Zobacz pełną wersję : Nowe ploty o nowym korpusie
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
Nie bardzo rozumiem, po co do makro światło 2.0? Za dużą masz przy 2.8 głębię ostrosci? A podniesienie jasności oznacza wzrost średnicy soczewek - czyli wzrost rozmairów, ciężaru i ceny. Coś dłuższego do niż 60 mm makro pewnie by sie przydało, ale raczej wolałbym o jasnosci ograniczonej do 3.5-4, a za to mneijsze, lżejsze i tańsze. Chętnie bym widział w systemie dedykowany obiektyw do ekstremalnych skal - odpowiadający np. Canonowi MP-E65.
Dzisiaj właśnie z ciekawości w sklepie wziąłem do łapy E-M1. Gdy popatrzyłem przez wizjer, to tak jakbym otworzył drzwi do innego świata ;-) Za taki wizjer w E-M5 i za lepszą matrycę dałbym się pociąć ;-)
Najważniejsze chyba, że matryca Panasonica (E-M1) dorównuje jeśli nie przewyższa parametrami tą z Sony (E-M5,10).
123960
Jak zwykle wygórowane nadzieje użytkowników przekroczą zapewne możliwości inżynierów i technologii wytwarzania matryc z tej fabryki. Ja w każdym razie poczekam sobie z E-M5 na kolejną lepszą matrycę od Sony...
Jak zwykle wygórowane nadzieje użytkowników przekroczą zapewne możliwości inżynierów i technologii wytwarzania matryc z tej fabryki. Ja w każdym razie poczekam sobie z E-M5 na kolejną lepszą matrycę od Sony...
...albo od Fuji :)
...albo od Fuji :)Też bym chciał, ale ew. mamy Blackmagic-a, no i nie wiadomo co będą wkładać Chińczycy do Kodaków
... A podniesienie jasności oznacza wzrost średnicy soczewek - czyli wzrost rozmairów, ciężaru i ceny.
Może ktoś kto posiada obiektyw Panasonic 20 1.7 wypowie się odnośnie średnicy soczewek ile wynoszą, 10 czy 15 mm?, czy więcej? bo tak dokładnie nie wiem i nie chodzi mi o średnicę filtrową obiektywu.
Fuji ma matryce od Sony.
Chcesz powiedzieć, że Sony zmonopolizowało rynek matryc? Przeciez X-Trans to nie tylko soft...
Może ktoś kto posiada obiektyw Panasonic 20 1.7 wypowie się odnośnie średnicy soczewek ile wynoszą, 10 czy 15 mm?, czy więcej? bo tak dokładnie nie wiem i nie chodzi mi o średnicę filtrową obiektywu.
Przednia soczewka ma średnicę około 18mm (zmierzyłem na szybko zwykłą linijką). :wink:
Chcesz powiedzieć, że Sony zmonopolizowało rynek matryc?
Chyba już dawno.
Przeciez X-Trans to nie tylko soft...
To tylko zmieniona kolejność filtrów RGB.
Przednia soczewka ma średnicę około 18mm (zmierzyłem na szybko zwykłą linijką). :wink:
Dzięki za tą odpowiedź. Przypuszczam jakby ta przednia soczewka miała 25mm, światło byłoby 1.4, a średnica filtrowa mogłaby pozostać 46mm. Waga i rozmiary niewiele by się różniły. Przy rozmiarze filtrowym 52, czy 58 mm, światło powinno być 1.2, a może i 1.0, ale to tylko takie moje domysły:grin:
Edit
Za ten obiektyw, który nie posiada stabilizacji i AF z nim działa wolniej niż z zwykłym kitem dałbym max. 600zł.
Czyli pewnie nie kupię go nigdy:)
Nie bardzo rozumiem, po co do makro światło 2.0? Za dużą masz przy 2.8 głębię ostrosci? A podniesienie jasności oznacza wzrost średnicy soczewek - czyli wzrost rozmairów, ciężaru i ceny. Coś dłuższego do niż 60 mm makro pewnie by sie przydało, ale raczej wolałbym o jasnosci ograniczonej do 3.5-4, a za to mneijsze, lżejsze i tańsze. Chętnie bym widział w systemie dedykowany obiektyw do ekstremalnych skal - odpowiadający np. Canonowi MP-E65.
równie dobrze mogłeś napisać że kultowe duże zuiko 50 f 2.0 było niepotrzebne... mam je i jest zdecydowanie lepsze od m60 przy fotografowaniu motyli rano przy słabym świetle... wiem wiem Ty nie lubisz śpiących owadów fotografować, gdzieś to chyba pisałeś... ale są tacy co to kochają F2.0 to mała głębia ostrości ale motyl się w niej mieści bez problemów, w przeciwieństwie do chrząszczy itp...
---------- Post dodany o 23:09 ---------- Poprzedni post był o 23:04 ----------
ciekawe jakie będzie zapowiadane M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4 PRO... i czy kogoś będzie na nie stać... :-)
Dzięki za tą odpowiedź.
Proszę bardzo. Gdybym dysponował suwmiarką zmierzyłbym to dokładniej.
...
ciekawe jakie będzie zapowiadane M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4 PRO... i czy kogoś będzie na nie stać... :-)
Chciałbym by było inaczej, ale spodziewam się ceny minimum 2x mZD75
...albo od Fuji :)
Tak! To moje marzenie od lat.
---------- Post dodany o 06:46 ---------- Poprzedni post był o 06:45 ----------
Fuji ma matryce od Sony.
Ale chyba zupełnie inną niż Olek... Matryca w aparatach fuji jest po prostu boska :-)
Chciałbym by było inaczej, ale spodziewam się ceny minimum 2x mZD75
Miałeś piękny sen... W świecie realnym stosunek ceny 300/4 do 85/1,8 to raczej okolice 4-5, a 600/4 do 135/1,8(2) to okolice 10. U Olka obstawiam 6-8. Olek nie sprzeda szkła PRO za ok. 15% ceny pełnoklatkowego "odpowiednika" 600/4 :)
Dzięki za tą odpowiedź. Przypuszczam jakby ta przednia soczewka miała 25mm, światło byłoby 1.4, a średnica filtrowa mogłaby pozostać 46mm. Waga i rozmiary niewiele by się różniły. Przy rozmiarze filtrowym 52, czy 58 mm, światło powinno być 1.2, a może i 1.0, ale to tylko takie moje domysły:grin:
Edit
Za ten obiektyw, który nie posiada stabilizacji i AF z nim działa wolniej niż z zwykłym kitem dałbym max. 600zł.
Czyli pewnie nie kupię go nigdy:)
20 podieta pod GX7 moim zdaniem nie jest wolniejsza od kita, za to jest dużo ostrzejsza
światło jest jakie jest, moim zdaniem wystarczajace
gdyby zrobili np. 1.4 pewnie by sie ktos znalazl i ujadał, czemu nie jest jasniejszy ?
masz pod MFT obiektyw ze światłem 0,9, tylko pewnie zaraz napiszesz, że drogi bez AF i dasz max. 600 zł
Chciałbym by było inaczej, ale spodziewam się ceny minimum 2x mZD75Marzenie ściętej głowy ;)
Ale chyba zupełnie inną niż Olek... Matryca w aparatach fuji jest po prostu boska :-)
Kwestia wielkości i obróbki sygnału.
Kwestia wielkości i obróbki sygnału.
Jeśli pod obróbką sygnału rozumiemy inne ułożenie filtrów kolorystycznych. To przy okazji poprawia na tych matrycach szumy.
Ja poproszę taką do m43.
Jeśli pod obróbką sygnału rozumiemy inne ułożenie filtrów kolorystycznych.
Nie, chodzi o to, co robi przetwornik i procesor.
To przy okazji poprawia na tych matrycach szumy.
Raczej nie ma żadnego wpływu na szumy. Zobacz Fuji X-A1, który ma tę samą matrycę, ale ze standardowym układem filtrów. Różnicy w szumach nie ma.
Nie, chodzi o to, co robi przetwornik i procesor.
Raczej nie ma żadnego wpływu na szumy. Zobacz Fuji X-A1, który ma tę samą matrycę, ale ze standardowym układem filtrów. Różnicy w szumach nie ma.
Czyli nie Sony a myśl programowa i technologiczne sztuczki Fuji robią różnicę?
Czyli nie Sony a myśl programowa i technologiczne sztuczki Fuji robią różnicę?
Zaraz, zaraz, chyba nie tylko kwesta softu to jest.
Przecież matryce z m43 i Fuji znacznie się różnią. Obie mają ~16MPix, ale ta z Fuji jest ciut większa i o innych proporcjach.
Większa matryca w te samej technologii ma zawsze łatwiej niż mniejsza, za to obiektywy trudniej pod nią zrobić.
..
Większa matryca w te samej technologii ma zawsze łatwiej niż mniejsza, za to obiektywy trudniej pod nią zrobić.
to chyba nie do końca prawda bo Fuji ma dwa obiektywy ze światłem 1,4 a Olympus poza 1,8 wyjść nie może
to chyba nie do końca prawda bo Fuji ma dwa obiektywy ze światłem 1,4 a Olympus poza 1,8 wyjść nie może
Nie może, czy nie chce?
Fuji ma też obiektyw ze światłem 1.2, Panasonic jakoś podołał i też ma szkło 1.2, 1.4 zresztą też.
Przecież do Olka jest nawet f0,9.
Za to do Fuji nie ma bardzo dużego tele :-P
Mnie jeszcze bardziej dziwi to "niechcenie" w zoomach. Kompakty zaczynają wyprzedzać olkowe kity pod względem jasności, a u Olka nawet w polotkach nie pojawia się niedrogi zoom 2,8-4.
Przecież do Olka jest nawet f0,9.
Za to do Fuji nie ma bardzo dużego tele :-P
ad 1 ) taaa, i nawet świetnie to działa. Zwłaszcza w trybie P i S
ad 2 ) masz w systemie dwa teleobiektywy 200 i 230 mm na długim końcu. Fakt, do 300 mm na m4/3 nie dociągną ale czy często potrzeba takich odległości? system X jest jednak młodszy niż m4/3 a oferta szkieł zaiste kusząca. Jest jeszcze trochę braków, i owszem, ale i tak jest to bardzo kusząca oferta
ad 1 ) taaa, i nawet świetnie to działa. Zwłaszcza w trybie P i S
ad 2 ) masz w systemie dwa teleobiektywy 200 i 230 mm na długim końcu. Fakt, do 300 mm na m4/3 nie dociągną ale czy często potrzeba takich odległości? system X jest jednak młodszy niż m4/3 a oferta szkieł zaiste kusząca. Jest jeszcze trochę braków, i owszem, ale i tak jest to bardzo kusząca oferta
No potrzeba,chyba że ptaszora potraktować tabletką gwałtu :)
Do Fuji prawdopodobnie będzie za parę miesięcy obiektyw 400 mm, w dodatku jasny.
kurczę, taki niezbyt duży 12-50/2.8-4 w cenie ok. 2 tys. byłby fajnym kompanem :) Niby jest 12-40 ale i kosztuje nieco więcej i słoik z niego też niemały (w skali mikro 4/3 oczywiście).
Tryb wróżenia ON:
Nowy OM-D (następca E-M5) będzie miał:
- wizjer 2.33 Mpx,
- ekran LCD 1 mln px.
- wifi
- uszczelnienia
- procesor z E-M1/E-M10 albo jego (nieznacznie) poprawioną wersję
Tryb wróżenia OFF.
Co do szybkości AF w 20/1.7 to używałem teraz trochę naprzemiennie 25/1.8 i 20/1.7 i nie rozumiem tego całego halo z tym jaki to Panasonic jest wolny. Fakt, jest różnica w szybkości działania AF i nawet da się ją wychwycić podczas codziennego użytkowania, ale gadanie jaki to 25/1.8 ma błyskawiczny AF a jaki 20/1.7 ślamazarny uważam za grube nieporozumienie.
Następca E-M5 będzie miał uzupełnione braki w stosunku do E-M10, czyli pewnie dostanie Wi-Fi i parę filtrów artystycznych.
kurczę, taki niezbyt duży 12-50/2.8-4 w cenie ok. 2 tys. byłby fajnym kompanem :) Niby jest 12-40 ale i kosztuje nieco więcej i słoik z niego też niemały (w skali mikro 4/3 oczywiście).
Niech po prostu będzie 12-60 / 2.8-4 w wersji mikro.
Nawet niech będzie ze stałym f4.
Ewentualnie- 14-54 / f4.
W cenie do 2 k PLN
tymczasowy_
15.07.14, 09:56
Niech po prostu będzie 12-60 / 2.8-4 w wersji mikro.
Nawet niech będzie ze stałym f4.
Ewentualnie- 14-54 / f4.
W cenie do 2 k PLNTo byłoby możliwe, ale niestety, już nie ma Ery ...
PS
Jest 12-40, jest 12-50, są kitowce - po co robić coś pośredniego?
PPS
Swego czasu był 14-54, i nie był ani mały ani tani. Tych trzech rzeczy nie pogodzisz nigdy: mały, tani i dobry optycznie (np. jasny, ostry, bez winiety i CA ... etc), a i niektóre kombinacje dwójkowe są trudne do spełnienia.
14-54 nie był tani???
Był rewelacyjny i mieścił sie spokojnie w 2k PLN. Do wyjścia 12-60 to był najlepszy wybór obiektywu, jeśli ktos chciał lepsze szkło niż kit.
Jeśli będzie to nastepca E-M5, to będzie miał nową matrycę :P
T.
To byłoby możliwe, ale niestety, już nie ma Ery ...
PS
Jest 12-40, jest 12-50, są kitowce - po co robić coś pośredniego?
PPS
Swego czasu był 14-54, i nie był ani mały ani tani. Tych trzech rzeczy nie pogodzisz nigdy: mały, tani i dobry optycznie (np. jasny, ostry, bez winiety i CA ... etc), a i niektóre kombinacje dwójkowe są trudne do spełnienia.
Są możliwe, pozostaje pytanie kto sfinansuje i kto za te ew. nowe szkła zapłaci... Nowe zoomy z 4/3 są do dziś w większości w ofercie...
były gdzieś jakieś plotki o następcy 12-50... miał mieć lepsze choć wciąż zmienne światło i cenę niższą niż 12-40. W sumie to pasowałoby mi coś takiego.
Jeżeli będzie następca E-M5 to właśnie prawieniczegomuniebrakujący (:wink:) E-M5 potanieje. To jest dla mnie największa korzyść z wypuszczenia nowego modelu.
Są możliwe, pozostaje pytanie kto sfinansuje i kto za te ew. nowe szkła zapłaci... Nowe zoomy z 4/3 są do dziś w większości w ofercie...
Sa, ale ich ceny są mało zachęcające. 14-54 v2 to blisko 3kPLN, 12-60 to 4200 PLN, a 50-200 ponad 5 kPLN.
Optycznie są kapitalne, ale AF nawet na E-M1 pozostawia jednak sporo do życzenia.
Sa, ale ich ceny są mało zachęcające. 14-54 v2 to blisko 3kPLN, 12-60 to 4200 PLN, a 50-200 ponad 5 kPLN.
Optycznie są kapitalne, ale AF nawet na E-M1 pozostawia jednak sporo do życzenia.
Do tego 12-60 2.8-4.0 jest całkiem spory, 72mm filtra bodajże. O ile z E-M1 to pewnie się jakoś jeszcze sensownie trzyma to już z E-M5 będzie raczej kiepsko.
Wersję m43 powinno dać się zrobić mniejszą...
Jeżeli będzie następca E-M5 to właśnie prawieniczegomuniebrakujący (:wink:) E-M5 potanieje. To jest dla mnie największa korzyść z wypuszczenia nowego modelu.
Tak potanieje ale tylko do czasu opróżnienia magazynów ;-)
Skoro dało się zrobić dobrego optycznie XF 18-55 f/2,8-4 wielkości pierwszego panasowego kita, to bez problemu dałoby się zrobić mały zoom z takim samym światłem pod m4/3. Problem w tym, że producenci boją się wewnętrznej konkurencji jak diabeł święconej wody. Wydaje mi się, że już prędzej dadzą zarobić komuś innemu, niż wypuszczą konkurujące ze sobą produkty pod własną marką.
Tak potanieje ale tylko do czasu opróżnienia magazynów ;-)
Jest jeszcze rynek wtórny :)
Jest jeszcze rynek wtórny :)
W sumie tak ;-) Sam się zastanowię czy nie sprzedać mojego E-M5 jeśli nowy będzie miał, tych parę rzeczy za które bym dopłacił (1/8000, lepszy wizjer, dwa sloty SD, wbudowana lampa, Wi -Fi, te same wymiary i akcesoria - ten sam grip, baterie itd ;-) - no i w charakterze raczej pobożnych życzeń - nowa matryca, obracany ekran ;-)
i jeszcze multi-aspect :)
Dwóch slotów raczej nie będzie, skoro nie ma ich w E-M1. Ale może będzie przełącznik 1/2.
Realny problem polega chyba na tym, że Olkowi nie sa potzrebne nowe korpusy, tylko nowe szkła. Bez nich peny zostaną szybko zjedzone przez kompakty 1".
Realny problem polega chyba na tym, że Olkowi nie sa potzrebne nowe korpusy, tylko nowe szkła. Bez nich peny zostaną szybko zjedzone przez kompakty 1".
Olkowi nic już nie jest potrzebne. Miał świetne zoomy nie miał stałek, ma stałki nie ma zoomów, miał af i słabe matryce ma matryce i słaby af :)
Przynajmniej użytkownicy są zawsze tacy sami, nic im nie pasuje :-D
i szukają szczęścia z Fuji?
Użytkownicy ciągle mają nadzieję. Jak się wkurzę to zlecę Chińczykom wstawić do E30 matrycę z epm2 i zobaczycie co się będzie działo :)
i szukają szczęścia z Fuji?
Tam powodów do narzekań wcale nie mniej. Ale na forum udziela się dyrektor Fujifilm Polska, więc sfrustrowani mogą mu dopier..., gdy poczują się gorzej ;-)
Nic? XZ-2 bardzo im pasuje, niektórym nawet bardziej niż pen z kitem i na tym polega problem Olka. Kit 2,8-4 byłby rozwiązaniem problemu, ale co wtedy z PRO 2,8? Olek nastawił się na walkę z lustrzankami, a lustrzanki mają się dobrze i nie muszą walczyć z Olkiem, cios przyszedł z przeciwnej strony.
Kit 2,8-4 byłby rozwiązaniem problemu, ale co wtedy z PRO 2,8?
Nie widzę problemu. Olek już miał trzy tego typu zoomy ze światłem od f/2 po f/4 i jakoś mogły one współistnieć. Fuji też ma f/2,8-4 i za chwilę będzie miał stałe f/2,8. Wystarczy na początku dać 28 mm zamiast 24 mm ekw., zrezygnować z uszczelnień, sensownie to wycenić i wszystko się da...
Nie widzę problemu. Olek już miał trzy tego typu zoomy ze światłem od f/2 ...
I się cofnął... :( To oczywiście czyste i bardzo subiektywne filozofowanie, ale nisza Olka się zmniejsza i problemem nie są lustrzanki, tylko kompakty. Smartfony wypędziły kompakty z najtańszych rejonów, te szukając przestrzeni życiowej przeniosły się w obszary penów z kitem. Kto kogo teraz wypędzi? Odpowiedzi na to pytanie dostarczą nowe szkła, a nie nowe korpusy. Fuji ma w temacie szkieł bardzo rozsądna politykę, a na Olku zaczyna się mścić wciskanie kitu o nieprzeliczaniu jasności.
taaa a taki, jak go niektórzy określają "szajsung" ma w ofercie zooma ze światłem 2,0 na szerokim końcu i grzeje go przeliczanie jasności bo jakby nie liczyć jest do przodu...
fret, już nie przesadzaj, póki ludzie się jeszcze nie rzucili na te kompakty z 1-calową matrycą. Weź pod uwagę, że produkują je firmy, które same oferują aparaty systemowe, więc skutecznie zniechęcają klientów ceną tych nowych zabawek. Poza tym marka "aparat z wymienną optyką" wryła się w świadomość amatorów fotografii i kompaktom trudno będzie się przebić, nawet jeśli będą lepsze (podobnie jak bezlusterkowcom trudno walczyć z marką "lustrzanka"). To się może stać, ale potrzeba na to czasu. Zanim kompakty tego typu pojawią się w większej ilości i ich ceny się ustabilizują, Olek z Panasem będą mieli czas na reakcję. A może Tamron wyskoczy z jakimś jasnym zoomem za rozsądne pieniądze?
---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post był o 14:38 ----------
taaa a taki, jak go niektórzy określają "szajsung" ma w ofercie zooma ze światłem 2,0 na szerokim końcu i grzeje go przeliczanie jasności bo jakby nie liczyć jest do przodu...
Dobry obiektyw, tylko w niczym Samsungowi nie pomógł. Firma nadal praktycznie nie istnieje w świadomości fotografów.
fret, już nie przesadzaj, póki ludzie się jeszcze nie rzucili na te kompakty z 1-calową matrycą. ...
Jak się rzucą, to będzie po zawodach, trzeba działać póki zawody jeszcze trwają :)
Nie będzie za późno. Ci, którzy taki aparat kupią, za rok rzucą się na coś innego. A z dwa lata jeszcze na coś innego... Spokojnie, targetem nie są klienci, którzy aparat kupują raz i używają, dopóki nie podanie. Dziś jak ktoś kupi takiego dajmy na to Sony RX100 III, to będzie chory, jeśli za jakiś czas nie kupi czegoś jeszcze. I tu Olympus ma pole do popisu, nawet jeśli w zawodach wystartuje z opóźnieniem.
Jeśli pod obróbką sygnału rozumiemy inne ułożenie filtrów kolorystycznych. To przy okazji poprawia na tych matrycach szumy.
Ja poproszę taką do m43.
Obawiam sie, ze to nietypowe ułożenie zostało opatentowane pzrez Fuji i w efekcie do m4/3 takiej matrycy się nie doczekamy.
Nigdy nie wiadomo. Choć dla Fuji Olympus jest większym konkurentem niż np. dla Sony, które swoje - też przecież opatentowane - matryce sprzedaje Olkowi ;-)
Sony to mało komu swych matryc nie sprzedaje ;)
Co nie znaczy ze i Fuji dojdzie do wniosku ze więcej zarobi na sprzedaży matryc niż swoich aparatów. Poza tym sensor w formacie 4/3 zawsze będzie można marketingowo pokazać jako gorszy bo mniejszy ;-)
Sony to mało komu swych matryc nie sprzedaje ;)
A jest jakiś producent aparatów który w ogóle nie kupuje żadnych matryc od Sony?
Samsung?
Do tego 12-60 2.8-4.0 jest całkiem spory, 72mm filtra bodajże. O ile z E-M1 to pewnie się jakoś jeszcze sensownie trzyma to już z E-M5 będzie raczej kiepsko.
...
Dzięki, że uważasz, że mnie się niewygodnie fotografuje. Jest duże, jest świetny obrazek.
---------- Post dodany o 08:20 ---------- Poprzedni post był o 08:18 ----------
Obawiam sie, ze to nietypowe ułożenie zostało opatentowane pzrez Fuji i w efekcie do m4/3 takiej matrycy się nie doczekamy.
Sądzę, że wszystko zależy od wielkości worka z kasą, który zainteresowany jest w stanie położyć na stole...
A jest jakiś producent aparatów który w ogóle nie kupuje żadnych matryc od Sony?
Samsung?
Canon?
---------- Post dodany o 08:58 ---------- Poprzedni post był o 08:58 ----------
Dzięki, że uważasz, że mnie się niewygodnie fotografuje. Jest duże, jest świetny obrazek.
Dokładnie...dajmy na to taki Nikon D4s :D :D :D
krzysiek29
16.07.14, 09:03
Samsung?
Chyba tak .. japońscy producenci sobie nawzajem nie zaszkodzą.
Darekw1967
16.07.14, 09:09
Nie będzie za późno. Ci, którzy taki aparat kupią, za rok rzucą się na coś innego. A z dwa lata jeszcze na coś innego... Spokojnie, targetem nie są klienci, którzy aparat kupują raz i używają, dopóki nie podanie. Dziś jak ktoś kupi takiego dajmy na to Sony RX100 III, to będzie chory, jeśli za jakiś czas nie kupi czegoś jeszcze. I tu Olympus ma pole do popisu, nawet jeśli w zawodach wystartuje z opóźnieniem.
Witam !
Matryce 1" z rozdzielczoscia 20 Mpix daja bardzo szczegolowy i ostry obraz.
Dzieki temu, ze te matryce nie sa gabarytowo tak duze jak 4/3 mozna projektowac mniejsze i jasniejsze szkla (zoom).
Efektem koncowym takich rozwiazan jest maly i lekki aparat o wysokich parametrach optycznych ktorym mozna
jeszcze krecic wysokiej jakosci filmy HD.
Sony RX100 M3 to propozycja dla klienta, ktory chce miec jedno uniwersalne urzadzenie, ktore zastapi mu lustrzanki, m/43 i kamere.
To propozycja dla tych ktorzy nie chca dalej inwestowac w sprzet a miec to co najwazniejsze i najsensowniejsze w jednym
malym i lekkim aparacie ktorego mozna nosic przy sobie "na pasku".
Pozdrawiam
Canon?
Do DSLR i systemu M na pewno ma własnej produkcji. Do kompaktów już niekoniecznie. Kiedyś na pewno kupowali od Sony, ale może co uruchomili własnego?
Samsung?
Szukałbym wśród tych, którzy mają własne matryce - zatem oprocz Fuji jeszcze Samsung, Sony i Panasonic. O Canonie już pisałeś że kiedyś kupował do kompaktów, nie wiem jak jest w przypadku Samsunga i Panasonica.
Fuji kilka lat temu klepał własne matryce do kompaktów, ale później sprzedał fabrykę Toshibie. Dziś pewnie bardziej opłaca się kupić matrycę produkowaną do milionów aparatów różnych marek, niż produkować ją samemu w wielokrotnie mniejszej skali.
Fuji kilka lat temu klepał własne matryce do kompaktów, ale później sprzedał fabrykę Toshibie. Dziś pewnie bardziej opłaca się kupić matrycę produkowaną do milionów aparatów różnych marek, niż produkować ją samemu w wielokrotnie mniejszej skali.
To fakt - i wcale nie byłbym zdziwiony gdyby w dzisiejszych czasach globalizacji producenci sprzedawali sobie matryce nawzajem - np. w pewnych rodzajach sprzętu Samsunga matryce Sony, ale i w niektórych sprzętach Sony matryce Samsunga. Tym niemniej w przypadku niektórych unikalnych rozwiązań na które firma dysponuje patentem (np. matryce EXR Fuji) zablokowanie konkurencji dostępu do tych matryc może zapewnić przewagę techniczną sprzedawanych wyrobów gotowych - i firma może być niechętna sprzedaży matryc lub praw do ich wytwarzania by nie ułatwiać konkurentom życia.
Fuji w wywiadzie kiedyś mówił, że zarówno SuperCCD, jak i EXR były na sprzedaż, ale nikt nie chciał kupić, bo firma nie chciała dostarczać samych matryc, tylko w komplecie z procesorem i oprogramowaniem. Widocznie było to nie do zaakceptowania dla innych firm, a może po prostu ze względów wizerunkowych każdy chciał robić po swojemu. Wszak każda firma reklamuje się jako lider w jakości obrazowania, nawet jeśli jest na szarym końcu :-)
Szukałbym wśród tych, którzy mają własne matryce - zatem oprocz Fuji jeszcze Samsung, Sony i Panasonic. O Canonie już pisałeś że kiedyś kupował do kompaktów, nie wiem jak jest w przypadku Samsunga i Panasonica.Panasonic również stosuje/stosował matryce Sony w części swoich kompaktów. Jeśli dobrze pamiętam, rok temu, zapowiedzieli mocne przycięcie nakładów na opracowanie nowych matryc dla aparatów foto i nawiązanie na tym polu współpracy z Fuji...
ale nikt nie chciał kupić, bo firma nie chciała dostarczać samych matryc, tylko w komplecie z procesorem i oprogramowaniem.
pewnie było o 50 centów drożej niż dotychczasowe rozwiązanie
pewnie było o 50 centów drożej niż dotychczasowe rozwiązanie
Niekoniecznie.
Jednak każdy producent stosuje własne procesory w aparatach. Dzięki temu mamy magiczne kolory z tego czy tamtego.
Fuji w wywiadzie kiedyś mówił, że zarówno SuperCCD, jak i EXR były na sprzedaż, ale nikt nie chciał kupić, bo ...
Bo SuperCCD to była marketingowa lipa zrobiona pod dobre wypadanie w najprostszych testach :) Zwykła matryca przekręcona o 45 stopni, czyli w testach wzrost rozdzielczości w pionie i w poziomie bez wzrostu rozdzielczości realnego obrazu :) W końcu cos się Fuji udało, ale odwoływanie się do wcześniejszych "osiagnięć" jest bardzo ryzykowne ;)
Wersji SuperCCD było wiele, w tym choćby ta z S5 Pro, z dodatkowymi pikselami bez filtrów koloru, rejestrującymi tylko informację ze świateł. Do dziś nie powstała matryca dorównująca jej DRem w światłach, a to było lata temu. Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję. Aż taka lipa to jednak nie była...
Canon?
---------- Post dodany o 08:58 ---------- Poprzedni post był o 08:58 ----------
Dokładnie...dajmy na to taki Nikon D4s :D :D :D
Canon w ogóle sam produkuje kompakty? Nie przykleja tylko znaczka jak N?
Wersji SuperCCD było wiele, w tym choćby ta z S5 Pro, z dodatkowymi pikselami bez filtrów koloru, rejestrującymi tylko informację ze świateł. Do dziś nie powstała matryca dorównująca jej DRem w światłach, a to było lata temu. Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję. Aż taka lipa to jednak nie była...
Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie. Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach. Ok, stary jestem i na dodatek mam dobrą pamięć, ale tego już nie zmienię :( Nowe Fuji mi się podoba, ale te wszystkie superCCD i hybrydy, to było 80% marketingu. Co do miażdżenia konkurencji, to z tym bywa ciekawie nawet teraz, według niektórych m4/3 miażdży wszystko... ;)
redrum1906
16.07.14, 16:47
Mój pierwszy cyfrowy aparat, kupiony chyba z 8 lat temu, miał matrycę SuperCCD bodajże 1/1,6 cala i miażdżył w tamtym czasie konkurencję.
Z SuperCCD miałem wówcza Fuji S6500...ależ to była maszyna. AF szukał 5s celu i czesto się mylił:D
Do tego super szumy powyżej ISO200.
Do nauki była to wtedy jedna z ciekawszych propozycji.
Ale zaczęło się od oszustwa z wypisywaniem podwojonej liczby pikseli na korpusie.
To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni.
Jedni to pamiętają, a inni nie, bo myśleli wtedy o kredkach w tornistrze/plecaku, a nie o megapikselach.
Mam nadzieję, że etap myślenia o megapikselach ich ominął i od razu z kredek przeskoczyli na etap myślenia o zdjęciach. W przeciwnym razie ciągle musieliby pisać na forach o przeliczeniu cropów, mierzeniu GO i odczarowywaniu zafałszowanych oznaczeń przysłon i ogniskowych. Och, oby tylko nie spotkało ich to nieszczęście...
To chyba nie tak było. Ilość pikseli się zgadzała, tylko trzeba było je i interpolować, żeby "odkręcić" obraz z matrycy przekręconej o 45 stopni...
I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD" :)
"Efekt SuperCCD" nie polegał na dorysowaniu pikseli, tylko na zwiększeniu rozdzielczości po przekątnej. Interpolacja to efekt uboczny, a nie istota tej technologii. Ideą było zastosowanie oktagonalnych pikseli.
I na tej samej zasadzie można było dorysować piksele do klasycznej matrycy, żeby uzyskać efekt "superCCD" :)
A one (te piksle) nie były jeszcze jakoś przesunięte względem siebie?
Efekt "superCCD" polegał na przekręceniu matrycy o 45 stopni i dorysowaniu pikseli brakujących w stosunku do tradycyjnego układu. Na ten efekt dawały się czasem nabrać najprostsze testy sprawdzające tylko rozdzielczość w pionie i w poziomie. W realnych zdjęciach efektu nie było.
Pierwszy mój aparat cyfrowy to fuji. Kupiłem go dla kolorków jakie wypluwał. Jak pamiętam to po interpolacji z 3 na 6mpx tak naprawdę otrzymywało się ok 4mpx. Zdjęcia tyle ważyły a karty były małe/drogie pojemnościowo że praktycznie nie korzystałem z interpolacji. Do labu do wielkości A4 w zupełności wystarczało. Niestety szum powyżej iso 200 był znaczny.
No to Was wzięło na historyczne wspominki, w poprzednim wieku w Galicji mawiało się o tym "austryjackie gadanie:
Wracając do tematu ;-)
www.43rumors.com/ft2-e-m1-silver-edition-and-4k-firmware-upgrade-coming-in-september/
---------- Post dodany o 15:21 ---------- Poprzedni post był o 15:20 ----------
Mam tylko nadzieje że nie o ten nowy OM-D chodziło w poprzednich przeciekach i doczekamy się następcy E-M5 ;-)
Efekt "superCCD" polegał na przekręceniu matrycy o 45 stopni i dorysowaniu pikseli brakujących w stosunku do tradycyjnego układu. Na ten efekt dawały się czasem nabrać najprostsze testy sprawdzające tylko rozdzielczość w pionie i w poziomie. W realnych zdjęciach efektu nie było.
Efekt był taki, że czasem wychodziły ząbkowane krawędzie przy ukośnych liniach.
Jak byłem na kupnie E-30 to poszukiwałem nowego S5Pro, ale wtedy już nigdzie nie można było go nabyć (Polska) a używki pojawiały sie w jakichś chorych cenach (za E-30 dałem ok 3000pln, a S5Pro od 5000 do 6500 był) :)
T.
Ten nowy news na 43rumors to rzeczywiście ploty, coś jak "napiszmy cokolwiek byle podtrzymać temat".
No i nowe ploty tym razem od Panasonica :
http://www.43rumors.com/ft5-definitely-one-new-mft-camera-from-panasonic-to-be-announced-within-4-6-weeks/
Czyżby wysyp korpusów m4/3 na jesień ?
No i nowe ploty tym razem od Panasonica :
http://www.43rumors.com/ft5-definitely-one-new-mft-camera-from-panasonic-to-be-announced-within-4-6-weeks/
Czyżby wysyp korpusów m4/3 na jesień ?
Oby to był panasonic G7 ;)
FT4 - czyli już jestem w ogródku, już prawie...
Nowe ploty wskazują na wyższy od M5 model, premiera za chwilę i teraz (znowu to samo) pytanko: czy Oly znowu straci czy zdecyduje się na normalny (nie oczekuję porządnego) tryb wideo filmików.
Plusem wobec GH4 mógłby być crop, najlepiej zer0wy (w kontekście m43/GH4) czyli 2.0. Ciekawe czy będzie 25p i coś więcej niż 50 megabitów (połowa GH4).
Też w tej wchwili doczytałem tego "rumorsa". Nooo to byłoby ciekawe posunięcie ze strony Olympusa. Chcą powalczyć o klienta z GH4? No to sie musieliby baaardzo postarać i tu mam pewne wątpliwości.
Jeszcze wyjdzie im coś drogiego, ale nie lepszego ani porównywalnego z GH4 i będzie klops. Wolałbym coś bardziej w kierunku foto niż video ale z matryca od Sony :)
T.
Nie bardzo wiem, co miałoby być w tym wyższym modelu, żeby nie stał się on zbyt podobny do E-M1.
Nie bardzo wiem, co miałoby być w tym wyższym modelu, żeby nie stał się on zbyt podobny do E-M1.
w sumie postęp GH4 względem GH3 też chyba nie jest aż tak jakiś "rewolucyjny" jedynie pod względem właśnie filmowania zrobiono tam konkretny krok naprzód.A i słyszałem coś o jakimś tam ciekawym rozwiązaniu z AF ale nie wiem zbytnio o co chodzi.
Ale GH4 to nie wyższy model, tylko następca. A że producent chce przez powinien czas jeszcze zarabiać na obu, to inna sprawa.
Gdyby nowy model nie miał AF fazowego byłoby to trochę dziwne, ale w sumie możliwe.
Chętnie bym zobaczył błyskawicznie działający AF-C z inteligentnym śledzeniem itp.
Przyzwoite video też byłoby mile widziane.
Może nawet zaimplementowali "global shutter"?
Chcą powalczyć o klienta z GH4? No to sie musieliby baaardzo postarać i tu mam pewne wątpliwości.
Nie ma szans, co ciekawe za każdym razem jak patrzę na filmiki z pomidorami w skrzynce (GH2 Moon T7) to nie za bardzo mnie ciągnie do GH4.
Szczerze to uważam, że sukcesem będzie 25 kl/s i być może 28 megabitów, wszystko powyżej (w tym 4K@24) będzie bonusem.
Wszystko powyżej plus kontrola czasu, przysłony i iso z ekranu podczas kręcenia wideo.
Dla zbicia ceny mogliby zrezygnować z pdaf, stare ogórki optycznie piękne, ale nie praktyczne do focenia z ręki cały dzień.
+4k
-Ostrzenie po fazie
Gdyby ten aparat miał 4K i fazowy AF, to byłby lepszy od E-M1. Nie liczyłbym na to.
Gdyby ten aparat miał 4K i fazowy AF, to byłby lepszy od E-M1. Nie liczyłbym na to.
em5/em1 plus 4k minus faza.
A czy są jakieś nowe plotki o aktualizacji firmware do e-m5, kiedyś czytałem, że ma być jeszcze aktualizacja do tego korpusu. Ostatnio zauważyłem, że e-m10 ma fajną funkcję wyświetlania aktualnej ogniskowej, proszę się nie śmiać, ale chciałbym tak w e-m5:mrgreen:
A czy są jakieś nowe plotki o aktualizacji firmware do e-m5, kiedyś czytałem, że ma być jeszcze aktualizacja do tego korpusu. Ostatnio zauważyłem, że e-m10 ma fajną funkcję wyświetlania aktualnej ogniskowej, proszę się nie śmiać, ale chciałbym tak w e-m5:mrgreen:
Oj tam, E-PL5 też ma, to mi się nie chce wierzyć że M5 nie ma.
Prawy górny róg w czasie kręcenia zoomem
Bodzip zaintrygowany Twoim postem, postanowiłem sprawdzić i okazało się, że faktycznie przy innym ustawieniu wizjera jest faktycznie ta funkcja w e-m5. Dzięki :mrgreen:
Ha i nawet system pozwolił mi w ramach podziękowania i uznania dać Ci plusa.
Plotki głoszą, że nowy GM2 będzie mieć wbudowany wizjer. Szykuje się naprawdę fajny aparat!
Plotki głoszą, że nowy GM2 będzie mieć wbudowany wizjer. Szykuje się naprawdę fajny aparat!
Na którym 12/2 będzie wyglądać jak Erni, ale nie powiem, jak wizjer nie będzie ssać to pod takie 14/20/45 super maszynka. Ciekawe jak wykastrują tryb UHD.
Niejako przy okazji mogli by puścić naleśnika ~ 9-10mm, fajnego optycznie.
Malutkie body z wizjerem - to może się spodobać - taka odpowiedź na Sony RX100 III ?
Niejako przy okazji mogli by puścić naleśnika ~ 9-10mm, fajnego optycznie.
Lepiej 7-8mm :) ... i żeby dało się nakręcać filtry (żeby nie było, że za dużo chcę, to może być nawet f/4) :)
http://www.43rumors.com/olympus-confirms-the-e-m5-successor-is-coming-soon/
Będzie można wskrzesić wątek ;-)
---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------
i np. czy będzie pasował grip, czy matryca nowa, czy migawka 1/8000, czy nowy wizjer, czy wbudowana lampa, czy... ;-)
http://www.43rumors.com/olympus-confirms-the-e-m5-successor-is-coming-soon/
Będzie można wskrzesić wątek ;-)
---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post był o 16:09 ----------
i np. czy będzie pasował grip, czy matryca nowa, czy migawka 1/8000, czy nowy wizjer, czy wbudowana lampa, czy... ;-)
Skoro mają być 3 linie OMD to "nowy" E-M5 musi być zauważalnie lepszy od E-M10, ale też słabszy od E-M1.
Skoro mają być 3 linie OMD to "nowy" E-M5 musi być zauważalnie lepszy od E-M10, ale też słabszy od E-M1.
To chyba bardzo trudne zadanie i pewnie wyjdzie taki, że ludzie będą mieli dylemat co wybrać E-M1, czy następcę E-M5 (podobnie jak teraz jest z E-M5 i E-M10).
Dla mnie ważne by współpracował ze starymi szkłami jak EM1 i biorę od razu.
To chyba bardzo trudne zadanie i pewnie wyjdzie taki, że ludzie będą mieli dylemat co wybrać E-M1, czy następcę E-M5 (podobnie jak teraz jest z E-M5 i E-M10).Wystarczy zróżnicować matryce, rodzaje dostępnych AF czy trybów filmowania....
Nie będzie problemów.
To chyba bardzo trudne zadanie i pewnie wyjdzie taki, że ludzie będą mieli dylemat co wybrać E-M1, czy następcę E-M5 (podobnie jak teraz jest z E-M5 i E-M10).
Och żebyśmy tylko takie problemy mieli ;)
W dobie współczesnych aparatów wybór pomiędzy różnymi modelami w systemie i tak jest trudno.
Nowy EM1, powinien mieć kryształki Svarowskiego, nowy EM5 powinien mieć ich mniej a EM 10 tylko cekiny...
Ja tam myślę że następca E-M5 będzie miał (wizjer / procesor /szybkość migawki/stabilizację itd) jak E-M1, wygląd i uszczelnienia jak obecny E-M5, a matrycę jak E-M10 lub nowszą , może poprawiony AF, ale bez obsługi obiektywów starego systemu (nie takiej jak w E-M1), czyli taki flagowiec dla osób którym to jest niepotrzebne.
Myślę, że E-M5 II będzie różnił się od E-M1 brakiem wsparciem dla starych obiektów i niewygodnym ale mniejszym gripem.
Migawka też będzie szybsza.
Ja marzę o lepszym wizjerze i takiej samej konstrukcji w nowym E-M5 II co starym ale na pewno pozamieniają guzikologię i trzeba będzie zmieniać obudowę podwodną.
Ostatni raz kiedy następna się nie różnił to chyba czasy Cammedi C5060 i C7070.
BTW Ciekawe jak zostanie przyjęty A7s, bo bardzo podoba mi się pomysł podwyższania użytecznej czułości kosztem rozdzielczości, może Olympus też na to pójdzie.
Myślę, że E-M5 II będzie różnił się od E-M1 brakiem wsparciem dla starych obiektów i niewygodnym ale mniejszym gripem.
Migawka też będzie szybsza.
Ja marzę o lepszym wizjerze i takiej samej konstrukcji w nowym E-M5 II co starym ale na pewno pozamieniają guzikologię i trzeba będzie zmieniać obudowę podwodną.
Ostatni raz kiedy następna się nie różnił to chyba czasy Cammedi C5060 i C7070.
BTW Ciekawe jak zostanie przyjęty A7s, bo bardzo podoba mi się pomysł podwyższania użytecznej czułości kosztem rozdzielczości, może Olympus też na to pójdzie.
A7s ma taką a nie inną rozdzielczość bo jest przede wszystkim kamerą 4k. Dzięki temu nie trzeba nic interpolować, ani wybierać wierszy przy zapisie wideo.
Lepsza praca w wysokim ISO jest tutaj takim gratisem, a nie celem samym w sobie.
Mogliby dać nowy wizjer, szybszą migawkę, może nawet globalną.
Poprawiony AF, ale pewnie bez ostrzenia po fazie.
Szczerze to tylko "skuteczność" AF-C (ze śledzeniem) dość mocno przeszkadza mi w naszym systemie ;-) Gdyby to udało się poprawić ... ;-)
Mnie w E-M5 brak (o ile można tak to ująć):
- wbudowanej lampki, żeby nie nosić dodatkowego mini-klamota
- działającego AF-C i skuteczności AF-S (czasem trafia mi w tło mimo małego punktu)
- migawki "cyfrowej"
- filmowania 25/50fps z niekwadracącym kodekiem (to drugie rozwiązuje MJPG ale FPS przeszkadza przy odtwarzaniu na TV i czasami sztucznym świetle)
Tak ze 3/4 problemów można pewnie załatwić firmware... Poza tym - git. Jak wziąłem do ręki w MM ostatnio D5300 z 18-105 to wydał mi się gigantyczny ;) Co do wagi - nie czuć specjalnie różnicy.
Ja też proszę nowy wizjer, nowy procesor i nową matrycę z większym zakresem dynamiki :-) Ooooooo, jeszcze jedno: mogliby dać wbudowany filtr szary :-)
A właśnie.. jak ten "wbudowany filtr ND" jest rozwiązany technicznie?? :)
T.
easy_rider
25.09.14, 23:46
Dopóki nie będzie nowej, przełomowej matrycy (jak kiedyś w pierwszej wersji OMD) - to cokolwiek dołożą do 2 wersji "piątki" to będzie tylko kosmetyka, nie warta wymiany starego modelu na nowy...
Kto mówi o wymianie. Są jeszcze tacy, co nie mają nic z nowej serii O-MD.
T.
easy_rider
26.09.14, 00:00
Kto mówi o wymianie...No... ja mówię :cool: - to jest moja osobista opinia, jako posiadacza EM-5, mającego dostęp zarówno do 1'ki jak i 10'ki...
Oczywiście nikt nie ma obowiązku się z nią zgadzać :mrgreen:
Ja, ja nie mam nic z nowego mikro, a nawet starego ;)
ps. a powinienem ? moje fotki będą lepsze? :???:
pps. przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ;), wybaczycie? Pliss :oops:
- migawki "cyfrowej"
W zasadzie jedynie takiej, w każdym razie niesłyszalnej migawki, mi obecnie brakuje i czasem by się przydała. Inne rzeczy już mam albo są niezbyt istotne. Aaaa - jeszcze wyłączony ekran przy pracy przez wizjer, mógłby być "gładzikiem" do wybierania punktu AF, jak to zdaje się jest w Panasach.
Szkoda że pewnie spełnią z 10-20% tych życzeń - bo co mieliby poprawiać w nowszych modelach ;-)
Jest szansa, że w nowym korpusie Olympus pochwali się migawkami:
1. elektroniczną 1/32000
2. mechaniczną 1/16000
Póki co FT3 czyli może prawda, może fałsz.
Wystarczy że dadzą
1. elektroniczną 1/16000
2. mechaniczną 1/8000
A tamte zachowają dla następcy E-M1 ;-)
A właśnie.. jak ten "wbudowany filtr ND" jest rozwiązany technicznie?? :)
To chyba jakieś software'owe rozwiązanie jest...? Właściwie nie wiem nawet, czy to działa w raw.
Możnaby pójść jeszcze dalej i wbudować filtr połówkowy z możliwością obracania i przesuwania. Nie musiałbym tachać ze sobą tych wszystkich szyb :) (pod warunkiem, że działałoby to w rawach).
To chyba jakieś software'owe rozwiązanie jest...? Właściwie nie wiem nawet, czy to działa w raw.
Możnaby pójść jeszcze dalej i wbudować filtr połówkowy z możliwością obracania i przesuwania. Nie musiałbym tachać ze sobą tych wszystkich szyb :) (pod warunkiem, że działałoby to w rawach).
No własnie.. jak softwarowy to... sory ale w RAW pstrykając to sobie sam to zrobię i lepiej niż aparat z automatu :)
Myślałem, że to jakieś sprzętowe rozwiązanie typu przyciemniona szybka, która wchodzi przed matrycę :)
T.
Janko Muzykant
26.09.14, 12:18
Myślałem, że to jakieś sprzętowe rozwiązanie typu przyciemniona szybka, która wchodzi przed matrycę :)
Tak to działa w kompaktach.
Wystarczy że dadzą
1. elektroniczną 1/16000
2. mechaniczną 1/8000
A tamte zachowają dla następcy E-M1 ;-)
Te wartości jakby nie patrzeć ładnie pasują w folderku reklamowym obok... szkieł F1.
Ciekawe jak wykastrują z wideo M2, skoro z Sony właśnie wyciekła fotka (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2014/09/Sony-full-frame-sensor-with-electronic-shutter-550x278.jpg) poprawionej wersji sensorka A7s z elektroniczną migawką, do filmu bajka.
Mechaniczna 1/8000 do tego elektroniczna 1/32000 to by było coś :)
Najlepiej żeby to była globalna migawka bez bloomingu.
Tak to działa w kompaktach.
Poważnie? No to chyba jest to lepsze rozwiązanie?
T.
No dobra - to kiedy ma się pojawić ten następca E-M5 ;-) Bo już nie mogę się doczekać ;-)
No dobra - to kiedy ma się pojawić ten następca E-M5 ;-) Bo już nie mogę się doczekać ;-)
poczekaj chwilę, jeszcze nie wszystko opisaliśmy :) ale czy to będzie M5 II czy M5 X tego Ci nie powiem ;)
easy_rider
26.09.14, 14:32
ale czy to będzie M5 II czy M5 X tego Ci nie powiem ;)"X" w sensie 10 wersji? To za jakieś 30 lat... :mrgreen:
Za optycznymi: 08-02-2012 więc jeszcze 4 miesiące z haczykiem.
Janko Muzykant
26.09.14, 14:37
Poważnie? No to chyba jest to lepsze rozwiązanie?
Lepsze, tylko w kompaktach matryca jest mała to i filtr się mieści. W kamerach siedzi też, tych profi, nawet siedzą trzy (x4, x16 i x64) i to jest super. Ale też przetworniki są małe, choć może w którejś w dużych taki patent jest również.
W ''naszym'' XZ siedzi taki filtrek, x8.
Mechaniczna 1/8000 do tego elektroniczna 1/32000 to by było coś :)
Najlepiej żeby to była globalna migawka bez bloomingu.
Właściwie skoro w takim Canonie 5D się da zrobić 1/8000s to w m43 który ma 13mm a nie 24mm wysokości matrycy to nie powinien być chyba problem?
Właściwie skoro w takim Canonie 5D się da zrobić 1/8000s to w m43 który ma 13mm a nie 24mm wysokości matrycy to nie powinien być chyba problem?
Przy 1/8000 jest przesuwająca się szczelina, wielkość matrycy może mieć umiarkowane znaczenie.
Za optycznymi: 08-02-2012 więc jeszcze 4 miesiące z haczykiem.
Cofnąłeś się dwa lata w czasie. Miszcz :mrgreen:
Zakrzywił czasoprzestrzeń (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Zakrzywienie_czasoprzestrzeni)
raczej trzy...
Zakrzywił czasoprzestrzeń (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Zakrzywienie_czasoprzestrzeni)
"Duże ilości alkoholu (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Nap%C3%B3j_alkoholowy) wspomagają ten proces. Teleportacji można doświadczyć na sobie wypijając 3 wina (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Wino) marki „Beczka leśna” i próbując dojechać autobusem nocnym do domu (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Dom). Doświadczymy wtedy niespodziewanej teleportacji, znajdując się nagle w autobusie o innym numerze, w zupełnie innym miejscu niż się tego spodziewaliśmy, być może także w innym ubraniu oraz z blizną na plecach."
Znajomi kiedyś teleportowali (wrzucili na pakę i przewieźli na jakąś łąkę 200 km dalej) pijanego do nieprzytomności gościa śpiącego częściowo na drodze. Ciekawe co sobie pomyślał jak doszedł do siebie i dowiedział się gdzie jest, pewnie kolejna opowieść o porwaniu przez UFO :mrgreen:.
Ciekawe co sobie pomyślał jak doszedł do siebie i dowiedział się gdzie jest, pewnie kolejna opowieść o porwaniu przez UFO :mrgreen:.
Pewnie to:
kurde, trza chlać dwa razy wiecej, żeby na powrót stykło...
:mrgreen:
Szykuje się że będziemy mieli o czym pisać w długie zimowe wieczory ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-new-olympus-omd-camera-ot-be-announced-in-january-already/
Ciekawa plotka.
To pewnie ten następca E-M5 o którym już wcześniej była mowa.
O tyle ciekawe że jak dobrze rozumiem nie ma być to ewolucja E-M5 i/lub E-M1 tylko coś nowego ?
O tyle ciekawe że jak dobrze rozumiem nie ma być to ewolucja E-M5 i/lub E-M1 tylko coś nowego ?
Z tekstu wynika, że "coś nowego"... Zobaczymy :)
Bambusowe i różowe korpusy ;)
całkiem coś nowego? trudno w to uwierzyć bo przecież koło już jest wymyślone (E-M1)! ale niech się dzieje...
całkiem coś nowego? trudno w to uwierzyć bo przecież koło już jest wymyślone (E-M1)! ale niech się dzieje...
To się marketing nazywa... dobrze, starsze puszki znów potanieją. :)
Ciekawe kiedy specyfikacja wypłynie i co tam znowu zapakują żeby stare puchy przestały zdjęcia robić.
Wiem, wiem - miałem wizję :mrgreen:
AF-C będzie działał perfekcyjnie i nyny sprzeda Nikosia :mrgreen:
Wiem, wiem - miałem wizję :mrgreen:
AF-C będzie działał perfekcyjnie i nyny sprzeda Nikosia :mrgreen:
amen (i 6 znaków)
Jak to mowia:
Never say never :P
pozdro
jak to mowia:
Never say never :p
pozdro
:d:d:d:d
To się marketing nazywa... dobrze, starsze puszki znów potanieją. :)
A kiedy to znowu potaniały ?!
nowy korpus, nowe szkła... matryca jeszcze mniejsza z jeszcze większą ilością upchanych pikseli, szkła wielkości kapsla, wbudowany termometr rtęciowy i latarka, korpus z drewna tekowego ;-) cena zawodowa...
nowy korpus, nowe szkła... matryca jeszcze mniejsza z jeszcze większą ilością upchanych pikseli, szkła wielkości kapsla, wbudowany termometr rtęciowy i latarka, korpus z drewna tekowego ;-) cena zawodowa...
apage satanas
Przyznaję że nie bardzo mam pomysł co można nowego dać w serii OM-D. Ale pewnie Olympus mnie zaskoczy :-)
jeśli trzymać się dosłownie tego że to ma być całkiem coś nowego to możliwości są trzy:
1) tak jak pisał jagger - jeszcze mniejsza matryca + slogany że małe jest piękne
2) większa matryca (może FF) i cała nowa linia obiektywów czyli okazja do kolejnego drenowania portfelii
3) matryca 4/3 ale w jakiejś nowej technologii. Tu możliwości jest sporo bo Samsung wdraża BSI, Fuji nietypowy układ filtru kolorów, Sigma matrycę wielowarstwową, Canon i Sony fazowe czujniki AF, Panasonic rozwija technikę obliczania odległości ostrzenia w oparciu o obrazy rozogniskowane... Tak, poprawienie pracy AF w trybie ciągłym marketing umiałby sprzedać jako coś całkiem nowego. Wszak trochę dziwne jest że E-M1 nie umie ostrzyć po fazie z obiektywami m4/3, tudzież że taka matryca nie trafia do tańszych konstrukcji. Sony wszak korzysta z czujników fazy także w średnioklasowych 5-tkach więc dać się da (celowo nie piszę o czujnikach fazowych na matrycy Fuji, bo z autopsji wiem że to "nie działa")
jeśli trzymać się dosłownie tego że to ma być całkiem coś nowego to możliwości są trzy:
1) tak jak pisał jagger - jeszcze mniejsza matryca + slogany że małe jest piękne
2) większa matryca (może FF) i cała nowa linia obiektywów czyli okazja do kolejnego drenowania portfelii
3) matryca 4/3 ale w jakiejś nowej technologii. Tu możliwości jest sporo bo Samsung wdraża BSI, Fuji nietypowy układ filtru kolorów, Sigma matrycę wielowarstwową, Canon i Sony fazowe czujniki AF, Panasonic rozwija technikę obliczania odległości ostrzenia w oparciu o obrazy rozogniskowane... Tak, poprawienie pracy AF w trybie ciągłym marketing umiałby sprzedać jako coś całkiem nowego. Wszak trochę dziwne jest że E-M1 nie umie ostrzyć po fazie z obiektywami m4/3, tudzież że taka matryca nie trafia do tańszych konstrukcji. Sony wszak korzysta z czujników fazy także w średnioklasowych 5-tkach więc dać się da (celowo nie piszę o czujnikach fazowych na matrycy Fuji, bo z autopsji wiem że to "nie działa")
Ile tu jeszcze będzie postów do premiery....
Ile tu jeszcze będzie postów do premiery....
hmmm, przeszkadza Ci to? w sumie to moglibyśmy gadać o Marynii a dokładnie mówiąc nawet nie o całej, ale system nie pozwala i wykropkowywuje...
Ad. 1 Bo jest, ale już nie czepiajmy sie tych "małych" matryc olkowych. Taki system sobie wybrali i dobrze w tym rzeźbią. Prekursorzy mirrorlessów czy ktoś chce, czy nie. Nikt z wielkich nie ma tak rozbudowanego systemu bezlusterkowego.
I tak OMD jest mały. Odsyłam do mojego testu E-M1 i porównania z C5Dmk3 - pisałem o tym. Zawsze wybieram E-M1.
Ad.2 Czemu do drenowania? To Nikon i Canon drenuja portfele? Jakby komus była taka pełna klatka potrzebna i jednocześnie korpus Olka był na dobrym poziomie to... fajnie mieć dodatkowa opcję.
Ad.3 Ta nowa matryca najpewniejsza chyba, technik idzie do przodu wiec moze i AF sie poprawi, ale z drugiej strony nie wymagajmy wszystkiego, bo mam wrażenie, że wiele osób lubi atakowac i wysmiewac korpusy Olka za... wszystko, a sami zapominaja ze nie ma aparatu do wszytskiego. Mi np. E-M1 pasuje i nie oczekuje w kwesti AF-u nic wiecej ponad to co jest.
T.
---------- Post dodany o 11:57 ---------- Poprzedni post był o 11:39 ----------
Zatem chyba nowy sensor i następca E-M5:
http://www.mirrorlessrumors.com/olympus-will-announce-a-completely-different-omd-camera-with-unique-sensor-in-january
T.
Thomasso (https://forum.olympusclub.pl/members/12748-Thomasso) - szkoda że nie pokazałeś na zdjęciach jak E-M1 jest lepszy od C5DIII
Thomasso (https://forum.olympusclub.pl/members/12748-Thomasso) - szkoda że nie pokazałeś na zdjęciach jak E-M1 jest lepszy od C5DIII
Insynuujesz, że moje foty byłyby lepsze jakbym miał C5Dmk3? :)
Poza tym i tak jestem pewnien, ze w slepym tescie nie rozpoznalbys ktora fota z C, a ktora z O... bo niby po czym?
A tak jeszcze, porównanie:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M1-versus-Canon-EOS-5D-Mark-III___909_795
Portrait 23 bits vs 24 bits - na korzyść C, ale zgodnie z tym "A color depth of 22bits is excellent, differences below 1 bit are barely noticeable."
Więc można przyjąć, że do pokazywania obrazków w necie i większości zastoswań nawet profesjonalnych, różnica... nijaka
Dynamic range 12.7 vs 11.7 na korzyść O, przy czym "A value of 12 EV is excellent with differences below 0.5 EV usually not noticeable."
Mehh...
Ok wydajność ISO jest miażdżąca.. ale dla mnie to mało ważne, w ciemnicy fot nie robię, najchętniej bym zawsze natywne ISO używał.
Zatem jak dla mnie ten pełnoklatkowy cud, "Markiem trzecim" zwany wcale taki hiper nie jest i ba, lepszy jakoś specjalnie też nie.
Przewagę w ogólnej punktacji daje mu tak naprawdę tylko wyższe używalne ISO.
T.
nic nie insynuuję, tylko czasem dobrze jest mieć jakieś dowody na poparcie pewnych tez.
A tymczasem ;-) zaczynają pojawiać się nowe plotki :
http://www.43rumors.com/ft3-few-tidbits-on-the-new-omd-4k-with-242530p-weather-sealed/
ps. na marginesie - E-M1 uważam za naprawdę świetny aparat i chętnie bym go kupił gdyby był odrobinę (tak o połowę) tańszy :)
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------
powyższe jeszcze do postu Thomasso (https://forum.olympusclub.pl/members/12748-Thomasso)
Z drugiej strony ma to być jednak następca E-M5 czy nie ? (Miało być to coś zupełnie nowego) - Video 4K było chyba oczywistością więc w sumie nic nowego. ;-(
Najciekawsza sprawa to czy będzie nowa matryca -tz. taka która nie występuje w dostępnych teraz modelach (E-M1 czy GH4)
no tak, ale dobre video w Olympusie to jednak byłoby coś nowego, a zarazem coś co nie ubije sprzedaży E-M1
Najciekawsza sprawa to czy będzie nowa matryca -tz. taka która nie występuje w dostępnych teraz modelach (E-M1 czy GH4)
Taka co nie występuje w E-M1 to żaden problem. Wystarczy użyć tej z E-M10 ;-)
Taka co nie występuje w E-M1 to żaden problem. Wystarczy użyć tej z E-M10 ;-)Ależ to byłaby świetna wiadomość...
---------- Post dodany o 16:17 ---------- Poprzedni post był o 16:15 ----------
hmmm, przeszkadza Ci to? w sumie to moglibyśmy gadać o Marynii a dokładnie mówiąc nawet nie o całej, ale system nie pozwala i wykropkowywuje...Dlaczego tak sądzisz? Wyraziłem tylko ciekawość, przecież to forum dyskusyjne jest, byle lyście na końcu nie stwierdzili tylko ,że za drogo... i w ogóle do....
Będzie nowy aparator od Olka z sensorem half-frame, oczywiście pionowym i światłomierzem dookoła obiektywu :P Pełen wypas retro-style, aż Df pozielenieje z zazdrości :)
Ależ to byłaby świetna wiadomość...
Wolałbym - jeśli już - to żeby to było coś na kształt tej z A6000. Bawiłem się nim trochę i wygląda na to że ichnia implementacj AF hybrydowego działa całkiem sprawnie.
Wolałbym - jeśli już - to żeby to było coś na kształt tej z A6000. Bawiłem się nim trochę i wygląda na to że ichnia implementacj AF hybrydowego działa całkiem sprawnie.
Jak dla mnie każda lepsza byle nie od panasonica... Pewnie znowu zmieniła się lechnologia produkcji matryc i czas to zaimplementować.
Jak dla mnie każda lepsza byle nie od panasonica... Pewnie znowu zmieniła się lechnologia produkcji matryc i czas to zaimplementować.
Ale przecież ta Panasonicowa z E-M1 nie jest chyba taka zła? Właściwie to poza ekstremalnie długimi czasami nie odstaje od tej z Sony. Czy coś może przeoczyłem?
Ale przecież ta Panasonicowa z E-M1 nie jest chyba taka zła? Właściwie to poza ekstremalnie długimi czasami nie odstaje od tej z Sony. Czy coś może przeoczyłem?
Ja poczekam na inne rozdanie, nie lubię tych fiolerow, tego ziarna w cieniach, tak już mam. Poczekam... na inną. Gdyby nie to miałbym już E-M1.
Ja poczekam na inne rozdanie, nie lubię tych fiolerow, tego ziarna w cieniach, tak już mam. Poczekam... na inną. Gdyby nie to miałbym już E-M1.
Popieram w każdym calu.
Popieram w każdym calu. Cieszę się, że jesteśmy w tym samym klubie.
nic nie insynuuję, tylko czasem dobrze jest mieć jakieś dowody na poparcie pewnych tez.
Ale jakich tez Janie? Że uważam, że E-M1 robi równie dobre foty jakościowo jak C5Dmk3? :)
Wrzuciłem Ci pomiary od gości z DxO. Poza czynnikiem ISO te aparaty dają jakościowo obrazek podobny - dynamika, tonalność, odwzorowanie kolorów.
Te ułamki to w 1:1 pewnie i to też ciężko do wychwycenia, a już na pewno nie na netowych fotach, czy nawet w A4.
Jakbym dorwał kiedyś E-M1 to może zaaranżuję jakiś plener z C5dmk3 i D750 (kolega właśnie dziś nabył) i zobaczymy.
T.
---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post był o 17:59 ----------
? o.O Jakich fioletów? :)
To ściagnij sobie profil barwny do ACRa.
Jak to fajnie, że ja nie widzę fioletów i ziarno w cieniach mi nie przeszkadza.. tylko ciesze się robieniem fot i dzierganiem w PSie później.
O właśnie mam kolejną porcje fot z mego dziadka E-30... ten to ma ziarno.. i fiolety i inne barwy tęczy w cieniach ;-)
Ja wiem, że moja twórczość się tu średnio podoba, ale helou.. no jakiś poziom jest. Ziarna w cieniach niet i fioletów..
A nie wiem.. może ja tego faktycznie nie widzę? :P
"Ignorance is a bliss..."
T.
Cieszę się, że jesteśmy w tym samym klubie. Jest takich więcej .....:-)
Znaczy gdzie te fiolety? W cieniach? No to E-M10 (z matrycą Sony przecież) też tak ma. Ziarno akurat też wolę z 5D, jakoś takie ładniejsze, tylko tego 5D nie wszędzie mi się chce nosić...
...
? o.O Jakich fioletów? :)
To ściagnij sobie profil barwny do ACRa.
J...
T.Widocznie Ci nie przeszkadzaja. a mnie trochę. Widzisz niektórzy tu też nie widzieli , więc nie ma tak żle...
---------- Post dodany o 18:52 ---------- Poprzedni post był o 18:51 ----------
Znaczy gdzie te fiolety? W cieniach? No to E-M10 (z matrycą Sony przecież) też tak ma. Ziarno akurat też wolę z 5D, jakoś takie ładniejsze, tylko tego 5D nie wszędzie mi się chce nosić...Jest inaczej, nie tak samo. jest też inna struktura szumu i jego barwa. Wolę te z matrycy Sony z E-M5. Subiektywnie wolę.
a mnie tam obrazek z E-M1 się podobał. Ale wiem, ja dziwny jestem i mam dziwny gust. Moim zdaniem E-M1 lepiej niebieski kolor rysował niż to robi E-M5. Co nie znaczy że E-M5 jest zły.
Thomasso (https://forum.olympusclub.pl/members/12748-Thomasso) - nie chcę wszczynać kolejnej dysputy o wyższości jednej matrycy nad drugą ale chciałbym zobaczyć jakiś przykład. Jakiś kadr z którym taki E-3 (czy coś innego ze starą matrycą) sobie nie radziło, a teraz przy pomocy E-M1 czy C5DIII można go ugryżć. I zobaczyć jak sobie te aparaty z tym radzą.
Teraz np. bawię się zdjęciami witraży - to trochę problem, by ładnie oddać (nie przepalić) kolory szkiełek a zarazem by wnęka okienna nie ginęła w czerniach. Tak mi się wydaje (będę to wkrótce sprawdzał) że żaden z OMD nie pozwoli mi tak mocno pociągnąć cieni jak pozwoliłby na to pełnoklatkowy Canon. Ale to są tylko moje przypuszczenia. Trzeba będzie popróbować. W sumie Optyczni w ramach testów robią takie próby i pokazują efekty ciągniecia +4eV. Tam widać że 5DIII radzi sobie nieco lepiej
Thomasso (https://forum.olympusclub.pl/members/12748-Thomasso) - nie chcę wszczynać kolejnej dysputy o wyższości jednej matrycy nad drugą ale Tam widać że 5DIII radzi sobie nieco lepiej
M1 miałem ze dwa dni, przez ostatnie dwa tygodnie prawie codziennie pstrykałem D5100 a ostatnie dwa dni 70D (to z dual AF) i tak, M1 jest lepsze od 5D3! Nie wyobrażam już sobie wieszać takie krowy na szyi na spacer, na wakacje itd.
Nie teraz kiedy są PM2, GM5, M5 czy z lekka przyduży M1 a do nich szkieł ile kto sobie wymyśli*.
Jan, ja przyjąłem do wiadomości, że dla ciebie lepszy jest 5D3, ale to jest wątek-plotki o nowych puszkach mikro.
* - nie dotyczy Noktona 10,5 :(
gietrzy (https://forum.olympusclub.pl/members/12544-gietrzy) - przyjąłeś do wiadomości coś czego nie napisałem. Ja tylko stawiam pytania....
Ciągnięcie +4EV już daje degradacke nawet na wypasnych 5d czy d800 czy innych. W klasycznej foto nikt nie ciągnie 4EV... a witraże dla najlepszej jakości nawet na fullfrejmach robiłbym na 2, 3 ekspozycje i a la HDR... ale to inna bajka.
Wracam do dłubania w zdjeciach :)
I na szczeście łączy nas to tutaj wszystkich... :)
T.
...
Wracam do dłubania w zdjeciach :)
I na szczeście łączy nas to tutaj wszystkich... :)
T.
i otóż to :) i oby tak jak najdłużej :)
a zapowiedź nowego OMD cieszy tym bardziej że ostatnia premiera czyli E-PL7 została bardzo atrakcyjnie wyceniona. Mam nadzieję że nowe OMD będzie kontynuowało ten trend.
ostatnia premiera czyli E-PL7 została bardzo atrakcyjnie wyceniona. Mam nadzieję że nowe OMD będzie kontynuowało ten trend.Obawiam się że nie...
Mam wrażenie że to właśnie model EM-5 jest najbardziej prestiżowym aparatem Olympusa... tak było z obecnym - i sądząc po wstępnych plotkach - tak będzie z nowym modelem.
Fakt że EM-1 jest pozycjonowany wyżej, to model PRO - ale "piątka" wydaje się być najbardziej innowacyjną konstrukcją... takie "oczko w głowie" Olympusa :mrgreen:
tyle że od czasu debiutu E-M5 rynek się mocno zmienił. "Flagowe" konstrukcje są już i Samsunga i u Fuji o Sony nawet nie wspominająć. Olympus był liderem bezlusterkowców i teraz pora by ów sukces zdyskontował zdobywając przewagę na rynku kolejnym atrakcyjnym modelem. Rozsądnie skalkulowana cena może w tym tylko pomóc.
Zresztą podobie było w rodzinie E-PL gdzie siódemka na debiucie kosztuje mniej niż piątka swego czasu.
Swoją drogą, jeśli nowe OMD ma być czymś nowym to może ową różnicą będzie ekranik odchylany nie tylko góra -dół ale też i na bok i obracany?
Swoją drogą, jeśli nowe OMD ma być czymś nowym to może ową różnicą będzie ekranik odchylany nie tylko góra -dół ale też i na bok i obracany?
Swoją drogą jeśli to ma być ta "zupełna nowość" u Olympusa to... ;-) Mam nadzieje że jednak nowa matryca, migawka 1/8000 lub więcej i najważniejsze lepszy AF-C. Jeśli już zmiany w obrębie wyglądu i funkcjonalności to wolę wbudowaną lampę (jako sterownik do innych lamp ). I tak się rozmarzyłem - by był kompatybilny przynajmniej z obecnymi akumulatorkami ;-) (o gripie do E-M5 nawet nie wspominam). ;-)
Ja to mam nadzieję na migawkę globalną, tryb cichych zdjęć. Dzięki migawce elektronicznej szybsze czasy synchronizacji i migawka 1/16000.
Za rok memu E-M5 strzeli 4 latka i będzie go czas unowocześnić, niech ten nowy będzie jak najlepszy, byle z uszczelniniami, innego nie wezmę , a M1 nie dla mnie.
Stawiam na to że nie będzie to aparat tylko ta zapowiadana puszka bez guzików. Bez smartfona nie podchodź.
Jak juz tak wszyscy dywaguja to ja moze bym napisal co mi sie by przydalo w nowym:
1. Uszczelnienia - co najmniej na tym samym poziomie.
2. Stabilizacja - co najmniej na tym samym poziomie.
3. Matryca - wystarczy cos z przedzialu 16-24mpx, lecz na poziomie d7000/D7100.
4. AF - w koncu jako tako dzialajaca namiastka AF-C, AF-S niech jest chociaz taki jak w D7000.
5. Dizajn - od biedy moze byc ten wyglad retro, byle tego dziadoskiego komina nie mial.
6. Wizjer - co najmniej taki jak w M1.
7. Ekran - gibany to podstawa, z lepszymi powlokami.
8. Dwa sloty na karciochy pamieciochy.
I to chyba na tyle, jesli zdecydowana wieksza czesc z tego znajde, to bylbym sklonny wymienic mojego kastrata na nowszy model :wink:
pozdro
Stawiam na to że nie będzie to aparat tylko ta zapowiadana puszka bez guzików. Bez smartfona nie podchodź.
Kurcze może tak być ;-( Będzie więc to coś zupełnie nowego, być może z 4K, i spowoduje usystematyzowanie linii OMD do topowych E-M1 (2..) i linii E-M10 (11..), czyli nowy korpus za rok ;-(
Kurcze może tak być ;-( Będzie więc to coś zupełnie nowego, być może z 4K, i spowoduje usystematyzowanie linii OMD do topowych E-M1 (2..) i linii E-M10 (11..), czyli nowy korpus za rok ;-(
Wolałbyś nowe korpusy co rok, albo i pół?
Moim zdaniem wtedy mamy gorzej, bo producent zamiast uaktualniać stare body, nowe opcje daje tylko w nowych korpusach.
Niestety mam dokladnie takie samo przeczucie :)
No, ale moze jednak nie...
T.
Wolałbyś nowe korpusy co rok, albo i pół?
Moim zdaniem wtedy mamy gorzej, bo producent zamiast uaktualniać stare body, nowe opcje daje tylko w nowych korpusach.
Nie - ale liczyłem (liczę) na następcę E-M5, który ma jednak dużo więcej niż rok.
Niestety mam dokladnie takie samo przeczucie :)
No, ale moze jednak nie...
T.Koniecznośc smartfona, to kolejna bateria do doladowania, oby nie, te bateryjki i tak są nie za bogate w energię...
Tak mi się wydaje (będę to wkrótce sprawdzał) że żaden z OMD nie pozwoli mi tak mocno pociągnąć cieni jak pozwoliłby na to pełnoklatkowy Canon.
W zasadzie jest na odwrót :) Sam szum może byłby w Canonie ciut mniejszy, ale pojawiający się banding i tak uczyni zdjęcie bezużytecznym. Od ziarna na fotce jeszcze nikt nie umarł - nadaje to nawet fajnego klimatu, szczególnie na papierze. A od purpurowych pasów można dostać nadciśnienia i, w konsekwencji, zawału ;)
W zasadzie jest na odwrót :) Sam szum może byłby w Canonie ciut mniejszy, ale pojawiający się banding i tak uczyni zdjęcie bezużytecznym. Od ziarna na fotce jeszcze nikt nie umarł - nadaje to nawet fajnego klimatu, szczególnie na papierze. A od purpurowych pasów można dostać nadciśnienia i, w konsekwencji, zawału ;)
Mam E-30 i jeszcze zyje :P
T.
T.
co to za życie ? :)
Ziutek spod Żabki ma marskość wątroby i też jeszcze żyje ;)
Akurat posunięcie Olympusa wcale nie było głupie...
co to za życie ? :)
Nie narzekam :P
T.
Następca piątki ma pojawić się w lutym:
http://www.43rumors.com/ft5-e-m5-successor-to-be-announced-first-week-of-february-bit-different-from-the-looks/
kierunek video, ciekawe czy matryca będzie nowa?
Gdyby w końcu dodali możliwość wyboru ilości klatek to świetnie. Gdyby mógł kręcić slow-motion to już dla mnie wypas :wink:
4 K.... Komu to potrzebne....
4 K.... Komu to potrzebne....
Nooo przydaje się... :) Swoboda kadrowania raz, dwa po zeskalowaniu w dol poprawia ostrosc :)
T.
easy_rider
11.11.14, 17:34
4 K.... Komu to potrzebne....Video... komu to potrzebne... :mrgreen:
Video... komu to potrzebne... :mrgreen:
Komu Live View potrzebne, jak w kompakcie :wink:
Komu Live View potrzebne, jak w kompakcie :wink:
Z LCD też można by w sumie zrezygnować...
A tymczasem produkcja E-M5 zakończona ;-)
---------- Post dodany o 13:21 ---------- Poprzedni post był o 13:19 ----------
Co sugeruje albo nowy model - lub brak kontynuacji linii E-M5
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-e-m5-production-ended/
Kolejne plotki tym razem następca E-M5 ma mieć PDAF jak w E-M1 (miejmy nadzieje że matryca to coś nowszego niż ta z E-M1 - bo inaczej to czeka nas odgrzewane E-M1 w nowej obudowie ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-e-m5-successor-has-pdaf/
Kolejne plotki tym razem następca E-M5 ma mieć PDAF jak w E-M1 (miejmy nadzieje że matryca to coś nowszego niż ta z E-M1 - bo inaczej to czeka nas odgrzewane E-M1 w nowej obudowie ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-e-m5-successor-has-pdaf/
Jak dla mnie to moglaby byc ta sama matryca. Moze dopieszczony hardware i software okolomatrycowy i byloby git.
Choc moze bedzie mialo nowsze cos.., patrzac chocby na E-3 i E-30. Ten ostatni miał nowsza matryce, która w swej najbardziej wypasionej wersji wystapiła jeszcze w E-5.
Jakby ten E-M6(?) mial to co ma E-M1 i był nieco tańszy... czemu nie? ;-)
T.
Czyli co? Mają dać supermatrycę (skąd?) i zabić M1? Raczej bym stawiał na volks-M1 i nową matrycę w nowej topowej puszce. Jest jeszcze kwestia mitu nowej matrycy. Jeśli będzie od S, to pojawi się też w innych formatach i dystans zostanie zachowany.
Czyli co? Mają dać supermatrycę (skąd?) i zabić M1?
To nie byłby pierwszy przypadek, że w niższym modelu pojawia się matryca lepsza, niż w wyższym, ale wypuszczonym na rynek wcześniej. A skąd ją wezmą, to bez różnicy - ktoś prędzej czy później taką matrycę wyprodukuje, czy to Sony, czy Panas, czy może Samsung da "pokroić" swoją matrycę z NX1. Myślę, że możliwości jest więcej, niż chęci ze strony Olympusa na płacenie za nie :)
No toż pisałem o E-3 i E-30 :) Ten drugi, niższy model i nowa matryca.
Olkowa tradycja ;-)
T.
To nie byłby pierwszy przypadek, że w niższym modelu pojawia się matryca lepsza, niż w wyższym, ale wypuszczonym na rynek wcześniej. ... możliwości jest więcej, niż chęci ze strony Olympusa na płacenie za nie :)
Ale jednak inne różnice pozostawały, jeśli w nowej puszce ma być fazowy af to wchodzi ona na półkę M1.
Ile by Olek nie zapłacił, to zawsze będzie to wycięty fragment większej matrycy i ludzie zaczynają sobie zdawać z tego sprawę :), jedyna szansa nprzetrwania, to urealnienie cen..
Ale jednak inne różnice pozostawały, jeśli w nowej puszce ma być fazowy af to wchodzi ona na półkę M1.
Aparaty Olka zawsze miały podobne lub wręcz te same bebechy, a różniły się głównie wyglądem, sterowaniem, wizjerem, uszczelnieniami itp. Po prostu zrobią puszkę, która będzie w pewnych aspektach podobna do E-M1, ale w innych będzie mu ustępowała no i będzie po staremu, zgodnie z tradycją :)
Ile by Olek nie zapłacił, to zawsze będzie to wycięty fragment większej matrycy i ludzie zaczynają sobie zdawać z tego sprawę :), jedyna szansa nprzetrwania, to urealnienie cen..
Stosunkowo wąskie grono fotograficznych technofili na forach zdawało sobie z tego sprawę od zawsze, w odróżnieniu do setek milionów pozostałych amatorów fotografii, którym nawet matryce w komórkach nie przeszkadzają :) Jakość obrazowania staje się coraz lepsza i to, że ktoś ma jeszcze lepiej, traci zwyczajnie na znaczeniu. Dla większości ludzi matryce 4/3 w zupełności wystarczą, więc zamiast zastanawiać się nad cropami, ludzie coraz częściej będą zwracać uwagę na inne rzeczy.
... Jakość obrazowania staje się coraz lepsza i to, że ktoś ma jeszcze lepiej, traci zwyczajnie na znaczeniu. ...
Dla mnie przyrost jakości obrazowania już dawno przestał mieć znaczenie, ale ja nie muszę wyciągać 5EV z cieni, a w nocy wolę spać niż robić zdjęcia. Nowe możliwości zawsze generują nowe potrzeby. Kiedyś fotografia nocna oznaczała niskie ISO i statyw. Teraz oznacza wysokie ISO, ew. stabilizację i jedziemy z rąsi. Zdjęcia są lepsze? Nie wiem, ale z pewnością jest ich duuuuuużo więcej. Może za rok stanie się modna fotografia piwniczna w zastanym świetle i znów małe różnice w ISO 100 000 000 staną się sprawą forumowego życia lub forumowej śmierci?
Nowe możliwości zawsze generują nowe potrzeby.
Nie potrzeby, tylko zachcianki. A zachcianki można wzbudzić nie tylko poprzez oferowanie coraz lepszej jakości obrazu. Czasem wystarczy kilka kryształków Swarovskiego przyklejonych do aparatu :D
Nie potrzeby, tylko zachcianki. A zachcianki można wzbudzić nie tylko poprzez oferowanie coraz lepszej jakości obrazu. Czasem wystarczy kilka kryształków Swarovskiego przyklejonych do aparatu :D a przeprasza to już specjalność Pentaxa i wara Olkowi od niej :-P
Jeśli już dadzą ostrzenie fazowe, mogliby je lepiej zaimplementować. Czyli, żeby działało także w S-AF jak i C-AF. Nie tylko z "dużymi" szkłami, ale też tymi mikro.
No toż pisałem o E-3 i E-30 :) Ten drugi, niższy model i nowa matryca.
Olkowa tradycja ;-)
T.
A nie było tak że zdjęcia z E30 jednak ustępowały E3, matryca szumiała bardziej ?
A nie było tak że zdjęcia z E30 jednak ustępowały E3, matryca szumiała bardziej ?
Chyba nie. Porównywałem. Mam do dziś E-30 i spokojnie zdjęcia z ISO 1000 robię. Więcej do ISO 1200 jestem w stanie doskonałe* zdjęcie zrobić.
* - w zależności od warunków oświetlenia
Chyba nie. Porównywałem. Mam do dziś E-30 i spokojnie zdjęcia z ISO 1000 robię. Więcej do ISO 1200 jestem w stanie doskonałe* zdjęcie zrobić.
Jakoś Ci nie wierzę, ciekawe czy Ktoś jeszcze może to potwierdzić :) Z całej trójki E3/620/30 ten ostatni chyba najgorszy obrazek posiadał ( poprawcie mnie jeśli jestem w mylnym błędzie :)
E-620 i E-30 miały tę samą matrycę, którą dawała trochę lepszy obrazek, niż E-3.
E-620 i E-30 miały tę samą matrycę, którą dawała trochę lepszy obrazek, niż E-3.
Uważam że wątpię, może w rozpiętości tonalnej ale w niskim iso królem był chyba E3.Zgadzacie się z tą doktryną ? :)
Masz na myśli doskonałe samozadowolenie, czy zdjęcia obiektywnie doskonałe?
Uważam że wątpię, może w rozpiętości tonalnej ale w niskim iso królem był chyba E3.Zgadzacie się z tą doktryną ? :)
Przecież to można sprawdzić na pierwszej lepszej stronie testującej aparaty. Nie trzeba sobie wybierać, w który mit uwierzymy, a w który nie.
Masz na myśli doskonałe samozadowolenie, czy zdjęcia obiektywnie doskonałe?
Myślę, że może oceń sam. Tak będzie najobiektywniej. :) Specjalnie wybrałem obiekty biały, czarny i przezroczysty. ISO 1250. Załączam RAW.
136599
136600
@bodzip lubie bardzo porcelane :-)
To częsta sytuacja przecież. E-30 jest nowszy niż E-3. Podobnie było z Nikonem D300 i D90
Uważam że wątpię, może w rozpiętości tonalnej ale w niskim iso królem był chyba E3.Zgadzacie się z tą doktryną ? :) Masz rację zgadzam się z Tobą w 100% .
To moze jeszcze to:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-E620-versus-Olympus-E30-versus-Olympus-E3___588_574_220
pozdro
To moze jeszcze to:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-E620-versus-Olympus-E30-versus-Olympus-E3___588_574_220
pozdro
To był czas smuty i zastoju oraz zmieniającego się filtra AA (słabnacego)
To był czas smuty i zastoju oraz zmieniającego się filtra AA (słabnacego)
Zaiste mroczne to czasy zwlaszcza jak sie zobaczy takie cos:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M5-versus-Olympus-E30-versus-Olympus-E3___793_574_220
pozdro
To moze jeszcze to:
pozdro
Czyli wychodzi że w granicach błędu pomiarowego powinny dawać niemalże taki sam obrazek :-)
---------- Post dodany o 21:24 ---------- Poprzedni post był o 21:23 ----------
Zaiste mroczne to czasy zwlaszcza jak sie zobaczy takie cos:
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Olympus-OM-D-E-M5-versus-Olympus-E30-versus-Olympus-E3___793_574_220
pozdro
Jest niewielka poprawa :-P