Zobacz pełną wersję : Jak duża karta SD do OM-D i jaką polecacie
Zastanawiam się nad zakupem karty SD 32GB do OM-D ale chciałbym się upewnić czy nie będzie problemów z obsługą karty przez aparat. Widziałem też karty 64GB i 128GB - ktoś takich używał ?
Nie przesadzaj z pojemnością. Jak karta padnie to stracisz dużo zdjęć.
Lepszym rozwiazaniem jest kilka mniejszych, w razie awarii straty w fotach mniejsze.
Mam karty 4GB i na nich mieści się 177 zdjęć w maksymalnej rozdzielczości RAW+JPG.
Aparat to E-5
Czy OM-D tak wielkie obsługuje mogą się wypowiedzieć posiadacze OM-D
Tak tylko karta jest pełna w najmniej oczekiwanym momencie ;-) Na razie tak tylko się zastanawiam i ciekaw jestem czy aparat obsługuje karty 64 i 128GB
I wtedy wyjmujesz zapełnioną i wkładasz czystą i dalej robisz foty.
Nie rób trzydziestu zdjęć takich samych, zrób cztery dobre, a wtedy nie są potrzebne tak wielkie karty. :-D
Dopiero co o to pytalem, po co kolejny watek o kartach?
Henry1 napisał dobrze..
..myśl nad kadrami i rób jak byś miał kliszę w aparacie ;)
Tak tylko karta jest pełna w najmniej oczekiwanym momencie ;-) Na razie tak tylko się zastanawiam i ciekaw jestem czy aparat obsługuje karty 64 i 128GB
W instrukcji pewnie napisali jakie pojemności kart aparat obsługuje.
Jeśli obsługuje standard SD XC to powinny takie karty działać.
Ja kupiłem Kingstona SD 8GB SDHC CLASS 10 i mi OMD pokazał błąd kary (formatowanie w aparacie nic nie dało) - w kompie i innych aparatach działa.
Kupiłem SanDisk i jest OK
ciekaw jestem czy aparat obsługuje karty 64 i 128GB
Mój E-M5 obsługuje SanDisk 64KB Ultra 30MB/s (SDXC I).
Szczerze mówiąc, sam nie wiem po co mi tak duża karta...
Instrukcja podaje:
"W tym aparacie można używać następujących rodzajówkart pamięci SD (dostępne w sprzedaży): SD, SDHC, SDXC i Eye-Fi.Aby uzyskać najnowsze informacje, należy odwiedzić witrynę firmyOlympus."
Nie wiem czy to dotyczy tylko sandiska ale kupiłem ostatnio 32 GB Ultra 30MB/s i wyszło że z ultra to on ma niewiele wspólnego. W domu już miałem w wersji micro takiego i ten stary od tego nowego ok 3x szybszy. Więc uważajcie skąd bierzecie bo podróbek pełno. Na tygodniu będę reklamował.
Ja używam Kingstona 8GB i jest wszystko ok. duża karta (16-32GB) przydaje się np. do filmowania ;-)
Dobrze wiedzieć że OM-D faktycznie dobrze obsługuje karty SDXC 64GB bo instrukcja mówi ogólnie o obsługiwanym standardzie a rzeczywistość może być inna ;-)
Ja używam Kingstona 8GB i jest wszystko ok. duża karta (16-32GB) przydaje się np. do filmowania ;-)
Dobrze wiedzieć że OM-D faktycznie dobrze obsługuje karty SDXC 64GB bo instrukcja mówi ogólnie o obsługiwanym standardzie a rzeczywistość może być inna ;-)
Od dłuższego czasu używam 16 GB od Lexara, Jest świetny , mam też 32 GB od Sandiska, jest wolniej.
A czy to prawda jest że duże sieci takie jak MM czy Saturn - zaopatrują się u oficjalnego dystrybutora kart? Tzn. że jest duże prawdopodobieństwo kupienia oryginału?
W ponizszym linku znajduje sie informacja na temat zalecanych kart do wszystkich PEN-ów OM-D.
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/compati/penmedia.cfm
Jak dla mnie karta powyżej 16GB ma rację bytu przy matrycach do 16MP w dwóch przypadkach:
1) lubimy nagrywać filmy HD
2) używamy karty jak przenośnej pamięci USB :)
Pamiętajmy, że i tak lepiej kupić jedną większą kartę w solidnym sklepie, niż byle gdzie na allegro kilka mniejszych.
Nie wiem czy to dotyczy tylko sandiska ale kupiłem ostatnio 32 GB Ultra 30MB/s i wyszło że z ultra to on ma niewiele wspólnego. W domu już miałem w wersji micro takiego i ten stary od tego nowego ok 3x szybszy. Więc uważajcie skąd bierzecie bo podróbek pełno. Na tygodniu będę reklamował.
Gdzie kupiłeś i jaką masz prędkość przy zgrywaniu zdjęć na komputer?
Ja mam SD Extreme 45MB/s SDHC I 16GB, chodzi dobrze, szybko, nie było z nią problemów jak na razie. Czasem nagrywam filmiki więc 16GB to tak w sam raz.
Planuję jeszcze zakup 4GB tak na codzienne fotografowanie.
Iwo
Z mało znanego (przynajmniej mnie) sklepu internetowo/stacjonarnego, na razie nie będę podawał nazwy, zobaczymy jak przejdzie reklamacja.
Na razie sensownie przetestowałem tylko w aparacie. Zrzucenie całego zapełnionego buffora na kartę w Panasonicu G5 dla karty kupionej w Komputroniku zajęło ok 11 sec natomiast dla tej trafionej około 30 sec.
Do komputera mam na razie śmieciowy czytnik który na wszystkich posiadanych przeze mnie kartach wykazuje średni transfer 4-6mb/s w zapisie. Rozglądam się właśnie za czymś co pociągnie i najszybsze karty (żeby za rok nie kupować kolejnego) żeby w razie czego móc zweryfikować zakup karty.
Rozglądam się właśnie za czymś co pociągnie i najszybsze karty (żeby za rok nie kupować kolejnego) żeby w razie czego móc zweryfikować zakup karty.
Proponuję zakup czytnika pod USB 3.0. Jeśli nie masz to i tak przyda się do nowego komputera za jakiś czas.
Przy USB 2 masz większą pewność, że w pełni wykorzystasz jego potencjał (480Mbit/s jakby nie było...) :)
Macie jakieś sprawdzone czytniki na USB 3.0 ?
Z tego co szukałem to Kingston USB 3.0 Media Reader i jakiś Sandisk potrafią wyciągnąć wszystko z tych szybkich (kole 100MB/s) kart. Cena powyżej 100 PLN. W końcu pewnie pojawią się i tańsze. Ktoś ma jakąś propozycję?
W sumie jeszcze Kingston MobileLite G3 USB 3.0 chyba daje radę a tu cena już zdecydowanie sympatyczniejsza jak ktoś nie potrzebuje czytać CF i innych wynalazków.
Potrzebuje tylko czytnik SD wiec możliwość czytania innych formatów kart jest mi generalnie obojętna ;-)
Jaka Najwieksza Karta? jak dla mnie do JPG maksymalnie 2GB, do RAW'ów maksymalnie 8GB.
Why? wole miex 4 x 8GB i niech jedna szlag trafi, to stracę tylko troche zdjęc z wyjazdu. jak mi szlag trafi 128GB kartę... ehh, szkoda gadać...
O zleceniu nie pisze bo backup zdjec robie na bieżąco na netbooku.
Wracając do tematu - nowości CES z kart SD ;-)
http://www.swiatobrazu.pl/nowy-wymiar-kart-pamieci-na--ces-2013-28531.html
Zaciekawiła mnie ta technologia zbliżeniowa przy kartach SD.
Choć znając życie będzie wolniej i bardziej zawodnie, niż w standardowym sposobie zgrywania danych.
Kingston G3 zamówiony. Jak dojdzie opiszę wrażenia.
Kingston G3 zamówiony. Jak dojdzie opiszę wrażenia.
To w takim razie czekam na opinie - też jestem nim zainteresowany :-)