PDA

Zobacz pełną wersję : Czy termowizja to juz nie fotografia i inne bzdety

piozet
30.12.12, 17:40
Wydzielony z https://forum.olympusclub.pl/threads/12311-Fotografia-IR-InfraRed-(W-Podczerwieni)/page22?p=902293&viewfull=1#post902293

---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post był o 16:14 ----------

Za darmo profesorów nie dają. To już nie te czasy. Jeżeli ktoś publikuje z danej dziedziny, to się na tym zna, inaczej środowisko by mu zaraz pokazało miejsce w szeregu.

Nie rozumiesz problemu - prof to NIE jest patent na mądrość. On także może być w błędzie.

Co do zdjęcia rentgenowskiego, nie wiem czy to poprawna nazwa

No właśnie...

, w każdym razie występuje tam klisza (a obecnie matryca), która bezpośrednio jest naświetlana przez promienie X. W przypadku podczerwieni, nie jest to już bezpośrednio.

Już pytałem co to znaczy bezpośrednio? Jakie techniki rejestracji się kwalifikują na "bezpośrednio"?

Z mojej strony koniec tej akademickiej dykusji :) Ja mam to nieszczęście, że od czasu, do czasu muszę coś opublikować w tym środowisku, więc muszę się trzymać nazewnictwa, które jest stosowane w nauce (bliższej też mojemu poglądowi).

No właśnie. Szkoda próbuję sfalsyfikować twoja tezę a Twoja odpowiedź brzmi "nie bo tak zawsze było"
Szkoda. Pomyśl czy to droga naukowca... ;-)

Ty możesz uważać, jak Ci się podoba, zakładam, że nikt Cię z tego nie rozlicza.

:-D Strach się bać! :-D

---------- Post dodany o 16:40 ---------- Poprzedni post był o 16:36 ----------

Kopia z poprzedniego wątku:

Nie wiem,nie znam sie ,ale ten argument nie uwazam za sluszny.To cos na zasadzie jak wdeplem to musze krakac,bo oni tez kracza.Cale szczescie,ze Kopernik tak nie myslal,i jemu podobni.Do dzis byly by stosy i przypalania zelazem.A szczebel z drabiny ,ktora sie komus tam przysnila byl sprzedawany na allegro za lata odpustu.
Chociaz i teraz maja relikwie roznorakie.Podobno policzyli te z kropla krwi z zamachu.Toz to papiez musial miec 200 l krwi.Ale kasa wazniejsza od matematyki.

luc4s
30.12.12, 17:46
Nie rozumiesz problemu - prof to NIE jest patent na mądrość. On także może być w błędzie.

Jeden może nie, ale kilkunastu raczej tak.

Szkoda. Pomyśl czy to droga naukowca... ;-)

Nie robię doktoratu z polonistyki, z termowizji też nie, mam ciekawsze problemy ;) No i dalej nie dostałem odpowiedzi na pytanie o skaning laserowy. Czy np. to:

http://geospatial.intergraph.com/Libraries/Screenshots/3D_Point_Cloud_Viewer.sflb.ashx?width=440&proportional=true&decreaseOnly=false%22%3E

wg Ciebie to zdjęcie?

piozet
30.12.12, 17:53
Jeden może nie, ale kilkunastu raczej tak.
http://geospatial.intergraph.com/Libraries/Screenshots/3D_Point_Cloud_Viewer.sflb.ashx?width=440&proportional=true&decreaseOnly=false%22%3E

Tak skłaniałbym się ku temu, że te obrazy to także są zdjęcia. Tak samo jak z ultrasonografu, radarów SAR itp....

Gdzie jest definicja co to znaczy bezpośrednio?

luc4s
30.12.12, 18:23
Tak skłaniałbym się ku temu, że te obrazy to także są zdjęcia. Tak samo jak z ultrasonografu, radarów SAR itp....

To zrób ze zdjęciem to :):

http://www.youtube.com/watch?v=K6LPHYAjdyw

Bezpośrednio, tzn. za pomocą światłoczułego sensora, a dawniej kliszy. W termografii jest detektor, a nie sensor.

---------- Post dodany o 17:23 ---------- Poprzedni post był o 16:59 ----------

Widzę, że sam trochę zamieszałem, ale temat wątku jest ok, więc chyba dobrze mnie zrozumiałeś. Pisząc zdjęcie, miałem cały czas na myśli zdjęcie fotograficzne.

Mirek54
30.12.12, 18:27
Tu u mnie to nazywaja roznie,Render,Bild,Foto,......Ale oni to pomigane maja nazwy,Nazwali by to Renderem

luc4s
30.12.12, 18:30
Tu u mnie to nazywaja roznie,Render,Bild,Foto,......Ale oni to pomigane maja nazwy,Nazwali by to Renderem

Render to już późniejszy raczej wynik przetworzenia czegoś takiego, dodanie tekstur, oświetlenia itp. Z tego co wiem (ale mogę się mylić) w renderze nie da się "patrzeć" z dowolnego punktu, czy miejsca, już po dokonaniu renderingu. To powyżej to nic więcej jak zbiór punktów (cloud points) mających w atrybutach 3 współrzędne X Y Z oraz przypisany kolor.

Mirek54
30.12.12, 18:38
Render to już późniejszy raczej wynik przetworzenia czegoś takiego, dodanie tekstur itp. To jest nic więcej jak zbiór punktów (clouds point) mających w atrybutach 3 współrzędne X Y Z oraz przypisany kolor.

Zdjecie foto teraz z drukarki to tez zbior punktow.To nie czasy analoga,ze zachodzila reakcja chemiczna na kliszy czy na papierze.Teraz chlapiesz atramentem lub palisz laserem ale to zawsze kleks im mniejszy tym wiecej chlapniec,czyli wiekszy zbior na danej jednostce powierzchni.

luc4s
30.12.12, 18:42
Zdjecie foto teraz z drukarki to tez zbior punktow.To nie czasy analoga,ze zachodzila reakcja chemiczna na kliszy czy na papierze.Teraz chlapiesz atramentem lub palisz laserem ale to zawsze kleks im mniejszy tym wiecej chlapniec,czyli wiekszy zbior na danej jednostce powierzchni.

Nie o takich ja punktach piszę ;) Zresztą wydruk z drukarki ma tylko dwa wymiary. Zaraz powie mi ktoś, że są drukarki 3d, i teraz dobre pytanie. Czy to będzie zdjęcie? Na pewno nie zdjęcie fotograficzne= fotografii.

Mirek54
30.12.12, 18:49
Tak po prawdzie to mnie jako normalnemu uzytkownikowi to rybka.To tak jak by rozpatrywac morderstwo.Czy morderca to zbrodniarz czy pacjent.Bo normalny czlowiek raczej nie zabije.Wiec pacjent.To czemu karac a nie leczyc.

nyny
30.12.12, 18:52
Jak ja sie ciesze, ze dawno temu zrezygnowalem z doktoranckich studiow...
Teraz napierdzielam zdjecia dla przyjemnosci, nie debatujac w gremium, nad bzdurami natury egzystencjalnej, i nie myslac co tez inny "guru" raczy powiedziec o tym co robie, czy to w dobrym tonie i kanonie, czy to zdjecie czy bog jeden wie co innego...

pozdro

luc4s
30.12.12, 18:55
Tak po prawdzie to mnie jako normalnemu uzytkownikowi to rybka.To tak jak by rozpatrywac morderstwo.Czy morderca to zbrodniarz czy pacjent.Bo normalny czlowiek raczej nie zabije.Wiec pacjent.To czemu karac a nie leczyc.

Gdybyś był prawnikiem (albo zabójcą :twisted:), to pewnie by to miało dla Ciebie znaczenie. ;)

Konkluzja nyny jest słuszna. Niech sobie uważa każdy, jak chce, o ile nie zajmuje się tym zawodowo.

nyny
30.12.12, 18:58
Niech sobie uważa każdy, jak chce, o ile nie zajmuje się tym zawodowo.
Z tym sie nie zgodze.
Jesli, to co ktos dajmy na to "glosi" poprze to rzeczowymi argumentami i niejednokrotnie praktycznie, to zaden "guru" zawodowy z tytulami, nie podwazy tego.
No chyba, ze to taki "guru" jak to nierzadko sie spotyka, bzdury plecie byle plesc...

pozdro

piozet
30.12.12, 22:37
To zrób ze zdjęciem to :)

To się nie kwalifikuje na zdjęcie według kryterium "utrwalony nieruchomy obraz rzeczywistości" i do którego mi blisko.

Bezpośrednio, tzn. za pomocą światłoczułego sensora, a dawniej kliszy. W termografii jest detektor, a nie sensor.

Ale wracając bliżej tematu - dalej nie widzę żadnego argumentu dlaczego zdjęcie z zakresu dalekiej podczerwieni nie ma być zdjęciem. Pasuje przecież pod "klasyczną" definicję.
A czym, że się ten "detektor" różni od "sensora"? Co takiego sprawia, że matryca jest "bezpośrednio" a detektor nie?

Jak ja sie ciesze, ze dawno temu zrezygnowalem z doktoranckich studiow...
Teraz napierdzielam zdjecia dla przyjemnosci, nie debatujac w gremium, nad bzdurami natury egzystencjalnej, i nie myslac co tez inny "guru" raczy powiedziec o tym co robie, czy to w dobrym tonie i kanonie, czy to zdjecie czy bog jeden wie co innego...

He he, nyny: chyba jednak bzdety jakąś radochę Ci sprawiają bo coś jednak piszesz :grin:

luc4s
31.12.12, 00:59
Ja pasuję ;)

piozet
31.12.12, 02:16
A ja jutro (dziś) do roboty więc chyba definitywny koniec :-)