Zobacz pełną wersję : Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt
PaniNikt, kolorki podeszły, tylko Ty wyprzedasz epokę, a my tkwimy w czasach fotek cz-b ;).
---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post był o 19:30 ----------
1 i 3 najbardziej zmysłowe, 2-ka - coś mi z ostrością nie halo...
Bo na ostrość skałka się załapała ;)
Bo na ostrość skałka się załapała ;)
...i kaczuszce się przez to dostało ;)
...i kaczuszce się przez to dostało ;)
Widać, jak wyglądały warunki świetlne - autofocusowi trudno było nie zwariować ;)
Widać, jak wyglądały warunki świetlne - autofocusowi trudno było nie zwariować ;)
Oj tam, focusowi w takich "klimatycznych" warunkach pracować się nie chciało... Wolał podziwiać otoczenie ;)
barmichal76
8.01.13, 22:10
Wg mnie 53 i 55. Kaczucha jednak przez ostrość na kamieniu traci. Ale dwa pozostałe baaardzo przyjemne.
Pozdr
Wg mnie 53 i 55. Kaczucha jednak przez ostrość na kamieniu traci. Ale dwa pozostałe baaardzo przyjemne.
Pozdr
Czyli... kaczuszka do wanny, a reszta może być? ;)
Dzięki za odwiedziny i pozdrówki :)
barmichal76
8.01.13, 22:46
MZ reszta bardziej niż może być.
Czyli... kaczuszka do wanny, a reszta może być? ;)
Też mi się tak zdaje, reszta niczego sobie a kaczuszka niech sobie popływa :).
Ok, uznajmy kaczuszkę za niebyłą :lol:
Powspominamy? Im bardziej buro za oknem, tym bardziej cofam się w stronę pogodnej jesieni. A że jesień liśćmi stoi kolorowymi, dzisiaj na dobranoc "liściaście" będzie :).
56. 78575 57. 78576 58. 78574.
Ot, takie sobie październikowe pierdółki ;)
Odpoczywamy od szarości. Dzisiaj zapraszam do bardziej kolorowego niż zazwyczaj miejsca :).
Pierwsze trzy. Idealnie jako całość i w takiej kolejności jak pokazałaś. Ostatnie tu nie pasuje. Kolory zbyt bure. Poza tym na pierwszych dominuje drewno, a linki z 52 nie bardzo się z pozostałymi "drewnianymi" komponuje.
Coś mi się widzi, że kolorki nie bardzo Wam podeszły... :mrgreen:. Wobec tego na dziś propozycja inna - to, co błyszczy lub się świeci czyli odrzucone z blikowiska:
53. 78483 54. 78482 55. 78481
ano takie kolorowe jak tamte nie moja bajka, za to 53 i 55 udane i oku mojemu miłe, kaczucha jak już rzekli koledzy przepadła w otchłani nieostrości.
Dzisiaj powrócę do moich, ulubionych skądinąd, szaro-szarych nastrojów ;). Proponuję spacerkiem po niedużym miasteczku się przetupać.
59. 78768 60. 78767 61. 78766.
Sennie? Sennie. Ale tak wówczas było :).
Dzisiaj powrócę do moich, ulubionych skądinąd, szaro-szarych nastrojów ;). Proponuję spacerkiem po niedużym miasteczku się przetupać.
59. 60. 61. .
Hej,
Przyjrzyj się 59 coś jest nie tak.
Na górze: kable - wywalić
lewa strona: znak - wywalić psuje odbiór całej uliczki.
Reszta, ok.
78774__78773
Hej,
Reszta, ok.
Saboorku:-P:-PSlicznie,to jeszcze te oprawke z lewej i znak gdzie gaz i woda ma zawor i juz mozna spac.Aaaa przy transformacji okna gora jest za nisko,i zaciek sie powtarza:-P:mrgreen::mrgreen::-P:-P:-P
Nie zapedzaj sie z zyczeniami do osoby,ktora od poczatku zaznacza,ze wedruje z aparatem i utrwala to co zobaczy.
To nie ta grupa,co tworzy nowe kierunki sztuki kulturalno atrystycznej.Gdzie trzeba naprawde wielkiej sztuki aby kulture zachowac w ocenianiu takowej:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Troche inaczej bym obrobil.Tak po analogowemu to papier twadszy i zimniejszy wolacz.
barmichal76
12.01.13, 20:02
Fajne, rzeczywiście wszystkich wymiotło... Jakieś skoki w TV wtedy były czy co?
Pozdr
Saboorku:-P:-PSlicznie,to jeszcze te oprawke z lewej i znak gdzie gaz i woda ma zawor i juz mozna spac.Aaaa przy transformacji okna gora jest za nisko,i zaciek sie powtarza:-P:mrgreen::mrgreen::-P:-P:-P
No ... nie przyłożyłem się, fakt ordynarnie wyklaepałem i szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla. :oops:
Nie zapedzaj sie z zyczeniami do osoby,ktora od poczatku zaznacza,ze wedruje z aparatem i utrwala to co zobaczy.
To nie ta grupa,co tworzy nowe kierunki sztuki kulturalno atrystycznej.Gdzie trzeba naprawde wielkiej sztuki aby kulture zachowac w ocenianiu takowej:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Mówisz? No obaczym.
Troche inaczej bym obrobil.Tak po analogowemu to papier twadszy i zimniejszy wolacz.
Czemu? Mało czerni w czerni?
@Saboor - dziękuję, ślicznieś to zrobił, bez dwóch zdań, ja tak nie potrafię ;) Z związku z tym zdawać się muszę bardziej na próbę unikania przeszkadzajek w terenie, a nie zawsze się da; czasem "lokalny koloryt" wejdzie w paradę.Naturalnie bezdrucie z bezznaczem dużo lepiej wygląda :)
@Mirek54, chętnie przyjmę bardziej szczegółowe sugestie odnośnie obróbki. O kulturę wypowiedzi staram się zadbać sama :mrgreen:.
Czemu? Mało czerni w czerni?
Moze nie za malo czerni,ale za malo wody w mokrym,moze tak?78775Tak,wiem-jest gorzej.
Moze nie za malo czerni,ale za malo wody w mokrym,moze tak?78775Tak,wiem-jest gorzej.
Jest lepiej :) Dziękuję za podpowiedź.
Hej,
Reszta, ok.
Dla mnie wersja oryginalna lepsza. To nie jest sesja z modelką. Na siłę można by się czepiać, że zawieszenie latarni ucięte i tablica z nazwą ulicy też(ale to by było belferskie czepianie się). Tak jak Mirek napisał - mocny retusz pejzażu miejskiego to ryzykowna sprawa. Choć, szczerze mówiąc, popełniam czasem grzeszki w tym względzie. :-P
Dla mnie wersja oryginalna lepsza. To nie jest sesja z modelką. Na siłę można by się czepiać, że zawieszenie latarni ucięte i tablica z nazwą ulicy też(ale to by było belferskie czepianie się). Tak jak Mirek napisał - mocny retusz pejzażu miejskiego to ryzykowna sprawa. Choć, szczerze mówiąc, popełniam czasem grzeszki w tym względzie. :-P
Raczej jestem "naturszczyk" w fotografii miejskiej i pejzażowej, czyli rejestruję stan zastany. Jasne, czasem coś ulepszę programowo, ale rzadko i umiarem. W przypadku tej konkretnej uliczki miałam wybór pomiędzy gorszym i gorszym: boki były równie zaśmiecone przeszkadzajkami jak góra :). Zdecydowałam tak. Wersja Mirka istotnie bardziej podeszczowa, spodobała mi się.
Nie jest sesja z modelką, ale nie lubię jak detale psują mi kadr w odbiorze.
To że ktoś z chrzanił uliczkę, ciągnąc górą kable, czy stawiając znak, nie znaczy że tak mam to oglądać, nie?
Zobacz, nawet stara rozwalająca się brama w secesyjnej kamienicy może być pokazana urokliwie, ale wystarczy parę
współczesnych detali w kadrze i wychodzi paszkwil, oglądany na co dzień nie dający żadnej przyjemności w oglądaniu.
Kadr to nie wysypisko, musi być estetyczny na "bałagan" mogą sobie pozwolić nie liczni i nie ze względu na nazwisko,
a talent. I ze śmietnika i hali fabrycznej można zrobić przyjemny w odbiorze kadr, tak przyjemny jak dobry portret.
No oczywiście, można zrobić gniota, jeżeli się nie przyłożysz, nie?
Kadr to nie wysypisko, musi być estetyczny na "bałagan" mogą sobie pozwolić nie liczni i nie ze względu na nazwisko,
a talent. I ze śmietnika i hali fabrycznej można zrobić przyjemny w odbiorze kadr, tak przyjemny jak dobry portret.
Czuję się wobec tego moralnie pobita ze szczętem :lol::wink:...
Czuję się wobec tego moralnie pobita ze szczętem :lol::wink:...
Heh look mi tu: fajnie pokazane paskudztwo :-D (https://forum.olympusclub.pl/threads/85868-Opuszczone-Zrujnowany-Krajobraz-(wątek-otwarty)?p=908427&viewfull=1#post908427)
edit: "wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy ... ." :twisted:
Heh look mi tu: fajnie pokazane paskudztwo :-D (https://forum.olympusclub.pl/threads/85868-Opuszczone-Zrujnowany-Krajobraz-(wątek-otwarty)?p=908427&viewfull=1#post908427)
edit: "wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy ... ." :twisted:
Byłam, widziałam, dzięki :). Na swoje usprawiedliwienie: nie we wszystkich fotkach mam taki bałagan, bo jednak się staram....:lol:
Nie jest sesja z modelką, ale nie lubię jak detale psują mi kadr w odbiorze.
To że ktoś z chrzanił uliczkę, ciągnąc górą kable, czy stawiając znak, nie znaczy że tak mam to oglądać, nie?
Zobacz, nawet stara rozwalająca się brama w secesyjnej kamienicy może być pokazana urokliwie, ale wystarczy parę
współczesnych detali w kadrze i wychodzi paszkwil, oglądany na co dzień nie dający żadnej przyjemności w oglądaniu.
Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Kwestia tego czy kable i znak drogowy coś szpecą czy zdobią jest kwestią gustu. Zauważ jednak, że zdjęcie przedstawia miejsce, którego topografię można w 100% zidentyfikować(nazwa ulicy na tabliczce), a więc proponowany przez Ciebie zabieg może spotkać się ze (słusznym) zarzutem fałszowania rzeczywistości, który w fotografii jest dość istotny bo jest to medium bardzo podatne na manipulację czyli – mówiąc wprost - okłamywanie widza. I trzeba odróżnić czy retusz w danym przypadku jest zabiegiem formalnym/estetycznym podkreślającym subiektywizm fotografa czy też manipulacją sugerująca, że pani 40-letnia wygląda na 21 lat, a miasto trochę ładne i trochę brzydkie robi się nagle zbyt ładne. Ci fotograficy, którzy zostawiają tego rodzaju brudy w kadrze, nie robią tego ze względu na kult własnego nazwiska, tylko na przykład dlatego, że ich pragnieniem jest dokumentowanie rzeczywistości takiej jaka jest. O ile wiem są rodzaje fotografii, związanej z reportażem czy dokumentalizmem, gdzie jakikolwiek retusz jest niedopuszczalny. Pamiętam, że była parę lat temu jakaś afera z laureatem, bodaj World Press Photo, któremu za coś takiego odebrano nagrodę.
Ja osobiście nie jest zwolennikiem takiego podejścia i sam czasem manipuluję, ale nie mogę się zgodzić z poglądem, że retusz jest normą w każdym rodzaju fotografii. Nie jest.
Wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Kwestia tego czy kable i znak drogowy coś szpecą czy zdobią jest kwestią gustu. Zauważ jednak, że zdjęcie przedstawia miejsce, którego topografię można w 100% zidentyfikować(nazwa ulicy na tabliczce), a więc proponowany przez Ciebie zabieg może spotkać się ze (słusznym) zarzutem fałszowania rzeczywistości, który w fotografii jest dość istotny bo jest to medium bardzo podatne na manipulację czyli – mówiąc wprost - okłamywanie widza. I trzeba odróżnić czy retusz w danym przypadku jest zabiegiem formalnym/estetycznym podkreślającym subiektywizm fotografa czy też manipulacją sugerująca, że pani 40-letnia wygląda na 21 lat, a miasto trochę ładne i trochę brzydkie robi się nagle zbyt ładne. Ci fotograficy, którzy zostawiają tego rodzaju brudy w kadrze, nie robią tego ze względu na kult własnego nazwiska, tylko na przykład dlatego, że ich pragnieniem jest dokumentowanie rzeczywistości takiej jaka jest. O ile wiem są rodzaje fotografii, związanej z reportażem czy dokumentalizmem, gdzie jakikolwiek retusz jest niedopuszczalny. Pamiętam, że była parę lat temu jakaś afera z laureatem, bodaj World Press Photo, któremu za coś takiego odebrano nagrodę.
Ja osobiście nie jest zwolennikiem takiego podejścia i sam czasem manipuluję, ale nie mogę się zgodzić z poglądem, że retusz jest normą w każdym rodzaju fotografii. Nie jest.
Dzarro, dziękuję za ten głos, istotny w dyskusji i bliski mojemu rozumieniu fotografii o typie dokumentacyjnej, pod jaką można bez specjalnego nadużycia podciągnąć i inkryminowane zdjęcie. Jasne, można powiedzieć, że popełniłam błąd planowania, łapiąc kable w kadr, a z drugiej strony, są one tak samo brzydkie, jak i krzywa uliczka, jak obdrapane domki z zaciekami, jak znak umieszczony ni w pięć,ni w dziewięć - stanowią element tamtejszej rzeczywistości.
Nie drę zresztą szat o zdjęcie samo - raczej zderzenie podejść do tematu jest pouczające:)
Niestety, nie mogę chwilowo dać Ci plusa. Limit wyczerpany ;)
PS. Na upartego, gdyby dorabiać teorię do kompozycji zdjęcia, można by powiedzieć, że kable domykają kadr od góry, wiodąc do pustej oprawy po lampie po lewej. Zawsze można usprawiedliwić wszystko :mrgreen:
Kable są super, ja jestem fetyszystą w tym temacie... :grin:
Dzarro, dziękuję za ten głos, istotny w dyskusji i bliski mojemu rozumieniu fotografii o typie dokumentacyjnej, pod jaką można bez specjalnego nadużycia podciągnąć i inkryminowane zdjęcie.Byłbym jednak ostrożny z kategorią "zdjęcia dokumentacyjne".
Bardzo łatwo w ten sposób zakwalifikować byle pstryk śmietnika czy kupy złomu. Takie zdjęcia bronią się w grupie, serii czy reportażu. Pojedynczo już nie bardzo.
wojtek1234
12.01.13, 23:08
Dzarro, a ja mogę dać Ci plus co czynię ze świadomością :wink:
Nie szukajcie w kazdym zdjeciu plusow czy minusow.Autor byl na spacerze,zrobil kilka fotek,pokazal jest zadowolony ze spaceru.Przy okazji my tez popatrzelismy.Ciach temata.Co innego jak Autor zacznie sie przekonywac,ze jednak tak jak to on pokazal to tak powinni inni pokazywac(druty zamykaja kadr-nie rob tego,to juz wchodzenie na ......)Jak bysmy zaczeli patrzec pod katem artystycznym na fotki tego typu to mysle,ze sami bysmy sie zgubili w temacie.Gdyby autor pochylil sie przy tej kaluzy,znalazl odbicie tej lampy z gory kadru,przemyslal,ze byc moze jak ciemno to ona swieci ,wrocil,postawil statyw i to dbicie nam pokazal,to bysmy pod katem artyzmu mogli dyskutowac,ale tak to na co i po co wyciagac terminologie ,ktore nie istnieja w temacie.
Byłbym jednak ostrożny z kategorią "zdjęcia dokumentacyjne".
Bardzo łatwo w ten sposób zakwalifikować byle pstryk śmietnika czy kupy złomu. Takie zdjęcia bronią się w grupie, serii czy reportażu. Pojedynczo już nie bardzo.
Też jest to składnik serii, pokazałam co prawda tylko trzy. Nie próbuję raczej niczego naciągać, bo i po co miałabym to czynić?
Może nie dokładnie Czytałeś to co napisałem, może ja nie zbyt prosto i jasno wytłumaczyłem o co chodzi.
Nie mylę pojęć, i napisałem że dla mnie to psuje kadr. Fałszowanie rzeczywistości?? To nie jest reportaż ani fotografia mająca na celu dokumentację miejsca, to jak
pisze o sobie autorka wątku "fotografia hobbystyczna" i to całe fałszowanie rzeczywistości idzie w kąt. Co do WPF to ja pisałem o czymś zupełnie innym.
O tworzeniu dzieła, przyjemnego w odbiorze i pełną świadomością swoich działań a nie wciskanie komuś kitu, że tak to wyglądało. To jest zła interpretacja.
Mnie nie interesuje topografia miejsca a estetyka kadru, którą kable ewidentnie psują. Nota bene: w takim miejscu biorąc poprawkę, na charakter zabudowy,
tego typu instalacje winny być skrzętnie maskowane ... no chyba że chcemy żyć w tak paskudnym otoczeniu.
Okłamywanie widza ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy zmodyfikowaną fotografię przedstawia się jako odwzorowanie rzeczywistości.
Nie szukajcie w kazdym zdjeciu plusow czy minusow.Autor byl na spacerze,zrobil kilka fotek,pokazal jest zadowolony ze spaceru.Przy okazji my tez popatrzelismy.Ciach temata.Co innego jak Autor zacznie sie przekonywac,ze jednak tak jak to on pokazal to tak powinni inni pokazywac(druty zamykaja kadr-nie rob tego,to juz wchodzenie na ......)Jak bysmy zaczeli patrzec pod katem artystycznym na fotki tego typu to mysle,ze sami bysmy sie zgubili w temacie.Gdyby autor pochylil sie przy tej kaluzy,znalazl odbicie tej lampy z gory kadru,przemyslal,ze byc moze jak ciemno to ona swieci ,wrocil,postawil statyw i to dbicie nam pokazal,to bysmy pod katem artyzmu mogli dyskutowac,ale tak to na co i po co wyciagac terminologie ,ktore nie istnieja w temacie.
Uwaga o zamknięciu kadru to oczywisty żart - sądzę, że nie wymaga dodatkowego wyjaśniania :mrgreen:. Jak może widać [a może i nie], obracam się w dość zróżnicowanej tematyce. Bez aspiracji do "artu" na ogół. A oczywiście za uwagi natury merytorycznej zawsze wdzięczna jestem :).
No i o to mi chodzi, to fota "spacerowa" i tylko jako spacerową można ją oglądać, jako dokumentacyjna nie przedstawia żadnej wartości.
Dla tego pisałem co mi przeszkadza w "estetyce kadru". Dla mnie ma być czysty i klarowny jak dobre wino. Albo poznajemy recepturę na nie i cieszymy się smakiem
albo na alpagę naklejamy metkę "DOM PERIGNON" (fota dokumentalna) i choć siara pali cmokamy z zachwytu.
---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post był o 22:24 ----------
Uwaga o zamknięciu kadru to oczywisty żart - sądzę, że nie wymaga dodatkowego wyjaśniania :mrgreen:. Jak może widać [a może i nie], obracam się w dość zróżnicowanej tematyce. Bez aspiracji do "artu" na ogół. A oczywiście za uwagi natury merytorycznej zawsze wdzięczna jestem :).
Zrozumielim, zrozumielim. :mrgreen:
Też jest to składnik serii, pokazałam co prawda tylko trzy. Moja uwaga o serii, nie odnosiła się Twoich ostatnich. Te zdjęcia, dla mnie, nie stanowią serii. Każde pokazuje co innego, stanowi odrębny byt ;)
Moja uwaga o serii, nie odnosiła się Twoich ostatnich. Te zdjęcia, dla mnie, nie stanowią serii. Każde pokazuje co innego, stanowi odrębny byt ;)
Ok, ja traktuję je jak serię, bo pochodzą z tej samej wyprawy do tego samego miasteczka i pokazują zarówno urodę jak i brzydotę tegoż. Jako odbiorca możesz mieć jednak inne wrażenie :)
Jako odbiorca możesz mieć jednak inne wrażenie :)Dziękuję, dziękuję! :mrgreen:
Z miasteczka z kabelkami zabieram Was dzisiaj w plener czyli w pola :). A w polach mieszkają przede wszystkim drzewa:
62. 78875 63. 78873 64. 78874
Na 62 świetni Ci skiby na oraninie wyszły, no i mgiełka na 64 miodzio :)
... daj 62 i 64 w kolorze, ciekaw jestem różnicy. Nie bój się koloru :mrgreen:
Na 62 świetni Ci skiby na oraninie wyszły, no i mgiełka na 64 miodzio :)
... daj 62 i 64 w kolorze, ciekaw jestem różnicy. Nie bój się koloru :mrgreen:
Nie boję się koloru :) Na następny raz przygotuję :)
62 zepsute jest strasznie, popatrz dokładnie na drzewo, 63 nic ciekawego nie ma w kadrze gdyby choć kolory złotej godziny były to można by uznać zdjęcie za ciekawe, 64 jest fajne tylko góra nic nie wnosi do zdjęcia.
62 zepsute jest strasznie, popatrz dokładnie na drzewo, 63 nic ciekawego nie ma w kadrze gdyby choć kolory złotej godziny były to można by uznać zdjęcie za ciekawe, 64 jest fajne tylko góra nic nie wnosi do zdjęcia.
Zlotej godziny być nie mogło, bo bladym świtem robione ;). Dzięki za uwagi; zawsze mogę popróbować opracować na nowo.
A mi się 63 najbardziej podoba a 64 najmniej.
Dla mnie zdecydowanie 62 najlepsze. 64 zupełnie mi się nie podoba. Czyli patrząc na wpisy poprzedników co osoba to inny odbiór zdjęć :-)
...Idealne światło do fotografii krajobrazowej mamy zaś dwa razy dziennie, w czasie tzw. złotej godziny (ang. golden hour). Termin ten, znany także jako magiczna ...
Pojęcie to odnosi się do czasu w okolicy wschodu i zachodu słońca. Więc świt jest tu jak najbardziej złotą godziną. Nie wszystko szare jest fajne a jeśli już to trzeba się do tego przyłożyć o wiele staranniej niż do koloru. Łatwo jest zepsuć fajne zdjęcia podając je właśnie w taki sposób.
To może odpowiem łącznie? Dobrze, że różne są gusty i upodobania i że można znaleźć sobie coś, co odpowiada :).
@yamada - znam zalety złotych godzin, nie zawsze jednak będąc na wyjeździe, można sobie aurę zamówić ;) Ja wówczas trafiłam tyleż mglisty, co bezsłoneczny ranek; a z tak zwanych powodów niezależnych drugiej szansy nie było. Przyznaję, że mam pewien sentyment do tych zdjęć i miejsca, ale com ewentualnie wówczas popsuła, naprawić się już nie da....
Dziękuję za wszystkie uwagi i komentarze :)
e tam bezwzględnie 63 najlepsze - jest szeroki przestrzenny kadr, ukryte zabudowania w oddali, dużo odcieni szarości, trochę mistycyzmu : )
wcale złota godzina - o ile takowa w sensie 3600sekund istnieje - nie decyduje o atrakcyjności zdjęcia krajobrazowego !
Napisałaś że o świcie robione i nie może przez to być mowy o złotej godzinie, aura nie ma tu nic do rzeczy. Bo po przerobieniu fotek do szarej szarości nie wiadomo jakie światło dokładnie było.
63 skadrowane pół na pół w horyzoncie, niebo aż tak rewelacyjne nie jest by mu tyle miejsca poświęcić, dół też nie, owszem w oddali jest ciekawiej ale tu ta dal została dość mocno przytłumiona przez mało ciekawe chaszcze na 1 planie.
Nie wypowiadam się o większości Twoich zdjęć, nie moje bajki, krajobraz i owszem lubię, robię i jeśli gdzieś się pojawia komentuję. Rozumiem sentyment do niektórych zdjęć, każdy amator go ma. Będąc naocznym świadkiem i obserwatorem miejsca które fotografujemy widzimy i pamiętamy o wiele więcej niż fotka jaką robimy. Aparat najczęściej a przaktycznie nigdy nie odda nam tego samego co wtedy rejestrujemy okiem i w mózgu. Możemy się za to postarać by zdjęcia jak najlepiej oddały to co widzieliśmy. 62 jeśli uczciwie nad nim usiądziesz będzie super, póki co jakieś szarości zlewają się na gałęziach, od razu rzuca się nienaturalność koloru roślinności na polu. Oczywiście możemy sobie pisać ochy i achy tylko co z tego?
Dla mnie te zdjęcia jakby za szare. Rozumiem, że mgła, kiepskie światło ale pierwszy plan taki jakiś ... szary :roll:
Jeśli chodzi o kadry, to 62 i 64.
Przy okazji, zapytam jaką przysłonę miałaś (nie ma EXIFu) ustawioną?
Napisałaś że o świcie robione i nie może przez to być mowy o złotej godzinie, aura nie ma tu nic do rzeczy. Bo po przerobieniu fotek do szarej szarości nie wiadomo jakie światło dokładnie było.
63 skadrowane pół na pół w horyzoncie, niebo aż tak rewelacyjne nie jest by mu tyle miejsca poświęcić, dół też nie, owszem w oddali jest ciekawiej ale tu ta dal została dość mocno przytłumiona przez mało ciekawe chaszcze na 1 planie.
Nie wypowiadam się o większości Twoich zdjęć, nie moje bajki, krajobraz i owszem lubię, robię i jeśli gdzieś się pojawia komentuję. Rozumiem sentyment do niektórych zdjęć, każdy amator go ma. Będąc naocznym świadkiem i obserwatorem miejsca które fotografujemy widzimy i pamiętamy o wiele więcej niż fotka jaką robimy. Aparat najczęściej a przaktycznie nigdy nie odda nam tego samego co wtedy rejestrujemy okiem i w mózgu. Możemy się za to postarać by zdjęcia jak najlepiej oddały to co widzieliśmy. 62 jeśli uczciwie nad nim usiądziesz będzie super, póki co jakieś szarości zlewają się na gałęziach, od razu rzuca się nienaturalność koloru roślinności na polu. Oczywiście możemy sobie pisać ochy i achy tylko co z tego?
Jak napisałam wcześniej, postaram się jako następne przygotować oryginalne wersje w kolorze, żeby był materiał porównawczy - i jeśli będziesz miał chęć, powrócimy do tematu ;)
Zdjęcia krajobrazowe robię raczej okazjonalnie, te ponadto pochodzą sprzed kilku lat i zapewne dziś poradziłabym sobie trochę lepiej ;) I uwierz mi, nie jestem tu i nie rozmawiam dla wzdychów typu "och" i "ach" - mimo wszystko mam odrobinę dystansu do tego, co robię :mrgreen: oraz szacunek dla tych, co robią to lepiej.
Pozdrawiam nieustająco :)
Fajne to 63. Te pomiętoszone badyle na dole, potem na skos to ciemne zielsko czy inne nie wiadomo co - jakby w cieniu, we mgle ciemnej. A jeszcze wyżej te ażurowe dachy, domki, korony drzew. Nieba dużo - prawie pustego. Nie to, żebym się zastawił i kupił wydruk w platynowej ramce, ale fajne.
Fajne to 63. Te pomiętoszone badyle na dole, potem na skos to ciemne zielsko czy inne nie wiadomo co - jakby w cieniu, we mgle ciemnej. A jeszcze wyżej te ażurowe dachy, domki, korony drzew. Nieba dużo - prawie pustego. Nie to, żebym się zastawił i kupił wydruk w platynowej ramce, ale fajne.
Na szybko wyszperałam kolorową wersję 63:
63A. 78877
Z miasteczka z kabelkami zabieram Was dzisiaj w plener czyli w pola :). A w polach mieszkają przede wszystkim drzewa:
62. 63. 64.]
A mnie się obrazki podobają. Szczególnie 63 trąci nutą tajemniczości. W ostatnim poprawilbym odrobinę głębię czerni, ale i tak jest wg mnie ok.
Wszystkie trzy w B&W są klimatyczne. Patrząc w 63 odczuwa się chłód i mistycyzm [już to ktoś trafnie napisał wcześniej].
No i gdybyś trochę popracowała nad kolorem i, ucięła niebo nad chmurą to było by o niebo lepiej, niż w szarości.
Dla mnie te zdjęcia jakby za szare. Rozumiem, że mgła, kiepskie światło ale pierwszy plan taki jakiś ... szary :roll:
Jeśli chodzi o kadry, to 62 i 64.
Przy okazji, zapytam jaką przysłonę miałaś (nie ma EXIFu) ustawioną?
A wiesz, te szaro-szare fotki to jakaś "specjalność zakładu", bo nie pierwszy raz o tym słyszę, a jakoś tak lubię widzieć w szarościach ;)
Musiałam do RAWa zajrzeć, żeby sprawdzić: f/6,3. Ale to był czas fotograficznego ząbkowania ;)
---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post był o 20:06 ----------
No i gdybyś trochę popracowała nad kolorem i, ucięła niebo nad chmurą to było by o niebo lepiej, niż w szarości.
Oki, w wolnej chwili spróbuję to zrobić od nowa i pochwalę się :)
---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------
Wszystkie trzy w B&W są klimatyczne. Patrząc w 63 odczuwa się chłód i mistycyzm [już to ktoś trafnie napisał wcześniej].
No i... co człowiek, to zdanie :). Ale właściwie cieszy zróżnicowanie opinii.
Z tym cieszeniem się to nie do końca tak. Szkoda że nikt konkretnie nie uzasadni czemu to te wersje takie dobre są. Pisanie każdemu fajna fota, podoba mi sie itd to chyba zbyt poważne i dobre nie jest. Nawet w tym jpg-u sporo koloru jest zapisanego a co dopiero w Rawie. I wcale skomplikowanej obr nie było. tylko balans bieli odpowiedni, i potem to delikatne przyciemnienie świateł , kolory nieba same zaczęły wychodzić a potem delikatne ich wzmocnienie.
78879
A bo kawa byla za goraca to se pomachalem.Teraz w stawie i moge lyczka sobie zrobic.
788807888178882
Z tym cieszeniem się to nie do końca tak. Szkoda że nikt konkretnie nie uzasadni czemu to te wersje takie dobre są. Pisanie każdemu fajna fota, podoba mi sie itd to chyba zbyt poważne i dobre nie jest. Nawet w tym jpg-u sporo koloru jest zapisanego a co dopiero w Rawie. I wcale skomplikowanej obr nie było. tylko balans bieli odpowiedni, i potem to delikatne przyciemnienie świateł , kolory nieba same zaczęły wychodzić a potem delikatne ich wzmocnienie.
78879
+1 :mrgreen:
78879
Dlatego wolę dyskusję pod jednostkowymi zdjęciami w galerii, choć ostatnio sią na tym sparzyłam :roll:. Oceny w wątkach często sprowadzają się do np.: "Z ostatniej wrzuty podoba się 17".
Twoja wersja dużo cieplejsza, taka bardziej malarska i wygląda wcale interesująco, choć niebo wydaje mi się nazbyt żółte. Ja zostawiłam chłodne barwy, bo do chłodu listopadowego poranka bardziej zdały mi się pasować...:)
---------- Post dodany o 20:25 ---------- Poprzedni post był o 20:23 ----------
A bo kawa byla za goraca to se pomachalem.Teraz w stawie i moge lyczka sobie zrobic.
78882
Dziękuję. Podobają się przeróbki. Tę wersję wybieram :)
Moim zdaniem galeria to galeria, a do dyskusji jest forum, Ci co tu piszą mało i zdawkowo w galerii też nie napiszą Ci nic więcej.
Ocenyw wątkach często sprowadzają się do np.: "Z ostatniej wrzuty podoba się 17".W galerii jest jeszcze gorzej: "4- Świetnie" :-P
W galerii jest jeszcze gorzej: "4- Świetnie" :-P
Tak źle i tak niedobrze :-P. Już parę razy przeczytałam, że komentowanie zdjęć czy uzasadnienie oceny to kwestia chciejstwa-niechciejstwa i że nikogo zmusić nie można itd. itp. A szkoda, że niechciejstwo najczęściej dominuje ;)
---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post był o 20:38 ----------
Moim zdaniem galeria to galeria, a do dyskusji jest forum, Ci co tu piszą mało i zdawkowo w galerii też nie napiszą Ci nic więcej.
Widzisz, tu jako moi goście skoncentrowaliście się na jednym zdjęciu i dla mnie to pożyteczna dyskusja, bez dwóch zdań. Natomiast wrzuty w wątkach często zawierają wiele fotografii jednorazowo plus - sympatyczne skądinąd - pogaduchy pozafotograficzne, i często temat się gubi albo rozmywa.
Natomiast w galerii tylko o tym jednym i o niczym więcej - a skoro istnieje ocena punktowa i okienko komentarza, było by cenne bodaj jedno zdanie. Jasne, formuła portalu jest jaka jest i nie mnie ją zmieniać. To tylko pewne obserwacje uboczne. Doskonałego rozwiązania pewnie nie ma ;)
Podoba mi się, że każdy to samo zdjęcie może inaczej obrobić (wersja Yamady, oraz trzecia Mirka są fajne), bo można pokazać autorowi nasz punkt widzenia, niestety odmienny, bo każdy z nas ma inne doświadczenia. Ocena 'podoba mi się', 'nie podoba mi się' nie determinuje wypowiedzi jak i co poprawić, żeby było lepiej. Bo lepiej będzie wg mnie, autora wypowiedzi. Ale nasz punkt widzenia niekoniecznie musi się podobać autorowi zdjęcia ;)
Tyle ze tych fot w galerii nie ma, więc i dyskusji by nie było, ja napisałem Ci o wszystkich trzech zdjęciach o ile dobrze pamiętam, a kolorowe dałaś mi do wyżycia się akurat to jedno :)
Tyle ze tych fot w galerii nie ma, więc i dyskusji by nie było, ja napisałem Ci o wszystkich trzech zdjęciach o ile dobrze pamiętam, a kolorowe dałaś mi do wyżycia się akurat to jedno :)
Ale niewykluczone, że opracuję je na nowo wedlug Waszych sugestii i w galerii się z czasem pojawią ;)
Często bywa i odwrotnie: fotografie wystawione w galerii nie pojawiają się w wątku autorskim i... kółko niemożności się zamyka :lol:
lookee tu nie tylko o kolor chodzi ale o kadry które te zdjęcia zrobiły mniej dobrymi, kwadrat jest fajny ale nie na siłę, powinien podkreślać temat, a tu nic nie wnosił tylko dodawał zbędnego nieciekawego nieba. Po co? może ktoś mi konkretnie napisze czemu te zdjęcia w szarościach i kwadratach są takie dobre. Czemu podoba się 62 na którym gałęzie drzewa są mocno spi... za przeproszeniem. Autorka jest amatorką jak o sobie napisała. Ja wole napisać szczerze prawde co widzę że jest spiep... na zdjęciu niż walnąć "ocha" bo co, bo tak wypada. Dyskutowaliśmy kiedyś ze brak na forum konkretnych wypowiedzi. Owszem brak, a na takich niczym nie popartych ochach nikt daleko nie zajdzie.
Często bywa i odwrotnie: fotografie wystawione w galerii nie pojawiają się w wątku autorskim ...Widocznie autor uważa, że dyskusja jest zbędna, bo zdjęcia są skończone. Można je tylko oceniać.
Najlepiej same 4 i 5 ;)
Widocznie autor uważa, że dyskusja jest zbędna, bo zdjęcia są skończone. Można je tylko oceniać.
Najlepiej same 4 i 5 ;)
Jaaasne :lol: Aluzju paniała...
lookee tu nie tylko o kolor chodzi ale o kadry które te zdjęcia zrobiły mniej dobrymi, kwadrat jest fajny ale nie na siłę, powinien podkreślać temat, a tu nic nie wnosił tylko dodawał zbędnego nieciekawego nieba. Po co? może ktoś mi konkretnie napisze czemu te zdjęcia w szarościach i kwadratach są takie dobre. Czemu podoba się 62 na którym gałęzie drzewa są mocno spi... za przeproszeniem. Autorka jest amatorką jak o sobie napisała. Ja wole napisać szczerze prawde co widzę że jest spiep... na zdjęciu niż walnąć "ocha" bo co, bo tak wypada. Dyskutowaliśmy kiedyś ze brak na forum konkretnych wypowiedzi. Owszem brak, a na takich niczym nie popartych ochach nikt daleko nie zajdzie.
Ok. Masz rację, na ochach daleko się nie zajedzie. Ale sam widzisz, że każdy z nas ma inne spojrzenie wynikające z doświadczenia, światopoglądu, wiedzy etc. Ale uważam, że to, co wg mnie bedzie Ok, niekoniecznie musi się podobać Panu, Pani i innym Państwu ;) Mnie wersja autorska 63. się podoba. To jest dyskusja nt. czy Mona Lisa po renowacji podoba mi się bardziej od pierwotnej wersji, czy fresk Ecce Homo nabrał nowoczesnego wyrazu po "renowacji" etc. Można wiele godzin dyskutować.
yamada, lookee. W Tarnowskich Górach stawiam piwko i pogadamy o tym! A wnioski opublikujemy na forum ;).
Szkoda, że PaniNikt nie będzie z nami...
yamada, lookee. W Tarnowskich Górach stawiam piwko i pogadamy o tym! Szkoda, że PaniNikt nie będzie z nami...
Trochę mi do TG daleko i nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo w dyskusjach jeszcze bardziej zapalna jestem niż na piśmie, więc pewnie byśmy sobie do oczu na tematy fotograficzne skoczyli :mrgreen:
Trochę mi do TG daleko i nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo w dyskusjach jeszcze bardziej zapalna jestem niż na piśmie, więc pewnie byśmy sobie do oczu na tematy fotograficzne skoczyli :mrgreen:
Nie wierzę. Zawsze potrafiłaś napisać coś tak, aby nikogo nie urazić. Wielki szacun dla Ciebie za to, więc i w mowie jest na pewno tak samo!
To jest dyskusja nt. czy Mona Lisa po renowacji podoba mi się bardziej od pierwotnej wersji, czy fresk Ecce Homo nabrał nowoczesnego wyrazu po "renowacji" etc. Można wiele godzin dyskutować.
Pod warunkiem,ze zna sie wersje pierwotna i jest sie pewny,ze bardziej pierwotnej nie ma i nie bylo.Jak rowniez jesli znamy znaczenie nabierania nowoczesnego wyrazui wplyw renowacji na jego nabieranie.
Czasem lepiej naprawde uzyc slow,ktore rozumiemy i wiemy,ze dyskutant je rozumie rowniez.Czesto jednak co niektorzy uzywaja sloganow typu"ma potencjal""zatrzymuje na dluzej" "kadr ciazy z przewaga na jedna strone""podoba mi sie piekna tonacja"Tylko jak takiego okresleniowca sie przycisnie o wyjasnienia uzywajac rownie "mondro" brzmiacych to sie zaczyna obraza fochowanie.
Duzo prosciejMZ jest wziecie pliku,posuwakowanie jego do takiej wersji ,ktora naszym zdaniem nam bardziej odpowiada.Unikniemy wtedy sytuacji,kiedy bedziemy twierdzic,ze autor pieknie dokonal crossowania glebi kadru drugiego planu bo zobaczymy,ze usuniecie niebiesko-zielonego zafarbu w cieniach i tle poprawilo odbior obrazu.I wcale wtedy nie trzeba wolac Stacha,bo sami wiemy jak to sie.....
Dziękuję za dobre słowo :)
Pod warunkiem,ze zna sie wersje pierwotna i jest sie pewny,ze bardziej pierwotnej nie ma i nie bylo.Jak rowniez jesli znamy znaczenie nabierania nowoczesnego wyrazui wplyw renowacji na jego nabieranie.
Czasem lepiej naprawde uzyc slow,ktore rozumiemy i wiemy,ze dyskutant je rozumie rowniez.Czesto jednak co niektorzy uzywaja sloganow typu"ma potencjal""zatrzymuje na dluzej" "kadr ciazy z przewaga na jedna strone""podoba mi sie piekna tonacja"Tylko jak takiego okresleniowca sie przycisnie o wyjasnienia uzywajac rownie "mondro" brzmiacych to sie zaczyna obraza fochowanie.
Duzo prosciejMZ jest wziecie pliku,posuwakowanie jego do takiej wersji ,ktora naszym zdaniem nam bardziej odpowiada.Unikniemy wtedy sytuacji,kiedy bedziemy twierdzic,ze autor pieknie dokonal crossowania glebi kadru drugiego planu bo zobaczymy,ze usuniecie niebiesko-zielonego zafarbu w cieniach i tle poprawilo odbior obrazu.I wcale wtedy nie trzeba wolac Stacha,bo sami wiemy jak to sie.....
Mirku, No to chyba czas zacząć wstawiać jpg 'wg mnie' i raw 'dla ogółu', aby się mogli nad nim pastwić :D Ale czy to pomoże autorowi zdjęcia? Wg mnie warsztatu forum nie nauczy. Innego postrzegania na te same kadry? Owszem, tak.
Wg mnie warsztatu forum nie nauczy. Innego postrzegania na te same kadry? Owszem, tak.
Wg mnie forum może nauczyć i warsztatu i postrzegania. Wszystko zależy od Pacjenta :).
Mirku, No to chyba czas zacząć wstawiać jpg 'wg mnie' i raw 'dla ogółu', aby się mogli nad nim pastwić :D Ale czy to pomoże autorowi zdjęcia? Wg mnie warsztatu forum nie nauczy. Innego postrzegania na te same kadry? Owszem, tak.
I jeszcze należało by rozgraniczyć dwie sprawy: umiejętności techniczne [czyli tzw. warsztat] i indywidualny gust/widzenie/pomysły. Technikę można i na forum podciągnąć, widzenie w jakiejś mierze ukształtować [po jakimś czasie człowiek rozglądając się dokoła automatycznie "kadruje"], gust pozostanie niezmienny ;)
I jeszcze należało by rozgraniczyć dwie sprawy: umiejętności techniczne [czyli tzw. warsztat] i indywidualny gust/widzenie/pomysły. Technikę można i na forum podciągnąć, widzenie w jakiejś mierze ukształtować [po jakimś czasie człowiek rozglądając się dokoła automatycznie "kadruje"], gust pozostanie niezmienny ;)
Tylko, że o gustach się nie dyskutuje ;).
Wg mnie forum może nauczyć i warsztatu i postrzegania. Wszystko zależy od Pacjenta :).
Ale każdy kadr jest inny i każdy z nich wymaga innego podejścia, jeśli będziemy uczyć mechanizmów jak się pozbyć mgły na zdjęciach, jak uzyskać większy kontrast lokalny, jak wyciągać lub gubić szczegóły etc to może się to udać.
Proponuję jednak przenieść dyskusję do HydeParku, bo to dyskusja bez końca ;)
Jaaasne :lol: Aluzju paniała...Żadnej aluzji się nie doszukuj. :)
Ale każdy kadr jest inny i każdy z nich wymaga innego podejścia, jeśli będziemy uczyć mechanizmów jak się pozbyć mgły na zdjęciach, jak uzyskać większy kontrast lokalny, jak wyciągać lub gubić szczegóły etc to może się to udać.
Uczymy się przez całe życie a na forum szczególnie dużo. Jako ktoś oczywiście chce.
Tylko, że o gustach się nie dyskutuje ;).
I stąd różnice, i stąd dyskusje. I dobrze ;)
---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post był o 21:47 ----------
Nie wiem, czy to nie wałkowanie tematu, który wcześniej w innych wątkach zaistniał? :)
---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------
Żadnej aluzji się nie doszukuj. :)
Dobrze, nie będę :)
I tak i nie.Widzac plik autora.Moge (ja) bardzo szybko dostrzec co moge przeprawic aby on bardziej mi sie podobal.I np: moge nie pokazujac swojej wersji napisac,ze. Definicja czerni jest tu nie do konca wykazana, czern nie odroznia sie od ciemnych szarosci,niebo jest przydymione obcym kolorem, jest to ewidentna wina zlego ustawienia temperatury barwy w swiatlach.Zmieniajac temp w tych partiach doprowadzisz do bardziej analogowego obrazu,ktory nabierze glebszych barw bedzie czystszy i bardziej spokojny w odbiorze.
Moge rowniesz napisac:Wez w swiatlach sprowac krzywa bardziej do pionu.Kroplomierzem sprawdz szarosci w cieniach.Utworz pusta warstwe ,wylej kubek z dopelniajacymi kolorami,pobaw sie sposobem krycia,odwroc zaznaczenie i czarnym pedzlem na masce wymyj swiatla.
To ta sama metoda.Ilu z niej skorzysta?.A ilu zapyta albo sam bedzie chcialo doprowadzic do tego efektu, jak to zrobie w minute i wstawie plik to mz jest duzo prosciej .Jesli Sie spodoba to bedzie sam zmudnie do tego dochodzil lub po prostu zapyta .Wtedy rozwija sie dyskusja i inni sie "slusznie wcinajac "poprawiamy efekt albo otrzymujemy calkiem inny duzo lepszy.
Wtedy to jest nauka i sens takiego forum.
Gorzej jak od razu masz info-Nie znosze jak mi ktos poprawia moje dziela.
Takiego tez rozumiem,tylko nie rozumiem dlaczego jeszcze nie mial zadnej wystawy,poza watkiem dla poczatkujacych na tym forum i kilku fotkach w galerii z wylaczonymi komentami i ocenami.
Rzeczywiście, metoda "pokazowa" jest najprostsza, najszybsza i otwiera drogę do nauczenia się nowych rzeczy; łatwiej na początek wyjaśnić obrazem niż opisem :)
Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu. I co tu ma do rzeczy gust? 62 jest zawalone przez obróbkę, kadr jest ok. ale nie pojmuję czemu łatwiej napisać ocha, niż przyjżeć się fotografii i szczerze napisać że coś jest nie tak. Na forum można się nauczyć bardzo dużo, tylko trzeba chcieć się uczyć. Trzeba umieć przyjmować wszelkie uwagi a nie tylko pozytywne i zasłaniać się gustem i nieśmiertelnym określeniem "tak miało być, tak chciałem". szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi. Cóż, ja swoje zdanie wyraziłem, miłego wieczoru życzę. jak będzie jakiś krajobraz to obiecuję zaś się odezwę.
Jeśli chodzi o konwersję do B/W to pelacam "Czarnobiała Fotografia Cyfrowa" Freemana. Bardzo dobre kompedium wiedzy.
szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi.
Co do tego,ze nie wystawiam fotek to juz sie tlumacze.Niewiele teraz wychodze,a jak wyjde to .. kurde naprawde aparat jest mi za ciezki jak narazie.Moze na wiosne bedzie lepiej-wytrzymasz??
Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu.PAN Pikuś! :mrgreen:
Jeżeli coś mi się podoba, czasami trudno mi to opisać. Podoba się, ma coś w sobie, nastrój, klimat i takietam... :wink:
Natomiast rzadko mi się zdarza, że coś mi się nie podoba- bo nie. Zwykle łatwiej mi określić, dlaczego mi się nie podoba.
... szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi.Stare przysłowie pszczół mówi: "ornitolog, nie musi umieć latać" ;)
Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu. I co tu ma do rzeczy gust? 62 jest zawalone przez obróbkę, kadr jest ok. ale nie pojmuję czemu łatwiej napisać ocha, niż przyjżeć się fotografii i szczerze napisać że coś jest nie tak. Na forum można się nauczyć bardzo dużo, tylko trzeba chcieć się uczyć. Trzeba umieć przyjmować wszelkie uwagi a nie tylko pozytywne i zasłaniać się gustem i nieśmiertelnym określeniem "tak miało być, tak chciałem". szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi. Cóż, ja swoje zdanie wyraziłem, miłego wieczoru życzę. jak będzie jakiś krajobraz to obiecuję zaś się odezwę.
Yamada, chwała Ci za to, że piszesz, że Ci się chce, bo Swoją wiedzę i doświadczenie mógłbyś zachować dla Siebie i się nią nie dzielić. Ale tego nie robisz. Szacun. Ale nic na siłę. Nie od razu Rzym zbudowano. To że coś jest zwalone, niekoniecznie musi być złe, no chyba, że zamiar autora był inny niż oczekiwał. Ale skoro wystawia do oceny, to chyba jest zadowolny z efektów. My możemy wyrazić swoją ocenę, zdanie, powiedzieć jak JA bym to inaczej zrobił, jakie techniki wykorzystał, ale nie możemy uczyć nikogo naszego postrzegania. Miłego wieczoru również życzę ;)
Co do tego,ze nie wystawiam fotek to juz sie tlumacze.Niewiele teraz wychodze,a jak wyjde to .. kurde naprawde aparat jest mi za ciezki jak narazie.Moze na wiosne bedzie lepiej-wytrzymasz??
Nie do Ciebie to przecież, Twoich zdjęć na forum co nieco można zobaczyć, czyż nie?
Yamada, chwała Ci za to, że piszesz, że Ci się chce, bo Swoją wiedzę i doświadczenie mógłbyś zachować dla Siebie i się nią nie dzielić. Ale tego nie robisz. Szacun. Ale nic na siłę. Nie od razu Rzym zbudowano. To że coś jest zwalone, niekoniecznie musi być złe, no chyba, że zamiar autora był inny niż oczekiwał. Ale skoro wystawia do oceny, to chyba jest zadowolny z efektów. My możemy wyrazić swoją ocenę, zdanie, powiedzieć jak JA bym to inaczej zrobił, jakie techniki wykorzystał, ale nie możemy uczyć nikogo naszego postrzegania. Miłego wieczoru również życzę ;)
lookee, abstrahując. Robię landszafty. Walę kicze straszne. Yamada kieruje mnie wg władnego punktu postrzegania. Oglądam jego prace. Po jakimś czasie kieruję się robiąc landszafty Jego punktem widzenia. Wg mnie można nauczyć kogoś innego postrzegania. Tylko pytanie czy nasze postrzeganie jest właściwe :).
lookee, abstrahując. Robię landszafty. Walę kicze straszne. Yamada kieruje mnie wg władnego punktu postrzegania. Oglądam jego prace. Po jakimś czasie kieruję się robiąc landszafty Jego punktem widzenia. Wg mnie można nauczyć kogoś innego postrzegania. Tylko pytanie czy nasze postrzeganie jest właściwe :).
Kiedyś było tak, że tylko jeden punkt widzenia był właściwy. Yamada już swoje lata ma, więc wiesz ;) :mrgreen:
Tylko pytanie czy nasze postrzeganie jest właściwe :). Dobrze to ująłeś. Nie, żebym mówił, że złe, ale niekoniecznie zgodne z naszymi doświadczeniami i odczuciami.
Jest daleka droga od poznania czyjegos kierunku i umiejetnosci stosowania do nasladowania i wzorowania sie na nim.Plagiatowanie nie jest fajne Ale dobrze wiedziec jak trzymal pedzel Matejko a jak Wyczolkowski I tych flamandzkich zlosliwie nie wspomne.I wiedza ta w niczym nam nie przeszkadza.Dziwie sie tylko tym co sie tak bronia przed nia.
""""" porosze mi nie mowic co jest tu zle,bo jak bylo by cos zle to dawno bym poprawila,tak jak jest tak ma byc,bo tak tego chcialam i z wielkim trudem osiagnelam."""""
Ona juz cztery lata fotografuje i ma bardzo drogi sprzet wiec i wiedza i doswiadczenie:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen:
Kiedyś było tak, że tylko jeden punkt widzenia był właściwy. Yamada już swoje lata ma, więc wiesz ;) :mrgreen:
ahutta, nie miałem na myśli jednego właściwego kierunku - ku chwale ojczyzny ;), tylko to, że obserwując kogoś, w tym co tworzy, przejmuje się jego punkt widzenia.
---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post był o 22:58 ----------
Jest daleka droga od poznania czyjegos kierunku i umiejetnosci stosowania do nasladowania i wzorowania sie na nim.Plagiatowanie nie jest fajne Ale dobrze wiedziec jak trzymal pedzel Matejko a jak Wyczolkowski I tych flamandzkich zlosliwie nie wspomne.I wiedza ta w niczym nam nie przeszkadza.Dziwie sie tylko tym co sie tak bronia przed nia.
Mirek54, a mnie uczono, że uczeń zawsze ma prześcignąć Mistrza :). A plagiaty to inna para kaloszy.
kurna trza ukryć pewne dane w profilu...
kurna trza ukryć pewne dane w profilu...
Zapomnij, już Cię na żywca widziałem :mrgreen:
Ty tak, ale inni...
Ojjjj... co to się wyprawia :). Jaka sodoma i gomora :mrgreen:
Ty tak, ale inni...
Innym bedzie ciezko.On kazdemu sie chwali, ze Ciebie widzial i opisuje jak wygladasz.:mrgreen::mrgreen:
Mirek54, a mnie uczono, że uczeń zawsze ma prześcignąć Mistrza :).Coś niedokładnie zapamiętałeś :-P
Uczeń, powinien prześcignąć mistrza.
Różnica polega na tym, że "ma" to naturalny bieg rzeczy, uczeń nie musi nawet się starać. Przyjdzie samo.
"Powinien" to cel, do którego powinien dążyć uczeń.
Innym bedzie ciezko.On kazdemu sie chwali, ze Ciebie widzial i opisuje jak wygladasz.:mrgreen::mrgreen:
a, pal licho i tak wciepłem foty do swojego wątku a i avatar prawdziwy jest, ważne że młodo się czuję i wyglądam :mrgreen:
Coś niedokładnie zapamiętałeś :-P
Uczeń, powinien prześcignąć mistrza.
Różnica polega na tym, że "ma" to naturalny bieg rzeczy, uczeń nie musi nawet się starać. Przyjdzie samo.
"Powinien" to cel, do którego powinien dążyć uczeń.
Ale to ten sens właściwy, w tym ma zapamiętałem ;) Jak mówią powinien, to zawsze uczeń może powiedzieć: starałem się, ale nie wyszło :). A bez tego rozwoju żadnego nie ma, niestety.
Ale to ten sens właściwy, w tym ma zapamiętałem ;) Jak mówią powinien, to zawsze uczeń może powiedzieć: starałem się, ale nie wyszło :).Semantyka :D
Nie ważne czy się uda- powinien się starać :)
Ale mi się tu zaległości narobiło...
Cofając się do poprzednich wrzutek napiszę, że podobała mi się zabawa w grafizację. I sympatyczna wrzutka z kolorowymi abstrakcjami z placu zabaw.
Dopisuję się również do klubu rejestrujących obraz zastany bez nadmiernego poprawiania rzeczywistości (chociaż podobnie jak dzarro też miewam grzechy ;))
pozdrawiam
Rafał Czarny
15.01.13, 10:44
Staranne, przemyślane kadry. Podoba mi się. Będę regularnie zaglądał.
Z pewną taką nieśmiałością :oops::
63B. 78945
Czy teraz lepiej trochę?
63B. 78945
Czy teraz lepiej trochę?
Inaczej.Ale czy musi byc lepiej??I dlaczego z niesmialoscia? Przecie to Twoj watek.
Popatrz w szczegoly.Czy mlode swierki w naturze maja kolor mlodziutkiej swiezej trawy??Czy mgla w tej temperaturze,gdzie nic nie jest oszronione ma siwo niebieski kolor.Czy gdy mokro i jeszcze slonce nie wygralo to w oddali jest wsio brudno niebieskie.Czy po prostu obok autostrada i atak "Trampkow" na niej.Wszystko zalezy co chcesz uwydatnic co zaakcentowac co dla Ciebie jest wazne w kadrze na tyle,zeby widza tam poprzez tajniki obrazu kierowac.Fakt,ze mozna sie bawic i pokazac cieplo,mokro,zimno,zlota godzine.Mozna,tylko......
*Tajniki to mocne punkty,zlote podzialy,slimacznica,parabola zwijana, GO.....
Inaczej.Ale czy musi byc lepiej??I dlaczego z niesmialoscia? Przecie to Twoj watek.
Popatrz w szczegoly.Czy mlode swierki w naturze maja kolor mlodziutkiej swiezej trawy??Czy mgla w tej temperaturze,gdzie nic nie jest oszronione ma siwo niebieski kolor.Czy gdy mokro i jeszcze slonce nie wygralo to w oddali jest wsio brudno niebieskie.Czy po prostu obok autostrada i atak "Trampkow" na niej.Wszystko zalezy co chcesz uwydatnic co zaakcentowac co dla Ciebie jest wazne w kadrze na tyle,zeby widza tam poprzez tajniki obrazu kierowac.Fakt,ze mozna sie bawic i pokazac cieplo,mokro,zimno,zlota godzine.Mozna,tylko......
*Tajniki to mocne punkty,zlote podzialy,slimacznica,parabola zwijana, GO.....
No, właśnie, można popuścić wodzy fantazji i różne obrazki z materiału wyjściowego wydobyć - co pewnie odkryciem epokowym nie jest :mrgreen:...
Rafał Czarny
15.01.13, 20:32
Bardzo ładne zdjęcie. Te mgiełki sprawiają, że wygląda jak trójwymiarowe. Mam tylko zastrzeżenie do kompozycji - ciachnąłbym połowę nieba, bo horyzont jest prawie w połowie. Czasem taka kompozycja ma uzasadnienie, ale wydaje mi się, że w tym przypadku fotografia lepiej prezentowałaby się bez nieba.
Mnie te nierzeczywiste kolory bardzo się podobają.
63B. 78945
Czy teraz lepiej trochę?
Jeśli o mnie chodzi to znacznie lepiej. Jakbym miał coś zmienić to troszkę góry bym jeszcze uciął i zmniejszył nasycenie czerwieni.
majeczek78
15.01.13, 21:29
Ja tam nie wiem co bym zmienił ale mi się podoba.
63B.
Czy teraz lepiej trochę?
PaniNikt, o ile mogę swoje trzy grosze - mnie się "kolorowanie" rzeczywistości bardzo podoba. Możemy wyrazić w ten sposób nasze ukryte marzenia, pragnienia... Jedynie co mi się nie "widzi", to te domki na horyzoncie.
Jedynie co mi się nie "widzi", to te domki na horyzoncie.
Zburzyć!!! DEMOLKA :D
Tak na poważnie. Mnie tam nie przeszkadza. Ja bym raczej stonował kolory trochę. Ale to ja. Ważne, żeby autorowi się podobało. Ale postęp widać. Ważne, żeby wiedzieć, za który suwak pokręcić, aby osiągnąć wymagany efekt.
No i jak tu dogodzić? Za szare, za kwadratowe, za kolorowe, za dużo nieba, za ciepłe, chałupki nie teges :lol::wink::mrgreen:... Przyznaję [na poważnie], ta wersja podkręcona i podgrzana w kierunku "wariacji na temat", raczej w formie treningu niż ostatecznej propozycji, ale fajno, że zaglądacie i wypowiadacie się, a ja będę trenować dalej ;).
No i jak tu dogodzić? Za szare, za kwadratowe, za kolorowe, za dużo nieba, za ciepłe, chałupki nie teges :lol::wink::mrgreen:... Przyznaję [na poważnie], ta wersja podkręcona i podgrzana w kierunku "wariacji na temat", raczej w formie treningu niż ostatecznej propozycji, ale fajno, że zaglądacie i wypowiadacie się, a ja będę trenować dalej ;).
PaniNikt, bo my facety takie już jesteśmy marudy ;)
PaniNikt, bo my facety takie już jesteśmy marudy ;)
Taaa, wieeem :mrgreen:
Tak, trenuj. Trening czyni mistrza. My nie wyrocznie, nam się może podobać bardziej lub mniej. Ważne, że się Tobie podoba i czujesz w tych modyfikacjach rzeczywistości fun.
Tak na marginesie, usłyszałem ostatnio w radio taką wypowiedź, że w polszy utarło się tak, że jak jak ktoś przychodzi i mówi: do d***y, że ch****e, że on to by inaczej itd. Tzn. "ZNA SIĘ"
Bynajmniej ja tak nie uważam. Ale coś w tym jest. ;)
No i jak tu dogodzić? .
Nie da się. :-D
---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post był o 21:09 ----------
Ale zabawa przednia.Nie? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tak, trenuj. Trening czyni mistrza. My nie wyrocznie, nam się może podobać bardziej lub mniej. Ważne, że się Tobie podoba i czujesz w tych modyfikacjach rzeczywistości fun.
Tak na marginesie, usłyszałem ostatnio w radio taką wypowiedź, że w polszy utarło się tak, że jak jak ktoś przychodzi i mówi: do d***y, że ch****e, że on to by inaczej itd. Tzn. "ZNA SIĘ"
Bynajmniej ja tak nie uważam. Ale coś w tym jest. ;)
Czego jak czego, ale znawców ci u nas dostatek. We wszystkich dziedzinach :mrgreen:. Ale jedną rzecz istotną powiedziałeś: ważne, żeby z zabawy z fotografią czerpać przyjemność: i z fotografowania, i z obserwacji rzeczywistości, i z pracy z materiałem zdjęciowym. Jest to jakiś rodzaj tworzenia, nawet jesli tylko na własny użytek :)
---------- Post dodany o 21:20 ---------- Poprzedni post był o 21:19 ----------
Nie da się. :-D
---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post był o 21:09 ----------
Ale zabawa przednia.Nie? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zauważyłam :mrgreen:. A swoją zabawę mam ;).
Zauważyłam :mrgreen:. A swoją zabawę mam ;).
No i tak ma być: "bo cały ambaras, aby dwoje chciało na raz".
Mr_Crowley
15.01.13, 22:28
no dobra, pare ostatnich stron przeczytalem (uff ale jazda...:)) a gdzie zdjecia?, te ostatnie jakos mi nie podeszlo, nie wiem, ale jestem na nie.
a teraz chyba z 10 stron wstecz aby jakies zdjecie zobaczyc - przekupy :)
Przyznaję [na poważnie], ta wersja podkręcona i podgrzana w kierunku "wariacji na temat", raczej w formie treningu niż ostatecznej propozycji, ale fajno, że zaglądacie i wypowiadacie się, a ja będę trenować dalej ;).I o to w tej zabawie chodzi :)
To Twoje zdjęcia i mają się Tobie podobać. Punkty widzenia innych, poszerzają Twoje spojrzenie na własne zdjęcia.
Niejednokrotnie, spojrzenie "obcymi oczami", otwiera własne ;)
Czego jak czego, ale znawców ci u nas dostatek. We wszystkich dziedzinach :mrgreen:. Ale jedną rzecz istotną powiedziałeś: ważne, żeby z zabawy z fotografią czerpać przyjemność: i z fotografowania, i z obserwacji rzeczywistości, i z pracy z materiałem zdjęciowym. Jest to jakiś rodzaj tworzenia, nawet jesli tylko na własny użytek :)
Ważne to poczuć satysfakcję z tego, co się robi, nawet jeśli inni uważają, że zrobiliby to lepiej. Wszystko przychodzi z czasem: umiejętności, warsztat, sukces. Talent to ponoć tylko 1%, reszta to ciężka praca.
no dobra, pare ostatnich stron przeczytalem (uff ale jazda...:)) a gdzie zdjecia?, te ostatnie jakos mi nie podeszlo, nie wiem, ale jestem na nie.
a teraz chyba z 10 stron wstecz aby jakies zdjecie zobaczyc - przekupy :)
Well, albo do początku się cofnąć, albo zaryzykować rzut oka do galerii, tam tyż cóś jest ;)
PS. Ale fajnie, że wątek żyje :mrgreen:
A to ostatnie to przeróbka - wcześniej jest wersja szaro-szara :)
---------- Post dodany o 21:36 ---------- Poprzedni post był o 21:34 ----------
I o to w tej zabawie chodzi :)
To Twoje zdjęcia i mają się Tobie podobać. Punkty widzenia innych, poszerzają Twoje spojrzenie na własne zdjęcia.
Niejednokrotnie, spojrzenie "obcymi oczami", otwiera własne ;)
Ze starcia odmiennych poglądów czasem wychodzi coś dobrego, czasem -300 pkt :mrgreen:
---------- Post dodany o 21:37 ---------- Poprzedni post był o 21:36 ----------
Ważne to poczuć satysfakcję z tego, co się robi, nawet jeśli inni uważają, że zrobiliby to lepiej. Wszystko przychodzi z czasem: umiejętności, warsztat, sukces. Talent to ponoć tylko 1%, reszta to ciężka praca.
No, u mnie to 0,5/99,5% :mrgreen:
Mr_Crowley
15.01.13, 22:43
A to ostatnie to przeróbka - wcześniej jest wersja szaro-szara :)
no wlasnie, B&W widzialem juz, ale w telefonie, dlatego zajzalem tu i teraz:)
moj faworyt to 47 za kontrast wlasnie, pozniej 59 ale bardziej w mirkowej wersji, 60, tu bym sie ustawil bardziej prostopadle do nizszego dachu, no i oczywiscie 63, 62 tez ale tam bym niebieskiego wiecej dal.
to tyle, takie jest moje zdanie i tyle
pozdrawiam
no wlasnie, B&W widzialem juz, ale w telefonie, dlatego zajzalem tu i teraz:)
moj faworyt to 47 za kontrast wlasnie, pozniej 59 ale bardziej w mirkowej wersji, 60, tu bym sie ustawil bardziej prostopadle do nizszego dachu, no i oczywiscie 63, 62 tez ale tam bym niebieskiego wiecej dal.
to tyle, takie jest moje zdanie i tyle
pozdrawiam
I dziękuję za nie :) Pewnie nie uwierzysz, ale teraz ja muszę się cofnąć, bo nie wszystkie numery pamiętam :lol:...
Mr_Crowley
15.01.13, 22:49
... jak to zrobie w minute i wstawie plik to mz jest duzo prosciej .Jesli Sie spodoba to bedzie sam zmudnie do tego dochodzil lub po prostu zapyta .Wtedy rozwija sie dyskusja i inni sie "slusznie wcinajac "poprawiamy efekt albo otrzymujemy calkiem inny duzo lepszy.
Wtedy to jest nauka i sens takiego forum. ...
bym byl zapomnial "udzielam zezwolenia na powrawienie kazdego mojego zdjecia, posedze, podumam, pomecze potem zapytam" zapraszam:)
No, u mnie to 0,5/99,5% :mrgreen:
Czasem tyle wystarczy. To i tak więcej niż mają inni :D
Pewnie nie uwierzysz, ale teraz ja muszę się cofnąć, bo nie wszystkie numery pamiętam :lol:...
Tez lubie powspominac, niektore numery.:-P:-P
Mr_Crowley
15.01.13, 23:22
tylko zebys jakiego nie wykrecil :) chociaz teraz to wystukal, wyklikal???
Dziękuję raz jeszcze wszystkim gościom i dyskutantom, za dłuuugą i owocną wizytę :).
Dziś trochę bardziej "po ludzku" będzie, w kombinacjach dwójkowych:
65. 79014 66. 79015 67. 79016
Takie podglądanie z przymrużeniem oka :)
wojtek1234
16.01.13, 23:26
Najbardziej 67. Przyuważone w sam raz. Wyraz twarzy chłopca...
Najbardziej 67. Przyuważone w sam raz. Wyraz twarzy chłopca...
A 65 to gips ? - kapitalnie uchwycone :D
65 - dobre. Wyszło lustrzane odbicie niemal.
barmichal76
17.01.13, 10:01
Pierwsza i trzecia dwójka najbardziej mi się podoba. To pierwsze to rzeczywiście takie szkoleniowe. W przedszkolach można pokazywać :)
Pozdr
Dziękuję raz jeszcze wszystkim gościom i dyskutantom, za dłuuugą i owocną wizytę :).
Dziś trochę bardziej "po ludzku" będzie, w kombinacjach dwójkowych:
67. 79016
Takie podglądanie z przymrużeniem oka :)
Fajna ta "parka w parku" a Podciągnij ciut czerń i kontrast.
robert1088
17.01.13, 19:17
65 - kapitalny strzał . Znak no i osoba z dzieckiem . Gratki
Hej Wszystkim, dziękuję za odwiedziny i komentarze :).
@Helmuth, dla Ciebie pełny kadr w jpg do poznęcania się ;)
79094
Właśnie chodziło mi o to okno, które w galerii jest nieco obcięte ;)
Pomyślę jakby się poznęcać :-P
Parę wersji przepróbowałam, z tym oknem też, ciekawa jestem, co Tobie wyjdzie. Podziwiałam już Twoje architekturki.
65 wyszło super. Polowałaś na takie ujęcie, czy ot tak wyszło? Trochę szkoda, że znak naklejkami oblepiony, ale i tak fajnie zestawione.
wojtek1234
17.01.13, 20:29
Też ciekawym efektów i ja :)
65 wyszło super. Polowałaś na takie ujęcie, czy ot tak wyszło? Trochę szkoda, że znak naklejkami oblepiony, ale i tak fajnie zestawione.
Miałam ochotę na fotkę "bramną" i czekałam chwilę, aż się jakiś przechodzień pokaże ;). Pani z dzieckiem to zwyczajnie fart ;)
Rafał Czarny
17.01.13, 20:39
Znak i para dzieciaków na ławce - świetnie wypatrzone.
Znak i para dzieciaków na ławce - świetnie wypatrzone.
Dziękuję. A za "zachodni wiatr" przy okazji - polały się łzy me czyste, rzęsiste. Co sobie przypomnę...:mrgreen::lol:
@Helmuth, dla Ciebie pełny kadr w jpg do poznęcania się ;)
Tylko helmuth może się znęcać? Szkoda :(
Tylko helmuth może się znęcać? Szkoda :(
Absolutnie nie. "Co dane, to odżałowane" - możecie kombinować do woli. Nie sądziłam, że jeszcze ktoś chętny popracować na tej fotce :).
Mogę nawet ogłosić mini-konkurs na najlepszą przeróbkę :)
Wykombinowałem trzy kadry:
79105 79106 79107
Wykombinowałem trzy kadry: 79107
Dla mnie bomba! Zostawiłam faworyta ;), najbliższego mojej pierwotnej koncepcji. Widzę, że pięknie wyczyściłeś przeszkadzaje.
Dziękuję bardzo :)
Widzę, że pięknie wyczyściłeś przeszkadzaje.Tak na szybko, bardziej chodziło mi o kadry.
Usunąłem, żeby nie zawadzały :-P
Tak na szybko, bardziej chodziło mi o kadry.
Usunąłem, żeby nie zawadzały :-P
Bardzo fajnie to wyszło. A ja lubię bawić się formami dla samych form, mam w archiwach trochę takich fotek, może z czasem powypuszczam ;).
To jedna z rzeczy, która mi się na oc podoba: że można tak komuś podpowiadać i że... komuś się chce ;)
wojtek1234
17.01.13, 23:41
Za "chcenie" i dobrą robotę duży plus dla Helmutha :)
Mr_Crowley
17.01.13, 23:42
to Ci podpowiem: 65 i 67 mz wiecej kontrastu, kadry swietne ale ta szarosc mdli troche.
to Ci podpowiem: 65 i 67 mz wiecej kontrastu, kadry swietne ale ta szarosc mdli troche.
Cholerny świat, wszyscy mi te szarości wypominają - czy to moje oczy, czy monitor wymaga kalibracji??? :roll:. Podciągnę. Dziękuję :)
A ja lubię bawić się formami dla samych form ...
To jedna z rzeczy, która mi się na oc podoba: że można tak komuś podpowiadać i że... komuś się chce ;)Chce mi się, bo też lubię takie zabawy formami :)
Chce mi się, bo też lubię takie zabawy formami :)
Może kiedyś dociągnę do Twojej formy? :) Bardzo mi się te Twoje foty widzą.
Ciekawy ten bigos i różnorodny. Z przyjemnością przerzuca się kolejne strony.
Bardzo mi się te Twoje foty widzą.Mi też (niektóre) :mrgreen:
Ciekawy ten bigos i różnorodny. Z przyjemnością przerzuca się kolejne strony.
Dziękuję. Mogę powiedzieć, że na dobranoc poczułam się dowartościowana :lol:.
Witajcie :)
Jedno z wariacji odbiciowych było w galerii, ale z tego samego miejsca mam jeszcze cóś, to dołożę tutaj:
68. 79334 69. 79333
wojtek1234
20.01.13, 21:47
Lubię odbicia. Zniekształcenia rzeczywistości to pożywka dla wyobraźni a 68 zdaje się to potwierdzać:)
Podobają mi się odbicia w Twoim wydaniu.
barmichal76
20.01.13, 23:37
Aż jestem ciekaw, co tak naprawdę stoi naprzeciwko szklanych okien z 68.
Pozdr
W związku ze stałą wątpliwością dotyczącą zakresu tonalnego moich czarno-białości ;), chcę Was prosić o porównanie trzech "konkurencyjnych" wersji ostatniego zdjęcia, pokazywanego w galerii.
70A. 79758 70B.79759 70C.79757.
Pierwsza fotka to wersja z galerii, pozostałe - modyfikacje. Mówcie, bo ja już cała głupia jezdem...:mrgreen::wink:
Pierwsze najlepsze.
Krótko i węzłowato. Dzięki :)
wojtek1234
24.01.13, 21:57
Drugie jeszcze lepsze :wink:
Drugie jeszcze lepsze :wink:
Czekam na amatora trzeciego :)
wojtek1234
24.01.13, 22:02
Ciekawym :wink:
Ciekawym :wink:
Ja też :) Lubię to zdjęcie, choć staroć, właściwie w każdej wersji - co nie świadczy dobrze o moich umiejętnościach wyboru. A co dopiero kieckę wybrać? :mrgreen:
Szczerze mówiąc mam problem z tą Twoją ostatnią wrzutką. Czarnobiałe, to pierwsze (70A), bardzo mi się podoba, może dlatego, że lubię fotografię BW. Ale zaś w tym kolorze (70C) coś jest, co mi nie daje spokoju. :) Mam problem z wyborem. Ale czy tak na prawdę muszę wybierać? Podobają mi się obie wersje.
W 70B zbyt mocno przepaliłaś niebo, zbyt duży kontrast i straciło swój klimat.
Nie wezmę trzeciego, ani żadnego, musisz sie trochę bardziej postarać. Dzisiejsze WB to nie to WB co było na szarych filmach. Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli. Do wyszukiwania motywów, kadrów do podciągnięcia w szopie.
Pozdrawiam AP.
barmichal76
24.01.13, 22:22
Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli. Do wyszukiwania motywów, kadrów do podciągnięcia w szopie.
Tendencja tendencją, ale nie zasada.
Pozdr
Dzisiejsze WB to nie to WB co było na szarych filmach. Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli.
APZ, ale czy trzeba robić tak jak inni? Wg mnie w tym motywie podciągnięcie do smolistej czerni i szarej bieli zespuje efekt.
Szczerze mówiąc mam problem z tą Twoją ostatnią wrzutką. Czarnobiałe, to pierwsze (70A), bardzo mi się podoba, może dlatego, że lubię fotografię BW. Ale zaś w tym kolorze (70C) coś jest, co mi nie daje spokoju. :) Mam problem z wyborem. Ale czy tak na prawdę muszę wybierać? Podobają mi się obie wersje.
W 70B zbyt mocno przepaliłaś niebo, zbyt duży kontrast i straciło swój klimat.
Dlatego też w galerii znajduje się zdjęcie A, bo w mojej ocenie było najlepsze. Jednak sporo razy spotkałam się z zarzutem, że moje b/w są zbyt mało kontrastowe lub mają za małą rozpiętość tonalną. Stąd wzięło się podejście B. Ja wiem, że najprostszym sposobem tłumaczenia przy komentarzu krytycznym jest: "Kiedy tak miało być" [ulubiony argument niedoświadczonych fociarzy :)], ale... ja naprawdę tak widzę :mrgreen:...
---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post był o 21:22 ----------
Nie wezmę trzeciego, ani żadnego, musisz sie trochę bardziej postarać. Dzisiejsze WB to nie to WB co było na szarych filmach. Dziś jest tendencja do smolistej czerni i szarej bieli. Do wyszukiwania motywów, kadrów do podciągnięcia w szopie.
Pozdrawiam AP.
Apz-cie miły: nie mam doświadczenia z fotografią analogową, więc to co robię, robię "de novo" :). Prawdę mówiąc, konwertując zdjęcia do bw, opieram się bardziej na ocenie wrażeniowej/wizualnej, niż na jakichś sztywnych zasadach. A robię to wedle swojego gustu, z którym naturalnie Wy jako odbiorcy, zgadzać się nie musicie. Jednak staram się robić użytek z Waszych sugestii :)
Dlatego też w galerii znajduje się zdjęcie A, bo w mojej ocenie było najlepsze. Jednak sporo razy spotkałam się z zarzutem, że moje b/w są zbyt mało kontrastowe lub mają za małą rozpiętość tonalną. Stąd wzięło się podejście B. Ja wiem, że najprostszym sposobem tłumaczenia przy komentarzu krytycznym jest: "Kiedy tak miało być" [ulubiony argument niedoświadczonych fociarzy :)], ale... ja naprawdę tak widzę :mrgreen:...
Zgaś to niebo, czasem obrabiam wiele razy aż skutek bedzie pożądany. Jak tu:https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/normal_P6130072wb.jpg
N (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/normal_P6130072wb.jpg)ad moim niebem siedziałem ze dwa wieczory zanim wybrałem właściwy rozkład bieli. Dwójka jest niespojna z 1. i 3.
W 70B zbyt mocno przepaliłaś niebo, zbyt duży kontrast i straciło swój klimat.Całkowicie się zgadzam ale jest to ten kierunek, za którym bym optował.
Spróbuj podobną tonację uzyskać nie podkręcaniem kontrastu ale np. filtrem kolorowym podczas konwersji do BW.
Pierwsze za ciemne a trzecie... nie. Wydaje mi się, że za mało tu koloru i lepiej w BW.
Zgaś to niebo, czasem obrabiam wiele razy aż skutek bedzie pożądany. Jak tu:https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/normal_P6130072wb.jpg
N (https://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/20285/normal_P6130072wb.jpg)ad moim niebem siedziałem ze dwa wieczory zanim wybrałem właściwy rozkład bieli. Dwójka jest niespojna z 1. i 3.
Ale efekt godny - to piękna fotografia :). W moim przypadku nie dysponuję już niestety rawem, a obróbka jpga daje mniej możliwości :(
---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------
Całkowicie się zgadzam ale jest to ten kierunek, za którym bym optował.
Spróbuj podobną tonację uzyskać nie podkręcaniem kontrastu ale np. filtrem kolorowym podczas konwersji do BW.
Pierwsze za ciemne a trzecie... nie. Wydaje mi się, że za mało tu koloru i lepiej w BW.
Popróbuję i pokażę w takim razie, tylko nie dziś już ;).
W związku ze stałą wątpliwością dotyczącą zakresu tonalnego moich czarno-białości ;), chcę Was prosić o porównanie trzech "konkurencyjnych" wersji ostatniego zdjęcia, pokazywanego w galerii.
Wybierałbym pomiędzy 70B i 70C z wskazaniem na to pierwsze czyli 70B. Do przepaleń na niebie jeszcze dużo brakuje, a jak dla mnie jest bardziej "wyraziste" przez zwiększony kontrast. Czy to zabrało klimat zdjęciu to dyskusyjna, czy indywidualna kwestia, mnie się podoba bardziej
Widmo na dobranoc :)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img715/8691/leonciok.jpg)
Mr_Crowley
26.01.13, 00:13
oooo a to kto
Mr_Crowley
26.01.13, 00:16
Ach, ta 3 z poprzedniej serii? no coz troche sobie pozwolilem i u mnie tak wyglada:)
79830
pozdrawiam
oooo a to kto
To taki, co paczy w moim pokoju :)
---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post był o 23:16 ----------
Ach, ta 3 z poprzedniej serii? no coz troche sobie pozwolilem i u mnie tak wyglada:)
pozdrawiam
Dzięki, bardzo porządna wersja :) Widzi mi się bardziej niż moje.
Mr_Crowley
26.01.13, 00:20
to mu chociaz wasy przyklej:), oczy ma a pyszczek nie potrzebny, mamy kryzys przecie;)
to mu chociaz wasy przyklej:), oczy ma a pyszczek nie potrzebny, mamy kryzys przecie;)
Wąsy są, nastawione bojowo ku przodowi :mrgreen:
Mr_Crowley
26.01.13, 00:37
co do B&W to helmuth ma racje, zamiast kontrastu wiecej filtrow kolorowych, fajne efekty moze dac tez balans bieli i tint a kontrast to na krzywych, a po zatym to co ja sie bede wymadrzal skoro sam wiem nie wiele:)
co do B&W to helmuth ma racje, zamiast kontrastu wiecej filtrow kolorowych, fajne efekty moze dac tez balans bieli i tint a kontrast to na krzywych, a po zatym to co ja sie bede wymadrzal skoro sam wiem nie wiele:)
Fltrów kolorowych niekiedy używam, wb też reguluję, nie mam natomiast zbyt wielkiego doświadczenia z pracą na krzywych, ale w końcu nie święci garnki lepią. Używam czy używałam kilku różnych technik konwersji do bw, a i tak efekt ostateczny oceniam zwykle na oko ;).
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Rafał Czarny
26.01.13, 02:35
Świetne wariacje odbiciowe.
Świetne wariacje odbiciowe.
Dziękuję :)
W związku z zaproszeniem w wątku o starym Gdańsku na spacer fotograficzny, na zachętę pocztówka z najbardziej opstrykanego miejsca, jakie można znaleźć:
źródło (http://imageshack.us/a/img692/5597/pocztwkaea.jpg)
A może tak ?
7984579844
Nie gniewasz się ? :oops:
A może tak ?
79844
Nie gniewasz się ? :oops:
Nie gniewam się ;). Żywsza i jaśniejsza wersja dobrze się prezentuje. Ja postanowiłam mimo wszystko zachować ten klimat listopadowego wstającego poranka, ale... jestem otwarta na lepsze propozycje :).
ale... jestem otwarta na lepsze propozycje :).
Czyli mozna i nie musze uwazac??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
79852798537985579856
Nie moglem sie zdecydowac czy za drugim razem bylo lepiej czy moze po lyku kawy za ostatnim:mrgreen:Cztery razy do wyboru:-P
O!A już myślałem ,że muszę ponownie monitor kalibrować.
Mirek!Jesteś nieoceniony:wink:
Przepraszm1Niedoceniony:-P
Czyli mozna i nie musze uwazac??:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie moglem sie zdecydowac czy za drugim razem bylo lepiej czy moze po lyku kawy za ostatnim:mrgreen:Cztery razy do wyboru:-P
Jak najbardziej doceniam chęć pomocy :). A teraz - może to ja muszę monitor kalibrować? - w pierwszych dwóch opcjach wydaje mi się o włos za dużo czerwieni; drugie dwie zdecydowanie chłodniejsze, są bardziej spektakularnie "pocztówkowe", ale zmieniły atmosferę wczesnego rana na jasny dzień ;).
Wiem, wiem, ja pamiętam specyficzne światło tej godziny, Wy oglądacie produkt finalny saute :mrgreen:.
O!A już myślałem ,że muszę ponownie monitor kalibrować.
Mirek!Jesteś nieoceniony:wink:
Przepraszm1Niedoceniony:-P
Oceniony, doceniony, czeka na przecenę i wyprzedaż. :-D
wojtek1234
26.01.13, 21:26
Fju, fju...jest w czym wybierać. Trudno się zdecydować ale pocztówka zachęcająca :)
Fju, fju...jest w czym wybierać. Trudno się zdecydować ale pocztówka zachęcająca :)
Jednak może spróbuj wybrać najlepszą wersję pocztówki, bo ja nie potrafię :wink::mrgreen:
wojtek1234
26.01.13, 21:45
Trudny wybór ale jeśli ma być to pocztówka to "trójka" Mirka. W tej wersji białe to białe :grin:.
Trudny wybór ale jeśli ma być to pocztówka to "trójka" Mirka. W tej wersji białe to białe :grin:.
No tak, mogłam się domyslać, że oberwę za białe... to znaczy, za niebiałe :cry:
Mr_Crowley
27.01.13, 01:38
...ale... jestem otwarta na lepsze propozycje :).
a to ja tez znalazlem jedna tylko trche stara i zniszczona:)
79982
pozdrawiam
a to ja tez znalazlem jedna tylko trche stara i zniszczona:)
pozdrawiam
Można uwierzyć, że wyszperane w kufrze po dziadkach ;) To też pomysł! Pozdrawiam :)
Dziś mnie wzięło na wspominki - pstryczki letnie, bo jak patrzę za okno, to nic, tylko czekać... Więc trochę koloru się przyda :).
Lila, nie róż:
źródło (http://imageshack.us/a/img195/1166/lilazu.jpg)
Wieczorny dzwon-ek:
źródło (http://imageshack.us/a/img832/7123/dzwonek.jpg)
A kuku:
źródło (http://imageshack.us/a/img534/1254/akukurm.jpg)
Tylko nie bijcie zbyt dotkliwie :mrgreen:
wojtek1234
27.01.13, 15:10
Mimo wszystko zima ładna. Chyba odzwyczailiśmy się od śniegu i mrozu...
A kuku jest bardzo "akukowe". Z uśmiechem :grin:
co do trzech ostatnich to jak dla mnie nie bardzo trafione
1 z trzech kadr mi nie leży
2 ostrość poszła nie tam gdzie trzeba
a 3 najlepsza ze wszystkich ale ja robali nie lubię
niemniej jednak kuku wygrywa :)
Jakoś nie mam czasu na spokojne popracowanie z niebem 70ABC, więc tymczasem coś z moich "formalnych" zabaw :)
71. Esy-floresy:
źródło (http://imageshack.us/a/img209/7971/esyfloresy.jpg)
72. Schodowiec zwyczajny:
źródło (http://imageshack.us/a/img14/9821/schodowiec.jpg)
73. Kwiatek-niekwiatek:
źródło (http://imageshack.us/a/img16/8708/okwiatku.jpg)
Bo lubię bzdet-detale ;).
Ten zawór mi się widzi. Proste, ładne. I pierwsze, choć dół troszkę mi się nie widzi. Tak sam górny element. Ale jak wiesz każdy patrzy inaczej :D
Dzięki za ładną wstawkę.
Ten zawór mi się widzi. Proste, ładne. I pierwsze, choć dół troszkę mi się nie widzi. Tak sam górny element. Ale jak wiesz każdy patrzy inaczej :D
Dzięki za ładną wstawkę.
Poszukam, bo mam i pojedyncze [to o pierwszym]. W ogóle sporo takich głupstewek mam. Dziękuję za zajrzenie :)
Jeśli chodzi o ostatnią wrzutkę makro to nie podchodzi mi ona zupełnie. 1 - mało ciekawy kadr, nic specjalnego i interesującego w nim nie ma, 2 jak u przedmówcy ostrość poszła nie tam gdzie trzeba - moim zdaniem pręciki powinny być wyostrzone, 3- trochę nijakie, bo ani owada nie widać dokładnie, ani ten kwiatek nie jest ostry. Tytuł do 3 adekwatny ale raczej patrzę na zdjęcia, a nie na tytuł. To tak moim zdaniem. Z kolejnej wrzutki podoba mi się natomiast bardzo zdjęcie 71. Najgorsze 73, bo po prostu jak dla mnie mało ciekawe, mimo kolejny raz w miarę pasującego tytułu.
Jeśli chodzi o ostatnią wrzutkę makro to nie podchodzi mi ona zupełnie. 1 - mało ciekawy kadr, nic specjalnego i interesującego w nim nie ma, 2 jak u przedmówcy ostrość poszła nie tam gdzie trzeba - moim zdaniem pręciki powinny być wyostrzone, 3- trochę nijakie, bo ani owada nie widać dokładnie, ani ten kwiatek nie jest ostry. Tytuł do 3 adekwatny ale raczej patrzę na zdjęcia, a nie na tytuł. To tak moim zdaniem. Z kolejnej wrzutki podoba mi się natomiast bardzo zdjęcie 71. Najgorsze 73, bo po prostu jak dla mnie mało ciekawe, mimo kolejny raz w miarę pasującego tytułu.
Dziękuję za obszerną opinię :)
I teraz mój drobny komentarz: nie uprawiam fotografii makro, więc te pstryczki można co najwyżej przypasować do ogólnie pojętej fotografii przyrodniczej. Raczej okazjonalnej, bo to nie moja faworytna działka ;) A podobać się naturalnie nie muszą. Co oglądacz, to gust.
Natomiast w kwestii fotografowania detali, zauważyłam już, że całkowicie rozchodzimy się w upodobaniach i spojrzeniu, ale i to nam wolno :lol:.
Co masz na myśli z tymi detalami? Rozwiń.
Esy -floresy zasługują na plusa ; )
Z ostatniej wrzutki najciekawsze dla mnie 72, 71 też niczegowate. Najsłabsze 73 - tytuł też do mnie nie przemawia(zawór potrafi być piękny sam w sobie - po co go porównywać do kwiatka).
robert1088
31.01.13, 10:06
71 bardzo mi się podoba - fajnie wyglądałoby takie duże na ścianę .
Dla mnie z ostatnich dwóch wrzutek najbardziej interesujące 71 i 72.
Co masz na myśli z tymi detalami? Rozwiń.
Nic szczególnego - po prostu zauważyłam, także w galerii, że Twoje i moje upodobania fotograficzne, a co za tym idzie, także komentarze i oceny znacznie się różnią. Zwracamy uwagę na zupełnie inne rzeczy i inne też lubimy.
Fajnie, że wpadliście popatrzeć na głupotki moje, cieszę się, że niektóre przynajmniej trochę sie podobają ;).
Nic szczególnego - po prostu zauważyłam, także w galerii, że Twoje i moje upodobania fotograficzne, a co za tym idzie, także komentarze i oceny znacznie się różnią. Zwracamy uwagę na zupełnie inne rzeczy i inne też lubimy.
Fajnie, że wpadliście popatrzeć na głupotki moje, cieszę się, że niektóre przynajmniej trochę sie podobają ;).
Bardzo dyplomatycznie ujęte :-P
Bardzo dyplomatycznie ujęte :-P
Skoro zostałam wywołana do odpowiedzi....:mrgreen:
---------- Post dodany o 21:08 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------
Obiecałam @bodzipowi, więc obietnicę realizuję :):
74. Es-flores pojedynczy czyli ławeczki w lunaparku:
źródło (http://imageshack.us/a/img811/3595/19324527.jpg)
Może być? :)
Przez szybę, woda ??
ładne, jest na czym oko zawiesić :)
Moze,ale obroc o 90° zgodnie z zegarkiem
Moze,ale obroc o 90° zgodnie z zegarkiem
Mówisz, masz :mrgreen::
74A
źródło (http://imageshack.us/a/img202/2889/es2ek.jpg)
@bodzip: to fragment śluzy w Przegalinie, przy wyjątkowo spokojnej wodzie :)
74. Es-flores pojedynczy czyli ławeczki w lunaparku:
Ciekawie zinterpretowane, pozazdrościć wyobraźni. Mnie się tak podoba.
Ooo tak, Mirek załapał, a przyznaję ze wstydem :oops: ....
Podoba się :D
Ciekawie zinterpretowane, pozazdrościć wyobraźni. Mnie się tak podoba.
Już pewnie się powtarzam, ale interesują mnie w fotografii między innymi "czyste" formy i wtedy lubię sobie pokombinować, poobracać, zgodnie ze skojarzeniami wizualnymi. Nie zawsze musi to być dosłowność. Rozumiem jednak, że nie każdemu może to odpowiadać ;).
---------- Post dodany o 21:38 ---------- Poprzedni post był o 21:37 ----------
Ooo tak, Mirek załapał, a przyznaję ze wstydem :oops: ....
Podoba się :D
Nie ma się czego wstydzić, wręcz przeciwnie - fajnie jest czasem "widzieć inaczej" :).
Pozdrawiam, Goście :)
Już pewnie się powtarzam, ale interesują mnie w fotografii między innymi "czyste" formy i wtedy lubię sobie pokombinować, poobracać, zgodnie ze skojarzeniami wizualnymi. Nie zawsze musi to być dosłowność. Rozumiem jednak, że nie każdemu może to odpowiadać ;).
Napisałaś pod moim cytatem. Żeby była jasność mi pierwsza wersja (74) bardziej się podoba. Lubię takie abstrakcyjne spojrzenia. Nawet jak trzeba obrócić zdjęcie.
74A jako forma też nie jest złe ale już takie bardziej "zwyczajne".
Napisałaś pod moim cytatem. Żeby była jasność mi pierwsza wersja (74) bardziej się podoba. Lubię takie abstrakcyjne spojrzenia. Nawet jak trzeba obrócić zdjęcie.
74A jako forma też nie jest złe ale już takie bardziej "zwyczajne".
No, bo to dla Ciebie była odpowiedź :). Z tego wniosek, że lubimy podobne :)
Pewnie zbyt się zasugerowałem ostatnim zdaniem:)
Pewnie zbyt się zasugerowałem ostatnim zdaniem:)
A to już było do ogółu, pewnie dlatego, że moja dzisiejsza fotka w galerii bardzo skrajnie została odebrana ;)
Odrabiam zaległości ;) Esy-floresy rzondzom. 71 i 74 zwłaszcza po wskazówkach Bodzia i Mirasa super :grin:
barmichal76
1.02.13, 14:51
Mnie się 74 w oryginale zdecydowanie bardziej podoba. 74A takie... zwykłe...
A ja się Mirkowi podliżę i powiem, że jego wersja lepsza... :wink:
Skoro zostałam wywołana do odpowiedzi....:mrgreen:Obiecałam @bodzipowi, więc obietnicę realizuję :):
74. Es-flores pojedynczy czyli ławeczki w lunaparku:Może być? :)
Ajj... Fajnie pokombinowane, lubię takie "lineas, curvas" :grin:
A dzięki Wam, dzięki, Dobrzy Ludzie :)!
Żeby już całkiem tematu nie zamordować, ostatnie z tej serii:
75. Nie-es, nie-flores
źródło (http://imageshack.us/a/img39/5233/niees.jpg)
Dla mnie to wieloosobowe sanki, co nie? :wink::grin:
Ja tam zawsze z przyjemnością oglądam te Twoje "głupotki". Większość z nich podoba mi się, łącznie z tymi ostatnimi.
Ja tam zawsze z przyjemnością oglądam te Twoje "głupotki". Większość z nich podoba mi się, łącznie z tymi ostatnimi.
Naprawdę bardzo mi z tego powodu przyjemnie :)
barmichal76
1.02.13, 23:51
A ja nie wiem czemu mam skojarzenia z "The wall" Floydów...
Dobre! :-D
Witam po przerwie :) Poszperawszy po foto-szufladzie, wykopałam jakieś letnie wspominki i jak zwykle: "osiołkowi w żłoby dano"...:mrgreen: Jest pocztówka w kolorze, jest bw... Co wybrać?
76. Tak?
źródło (http://imageshack.us/a/img708/1038/jeziorokolor.jpg)
76A. Czy tak?
źródło (http://imageshack.us/a/img37/2494/jeziorobw.jpg)
A musiałaś się wiercić w tej łódce ? :mrgreen:
Nie miałam łódki, wlazlam do wody z gracją hipopotama :mrgreen:
Ale i gładkie mam, jak się woda uspokoiła ;).
Jestem za kolorem
Ja oczywiście się waham :|. Jak niebo takie chmurzaste, to mi się dobrze widzi w monochromach. Z zastrzeżeniem, że raczej nie jestem pejzażystką ;).
Pewnie oglądałeś film :wink:
Nie twierdzę, że drugie brzydkie, też się podoba. Jakbym miał kupić taką pocztówkę wybrałbym kolor.
Odbicia chmur w wodzie w wersji kolor bardziej mi odpowiadają, znowuż na niebie ciekawie w b&w.
Poprosilem i sie uspokoila.I jeszcze skaya zakrecila80789Az sie cieplo i cicho zrobilo.
75 - sanki wielopłozowe z siedliskiem wieloosobowym. Jest ok.
Zastanowiło mnie jednak skojarzenie Michała i... podobnie zaczynam postrzegać. Coś w tym jest. Kadr z filmu "The Wall".