Zobacz pełną wersję : Nowe ploty o nowym korpusie
Strony :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
Pojawiają się informacje o szykowanym przez Olympusa PEN-ie z wbudowanym wizjerem - już na wiosnę - tańszy odpowiednik OM-D :?:
http://www.43rumors.com/ft3-new-pen-with-new-epson-integrated-viewfinder-to-come-in-spring/
byle by był tak solidnie zrobiony jak E-P1 to... aż strach myśleć, ale chciałbym go mieć :)
Może zaskoczą wszystkich wprowadzając model niższy od OM-D (E-P5 ) + model wyżej od OM-D (nowy wizjer, szybsza migawka itd.)
Aaale po co tańszy odpowiednik OM-D z wizjerem?? Z czego wykastrowany? Ze stabilizacji?? Z Pasikonikową matrycą?
Szykowany to miał być korpus współpracujący z "dużymi" szkłami.
OMD nie ma zabardzo z czego wykastrować, przypuszczam, że po kolejnych premierach, E-M5 będzie najprostszym korpusem w tej linii, w kolejnej wersji pewnie poprawią wizjer, może dołożą lampkę (i nie trzeba będzie palnika w kieszeni nosić), może zrobią odchylany ekranik? - możliwości zmian jest jeszcze trochę. To tak jak z E-P1/2/3 każda kolejna coś nowego wnosiła
Linia E-P(x) myślę że też by miała rację bytu. Trochę inna stylistyka, bardziej kieszonkowa :) Ten wystający "pryzmat" w E-M5 czasami przeszkadza... Tak, wiem, linia E-PL(x) już się bardzo zbliżyła do E-P(x) ale... Może właśnie wbudowany wizjer + wyższej jakości wykonanie będzie wyróżniało serię "P"? Do tego takie coś mogłoby by droższe czyli generować większe obroty i zyski
Może zrobią coś w stylu Fuji X-E1? Wtedy pewnie nie byłoby miejsca na 5-cio osiową stabilizację i zostałaby zwykła.
Biorąc pod uwagę, że E-PL2 chodzi po 3 tysiące a OM-D po 4 z groszami to nie bardzo widzę sens takiego aparatu, który w kicie na starcie kosztował będzie pewnie minimum 4 tys.
Tylko w spekulacjach wspomina się o nowym PEN-ie z wizjerem a nie nowym modelu z serii OM-D, wiec jeśli to prawda będzie to coś wyżej niż E-PL2 bo z wizjerem.
---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post był o 12:46 ----------
No coś jest z tym nowym PEN-em pojawiła się informacja że zakończono produkcje E-P3 - czyli jednak E-P5 ?
myślę że jest miejsce na taki aparat, tak jak jest miejsce na czarną i srebrną wersję OMD. jak będzie E-P5 to będzie wybór - stylizacja lustrzankowa bądź dalmierzowa. Technicznie mogą się nawet nie różnić :)
E-P3 już jakiś czas temu został wycofany z produkcji, pod koniec grudnia o ile dobrze pamiętam.
W E-PL5 brakuje mi tej rolki pod kciukiem, to naprawdę wygodny patent i o wiele pewniejszy od kółka.
OM-D można zawsze jeszcze wykastrować z odchylanego ekraniku, albo z czujnika przechylenia.
Wszyscy tak wzdychają za aparatem w stylu dalmierza, ale z celownikiem, a ja coś wątpię czy Olympus takie coś wypuści.
Jednak jak to mawiali starożytni Francuzi, pożyjemy, zobaczymy.
myślę że jest miejsce na taki aparat, tak jak jest miejsce na czarną i srebrną wersję OMD. jak będzie E-P5 to będzie wybór - stylizacja lustrzankowa bądź dalmierzowa. Technicznie mogą się nawet nie różnić :)
Jeżeli Olek wypuści coś, co przypomina GX1, solidny kawał metalu made in japan, z wbudowanym wizjerem, z matrycą OMD, dotykowy ekran niekoniecznie musi być odchylany, to ja bym się na coś takiego skusił.
Gdzieś czytałem o wizjerze od Epsona , coś małego z wizjerem i większą matrycą ( od RX100) byłoby pożądane.
Właśnie ten nowy wizjer Epsona ma posiadać nowy PEN.
Przecież w OM-D jest wizjer od EPSON-a :)
Tak ale to poprzedni wersja w rozdzielczości SVGA a ten jest 2.4 Mpixela ;-)
Rafał Czarny
18.01.13, 18:27
Jeżeli ...dotykowy ekran niekoniecznie musi być odchylany...
Koniecznie musi być odchylany!!! Skośnoocy przyjaciele z Olympusa czytają takie posty, a potem wypuszczają aparaty bez tej funkcji, co mnie doprowadza do szału. ;)
Tak ale to poprzedni wersja w rozdzielczości SVGA a ten jest 2.4 Mpixela ;-)
Byle nie przedobrzyli jak Sony i Fuji :):):):)
Janko Muzykant
18.01.13, 19:43
Ten wystający "pryzmat" w E-M5 czasami przeszkadza...
On jest zupełnie bez sensu i służy tylko udawaniu jakiegoś tam OM cośtam. Wizjer powinien znajdować się w skrajnym kącie (lewym - sorry, lewooczni) i być w linii korpusu - jak w Smienach. I taki korpusik, wielkości jakiegoś epl byłby fajny. Jak dla mnie bez lampy i bez odchyleń.
Mam też patencik dla olka (jakby co - ja wymyśliłem :P ) - ekran 7-10'' z wtyczką do gniazda wizjerów (jak ono się tam nazywa), na kabelku sprężynowym. Na statyw do studia czy na wysięgnik do wideo - bardzo fajna rzecz).
Mam też patencik dla olka (jakby co - ja wymyśliłem :P ) - ekran 7-10'' z wtyczką do gniazda wizjerów (jak ono się tam nazywa), na kabelku sprężynowym. Na statyw do studia czy na wysięgnik do wideo - bardzo fajna rzecz).
Ale do pana serii gh podłączam liliputa, więc gdzie tu odkrycie?
Janko Muzykant
18.01.13, 20:37
Ale do pana serii gh podłączam liliputa, więc gdzie tu odkrycie?
W pełnej integracji - zdaje się, że można tym przenieść sterowanie, w szczególności z dużego monitora dotykowego. Do studia np. fajna rzecz.
Koniecznie musi być odchylany!!!
Każdy ekran jest odchylany, ale większość z nich razem z korpusem.
Chcąc robić coś retro na fali obecnej mody na takie klimaty powinni produkcję jakiegoś modelu przenieść do Rosji. Japońska technologia i ichni dizajn przyprawiony szczyptą legendarnej rosyjskiej dbałości o szczeóły i solidnością stali z Czerepowca to byłoby coś. A do tego wyryte w tym stalowym retro korpusie "олымпус".
Rafał Czarny
18.01.13, 22:02
Niestety, byli przed Tobą. Tacy co podpinali MP4 z wejściem av (np. moja skromna osoba pod odgapieniu od naszego wspónego znajomego Marka), ale byli też tacy, co takie wynalazki sklepowe wymyślili. Nie 7-10 calowe, ale tesh użyteczne.
Janko Muzykant
18.01.13, 22:28
Niestety, byli przed Tobą. Tacy co podpinali MP4 z wejściem av (np. moja skromna osoba pod odgapieniu od naszego wspónego znajomego Marka), ale byli też tacy, co takie wynalazki sklepowe wymyślili. Nie 7-10 calowe, ale tesh użyteczne.
Ojtam, trzeba myśleć jak Apple - jak coś wymyślisz, to znaczy, że nikt przed tobą na to nie wpadł :)
Gadacie tak jakby aparat miał służyć tylko Wam i Waszym ekstremalnym zapotrzebowaniom a weźcie pod uwagę, że to jest aparat z funkcji dla ludu co chce mieć trochę więcej niż aparat w telefonie czy jakiegoś tam głuptaka. Taki aparat ma się podobać, ma być fajny wizualnie i ma mieć fajne funkcje plus pełno bajerów z których większości się nie używa ale bajery zawsze działają tak na nasze ego jak dodatkowe spojlery wizualnie podnoszące moc samochodu hehe :D
Szkoda, że tak późno...
Dlaczego szkoda?
Lepiej późno, niż później jak to ktoś powiedział.
Zresztą na tą chwilę to nic nie wiemy :???:
Dlaczego szkoda?
Bo już nie kupię ;)
Szkoda, że tak późno...
Ano szkoda...
Hmm boję się że nowe EP-5 będzie się różniło od EPL-5 tylko wbudowanym wizjerem i może jeszcze dodadzą nowy, jakże to kreatywny filtr ewentualnie jeszcze jakieś szmery bajery,nie liczyłbym na stabilizację znaną Z OM-D.
Hmm boję się że nowe EP-5 będzie się różniło od EPL-5 tylko wbudowanym wizjerem i może jeszcze dodadzą nowy, jakże to kreatywny filtr ewentualnie jeszcze jakieś szmery bajery,nie liczyłbym na stabilizację znaną Z OM-D.
Jeżeli dodano ja do kompaktu (SH-50) (https://forum.olympusclub.pl/threads/85977-OLYMPUS-STYLUS-Traveller-SH-50), to pewnie wejdzie i do penów...
Całkiem możliwe i różnić się od ON-M-D będzie jedynie wyglądem i ewentualnie brakiem uszczelnień ale za to teoretycznie lepszym wizjerem - więc cena będzie podobna ;-(
Epson uruchomił masową produkcję nowego ekranu LCD do wizjerów elektronicznych.
Podobno ma być on wykorzystany w nowym Olympusie.
Jeśli faktycznie stworzą coś takiego, najlepiej w cenie poniżej OM-D to chętnie kupię.
Czyli nowa zabawka od Olympusa niedługo. W końcu dla kogoś te wizjery produkują ;-)
Może w końcu zdecyduję się na body Olka? :)
Może w końcu zdecyduję się na body Olka? :)
Nie wierzę, zmiana matrycy to zmiana obróbki, prawie jak zmiana systemu....
Nie wierzę, zmiana matrycy to zmiana obróbki, prawie jak zmiana systemu....
Etam :) Szukam czegoś jak NEX6/7 w tym systemie. Albo GX2 (plotkarsko wychodzi, że będzie z wizjerem), albo nowy PEN.
Etam :) Szukam czegoś jak NEX6/7 w tym systemie. Albo GX2 (plotkarsko wychodzi, że będzie z wizjerem), albo nowy PEN.
Ja to bym chciał coś z wizjerem po prawej stronie, dla lewo ocznych :D
Ja to bym chciał coś z wizjerem po prawej stronie, dla lewo ocznych :D
Co chyba Cię jedynie ratują aparaty G3/G5 i najwyższe modele Canona (mają duże odsadzenie muszli ocznej).
Jakoś nikt inny nie pomyślał o tym. Albo "peryskop" w mocowaniu muszli :P
Z dodatkową muszlą VF-2 Olka nie działa tak źle.
Jednak np przy moim Nikonie notorycznie smaruję nosem po ekranie (taka karma).
Z dodatkową muszlą VF-2 Olka nie działa tak źle.
Jednak np przy moim Nikonie notorycznie smaruję nosem po ekranie (taka karma).
No tak, bo VF-2 też ma duże odsadzenie.
Nie wiem czy któryś Nikon ma te sensownie rozwiązane - Canon dopiero w serii 1D/1Ds ....
Nie wiem jak wy, ale ja widzę zuma dla Janko.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/01/003-2.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/585/843/003.jpg)
ps. pod płaszczykiem następca E-P3.
Janko Muzykant
31.01.13, 10:36
Nie wiem jak wy, ale ja widzę zuma dla Janko
Na pewno jasne 40-150 :(
Chyba trza się cieszyć, że w końcu będzie :)
Kiedyś... :-x
Założę się, że następna generacja 14-42 - piąta już by była....
Lepszy "kit" będzie być może z Penem Pro. Albo niestety go nie będzie...
Ale urodzaj A.D. 2013
nowe E
nowe OMG
nowy PEN
nowy XZ
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/01/003-3.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/585/896/003.jpg)
Chyba pierwsze oficjalne potwierdzenie, żę będzie nowy korpus 4/3.
"NEXT E"
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2013/01/003-3.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/585/896/003.jpg)
Nareszcie puścili odrobinę pary o nowym E-korpusie. Jestem nań chętnym, jaki by on nie był...
A mnie interesuje PEN z wizjerem. Chociaż testowałem X-E1 i strasznie mi nie leży wizjer z boku ... Ale to może dlatego, że Fuji mi nie leży ;)
Na tym slajdzie nie widać wizjera.
Za to faktycznie korpus przykryty materiałem wygląda na taki z dużym obiektywem. Chyba nawet większym od 12-50.
Daliby więcej informacji, a nie tak dozują po kawałeczku.
chyba coś przeoczyłem...
co to za obiektyw po lewej? i czy ma to związek z liczbą 14 u góry?
Nareszcie puścili odrobinę pary o nowym E-korpusie. Jestem nań chętnym, jaki by on nie był...
Już się boję ... szczególnie w kontekście plotek o braku lustra ...
chyba coś przeoczyłem...
co to za obiektyw po lewej? i czy ma to związek z liczbą 14 u góry?
Mi to wygląda na m. zuiko 17/1.8
Nic nie napisali o nowym obiektywie.
to po lewej to jest mzd 12
hmm, japońskiego nie znam, ale ta liczba "14" w nagłówku zasugerowała mi że może jakieś 14/1,8 się pojawi...
Na tym slajdzie nie widać wizjera.
W X-E1 też nie widać od przodu wizjera :)
Plotki mówią też coś o jasnym zoomie wypuszczonym do E-P5.
Może faktycznie coś w tym jest?
Plotki mówią też coś o jasnym zoomie wypuszczonym do E-P5.
Może faktycznie coś w tym jest?
To zabawa: kto trafi z ceną "za Janka". Moim zdaniem standard na wejściu będzie za $900, po roku za 850 może 800. Telas dwie $tówy droższy.
To ja obstawiam 3200 zł za standard. Może nieco więcej.
Zależy czy będzie z stałym 2.8 czy nie.
No to może jeszcze się jakoś przemorduję z tym E-30....
T.
Janko Muzykant
7.02.13, 17:12
To ja obstawiam 3200 zł za standard. Może nieco więcej.
Spoko, będzie w cenie plecaczka... :P
Spoko, będzie w cenie plecaczka... :P
Chyba nie myslisz o Olsenie??
Co do napisu z liczba 14 to mniej wiecej znaczy cos jak "po 14 latach rozwoju technologii powstal aparat nowej generacji" :)
T.
Janko Muzykant
7.02.13, 18:18
Co do napisu z liczba 14 to mniej wiecej znaczy cos jak "po 14 latach rozwoju technologii powstal aparat nowej generacji" :)
To nie jest żadne ''czternaście'', tylko chińska litera oznaczająca seks :)
Szkoda że tyle czasu zajęło im to myślenie: wypuścić coś dla 4/3 czy też nie wypuścić.
Byleby tylko nowy korpus nie popierał ostrzenia po fazie bo znowu będę musiał nosić te ciężkie szkła z 4/3 ;-)
Byleby tylko nowy korpus nie popierał ostrzenia po fazie bo znowu będę musiał nosić te ciężkie szkła z 4/3 ;-)
Ja tam bym chetnie ponosil takie 14-35 f/2 :)
Ja tam bym chetnie ponosil takie 14-35 f/2 :)
Trudno Ci sie dziwić, może w parze z 35-100?
Trudno Ci sie dziwić, może w parze z 35-100?
Nieee... Miałem okazję przez jakieś 2 tygodnie pobawić się tym potworkiem i pomimo, że cudne szkło to jednak za dużo noszenia. Dla mnie to 14-35 + 50 + jakiś fajny nowy korpus E-systemu z nową matrycą (najchętniej bez filtra AA) i jestem całkiem happy i (za przeproszeniem) **** na te D600 czy D800 czy inne.
T.
Nieee... Miałem okazję przez jakieś 2 tygodnie pobawić się tym potworkiem i pomimo, że cudne szkło to jednak za dużo noszenia. Dla mnie to 14-35 + 50 + jakiś fajny nowy korpus E-systemu z nową matrycą (najchętniej bez filtra AA) i jestem całkiem happy i (za przeproszeniem) **** na te D600 czy D800 czy inne.
T.
I tego się nam amatorom trzeba trzymać.
tymczasowy_
8.02.13, 17:01
Jeżeli Olek wypuści coś, co przypomina GX1, solidny kawał metalu made in japan, z wbudowanym wizjerem, z matrycą OMD, dotykowy ekran niekoniecznie musi być odchylany, to ja bym się na coś takiego skusił.Podpisuję się pod tym, i dorzucam wbudowaną lampę i stopkę pod lampkę zewnętrzną. Sony potrafił to zrobić w NEX-7/6 to i Olek powinien.
Jak dla mnie może być plastic - fantastic jak NEX-6, byleby ceną nie zabijał (plastikowego NEX-3 użytkuję ponad 2 lat i znamion używania na jego plastiku nie widać, a cena jego nabycia, czyli 999zł w komplecie z E16 jest jednym z milszych wspomnień).
Podobno nowy korpus zostanie pokazany w czerwcu:
http://www.43rumors.com/ft3-e-p5-to-come-in-june/
Tyle czekania ;-(
---------- Post dodany o 11:25 ---------- Poprzedni post był o 10:58 ----------
Ale pojawiają się też informacje że Olympus skupi się tylko na m4/3 rezygnując nie tylko z rozwoju 4/3 ale i serii aparatów kompaktowych :
http://www.swiatobrazu.pl/olympus-bedzie-produkowac-przede-wszystkim-bezlusterkowce-plotki-o-nowej-strategii-28819.html
Może to zaowocować szybszym rozwojem systemu m4/3 ;-) - czyli więcej nowych korpusów m4/3 w najbliższym czasie ;-)
Uważam, że nie ma potrzeby żeby nowe aparaty były często pokazywane. Ważniejsze, żeby te które będą były coraz lepsze.
Jakość, a nie ilość się liczy!
Podobno nowy korpus zostanie pokazany w czerwcu:
http://www.43rumors.com/ft3-e-p5-to-come-in-june/
Najlepsze jest to co pod tekstem:
Rumors classification explained (FT= FourThirds):
FT1=1-20% chance the rumor is correct
FT2=21-40% chance the rumor is correct
FT3=41-60% chance the rumor is correct
FT4=61-80% chance the rumor is correct
FT5=81-99% chance the rumor is correct
Prawdziwa "tabela ryzyk" :-P
HrabiaMiod
13.02.13, 16:35
T.
W czym będzie to lepsze od D600 czy D800, mające najlepsze w tej chwili matryce na rynku?
W czym będzie to lepsze od D600 czy D800, mające najlepsze w tej chwili matryce na rynku?
chyba nie o to chodzi , aby było lepsze od D600 , czy Dxxx
niech bedzie lepsze od E30/E5 , uzytkownicy systemu 4/3 bedą w skowronkach :)
Jeżeli cokolwiek ma się pojawić w tym półroczu, to strategia jest dograna, a urządzenie na pewno istnieje przynajmniej w wersji alfa, więc gdybanie już nie ma sensu - pozostaje czekać, używać tego co się ma i cieszyć się dalej fotografią :)
Robert1983
13.02.13, 19:22
chyba nie o to chodzi , aby było lepsze od D600 , czy Dxxx
niech bedzie lepsze od E30/E5 , uzytkownicy systemu 4/3 bedą w skowronkach :)
Nie ważne, że gorsze - ważne, że E? ;)
Ja bym tam chętnie zmienił na lepszy sprzęt - tylko kaski brak, a to co mam w sumie działa...
Nie ważne, że gorsze - ważne, że E? ;)
Ja bym tam chętnie zmienił na lepszy sprzęt - tylko kaski brak, a to co mam w sumie działa...
Jak masz duży set obiektywów (150/2., 90-250, 50-200SWD i podobne) to wolisz lepszą puszkę niż wymianę "sposobu pracy".
No ja nie mam dużego setu obiektywów, kit i 50 f/2, lampę systemową i 3 szkła ze starego OMa. Po prostu lubię Olympusa.
D600 - brudzi sobie sam matrycę więc podziękuję. D800 za droooogi. Zakładam, że jak się pojawi coś nowego w E-systemie to i tak będzie tańsze i to sporo od takiego D800.
Może jakbym PRACOWAŁ i ZARABIAŁ na fotografii to bym się nie wahał, ale tak... luz.
T.
No ja nie mam dużego setu obiektywów, kit i 50 f/2, lampę systemową i 3 szkła ze starego OMa. Po prostu lubię Olympusa.
D600 - brudzi sobie sam matrycę więc podziękuję. D800 za droooogi. Zakładam, że jak się pojawi coś nowego w E-systemie to i tak będzie tańsze i to sporo od takiego D800.
Może jakbym PRACOWAŁ i ZARABIAŁ na fotografii to bym się nie wahał, ale tak... luz.
T.
No D800 to jest sprzęt do pracy. D600 w teorii amatorski, ale 6000-7000zl w Polsce to jednak półka bogatszego amatora / profi.
Ja do dzisiaj widuję dużo reporterów z 30/40/50D, więc aż tak na puszce zawodowcom nie zależy...
No D800 to jest sprzęt do pracy. D600 w teorii amatorski, ale 6000-7000zl w Polsce to jednak półka bogatszego amatora / profi.
Ja do dzisiaj widuję dużo reporterów z 30/40/50D, więc aż tak na puszce zawodowcom nie zależy...
Widziałem D800 i D600 , oba wymagają także wymiany szklarni, więc to i dla fanów Nikona jakby zmiana systemu. Jak komu potrzeba, to taki skok zrobi. Sądzę ,że wielu pozostanie na D700 lub cropie.
Gdybym pracował w reklamie, żył z moich krajobrazów, lub miał taki fun może zdecydowałbym się na ten krok, ale tak to po co.
Potrzebuję sprawnego AF w korpusie E-systemu do moich dużych szkieł. To w pełni by mnie satysfakcjonowało , z matrycą o parametrach tej z E-M5.
ale gdybamy tu o korpusie 4/3 czy micro 4/3 . Jeśli to drugie to porównanie do D800 / D600 jest dziwne
Z Twoich krajobrazów dałbyś sobie radę zarabiać z OMD - powyżej 10Mpix to potrzeba mało komu. A3 się robi często z 6-7MPix...
ale gdybamy tu o korpusie 4/3 czy micro 4/3 . Jeśli to drugie to porównanie do D800 / D600 jest dziwne
O wszystkich - ma być nowy Pen za EP-5, 2x E- duże i nowy OM-D co najmniej... Pewnie będą też spadkobiercy EP-L i EP-M... Ma być też poprawiony AF z dużymi szkłami, tak na prawdę dla mnie to wszystko jedno w którym korpusie, najlepiej we wszystkich.
Teraz z kolei pojawiła się plotka, że nowy korpus może jednak nie mieć wbudowanego wizjera :|
Dobrą wiadomością z kolei byłby nowy wizjer zewnętrzny, może kompatybilny z starymi penami?
Podejrzewam, że sporo osób będzie zawiedziony jeśli faktycznie E-P5 nie będzie miał wizjera ala dalmierz.
Wyświetlacz zapewne nieruchomy. Szkoda, lepiej kupić E-PL5. Ciekawe jaką cenę wymyślą za E-P5?
Czy lepiej, to zobaczymy jak w końcu aparat wyjdzie :D
Teraz to tylko spekulacje i plotki.
Cena powinna być większa od E-Pl5, mniejsza od OMD :wink:
skoro ma być pozbawiony ruchomości wyświetlacza i wizjera, to co będzie uzasadniało cenę wyższą od ceny E-PL5?
Marketingowcy coś znajdą.
Choćby ta rolka :wink:
Poza tym, ma cyfrową poziomicę, czego brak E-PL5 i niższym modelom. A ta poziomica akurat mi się bardzo przydaje.
Mogliby dać też podwójne gniazdo SD, ale to akurat tylko moje marzenie.
Nic to, czekam na GX2 zatem ;)
Jest kolejne potwierdzenie o braku wizjera oraz informacja o prawdopodobnej cenie: z kitem około 1000$
http://www.43rumors.com/ft5-new-e-p5-coming-soon-and-definitely-has-no-viewfinder-price-close-to-1000/
czyli wyjdzie taki E-M5 ale:
- bez wizjera,
- mniejszy, lżejszy,
- z czymś tam lepszym np. ISO,
- w podobnej cenie
Janko Muzykant
5.03.13, 12:04
Gdybacie sobie w oparciu o życzenia, a wystarczy zobaczyć, jak to było do tej pory i spokojnie można założyć, że nowy pen będzie wyposażony we wszystko, co już jest i nic ponadto. Wychodzi zatem typowe ep: rolki, pstryczki i body. Może jakiś programowy gratis w stylu nowych filtrów itp, może ciekawa stylizacja wykończeniowa. Bardzo wątpię, żeby znalazła się tam nowa stabilizacja, ona potrzebuje miejsca, a to się kłóci z korpusami ep.
No, ale może się mylę :)
Zawsze coś tam było dołożone:
E-P2 - złącze akcesoriów
E-P3 - lampa + dioda wspomagania AF (co do tego drugiego nie mam pewności)
Tak więc sądzę że E-P5 jeśli się pojawi to nie będzie tylko modernizacją E-P3 o lepszą matrycę... no chyba że Olympus postanowił że kolejne bajery zostawi sobie dla kolejnych modeli....
Skoro w przypadku Pena ma być jak zawsze to ja bym się skupił na coraz mniej nieśmiałych plotkach o nowym Panasie G-7. Trochę dziwne, że tak wcześnie - ale z drugiej strony G5 to trochę dziwny model - jedno z lepszych body w swojej klasie z bardzo anachroniczną matrycą, więc może mózgi od zarabiania stwierdziły, że trzeba powalczyć o więcej okruchów z tortu. Inna sprawa, że znając pokręcony w swym racjonalizmie mental mózgów od dorabiania na okruchach to ten G7 może mieć lepszą matrycę wziętą z GH3 ale funkcjonalność gorszą od G3(w końcu trzeba jeszcze wypchnąć G5 z magazynów).
E-P5 mógłby też mieć jakieś uszczelnienia, nie pogniewałbym się :)
Mam też nadzieję na jakieś nowe szkło. Może w końcu lepszy standard?
Choć podejrzewam, że ten lepszy standard to raczej z nowym OMD, niż z PENem.
Wizjer mógłby mieć blokadę i możliwość odchylenia w dwóch kierunkach.
i przez dwa miesiące - do maja - mogłoby być minimum 15 stopni na dworze :wink:
i przez dwa miesiące - do maja - mogłoby być minimum 15 stopni na dworze :wink:
na polu ;)
skoro ma być pozbawiony ruchomości wyświetlacza i wizjera, to co będzie uzasadniało cenę wyższą od ceny E-PL5?
Coś wymyślą, nie martw się, np.:
"Nowe dramatyczne filtry".
Jeszcze mniejsza obudowa,
Jeszcze wyższe ISO.
Nowy jeszcze lepszy i mniejszy 14-42mm F/4-6,3
"jeszcze prostsza obsługa" - 5 guzików - on/of, podgląd zdjęcia, nagrywanie filmów, pstryk i "wyślij na Facebooka"
Coś wymyślą, nie martw się, np.:
"Nowe dramatyczne filtry".
Jeszcze mniejsza obudowa,
Jeszcze wyższe ISO.
Nowy jeszcze lepszy i mniejszy 14-42mm F/4-6,3
"jeszcze prostsza obsługa" - 5 guzików - on/of, podgląd zdjęcia, nagrywanie filmów, pstryk i "wyślij na Facebooka"
Przez Ciebie będę miał koszmary... :D
Skoro w przypadku Pena ma być jak zawsze to ja bym się skupił na coraz mniej nieśmiałych plotkach o nowym Panasie G-7. Trochę dziwne, że tak wcześnie - ale z drugiej strony G5 to trochę dziwny model - jedno z lepszych body w swojej klasie z bardzo anachroniczną matrycą, więc może mózgi od zarabiania stwierdziły, że trzeba powalczyć o więcej okruchów z tortu. Inna sprawa, że znając pokręcony w swym racjonalizmie mental mózgów od dorabiania na okruchach to ten G7 może mieć lepszą matrycę wziętą z GH3 ale funkcjonalność gorszą od G3(w końcu trzeba jeszcze wypchnąć G5 z magazynów).
Nosz kurna, nie daruje im tego. Poproszę o G5 z matrycą od GH3 !!!
Wątpię żeby E-P5 miał jeszcze mniejszą obudowę.
Od tego jest E-PM.
Przynajmniej taką mam nadzieję :D
Wystarczy ze w obudowe ep-2 ,wloza nowa matryce jak dla mnie ,pozdr
Będzie tańszy od OMD, bo nie będzie miał EVF, ale droższy od e-pl5 bo będzie się go lepiej trzymało i więcej funkcji będzie w guzikach na wierzchu. Pewnie i materiałów lepszych użyją. A skoro mamy koncert życzeń to ja bym chciał duży wyraźny LCD w jakichś normalnych proporcjach, najlepiej odchylany i cieńszy od tego co dotąd :) To już pewnie wystarczy żeby wcisnął się w "lukę" pomiędzy omd a e-pl5, ale może jeszcze jakiś bajerancki bajer dorzucą, Wi-Fi czy inną głupotkę.
Czyli to prawie pewne ,że nie będzie wizjera...no cóż szkoda. Być może nowy Pen będzie miał uszczelniany korpus,lepszy grip,może lepszy wyświetlacz o normalnych proporcjach(tak aby boki nie zostawały czarne) a może Olympus zmieni serię Epx na coś typu Panasonica GHx i ta seria byłaby nastawiona na filmowanie? Mało możliwe chociaż,byłoby miło :) . Co jeszcze bym j chciał? Na pewno przydałaby się opcja wyboru plików Raw o mniejszej rozdzielczości tak 10mpx lub 8mpx byłoby idealnie do niedzielnego cykania ;)
Nic nie jest pewne, to tylko plotki.
a coś o E7 wiadomo? przewidują premierę na fotokinie? pozdrawiam.
Tak się zastanawiam - komu powinno zależeć na nowym korpusie?
Nam? czyli klientom? może troszeczkę tak - wszak wiadomo, człowiek się do marki przyzwyczaił, ma jakieś elementy systemu, chciałoby się więc żeby system się rozwijał i żeby coraz lepszy sprzęt był w obrębie tego systemu dostępny.
Ale z drugiej strony - zakup aparatu to nie ślub że trzeba do końca życia... przecież, jak się pojawi ciekawsza oferta u konkurencji zawsze można przeskoczyć, na odsprzedaży starego systemu wprawdzie się straci ale... Jak tak patrzę na oferty NEXów czy NXów... Jak się mądrze głową ruszy to można mieć system nie gorszy względem jakości zdjęć niż EPL5/E-PM2 a dużo tańszy...
Potencjalny E-P5 też nie będzie miał łatwo... Przede wszystkim będzie musiał konkurować z Fuji. Tak, X-E1 odstaje trochę względem AF ale jak w kolejnej generacji zastosują tę matrycę z X100s to może być ciekawie. Bardzo ciekawie.
Zresztą sam X100s... Niby obiektyw na stałe - fakt, poniekąd wada, ale... (tu dygresja osobista) przez długi czas używałem E-P1 wyłącznie z 20/1,7. To był taki wdzięczny i poręczny system... taki X100 s byłby godnym następcą tamtej parki. Niby trzeba nań wydać 5 koła, ale patrząc na ceny E-PL3 + 17/1,8 + VF3 wyjdzie więcej...
Tak więc, to Olympusowi powinno zależeć na nowym korpusie. I to powinien być taki korpus, żeby klienci byli nim zachwyceni i zadowoleni. Taki żeby był wstanie zaspokoić oczekiwania starych użytkowników ale też i przyciągnąć do systemu nowe osoby... Gdyby zaś jeszcze firma zdecydowała się na sprzedaż w zestawach aparatów z jakimiś bardziej ambitnymi szkłami niż 14-42 czy 17/2,8 to sukces będzie na wyciągnięcie ręki.
I tego sobie i innym Oly-maniakom życzę w spokoju oczekując na nadchodzącą premierę :)
@Jan_S, w pełni się zgadzam - to Olkowi powinno zależeć, i pewno im zależy... business is business. Przed nowymi zabawkami tej marki stoi nie lada wyzwanie i ja tam się cieszę. Odkąd Oly pokazał tę nową matrycę zaczyna mi chodzić po głowie, żeby przesiąść się z E-500 na coś nowego, więc jestem potencjalnym chętnym na jakieś fajne e-p5. Ale muszę przyznać, że retro bajery fuji też są kuszące...
Zaufane źródło i trzeba mu ufać :), gdy mówi, że aparat Cztery Trzecie ma być w tym roku. Nie jest aparat hybrydowy, ale po prostu nowy E-7. Będzie na rynku w drugiej połowie tego roku. Dobra wiadomość dla wszystkich tych co mają i cenią sobie obiektywy 4/3 ZUIKO Digital .
Link i komentarze tutaj:
http://www.43rumors.com/ft4-trusted-source-e-5-successor-coming-for-sure/
Każda firma istnieje po to by przetrwać i tworzy produkty dla konsumentów.
Natomiast nam wmawia się, że potrzebujemy nowych, lepszych zabawek żeby nakręcać produkcję :D
Zaufane źródło i trzeba mu ufać :), gdy mówi, że aparat Cztery Trzecie ma być w tym roku. Nie jest aparat hybrydowy, ale po prostu nowy E-7. Będzie na rynku w drugiej połowie tego roku. Dobra wiadomość dla wszystkich tych co mają i cenią sobie obiektywy 4/3 ZUIKO Digital .
Link i komentarze tutaj:
http://www.43rumors.com/ft4-trusted-source-e-5-successor-coming-for-sure/ (http://www.43rumors.com/ft4-trusted-source-e-5-successor-coming-for-sure/)
o! i to jest dobra wiadomość :-) dzięki!!!
Dobra tylko raczej duza ostroznoscia w entuzjazmie bym wykazal.
Raz, ze rumorsy jak to rumorsy, chociaz w kazdej plotce jest ziarnko prawdy.
Dwa niekoniecznie musi to byc takie lusto jakie znamy do tej pory, sadze, ze to moze byc jakis dziwolag z bagnetem i gabarytami 4/3 ;)
pozdro
to fajnie, jakby właśnie nie było to takie lustro jakie znamy ;-)
to fajnie, jakby właśnie nie było to takie lustro jakie znamy ;-)
Byleby te eksperymenty nie wyszly bokiem, i funkcjonalne to bylo. Bo co mi po nowosci, ficzerach, jak to bedzie srednio dzialalo, lub karkolomnosc zezre przyjemnosc uzywania.
pozdro
Link i komentarze tutaj:
http://www.43rumors.com/ft4-trusted-source-e-5-successor-coming-for-sure/ (http://www.43rumors.com/ft4-trusted-source-e-5-successor-coming-for-sure/)
jagger (https://forum.olympusclub.pl/members/12676-jagger) - zakładając że E-7 się pojawi, jesteś skłonny wydać na niego 7-8 tys. zł?
Kwiecień zaspokoi trochę naszej ciekawości, co do nowego pena:
http://www.43rumors.com/ft5-new-pen-camera-to-be-announced-in-late-april/
a i Panas coś pokaże...
Janko Muzykant
11.03.13, 16:23
Kwiecień zaspokoi trochę naszej ciekawości, co do nowego pena:
A OBIEKTYW???
To chyba jedyny system na rynku, który w wieku lat blisko pięciu wciąż nie ma jasnego, podstawowego zooma do wszystkiego. Kotleciarze czekają! Ja też!!!
A OBIEKTYW???
To chyba jedyny system na rynku, który w wieku lat blisko pięciu wciąż nie ma jasnego, podstawowego zooma do wszystkiego. Kotleciarze czekają! Ja też!!!
Janko, cierpliwi będą nagrodzeni.
Cierpliwości, trzeba wytrwale czekać i może będzie. :-(
jagger (https://forum.olympusclub.pl/members/12676-jagger) - zakładając że E-7 się pojawi, jesteś skłonny wydać na niego 7-8 tys. zł?
interesuje Cię moja sytuacja finansowa?
Myślę, że tu nie chodzi o kogokolwiek sytuację finansową tylko o zdrowy rozsądek.
Fakt, optyka dobra, ale za 4/3 dać więcej niż za FF i nie mieć komfortu małego rozmiaru i niskiej wagi z m4/3, dla mnie i zapewne wielu innych nie do przyjęcia. jagger, szanuję Twoje zdanie i nie chciałem Cię obrażać, jeśli byś tak to odebrał :-)
Przecież u mnie w wątku jest nowy PEN :-P a Wy gdybacie nad jego wyglądem i co ma :-P
Janko Muzykant
13.03.13, 13:43
Fakt, optyka dobra, ale za 4/3 dać więcej niż za FF
A jesteś w stanie przyjąć, że są dziedziny fotografii, gdzie 4/3 ma zalety nad ff? I to nie są wcale dziedziny niszowe, bo np. fotografia produktu. Oczywiście większość pstrykających zawodowo takie rzeczy używa ff, ale tylko dlatego, że tak wypada, tak robił ojciec i dziadek, taki sprzęt kiedyś był najlepszy i że 4/3 dopiero zaczyna być traktowane poważnie z powodu matryc (a zacznie w pełni z chwilą pojawienia się dobrego zooma).
Jednakże dajcie do wycięcia skomplikowany obiekt z ff i z cztery razy mniejszego 4/3 - grafik od razu wskaże wam w czym woli grzebać.
interesuje Cię moja sytuacja finansowa?
nie, nie o to mi chodzi, bo Twoja sytuacja finansowa to Twoja sprawa...
Pytałem tylko, czy Twoim zdaniem będzie sens zakupu takiego aparatu, zakładając że będzie kosztował 7-8 tys. czyli kwotę, która, jeśli popatrzeć na politykę cenową firmy wydaje się realna.
Myślę, że tu nie chodzi o kogokolwiek sytuację finansową tylko o zdrowy rozsądek.
Fakt, optyka dobra, ale za 4/3 dać więcej niż za FF i nie mieć komfortu małego rozmiaru i niskiej wagi z m4/3, dla mnie i zapewne wielu innych nie do przyjęcia. jagger, szanuję Twoje zdanie i nie chciałem Cię obrażać, jeśli byś tak to odebrał :-)
eee tam! ja po prostu odpowiedziałem żartem na żart ;-) pozdro!
Podobno ogłoszenie nowego korpusu będzie tak pod koniec kwietnia, początek maja.
Jeśli korpus będzie fajny, to pod koniec roku zmienię PENa :)
Jesli będzie dostepny dopiero jesienią to za chwilę zrobię wielką wyprz dużego E łacznie ze szkłami. Naprawde, G2 w większości sytuacji sprawdza mi się świetnie.
Żal 12-60 a zwłaszcza 50-200, ale tak rzadko ich używam, że lepiej puścić je do kogos kto zrobi z nich użytek.
Ja dużego 14-35 nie oddam, choćby mi na żywca wycinali...
Janko Muzykant
14.03.13, 15:10
Żal 12-60 a zwłaszcza 50-200, ale tak rzadko ich używam, że lepiej puścić je do kogos kto zrobi z nich użytek.
Powoli łamię się do 12-60. Najprawdopodobniej wyskoczy olkowe 12-35, a dla mnie to za krótko. Widzę, że ten af nie jest jakoś przerażająco wolny. Ważny mi jest równy kadr, do widoczków i reklamy. Tak, że jakby co... :)
50-200 to jednak sobie waży. 40-150 jest bardzo przyzwoity, choć oczywiście trzeba go traktować jak f=7
Ja dużego 14-35 nie oddam, choćby mi na żywca wycinali...
A ja moich ulubionych ZD 12-60 i ZD 50-200 Ta cała optyka mikro poza 20, 25 i 75 się niestety do nich nie umywa poza jasnością.
W 4/3 były jasne zoomy, a nie było jasnych stałek. W m4/3 są jasne stałki, a nie ma jasnych zoomów. Co za ironia... ;)
W 4/3 były jasne zoomy, a nie było jasnych stałek. W m4/3 są jasne stałki, a nie ma jasnych zoomów. Co za ironia... ;)
Raczej co za polityka przemysłowa producenta/producentów...
Mało który producent może sobie pozwolić na wypuszczenie aż tylu nowych obiektywów.
Więc niestety/stety zostaje nam czekać na prawdopodobną premierę jasnego zooma od Olka.
Mało który producent może sobie pozwolić na wypuszczenie aż tylu nowych obiektywów.
Trzeba było nie wypuszczać pięciu wersji ciemnego kita, tylko zamiast nich zrobić jednego jasnego zooma i byłoby po problemie.
Powoli łamię się do 12-60. Najprawdopodobniej wyskoczy olkowe 12-35, a dla mnie to za krótko.
dla mnie też. Jeżeli Olek wypuści obiektyw o dokładnie takim samym zakresie co Pasikonik, to <facepalm>
prawda... sigma 150 pod 4/3 też już chyba nie jest produkowana...
prawda... sigma 150 pod 4/3 też już chyba nie jest produkowana...
Nie jest.... ale mam :D
Z PEN-ami i OMD nie współpracuje niestety
Nie jest.... ale mam :D
Z PEN-ami i OMD nie współpracuje niestety
Puści swoją Leicę 150 Panasonic to nam oczy z oczodołów powypadają od liczenia zer w cenie...
Dziwne trochę, plotki mówią, że nowy korpus będzie sprzedawany z 14-42 lub 17/1.8.
Ani słowa o nowym jasnym standardzie :sad:
Maj się zbliża a premiery brak...
Cichą nadzieję mam - cokolwiek pokażą to i tak to wysoko wycenią :)
W kontekście plotek o nowym OM-D - w końcu cena może się ruszyć i zacząć topnieć. Zima się w końcu poddała - pora i na to ;)
Maj się zbliża a premiery brak...
Cichą nadzieję mam - cokolwiek pokażą to i tak to wysoko wycenią :)
W kontekście plotek o nowym OM-D - w końcu cena może się ruszyć i zacząć topnieć. Zima się w końcu poddała - pora i na to ;)
Do jesieni nie ma pośpiechu...
Ważne by dopracowali współpracę szkieł z 4/3 i wstawiali żadnych pomysłów typu półprzezroczyste lustro jak to od Sony.
Ważne by dopracowali współpracę szkieł z 4/3
Też na to czekam.
Też na to czekam.
Niech się decydują, albo pro w m4/3 albo cos konkretnego w starym systemie ;-) Cena nie gra roli. Jak puszczą coś w dużym 4/3 to mam nagrane odkupienie 35-100 f/2 :) w dobrej cenie. Oł jea!
T.
Niech się decydują, albo pro w m4/3 albo cos konkretnego w starym systemie ;-) Cena nie gra roli. Jak puszczą coś w dużym 4/3 to mam nagrane odkupienie 35-100 f/2 :) w dobrej cenie. Oł jea!
T.
Nie ma to jak być przygotowanym na każdą sytuację...
Mnie by pasowało jak by się pojawił korpus na kształt Sony NEX-6.
Atrapa pryzmatu mi do niczego nie jest potrzebna.
A i żeby jeszcze dodali czujniki do fazowego AF na matrycy.
Mnie by pasowało jak by się pojawił korpus na kształt Sony NEX-6.
Atrapa pryzmatu mi do niczego nie jest potrzebna.
A i żeby jeszcze dodali czujniki do fazowego AF na matrycy.
Ja ciągle liczę na cokolwiek wielkości E-30, albo E-620, czy choćby w deseń GH3. Z otwartymi ramionami przywitałbym E-50 z tą matrycą z E-M5 :)
T.
PS. W ogóle co za problem? :wink: wsadzić te bebechy w starą obudowę i dołożyć/zostawić mechanizm lustra i by było. Pewnie spooooro ludzi by to kupiło (ze starego systemu 4/3).
PS. W ogóle co za problem? :wink: wsadzić te bebechy w starą obudowę i dołożyć/zostawić mechanizm lustra i by było. Pewnie spooooro ludzi by to kupiło (ze starego systemu 4/3).
Jest i to spory problem, może inaczej nie problem a proces przedprodukcyjny Pomijam kwestie pierwszych badań nad przydatnością i czy będzie zapotrzebowanie na dany asortyment ale sam proces produkcji to nie jest takie hop siup. Trzeba coś zaprojektować, zbudować prototyp, przetestować gdzie okaże się, że coś nie gra i trzeba dalej przeprojektować. Trzeba zgrać dostawców komponentów, którzy też muszą często pod dane zamówienie tworzyć oddzielny proces produkcji, trzeba przeprojektować linie produkcyjne lub zamówić nowe. A w trakcie lub potem mamy jeszcze logistykę, reklamę, marketing i kilkanaście innych rzeczy. Tak się wydaje, że to jest raz dwa ale to trochę trwa i pochłania ogromne pieniądze więc firmy dobrze się dwa razy zastanowią zanim zaczną coś produkować. Pochłania to ogromne nakłady a i tak nie ma gwarancji, że się zwróci :)
Pewnie spooooro ludzi by to kupiło...
Nawet w czasach świetności systemu 4/3 nie były to aparaty cieszące się popularnością, a co dopiero teraz, gdy większość zatwardziałych fanów marki opuściła już pokład. Żaden korpus 4/3 nie ma szans choćby nawet na pokrycie jego kosztów produkcji - może co najwyżej przynosić Olkowi same straty. Jego produkcja, o ile taka będzie, będzie pewnie mocno limitowana (drogo i mała podaż) i wliczona w wydatki na marketing, bo jedyny zysk, jaki może przynieść, to taki, że o marce jeszcze się będzie mówić jako o producencie lustrzanek, tak samo, jak się mówi o Sigmie. A jak się w ogóle nie mówi, to już jest klapa totalna...
...
Błąd logiczny. Jeśli klienci nie potrafili w czasach świetności utrzymać na powierzchni systemu 4/3, to tym bardziej nie zrobią tego teraz. Ewentualna nowa puszka 4/3 będzie wynikiem decyzji politycznej, a nie ekonomicznej. To nie będzie korpus zrobiony po to, żeby się dobrze sprzedawał, bo Olek raczej chciałby zapomnieć o dużym 4/3.
Tym bardziej, że rynek lustrzanek się kurczy i jest zdominowany przez dwóch producentów a rynek bezlusterkowców rośnie gdzie Olek ma bardzo pokaźną część tortu i będzie go pilnował i starał się uniknąć poprzednich błędów. A ponad to postęp techniczny idzie do przodu i wcześniej czy później lustrzanki staną się czymś takim jak analogi czyli dla tych co chcą się w to pobawić :). Więc po co mieliby stworzyć lustrzankę? Dla samej ideologii? Wiecie co? Na ich miejscu to miałbym w 4 literach duże 4/3 z lustrzankami i pieniądze przeznaczył na rozwój bezlusterkowców i szukaniu nowych alternatyw fotografii. A co do głosów, że sporo ludzi ma szkła do dużego 4/3 to można odpowiedzieć, że równie pokaźna ilość jak nie większa ma szkła do sytemu OM i też powinni dla nich coś zrobić :). Co najwyżej zrobią Wam dużego bezlusterkowca wielkością przystosowanego do łapy górnika z możliwością w miarę płynnego podpięcia dużego 4/3 abyście mieli coś na otarcie łez :). No sorry bardzo ale taka prawda a Wy takiego tasiemca serialowego uskuteczniacie na temat dużego 4/3 w kilku wątkach :)
Tym bardziej, że rynek lustrzanek się kurczy...
Podasz jakies zrodlo tych rewelacji, czy pozostanie to twoja tajemnica?
Tym bardziej, że rynek lustrzanek się kurczy i jest zdominowany przez dwóch producentów a rynek bezlusterkowców rośnie gdzie Olek ma bardzo pokaźną część tortu i będzie go pilnował i starał się uniknąć poprzednich błędów. A ponad to postęp techniczny idzie do przodu i wcześniej czy później lustrzanki staną się czymś takim jak analogi czyli dla tych co chcą się w to pobawić :). Więc po co mieliby stworzyć lustrzankę? Dla samej ideologii? Wiecie co? Na ich miejscu to miałbym w 4 literach duże 4/3 z lustrzankami i pieniądze przeznaczył na rozwój bezlusterkowców i szukaniu nowych alternatyw fotografii. A co do głosów, że sporo ludzi ma szkła do dużego 4/3 to można odpowiedzieć, że równie pokaźna ilość jak nie większa ma szkła do sytemu OM i też powinni dla nich coś zrobić :). Co najwyżej zrobią Wam dużego bezlusterkowca wielkością przystosowanego do łapy górnika z możliwością w miarę płynnego podpięcia dużego 4/3 abyście mieli coś na otarcie łez :). No sorry bardzo ale taka prawda a Wy takiego tasiemca serialowego uskuteczniacie na temat dużego 4/3 w kilku wątkach :)
ufff
całe szczęście , ze doczytałem - "Mieszka w: Łódź"
więc są małe szanse , że jesteś decyzyjny w O !! :)
Sony już dostało tak w tyłek, że może być trudno przewalczyć decyzje czysto polityczne.
Ciekawe w jakim stopniu będzie maczało palce w m4/3...
Myślicie, że w (dalszej) przyszłości będą chcieli zbliżyć do siebie NEXy i ten system?
Czy raczej skupią się na wykorzystaniu patentów w obu miejscach?
A jednak nadzieja na lustrzankę niech wiecznie żywa będzie:grin:.
Ja mam łapy górnika...............:grin:
A jednak nadzieja na lustrzankę niech wiecznie żywa będzie:grin:.
Ja mam łapy górnika...............:grin:
Chyba nie brakuje "górniczych" lustrzanek na rynku :)
Tylko Olek i może kiedyś ja coś...........bo trzeba mieć nadzieję:grin:
Nawet w czasach świetności systemu 4/3 nie były to aparaty cieszące się popularnością, a co dopiero teraz, gdy większość zatwardziałych fanów marki opuściła już pokład. Żaden korpus 4/3 nie ma szans choćby nawet na pokrycie jego kosztów produkcji - może co najwyżej przynosić Olkowi same straty. Jego produkcja, o ile taka będzie, będzie pewnie mocno limitowana (drogo i mała podaż) i wliczona w wydatki na marketing, bo jedyny zysk, jaki może przynieść, to taki, że o marce jeszcze się będzie mówić jako o producencie lustrzanek, tak samo, jak się mówi o Sigmie. A jak się w ogóle nie mówi, to już jest klapa totalna...
"Święte słowa" :)
Popieram i pozdrawiam.
Ważne by dopracowali współpracę szkieł z 4/3 .
dopracują :)
coś musi obsługiwać szkła leżące w magazynach i robione do 4/3
Na korpus z 4/3 bym nie liczył. Na kopiowanie konstrukcji typu 90-250 pod u4/3 też bym nie liczył
najrozsądniejsze co można zrobić to pełna współpraca starych szkieł z nową puszką
bo zyska sprzedaż nowej puszki i starych szkieł
Na korpus z 4/3 bym nie liczył. Na kopiowanie konstrukcji typu 90-250 pod u4/3 też bym nie liczył
najrozsądniejsze co można zrobić to pełna współpraca starych szkieł z nową puszką
bo zyska sprzedaż nowej puszki i starych szkieł
Witam. Jesteś pewien, że rzeczywiście leżą te szkła w magazynach fabrycznych? Może tylko w nielicznych sklepowych?
Też wypatruję E 7 żeby nie było.
Pozdrawiam. romeq
Witam. Jesteś pewien, że rzeczywiście leżą te szkła w magazynach fabrycznych? Może tylko w nielicznych sklepowych?
Pozdrawiam. romeq
a sądzisz, że wszystkie szkła po 25 koła zostały wyprzedane ? czy może są robione na zamówienie ?
W magazynach muszą być skoro są w cenniku firmy :)
Pozdrawiam. romeq
wystarczy wejść na stronę Olympus USA. Wszystkie szkła 4/3 są dostępne i nie ma podziału na High Grade... tylko na przedziały cenowe.
Podasz jakies zrodlo tych rewelacji, czy pozostanie to twoja tajemnica?
Jest coś takiego jak sprzedaż wartościowa i ilościowa, które są od siebie zależne ale wcale nie oznacza to zawsze, że wzrost jednej automatycznie przekłada się na wzrost drugiej bo może być odwrotnie. I tak samo kiedy oby dwie wartości wzrastają wcale nie musi się to przekładać na udział procentowy w rynku. :)
ufff
całe szczęście , ze doczytałem - "Mieszka w: Łódź"
więc są małe szanse , że jesteś decyzyjny w O !! :)
"Mieszka w: Łódź" ma o tyle w sobie dobrego, że przylgnęło do tego miasta określenie "czerwone" z racji czego rzadko uprawia się tu gusła i czary ;)
Tutaj mogę z Tobą Dobas trochę polemizować ponieważ na wszystko trzeba spojrzeć z punktu widzenia koncernu dla którego kwoty, które dla nas wydają się niebotyczne dla nich stanowią coś takiego jakby poszli i kupili sobie w kiosku paczkę zapałek :). Druga sprawa to przez ileś lat ciągnęli system 4/3 i mają całe działy planowania i wdrażania produkcji, które to dobierały ilość produkcji szkieł do planowanej sprzedaży korpusów więc nie sądzę aby zalegały im jakieś niebotyczne ilości. Kolejna sprawa, że nawet jeżeli mają na stanie magazynowym ileś tam tysięcy sztuk to raczej liczą to po kosztach produkcji i nawet jeżeli dla nas są to ogromne kwoty to dla nich mogą być to kwoty wiążące się z ryzykiem produkcji i mogą być przeznaczone na straty.
Kilkanaście lat temu czytałem artykuł o pewny facecie , który bodajże na przełomie wieków zaczął produkować jakieś repliki Fordów z lat 50'tych i 60'tych a tylko dla tego, że w jakimś zapomnianym magazynie Forda znalazło się prawie tysiąc bloków silnika czy nawet kompletnych silników z tamtych lat, które grzecznie przeleżały sobie tam ponad 40 lat :)
Ale co się martwić na wszystko odpowiedzi udzieli nam upływający czas :)
Jest coś takiego jak sprzedaż wartościowa i ilościowa, które są od siebie zależne ale wcale nie oznacza to zawsze, że wzrost jednej automatycznie przekłada się na wzrost drugiej bo może być odwrotnie. I tak samo kiedy oby dwie wartości wzrastają wcale nie musi się to przekładać na udział procentowy w rynku. :).....
Coraz bardziej zaczynaja mnie wzruszac twoje historie :mrgreen:
To w koncu znaczy, ze rynek sie kurczy, czy rozszerza? Proste pytanie i odpowiedz takze powinna byc prosta.
Coraz bardziej zaczynaja mnie wzruszac twoje historie :mrgreen:
.
Mam w promocji chusteczki gdzie do każdej zakupionej palety dostajesz 5 kartonów gratis. A po za tym dr Google Ci pomoże :D
Ja bym tak bardzo CzaRmaxowi słuszności rozumowania nie kwestionował. Zwłaszcza że w działaniach Olka w Europie widać podkręcenie marketingu na lezlusterkowce i "zanik" kreowania sytemu 4/3. To spora niekonsekwencja. Zaprzestano produkcji lub promocji E-3 i E-30 a cena E-5 to tylko potwierdza, choć to może tylko tak w Polandii. Z drugiej strony sporo szkieł wciąż jeszcze można kupić do 4/3. Trudno się tu logiki doszukać, ale może to być jakaś "gra" strategiczno- biznesowa podyktowana względami które tak naprawdę znają tylko udziałowcy Olka.
Ale plotki o nowym korpusie w świat poszły...................:grin:
Mam w promocji chusteczki gdzie do każdej zakupionej palety dostajesz 5 kartonów gratis. A po za tym dr Google Ci pomoże :D
No googlowalem i mi wyszlo, ze ssales swojego brudnego palucha i stad te wnioski :mrgreen:
Rynek DSLR'w wzrosl o 18% - skoro to nazywasz "kurczeniem sie", to chcialbym poznac nazwe szkoly, ktora cie tego nauczyla :mrgreen:
Ja bym tak bardzo CzaRmaxowi słuszności rozumowania nie kwestionował....
A jak? Tak troszke tylko, czy tez troszke mniej? :mrgreen:
Sadzisz tak po Olympusie, ktory juz w 2011 mial razem z Panasonikiem ok. 1% udzialy w rynku DSLR, a w 2012 pewnie juz sie zmiescil w granicach bledu statystycznego?
K@czy to ja mam teraz proste pytanie:
jaki jest udział Olympusa w tym 18% wzroście ??:grin:
K@czy to ja mam teraz proste pytanie:
jaki jest udział Olympusa w tym 18% wzroście ??:grin:
0%. Albo jak wolisz mniej niz 0, bo Olympus zanotowal spadek, a nie wzrost sprzedazy DSLR.
6% udzial, ktory Olek mial jeszcze w 2010 rozlozyl sie na pozostalych producentow.
Wystarczajaco prosta odpowiedz?
To wiele wyjaśnia. W Australii np. Olek jest bardzo mało popularny.
Owszem odpowiedź prosta, tylko to jeszcze bardziej utrudnia znalezienie wytłumaczenia na poltykę Olka.
---------- Post dodany o 21:14 ---------- Poprzedni post był o 21:08 ----------
No googlowalem i mi wyszlo, ze ssales swojego brudnego palucha i stad te wnioski :mrgreen:
Rynek DSLR'w wzrosl o 18% - skoro to nazywasz "kurczeniem sie", to chcialbym poznac nazwe szkoly, ktora cie tego nauczyla :mrgreen:
A jaki był wzrost lustrzanek w stosunku do całego rynku foto? I jak ma się wzrost sprzedaży do wzrostu udziałów w rynku? Też to wygooglowałeś?
Panowie - wchodzicie w jakiś straszliwy offtop i przepychanki - a to chyba bez sensu :)
To wiele wyjaśnia. W Australii np. Olek jest bardzo mało popularny.
w Sudanie pewnie też ? :)
Zapewne. Tak napisałem co mi przekazano. Czytuję czasem ten wątek i różne zapowiedzi o nowościach Olka. Tak z ciekawości próbuje połączyć te wszystkie infa w jedną całość i nie wygląda to zbyt zachęcająco co do przyszłości. Ale to tak z...........nudów:grin:
To w koncu znaczy, ze rynek sie kurczy, czy rozszerza?
Dlaczego zakładasz niewspółzachodzenie "kurczenia" i "rozszerzania"?
Wziąłem przed chwilą prysznic i rzuciwszy okiem w lustro, mógłbym przysiąc, że u mnie oba te procesy zachodzą równocześnie w jednym ciele.
A rynek foto jest większy nawet niż moje utyte cielsko, więc tych kurczeń i rozszerzeń może tam być bez liku.
A jaki był wzrost lustrzanek w stosunku do całego rynku foto? I jak ma się wzrost sprzedaży do wzrostu udziałów w rynku? Też to wygooglowałeś?
Tez :) A ty?
Panowie - wchodzicie w jakiś straszliwy offtop i przepychanki - a to chyba bez sensu :)
Zaraz przepychanki - na razie staramy sie znalezc wspolny jezyk, zeby dojsc do jako takich wnioskow, ale opornie idzie, bo najwyrazniej uczono nas roznej matematyki :D
Staram sie traktowac dyskusje powaznie, ale nie bardzo moge, bo kolega Czarmax plecie troche bzdury nie poparte zadnymi konkretami - zatem wnioskuje, ze kolega Czarmax trolluje i chce rozwalic watek, czemu staram sie zapobiec :)
Ale mysle, ze blyskawiczna reakcja administracji na trollowanie (w przeciwienstwie do, mz, gorszych uchybien regulaminowi) w zarodku zgasila ta jego niecna probe i wiecej taka sytuacja sie nie powtorzy :D
Dlaczego zakładasz niewspółzachodzenie "kurczenia" i "rozszerzania"?
Wziąłem przed chwilą prysznic i rzuciwszy okiem w lustro, mógłbym przysiąc, że u mnie oba te procesy zachodzą równocześnie w jednym ciele.
A rynek foto jest większy nawet niż moje utyte cielsko, więc tych kurczeń i rozszerzeń może tam być bez liku.
A tak sumarycznie (zgodnie z definicja nr 4) to po prysznicu sie kurczysz czy rozszerzasz? Mam na mysli oczywiscie caly poprzedni rok :mrgreen:
A wracajac do tematu - gdy wujek Olek zdecydowal sie jednak wypuscic duze body, to mysle, ze w ciagu 2 lat jest w stanie wrocic do poprzednich 6% udzialu w rynku - ale to wszystko oczywiscie zalezy juz tez od innych wlascicieli akcji firmy :)
Pogadamy o trolowaniu za kilka lat hehe :). Wzrost sprzedaży nie jest jednoznaczny ze wzrostem udziałów w rynku a z tego co mi się obiło przez kilka miesięcy kilka wykresów to owszem wzrost jest tylko dynamika sprzedaży dąży raczej do równi. Jak osiągnie już równię to tak sobie na niej będzie a potem sądzę, że będzie zjazd w dół po równi pochyłej.
Pogadamy o trolowaniu za kilka lat hehe :). Wzrost sprzedaży nie jest jednoznaczny ze wzrostem udziałów w rynku a z tego co mi się obiło przez kilka miesięcy kilka wykresów to owszem wzrost jest tylko dynamika sprzedaży dąży raczej do równi. Jak osiągnie już równię to tak sobie na niej będzie a potem sądzę, że będzie zjazd w dół po równi pochyłej.
Nie mam czerwonego pojecia o czym ty teraz gadasz.....
Wyznawca Dr Google pastwi się nad k@czym, bo samemu nie chce sie poszukać?. I Ty nazywasz to chyba bez sensu. To jest bez sensu i do pozamiatania.
Ale cały temat jest o "plotkach na temat nowego korpusu". Plotki - jak wiadomo - mają swoją żelazną logikę i opierają się wyłącznie na faktach, dlatego dyskutowanie na temat plotek wymaga niezwykłej, wręcz naukowej dyscypliny wśród dyskutantów. Ja więc wyrażam nadzieję, że nowy korpus będzie miał możliwość przeglądania netu(w tym Googla). Pożądaną aplikacją będzie też możliwość bieżącego podglądu(np. podczas filmowania)wykresów obrazujących dynamikę sprzedaży lustrzanek względem bezlusterkowców. :-P
Dzarro a pamiętasz telefony z przed dwudziestu lat w porównaniu z obecnymi? No to pewnie za 20 lat aparat pewnie nawet kawę Ci zaparzy w czasie czytania neta oczywiście nie odrywając nawet uwagi od tego co masz focić ;)
a tak z innej beczki -
Czy jest realne (teraz lub w przyszłości) że Olympus zacznie produkować lustrzanki z matrycą większą niż standard 4/3?
Pytam o to, bo zgadzam się z poglądem że lustrzankowy system 4/3 umarł. Nigdy chyba specjalnie popularny nie był (choć kilka konstrukcji było naprawdę zacnych) a teraz po dwu czy trzy letniej absencji na rynku zmartwychwstanie raczej wydaje się mocno nieprawdopodobne.
Zresztą, uważam, że system jest wtedy systemem jeśli oferuje korpusy i obiektywy o różnym stopniu zaawansowania - wprowadzenie samego e-7 nic nie da albo bardzo niewiele...
Z drugiej strony - rynek lustrzankowy trzyma się mocno - robiłem takie zestawienie (https://forum.olympusclub.pl/threads/86642-Statystyki-rynku-fotograficznego) gdzie widać że w 2012-stym wyprodukowano przeszło milion lustrzanek więcej niż w 2011 łącznie lustrzanek i bezlusterkowców.
Czy to Nikon miał reklamę jakiegoś kompaktu "Gdybym był ekspresem do kawy, zrobiłbym Ci kawę nim zdążyłbyś o niej pomyśleć..."? :D Było coś takiego, ale nie pamiętam co ;p
w mojej opinii, rynek DSLR czy bezlusterkowców raczej się nie skurczy, a wręcz przeciwnie, będzie się powiększał, zastąpi częściowo rynek aparatów kompaktowych wypieranych przez telefony komórkowe, a także kamer video. To rynek aparatów kompaktowych zostanie wyciszony przez coraz lepiej wyposażone komórki, a amatorzy z większymi ambicjami pójdą w kierunku bezlusterkowców.
Jeśli można o nowym korpusie, to miałbym życzenie żeby to był korpus z funkcją dzwonienia.
a tak z innej beczki -
Czy jest realne (teraz lub w przyszłości) że Olympus zacznie produkować lustrzanki z matrycą większą niż standard 4/3?
Pytam o to, bo zgadzam się z poglądem że lustrzankowy system 4/3 umarł. Nigdy chyba specjalnie popularny nie był (choć kilka konstrukcji było naprawdę zacnych) a teraz po dwu czy trzy letniej absencji na rynku zmartwychwstanie raczej wydaje się mocno nieprawdopodobne.
Kto wie... może się jeszcze zdziwimy. ;-)
Ziootek1971
17.04.13, 10:55
Czy to Nikon miał reklamę jakiegoś kompaktu "Gdybym był ekspresem do kawy, zrobiłbym Ci kawę nim zdążyłbyś o niej pomyśleć..."? :D Było coś takiego, ale nie pamiętam co ;p
Była taka reklama. Dotyczyła bezlusterkowca Nikon V1
Są na tym świecie rzeczy o których się nie śniło filozofom.
Ergo, można wysunąć wniosek, że jest to możliwe (realne). Jednak prawdopodobieństwo zaistnienia takiej okoliczności, moim bardzo skromnym zdaniem, zdąża do zera.
Janko Muzykant
17.04.13, 18:07
Oby nie. Bo znów się rozpierniczy, jakby nie było skromny potencjał na dwie drogi.
Oby nie. Bo znów się rozpierniczy, jakby nie było skromny potencjał na dwie drogi.
Tu zgoda. Fakt, dzielenie siły na całkiem różne produkty to, przy nie za dużym potnecjale Olka, mógłby być strzał w kolano.
To już zrezygnuje z marzeń o pro-korpusie w 4/3 na rzecz pro korpusu w mikro4/3 :)
T.
Może koledzy z Sony po własnych trudnych doświadczeniach odradzą im ten pomysł ;)
Sony jest kolosem, który musi być wszędzie, na każdym rynku. Jego strategia polega na zalewaniu rynku swoimi produktami w cyklu kilkumiesięcznym, nawet jeśli miałby do tego dopłacać. Olek nie może sobie na to pozwolić.
Może koledzy z Sony po własnych trudnych doświadczeniach odradzą im ten pomysł ;)
Albo oddadzą/udostępnią im bagnet i wtedy Olek by nie musiał startować z systemem od zera.
Tak. Szanse zawsze są... zwłaszcza, jak nie będzie pomysłu na nową do zaprojektowania samemu...
Zawsze może się też okazać np. że taniej jest wrzucić matrycę np. od k-5 APS-C i mieć jednocześnie fajny multi aspect...
... przy nie za dużym potnecjale Olka ...
T.
Kompletnie nie rozumiem tych opinii (ta zacytowna to przykład tylko) o biednym Olympusie, którego nie stać na wiele.
To wielki światowy koncern na rynku optycznym, ale nie tylko optycznym przecież. :)
Kompletnie nie rozumiem tych opinii (ta zacytowna to przykład tylko) o biednym Olympusie, którego nie stać na wiele.
To wielki światowy koncern na rynku optycznym, ale nie tylko optycznym przecież. :)
Eeeeee.... no i....?
Zabraklo wnioskow w twojej wypowiedzi :)
Prawdopodobnie chodziło o coś w stylu "Duży może więcej" (niż nam się wydaje) :D
Bushnell tez jest "swiatowym" koncernem na rynku optycznym, a aparatow nie robi.
Z tej samej serii jest dowcip ze jestem szybki i robię zdjęcia zanim zdążysz o tym pomyśleć, bo jestem Nikon 1 - tak to mniej więcej leciało.
Z tej samej serii jest dowcip ze jestem szybki i robię zdjęcia zanim zdążysz o tym pomyśleć, bo jestem Nikon 1 - tak to mniej więcej leciało.
No tak, i z trybu: AF-C d00pa.. .
W takim razie mówię Wam, jeszcze parę lat i aparat najpierw sam zrobi zdjęcia a potem zaparzy kawę żebyśmy te fotki mogli miło i spokojnie obejrzeć. Kitem do takiego Nikona będzie pewnie wygodny fotel...
Albo też będziesz mógł sobie zamontować aparat w oku. Ewentualnie będzie to aparat w okularach nagrywający wszystko co widzisz.
Już nawet powstaje prototyp okularów Googla. Jeśli połączą to z technologią późniejszego wybrania miejsca ostrości od Lytro, to może być przebój.
Google Glass to ciekawy bajer... Ostatnio się właśnie nad tym zastanawiałem czy to właściwe "bajer", "gadżet", czy może przyszłość. Ekran komputera zawsze przed oczami... Czyżby nasza rzeczywistość zmierzała w kierunku science fiction? Osobiście cholery bym dostał z czymś takim na oczach, ale wierzę że i fani się znajdą. Pytanie tylko jak do tych okularów włożyć fulfrejma? :D
jak do tych okularów włożyć fulfrejma? :D
Albo trzeba się zastanowić co w przyszłości zastąpi dzisiejsza matrycę :)
ale Wy rozważania prowadzicie- toż to science flicton:grin:
Janko Muzykant
18.04.13, 18:34
Google Glass to ciekawy bajer... Ostatnio się właśnie nad tym zastanawiałem czy to właściwe "bajer", "gadżet", czy może przyszłość. Ekran komputera zawsze przed oczami...
W podstawówce (lata osiemdziesiąte) marzyłem o czymś takim. Właściwie to o smartfonie, choć akurat funkcja telefoniczna była najmniej mi wtedy potrzebna (i dostępna wyobraźni). Oczywiście inspiracją były komputerki w stylu TRS-80 Model 100 czy serii miniaturowych Sharpów. Ale tak naprawdę to chciałem mieć okularki z ekranem, żeby przy każdej okazji móc czytać książki w postaci zawieszonego przed nosem tekstu i... jest w końcu szansa :)
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post był o 18:14 ----------
A jeszcze taka ciekawostka z pogranicza foto i komputerów, 15 lat temu (a więc już w erze pecetów), gdzieś w centrum Krakowa (na Tomasza czy na Marka), był sobie zakład foto (a może i jest nadal), specjalizujący się w monidłach ślubnych. Baza danych zdjęć i klientów siedziała w dość rzadkim już wtedy komputerku Commodore Plus/4.
Ciekawe, czy jeszcze ktoś dziś do takich celów używa nie-peceta ani czegoś współczesnego...
..... Baza danych zdjęć i klientów siedziała w dość rzadkim już wtedy komputerku Commodore Plus/4.
Ciekawe, czy jeszcze ktoś dziś do takich celów używa nie-peceta ani czegoś współczesnego...
Moja zona....
Nadal trzyma adresy i telefony calej rodziny w papierowym notatniku....
Janko Muzykant
18.04.13, 21:49
E tam, ja też :)
No to sie przyznam, ze mam w idealnym stanie dzialajace 286..... szukam tylko jeszcze bursztynowego monitorka do niego.... :D
No to sie przyznam, ze mam w idealnym stanie dzialajace 286..... szukam tylko jeszcze bursztynowego monitorka do niego.... :D
Z Herculesem? Ja miałem "full wypas" EGA :)
Z Herculesem? Ja miałem "full wypas" EGA :)
Hercules :) Ale za to juz z dyskiem twardym :) Jeden z pierwszych modeli :)
Takie pancerne bydlę, co się ledwo w zatoce na stacje dysków 5,25" mieści??? Na kontrolerze MFM? :)
T.
Herculesy z bursztynowymi monitorami miałem w szkole, pamiętam że się na nich luminofor w ramki nortona wypalił...
A i był jeszcze jeden demon szybkości 386SX 20MHz z VGA i kolorowym monitorem :-)
Takie pancerne bydlę, co się ledwo w zatoce na stacje dysków 5,25" mieści??? Na kontrolerze MFM? :)
T.
Eeee tam - HDD zajmuje honorowe miejsce na samym srodku obudowy :D Era miniaturowych dyskow nadeszla pozniej - ten jest troche wiekszy :D
Miałem takie cudo 10MB w XT. Fajnie ćwierkało kiedy głowica chodziła i trzeba było parkować głowice przed wyłączeniem ;)
Janko Muzykant
19.04.13, 14:47
trzeba było parkować głowice przed wyłączeniem ;)
Ale wtedy samochodów było mniej i łatwiej było znaleźć parking :)
Olympus PEN E-P5 na początku maja?
http://www.m43.eu/ploty/olympus-pen-e-p5-na-poczatku-maja/
Czytałem, że może wypuszczą też E-PL6.
Byłoby to coś strasznie szybko po niedawnej przecież premierze poprzednika.
Na plus byłaby obniżka cen "starego" E-PL5.
Chyba jednak kupię E-M5, lepsza stabilizacja mnie kusi.
A ****, kicham na te ich wydmuszki! Daliby jakis semi-pro korpus!! :P
T.
Chyba jednak kupię E-M5, lepsza stabilizacja mnie kusi.
Cały czas wierzę, że E-P5 będzie miał 5-osiową stabilizację.
Cały czas wierzę, że E-P5 będzie miał 5-osiową stabilizację.
Ja nie, ale jeśli tak to mam nadzieję, że przyciski będą... WIĘKSZE.
Jak będzie dużo bajerów z OM-D to cena będzie niewiele niższa. Fakt, że Panas im ułatwia życie trzymając się tych starych matryc. Gdyby G6 miał matrycę z GH3 to Olek musiałby się ostro postarać, żeby dać coś konkurencyjnego w podobnej cenie. A tak to tylko może, nie musi...
Polityka Panasonica wydaje się dziwna, ale to chyba nie jest główny konkurent... Myślę że warto obserwować co robią (będą robić) Samsung z Fuji. Ostatnie premiery z obu firm dowodzą że ci producenci bardzo pragmatycznie podchodzą do rynku, poprawiają słabe punkty w swoich konstrukcjach...
Jak tak dalej pójdzie, to może sie wkrótce okazać że część rynku który zdobył Olympus ze swoim m4/3 zostanie podzielona przez Fuji (droższe konstrukcje) i Samsunga (tańsze)...
Przypuszczam że marketingowcy z Olympusa mają niezłą zagwozdkę - co zaproponować by ciagle być w grze, najlepiej jeden krok przed konkurencją, a z drugiej strony jak nie dać za dużo od razu, żeby nie zabić popytu na następne modele...
Ale Sama zaawansowane NXxx docelowo nie jest tanie, po prostu z czasem szybko tanieje. Na stracie NX-20 miał cenę między OM-D a G-5, bliżej tego pierwszego. W przypadku konstrukcji bez wizjera to Olek jednak się broni stabilizacją.
Prócz tego linia OM-D jest bardziej uniwersalna od X Fuji. Cena w tym momencie nie odgrywa aż takiej roli - obie linie są dość drogie.
Jak będzie dużo bajerów z OM-D to cena będzie niewiele niższa.
Ceny już dawno wyciekły, nie chciałem przeklejać bo nyny narzeka, że dużo spamu linkuje, wnioskuję, że za mało tego Żółtego.
Tak czy siak: ty$iak, tyle ma kosztować P5.
Fakt, że Panas im ułatwia życie trzymając się tych starych matryc. Gdyby G6 miał matrycę z GH3 to Olek musiałby się ostro postarać, żeby dać coś konkurencyjnego w podobnej cenie. A tak to tylko może, nie musi...
Matryce Panasa dają inne kolorki i już to robi różnicę, poza tym Oly potrzebuje zaorać i zrobić od nowa "tryb wideo", który teraz imho kuleje. Jeśli to zrobią (nie rezygnując ze stabilizacji 5-osiowej) z chęcią kupię większego P5, pomimo tego, iż mogę mieć D5200 za $699 czy PM2 za $350.
Poza tym, ztc piszą optyczni PM2 daje większą rozdzielczość od M5 (ktoś pamięta dementi francuskiego Olka, że PM2 nie ma filtra aa) czyli jest szansa, że - jak zwykle u Olka - nowsze = lepsze.
G6 mogłoby być lepsze od P5 gdyby miało mar sensor a tak z dwojga złego (brak mar i kolorki "inne od Olka") wolę kolorki Olka.
Ale Sama zaawansowane NXxx docelowo nie jest tania, po prostu z czasem szybko tanieje. Na stracie NX-20 miał cenę między OM-D a G-5, bliżej tego pierwszego. W przypadku konstrukcji bez wizjera to Olek jednak się broni stabilizacją.
Prócz tego linia OM-D jest bardziej uniwersalna od X Fuji. Cena w tym momencie nie odgrywa aż takiej roli - obie linie są dość drogie.
Samsung ostatnio zaczął się cenić - jeszcze rok temu naleśniki (20,30,16mm) można było nabyć za 600zł. a teraz już drożeją.
Ale Sama zaawansowane NXxx docelowo nie jest tanie, po prostu z czasem szybko tanieje. Na stracie NX-20 miał cenę między OM-D a G-5, bliżej tego pierwszego. W przypadku konstrukcji bez wizjera to Olek jednak się broni stabilizacją.
To prawda, ale spadek cen aparatów to jest norma więc nic dziwnego że dotknęło to także NX20. Zresztą ten aparat trochę się źle wstrzelił w rynek - niby baaaaardzo fajna konstrukcja ale jpg z puszki były raczej słabe, poszła fama w świat że Samsung jest szajsung no i się zaczęło.
Z kolei wczoraj u Optycznych widziałem fotki z nowego NX 300 i wreszcie to wygląda dobrze, nawet bardzo dobrze... Nie wiem czy to nowa moatryca, czy też sygnał z niej pozyskiwany jest inaczej obrabiany ale wydaje się (moim zdaniem) że jest duży przeskok jakościowy. Jeśli to zaimplementują do bardziej zaawansowanych puszek to może być ciekawie. Może nie na tyle ciekawie żeby ktoś kto ma m4/3 porzucał go na rzecz Samsunga, ale dla nowych klientów, szukających kompromisu pomiędzy ceną a jakością, może to być atrakcyjniejszy wybór...
Fuji zaś, to zupełnie inna bajka, inna filozofia "aparatu cyfrowego" z aspirującą do miana kultowej matrycą X-Trans i zupełnie odmienną obsługą - choćby widoczną w pierścieniu przesłon na obiektywie, który jest o niebo wygodniejszy i poręczniejszy niż rolki czy pokrętła nastawcze... zresztą co tu gadać, i u nas, na naszym Forum kilka osób wybrało X-E1 zamiast OMD
---
ps. roli stabilizacji bym nie przeceniał, ruchu nie zamrozi... ale fakt, w materiałach reklamowych dobrze się sprzedaje
Przypuszczam że marketingowcy z Olympusa mają niezłą zagwozdkę - co zaproponować by ciagle być w grze, najlepiej jeden krok przed konkurencją, a z drugiej strony jak nie dać za dużo od razu, żeby nie zabić popytu na następne modele...
To proste. Więcej naleśników optycznie na poziomie 20/1.7. Takie, które uzupełniałyby obecne (9 lub 10mm, 50mm) oraz oczywiście droższe szkiełka typu: 6-12/2.8, 150/2.8 macro, czy tani (czytaj f/4) a dobry optycznie ekwiwalent 12-60, brak też w m43 szkła TS, może Samyang? ;)
---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post był o 14:01 ----------
ps. roli stabilizacji bym nie przeceniał, ruchu nie zamrozi... ale fakt, w materiałach reklamowych dobrze się sprzedaje
Mocne.
Fuji zaś, to zupełnie inna bajka, inna filozofia "aparatu cyfrowego" z aspirującą do miana kultowej matrycą X-Trans i zupełnie odmienną obsługą - choćby widoczną w pierścieniu przesłon na obiektywie, który jest o niebo wygodniejszy i poręczniejszy niż rolki czy pokrętła nastawcze... zresztą co tu gadać, i u nas, na naszym Forum kilka osób wybrało X-E1 zamiast OMD
---
Gdyby regulacja przesłony z poziomu obiektywu była taka super wygodna - to wszyscy by ją nadal stosowali, nie uważasz? To pewnie jest fajne rozwiązanie i ma swoje zalety, ale jak ktoś chce robić zdjęcie jedną ręką to może mieć problem.
ale jest cały obszar fotografii statycznej gdzie stabilizacja się przydaje i to bardzo
Gdyby regulacja przesłony z poziomu obiektywu była taka super wygodna - to wszyscy by ją nadal stosowali, nie uważasz? To pewnie jest fajne rozwiązanie i ma swoje zalety, ale jak ktoś chce robić zdjęcie jedną ręką to może mieć problem.
Jest pewien system, który ma obiektywy serii "D" posiadające takowy pierścień przesłony i jednocześnie możliwość jej regulacji z poziomu aparatu...
Gdyby regulacja przesłony z poziomu obiektywu była taka super wygodna - to wszyscy by ją nadal stosowali, nie uważasz?
No, a gdyby chcieć zrobić zdjęcie w ogóle bez użycia rąk, to dopiero byłby problem :D
No, a gdyby chcieć zrobić zdjęcie w ogóle bez użycia rąk, to dopiero byłby problem :D
Mi tylko chodzi o tworzenie mitów, że regulacja przesłony na obiektywie to jakieś niesamowite "łał". Chyba lepiej skupić się na tym, żeby właściwą dla danej kompozycji wartość ustawić - a czy na obiektywie, czy rolką, czy może telepatycznie to już kompletnie nieistotny szczegół. :wink:
Ja nie chcę tworzyć mitów, tylko mam wrażenie, że nastawianie przesłony na obiektywie jest bardziej intuicyjne... Ale nie chcę się na ten temat spierać bo to pewnie sprawa bardzo indywidualna... mnie takie rozwiązanie się podoba...
To nie jest żadne niesamowite "łał", tylko najprostsze i najbardziej intuicyjne rozwiązanie. Obiektywem powinno się sterować z obiektywu: zoom, przysłona, stabilizacja, AF/MF - wszystko tam, gdzie być powinno. Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia dla kompozycji zdjęć. Człowiek ma jednak poczucie komfortu psychicznego, gdy wie, że rzeczy których używa, obsługuje się zgodnie z zasadami logiki :)
Ja nie chcę tworzyć mitów, tylko mam wrażenie, że nastawianie przesłony na obiektywie jest bardziej intuicyjne... Ale nie chcę się na ten temat spierać bo to pewnie sprawa bardzo indywidualna... mnie takie rozwiązanie się podoba...
Jak ktoś całe życie tak ustawiał a potem się przerzucił na aparaty z kółkami to pewnie racja. Jak ktoś zaczął od lustrzanek cyfrowych i kupił EX-1 to pewnie na odwrót. Nie wiem nawet, czy w testach systemu X nie pojawia się dość często taka fraza, że obsługa tych aparatów wymaga "zmiany przyzwyczajeń".
---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 14:59 ----------
Człowiek ma jednak poczucie komfortu psychicznego, gdy wie, że rzeczy których używa, obsługuje się zgodnie z zasadami logiki :)
Komfort to kwestia indywidualna, zwłaszcza psychiczny.:wink:
Zmiana przesłony na obiektywie ma sporo zalet, ale do obługi aparatu jedną ręką to się nie sprawdzi.
W przypadku Fuji, Leiki i innych mniej lub bardziej "bezgripowych" apraratów to i tak nie ma znaczenia, bo trudno je pewnie utrzymać jedną ręką, a wtedy lewa ręką na obiektywie idealnie się sprawdzi do obsługi obiektywu.
Jeżeli aparat ma wygodnego gripa to ja wolę mieć możliwość sterowania z body i obsługi jedną ręką.
Zresztą zoom Fuji już też jest obsługiwany z body.
Zresztą zoom Fuji już też jest obsługiwany z body.
Pierwsze słyszę.
Sorry, jednak ma pierścień.
Pewnie dałoby się to obługiwać z poziomu aparatu, bo raczej nie jest to fizycznie powiązane z przesłoną.
Pewnie, że nie jest mechanicznie powiązany z przesłoną.
Po prostu Fuji ma taką filozofię obsługi.
Samsung też wprowadził do niektórych obiektywów pierścień sterujący (nie tylko przysłoną).
Dla mnie zarówno sterowanie z obiektywu. jak i z body jest wygodne :)
Jak dzarro zauważył, regulowanie przysłony pierścieniem na obiektywie jest intuicyjne, o ile nasza intuicja rodziła się na mechanicznych analogach ;)
Dla mnie to też ma swój urok, ale nie sądzę żeby jednoznacznie przesądzało o tym które rozwiązanie jest "lepsze". Sprytnie natomiast robią w niektórych kompaktach, że pierścień na obiektywie jest wielofunkcyjny. Opcji w aparatach coraz więcej, a miejsca na tylnej ściance nie przybywa. Z kolei schowanie wszystkiego do menu robi zagmatwane menu, więc to rozsądne że coś na tym obiektywie jednak można ustawić.
Rafał Czarny
24.04.13, 22:27
To bez znaczenia IMHO czy przysłona jest obsługiwana pierścieniem na obiektywie czy pod paluchem. Mam (miałem) i takie i takie aparaty. Kwestia przyzwyczajenia, oba rozwiązania są równie wygodne. Problem się zaczyna kiedy używamy jednocześnie obu patentów.
Problem się zaczyna kiedy używamy jednocześnie obu patentów.
Ja używam obu. Pierścienia na obiektywie używam od paru miesięcy, a przyzwyczajenie się do niego zajęło mi 5 minut. Z kolei kółka na korpusie używam od paru lat i jeszcze się do niego nie przyzwyczaiłem.
Janie_S nie idź tą drogą :-)
Rafał Czarny
25.04.13, 07:22
Ja używam obu. Pierścienia na obiektywie używam od paru miesięcy, a przyzwyczajenie się do niego zajęło mi 5 minut. Z kolei kółka na korpusie używam od paru lat i jeszcze się do niego nie przyzwyczaiłem.
No to tylko współczuć, że producenci urządzili Ci takie piekło.
ps. Ja przez większość życia fotograficznego miałem pierścień na obiektywie. Do dziś w jednym z aparatów mam pierścień przysłony i pierścień czasów (fajne rozwiązanie OM).
Przemyślałem i doszedłem do wniosku, że wolę kółka. Można zmieniać podstawowe parametry trzymając aparat jedną ręką. Czasem się to przydaje np. przy strobingu.
Ale suma summarum to dla mnie jeden pimpol.
Nie odczuwam dyskomfortu używając kółek, nie lubię tylko jak obiektywy kręcą się każdy w inną stronę jak Panas z Olkiem na tym samym body. Wiem Olka można przestawić...
Byłoby fajnie gdyby faktycznie dało się jedną ręką pracować, ale niestety Peny mają pokrętła pod kciukiem, więc raczej trzeba sobie przytrzymać aparat (ewentualnie w E-P da się chyba to górne pokrętło obracać). Jak na złość pod palcem wskazującym, który jako jedyny nie trzyma aparatu nie ma nic poza spustem migawki.
Nigdy nie miałem w ręku analoga, ale jakoś zawsze z zazdrością patrzę na korpusy Fuji i niektóre kompakty.
http://www.43rumors.com/
jaki ładniutki :wink:
pozdr