Zobacz pełną wersję : E-30 jakie karty CF
Witam serdecznie.
Chciałbym zakupić kartę CF i potrzebuje pomocy. Z jakimi kartami jest ta puszka kompatybilna? Czy mogę kupić niedrogiego kingstona 16GB Ultimate 266x, czy 8GB sandiska ultra, który jest w tych samych pienądzach?
Ja mam CF kingstona 4MB oraz pqi 8MB. Działają świetne obie... Myślę, że pojemnoś duża nie jest tak istotna jak szybkosć... Nowsze pewnie są szybsze o tych co ja posiadam...Ale ja nie narzekam.. jest OK. Natomiast nie wiem czy jest sens kupować CF o dużej pojemności do aparatu... Duża pojemność to tysiące zdjęć na karcie, czasem nie do ogarnięcia..:grin: Poza tym czasem trzeba sformatować kartę.... Na pewno po zakupie.
Czyli myślę dwie ósemki czy czwórki niż jedna 16-stka
Takie moje spostrzeżenia, czy dobre...
Sumując kup co uważasz na pewno bedzie pasować, byle miało wymiar 42,8 × 36,4 x 3,3 mm :grin:
Ja mam jeszcze w aparacie taką dyżurną sd (albo xd, nie pamiętam) tak na wszelki wypadek:roll:
Ja od 7 lat używam dwóch 4GB Sandisków Extreme III - nie do zdarcia. Do pstrykania wystarczają aż zanadto. Nawet gdy zapisujesz w RAWach.
Karty o dużej pojemności >= 16GB przydają się jedynie gdy nagrywasz filmy lub planujesz baaaardzo długi wyjazd i nie będziesz miał gdzie po drodze zrzucać fotek.
Fot.Krzysiek
14.01.13, 17:37
Ja już ponad 4lata używam Sandisk Extreme III 4GB i 8GB jeszcze mnie nie zawiodły więc polecam. Nie miałem tez sytuacji by brakło mi miejsca a w razie czego w drugim slocie wsadzona jest 2GB XD :)
Dziękuje za pomoc, zakupię sandisk Ultra 8Gb zapis ponad 30MB/s
Tylko kupuj oryginał, a nie będziesz zawiedziony, ja nie miałam jeszcze problemu z żadną z kart tej firmy. Sam zobaczysz, na ile Ci starczy 8 gb, zawsze możesz później dokupić zapas ;-)
wysłane z phona HTC
SanDisk jest OK. Ja osobiście co prawda uzywam 2GB i 4GB Kingstona Ultimate 266x i 16GB Preteca 233x. Nie wiem jak sie to na MB/sek przekłada, ale karty od lat działają i (odpukać) mają się dobrze.
T.
Dziękuje za pomoc, zakupię sandisk Ultra 8Gb zapis ponad 30MB/s
Ja bym mimo wszystko kupił Extreme III:
1) Większa prędkość zapisu - do serii w RAWach jak znalazł - szybciej opróżni się Tobie bufor
2) Do tej wersji dorzucają program do odzyskiwania danych - już kiedyś mi się przydał do dysków twardych ... :)
Fot.Krzysiek
14.01.13, 22:50
2) Do tej wersji dorzucają program do odzyskiwania danych - już kiedyś mi się przydał do dysków twardych ... :)
No tak ja też go dostałem i też już dwa razy się przydał, odzyskałem przypadkowo skasowane zdjęcia.
Jak bym miał ponownie kupować to na pewno SanDiska bym wybrał.
Ja mam CF kingstona 4MB oraz pqi 8MB. Działają świetne obie... Myślę, że pojemnoś duża nie jest tak istotna jak szybkosć... Nowsze pewnie są szybsze o tych co ja posiadam...Ale ja nie narzekam.. jest OK. Natomiast nie wiem czy jest sens kupować CF o dużej pojemności do aparatu... Duża pojemność to tysiące zdjęć na karcie, czasem nie do ogarnięcia..:grin: Poza tym czasem trzeba sformatować kartę.... Na pewno po zakupie.
Czyli myślę dwie ósemki czy czwórki niż jedna 16-stka
Takie moje spostrzeżenia, czy dobre...
Sumując kup co uważasz na pewno bedzie pasować, byle miało wymiar 42,8 × 36,4 x 3,3 mm :grin:
Ja mam jeszcze w aparacie taką dyżurną sd (albo xd, nie pamiętam) tak na wszelki wypadek:roll:
:mrgreen: Poza jednym anonimowym Olymaniakiem nikt się nie zorientował o mojej pomyłce. Napisałem o moich CF w zaj......j pojemności jedna 4MB a druga aż 8MB :roll:
Miałem SanDiska Extreme 16GB (ten nowy bez numerka) - deklarowany zapis 60MB/s. Bardzo fajna karta to była, rozważ jeśli robisz serie RAW a tym bardziej RAW+JPG - po zapełnieniu bufora wyrabiała mi ok. 2fps w RAW+JPG "średni".