PDA

Zobacz pełną wersję : E-30 jakie karty CF

Peterax
14.01.13, 15:52
Witam serdecznie.

Chciałbym zakupić kartę CF i potrzebuje pomocy. Z jakimi kartami jest ta puszka kompatybilna? Czy mogę kupić niedrogiego kingstona 16GB Ultimate 266x, czy 8GB sandiska ultra, który jest w tych samych pienądzach?

Krakman
14.01.13, 16:32
Ja mam CF kingstona 4MB oraz pqi 8MB. Działają świetne obie... Myślę, że pojemnoś duża nie jest tak istotna jak szybkosć... Nowsze pewnie są szybsze o tych co ja posiadam...Ale ja nie narzekam.. jest OK. Natomiast nie wiem czy jest sens kupować CF o dużej pojemności do aparatu... Duża pojemność to tysiące zdjęć na karcie, czasem nie do ogarnięcia..:grin: Poza tym czasem trzeba sformatować kartę.... Na pewno po zakupie.
Czyli myślę dwie ósemki czy czwórki niż jedna 16-stka
Takie moje spostrzeżenia, czy dobre...
Sumując kup co uważasz na pewno bedzie pasować, byle miało wymiar 42,8 × 36,4 x 3,3 mm :grin:
Ja mam jeszcze w aparacie taką dyżurną sd (albo xd, nie pamiętam) tak na wszelki wypadek:roll:

RobertW3D
14.01.13, 17:32
Ja od 7 lat używam dwóch 4GB Sandisków Extreme III - nie do zdarcia. Do pstrykania wystarczają aż zanadto. Nawet gdy zapisujesz w RAWach.
Karty o dużej pojemności >= 16GB przydają się jedynie gdy nagrywasz filmy lub planujesz baaaardzo długi wyjazd i nie będziesz miał gdzie po drodze zrzucać fotek.

Fot.Krzysiek
14.01.13, 17:37
Ja już ponad 4lata używam Sandisk Extreme III 4GB i 8GB jeszcze mnie nie zawiodły więc polecam. Nie miałem tez sytuacji by brakło mi miejsca a w razie czego w drugim slocie wsadzona jest 2GB XD :)

Peterax
14.01.13, 17:53
Dziękuje za pomoc, zakupię sandisk Ultra 8Gb zapis ponad 30MB/s

Krakman
14.01.13, 18:27
Powodzenia..

monstro
14.01.13, 18:36
Tylko kupuj oryginał, a nie będziesz zawiedziony, ja nie miałam jeszcze problemu z żadną z kart tej firmy. Sam zobaczysz, na ile Ci starczy 8 gb, zawsze możesz później dokupić zapas ;-)

wysłane z phona HTC

Thomasso
14.01.13, 19:41
SanDisk jest OK. Ja osobiście co prawda uzywam 2GB i 4GB Kingstona Ultimate 266x i 16GB Preteca 233x. Nie wiem jak sie to na MB/sek przekłada, ale karty od lat działają i (odpukać) mają się dobrze.

T.

RobertW3D
14.01.13, 22:05
Dziękuje za pomoc, zakupię sandisk Ultra 8Gb zapis ponad 30MB/s
Ja bym mimo wszystko kupił Extreme III:
1) Większa prędkość zapisu - do serii w RAWach jak znalazł - szybciej opróżni się Tobie bufor
2) Do tej wersji dorzucają program do odzyskiwania danych - już kiedyś mi się przydał do dysków twardych ... :)

Fot.Krzysiek
14.01.13, 22:50
2) Do tej wersji dorzucają program do odzyskiwania danych - już kiedyś mi się przydał do dysków twardych ... :)

No tak ja też go dostałem i też już dwa razy się przydał, odzyskałem przypadkowo skasowane zdjęcia.

Jak bym miał ponownie kupować to na pewno SanDiska bym wybrał.

Krakman
15.01.13, 15:56
Ja mam CF kingstona 4MB oraz pqi 8MB. Działają świetne obie... Myślę, że pojemnoś duża nie jest tak istotna jak szybkosć... Nowsze pewnie są szybsze o tych co ja posiadam...Ale ja nie narzekam.. jest OK. Natomiast nie wiem czy jest sens kupować CF o dużej pojemności do aparatu... Duża pojemność to tysiące zdjęć na karcie, czasem nie do ogarnięcia..:grin: Poza tym czasem trzeba sformatować kartę.... Na pewno po zakupie.
Czyli myślę dwie ósemki czy czwórki niż jedna 16-stka
Takie moje spostrzeżenia, czy dobre...
Sumując kup co uważasz na pewno bedzie pasować, byle miało wymiar 42,8 × 36,4 x 3,3 mm :grin:
Ja mam jeszcze w aparacie taką dyżurną sd (albo xd, nie pamiętam) tak na wszelki wypadek:roll:

:mrgreen: Poza jednym anonimowym Olymaniakiem nikt się nie zorientował o mojej pomyłce. Napisałem o moich CF w zaj......j pojemności jedna 4MB a druga aż 8MB :roll:

Moominek
15.01.13, 19:25
Miałem SanDiska Extreme 16GB (ten nowy bez numerka) - deklarowany zapis 60MB/s. Bardzo fajna karta to była, rozważ jeśli robisz serie RAW a tym bardziej RAW+JPG - po zapełnieniu bufora wyrabiała mi ok. 2fps w RAW+JPG "średni".