PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus, który model..?

aneczka
13.08.07, 15:52
Witam serdecznie!
Od jakiegoś czasu rozglądam się za aparatem fotograficznym dla siebie. W mojej rodzinie mamy już dwa olympusy- jeden 'analogowy' model 800 S oraz cyfrowy model SP 310. Jesteśmy bardzo zadowoleni z jakości wykonywanych tym sprzętem zdjęć. Obecnie zdecydowałam się na swój własny, jednak nie do końca jestem zdecydowana co do modelu.. Czy moglibyście mi coś fajnego polecić w granicach 1000 do 1200 PLN? Czy może warto jeszcze dozbierać na jakiś lepszy model.. Czekam na sugestie posiadaczy olympusów. Pozdrawiam, aneczka

paakayttaja
13.08.07, 15:59
Hm. Dozbierać i kupić na początek np. E-410 z (przynajmniej) jednym szkłem. Sama sobie też (i nam :P ) odpowiedzieć na pytanie, do czego to ma być aparacik.

kowal73
13.08.07, 17:23
ja bym radził zakupić e 500 z 14-45 za 1672,00zł
http://www.fotobis.net.pl/index.php?s=details&id=5516

później dokupiłbym 40-150 starą wersję
pozdrawiam

dziobolek
13.08.07, 19:14
Aneczko!

Pytanie zasadnicze czy to ma być kompakt, hybryda czy może być lustereczko ;)

Z lustrzanek mój typ, dla ciebie szczególnie (jako dla kobiety) to E-400 lub E-410 w dual kicie oczywiście - bo warto.

Dlaczego? Pisałem już nie raz - by się nie powtarzać, zerknij TUTAJ (https://forum.olympusclub.pl/topics8/e-330-vs-k100d-vt11315.htm?highlight=#118237) .

Różne typy się tu pewnie pojawią ale domniemam że to ma być zakup na kolejne lata, a nie nachwilę, więc warto tu zainwestować w najnowsze technologie, natomiast E-500, E-300, E-330 itd. to już powoli dinusiami się stają.

Pomiędzy E-400 a E-500 jest conajmniej rok różnicy (na korzyść tego pierwszego) - to sporo technologicznie rzecz ujmując.

Idź do sklepu, weź do ręki - macaj test przed zakupem jakiegokolwiek aparatu konieczny - i sprawdź co ci pasuje najbardziej.

aga_piet
13.08.07, 19:52
A ja się zastanawiam, może Aneczka chciałaby prosty aparat, czy na pewno polecać jej lustrzankę? A może wcale nie miałaby ochoty zmieniać obiektywów, więc po co dual kit?
Przedział cenowy sugeruje, że raczej chodzi o kompakta/hybrydę.
Może nie każdy marzy o lustrzance, a już na pewno najnowszym modelu, chłopaki, wyluzujcie :lol:

dziobolek
13.08.07, 20:45
A ja się zastanawiam, może Aneczka chciałaby prosty aparat, czy na pewno polecać jej lustrzankę? A może wcale nie miałaby ochoty zmieniać obiektywów, więc po co dual kit?

Hmm, stąd też moje pytanie

Pytanie zasadnicze czy to ma być kompakt, hybryda czy może być lustereczko ;)

Przedział cenowy sugeruje, że raczej chodzi o kompakta/hybrydę.

... Czy moglibyście mi coś fajnego polecić w granicach 1000 do 1200 PLN? Czy może warto jeszcze dozbierać na jakiś lepszy model.. Czekam na sugestie posiadaczy olympusów. Pozdrawiam, aneczka

Stąd sugestie.

Może nie każdy marzy o lustrzance, a już na pewno najnowszym modelu, chłopaki, wyluzujcie :lol:

Luuuziiik! A czemu nie...

Pozdrówka!

tomek s
14.08.07, 00:08
hmm, koleżanka chce wydać 1000-1200 zł, a polecany E-410 to jakieś 2x tyle co chce przeznaczyć, a gdzie jakaś torba, karty itp :roll: Jak jeszcze masz na dołożenie trochę kasy do lustrzanki to chyba najbliższym tej kwoty i w miarę optymalnym wyborem mógłby być ten E-500 z 14-45mm, może jakiś używany uda Ci się znaleźć poniżej 1500zł
pzdr

cadman
14.08.07, 00:23
Jeśli miałaby to być lustrzanka to proponuję:
1. Body E-500 od kolegi Lech2 za 1000 zł
2. ZD 14-45 (mało używany) od kolegi Piotr Grześ za 270 zł
Prawie się zmieściłem w kwocie wymienionej przez naszą koleżankę. Zestaw bardzo dobry jak na początek (sam taki posiadam), ale być może koleżanka chciałaby mieć coś mniejszego? Jeśli miałby być to aparacik do damskiej torebki, to chyba coś z "Mju".
Pozdrawiam

Don Pedro
14.08.07, 08:21
ZA 1000zł kupisz super hybrydę Fujii S6500, aparat o wyglądzie i rozmiarach lustrzanki i jakości obrazowania niewiele gorszej, a przy tym obiektyw 28-300mm funkcja rozpoznawania twarzy.a może wolisz skusić sie na coś ze stabilizacja to tu spokojnie za te pieniądze poleciłbym Canona S3 IS, albo coś z Sony np.H5 lub H2, a najlepszym wyborem ale droższym to mógłby być Olympus SP550UZ lub Panasonic FZ50 Fujii S6500 kolega z pracy kupił niedawno w www.fotobasia.pl sklepie internetowym za 970zł. Pozdrawiam.

aneczka
15.08.07, 22:11
Dobry wieczór!
Na początek chciałam bardzo gorąco podziękować za wszystkie wyrażone sugestie i opinie. Przyznaję celowo na początku niedookreśliłam rodzaju aparatu- czy to ma być kompakt, hybryda czy lustrzanka- z wielu powodów. Po zapoznaniu się z Waszymi wypowiedziami i po głębszym przeanalizowaniu cennika OLYMPUSa na sierpień 2007 oraz kolejnym zweryfikowaniu stanu obecnych funduszy i najbardziej optymistycznych prognoz dotyczących hipotetycznego przypływu gotówki- muszę przyznać, że na początek dla siebie zdecydowanie nie przewiduję lustrzanki.. Ponadto uważam, że musi troszkę upłynąc wody w rzece zanim zdobędę większe doświadczenie w posługiwaniu się i wykorzystaniu tak wyspecjalizowanego sprzętu jaki większość z Was niewątpliwie posiada (sądząc po jakości zdjęć w galeriach np. Tomasza czy cadman-a). Chciałam również zaznaczyć iż nie przewiduję zakupu sprzętu używanego. Kupując aparat przewiduję zaopatrzenie się w kartę 1GB co wiąże się z wydatkiem ok. 90 zł oraz futerał (mam przykre doświadczenia z zarysowaniem LCD kluczami od mieszkania)- co także muszę wliczyć w kwotę maksymalną 1300 zł. Bedę wdzięczna za kolejne wypowiedzi forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie

dziekan
15.08.07, 22:15
ZA 1000zł kupisz super hybrydę Fujii S6500, aparat o wyglądzie i rozmiarach lustrzanki i jakości obrazowania niewiele gorszej, a przy tym obiektyw 28-300mm funkcja rozpoznawania twarzy.a może wolisz skusić sie na coś ze stabilizacja to tu spokojnie za te pieniądze poleciłbym Canona S3 IS, albo coś z Sony np.H5 lub H2, a najlepszym wyborem ale droższym to mógłby być Olympus SP550UZ lub Panasonic FZ50 Fujii S6500 kolega z pracy kupił niedawno w www.fotobasia.pl sklepie internetowym za 970zł. Pozdrawiam.

:) o "jakości obrazowania niewiele gorszej" - oj niezgodzę się z tym - najstarsza lustrzanka olka E-1 lub E-300 abstrachując od umiejetności fotografa sieknie jakościowo 2 razy lepszą fotkę niż ta "hybryda" wiec nie wprowadzać w błąd innych.

dziobolek
15.08.07, 22:34
OK! Lustereczko wypada z gry ;)

W cenie przez ciebie określonej (no może parę PLN więcej) można dopaść np. TAKI ZASTAW (http://www.allegro.pl/item222306641__fuji_s6500_xd_1gb_hs_aku_3200_futer al.html) .

Fuji jest godne polecenia i zbiera laury od użytkowników zarówno kompaktów seri Fxxx jak i posiadaczy hybryd.

Pozdrówka.

aga_piet
15.08.07, 22:42
muszę przyznać, że na początek dla siebie zdecydowanie nie przewiduję lustrzanki.. Ponadto uważam, że musi troszkę upłynąc wody w rzece zanim zdobędę większe doświadczenie w posługiwaniu się i wykorzystaniu tak wyspecjalizowanego sprzętu jaki większość z Was niewątpliwie posiada
Aneczka, moim zdaniem słuszna decyzja jak na początek. Jeśli nowy i nie-lustro i Olympus, polecam aparaty z serii SP modele 500, 510 i 550 z tym że ten ostatni chyba lekko przekracza podane przez Ciebie widełki cenowe. Poczytaj recenzje i porównaj.
A na lustro przyjdzie czas, kiedy już dobrze poznasz swój aparat, wyciśniesz zeń wszystkie soki i dojdziesz do wniosku że stanęłaś w miejscu :)
Powodzenia

zibi1303
16.08.07, 12:46
Zanim nauczysz się i dojrzejesz do lustra, to jednak najlepiej Fuji 6500fd. To najlepszy wybór na dziś. Sam aparat w promocji kumpel kupił za 1100 zł. Więc taniocha. Poważny wygląd i niezłe możliwości. Z niego wyżej to już tylko lustro.

kisi
17.08.07, 12:27
Popieram zdanie zibi1303 ze chyba lepszy od serii SP Olka bedzie Fuji. Mialem S5500, uzywalem i gdybym nie przerosł aparatu to dalejbym go uzywal albowiem w łapach świetnie leżał, a i technicznie zacny to sprzęt.

aneczka
24.08.07, 18:54
Witam! Chciałam bardzo podziękować za tak liczny odzew (dziobolek, agapiet, zibi 1303, kisi). Między innymi dzięki Waszej pomocy łatwiej podjęłam decyzję- i stało się- od wczoraj jestem właścicielką Olka SP- 510UZ :) Zaczynam swoje pierwsze kroki ;)

p.s. i torby fotograficznej case logic. :D

Jacek64
24.08.07, 19:37
Witam ! Osiem miesięcy temu też się cieszyłem z zakupu tego aparatu , dziś już niestety mniej. Nie mogę nazwać go uniwersalnym ,gdyż moim zdaniem dość kiepsko spisuje się w fotografowaniu krajobrazów i "maże" dalekie plany. Ale może to jest cecha wszystkich kompaktów? Natomiast w zbliżeniach i makro spisuje się bardzo dobrze. Dokupiłem sobie konwerter makro Raynox i nękam robale , motyle i tym podobne. Przepraszam że marudzę i mącę radość chwili, ale musiałem to powiedzieć. Mimo wszystko życzę wiele radości z aparatu i pozdrawiam. :D

grizz
24.08.07, 19:43
moim zdaniem dość kiepsko spisuje się w fotografowaniu krajobrazów i "maże" dalekie plany

ekhm jaka przesłona? Jakie waruni atmosferyczne? ;p

Jacek64
24.08.07, 19:55
W tym konkretnym zdjęciu f 8.0 czyli max, a warunki atmosf. jak widać - fakt że robione niedlugo po wschodzie

Jamsborg
24.08.07, 20:16
Pewnie we mgle ;)
A tak na poważnie, z doświadczenia wiem ze tego typu ultrazoomowate kompakty, niezależnie od użytej ogniskowej najlepiej spisują się na przysłonach od f4- f5,6, obraz jest subiektywnie najostrzejszy. To samo potwierdzają testy, których czytanie polecam np. na Optyczne.pl. Także nie ma sensu w kompakcie używania przysłony f8 przy szerokim kącie, do fotografowania np. pejzaży bo niestety nie ma to takiego samego przełożenia jak przy fotografowaniu lustrem. Warto tez zapoznać się z pojęciem odległości hiperfokalnej, jeśli już mówimy o fotografowaniu widoczków.

Jamsborg
24.08.07, 20:28
uuu... w exifie widnieje 1/15s, przy takim czasie nawet stabilizacja nie pomoże więc jedynie solidny statyw i/albo podciągasz ISO i dajesz rozsądny czas :)

Jacek64
24.08.07, 21:17
Statyw był więc to nie jest efekt poruszenia aparatem a podciąganie ISO w SP 510 daje zbyt duży szum nie dający się zlikwidować w PS-ie.