pi0trazy
22.01.13, 23:42
Ze sie nie zna, i ma sie nie wtracac...
Bo ani 510 to porzadne lustro, ani xz-2 to nie jakis kompakt...

pozdro

No toś teraz dowalił.

Koriolan
22.01.13, 23:45
Dopisz do rachunku wizytę u jubilera /kosmetyczki / sklep AGD / fajny wyjazd w fajne fotograficznie miejsce - wedle zgłoszonych potrzeb.

nightelf
22.01.13, 23:48
Będzie mi trochę brakować wizjera ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Zawsze możesz dokupić wizjer VF-2 lub VF-3

Mirek54
22.01.13, 23:51

Wiele z nich mowi nie majac nic do powiedzenia.Chyba,ze to Ona u Was spodnie nosi.To i tak wyrozumiala,ze Ci pozwala na forum pisac:mrgreen::mrgreen::mrgreen::-P

Wszystko zalezy co i do czego ma byc.Jesli codzienne pstryki to komurka wystarczy(taka z wyzszej polki)bo to i fotke zrobi,neta poprzegladasz,zadzwonisz,maila napiszesz a i pograc w teris mozesz.

bogdi
23.01.13, 00:01

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/305041_423119871066903_1404268669_n.jpg)

TomekH
23.01.13, 13:04
Na tym porównaniu pod linkiem który podałem wyżej, warto sobie ustawić XZ-2 z Samsungiem EX-2 i zobaczyć co oba aparaty robią z taką samą fizycznie matrycą.
pozdrawiam

themoth
23.01.13, 15:05
...
mnie nie przeszkadza, jedni mają kiepska sygnaturkę a inni automatyczny podpis i tyle
czepialstwo...

TomekH
23.01.13, 15:26
Podobno wkrótce ma się ukazać tańszy model XZ-10, nie wiadomo na razie w jaki sposób okrojony w stosunku do XZ-2.

apz
23.01.13, 15:28
Podobno wkrótce ma się ukazać tańszy model XZ-10, nie wiadomo na razie w jaki sposób okrojony w stosunku do XZ-2.

Podobno ma być bez gibanego ekranu, gdzieś w necie czytałem...

TomekH
23.01.13, 15:31
No, gdyby to była jedyna istotna zmiana, a cena faktycznie dużo niższa, to może znaleźć dużo nabywców.

apz
23.01.13, 15:32
mnie nie przeszkadza, jedni mają kiepska sygnaturkę a inni automatyczny podpis i tyle
czepialstwo...

A mnie przesadza i to bardzo, bo ta informacja z czego wysłane jest wyłączalna przecież. Jak trzafisz kiedyś na wątek , gdzie polowa wypowiedzi będzie z takimi znaczkami to zrozumiesz.

Można to odbierać jak niedbalstwo użytkownika, bo przecież nie chęć reklamowania produktu - telefonu , tabletu. Takie zwykle śmiecenie na forum.

strOOs
23.01.13, 15:39

Że się nie zna.

E-510 z 14-42 i 40-150 (mniemam ze 4-5.6) to na dzień dzisiejszy bardzo stare modele. XZ-2 z dołożonym wizjerem będzie wygodniejsze, a nie wiem czy w którymś miejscu słabsze.

Mirek54
23.01.13, 15:51
Że się nie zna.

a nie wiem czy w którymś miejscu słabsze.

Dla mnie slabsze juz jest w dwoch punktach.Optyka niewymienna to jedno i nie ma za bardzo jak tego trzymac moimi rekoma to dwa.No i jak tu oko przykladac i do czego to chyba trzy.Ale ja to jakis inny jestem.Musze cos w rece trzymac i do oka przykladac,inaczej to takie jakies nie dla mnie.To iksowe jakies takie to deliatne,moze dla kogus z ponaklejanymi tipsami to tak.

strOOs
23.01.13, 15:54
Jedni lubią pomarańcze, inni jak im nogi śmierdzą :)

Każdy ma swoje zdanie - jesli nie wymieniasz optyki i masz kita, albo dualkita sprzed 6-7 lat to po prostu targasz niepotrzebne kilogramy.

Mirek54
23.01.13, 16:06
Jedni lubią pomarańcze, inni jak im nogi śmierdzą :)

Każdy ma swoje zdanie - jesli nie wymieniasz optyki i masz kita, albo dualkita sprzed 6-7 lat to po prostu targasz niepotrzebne kilogramy.

Ale ja lubie targac.Tak jak napisales-kazdy ma swoje kolo w glowie.No nie umiem focic patrzac w lusterko kieszonkowe.Juz sie nie przestawie,za malo mi zostalo.

TomekH
23.01.13, 16:08
E-510 z 14-42 i 40-150 (mniemam ze 4-5.6) to na dzień dzisiejszy bardzo stare modele. XZ-2 z dołożonym wizjerem będzie wygodniejsze, a nie wiem czy w którymś miejscu słabsze.

XZ-2 to moim zdaniem bardzo dobry aparat, ale miałbym jednak opór przed porównaniem go z lustrzankami Olympusa, nawet sprzed kilku lat. To jednak inna klasa sprzętu.
Co najwyżej - mając w pamięci zdjęcia robione przez dwoje moich znajomych starymi lustrzankami Sony (bodajże alfa350) - z szumem w postaci paskudnych kolorowych ciapków, nie miałbym oporu powiedzieć, że najnowsze kompakty przewyższaja je jakością obrazu. Ale lustrzanki Olympusa - też mam znajomego z E-510 - zawsze miały ładny drobnoziarnisty szum i bardzo dobrą szczegółowość zdjęć, moim zdaniem wciąż jeszcze wyszłyby z takiego porównania obronną ręką.

strOOs
23.01.13, 16:08
Ale ja lubie targac.Tak jak napisales-kazdy ma swoje kolo w glowie.No nie umiem focic patrzac w lusterko kieszonkowe.Juz sie nie przestawie,za malo mi zostalo.

Można VF-2 albo VF-3 nosić w kieszeni na takie okazje :)

Rafał Czarny
23.01.13, 16:11

Zamknij przed nią drzwi do sypialni. Za 3-4 dni zmięknie.

Mirek54
23.01.13, 16:18
Można VF-2 albo VF-3 nosić w kieszeni na takie okazje :)

Mozna.Tylko, ze ja biore plecak,wrzucam do auta stojacego przed domem.Jade na ogrod,wyciagam plecak,niose 25m.Klade na stole na tarasie.I tak aparat lezy na tym stole od wczesnej wiosny do poznej,bardzo poznej jesieni.Wyciagam go tylko jak chce pstryka zrobic,robie je w obrebie 30m.Wiec ile tego dzwigania.
Dlatego caly czas pisze -Nie dla mnie,dla mnie nie jest potrzebny ten iksowy,nawet jak by byl zloty.A o innych sie nie wypowiadam.

TomekH
23.01.13, 16:27
No i dobrze - każdy dobiera sprzęt do potrzeb.
Jeśli komuś - tak jak mnie - zależy na aparacie który zajmnie jak najmniej miejsca - aby można go zabierać na różne okazje - impreza, koncert, wycieczka - a jednocześnie móc na nim polegać - nie tylko w idealnych warukach - to dobry kompakt klasy XZ-2 jest jak najbardziej do polecenia.

Pi0trazy
23.01.13, 17:11
Mozna.Tylko, ze ja biore plecak,wrzucam do auta stojacego przed domem.Jade na ogrod,wyciagam plecak,niose 25m.Klade na stole na tarasie.I tak aparat lezy na tym stole od wczesnej wiosny do poznej,bardzo poznej jesieni.Wyciagam go tylko jak chce pstryka zrobic,robie je w obrebie 30m.Wiec ile tego dzwigania.
Dlatego caly czas pisze -Nie dla mnie,dla mnie nie jest potrzebny ten iksowy,nawet jak by byl zloty.A o innych sie nie wypowiadam.

Mnie też do takich fotek w zupełności wystarcza. Do zdjęć w ogrodach, plenerach, jakieś tam widoczki to nic mu nie brakuje. Napisałem na początku wątku, że mam problem w miejscach które są skąpe w światło. Walenie lampą psuje klimat miejsca a jeżeli już się jej użyje to nie zawsze odpowiednio pokryje kadr. W moim przypadku inwestowanie w 14-54 raczej niewiele pomoże, a pieniądze takie same. Takie same bo wolę kupować rzeczy nowe więc za ten słoik zapłacę tyle co za XZ-2. Pomimo tego świetnego obiektywu dalej matryca będzie miała 1600 ISO no i spawarkę. Poza tym przekładanie słoików to fajna zabawa ale nie kiedy człowiek jest czasowo ograniczony.

W tej chwili chodzi mi tylko o to czy fotki z XZ-2 będą jakościowo zbliżone do plików które daje mi E-510. Czy nie okaże się, że różnica będzie minimalna pod względem ograniczeń w wykonaniu zdjęć w ciemnych miejscach. Też wolę "trzymać" konkretniejszy korpus aparatu niż taką drobnicę ale kiedyś też mówiłem, że nigdy nie będę chciał smartfona, a dziś nie wyobrażam sobie innego telefonu. Paluchy mam drobne więc chyba przeżyję.

Zamknij przed nią drzwi do sypialni. Za 3-4 dni zmięknie.

Tiaa. Tylko kto? :-)

TomekH
23.01.13, 17:33
Doszły zdjęcia ode mnie? Jeśli tak to jakąś próbkę już masz. Ja poza iso 1600 nie wychodzę. W zasadzie nie miałem dotąd potrzeby, jasność obiektywu robi swoje.

Pi0trazy
23.01.13, 20:47
Doszły zdjęcia ode mnie? Jeśli tak to jakąś próbkę już masz. Ja poza iso 1600 nie wychodzę. W zasadzie nie miałem dotąd potrzeby, jasność obiektywu robi swoje.

Doszły. Dzięki.
... i niestety zamiast robić coś kreatywnego (np obrabiać zdjęcia) ciągle czytam i oglądam o XZ-2.
... zupełnie jak wtedy gdy 3 lata temu kupowałem E-510.

bogdi
23.01.13, 21:47
problem polega na tym, że na "siłę" chcemy coś bardzo uniwersalnego, a takie coś nie istnieje i nigdy nie istniało, ba nawet czasy analoga były "bardziej uniwersalne", bo przynajmniej nośnik danych był taki sam ;), dziś aparat jest "bardzo specjalistyczny", w zasadzie jeśli ktoś lubi bawić się fotografią to powinien mieć kilka aparatów, niestety autor wątku "sam nie wie co chce" i w razie czego zrzucić odpowiedzialność na wszystkich którzy się tu wypowiadają chwaląc jakiekolwiek rozwiązanie, sam siebie usprawiedliwiając jeśli nowy nabytek mu nie "podpasi" ;)

themoth
23.01.13, 21:51
...Jesli codzienne pstryki to komurka wystarczy(taka z wyzszej polki)...

komUrka nawet taka z wyższej półki może nie wystarczyć, może zabraknąć nawet szarych siedem

być może miałeś na myśli komórkę? :lol: Mirku?

Pi0trazy
23.01.13, 22:25
problem polega na tym, że na "siłę" chcemy coś bardzo uniwersalnego, a takie coś nie istnieje i nigdy nie istniało, ba nawet czasy analoga były "bardziej uniwersalne", bo przynajmniej nośnik danych był taki sam ;), dziś aparat jest "bardzo specjalistyczny", w zasadzie jeśli ktoś lubi bawić się fotografią to powinien mieć kilka aparatów, niestety autor wątku "sam nie wie co chce" i w razie czego zrzucić odpowiedzialność na wszystkich którzy się tu wypowiadają chwaląc jakiekolwiek rozwiązanie, sam siebie usprawiedliwiając jeśli nowy nabytek mu nie "podpasi" ;)

bogdi. Wydaje mi się, że dość pobieżnie przeleciałeś ten wątek. Nie rozumiem skąd ten wniosek, że nie wiem czego chcę. Gdybym mnie było stać na to co chcę to bym nie zadawał pytania tylko kupił. Nie każdy kto lubi robić zdjęcia musi mieć kilka aparatów. Pisałem już, że gdyby nie problem ze zdjęciami w miejscach niedoświetlonych to obecne body i szkła spełniają moje oczekiwania. Teraz stanąłem przed dylematem. Czy aby rozwiązać problem wystarczy, że przesiądę się na wcześniej wspomniany kompakt czy jednak mimo wszystko jakość zdjęć będzie odbiegała od tych które otrzymuję z E-510. Wyraźnie też pisałem o jakiego rodzaju zdjęcia chodzi. Licząc na to, że ktoś już posiada taki aparat zwyczajnie staram się dowiedzieć jak najwięcej. W końcu to nie jest małpka za 500 zł.

Zgodził bym się z tobą, że nie mam określonych wymagań gdybym napisał, że chce robić wycieczki, rodzinne, dokumentalne, reportaże, ślubne, chrzciny, studyjne... i co tam jeszcze wymyślili.

goldiesr
23.01.13, 22:44
Ja nie miałem problemów ze sprzętem, dopiero na forum je znalazłem i przestałem robić zdjęcia. Już wiem, że wystarczy kompakt żeby zrobić ładne zdjęcia, a przecież o to chodzi żeby zdjęcie było ładne a nie super technicznie z boskiej matrycy, jak i tak nie będzie mi się chciało go oglądać, bo nie będzie "ładne".

strOOs
23.01.13, 23:06
Ja nie miałem problemów ze sprzętem, dopiero na forum je znalazłem i przestałem robić zdjęcia. Już wiem, że wystarczy kompakt żeby zrobić ładne zdjęcia, a przecież o to chodzi żeby zdjęcie było ładne a nie super technicznie z boskiej matrycy, jak i tak nie będzie mi się chciało go oglądać, bo nie będzie "ładne".

Zdjęcie ma się podobać oglądającemu :)

Jak się oglądającemu nie podoba to zmieniam klienta - innym się podoba.

Mirek54
23.01.13, 23:31
komUrka nawet taka z wyższej półki może nie wystarczyć, może zabraknąć nawet szarych siedem

być może miałeś na myśli komórkę? :lol: Mirku?

Nie.Na mysli mialem komurke w odroznieniu do komorki ktora Ty masz na mysli.Z tej mojej mozna zadzwonic,a w tej Twojej mozna np trzymac drewno do kominka.:mrgreen::mrgreen:.Ta moja jest otwarta (u) na swiat,Twoja ma zamek w drzwich(ó) i mozna nim zamykac te drzwi:mrgreen::mrgreen:

bogdi
24.01.13, 00:50
bogdi. Wydaje mi się, że dość pobieżnie przeleciałeś ten wątek. Nie rozumiem skąd ten wniosek, że nie wiem czego chcę. Gdybym mnie było stać na to co chcę to bym nie zadawał pytania tylko kupił. Nie każdy kto lubi robić zdjęcia musi mieć kilka aparatów. Pisałem już, że gdyby nie problem ze zdjęciami w miejscach niedoświetlonych to obecne body i szkła spełniają moje oczekiwania. Teraz stanąłem przed dylematem. Czy aby rozwiązać problem wystarczy, że przesiądę się na wcześniej wspomniany kompakt czy jednak mimo wszystko jakość zdjęć będzie odbiegała od tych które otrzymuję z E-510. Wyraźnie też pisałem o jakiego rodzaju zdjęcia chodzi. Licząc na to, że ktoś już posiada taki aparat zwyczajnie staram się dowiedzieć jak najwięcej. W końcu to nie jest małpka za 500 zł.

Zgodził bym się z tobą, że nie mam określonych wymagań gdybym napisał, że chce robić wycieczki, rodzinne, dokumentalne, reportaże, ślubne, chrzciny, studyjne... i co tam jeszcze wymyślili.

przeczytałem wątek cały i go śledzę, masz sprecyzowane wymagania i widzę dalej, że nie wiesz co chcesz
E-PL1, na iso 1600 daje lepszy obrazek niż nikon d200, bawiłem się fuji x10, na 1600 obrazek z mojego olympusa mi bardziej pasuje.
Na co dzień pracuję systemem nikona, ale czasem się bardzo przydaje cichy aparat, więc mam dodatkowo sony r1, w sony r1 jest troszkę już słabo od iso 800, dodatkowo potrzebuje dużo miejsca w sakwie motocyklowej, więc mam małego canona, który się mieści w kieszeni, ale jakość z małej matrycy czasami mi nie wystarcza, więc kupiłem E-PL1, na wyjazdy, czasem korzystam z aparatu w telefonie i jako z tego wniosek, oprócz tego, że mogłem kupić na przykłada xz-2 i mieć wszystko w jednym ? - niestety nie do końca, r1 daje naprawdę piękny obrazek przy niskim iso, z dość dobrą optyką, a do długich czasów jest po prostu rewelacja, nikon jest szybki, ale wielki i ciężki - po prostu nie ma rozwiązania uniwersalnego, kup kompakt, po pewnym czasie zacznie cię irytować wyświetlacz w silnym słońcu, długie uruchamianie, rak możliwości podglądnięcia dziewczyny na plaży, w okazjonalnym portrecie brak możliwości rozmazanie tła, czy w bardzo szerokim kadrze kiepskie odwzorowanie detali (gęste upakowanie małych pikseli), ale zawsze będziesz go mógł mieć przy sobie, lub weź bezlusterkowca, będzie cię irytował kiepskim kitem (jasność), wtedy znów wtopisz w budowę systemu, chyba, że trafisz na jedne jedyne szkło, dlatego jestem zadowolony z E-PL1, bo używam 2 szkieł, 15 i 45, tylko, że zrobiłem to bardzo świadomie, a może warto mieć kilka różnych aparatów ? - cenowo może wyjść to samo

themoth
24.01.13, 08:32
Nie.Na mysli mialem komurke w odroznieniu do komorki ktora Ty masz na mysli.Z tej mojej mozna zadzwonic,a w tej Twojej mozna np trzymac drewno do kominka.:mrgreen::mrgreen:.Ta moja jest otwarta (u) na swiat,Twoja ma zamek w drzwich(ó) i mozna nim zamykac te drzwi:mrgreen::mrgreen:

Najważniejsza jest pewność siebie, mimo otaczających nas argumentów.
Podziwiam Cię i swoją drogą zazdroszczę.

btw

Doszły. Dzięki.
... i niestety zamiast robić coś kreatywnego (np obrabiać zdjęcia) ciągle czytam i oglądam o XZ-2.
... zupełnie jak wtedy gdy 3 lata temu kupowałem E-510.

to nie kupuj lepiej, szkoda kasy...
oglądanie i czytanie masz za darmo, wydrukuj sobie plakat,
a zdjęcia porobisz sobie E-510.

Tak w sumie to co chciałbyś fotografować XZ-2, czego nie możesz zrobić E-510? Daj se spokój. Kup sobie lepiej lepsze szkło do swojego E-510, za taką kasę możesz naprawdę poszaleć.

jurekg
24.01.13, 10:01
Najważniejsza jest pewność siebie, mimo otaczających nas argumentów.
Podziwiam Cię i swoją drogą zazdroszczę.

Ja też zazdroszczę Mirkowi54 pewności siebie, znajomości gatunków drewna i oczywiście ortografii ;)

TomekH
24.01.13, 12:41
Takie cóś wczoraj popełniłem moim XZ-2 (filtr artystyczny - tonowanie świateł, iso 800).

p.s. Piotrze, może Ci teraz namieszam w głowie, ale jak jeszcze raz przeczytałem Twój cel - tj. najogólniej zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych, to nie wiem czy na Twoim miejscu - posiadając to co masz i określoną kasę do wydania, nie rozglądnąłbym się za obiektywem naleśnikowym 25 / 2.8 - jak znajdziesz, możesz natrafić na bardzo korzystne ceny. Twój E-510 ma stabilizację, więc w zestawie z jaśniejszym niż to co masz obiektywem, może uzupełnić twój zestaw w celu który Ci przyświeca.
Oczywiście jest pewnym ryzykiem inwestowanie obecnie w duży system 4/3, ale plotki głoszą że w końcu pojawi się możliwość pełnego wykorzystania (tj. bez utraty szybkości AF) obiektywów dużego 4/3 w mikro 4/3, może jeszcze w tym roku, kto wie.

pozdrawiam

Pi0trazy
24.01.13, 23:12
Przemyślałem sprawę. bogdi dał mi ostatnim postem kolejną dawkę danych do przetworzenia. Wydaje się, że pierwsza propozycja themoth była najlepsza.
Reasumując sądzę, że jeżeli przesiądę się na E-PL3 + 14-42 + 40-150 nie stracę tego co mam obecnie. Zyskam wyższe ISO. A w perspektywie nastawię się na jasny naleśnik lub może jeszcze coś jaśniejszego. W tym układzie raczej nie będę żałował sprzedaży E-510.

adambieg
24.01.13, 23:19
Przemyśl, czy nie lepiej dozbierać do E-PL5. To naprawdę spory skok jakościowy w stosunku do E-PL3. Dwa kitowe zoomy, w przyszłości 20/1,7 lub 17/1,8 i możesz focić do woli :-)

bogdi
24.01.13, 23:38
zobacz tu - wszystkie fotki jpeg, bez jakiekolwiek ingerencji, E-pl1 (w e-pl3 będzie w zasadzie tak samo) iso powyżej 1000, często 1600 - ja nie narzekam na mikrusa :)
30 post w wątku
https://forum.olympusclub.pl/threads/81236-moje-b-olkowe-fotografowanie/page3
k (https://forum.olympusclub.pl/threads/81236-moje-b-olkowe-fotografowanie/page3)ompaktem bym tego nie osiągnął
to nie są wybierane fotki ! -

themoth
25.01.13, 08:41
Przemyśl, czy nie lepiej dozbierać do E-PL5. To naprawdę spory skok jakościowy w stosunku do E-PL3. Dwa kitowe zoomy, w przyszłości 20/1,7 lub 17/1,8 i możesz focić do woli :-)

dajcie chłopakowi spokój...
zaraz ktoś Ci napisze żebyś kupił O-MD. Też można, jest super, ale liczy się przecież analiza ekonomiczna.

Ja jestem mocno zadowolony z E-PL3, na tle XZ-2 jakościowo wypada bosko, a kosztuje 63% przedmiotowego.
wady: brak wbudowanej lampy, z kitem - duży gabaryt,
zalety: jakość przy wysokim ISO, z naleśnikiem - mały gabaryt.

z XZ-2 też był byś na pewno zadowolony, takie zdjęcie wieczorne jak dał Bogdi można by spokojnie wykonać przy niższym ISO (mniejszy szum), ale wtedy statyw i dłuższy czas, fotografując ludziki - nie przejdzie.

kup co chcesz, żebyś potem nam piorunami na forum nie strzelał, E-PL5 jest bardzo fajny jak pisze Adambieg, ale jak kupisz E-PL3 to w dobrej cenie to możesz go po roku z małą stratą odsprzedać, będziesz miał czas na decyzję czy m4/3 Ci odpowiada. A Ja głeboko wierzę że stratę jaką poniesiesz przy sprzedaży E-PL3 zrekompensuje Ci spadek ceny E-PL5 - bo przecież ta cena musi się obniżyć jak powoli wchodzą nowe korpusy w systemie m4/3.

goldiesr
25.01.13, 09:37
A ja polecam kompakt, bo:
1. Duza matryca daje lepsze wysokie iso, ale mniejszą GO.
2. Zwiększenie GO=mocno lecisz z iso
3. Wysokie ISO na dużej matrycy da podobne rezultaty co niskie ISO w kompakcie.
4. m4/3 jest stosunkowo małą matrycą, lepiej brać APSC (sam się przekonałem).
5. Niektóre kompakty nie mają denerwującego dekielka (np g15, xf1, rx100).
5. Niektóre kompakty maja dobrą optykę, dobrą matrycę, jasne szkło, bardzo użyteczny zakres ogniskowych szybki i celny af, ładny obrazek.

Jak nie fotografujesz ruchu, to zastanów się nad Canon G1X. Oprócz wolnego af i dekielka jest świetny, i ma dużą matrycę i nie musisz bawić się z obiektywami :)

Janko Muzykant
25.01.13, 10:08
z XZ-2 też był byś na pewno zadowolony, takie zdjęcie wieczorne jak dał Bogdi można by spokojnie wykonać przy niższym ISO (mniejszy szum), ale wtedy statyw i dłuższy czas, fotografując ludziki - nie przejdzie.
Tere fere, ciemno i wszystko się trzęsie:
http://as.elte-s.com/patrz/11/0624.htm
:)
W XZ1 (pewnie w dwójce też) jest najskuteczniejsza stabilizacja jaką znam. Jeśli wziąć pod uwagę zdjęcia w kiepskich warunkach - dopiero nowe peny pokonują XZ-ty.

themoth
25.01.13, 10:36
A ja polecam kompakt, bo:
1. Duza matryca daje lepsze wysokie iso, ale mniejszą GO.
2. Zwiększenie GO=mocno lecisz z iso
3. Wysokie ISO na dużej matrycy da podobne rezultaty co niskie ISO w kompakcie.
4. m4/3 jest stosunkowo małą matrycą, lepiej brać APSC (sam się przekonałem).
5. Niektóre kompakty nie mają denerwującego dekielka (np g15, xf1, rx100).
5. Niektóre kompakty maja dobrą optykę, dobrą matrycę, jasne szkło, bardzo użyteczny zakres ogniskowych szybki i celny af, ładny obrazek.

Jak nie fotografujesz ruchu, to zastanów się nad Canon G1X. Oprócz wolnego af i dekielka jest świetny, i ma dużą matrycę i nie musisz bawić się z obiektywami :)

no tak, ale w wymienionych przez Ciebie brak przedmiotowego kompaktu.

Teraz to już chyba Pi0trazy dokona samospalenia, albo powieszenia przez samo-rozstrzelenie.

Mnie też przekonuje G1X ale gdybym miał coś wybierać poza Olympusem z kompaktów to wziąłby niestety P7700 za zooma przydatny do zdjęć rodzinnych z ciągle uciekającym dzieckiem. Rx100 z jednego tylko powodu nie: brak logicznego mocowania pod filtry.

TomekH
25.01.13, 13:15
No to chłopakowi namieszaliśmy ...
Aż sam jestem ciekaw na co się końcem końców zdecyduje.
pozdrawiam

nyny
25.01.13, 13:58
Jestem w stanie gdzies podjechac i wziasc, ze soba epl3 i niech sobie kolega pomaca, popstryka i zobaczy czy to odpowiada, bo widze ze tez z Bydgoszczy.
Nikona nie bede bral bo jeszcze gotow sie szarpnac na desperacki krok w postaci zdrady olka;)
Tylko niech zony nie bierze, bo zacznie znowu dziwne rzeczy gadac;)

pozdro

TomekH
25.01.13, 14:20
to wziąłbym niestety P7700 za zooma do zdjęć rodzinnych z ciągle uciekającym dzieckiem.

Daruj pytanie, ale co da ci - dłuższy jak rozumiem - zoom, do zdjęć rodzinnych z ciągle uciekającym dzieckiem? Do tego raczej przydatna jest szybkość AF i szybka reakcja na spust migawki. Chyba, że źle zrozumiałem Twoją wypowiedź.
pozdrawiam

themoth
25.01.13, 14:45
Daruj pytanie, ale co da ci - dłuższy jak rozumiem - zoom, do zdjęć rodzinnych z ciągle uciekającym dzieckiem? Do tego raczej przydatna jest szybkość AF i szybka reakcja na spust migawki. Chyba, że źle zrozumiałem Twoją wypowiedź.
pozdrawiam
uciekającym - nie w sensie prędkości, tylko w sensie to tu, to tam. Raz piaskownica, raz huśtawka, innym razem krzaczek lub woda.

TomekH
25.01.13, 14:47
Spoko.

Pi0trazy
25.01.13, 23:52
Zgadzam się z themoth. Wybór padł na E-PL3 z kitami plus naleśnik 17mm/2,8. Zgadza się, że E-PL5 to skok jakościowy w stosunku do trójki ale obecnie ma za wysoką cenę. Wole te pieniądze przeznaczyć na wspomniany naleśnik. Z tego co widzę ceny obiektywów są raczej niezmienne. Sądzę, że z E-PL3 więcej zyskam niż z piątką i kitem. Gdy wyjdzie jakiś E-PL7 liczę na spadek ceny piątki i wtedy wymiana body. Po tym wszystkim liczę na to, że przynajmniej przez następne 10 lat firma Olympus nie zrobi mi kolejnego psikusa wymyślając nowy standard nano4/3 i serwowanie kolejnej przesiadki jak z dużego 4/3. Tak czy inaczej jestem pewien, że ta konfiguracja jest optymalna.

nyny. Dziękuję, za propozycję pomacania. Na tą chwilę jestem wystarczająco przekonany. Jeżeli moja wiara się załamie i zostanie poddana kolejnej próbie to pozwolę się zgłosić.

Ostatni dylemat to...
Czarny czy srebrny? :-)

goldiesr
26.01.13, 08:19
Ciorny :-)

bogdi
26.01.13, 10:57
w kolorze materiału, czyli jeśli plastikowy to czarny, jeśli aluminiowy to srebrny, przy ewentualnych rysach nie wychodzi kolor materiału

apz
26.01.13, 11:23
w kolorze materiału, czyli jeśli plastikowy to czarny, jeśli aluminiowy to srebrny, przy ewentualnych rysach nie wychodzi kolor materiału

Jest jeszcze biały i czerwony...

Pi0trazy
26.01.13, 23:56
Wychodzi na to, że lokalnie w Bydgoszczy i okolicach w korzystnej cenie nie dostanę zestawu E-PL3. Ze skąpca wynika, że na www.fotozakupy.pl i www.fotonia.eu są najkorzystniejsze ceny zestawów. Czy ktoś już miał pozytywne doświadczenia z tymi sklepami?

goldiesr
27.01.13, 00:04
Wychodzi na to, że lokalnie w Bydgoszczy i okolicach w korzystnej cenie nie dostanę zestawu E-PL3. Ze skąpca wynika, że na www.fotozakupy.pl (http://www.fotozakupy.pl) i www.fotonia.eu (http://www.fotonia.eu) są najkorzystniejsze ceny zestawów. Czy ktoś już miał pozytywne doświadczenia z tymi sklepami?
poczytaj opinie na opineo.
na fotozakupach w ciemno można kupować. kupowałem i 100% zadowolenia.

ps. takie małe porównanie amatorskie xz-1 do e-pm1 (to samo co e-pl3 tylko w okrojonym body).
http://www.dpreview.com/articles/7482751855/high-end-ps-versus-micro-four-thirds

bogdi
27.01.13, 00:54
poczytaj opinie na opineo.
na fotozakupach w ciemno można kupować. kupowałem i 100% zadowolenia.

ps. takie małe porównanie amatorskie xz-1 do e-pm1 (to samo co e-pl3 tylko w okrojonym body).
http://www.dpreview.com/articles/7482751855/high-end-ps-versus-micro-four-thirds

bardzo amatorski, które może tylko wprowadzać w błąd bo z porównaniem niewiele ma wspólnego :(

goldiesr
27.01.13, 01:12
Dlaczego?

bogdi
27.01.13, 01:40
bo ktoś to to "próbował" opisać za bardzo nie ma pojęcia o czym pisze i robi to bardzo niedbale zwłaszcza przy porównaniach zdjęć, dając na przykład fotki z xz-1 które już są "poprawiane" w picasa ?, pokazując GO z funkcji makro w xz-1, a nie z tej samej odległości, itp, itp

goldiesr
27.01.13, 09:32
bo ktoś to to "próbował" opisać za bardzo nie ma pojęcia o czym pisze i robi to bardzo niedbale zwłaszcza przy porównaniach zdjęć, dając na przykład fotki z xz-1 które już są "poprawiane" w picasa ?, pokazując GO z funkcji makro w xz-1, a nie z tej samej odległości, itp, itp
jak to amator, wziął aparat i pstryk, drugi aparat i pstryk i sobie porównał. dla mnie jak najbardziej ok, bez kombinowania. przynajmniej widać tą "kolosalną" różnicę w zwykłym użytkowaniu między kompaktami pro a wcześniejszymi m4/3.
bo ja osobiście sensu nie widzę w pakowaniu się w m4/3, a miałem m4/3 olka i panasa. jak sprzęt z wymienną optyką to wolę lustro z większą matrycą, lepszym chwytem i ergonomią, dobrą i tańczą od olka optyką. a "mniejszość" m4/3 jest dla mnie nieistotna bo i tak do noszenia potrzebna torba lub plecak jak przy lustrze. i dlatego cały czas obstaję w tym temacie przy kompakcie. a olek potrafi zrobić bardzo dobry kompakt (np. xz-1, xz-2, tg1, tg2).

bogdi
27.01.13, 12:20
Nie mam nic przeciwko serii xz, i robi to w miarę dobrze, choć uważam, że jest przewartościowana, ten amator z testu chciał POKAZAĆ na siłę wyższość kompaktu, test nie obiektywny, przypuszczam, że moja żona nie mająca pojęcia o "robieniu" zdjęć, robiąc taki sam test była by bardziej obiektywna.
Widocznie system m4/3 nie jest adresowany dla ciebie (dlatego piszę, że aparaty są coraz bardziej specjalistyczne), mam "4 różne systemy" i sobie je posegregowałem

themoth
27.01.13, 12:44
Wychodzi na to, że lokalnie w Bydgoszczy i okolicach w korzystnej cenie nie dostanę zestawu E-PL3. Ze skąpca wynika, że na www.fotozakupy.pl (http://www.fotozakupy.pl) i www.fotonia.eu (http://www.fotonia.eu) są najkorzystniejsze ceny zestawów. Czy ktoś już miał pozytywne doświadczenia z tymi sklepami?

FZ 100% zadowolenia, ale jak Ci się nie spieszy to dlaczego nie bierzesz od Pani Joanny?

Pi0trazy
27.01.13, 14:55
FZ 100% zadowolenia, ale jak Ci się nie spieszy to dlaczego nie bierzesz od Pani Joanny?

Chętnie bym brał ale kupuje na raty. :-(

Ogólnie uzbierał się pokaźny zestaw:
- Olympus BLS-1 7.2V / 1150mAh
- SanDisk Extreme SDHC 45MB/s (Pojemność [GB] 16GB)
- Olympus M.ZUIKO DIGITAL 17 mm f/2.8 Pancake - czarny
- Marumi DHG Circular PL(D) - (Średnica filtra 37mm)
- Olympus Pen E-PL3 + 14-42 II R i 40-150 mm (czarny)

Chociaż jak się przyjrzeć cenom to jeżeli chodzi o korpus i dwa obiektywy to na FZ jest korzystniej. Chyba, że coś źle liczę.

Janko Muzykant
27.01.13, 15:10
Nie wiem, czy już kupiłeś, ale zastanów się raz jeszcze. 17/2.8 to zupełnie bezsensowny zakup, jego jakość podobna jest kitowej jeśli nie gorzej. Nowy kit jest ''taki se'', poszukaj wątku z samplami, który wrzuciłem. Wchodzenie dziś w epl3 jest także bezsensowne, bo tę samą jakość uzyskasz epl1 dostępnym za grosze, a za chwilę zobaczysz kiepskość dynamiki tych penów i będzie Ci żal, że nie kupiłeś choćby epm-2.
Z mojej strony polecam epl1, najlepiej ze starym kitem gdzieś z allegro - jeśli musisz mieć już i tanio, albo epm2, niech będzie z nowym kitem, a potem sobie dokupisz resztę obiektywów. Rozważ raz jeszcze XZ2, wczoraj ponownie go zabrałem zamiast penów i tak się sprawił:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
(13 pierwszych zdjęć). W HD na pewno uzysk dobrych zdjęć z XZ jest większy niż z penów 1-3.

Pi0trazy
27.01.13, 15:33
Ktoś tu już pisał o samospaleniu. To chyba najlepszy pomysł.
Ale z zainteresowaniem poczytam dalszych uwag.
Rzeczywiście naleśnik da niewiele w porównaniu z kitem?

PS: Zdjęcia super. Bardziej jestem zainteresowany jak on wypada w pomieszczeniach. Dużych i niespecjalnie doświetlonych.

Janko Muzykant
27.01.13, 15:41
Rzeczywiście naleśnik da niewiele w porównaniu z kitem?
Niestety ten się nie udał, chyba jako jedyny. Powinien kosztować dwie stówy góra.

PS: Zdjęcia super. Bardziej jestem zainteresowany jak on wypada w pomieszczeniach. Dużych i niespecjalnie doświetlonych.
Nie robię takich zdjęć dużo, ale kilka ciemnych znalazłem (xz1)
http://as.elte-s.com/patrz/11/0902.htm
To chyba też, ale nie dam sobie głowy uciąć. Aczkolwiek nawet gdyby nie, wyszłoby podobnie.
http://as.elte-s.com/patrz/11/0311.htm

themoth
27.01.13, 20:14
Chętnie bym brał ale kupuje na raty. :sad:

Ogólnie uzbierał się pokaźny zestaw:
- Olympus BLS-1 7.2V / 1150mAh
- SanDisk Extreme SDHC 45MB/s (Pojemność [GB] 16GB)
- Olympus M.ZUIKO DIGITAL 17 mm f/2.8 Pancake - czarny
- Marumi DHG Circular PL(D) - (Średnica filtra 37mm)
- Olympus Pen E-PL3 + 14-42 II R i 40-150 mm (czarny)

Chociaż jak się przyjrzeć cenom to jeżeli chodzi o korpus i dwa obiektywy to na FZ jest korzystniej. Chyba, że coś źle liczę.

17f2.8 bym nie brał, a jeżeli chodzi o raty to mógłbyś je zastąpić płatnością z karty kredytowej rozłożoną na kilka miesięcy. Przy cenie zakupu lepszej o kilka procent może to być ciekawą alternatywą.
po co Ci 40-150, skoro pierwotnie myślałem o XZ-2 z 4xzoomem

Nie wiem, czy już kupiłeś, ale zastanów się raz jeszcze. 17/2.8 to zupełnie bezsensowny zakup, jego jakość podobna jest kitowej jeśli nie gorzej. Nowy kit jest ''taki se'', poszukaj wątku z samplami, który wrzuciłem. Wchodzenie dziś w epl3 jest także bezsensowne, bo tę samą jakość uzyskasz epl1 dostępnym za grosze, a za chwilę zobaczysz kiepskość dynamiki tych penów i będzie Ci żal, że nie kupiłeś choćby epm-2.
Z mojej strony polecam epl1, najlepiej ze starym kitem gdzieś z allegro - jeśli musisz mieć już i tanio, albo epm2, niech będzie z nowym kitem, a potem sobie dokupisz resztę obiektywów. Rozważ raz jeszcze XZ2, wczoraj ponownie go zabrałem zamiast penów i tak się sprawił:
(13 pierwszych zdjęć). W HD na pewno uzysk dobrych zdjęć z XZ jest większy niż z penów 1-3.

że E-PL1 lepszy od XZ-2 to nie podlega dyskusji,
https://forum.olympusclub.pl/threads/85932-najtańszy-bezlusterkowiec-lepszy-od-najlepszego-kompaktu.-prawda-czy-fałsz
natomiast czy e-pl3 (premiera 06.2011) jest taj samej klasy co e-pl1(02.2010) dyskutował bym, bo:
AF,
proc. obrazu,
jakość video,
zdjęcia seryjne,
jakość wykonania korpusu.

Pi0trazy - lepiej się zastrzel, nie będziesz musiał wybierać.

a jeśli już bierzesz to lepiej lumixa 20f1.7.

Janko Muzykant
27.01.13, 20:33
że E-PL1 lepszy od XZ-2 to nie podlega dyskusji
O, podlega jak najbardziej. Lepszy to on będzie przy dobrym świetle i przykręceniu dobrego obiektywu, a często też po użyciu statywu. XZ bez statywu poradzi sobie w nocy, w pomieszczeniach, w deszczu i po zachodzie słońca, EP1-3 - nie. AC z kitów w porównaniu z XZ - nie ma co porównywać, AC w tym ostatnim praktycznie nie występuje.

natomiast czy e-pl3 (premiera 06.2011) jest taj samej klasy co e-pl1(02.2010) dyskutował bym
Niestety, jakość obrazu - ta sama. Nawet nie, epl1 ma jako jedyny 100iso, może i nienatywne, ale daje minimalnie wyższą dynamikę. Obsługa, af itd - różnica jest na korzyść trójki.

bogdi
27.01.13, 20:46
O, podlega jak najbardziej. Lepszy to on będzie przy dobrym świetle i przykręceniu dobrego obiektywu, a często też po użyciu statywu. XZ bez statywu poradzi sobie w nocy, w pomieszczeniach, w deszczu i po zachodzie słońca, EP1-3 - nie. AC z kitów w porównaniu z XZ - nie ma co porównywać, AC w tym ostatnim praktycznie nie występuje.

Niestety, jakość obrazu - ta sama. Nawet nie, epl1 ma jako jedyny 100iso, może i nienatywne, ale daje minimalnie wyższą dynamikę. Obsługa, af itd - różnica jest na korzyść trójki.

no to ja czegoś nie rozumiem ? - po "przykręceniu" lepszego obiektywu dlaczego ma być gorszy ? dlaczego ma sobie nie poradzić w nocy ?, pomieszczeniu ? - DESZCZU ?, i po zachodzie słońca ? -coś mi tu jakieś dziwne sprawy wyłażą ?

Janko Muzykant
27.01.13, 20:57
no to ja czegoś nie rozumiem ? - po "przykręceniu" lepszego obiektywu dlaczego ma być gorszy ?
Bo nie każdemu chce się nosić stałki i zatrzymywać całe towarzystwo co pięć minut na zabawę ze zmianą obiektywu.

dlaczego ma sobie nie poradzić w nocy ?, pomieszczeniu ? - DESZCZU ?, i po zachodzie słońca ? -coś mi tu jakieś dziwne sprawy wyłażą ?
Wyłazi statystyka. Mam oba (a właściwie mam kilkanaście już chyba) i idąc na tak zwaną wycieczkę (czyli bez statywów, toreb, szkieł itd.), dużo więcej lepszych zdjęć przyniosę z XZ1 niż z jakiegokolwiek innego aparatu. Przede wszystkim prawie nie zdarzają się poruszone, co w przypadku penów bywa nagminne.
Jak mi ktoś płaci za zdjęcia, biorę 7D, torbę wielkości harcerskiego plecaka, trzykilogramowy statyw i wtedy zdjęcia będą lepsze niż z XZ (i to wcale znowu nie wiadomo jak lepsze). Ale statystyka mówi, że prawie każdy samiec, nawet alfa zero plus, po okresie Bycia Wielkim Fotografem wybiera kompakt i zwykle ma więcej lepszych zdjęć.
Oczywiście można sobie przykręcić 12/2 do pena i będzie lepiej niż z xz, ale będzie tylko 12 :)

bogdi
27.01.13, 21:08
no to proszę nie uogólniaj, przyniesiesz więcej zdjęć bo masz aparat przy sobie, ale to nie jest potwierdzeniem, że jest lepszy, chyba, że weźmiemy pod uwagę stare powiedzenie, że "najlepsze zdjęcia mamy z aparatu, który posiadamy przy sobie", nie wiem, może i się mniej trzęsą ręce, ale jakoś nie zauważyłem u mnie różnic, kompakt kontra bezlusterkowiec, może sprawa wyćwiczenia ? - wychodząc z penem nie biorę torby, wystarczą mi dwie kieszenie :) i to na wszystko co mi potrzebne (*czytaj co mam"), kompakt ma bardzo wiele zalet i to jest niezaprzeczalne jak również dość dużo wad, zresztą to samo co lustrzanka, w tym przypadku PEN jest pośrodku, można powiedzieć, że posiada zalety oby dwóch rozwiązań lub ich wady :) - ale jeszcze raz napiszę, wszystko zależy od odbiorcy danego wyrobu, widać tobie po prostu kompakt "pisany", ale na prawdę to nie powód, aby negować inne rozwiązania

And.N
27.01.13, 21:08
no to ja czegoś nie rozumiem ? - po "przykręceniu" lepszego obiektywu dlaczego ma być gorszy ? dlaczego ma sobie nie poradzić w nocy ?, pomieszczeniu ? - DESZCZU ?, i po zachodzie słońca ? -coś mi tu jakieś dziwne sprawy wyłażą ?
Po przykręceniu lepszego obiektywu pewnie sobie lepiej poradzi w trudnych warunkach. Tylko lepszy to musiałby być z światłem 1.4 Ja tak to rozumiem:)

Janko Muzykant
27.01.13, 21:24
no to proszę nie uogólniaj, przyniesiesz więcej zdjęć bo masz aparat przy sobie
Nie, na połowę wypraw w góry (a wybywam średnio co dwa tygodnie) zabieram pena z gratami, ponieważ liczę na ciekawsze ujęcia. Na drugą połowę - xz, bo miejsce znam i wiem, że nie będzie szczególnie urokliwych kadrów albo wybieram się z grupą, której nie chcę psuć wycieczki kombinacjami ze sprzętem. I gdy potem przeglądam materiał, z penów gdzieś ok. 1/4 ujęć z ręki jest naprawdę ostra (warunki typowe dla typowej pogody w górach), z xz1 - prawie wszystko. Do tego kity to walka z ac na kontrastach, xz praktycznie nie daje zafarbów. W końcu xz po prostu szybciej się pstryka, uprzednio ustawiwszy sobie customa, którego brak w trybach w penach. Custom umożliwia natychmiastowy reset parametrów do wybranych (po włączeniu zasilania), dzięki czemu nigdy mnie nie zaskoczy poprzedni, dziwny set, o którym zapomniałem (np. 1600 iso w pogodę). W penach custom jest głęboko w menu i to jest bardzo nieprzemyślane.

kompakt kontra bezlusterkowiec, może sprawa wyćwiczenia ?
Spoko, xz dam radę robić ostre zdjęcia przy 1/3 sekundy. Canonem bez stabilizacji przy 1/15 (mowa o ogniskowych standardowych). Peny mają buga, który po pierwsze nie do końca daje pewność stabilizacji (małej, bo małej, ale czasem wręcz w ogóle nie działającej), a po drugie - gorzej - przy czasach 1-50... 1-200 potrafią majdnąć matrycą, co objawia się spadkiem ostrości (nie widać poruszenia tylko robi się mydło). Rzecz znana od dawna i jak widzę, w piątkach nadal obowiązuje.
Ostatnio rozkręcałem ep1 i przyjrzałem się mechanizmowi stabilizacji. To jest układ na dość mocnych sprężynach, które niestety mają prawo rezonować i pewnie dlatego dzieje się jak się dzieje. Co gorsza, najwidoczniej wyłączenie stabilizacji nie blokuje matrycy tylko pozostawia ją w pozycji spoczynkowej, więc rezonanse nadal mogą zakłócać stabilność, co by tłumaczyło niewielkim wzrostem jakości ujęć z czasem ok. 1/100 po jej wyłączeniu.

widać tobie po prostu kompakt "pisany", ale na prawdę to nie powód, aby negować inne rozwiązania
Nic nie neguję, po prostu patrzę jakie są fakty. Żona także przynosi dużo więcej dobrych technicznie zdjęć z xz, a ma i rękę, i oko do lustrzanek. Na początku patrzyła podejrzliwie na to ''małe coś'', ale teraz mi podkrada :)

themoth
27.01.13, 21:33

widzę że konwersacja będzie skomplikowana
mówiąc o e-pl1, e-pl3 mówimy o matrycy wielkości 225mm2, XZ-2 to 43mm2. Porównywanie obu aparatów na jednakowym ISO jest niesprawiedliwe. Dlatego nieuzasadniona jest twoja teza o lepszych zdjęciach w nocy w wykonaniu XZ-2. Ca tam dalej? Niestety nie znam skrótu AC... mógłbyś rozwinąć.
E-PL1 ma iso sto - fakt. Ale po co Ci to?

Wszystko co powyżej pisałem dotyczy obiektywu kitowego z wiadomym światłem. Wrzucając 20f1.7 to już jest bajka. Porównanie ceny do XZ-2 - bajka. E-PL1 też ma dobrą cenę i na pewno w stosunku do XZ-2 stanowi dużo lepszą alternatywę, ale na pewno nie bije e-pl3.

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 20:28 ----------

Po przykręceniu lepszego obiektywu pewnie sobie lepiej poradzi w trudnych warunkach. Tylko lepszy to musiałby być z światłem 1.4 Ja tak to rozumiem:)
ja to rozumiem tak że e-pl3 ma używalne iso 1600, co pozwala zrobić zadowalające zdjęcia ze światłem - strzelam 5.6, XZ-2 przy swojej matryczce 1/1.7 góra używalności iso 400, więc f=1.8 ledwo nadąża - na tle m4/3, bo tak w ogóle to tle kompaktów jest okej.

bogdi
27.01.13, 21:37
AC - czytaj ;) - automatyczna korekcja AC ;), występująca w kompaktach, ze względu na to iż w nich można dopasować program obróbki (upiększający) dla każdej ogniskowej (jest ich niewiele przy niewymiennej optyce)
W każdym aparacie stabilizacja potrafi "narozrabiać" przy krótszych czasach :)
- UWAGA, CIEKAWOSTKA, kiedyś jedna z firm w swoim aparacie miała opcję kontroli stabilizacji, polegało to na tym, że trzymając aparat na wykresie było podane prawdopodobieństwo wykonania nieporuszonego zdjęcia :) - ten model był w sprzedaży kilka miesięcy i w żadnym innym już tej opcji nie powtórzono, naprawdę, stabilizacja według tego algorytmu była loterią ;) -

Janko Muzykant
27.01.13, 22:01
mówiąc o e-pl1, e-pl3 mówimy o matrycy wielkości 225mm2, XZ-2 to 43mm2. Porównywanie obu aparatów na jednakowym ISO jest niesprawiedliwe. Dlatego nieuzasadniona jest twoja teza o lepszych zdjęciach w nocy w wykonaniu XZ-2.
Bo? Tu mam 1.8, tu: 3,5 Dla tele to już przepaść: 2,2 kontra 5,6 (przy tym samy ekwiwalencie). Co najważniejsze, to 1,8 czy 2,2 nie wymaga przysłonięcia.

AC - aberracja chromatyczna.

E-PL1 ma iso sto - fakt. Ale po co Ci to?
Żeby mieć gładkie niebo na przykład. Przy robieniu gradientów to ważne. Wszystkie peny z wyjątkiem najnowszych szumią wszędzie. Niestety, porównanie obrazu np. z Canonem pod tym względem odstawia je. ''Piątki'' mają już fajniej. 100iso w penach dawało gładkość nieosiągalną w 200iso, których nie mają pozostałe peny (poza ep1 i epl1).

Wszystko co powyżej pisałem dotyczy obiektywu kitowego z wiadomym światłem. Wrzucając 20f1.7 to już jest bajka.
Oczywiście, tylko że ja od początku mówię o kitach.

ja to rozumiem tak że e-pl3 ma używalne iso 1600
Używalne to ma 800iso w porywach, a tak naprawdę 400. XZ... podobnie. Spada mu dynamika mocniej na 800iso, ale ma dużo więcej światła.

XZ-2 przy swojej matryczce
Wyczuwam zapach testosteronu.

AC - czytaj ;) - automatyczna korekcja AC ;)
Mówię o rawach, to chyba oczywiste. Nie ma żadnego gmerania, najwyżej szop gmera - można sobie zobaczyć jednak wyniki z uraw, nadal jest doskonale. Poza tym zdejmowanie ac widać, to nie jest bez wpływu na jakość. Jedyny słaby punkt tego obiektywu to rogi na szerokim kącie, ale i tu jest lepiej niż w kicie.

W każdym aparacie stabilizacja potrafi "narozrabiać" przy krótszych czasach :)
No niezupełnie. Kit Canona, tak wyśmiewany trzyma doskonale i jest przewidywalny. 24-105 w tym systemie już tak średnio. XZ1 - doskonale. Peny - fatalnie.

Moje obserwacje to nie są jakieś tam dywagacje przy piwie tylko wnioski po pstrykaniu wielu tysięcy ujęć przez ponad 12 lat (cyfrą).

themoth
27.01.13, 22:21
...
AC - aberracja chromatyczna...

nie skojarzyłem ze względu na zależność AC od obiektywu, myślałem że chodzi o coś związanego z korpusem.
co do użyteczności ISO - nie zgadzam się oczywiście,
co do przysłon nie rozumiem przesłania twojego porównania, no są różnice w obiektywach bo i przy tym gabarycie matrycy jest to fizycznie wykonanle, ale co z tego?

Pi0trazy
27.01.13, 22:22
Czyli wychodzi na to, że jeżeli chcę rozwiązać mój problem. Przypomnę, że chodzi o zdjęcia w miejscach "ciemnych" to aby uzyskać podobne możliwości co XZ-2 to jakikolwiek PEN musi mieć przynajmniej stałkę 20mm/1,7. Naleśnik i cokolwiek ciemniejszego odpada?

bogdi
27.01.13, 22:36
RAW - Nikt, ale to naprawdę nikt nie jest w stanie określić ingerencji w raw (oprócz programisty i pewnie zarabia bardzo dużo aby te informacje nie wyszły na jaw ;)) - osobiście nie wierzę już w "czysty" raw, właśnie zwłaszcza w kompaktach, choć przypuszczam, że już nawet w lustrzankach jest ingerencja.
SZUMY - niestety będą przy tak gęsto upakowanej matrycy pikselami :(, w przypadku XZ upakowanie jest dużo bardziej gęste, dlatego przypuszczam, że i ingerencja programowa w upiększenie obrazka jest dużo większa.
JASNOŚĆ OPTYKI - jest to wartość matematyczna, chciał bym porównać "jasność" obrazka z tych dwóch aparatów przy założonych obiektywach o "porównywalnej - opisanej przez producenta światłosile" i to tylko jako ciekawostkę
jeszcze raz piszę, że nie jestem żadnym wrogiem kompaktów, jednak pewnych tak różnych systemów nie powinno się porównywać, bo każdy test może być "zrobiony" dla pokazania wyższości jednego systemu na drugim i każda ze stron będzie miała rację, widać wystarczy ci w zupełności jakość z kompaktu, w tym momencie ty i olympus są zadowoleni, ty bo masz tego czego oczekiwałeś i olympus bo dał ci tego czego oczekiwałeś (czytaj - następny klient pozwolił przetrwać firmie) - jedynie co mnie irytuje to przewartościowanie ceny kompaktów, nie mające odzwierciedlania w faktycznej wartości przedmiotu, ale firmy przecież muszą na czymś zarabiać ;)

Pi0trazy (https://forum.olympusclub.pl/members/7827-Pi0trazy) - lub posiadając tylko kit wydłużyć czas

goldiesr
27.01.13, 22:38
Piotrazy, Janko naprawdę dobrze gada. Posłuchaj go.

themoth
27.01.13, 22:38
Czyli wychodzi na to, że jeżeli chcę rozwiązać mój problem. Przypomnę, że chodzi o zdjęcia w miejscach "ciemnych" to aby uzyskać podobne możliwości co XZ-2 to jakikolwiek PEN musi mieć przynajmniej stałkę 20mm/1,7. Naleśnik i cokolwiek ciemniejszego odpada?
nie, nie odpada, po prostu musisz sobie pozwolić na wyższe iso.
co nazywasz miejscem "ciemnym"?
ja nie twierdzę że e-pl3 jest aparatem idealnym, po prostu stawiam tezę że jest lepszy od XZ-2 i ekonomia to tym bardziej potwierdza bo jest również oprócz lepszej jakości tańszy.
na miejsca ciemne nie ma idealnego aparatu - jak brak Ci światła to nic nic wykrzesasz, ani żadnym iso, ani otwarciem przysłony.
ale to przecież nie jest żadne odkrycie.
do zdjęć codziennych e-pl3 jest świetny w swojej kategorii cenowej, a z 20f1.7 po prostu thebest.

Janko Muzykant
27.01.13, 22:50
ale co z tego?
Moje porównanie dotyczy ''przedpiątkowych'' penów z kitem i xz. Statystyka mówi, że z xz jest większy uzysk. I to wszystko, filozofii, przesłania, religii czy ideologii partyjnej w tym brak :)
Z tego tyle, że lepiej mieć mały, podręczny aparat, który da prawie to samo, ale o wiele częściej.

Tak.
Ale i tak nie rozwiąże to Twojego problemu. W ciemnościach stare peny jak i xz kiepsko sobie radzą (w nocy w ogóle sobie nie radzą - nie zrobisz gładkiego nieba). Tu tylko nowe peny, niestety. Nie ma żadnych szans, żebyś zrobił takie z ręki:
http://as.elte-s.com/temp/epm2/20mm_f4_1600iso_1_13s.jpg
http://as.elte-s.com/temp/epm2/20mm_f4_1600iso_1_25s.jpg
ani tak gładkie ze statywu:
http://as.elte-s.com/temp/epm2/34mm_f8_200iso_8s.jpg
http://as.elte-s.com/temp/epm2/32mm_f8_200iso_25s.jpg

RAW - Nikt, ale to naprawdę nikt nie jest w stanie określić ingerencji w raw (oprócz programisty i pewnie zarabia bardzo dużo aby te informacje nie wyszły na jaw ;)) - osobiście nie wierzę już w "czysty" raw, właśnie zwłaszcza w kompaktach, choć przypuszczam, że już nawet w lustrzankach jest ingerencja.
Naprawdę bardzo łatwo jest znaleźć ingerencję w zakresie zdejmowania ac.

SZUMY - niestety będą przy tak gęsto upakowanej matrycy pikselami :(, w przypadku XZ upakowanie jest dużo bardziej gęste, dlatego przypuszczam, że i ingerencja programowa w upiększenie obrazka jest dużo większa.
Nie mówię, że xz mało szumi tylko że stare peny szumią dużo.

widać wystarczy ci w zupełności jakość z kompaktu
Który to już raz napiszę to samo: posegreguj zdjęcia z kompaktów, bezlusterkowców, luster, stałek, zoomów i kitów :)

ja nie twierdzę że e-pl3 jest aparatem idealnym, po prostu stawiam tezę że jest lepszy od XZ-2
Pod warunkiem, że użyjesz dobrych stałek albo dobrego zooma, którego nie ma.

na miejsca ciemne nie ma idealnego aparatu - jak brak Ci światła to nic nic wykrzesasz, ani żadnym iso, ani otwarciem przysłony.
A jednak są miejsca, gdzie mogę pstrykać xz, a nie dam rady epl1, np. tu:

do zdjęć codziennych e-pl3 jest świetny w swojej kategorii cenowej, a z 20f1.7 po prostu thebest.
W tym wątku dałem jakieś kilkaset przykładów potwierdzających swoje tezy. Ty dajesz słynne ''po prostu thebest'' :)

Pi0trazy
27.01.13, 22:52
nie, nie odpada, po prostu musisz sobie pozwolić na wyższe iso.
co nazywasz miejscem "ciemnym"?
ja nie twierdzę że e-pl3 jest aparatem idealnym, po prostu stawiam tezę że jest lepszy od XZ-2 i ekonomia to tym bardziej potwierdza bo jest również oprócz lepszej jakości tańszy.

Ciemne miejsca: Wnętrze drewnianego kościoła, bacówka, jaskinia (nie chodzi oczywiście o taką gdzie nie ma wcale światła, światło jest odpowiednio ustawione aby wyeksponować jej fantastyczną budowę i chodzi o to by nie psuć tego lampą błyskową, ulice nocą itp)

A dobrze przypuszczam, że przy tej 20-tce będę miał ciasniejszy kadr niż w XZ-2?

bogdi: wiem, że mogę wydłużyć czas ale nie zawsze jest możliwość na statyw (gdyby taka była to równie dobrze mógłbym wydłużać w E-510) a z drugiej strony za długi może uwieczniać "duchy" w kadrze.

themoth
27.01.13, 22:57
...
W tym wątku dałem jakieś kilkaset przykładów potwierdzających swoje tezy. Ty dajesz słynne ''po prostu thebest'' :)

no tutaj przyznam Ci rację.
koniec z "thebest"

---------- Post dodany o 21:57 ---------- Poprzedni post był o 21:54 ----------

...

Pod warunkiem, że użyjesz dobrych stałek albo dobrego zooma, którego nie ma...

nie, nie stałem, mam cały czas na ,myśli obiektyw kitowy.

goldiesr
27.01.13, 22:58
Piotrazy jak ci zależy na szerokim kącie to zapomnij o 20mm Panasa. Bo to jest ekwiwalent 40mm. W xz-2 zaczynasz od 28mm.

bogdi
27.01.13, 22:59
I tu w zasadzie widać największą różnicę, dla ciebie xz, to przede wszystkim foto uliczne, dla mnie pen, to przede wszystkim 45 f1,8 dlatego cały czas piszę, że odpowiedni model ma odpowiedniego nabywcę i przeznaczenie, najgorszą sprawą w taki przypadku to uogólnianie.
Na wycieczki motocyklowe zawsze zabieram kompakt i jestem w stanie każdemu udowodnić, że mój kompakt jest najlepszy ;), bo bez niego by nie powstały moje pamiątkowe zdjęcia :).

Janko Muzykant
27.01.13, 22:59
Ciemne miejsca: Wnętrze drewnianego kościoła, bacówka, jaskinia (nie chodzi oczywiście o taką gdzie nie ma wcale światła, światło jest odpowiednio ustawione aby wyeksponować jej fantastyczną budowę i chodzi o to by nie psuć tego lampą błyskową, ulice nocą itp)
Takie zdjęcia nie tylko potrzebują dobrej pracy w słabym świetle, ale dużej dynamiki. Znowu, ani xz, ani stare peny nie mają tu nic ciekawego do zaoferowania.

A dobrze przypuszczam, że przy tej 20-tce będę miał ciasniejszy kadr niż w XZ-2?
O wiele ciaśniejszy.

wiem, że mogę wydłużyć czas ale nie zawsze jest możliwość na statyw (gdyby taka była to równie dobrze mógłbym wydłużać w E-510) a z drugiej strony za długi może uwieczniać "duchy" w kadrze.
Przeskok z 510 na stare peny jest niewielki (zyskuje się tylko ostrość szczegółów, pod warunkiem że obiektyw na to pozwoli, a zdjęcie się nie ruszy). Może trochę lepiej jest na wyższych iso, ale tylko trochę.
Po raz kolejny dobrze radzę - nie stać Cię teraz na epm2 - dozbieraj sobie i nie kupuj starych penów. To dziś technologiczne graty, jakieś pięć albo i więcej lat do tyłu w porównaniu z konkurencją. Dynamikę miały gorszą niż mój dziewięcioletni 300D. Dopiero nowe peny jako tako sobie radzą, choć obok d5100 nadal lepiej ich nie kłaść.

themoth
27.01.13, 23:00

bogdi: wiem, że mogę wydłużyć czas ale nie zawsze jest możliwość na statyw (gdyby taka była to równie dobrze mógłbym wydłużać w E-510) a z drugiej strony za długi może uwieczniać "duchy" w kadrze.

Jeżeli napaliłeś się na nowy aparat to kup e-pl3, jeżeli nie musisz to kup sobie dobry obiektyw do starego.
Jeżeli chcesz nosić aparat w kieszeni i mieć go zawsze pod ręką, to bierz XZ-2.

Janko Muzykant
27.01.13, 23:00
I tu w zasadzie widać największą różnicę, dla ciebie xz, to przede wszystkim foto uliczne, dla mnie pen, to przede wszystkim 45 f1,8 dlatego cały czas piszę, że odpowiedni model ma odpowiedniego nabywcę i przeznaczenie, najgorszą sprawą w taki przypadku to uogólnianie.
A nie pomyślałeś, że jednak przeczytałem pierwszego posta i w tym kontekście odpowiadam?

themoth
27.01.13, 23:02
...
Po raz kolejny dobrze radzę - nie stać Cię teraz na epm2 - dozbieraj sobie i nie kupuj starych penów...
zgadzam się, ale od początku mówimy o analizie ekonomicznej na tle XZ-2.
a jeżeli kupisz e-pm-2 który jest co prawda jedynie 10% droższy, to nie starczy Ci już na naleśnika. e-pl3 jest około - 40% tańszy od XZ-2, a może nie w takim stopniu jak e-pm2 ale jednak lapszy. A i odchylany ekranik zaposiada.

Janko Muzykant
27.01.13, 23:02
nie, nie stałem, mam cały czas na ,myśli obiektyw kitowy.
https://forum.olympusclub.pl/threads/85430-Porownanie-zoomow
Szkoda, że nie zrobiłem też zestawienia dla xz. Aberracja chromatyczna w tym aparacie prawie nie istnieje.

wieloryb
27.01.13, 23:13
Witajcie,
Na forum nie za wiele się udzielam, choć po prawdzie spędzam na nim naprawdę sporo czasu czytając i oglądając zdjęcia "zakonników Olympusa".
Ponieważ w ostatnim czasie, sam przesiadłem się z E-510 na E-PM2, czuję się na siłach, aby wspomóc autora wątku w podjęciu decyzji.
Na wstępie dodam, iż kupując E-510 parę lat temu nastawiałem się na zakup 14-54mm, gdyż wg wielu userów, czy recenzentów był on jednym z najważniejszych powodów aby wejść w ten system. Dla mnie - głównymi powodami była cena w/w puszki w dual kicie oraz sama jakość kitów na tle konkurencji, a na dalszych miejscach - rozmiar i waga całego zestawu (różnice, z tego co pamiętam na tle były całkiem spore) oraz stabilizacja z body, której zamierzałem używać przy szkłach manualnych. Ostatecznie skończyło się na jednym ZD 50mm f.1,8 - z którego ze względu na bardzo utrudnione kadrowanie w maleńkim wizjerze 510 zbyt często nie korzystalem.

Jednakże, kiedy przyszło do wydania ok 1200zł na kolejne szkło uznałem, że 14-54, pomimo lepszego światła, ostrości czy AF i tak - przy max używalnym iso400 nie da mi komfortu robienia zdjęć w ciemnych pomieszczeniach, a jak już miałem strzelać zewnętrzną lampą (metz 48) - to krótki kit do "kotletowych" zdjęć wystarczył.
Dlatego postanowiłem kupić Zuiko 50mm f2.0, co było świetnym posunięciem. Dopiero wtedy zacząłem zauważać różnicę zarówno w samej jakości wypluwanych fotek, jak i możliwościach kreacji samych zdjęć za pomocą głębi ostrości.

Piotrazy - jeśli piszesz, że większość zdjęć robisz "na wycieczkach" - zapomnij o zakupie 14-54. Jedynie obiektyw 9-18mm mógłby coś wnieść więcej do Twoich dotychczasowych ujęć.
Sam zastanawiałem się, czy przypadkiem xz-1 nie byłby w stanie zaspokoić moich sprzętowych potrzeb, ale ostatecznie - po przygodzie z zuiko 50mm macro uznałem, iż niestety - z racji mniejszej matrycy - a co za tym idzie znacznie większej głębi ostrości na tej samej przesłonie i odległości - nie będe zadowolony z portretów nim ustrzelonych.
Nie piszesz jaką kwotę chciałbyś przeznaczyć na zakup - wiem, że hobby nie powinno się tak przeliczać, ale tak naprawdę to zadecyduję o Twoim wyborze oraz twoim zadowoleniu(lub niezadowoleniu ) z użytkowania nowego nabytku.
Jeśli myślisz o PENie w zestawieniu z kitem ( czy dwoma kitami) - wg mnie xz-2 da Ci więcej satysfakcji. Sprawniej zrobisz zdjęcia w ciemnym otoczeniu bez doczepiania tej śmiesznej lampki do PENa, a dzięki temu wypijesz tego wieczoru min. o 1 piwo więcej :). Oczywiście - szum przy iso 800 czy 1600 będzie na cropach większy niż przy E-PL1 (nie mówiąc już o najnowszych PENach - które z racji ceny pomijam), ale ani na monitorze zwykłym, ani tym bardziej na odbitkach tego nie uświadczysz. A jak porównasz do E-510 będzie może nawet lepiej?

Inna historia zacznie się jak postanowisz wydać więcej pieniędzy (niekoniecznie od razu) na zakup stałek. Ja - od początku - zmieniając system na mikro zakładałem zamianę zuiko 50mm macro na m.zuiko 45mm, co pozwoliło mi na zaoszczędzenie kilkuset złotych, bez większej utraty jakości (przynajmniej na realnych fotach). Ale to wynika z indywidualnych potrzeb. Te musisz sam określić.
Jeśli mnie zapytasz - czy jest różnica między e510 a E-PM2 ? - odpowiedź jest kolosalna. Nawet porównując kit do kita.

Pozdrawiam i życzę owocnych przemyśleń.

Pi0trazy
27.01.13, 23:13
Jeżeli napaliłeś się na nowy aparat to kup e-pl3, jeżeli nie musisz to kup sobie dobry obiektyw do starego.
Jeżeli chcesz nosić aparat w kieszeni i mieć go zawsze pod ręką, to bierz XZ-2.

To nie chodzi o napalenie się na nowy aparat. Dokupywanie 14-54 (jak w temacie) do e-510 raczej niewiele mi da. Poza tym to jest brnięcie w duży i drogi system.
Nie chodzi też aby aparat za wszelką cenę mieścił się w kieszeni. Jak jestem nastawiony na zdjęcia to mam go na szyi. Chociaż trzeba przyznać, że zgrabny mały uniwersalny aparat to zaleta. Chyba nikt nie określi tego wadą.

wieloryb: Dzięki za wyrażenie swojego zdania. Z analogowych mam jeszcze Biometary 80, 120 i 180 oraz 50 zenita ale z takich samych powodów ich nie używam. Czy z Penem byłoby inaczej tego nie wiem.

Każdy ma tu swoja rację. Janko Muzykant pokazał na przykładach jak mogą wyglądać fotki z XZ-2 i to jest bardzo przekonujące. Dodając do tego wygodę...
Eh...

And.N
28.01.13, 00:11

Jeżeli zależy Ci na tego typu zdjęciach sądzę, że XZ-2 lepiej się sprawdzi.
Przy 20-tce ekwiwalent dla pełnej klatki to ogniskowa 40mm, a to niezbyt szeroko.
Jeszcze zamieszam trochę:) Jakbym się decydował na kompakt do takich zastosowań rozważyłbym jeszcze Samsunga EX2F.
Obiektyw w nim ma szerszy kąt i jest na nim jaśniejszy. Jest też tańszy. Zakres (ekwiwalent) to 24-80mm światło odpowiednio od f1.4 - 2.7
XZ-2 ogniskowa 28-112mm i światło 1.8 - 2.5
Od razu mówię nie miałem doczynienia z tymi aparatami, opieram się tylko na specyfikacji technicznej.

Moominek
28.01.13, 00:47
Samsung ma kiepskie JPG, tak jak z resztą XZ-1. Za to bardzo przyjemnie się go obsługuje. Przewinęły mi się przez ręce EX1, XZ-1 i LX5 - Samsung najprzyjemniejszy w obsłudze i ergonomii (jak dla mnie - poza tym najtańszy), XZ-1 miał świetne RAWy, LX5 bardzo dobry tryb filmowy i skokowy zoom. Najlepiej byłoby je połączyć w jeden aparat.

wieloryb
28.01.13, 01:15
Jeżeli chodzi o samą "kieszonkowość" - to taki EPL-3 z naleśnikiem (jeśli robisz widoczki najczęściej - to może panas 25mm f2,5? - ciemniejszy od 20mm, za to bez problemu do dostania na zagranicznych portalach za ok 530-600zł) bez trudu zmieścisz w kieszeni, a w drugiej jakiś inny (choćby kit - on bez trudu zamyka się w dloni). Dla mnie to był bardzo poważny argument. Oczywiście - kompakt zawsze będzie poręczniejszy, ale mój e-pm2 jest naprawdę mikrusem i jeżeli w końcu tylko dobiorę do niego jakąś kaburę na pasek czy szyję - będzie zawsze pod ręką.
Twój problem polega na tym, że XZ-2 jest nowością - z bardzo wyśrubowaną ceną. Jeżeli się to zestawi z licznymi aukcjami starszych PENów (nowego E-PL1 w kicie można mieć poniżej 1K), szczególnie używek na gwarancji, racjonalnie byłoby zainwestować w starsze body + szkła, z opcją przejścia na E-PL5 czy E-PM2 za jakiś czas. Nowe puszki wychodzą tak często, że za rok będą już w bardziej przystępnych cenach.

Ewentualnie zakup XZ-1 - w Grouponie:
http://wkupie.pl/oferta/groupon-shopping-1099-zl-zamiast-1449-zl-zaawansowany-aparat-olympus-xz-1-z-superjasnym-obiektywem-10-mpix-3-ekranem-oled-na-cyfrowe-pl-zdobywca-wielu-nagrod-229768
Jeżeli zakres obiektywu, działanie i obrazki z tego aparatu będą Ci pasować - z XZ-2 tym bardziej.

adambieg
28.01.13, 01:22
panas 25/2,5 ? Chyba chodzi o 14/2,5.

Mcarto
28.01.13, 02:02
Spoko, xz dam radę robić ostre zdjęcia przy 1/3 sekundy. Canonem bez stabilizacji przy 1/15 (mowa o ogniskowych standardowych). Peny mają buga, który po pierwsze nie do końca daje pewność stabilizacji (małej, bo małej, ale czasem wręcz w ogóle nie działającej), a po drugie - gorzej - przy czasach 1-50... 1-200 potrafią majdnąć matrycą, co objawia się spadkiem ostrości (nie widać poruszenia tylko robi się mydło). Rzecz znana od dawna i jak widzę, w piątkach nadal obowiązuje.
Ostatnio rozkręcałem ep1 i przyjrzałem się mechanizmowi stabilizacji. To jest układ na dość mocnych sprężynach, które niestety mają prawo rezonować i pewnie dlatego dzieje się jak się dzieje. Co gorsza, najwidoczniej wyłączenie stabilizacji nie blokuje matrycy tylko pozostawia ją w pozycji spoczynkowej, więc rezonanse nadal mogą zakłócać stabilność, co by tłumaczyło niewielkim wzrostem jakości ujęć z czasem ok. 1/100 po jej wyłączeniu.

Janko a może to nie stabilizacja tylko słabsze wytłumienie migawki??
Zauważyłem coś podobnego w moim Pentaxie K-7 przy czasach zbliżonych do 1/100. Wyłączenie stabilizacji dawało to lekką poprawę i tłumaczyłem to sobie jakimś bugiem w jej działaniu aż do czasu kiedy ktoś mi wyjaśnił, że to wina migawki.
Migawka w części Pentaxów K-7 zbyt mocno pracuje i jej wibracje przenoszą się na komorę lustra co powoduje lekką nieostrość części zdjęć wykonywanych przy czasie zbliżonym do 1/100.

Janko Muzykant
28.01.13, 09:26
Janko a może to nie stabilizacja tylko słabsze wytłumienie migawki??
Jak zaczniemy szukać przyczyn to pewnie tak właśnie jest, ale z punktu widzenia fotografującego jest po prostu błąd w sztuce (a raczej kompromis sprzętowy). Na tyle mały, że z pogranicza czepialstwa, lecz nie do końca.
Włączenie wstępnego opuszczenia migawki miało zmniejszyć ów wstrząs, jednak chyba jego główny zysk to stabilizowanie całego aparatu poruszeniem pochodzącym od wciśnięcia spustu (ruch kciukiem, domyślnie mam włączoną 1/2 sekundy).

cube007
28.01.13, 12:58
Jakbym się decydował na kompakt do takich zastosowań rozważyłbym jeszcze Samsunga EX2F. (...) Od razu mówię nie miałem doczynienia z tymi aparatami, opieram się tylko na specyfikacji technicznej.Czy specyfikacja EX2 podaje winiete w RAW dla ogniskowej 24mm na poziomie 5-7EV oraz dystorsje -11%? :wink:
IMO optyka olka, jak i silnik jpg, to inna liga...

Na temat shutter blur w K-7 jest caly elaborat: http://www.falklumo.com/lumolabs/articles/k7shutter/index.html

wieloryb
28.01.13, 14:22
panas 25/2,5 ? Chyba chodzi o 14/2,5.

Oczywiście, że o 14/2,5. Przepraszam za śmieszny błąd - późno to już pisałem.
W/w obiektyw w obrocie wtórnym na ebay.uk regularnie kończy się na cenach 110-120 funtów z wysyłką.

Reasumując - XZ-2 kosztuje 2250zl.
W tej cenie możesz kupić - nówke E-pl1 body -599, Nówke m.zuiko 45mm - ok 1068zł, a do tego - używke 14mm/2,5 (albo nówka sigma 19mm/2,8 - za 599zł - nowa leży na serwisie na A). Pozostajesz bez kita, który jako nowy w cennikach kosztuje dużo, ale sądzę, że za ok 350-400zł dostaniesz takiego od kogoś na forum, który - albo już ma komplet stałek, albo nowe 12-50.O ile w ogóle przy tych 2 stałkach kit jeszcze będzie Ci kit potrzebny...
Będzie to małą rewolucja po dual kicie i E-510, ale z pewnością będziesz zadowolony, mniej obciążony na wycieczkach i z perspektywami na dalsze upgrade (np 40-150, albo może 9-18mm, a może i panas 20mm... - możliwości są duuuże).

themoth
28.01.13, 14:40
Oczywiście, że o 14/2,5. Przepraszam za śmieszny błąd - późno to już pisałem.
W/w obiektyw w obrocie wtórnym na ebay.uk regularnie kończy się na cenach 110-120 funtów z wysyłką.

Reasumując - XZ-2 kosztuje 2250zl.
W tej cenie możesz kupić - nówke E-pl1 body -599, Nówke m.zuiko 45mm - ok 1068zł, a do tego - używke 14mm/2,5 (albo nówka sigma 19mm/2,8 - za 599zł - nowa leży na serwisie na A). Pozostajesz bez kita, który jako nowy w cennikach kosztuje dużo, ale sądzę, że za ok 350-400zł dostaniesz takiego od kogoś na forum, który - albo już ma komplet stałek, albo nowe 12-50.O ile w ogóle przy tych 2 stałkach kit jeszcze będzie Ci kit potrzebny...
Będzie to małą rewolucja po dual kicie i E-510, ale z pewnością będziesz zadowolony, mniej obciążony na wycieczkach i z perspektywami na dalsze upgrade (np 40-150, albo może 9-18mm, a może i panas 20mm... - możliwości są duuuże).

w zamian za XZ-2 - popieram,
natomiast ja osobiście e-pl1 vs e-pl3 - wolałbym zrezygnować z 45f1.8, dołożyć do e-pl3 i pozostać z kitem lub bez, a stałkę 14f2.5 kupisz za 1040PLN na fotonii (choć do mnie lepiej przemawia 20f1.7 bo 14mm masz z kita, a zawsze możesz wziąć wersję droższą z kitem 12-50),
dlaczego e-pl3?
to co wymieniłem wcześniej:
fast AF,
lepszy proc. obrazu - być może bez większego znaczenie, ale jednak po coś powstał,
jakość video,
szybsze zdjęcia seryjne,

co do aberracji chromatycznej nie jestem przekonany, ale wg mnie zależy od obiektywu nie od body.

PS. 14-42 IIR to wcale nie jest taki zły obiektyw - bez przesady, mam porównanie ze starym 14-42.

TomekH
28.01.13, 14:59

ISO 100 w E-PL1 daje niesamowicie czysty obraz pod względem szumów. Natomiast jest większe ryzyko przepalenia zdjęcia, bo iso100 w tym modelu jest przesunięte ku jasności bardziej. Ale jest wybór 100 albo 200 - priorytet szumów albo dynamiki - nowsze modele już nie dają wyboru.
pozdrawiam

wieloryb
28.01.13, 15:06
E-pl3 (body) jest dokładnie o 500zł droższe. Przy cenie 599 za E-PL1 to jest 83% drożej...
Jedyne, co może bronić E-pl3 (prócz szybkości) to uchylny ekranik. Jeśli komuś na nim bardzo zależy - to jasne. Jeżeli natomiast 3-ka miałaby być kupiona kosztem
jakiegoś szkła (broń Boże nie 45mm) - to wg mnie - lepiej dociążyć kieszeń naleśniczkiem (czy wspominaną sigmą- której wg testów ciężko jest cokolwiek zarzucić)...

TomekH
28.01.13, 15:26
Dodam, że szybkość AF w E-PL1 zależy od użytego obiektywu. Z własnym kitem jest kiepsko, ale już np. z kitami panasonika to błysk siekiery.
pozdrawiam

nightelf
28.01.13, 15:33
Czy ktoś woli używać 20/1.7, 45/1.8 czy 17/1.8 to preferencje fotografa.
Cenię sobie 45/1.8 ale zauważyłem, że jednak częściej używam 20. Może to wina tego, że ostatnio robię więcej widoczków.
W każdym razie polecam oba obiektywy, jeśli lubisz stałki.

Janko Muzykant
28.01.13, 16:02
lepszy proc. obrazu - być może bez większego znaczenie, ale jednak po coś powstał
Bo tak już jest na świecie, że co chwilę powstają nowe procesory. Głównie po to, żeby było... taniej :)
Różnica zdjęć między siedmioma dwunastomegapikselowymi penami jest żadna. Widać śladową poprawę w epl1, ze względu na 100iso i nieco niższą ostrość w ep1 ze względu na mocniejszy filtr aa, ale też w granicach błędu (wyjęcie tego filtra prawie nie zwiększa ostrości jak to było w przypadku body 4/3)

co do aberracji chromatycznej nie jestem przekonany, ale wg mnie zależy od obiektywu nie od body.
Nie masz być co przekonany, to zależy wyłącznie od obiektywu.

PS. 14-42 IIR to wcale nie jest taki zły obiektyw - bez przesady, mam porównanie ze starym 14-42.
A zaglądnąłeś w tego linka, co go wczoraj podrzucałem, czy po prostu kupiłeś epl-3 w przeddzień premiery piątek, po czym widząc jaką wtopę uczyniłeś, będziesz w każdym wątku go polecał każdemu bez sensu? :)

ISO 100 w E-PL1 daje niesamowicie czysty obraz pod względem szumów.
Nie rozpędzajmy się z tym ''niesamowicie''. Choćby stary Canon 450D ma znacznie przyjemniejszy obrazek jeśli chodzi o tę cechę.

TomekH
28.01.13, 16:11
Niesamowicie odnoszę do aparatów jakich miałem okazję - chociaż przez chwilę - używać. Canon 450 nie należy do nich.
pozdrawiam

Janko Muzykant
28.01.13, 16:56
Niesamowicie odnoszę do aparatów jakich miałem okazję - chociaż przez chwilę - używać. Canon 450 nie należy do nich.
pozdrawiam
Bardzo gładki obrazek, mała dynamika, reszta typowa jak to w tego typu systemach.

apz
28.01.13, 18:13
17f2.8 bym nie brał, a jeżeli chodzi o raty to mógłbyś je zastąpić płatnością z karty kredytowej rozłożoną na kilka miesięcy. Przy cenie zakupu lepszej o kilka procent może to być ciekawą alternatywą.
po co Ci 40-150, skoro pierwotnie myślałem o XZ-2 z 4xzoomem

że E-PL1 lepszy od XZ-2 to nie podlega dyskusji,
https://forum.olympusclub.pl/threads/85932-najtańszy-bezlusterkowiec-lepszy-od-najlepszego-kompaktu.-prawda-czy-fałsz
natomiast czy e-pl3 (premiera 06.2011) jest taj samej klasy co e-pl1(02.2010) dyskutował bym, bo:
AF,
proc. obrazu,
jakość video,
zdjęcia seryjne,

....

Jakość wykonania korpusu???
AF i proc. obrazu?
Jakość wideo?
Temu korpusowi można to wszystko wybaczyć jak się kupi body w okolicy 500 PLN, a EPL-3 jest i tak bodym przejściowym takim samym zakupem może być G-1 , G-2, GF 1, 2, 3, 5; czy wreszcie G10 czy, naprawdę warto przepłacać?
Ja z EPL-1 przeszedłem na OM-D, polecam podobną drogę, bez drogich etapów przejściowych, zaś za różnicę kupić dobre szklo i np. wizjer zewnętrzny proponuję.

Pi0trazy
28.01.13, 18:49
Wątek robi się monstrualny. Nie żebym narzekał. Wręcz przeciwnie.

Jest jeszcze inna koncepcja.
Kupno XZ-2 i pozostawienie E-510 w swojej dyspozycji. Przez pewien okres czasu użytkowanie obu aparatów. Porównanie możliwości XZ-2 do E-510 z którego ogólnie jestem zadowolony (zdjęcia dzienne, krajobrazy, architektura, portrety itd.). Jeżeli się okaże, że tak naprawdę zacznę focić wyłącznie XZ-etem to pozbycie się E-510 i reszty szpejów. Jeżeli natomiast przy XZ-2 nadal będę miał "dziurę" to nabycie obecnie jednego z nowszych Penów i wejście w jasne stałki. Okres mam na myśli rok lub więcej wiec ich cena powinna spaść. Może nawet wątek będzie cały czas aktywny i koncepcji będzie coraz więcej. :-)

themoth
28.01.13, 19:29
...
A zaglądnąłeś w tego linka, co go wczoraj podrzucałem, czy po prostu kupiłeś epl-3 w przeddzień premiery piątek, po czym widząc jaką wtopę uczyniłeś, będziesz w każdym wątku go polecał każdemu bez sensu? :smile:

to nie jest tak, że zakupiłem e-pl3 i teraz próbuję zainteresować nim innych
po prostu miałem przez rok e-p2, bawiłem się wszystkimi kompaktami pro jakie były w salonach w 2012 roku, a jakiś miesiąc temu zakupiłem e-pl3 i cieszę się nim jak dziecko i jestem zadowolony z podjętej decyzji. Z e-p2 tez byłem zadowolony, ale coś mi w nim nie pasowało. Teraz mając e-pl3 wiem wierzę że sprzedając go za rok może dwa stracę niedużo, może 500-700PLN i będę się mógł się przesiąść na coś nowego, co za te przykładowe dwa lata będzie kosztowało taniej niż dzisiaj o 500-700PLN.

Jakość wykonania korpusu???
AF i proc. obrazu?
Jakość wideo?
Temu korpusowi można to wszystko wybaczyć jak się kupi body w okolicy 500 PLN, a EPL-3 jest i tak bodym przejściowym takim samym zakupem może być G-1 , G-2, GF 1, 2, 3, 5; czy wreszcie G10 czy, naprawdę warto przepłacać?
Ja z EPL-1 przeszedłem na OM-D, polecam podobną drogę, bez drogich etapów przejściowych, zaś za różnicę kupić dobre szklo i np. wizjer zewnętrzny proponuję.

powyższe zalety wymieniłem na tle wyższości e-pl3 nad e-pl1.
cena e-pl3 jest wystarczająco dobra
a o-md zamierzam kupić (cena chwilowo zaporowa), no chyba że wyjdzie coś fajniejszego w m4/3 o atrakcyjniejszym współczynniku atrakcyjności.
nie twierdzę że e-pl3 jest wybitny, ale na swoją cenę prawie 1370PLN na wolnym rynku jest wystarczający

o ile zgodzę się Janko z Twoją teorią że e-pm2 (e-pl5) bije na czachę e-pl1-3, to nie mogę się zgodzić, że dotychczasowe PENy to szmelc. To bardzo dobre aparaty w swojej klasie cenowej i wracając do postawionego w temacie rozbudowanego dalej pytania, moja odpowiedź brzmi:

nie kupuj XZ-2 przy dzisiejszej cenie E-PL3 oraz E-PL1, kup jeden z tych dwóch, choć E-PL3 wg mnie jest lepszą opcją.

Wątek robi się monstrualny. Nie żebym narzekał. Wręcz przeciwnie.

Jest jeszcze inna koncepcja.
Kupno XZ-2 i pozostawienie E-510 w swojej dyspozycji. Przez pewien okres czasu użytkowanie obu aparatów. Porównanie możliwości XZ-2 do E-510 z którego ogólnie jestem zadowolony (zdjęcia dzienne, krajobrazy, architektura, portrety itd.). Jeżeli się okaże, że tak naprawdę zacznę focić wyłącznie XZ-etem to pozbycie się E-510 i reszty szpejów. Jeżeli natomiast przy XZ-2 nadal będę miał "dziurę" to nabycie obecnie jednego z nowszych Penów i wejście w jasne stałki. Okres mam na myśli rok lub więcej wiec ich cena powinna spaść. Może nawet wątek będzie cały czas aktywny i koncepcji będzie coraz więcej. :-)

nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi, każdy może Ci tylko napisać co by ewentualnie zrobił, ale to i tak nie będą rady szczera - bo łatwiej jest napisać i pomagać wydawać cudze pieniądze, a z aparatem to Ty zostaniesz sam i Twoja żona i Twoje dzieci. I znowu to samo Ci na piszę. Z XZ-2 będziesz zadowolony, to bardzo dobry aparat, ale e-pl3 jest tańszy i robi ładniejsze zdjęcia.

Ja teraz jestem w trakcie realizacji zamówienia w OJ na aparat dla szwagra, bo spodobały mu się moje zdjęcia i obsługa e-pl3. Myślałem o e-pl5, kiedyś chciałem e-m5, ale są teraz takie czasy, że pomimo tego że mnie stać i nie muszę kupować na raty nie wydam tyle pieniędzy na zabawkę w którą planuję jeszcze zainwestować nie mniej 3000PLN na podstawową szklarnię bo jeszcze trochę i zaraz zawartość mojej foto-torby przewyższyła by wartość mojego samochodu.

Janko Muzykant
28.01.13, 20:13
o ile zgodzę się Janko z Twoją teorią że e-pm2 (e-pl5) bije na czachę e-pl1-3, to nie mogę się zgodzić, że dotychczasowe PENy to szmelc. To bardzo dobre aparaty w swojej klasie cenowej
Sorry, ale dobrą klasę cenową to ma pierwszy pen - kilka stówek. Lubię peny za wymiary, precyzję ekspozycji (co wynika ze sposobu działań światłomierza w bezlusterkowcach i kompaktach) i precyzję af (ten sam powód). Lecz dynamicznie czy na wyższych iso peny były nędzą na samym końcu lustrzanek, a i obiektywy kitowe olka już dawno nie przodują jak to było 8 lat temu, bo reszta także zaczęła się starać.
Oczywiście ta ''nędza'' i tak rozkłada wszelkie slajdy małoobrazkowe, ale czas płynie, a olek siedział w miejscu. Na szczęście to czas przeszły.
Na optycznych jest recenzja xz2. Widzę, że jest lepiej niż w jedynce i chyba nawet lepiej niż w penach.

bogdi
28.01.13, 20:53
Sorry, ale dobrą klasę cenową to ma pierwszy pen - kilka stówek. Lubię peny za wymiary, precyzję ekspozycji (co wynika ze sposobu działań światłomierza w bezlusterkowcach i kompaktach) i precyzję af (ten sam powód). Lecz dynamicznie czy na wyższych iso peny były nędzą na samym końcu lustrzanek, a i obiektywy kitowe olka już dawno nie przodują jak to było 8 lat temu, bo reszta także zaczęła się starać.
Oczywiście ta ''nędza'' i tak rozkłada wszelkie slajdy małoobrazkowe, ale czas płynie, a olek siedział w miejscu. Na szczęście to czas przeszły.
Na optycznych jest recenzja xz2. Widzę, że jest lepiej niż w jedynce i chyba nawet lepiej niż w penach.

czytam i nie rozumiem twojego braki konsekwencji lub miłości do tego co się posiada, jedziesz równo po penach porównując ich matrycę z większą w lustrzankach i jednocześnie wychwalasz miniaturową matrycę jako lepszą od większych, podajesz że ma być wg optycznych lepiej niż w penach ?
narzekasz na cenę znów zachwycając się ceną xz2 jako odpowiedni-prawidłową ?, gdy właśnie tą cenę, choć by do konkurencji uważam za cenę mocno przesadzoną
rozdzielczość xz 1400
rozdzielczość pen 2400

szum xz przy iso 800 ok 5%
szum pen iso 800 poniżej 2%

wiem każda sroka swój ogon chwali
ps: też mam lustrzanki cyfrowe

Janko Muzykant
28.01.13, 21:10
czytam i nie rozumiem twojego braki konsekwencji lub miłości do tego co się posiada
A no widzisz, bo ja nie potrafię kochać czegoś takiego jak aparat fotograficzny. To jakby obdarzyć miłością łyżeczkę albo wieszak na papier w wc :)
To jest tylko zwyczajne narzędzie.

jedziesz równo po penach porównując ich matrycę z większą w lustrzankach
Jadę, owszem, ale nie równo. Krytykuję ich małą dynamikę, a mogę sobie porównać z czymkolwiek w podobnej cenie. Akurat można znaleźć takie kompakty i lustrzanki, albo dokładając niewiele można mieć niewspółmiernie lepszą jakość.

i jednocześnie wychwalasz miniaturową matrycę jako lepszą od większych
Bo to się zdarza. Np. epm2 i 7d. Albo xz2 i każdy olek 4/3, może z wyjątkiem trójki.

podajesz że ma być wg optycznych lepiej niż w penach ?
Rzuciłem okiem na sample, jest lepiej niż w starszych penach z kitem. A że kita można odkręcić, to już inna bajka.

narzekasz na cenę znów zachwycając się ceną xz2 jako odpowiedni-prawidłową ?
Ależ nie, cena xz2 jest wysoka. Lecz w tej cenie dostajesz mobilność, jakość optyki i wysoki uzysk.

rozdzielczość xz 1400
rozdzielczość pen 2400
szum xz przy iso 800 ok 5%
szum pen iso 800 poniżej 2%
Cyfereczki z pupeczki, patrzy się na obraz i potencjał (bo ten to akurat na optycznych jest marnowany).

wiem każda sroka swój ogon chwali
Tylko głupim sroczkom ogonek przysłania główkę. Mam ep1, epl1, epm2 i xz1. Nie mam xz2. Mam także 450d, 7d, g9 i kilka innych pstrykadeł. Chwalę parametry warte chwalenia, krytykuję te, które krytyki wymagają. Marki i nazwy nic mnie nie obchodzą.

themoth
28.01.13, 21:14
A no widzisz, bo ja nie potrafię kochać czegoś takiego jak aparat fotograficzny. To jakby obdarzyć miłością łyżeczkę albo wieszak na papier w wc :)
To jest tylko zwyczajne narzędzie.

Jadę, owszem, ale nie równo. Krytykuję ich małą dynamikę, a mogę sobie porównać z czymkolwiek w podobnej cenie. Akurat można znaleźć takie kompakty i lustrzanki, albo dokładając niewiele można mieć niewspółmiernie lepszą jakość.

Bo to się zdarza. Np. epm2 i 7d. Albo xz2 i każdy olek 4/3, może z wyjątkiem trójki.

Rzuciłem okiem na sample, jest lepiej niż w starszych penach z kitem. A że kita można odkręcić, to już inna bajka.

Ależ nie, cena xz2 jest wysoka. Lecz w tej cenie dostajesz mobilność, jakość optyki i wysoki uzysk.

Cyfereczki z pupeczki, patrzy się na obraz i potencjał (bo ten to akurat na optycznych jest marnowany).

Tylko głupim sroczkom ogonek przysłania główkę. Mam ep1, epl1, epm2 i xz1. Nie mam xz2. Mam także 450d, 7d, g9 i kilka innych pstrykadeł. Chwalę parametry warte chwalenia, krytykuję te, które krytyki wymagają. Marki i nazwy nic mnie nie obchodzą.

masz swoją miarę,
każdy ma jakąś wiarę,
no ale nie o Tobie
jest ten wątek Adamie.

Janko Muzykant
28.01.13, 21:16
Mam się teraz popłakać czy pośmiać? Bo ani jedno, ani drugie nie nastąpiło...

themoth
28.01.13, 21:32
Mam się teraz popłakać czy pośmiać? Bo ani jedno, ani drugie nie nastąpiło...
pomyśleć...

nie traktuj moich wypowiedzi osobiście,
aż tak sobie nie pochlebiaj:)

wiem, że się uśmiechnąłeś, nie bujaj.

wieloryb
28.01.13, 22:03
d.).Jeżeli natomiast przy XZ-2 nadal będę miał "dziurę" to nabycie obecnie jednego z nowszych Penów i wejście w jasne stałki. Okres mam na myśli rok lub więcej wiec ich cena powinna spaść. Może nawet wątek będzie cały czas aktywny i koncepcji będzie coraz więcej. :-)

Po nabyciu XZ-2 z pewnością będziesz miał "dziurę" w kieszeni ;)
Za rok (max półtora)wyjdzie jego następca, a Twój aparat będzie warty 900-1000zł. Zobacz sam na ceny używanych xz-1. Nowy - w linku podanym wcześniej możesz mieć za 1099. Używany - 850 (z dodatkami typu pokrowiec).
Jeśli masz kupować XZ-2 dla spróbowania, czy zastąpi on wg Twoich potrzeb E-510, to lepiej kup XZ-1. Jeśli tak się stanie - za rok kupisz XZ-2 za 1400zl i w ten sposób - wydając 2250zł będziesz miał 2 świetne kompakty - co daje przecież 2x więcej udanych zdjęć :)... licząc metodą "średniego uzysku"

Pi0trazy
28.01.13, 22:26
Po nabyciu XZ-2 z pewnością będziesz miał "dziurę" w kieszeni ;)
Za rok (max półtora)wyjdzie jego następca, a Twój aparat będzie warty 900-1000zł. Zobacz sam na ceny używanych xz-1. Nowy - w linku podanym wcześniej możesz mieć za 1099. Używany - 850 (z dodatkami typu pokrowiec).
Jeśli masz kupować XZ-2 dla spróbowania, czy zastąpi on wg Twoich potrzeb E-510, to lepiej kup XZ-1. Jeśli tak się stanie - za rok kupisz XZ-2 za 1400zl i w ten sposób - wydając 2250zł będziesz miał 2 świetne kompakty - co daje przecież 2x więcej udanych zdjęć :)... licząc metodą "średniego uzysku"

No właśnie zaczynam dochodzić do wniosku, że z tymi moimi rozterkami wstrzeliłem się w zły okres (podobnie miałem z E-510). Prawdopodobnie dam sobie na wstrzymanie. Jeszcze jeden sezon wytrzymam. Potem wszystkie omawiane tu aparaty w tym E-PM2 i E-PL5 oraz XZ-2 stanieją no i cokolwiek wybiorę zyskam (wiem, wiem; stracę zdjęcia których nie zrobię). Pewnie będą wtedy lepsze, które zaoferują lepsze możliwości. Ale wyżej wymienione Peny w stosunku do E-510 to i tak duża zmiana, a wówczas ich niższa cena plus jasny obiektyw...
Oczywiście w moim przypadku musi to być jasny i szeroki obiektyw. Obawiam się, że 20mm już jest dość ciasny do pomieszczeń. Sądzę, że 17 mm to max.

goldiesr
28.01.13, 22:52
Poczytaj test xz2 na optyczne.pl, dziś się ukazał.

Pi0trazy
28.01.13, 22:56
Dzięki za info. Już jestem po lekturze.
Mam mętlik...
Teraz się jeszcze zacząłem zastanawiać czy maksymalne f8 wystarczy w ostre słońce.

goldiesr
28.01.13, 23:01
Dzięki za info. Już jestem po lekturze.
Mam mętlik...
Teraz się jeszcze zacząłem zastanawiać czy maksymalne f8 wystarczy w ostre słońce.
zawsze myślałem, ze zdjęć w ostrym słońcu się raczej unika, bo wychodzą kiepskie, ale jak kto woli. Za dużo analizujesz, ale nie martw się, miałem to samo, straciłem trochę kasy i czasu i przyszedł rozum w końcu :)
Ps jest wbudowany filtr szary.

Pi0trazy
28.01.13, 23:04
zawsze myślałem, ze zdjęć w ostrym słońcu się raczej unika, bo wychodzą kiepskie, ale jak kto woli. Za dużo analizujesz, ale nie martw się, miałem to samo, straciłem trochę kasy i czasu i przyszedł rozum w końcu :)

Zgadza się. Ale czy wtedy nie przywozisz zdjęć z wakacji? (bo było ostre słońce)

goldiesr
28.01.13, 23:07
Xz2 ma filtr ND wbudowany. Powinno wystarczyć.
I filtry też możesz dokręcać.

Pi0trazy
28.01.13, 23:13
Szkoda, że na próbę nie można mieć takiego XZ-eta.

wieloryb
29.01.13, 00:39
No właśnie zaczynam dochodzić do wniosku, że z tymi moimi rozterkami wstrzeliłem się w zły okres (podobnie miałem z E-510)

Wręcz przeciwnie- trafiłeś bardzo dobrze. Dzięki ekspresowym premierom coraz to nowych generacji PEN-ów możesz już dziś kupić body tego pierwszego za 599zł nowe. Przy tej cenie zakupu już wiele stracić nie możesz. Jeżeli dodasz do tego zestaw, o którym wcześniej pisałem ( używany 14mm lub nowa sigma 19mm, nowe 45mm, lub używane za ok 850-900)+kit od kogoś życzliwego z forum - wydasz mniej więcej sumę, jaką kosztuje xz-2; przez rok spróbujesz, czy system m4/3 jest dla Ciebie i albo zamienisz na najnowszą generację z nowymi matrycami, albo odsprzedasz cały ten złom za naprawdę minimalną stratą finansową...

themoth
29.01.13, 09:12
No właśnie zaczynam dochodzić do wniosku, że z tymi moimi rozterkami wstrzeliłem się w zły okres (podobnie miałem z E-510). Prawdopodobnie dam sobie na wstrzymanie. Jeszcze jeden sezon wytrzymam. Potem wszystkie omawiane tu aparaty w tym E-PM2 i E-PL5 oraz XZ-2 stanieją no i cokolwiek wybiorę zyskam (wiem, wiem; stracę zdjęcia których nie zrobię). Pewnie będą wtedy lepsze, które zaoferują lepsze możliwości. Ale wyżej wymienione Peny w stosunku do E-510 to i tak duża zmiana, a wówczas ich niższa cena plus jasny obiektyw...
Oczywiście w moim przypadku musi to być jasny i szeroki obiektyw. Obawiam się, że 20mm już jest dość ciasny do pomieszczeń. Sądzę, że 17 mm to max.

właśnie o to chodzi że nic nie zrobisz za rok.
Znowu się naczytasz testów, opinii - mądrych posiadaczy sprzętu, a za rok czy dwa znowu wyjdą nowe modele i ktoś będzie Ci próbował udowodnić że dziesiątki tysięcy sprzedanych e-pl5, czy e-pm2 mają kiepskie coś tam i że dołożysz jedynie 1000-1600PLN i już mógłbyś sobie kupić jakąś nowość.

Decyzja z jednej strony właściwa, a na pewno lepsza niż pochopny zakup. Wiadomo że pieniądz na koncie nie śmierdzi, lepiej go mieć niż zabawkę która nie uszczęśliwia.
Ja E-PL3 kupiłem i nie żałuję. Nie robię zdjęć do gazet, ani plakatów, nie zależy mi aby 100% strzałów było udanych - bo aparat mam po to by zachować wspomnienia, a nie przygotowywać billboardy.
I najważniejsze, sprzedając za rok/dwa e-pl3 stracę nie wiele, a e-pl1 jest już tak tani że za rok/dwa nie będzie komu go sprzedać w ogóle bo będzie kosztował z drugiej ręki poniżej 200PLN i będziesz go wolał zostawić w szufladzie.
E-PL3 się kończą, oferta jest na tyle atrakcyjna że miesiąc/dwa może pół roku w ogóle nie będą dostępne.
ale nie namawiam

a okres wręcz przeciwnie wobec tego co napisałęm powyżej jest bardzo dobry do zakupu godnego aparatu w przyzwoitej cenie

Janko Muzykant
29.01.13, 09:36
I najważniejsze, sprzedając za rok/dwa e-pl3 stracę nie wiele
A będziesz jeszcze wtedy żył? Będzie jeszcze istniał świat? :)

ale nie namawiam
Owszem, nie namawiasz tylko prowadzisz krucjatę :)

a okres wręcz przeciwnie wobec tego co napisałęm powyżej jest bardzo dobry do zakupu godnego aparatu
Godny aparat, jaciękręcę...

themoth
29.01.13, 09:50
A będziesz jeszcze wtedy żył? Będzie jeszcze istniał świat? :)
Owszem, nie namawiasz tylko prowadzisz krucjatę :)
Godny aparat, jaciękręcę...

a co grozisz mi?
uważaj, bo pięć lat mieszkałem na Czarnowiejskiej obok Restauracji Chińskiej.:)

themoth
29.01.13, 12:14
https://forum.olympusclub.pl/threads/86257-Który-PEN-za-ok.2000zł-jest-najszybszy/page4
wątek #36

tymczasowy_
29.01.13, 15:20
Fotografuje głównie wyprawy wycieczkowe i krajobrazy dlatego stosowanie tego filtru jest dla mnie ważne. Natomiast wysokie ISO i jasny obiektyw w tym aparacie ma mi umożliwić zrobienie zdjęcia w miejscach takich jak słabo oświetlone pomieszczenia. Co sądzicie o takiej zamianie?

Ja już od dwóch lat posiadam lustrankę z b. dobrą optyką (7-14, 14-54, 35-100), bezlustrowca (NEX) i zaawansowanego kompakta (LX5). Na wycieczki zdecydowanie najczęściej zabieram LX5 (dużo rzadziej NEX'a, lustrzanki nigdy). Różnice w jakości fotek znikome, poręczność LX5 jest bezkonkurencyjna.

Jeśli brakuje Ci kasy, to odpuść sobie XZ-2, LX5 na rzecz XZ-1 lub LX5, czy nawet EX-1. Będziesz zadowolony.

apz
29.01.13, 15:29

Skoro czekasz - to zabukuj się na toruński zlot (podobno wrzesień) i tam sobie osobiście przetestujesz swoje potrzeby we wnętrzach, tylko nie zapomnij wziąśc ze sobą karty SD. Każde rozwiązanie jak widzisz ma i swoje dobre strony...

goldiesr
29.01.13, 17:51
kilka zdjęć z beznadziejnej, bo małej matrycy, i beznadziejnego, bo niewymiennego obiektywu, znajdujących się w ustępującym pod każdym względem penowi e-pl3, kompakcie xz-2.
http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html
mam nadzieję, że zdjęcia pokazują jak beznadziejnym wyborem do codziennego robienia zdjęć jest kompakt.

themoth
29.01.13, 18:19
kilka zdjęć z beznadziejnej, bo małej matrycy, i beznadziejnego, bo niewymiennego obiektywu, znajdujących się w ustępującym pod każdym względem penowi e-pl3, kompakcie xz-2.
http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-street.html
mam nadzieję, że zdjęcia pokazują jak beznadziejnym wyborem do codziennego robienia zdjęć jest kompakt.
było...
bez przesady, te zdjęcia nie są takie złe.
ale, zaraz zaraz... większość zdjęć jest robiona w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych, jak chcesz do takiego dziennego strita to kompakt jest nawet całkiem wystarczający, wręcz idealny.

And.N
29.01.13, 18:24
....mam nadzieję, że zdjęcia pokazują jak beznadziejnym wyborem do codziennego robienia zdjęć jest kompakt.
Rozumiem, że to ironia jest:) Zdjęcia powiedziałbym bardzo dobre są.

goldiesr
29.01.13, 18:40
ale, zaraz zaraz... większość zdjęć jest robiona w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych, jak chcesz do takiego dziennego strita to kompakt jest nawet całkiem wystarczający, wręcz idealny.
to czekam na zdjęcia z epl3 w dobrych warunkach oświetleniowych miażdżące xz-2.

Rozumiem, że to ironia jest:) Zdjęcia powiedziałbym bardzo dobre są.
jaka ironia, zdjęcia masakryczne. poważnie mówię. ja z kompakta to nawet bym zdjęć nie przeglądał, od razu bym kartę pamięci spalił.

Janko Muzykant
29.01.13, 18:45
było...
ale, zaraz zaraz... większość zdjęć jest robiona w bardzo dobrych warunkach oświetleniowych
Było, ale zaklinając rzeczywistość zapominasz :)
A to tylko z jedynki. Z dwójki jest lepiej.

themoth
29.01.13, 18:56
to czekam na zdjęcia z epl3 w dobrych warunkach oświetleniowych miażdżące xz-2...
podejmuję wyzwanie, tylko że Cię rozczaruję bo zrobię to Fuji S5800 tylko muszę kupić cztery AA paluszki.

Było, ale zaklinając rzeczywistość zapominasz :smile:
A to tylko z jedynki. Z dwójki jest lepiej.
Twoje zdjęcia świadczę o wyższości PENów starej daty nad kompaktem Pana Wonga,
no i sam widzisz, że nie warto się było upierać że pra-eempiątkowe PENy to złomy.
80149
Pi0trazy:
kompersja z 5MP, dlatego nie patrz na pixele,
to jest z e-p2(2009.11) co prawda, ale w e-pl3(2011.09) może być już tylko lepiej.

zresztą Goldiesr - PENem też Ci zrobię strita, jak tylko wyjdzie słoneczko.

Janko Muzykant
29.01.13, 19:17
Twoje zdjęcia świadczę o wyższości PENów starej daty nad kompaktem Pana Wonga
I po co mieszasz znowu, kilka razy pisałem, że to jest z XZ1.

Pi0trazy
29.01.13, 19:21
Jeszcze się nie gubię. Jeszcze... :-)

themoth
29.01.13, 19:22
I po co mieszasz znowu, kilka razy pisałem, że to jest z XZ1.
ups. przepraszam, nie czytałem wszystkich Twoich postów, skoro to z XZ-jedynki to już mi się nie podobają tak bardzo:):):), w zasadzie to w większości rozmazane i zniekształcone twarze:):):)

Pi0trazy
29.01.13, 19:38
Przypuszczam, że alternatywą XZ-2 byłby dla mnie jedynie z m4/3 obiektyw 17mm/f1,8 i do tego względnie nowa puszka no i chociaż krótki kit. Biorąc pod uwage obiektyw z XZ-2 to teoretycznie mam w nim kilka (powiedzmy stałek) z ładnym światłem w przedziale ogniskowych 28 - 112 mm.

Darekw1967
29.01.13, 20:29
Witaj !

Nie pakuj sie w kompakt z malym sensorem o ile interesuja Ciebie focenie ciemnych miejsc, pomieszczen i... tak dalej.
Zakladam, ze nie bedziesz robil HDR-ow.

Mam EPL5 i jak podepne szklo panasa 20mm/1.7 to bez lampy blyskowej wychodza mi czulosci 1600 i wiecej ISO.
3200 ISO wypadnie w wielu przypadkach a w niektorych powyzej 3200 ISO.

Wyobraz sobie co sie stanie z obrazem w kompakcie z... jasnym zoomem o malej gabarytowo matrycy gdzie ISO poszybuje.... na 3200 lub wiecej ISO ;)

Pozdrawiam

Janko Muzykant
29.01.13, 21:15
Wyobraz sobie co sie stanie z obrazem w kompakcie z... jasnym zoomem o malej gabarytowo matrycy gdzie ISO poszybuje.... na 3200 lub wiecej ISO ;)
Albo w takim epl3 :)

Pi0trazy
29.01.13, 21:46
Własnie zamiast sobie wyobrażać chętnie bym zobaczył więcej fotek z tego kompaktu. Szczególnie w wyższym ISO.
Wynikowe foty nie zoom-uje i nie rozpaczam, że jest jakiś szum. Nie ma on przeszkadzać już w wywołanych fotach i prezentacji.
Jeżeli chodzi o prezentację to mam na myśli film w HD jaki tworzę z takich zdjęć w ProShow Gold z podkładem dźwiękowym.
W przypadku E-510 nie chodzi o to, że w pewnych warunkach mam szum. Chodzi o to, że bez lampy nie ma szans na jakiekolwiek sensowne zdjęcie nawet przy ISO1600.
Natomiast z wbudowaną z lampą jest. No ale jakie to już wiadomo. "Plaskate".

wieloryb
29.01.13, 22:02
To może zacznij od lampy?
Ostatnimi czasy sporo potaniały. Już za 400-500zł kupisz coś sensownego (FL36, moze Metz 44 ,albo 48)...

Pi0trazy
29.01.13, 22:18
Lampa odpada.

wieloryb
29.01.13, 22:22
Lampa (przynajmniej wiele z dostępnych modeli) daje Ci nie tylko światło. DAje również skuteczne wspomaganie AF. No chyba, że spawarka w E-510 dla Ciebie wystarcza. Ale skoro rozpocząłeś ten wątek - chyba nie...

lookee
29.01.13, 22:27
Własnie zamiast sobie wyobrażać chętnie bym zobaczył więcej fotek z tego kompaktu. Szczególnie w wyższym ISO.
U pana Wonga są zdjęcia na wyższych czułościach. Wg mnie nie jest tak źle. Porównując np do e-pl3 to jest bajka. Jak na kompakt oczywiście.

http://robinwong.blogspot.com/2012/10/olympus-stylus-xz-2-review-seven-collar.html
są nawet sample w pełnej rozdzielczości do ściągnięcia.

Pi0trazy
29.01.13, 22:36
Wątek powstał po obejrzeniu tych zdjęć. Właśnie one mi namieszały.

lookee
29.01.13, 22:40
Wątek powstał po obejrzeniu tych zdjęć. Właśnie one mi namieszały.
Mnie też ;) Ale na zdjęcia natrafiłem przypadkiem w sieci i bardzo mnie zadziwiły. Małe to, robi ładne foty i przede wszystkim głowa nie boli jaki obiektyw dokupić :D

strOOs
29.01.13, 22:45
Fajne, 19 stron wątku, a dyskusja już zahaczyła o wszystkie chyba możliwe wątki :)

Pi0trazy
29.01.13, 22:50
Fajne, 19 stron wątku, a dyskusja już zahaczyła o wszystkie chyba możliwe wątki :)

Wątpię. Nic nie było na temat akumulatora i karty pamięci.

Zapoznałem się z testem obiektywu 17/1,8 na optyczne. Okazuje się, że nie jest on tak rewelacyjny jak jego wysoka cena. 20 mm panas dla Pena to nie to samo co 28 mm w XZ-2 :-(

themoth
29.01.13, 22:58
Albo w takim epl3 :)
zapewne nie dotyczy e-pl1:)

strOOs
29.01.13, 22:59

Zapoznałem się z testem obiektywu 17/1,8 na optyczne. Okazuje się, że nie jest on tak rewelacyjny jak jego wysoka cena. 20 mm panas dla Pena to nie to samo co 28 mm w XZ-2 :-(

Fakt, nie było.

No 20 nie, ale 14/2.5 daje Ci to, co XZ-2 na szerokim. I głębia zbliżona pewnie, i jakość też.

lookee
29.01.13, 22:59
Zapoznałem się z testem obiektywu 17/1,8 na optyczne. Okazuje się, że nie jest on tak rewelacyjny jak jego wysoka cena.
A widziałeś foty testowe pana Wonga? Chyba tak źle nie jest jak testy pokazują. No chyba, że piksele przez lupę oglądasz ;D

themoth
29.01.13, 23:00

jak kupisz 17f1.8 to już nie schowasz drania do kieszeni.

goldiesr
29.01.13, 23:05

Nie ma idealnego zestawu pen+obiektyw, kazde połączenie ma swoje wady i zalety. Jak weźmiesz epl3 i nawet najlepsze szkła, to w słabym świetle nie będzie za dobrze niestety. Ale nie rob błędu i nie patrz tylko na ISO, to najgorsze co można popełnić przy wyborze sprzętu. Pamiętaj też , że jasna stałka do pena nie rozwiązuje problemu słabego światła, nie zawsze pstrykniesz foto na np f1.7, czasem braknie GO, a to pociągnie podbicie ISO, czego nie będziesz potrzebował w kompakcie (czasem w kompakcie wystarczy 800 a dla pena dla tej samej sceny np 3200).
Posiadając juz 1 system na pewno nie pchalbym się w kolejny. Ja koncze juz udzielanie się w tym wątku. Udanego zakupu :)

themoth
29.01.13, 23:14
A widziałeś foty testowe pana Wonga? Chyba tak źle nie jest jak testy pokazują. No chyba, że piksele przez lupę oglądasz ;D
Wong to jest profesjonalista, a zaprezentowane tam zdjęcia zostały zrobione w bardzo dobrych warunkach świetlnych.
Polecam raczej stronę Pana Adama Śmiałka, pokazane fotografie zostały wykonana w dużo bardziej obiektywnych warunkach świetlnych - niestety wychodzą pewne mankamenty małej matrycy i wad optyki użytych kompaktów, jednak niektóre zdjęcia mogą się podobać. A może dlatego że to głównie Kraków. Sam nie wiem...

---------- Post dodany o 22:14 ---------- Poprzedni post był o 22:05 ----------

Nie ma idealnego zestawu pen+obiektyw, kazde połączenie ma swoje wady i zalety. Jak weźmiesz epl3 i nawet najlepsze szkła, to w słabym świetle nie będzie za dobrze niestety. Ale nie rob błędu i nie patrz tylko na ISO, to najgorsze co można popełnić przy wyborze sprzętu. Pamiętaj też , że jasna stałka do pena nie rozwiązuje problemu słabego światła, nie zawsze pstrykniesz foto na np f1.7, czasem braknie GO, a to pociągnie podbicie ISO, czego nie będziesz potrzebował w kompakcie (czasem w kompakcie wystarczy 800 a dla pena dla tej samej sceny np 3200).
Posiadając juz 1 system na pewno nie pchalbym się w kolejny. Ja koncze juz udzielanie się w tym wątku. Udanego zakupu :)
otóż jest
e-pl3 + 20f1.7 ;););), jak nie wierzysz to zapytaj JankoMuzykanta, chociaż nie - on na przekór nie powie Ci prawdy.

Janko Muzykant
30.01.13, 00:41
zapewne nie dotyczy e-pl1:)
Gdybyś bardziej czytał niż pisał, to zauważyłbyś, że w kilku miejscach mówiłem, iż matryce ep1, ep2, ep3, epl1, epl2, epl3 i epm1 praktycznie się nie różnią.
Mówiłem też, że nie jestem związany emocjonalnie ze śrubokrętami, doniczkami na paprotki oraz aparatami, co pozwala mi mówić także o wadach tego, co posiadam.

wad optyki użytych kompaktów, jednak niektóre zdjęcia mogą się podobać. A może dlatego że to głównie Kraków.
W przykładach nocnych pokazałem Londyn, a w pozostałych (jakaś połowa tego: http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm ) nie ma ani jednego zdjęcia z Krakowa. Jeśli chodzi o wady optyki, w przypadku xz jest ich mniej niż w nowych kitach.

jak nie wierzysz to zapytaj JankoMuzykanta, chociaż nie - on na przekór nie powie Ci prawdy.
Zapachniało trotylem z tupolewa...

A tak na marginesie, chyba nie wiesz, że Adam Śmiałek i ja to ta sama osoba :)

piozet
30.01.13, 01:01

To jak Dr. Jekyll and Ms. Hyde :-D !!

---------- Post dodany 30-01-13 o 00:01 ---------- Poprzedni post był 29-01-13 o 23:59 ----------

BTW Uważam kupno XZ-1 za obecną cenę (<1k) za niezły wybór...

cube007
30.01.13, 14:02
Janko - Nocny Londyn w calosci z reki, tak?

Janko Muzykant
30.01.13, 14:04
Janko - Nocny Londyn w calosci z reki, tak?
Tak, bardzo rzadko zabieram ze sobą statyw, tylko jak mam w planach ambitniejsze filmowanie albo zlecenia płatne.

TomekH
30.01.13, 14:56
Chłopaki, fajnie sobie odbijacie piłeczkę, ale obawiam się że Gość który założył ten wątek dalej nie wie co wybrać :grin:. W jednym z pierwszych swoich wypowedzi napisał on, ze używa tylko RAW - wobec tego mogę potwierdzić jedno jako posiadacz XZ-2, że będzie w stanie wyciągnąć dobrą jakość zdjęć przy wysokich czułościach - 1600 na pewno (załączałem wcześniej moje przykładowe zdjęcie z koncertu smyczkowego), a może nawet powyżej, choć mnie się jeszcze nie zdarzyło korzystać z wyższych.

Tak się składa, że w sobotę byłem na pewnej imprezce i obczaiłem pewnien patent z XZ-2. Otóż - półmrok i szybko poruszające się osoby - np. w tańcu - ustawienie AF w tych warunkach trochę trwa (pomijam fakt że wiele aparatów kompatkowych wogóle nie dałoby rady ustawić ostrości) - i tutaj patent - ustawiam AF przy pierwszym zdjęciu, po czym przestawiam dźwigienką na MF - i mam ustawioną ostrość dobrze i parę następnych zdjęć mogę wykonać bardzo szybko bez opóźnienia związanego z działaniem AF. Oczywiście da się to zrobić właściwie każdym kompaktem mającym tryb ręcznego ostrzenia, ale przestawienie z AF na MF z reguły trzeba szukac głęboko po menu, co w takim zastosowaniu wyklucza szybkie wykonanie. A tu - dźwigienka z przodu pod palcem - i działamy.
pozdrawiam

themoth
30.01.13, 15:25
...

tak nisko mnie oceniasz? :cry:
a mieliśmy gadać o aparatach:cry:

---------- Post dodany o 14:25 ---------- Poprzedni post był o 14:12 ----------

To jak Dr. Jekyll and Ms. Hyde :-D !!

---------- Post dodany 30-01-13 o 00:01 ---------- Poprzedni post był 29-01-13 o 23:59 ----------

BTW Uważam kupno XZ-1 za obecną cenę (<1k) za niezły wybór...
SD
niezły wybór to e-pl3 za 1350PLN

Pi0trazy
30.01.13, 19:47
...

Tak się składa, że w sobotę byłem na pewnej imprezce i obczaiłem pewnien patent z XZ-2. Otóż - półmrok i szybko poruszające się osoby - np. w tańcu - ustawienie AF w tych warunkach trochę trwa (pomijam fakt że wiele aparatów kompatkowych wogóle nie dałoby rady ustawić ostrości) - i tutaj patent - ustawiam AF przy pierwszym zdjęciu, po czym przestawiam dźwigienką na MF - i mam ustawioną ostrość dobrze i parę następnych zdjęć mogę wykonać bardzo szybko bez opóźnienia związanego z działaniem AF. Oczywiście da się to zrobić właściwie każdym kompaktem mającym tryb ręcznego ostrzenia, ale przestawienie z AF na MF z reguły trzeba szukac głęboko po menu, co w takim zastosowaniu wyklucza szybkie wykonanie. A tu - dźwigienka z przodu pod palcem - i działamy.
pozdrawiam

Taki myk stosuję również w E-510. Niestety w nim brakuje mi już ISO. O lepszym obiektywie już nie wspomnę. To, że nie ma sensu rozbudowywać tego systemu to nie podlega dyskusji. Lepiej mi wejść w mikro. TomekH miałeś fuksa z zakupem w tej cenie tego XZ-2...

TomekH
31.01.13, 10:18
No sam się trochę obawiałem, czy nie jest to jakiś gorszy egzemplarz, ale jak na razie nic w nim nie szwankuje, a po przeczytaniu testu na Optycznych, mam wręcz wrażenie że ich egzemplarz jest dużo gorszy od mojego :wink:.
A tak z ciekawości - jak wygląda np. iso 1600 z Twojego sprzętu? Podejślij jak możesz.

Pi0trazy
2.03.13, 18:34
No i stało się...

Właściwie powinienem napisać to w wątku "Co sobie kupiliście ostatnio". Jednak chciałem aby ten miał jakąś puentę.

Po wielkich przemyśleniach.
Oczekiwaniach.
Zamówiłem i dotarł do mnie E-PM2 z kitem 14-42. Do tego dodatkowo szkiełko 17mm f1.8.
Co prawda nie testowałem zestawu w miejscach w których mi najbardziej chodziło ale z tego co już zdążyłem wymacać to...
To jest to!
Pozwolę sobie zamieścić parę fotek "tak na szybko".
W późniejszym czasie mam zamiar zabrać obie puszki do jakieś ciemnicy i zrobić niewielkie porównanie. Niewielkie bo praktycznie niema co już porównywać. :-)

824858248682487824888248982490

Teraz muszę ochłonąć.
Oduczyć się odruchu przykładania wizjera do oka.
Przyzwyczaić się do kosmicznej prędkości AF.

nightelf
2.03.13, 18:38
Gratulacje!
Niech dobrze służy :D

themoth
2.03.13, 22:42
No i stało się...

Właściwie powinienem napisać to w wątku "Co sobie kupiliście ostatnio". Jednak chciałem aby ten miał jakąś puentę.

Po wielkich przemyśleniach.
Oczekiwaniach.
Zamówiłem i dotarł do mnie E-PM2 z kitem 14-42. Do tego dodatkowo szkiełko 17mm f1.8.
Co prawda nie testowałem zestawu w miejscach w których mi najbardziej chodziło ale z tego co już zdążyłem wymacać to...
To jest to!
Pozwolę sobie zamieścić parę fotek "tak na szybko".
W późniejszym czasie mam zamiar zabrać obie puszki do jakieś ciemnicy i zrobić niewielkie porównanie. Niewielkie bo praktycznie niema co już porównywać. :-)
...

Teraz muszę ochłonąć.
Oduczyć się odruchu przykładania wizjera do oka.
Przyzwyczaić się do kosmicznej prędkości AF.

świetna decyzja - gratuluję i podziwiam również za decyzję o przekroczeniu budżetu.
na pewno będziesz bardziej zadowolony niż z xz-2,
a jeżeli chodzi o wizjerek, to zawszę będziesz się mógł doposażyć. :)

Janko Muzykant
2.03.13, 23:38
na pewno będziesz bardziej zadowolony niż z xz-2
W perspektywie czasu może być odwrotnie. Faktem jest, że w 80% przypadków zabieram XZ, a w pozostałych - inne aparaty.
Najlepiej byłoby mieć je oba :)

Johny_85
3.03.13, 09:13
Oczywiście to co piszesz Janko Muzykancie to najlepsze wyjście.

Czy XZ-2 czy RX100 (najlepsze wyjście na aparata który mam zawsze przy sobie)....jestem teraz na etapie wybierania aparatu dla żony i pewnie będzie E-PL5 (odchylany ekranik może mieć decydując wpływ na wybór)

Osobiście gdyby XZ-2 był w cenie 1500zł to nawet bym się nie zastanawiał;)

Niestety OM-D czy epl-5 z łatwością do kieszenie kurtki nie włożę

TomekH
3.03.13, 11:37
@Piotrazy, no i cieszę się że się zdecydowałeś i jesteś zadowolony. Myślę jednak że cała dyskusja nie była nadaremno i coś ci pomogliśmy.

themoth
3.03.13, 12:47
@Piotrazy, no i cieszę się że się zdecydowałeś i jesteś zadowolony. Myślę jednak że cała dyskusja nie była nadaremno i coś ci pomogliśmy.
jedno jest pewne - jakby coś było nie tak, to wiesz na kim psy wieszać:)

Pi0trazy
3.03.13, 15:50
Oczywiście, że dyskusja była podstawą przemyśleń.
Oczywiście, że była pomocna.
Oczywiście, że najlepiej byłoby mieć oba aparaty.
Z pewnością E-PM2 w pełni zastąpi mi E-510 co pozwoli mi na jego sprzedaż.
Pewnie z czasem XZ-2 stanieje tak samo jak obecnie XZ-1 w porównaniu do swojej pierwotnej ceny. Wówczas może kiedyś o ile zajdzie taka potrzeba zrealizuje się zamysł posiadania obu tak jak radzi Janko. Ale to tylko wtedy gdy będzie taka konieczność.
E-PM2 jest bardzo mały przez co bardzo mi się podoba. Kitowy obiektyw miałem chwilę zamocowany. Tylko sprawdziłem czy działa. Obecnie cały czas mam na nim 17-tkę.
W każdym razie dziękuje za wszystkie uwagi.

wieloryb
3.03.13, 18:17
Zatem wątek z happy endem. Autor zadowolony. Wujek Olek zadowolony - w końcu kolejny user pozostał w gronie jego wyznawców :)
Ja również podążyłem tą samą drogą, czyli E-510->E-PM2. Kusiły mnie wcześniej poprzednie generacje PENów, ale dopiero teraz - po zastosowaniu nowej matrycy można taką zamianę uznać za w pełni uzasadnioną. Tym bardziej, że niestety cena nowego PENa w dual kicie jest mniej więcej o 2500zł większa, aniżeli używanego zestawu E-510 DK.
Jeżeli jesteś zadowolony z 17-stki, to poczekaj, aż przypniesz 45-tke :) ...

TomekH
4.03.13, 10:52
Pewnie z czasem XZ-2 stanieje tak samo jak obecnie XZ-1 w porównaniu do swojej pierwotnej ceny.

Znając życie stanie się to wtedy, kiedy będzie XZ-3, który będzie pewnie kusił bardziej do zakupu.
pozdrawiam

Pi0trazy
4.03.13, 11:19
Obecnie AF w PENie mnie rozwala i już wcale nie myślę o XZecie.

TomekH
4.03.13, 11:45
Fajnie. Jak zrobisz jeszcze jakieś fajne zdjęcia, podziel się.
pozdr

themoth
5.03.13, 21:42
Obecnie AF w PENie mnie rozwala i już wcale nie myślę o XZecie.
Nie miałeś XZeta więc go tak nie przekreślaj.:)
Dawaj jakieś fotki, poobakamy.

ps82
26.11.13, 01:47
hej, przepraszam ze odkopuje dosc stary watek...
jak na obecna chwile wyglada sensownosc zakupu ZX-2?
aktualna cena za nowa sztuke to: 1299 (mm/saturn)
szukac starego kitowego pena (ktory pewnie zostanie kitowy, bo ceny jasnych szkiel bez defektow sa zaporowe dla kogos kto interesuje sie sprzetem w powyzszym budzecie), czy brnac w kierunku zx2?
cel: swiateczny prezent (max na poczatku grudnia musze zamowic)
docelowy uzytkownik: pani ex fotograf (z wyksztalcenia, wychowana na zenicie, teraz raczej brak czasu i pewnie sprzetu niz checi)
obiekt fotografowania: glownie zwierzeta w ruchu (kot/pies) w kiepsko oswietlonych pomieszczeniach, halach (reszta to dobrze doswietlona przyroda typu gory/morze - tu sobie wszystko poradzi)
a moze jakis inny kompakt jest aktualnie na topie i nie przeraza cena? moze ktos poradzic? z gory dzieki

Darekw1967
26.11.13, 02:36
Witam !

XZ-2 za 1299 zl to bardzo atrakcyjna propozycja.
Jakosc obrazu bardzo wysoka na calym kadrze.

Jasne szklo, poreczne gabaryty i dosc uniwersalny zakres zooma.

Polecam ten aparat bo wart jest tej ceny... Decyzja nalezy do Ciebie...

Pozdrawiam

monstro
26.11.13, 11:57
Podłącze się pod poprzednie pytanie... Jak radzi sobie af w słabo oświetlonym pomieszczeniu, przy poruszających się obiektach? (chodzi mi o dzieci ;-))

Jan_S
26.11.13, 12:59
raczej słabo... jeździ, nie trafia, wyświetla czerwoną ramkę.... można próbować strzelać licząc na dużą głębię ostrości... można też przełączyć na manual, w sumie w ciemnościach chyba najlepsze jeszcze wyjście

monstro
26.11.13, 13:34
Miałam xz-2 tylko przez chwilę w łapkach i właśnie coś takiego się działo, w ciemności nie mogłam złapać ostrości :-(. Jeszcze będę miała okazję, to popróbuję go w innych warunkach...

Darekw1967
26.11.13, 14:43
Witam !

Aby w XZ-2 miec dobrze... z AF w gorszych warunkach oswietleniowych
proponuje unikac dlugich ogniskowych i na wlaczonej lapie blyskowej
wylaczac redukcje drgan.

Takze nie mozna za blisko podchodzic przy dlugiej ogniskowej bo
AF nie zalapie.

XZ-2 da sie fotografowac dzieci ale wymaga to
w kiepskich warunkach oswietleniowych nieco zachodu...

XZ-2 wykonalem mojej coreczce juz wiele fotek... ;)

Zdarza mi sie, ze i... Canon 5D Mark II w kiepskich warunkach oswietleniowych tez ma problemy z AF-em i
nie zawsze trafia w cel.

Pozdrawiam

tymczasowy_
26.11.13, 15:09
Jak XZ-2 ma problemy z AF w kiepskim oświetleniu, to pomyśl o Panasonic LX7 (lu b LX5 jak gdzieś jeszcze jest do kupienia). Mam LX5 i nie narzekam na AF w ciemnych sytuacjach.

TomekH
26.11.13, 16:01
Potwierdzam, na szerokim końcu problemów z AF praktycznie nie ma, ale w przybliżeniu w gorszych warunkach mogą już być.
Ale w XZ-2 jest fajny bajer, jak ustawisz AF, przełączasz dźwignią z przodu na MF i możesz parę zdjęć wykonać po sobie ostrych.
Oczywiście to można zrobić w każdym aparacie, ale w XZ-2 jest to szybkie i proste - jedno przestawienie dźwigni, zamiast szukania po menu itp.

tymczasowy_
26.11.13, 16:07
W LXsie może w trybie MF ustawić za pomocą "linijki" odległość ostrzenia, mając więc tabelę (wykres) hiperfokalnej możesz robić w bezproblemowy sposób ostre zdjęcia z najszybszym na świecie AF :wink: Z resztą tego rodzaju "wspomaganie" na wiele kompaktów.

TomekH
27.11.13, 12:35
Informacja z 43rumors.com o nowym firmware, mającym być jutro:

XZ- 2 , version 1.3
• Improved auto focus on a single subject in low-light conditions .

pozdrawiam