Zobacz pełną wersję : Automatyczne wykonywanie zdjec
Witam.
Ostatnimi dni zainteresowala mnie kwestia automatycznego wykonywania zdjec przez aparat w identycznych interwalach czasowych. Wszystko fajne, swietnie tylko mialoby to przebiegac bez ingerencji uzytkownika (naciskania spustu wielokrotnie). Wyobrazmy sobie sytuacje: aparat stoi sobie na statywie. Wlasciciel podchodzi i inicjuje cala akcje wykonywania przez aparat zdjec. Od chwili inicjacji aparat wykonuje regularnie co powiedzmy 10 sekund zdjecie, az do zapelnienia karty lub tez do przerwania calej akcji przez uzytkownika. I teraz sedno.
Czy jest to mozliwe? W jaki sposob mozna taki efekt osiagnac - moze softowo z podlaczonym aparatem do np. komputera? Czytalem o specjalnych odbiornikach falowych, ktore sluza do wykonywania zdjec dzikich zwierzat ale to rozwiazanie jest i drogie i mijajace sie z celem.
Dzieki z gory za odpowiedzi.
Wiele aparatów ma tę funkcje wbudowana fabrycznie.
O ile pamiętam, to maił to Canon S2IS, Olympusy SP320, SP350 i pewnie z setka innych.
...Czy jest to mozliwe? W jaki sposob mozna taki efekt osiagnac - moze softowo z podlaczonym aparatem do np. komputera? ...Aparaty Olka serii kreatywnej (np. SP-320/310/350/510UZ/550UZ) posiadają TimeLapsa, jednak w sposób bardzo ograniczony - do 99 zdjęć w serii przy jednym uruchomieniu, najkrótszy interwał - 1 minuta. Oczywiście można zrobić to softowo - najprościej użyć lustrzanki E-Systemu i Olympus Studio.
Jack
I to jest konkret. Dzieki.
E1 w polaczeniu z laptopem tez ma taka funkcję obslugiwana przez oprogramowanie z laptopa.
E1 w polaczeniu z laptopem tez ma taka funkcję obslugiwana przez oprogramowanie z laptopa.To właśnie miałem na myśli pisząc powyżej. Każda lustrzanka E-System (nie tylko E-1) po przełączeniu w tryb Control może być obsłużona laptopem (o ile jest na nim zainstalowany jakiś program sterujący, np. Olympus Studio).
Jack
I to jest konkret. Dzieki.Ale jeszcze dopiszę, że do starszych Olków można samemu stworzyć odpowiedni program sterujący, np. przy pomocy Visual C++ i bibliotek SDK. Wykaz aparatów obsługiwanych z komputera: http://developer.olympus.com/cameras_25.html
Pozdrawiam
Jack
To juz na przyszlosc. Jako student informatyki z pewnoscia sie zainteresuje tym :)
To właśnie miałem na myśli pisząc powyżej. Każda lustrzanka E-System (nie tylko E-1) po przełączeniu w tryb Control może być obsłużona laptopem (o ile jest na nim zainstalowany jakiś program sterujący, np. Olympus Studio).
Jack
Olympus Studio znam... Jakie inne oprogramowanie da mi możliwość zdalnego sterowania E-Olkami (najlepiej freeware)?
Nikon D200 ma bardzo rozbudowane możliwości w tym względzie.
Problem z komputerem jest w plenerze. Ja stosowałem do tego Palma i OmniRemote.
OmniRemote to programik uniwersalnego pilota używającego Palmowego IR z możliwością wywoływania sekwencyjnego z określonym opóźnieniem. Nauczyłem go (OmniRemota) kodów pilota RM1 i prawie działało.
Prawie dla tego że z nieznanych mi powodów czasami Olek (510) "nie zauważała" wyzwoleń pilota i robiły się dziury. Generalnie mi z OmniRemota Olek odpalał w 80% (bez dotykania palma i aparatu). Z RM1 100%.
Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły???
Do składania filmików najlepiej by sobie kupić osobnego kompakta - tani, nie blokuje body jak pstryka a super rozdzielczość etc nie są tu potrzebne. Ale ograniczenia np do 99 zdjęć i minimalny delay 1min jak ma na przykład moja stara Dimage5 je dyskwalifikują :-(
Do składania filmików najlepiej by sobie kupić osobnego kompakta - tani, nie blokuje body jak pstryka a super rozdzielczość etc nie są tu potrzebne. Ale ograniczenia np do 99 zdjęć i minimalny delay 1min jak ma na przykład moja stara Dimage5 je dyskwalifikują :-(
Ten 1 minutowy delay jest do przezwyciężenia ;-) Ja też miałem kiedyś Dimage 5 i jak robiłem sekwencje, to brałem w jedną rękę wężyk, w drugą stoper i ognia :-)