Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DMC-FZ8 vs E-400 vs E-500

wicher
6.08.07, 17:38
Który wybrać, panasonic DMC-FZ8 czy olympus E-400, i E-500 proszę o pomoc

opiotr
6.08.07, 18:48
Prosta odpowiedz E400 lub E500 między tymi modelami można się zastanawiać który wybrać bo panasonic to półka (albo cała szafa :-) ) niżej.

dog_master
6.08.07, 19:02
Nie da sie porownaz hybrydy z lustrzanka - inna polka cenowa, koszty nieporownywalne, przepasc technologiczna...

Odpowiedz sobie, co chcesz fotografowac, ile masz na to kasy...

wicher
6.08.07, 19:11
Dobra to lustro zostaje, kasa tak do 2000 będę miał, najwyżej 25 % na raty wezmę. Fotografować żonę, córcię, góry, no i może czasami dziewczyny :D, ale to rzadko. Więc pytanie które E wybrać, na początek. Poprzednia lustrzanka to EOS50, nie miałem cyfrowej tylko SP-320, ale leży w serwisie i zdjęcia robił takie sobie dobre na imprezę.

RobertW3D
6.08.07, 19:48
Poprzednia lustrzanka to EOS50, nie miałem cyfrowej tylko SP-320, ale leży w serwisie i zdjęcia robił takie sobie dobre na imprezę.

Pierwsze primo - to nie aparat robi zdjęcia tylko Ty!
Drugie primo - z tego co piszesz, to kup sobie E-400 - mniejszy a przy okazji łądniejszy ;-) Żona w przyszłości łatwiej będzie się zgadzała na rozbudowę systemu :-)

Co do FZ8 - to fajny aparacik ale zabawka - dla osób, które nie znają sie na fotografii a chcą mieć mały aparat z mega zoomem i bajerami.

wicher
6.08.07, 19:52
Czekam na kilka opinii i na pewno E-400 kupię, zależy mi by szybko zdjęcia cykał i nie myślał jak hybryda bo mnie to drażni

RobertW3D
6.08.07, 19:54
Czekam na kilka opinii i na pewno E-400 kupię, zależy mi by szybko zdjęcia cykał i nie myślał jak hybryda bo mnie to drażni

Oto to na Twoim miejscu bym się w ogólnie martwił - nie ma tak szybkiej hybrydy, która byłaby w stanie dogonić nawet amatorską lustrzankę :-)

Ania_
6.08.07, 20:44
Pierwsze primo - to nie aparat robi zdjęcia tylko Ty!
Drugie primo - z tego co piszesz, to kup sobie E-400 - mniejszy a przy okazji łądniejszy ;-) Żona w przyszłości łatwiej będzie się zgadzała na rozbudowę systemu :-)

E tam, nie ma reguły ;) Chociaż jeśli to ma być faktycznie lustrzanka, którą nie robi się strasznie dużo zdjęć to e400 może być - chodzi mi tutaj o to, że sam aparacik jest dość "delikatny" i mniej masywny, ale przy tym sprawia na mnie wrażenie mniej wygodnego przy trzymaniu.

Najlepiej idź sobie do sklepu i na spokojnie potestuj co wygodniej się trzyma w ręce ;), bo testów jakościowych to już było tu na forum mnóstwo.

KaarooL
6.08.07, 21:47
pytanie w stylu: komar, Honda czy Kawasaki...

wicher
6.08.07, 21:51

Tu nie mam zdania, w garażu stoi Harley, który potrafi obudzić miasto, a ja nie mam zdania, ale chyba Harley.
Byłem w sklepie i E400 bardzo dobrze leży i zdjęcia też OK, więc tylko czekać aż sprowadzą na jutro z magazynu bo na półce został ostatni.

Ania_
6.08.07, 22:05

Było takie powiedzenie o Hondzie, ale nie będę off-topicować ;)

Don Pedro
7.08.07, 07:52
Wicher-- jako użytkownik E400 powiem tylko - aparat jest świetny i ergonomiczny-to stwierdzisz po pewnym czasie kiedy zauważysz, że aparat Tobie nie ciąży. Aparat chcesz dla przyjemności/ fotki u cioci na imieninach, panoramki itp/, nie dla chleba/ zdjecia studyjne, dokumentacyjne, reklamowe / a więc interesując sie Olympusem wybrałeś właściwego producenta. E400 i E500 sa w podobnej cenie i zbliżonych możliwościach i jakości zdjęć jakie za ich pomocą bedziesz w stanie wykonać/ wysoka jakość, wyższa o pół klasy wzgl Panasonica FZ8/ Stara śpiewka - pomacać oba i wybrać ten który przypadł do gustu. Panasonik ma jedną zaletę, ma stabilizator optyczny, a więc w wielu sytuacjach ratuje tyłek,tam gdzie nam E400 owcom pozostaje statyw. Prawda jest jednak nie ubłagalnie taka, że Sp320 ma tak sie do FZ8, jak FZ8 do E500, czyli 1:2:4, FZ8 jest dwa razy lepszy od kompaktu, ale i dwa razy "gorszy" od lustrzanki/E500, E400 /Polecam E400-warto, także polecam E500-też warto, FZ8 nie polecam-możesz mieć niedosyt.Pozdrawiam

C+
7.08.07, 08:50
Za DSLR przemawiają takie rzeczy jak:

- sprawniejszy AF
- lepsze wysokie ISO
- wizjer OVF
- możliwość regulacji GO

Karol
7.08.07, 09:40
To co napisali poprzednicy wszystko prawda. Jak się zdecydujesz na zakup lustrzanki co i ja polecam pozostaje Ci dylemat E-400 czy E-500. Osobiście wziąłbym ten drugi - co by nie pisać aparat również b. lekki i nieduży. Poza tym pamiętaj, że z E-500 otrzymujesz inne obiektywy (kupując dual kita). Z opinii na forum może wynikać, że krótszy kit od E-400 być może jest nieco lepszy od 14-45 natomiast dłuższy kit IMHO jest zdecydowanie atrakcyjniejszy ten starszy...