Zobacz pełną wersję : PEN czy xz-2?
Wyprzedałen wszystko co miałem, bo za grosze dorwałem lustro, ale okazał się wadliwy i oddałem. Poza tym lustro nie dla mnie, odpada.
Szybkie pytanie do Was drodzy klubowicze, czy kupić epm2 (było g3 i epm1), czy xz-2?
Zdjęcia typowo do albumu, czasem street i co popadnie. Nie chcę się bawić obiektywami, do epm2 ewentualnie dekielek 15mm.
Co radzicie?
Sent from my Lumia 710 using Board Express
Hmmm...
jeżeli tak stawiasz sprawę -> E-PM2+dekielek albo XZ-2 to wybrałbym XZ-2. Jasno, poręcznie, jakość prawie jak w penach drugiej czy trzeciej generacji.
E-PM2 będzie z 14-45 czy 14-150, a może dual kitem?
Ja bym brał PENa, głównie dla większej matrycy, a co za tym idzie jednak lepszej jakości zdjęć.
Za XZ-2 mniejszy rozmiar, oraz uchylany ekran.
Do obu możesz dokupić wizjer (polecam).
Zależy Tobie bardziej na mobilności czy jednak jakości zdjęć?
Dekielek jest fajny, jeden pstryk suwakiem i już jest na hiperfokalnej :)
Tzn epm2 z kitem + ewentualnie 15mm/f8 lub właśnie xz2. Ciągnie mnie bardzo do kompakta przez poręczność, a do pena przez matrycę i nie wiem co wybrać.
Hmmm...
jeżeli tak stawiasz sprawę -> E-PM2+dekielek albo XZ-2 to wybrałbym XZ-2. Jasno, poręcznie, jakość prawie jak w penach drugiej czy trzeciej generacji.
Wybrałbym EP-3 ew. E-PM2 dla matrycy i większych możliwości z RAW-a, z czymś tam... XZ-2 też może być, ale ...
Do A4 wystarczy RAW z XZ-2. Więc w zasadzie wszystko jedno.
Tzn epm2 z kitem + ewentualnie 15mm/f8 lub właśnie xz2. Ciągnie mnie bardzo do kompakta przez poręczność, a do pena przez matrycę i nie wiem co wybrać.
Jak z kitem, to E-PM2. A zamiast dekielka za jakiś czas proponuję 17/1,8, 20/1,7 lub 14/2,5. Warto mieć coś jasnego, dekielek pominę milczeniem...
Xz2 nie sterczy obiektyw wiec łatwo go gdzieś upchnąć, robiąc zdjęcia maluchowi w przedszkolu nie ma problemu z GO i kręceniem wysoko ISO, ma jasny obiektyw. Epm2 bardzo udany, fajna matryca, szybki, niewiele guzików ale i tak wygodny.
Adambieg, co do jasnego obiektywu do pena to jakoś nie cisnie mnie żeby mieć, miałem 20mm Panasa i z tej jasności mało korzystałem, bo mała GO w większości moich zastosowań mało przydatna. Jedynie ostrość mi się podobała. A kompakt jest jasny i na pełnej dziurze duza GO czyli dużo mniejsze ISO potrzebne.
E-PM2 z dekielkiem też nie sterczy :)
Bardzo płaski jest taki zestaw.
Z którym kitem? Rozumiem, że podstawowym 14-42. To nadal dość kompaktowa konstrukcja, choć nie tak jak XZ-2.
E-PM2 z dekielkiem też nie sterczy :)
Bardzo płaski jest taki zestaw.
Z którym kitem? Rozumiem, że podstawowym 14-42. To nadal dość kompaktowa konstrukcja, choć nie tak jak XZ-2.
kupiłbym z 14-42. Dekielek dla zabawy. Jednak patrząc na to maleństwo epm2 z kitem, w pomieszczeniach żeby ostro wszystko złapać potrzeba przymknąć przysłonę i kręcić dość ostro ISO. Czy w kompakcie nie wystarczy max otwór i ISO max 400?
Adambieg, co do jasnego obiektywu do pena to jakoś nie cisnie mnie żeby mieć, miałem 20mm Panasa i z tej jasności mało korzystałem, bo mała GO w większości moich zastosowań mało przydatna. Jedynie ostrość mi się podobała. A kompakt jest jasny i na pełnej dziurze duza GO czyli dużo mniejsze ISO potrzebne.
Ale taki 14/2,5 jest niewiele większy od dekielka, na allegro po 600-700 zł a w razie fotografowania ciemnego wnętrza otwierasz go na 2,5 ISO na 1600 i jedziesz z koksem:wink:
---------- Post dodany o 12:39 ---------- Poprzedni post był o 12:37 ----------
kupiłbym z 14-42. Dekielek dla zabawy. Jednak patrząc na to maleństwo epm2 z kitem, w pomieszczeniach żeby ostro wszystko złapać potrzeba przymknąć przysłonę i kręcić dość ostro ISO. Czy w kompakcie nie wystarczy max otwór i ISO max 400?
Najczęściej wystarczy. Mi XZ-2 bardzo się spodobał ale jako drugi aparat. Do zdjęć rodzinno-wycieczkowych myślę, że w zupełności wystarczy. Na odbitkach 10x15cm przy ISO800 a może i 1600 też powinno być OK.
To już sam wiesz jak musiałeś przymykać kit w przypadku poprzednich mikro 4/3.
Jakby zdjęcia miały być czasem drukowane powyżej A4 brałbym E-PM2. W innym przypadku to pewnie tylko kwestia wygody.
Bawiłem się chwilę XZ-2 i powiem, że to bardzo przyjemny w obsłudze kompakt.
byłem przed podobnym problemem, w moim przypadku jest e-pl1 i dekielek, jestem z tego wyboru zadowolony (opisywałem w teście), najwięksi przeciwnicy "dekielka" to ci którzy go nie mają ;) - polecam
http://www.dpreview.com/reviews/sony-cybershot-dsc-rx100/
XZ da obrazek praktycznie jak PEN z kitem.
Nie chcę się bawić obiektywami,
jeśli nie - to argument za u4/3 że ma wymienne obiektywy juz nie będzie przemawiał za u4/3 :)
W porównaniu z E-PM2 zaletą XZ-2 jest uchylny ekran.
Sprzedaj nerkę i kup E-PL5, łączy fun XZ-ta i E-PMa
komurka z aparatem wystarczy.
Romku i Mirku, dziękuję za wyczerpujące i rzeczowe odpowiedzi na mało precyzyjnie zadane przeze mnie pytanie, pomogą mi w wybraniu jednego z dwóch, czyli epm2 i xz2.
Jak nie chcesz sie bawić obiektywami to chyba jednak XZ-2. I dodatkow nie bedzie pokus aby kupić dodatkowe obiektywy. Ja jeszcze poważnie zastanowiłbym się nad Sony RX-100 bo jak juz ma byc małe i poreczne to niech bedzie naprawdę małe ;-)
Jak nie chcesz sie bawić obiektywami to chyba jednak XZ-2. I dodatkow nie bedzie pokus aby kupić dodatkowe obiektywy. Ja jeszcze poważnie zastanowiłbym się nad Sony RX-100 bo jak juz ma byc małe i poreczne to niech bedzie naprawdę małe ;-)
świadomie do wyboru zestawiłem 1 kompakt i 1 pen, bo biorąc pod uwagę więcej nie zdecyduję się nigdy. został w rezerwie jeszcze fuji x10, a to ze względu na dobre opinie i stosunkowo niską cenę.
coraz bardziej się skłaniam ku xz-2.
Romku i Mirku, dziękuję za wyczerpujące i rzeczowe odpowiedzi na mało precyzyjnie zadane przeze mnie pytanie, pomogą mi w wybraniu jednego z dwóch, czyli epm2 i xz2.
Nie ma za co. Nadal będę polecał E-PL5 jako łączący cechy obydwu przez Ciebie wskazanych. Polecam dlatego że mam XZ-1 i mam E-PM1 więc raczej mam podstawy do takiego poglądu.
sent from my Logitech K220 keyboard
Nie ma za co. Nadal będę polecał E-PL5 jako łączący cechy obydwu przez Ciebie wskazanych. Polecam dlatego że mam XZ-1 i mam E-PM1 więc raczej mam podstawy do takiego poglądu.
sent from my Logitech K220 keyboard
PLpiątce jednej cechy brakuje którą posiada XZ-2, jest ciut większy i nie ma wbudowanej lampy co w podręczności jest cechą zacną (no tak to były dwie cechy),
XZ-2 ma małą matrycę, za to jest jaśniuteniunieczki. Wymienne obiektywy już tak nie kuszą przez co możesz sobie pojechać na droższe wakacje... no ale ta matryca, jakby chociaż była nadzieja że ona jest soniacza, że chociaż koło Sony leżała parę dni. Ale i cena aparatu jest przednia w stosunku do E-PL5
a E-PM1, mały lekki, ale lapa - dodatkowy gabaryt, ekran nieodchylany, w cenie atrakcyjnej z kitem więc i duży, gdybyś chciał dokupić wąską stałke szerokokątną do już sobie tam dolicz 1000PLN do ceny. Za to masz kilka razy większą matrycę więc możesz sobie pozoomować cyfrowo.
Ja bym brał XZ-2, jest niewątpliwie lepszy OD XZ-1, a ten okazał się przecież wcale nawet trafionym kompakcikiem. Na dzień dzisiejszy z XZ-2 jest jeden mały problem, nie ma go gdzie pomacać, nie spotkałem go jeszcze w żadym FJ ani Saturnie, MMie.
Kto używa lampy wbudowanej? Toć one przeważnie dają paskudne cienie, a w żadnym z rozważanych aparatów nie można jej odchylić i odbić od sufitu.
Kit do E-PM2 nie jest duży, raczej powiedziałbym kompaktowy. Choć większy zdaje się od kita Panasa z Xem.
Kto używa lampy wbudowanej?
Na mnie nie patrz :-P
A na poważnie to owszem, do wyzwalania lamp zdalnych zdarz mi się jej używać.
Kto używa lampy wbudowanej? Toć one przeważnie dają paskudne cienie, a w żadnym z rozważanych aparatów nie można jej odchylić i odbić od sufitu.
Kit do E-PM2 nie jest duży, raczej powiedziałbym kompaktowy. Choć większy zdaje się od kita Panasa z Xem.
Ja uzywam.Te cienie co ona mi daje nie sa paskudne sa takie normalne jak od kazdej lampy.Mam odbijacza wlasnej i nieprzymuszonej roboty i odbijam-oczywiscie jak jest sufit.Czesto jednak nie mam sufitu jak jej uzywam i nie mam cieni nawet tych paskudnych.
Lampa dodawana do E-PL5 jest na tyle mała, że na razie jej nie ściągam z sanek.
Przy uchylanym ekranie nie widzę sensu by się męczyć z zakładanym EVF.
Ja uzywam.Te cienie co ona mi daje nie sa paskudne sa takie normalne jak od kazdej lampy.Mam odbijacza wlasnej i nieprzymuszonej roboty i odbijam-oczywiscie jak jest sufit.Czesto jednak nie mam sufitu jak jej uzywam i nie mam cieni nawet tych paskudnych.
Hehe
Jak kiedyś tak napisałem to na mnie wsiedli ale, że niereformowalny jestem to dalej jej używam...
Lampki służy prawie wyłącznie do błysku rozświetlającego przy ustawieniu 1/4 - 1/8 mocy.
Hehe
Jak kiedyś tak napisałem to na mnie wsiedli ale, że niereformowalny jestem to dalej jej używam...
Lampki służy prawie wyłącznie do błysku rozświetlającego przy ustawieniu 1/4 - 1/8 mocy.
ja też tak dość często doświetlam
a czy to grzech używać wbudowanej lampy? nie. trzeba tylko umieć z niej korzystać.
wracając do tematu, widzę, że głosy rozkładają się tak pół na pół, tego się spodziewałem :)
ale wybiorę xz2, tymbardziej, że kilka sztuk pojawiło się w cenie 1750, sprawdziłem telefonicznie, dzięki koledze z innego wątku.
Życzę przyjemności z użytkowania :)
Kto używa lampy wbudowanej?
wnet skojarzył mi się cytat z reklamy Snikerska czy tam Marsa... "A kto chciałby Cię wąchać?"
a no lampy używają posiadacze kompaktów, bo gdyby owi użytkownicy tak bardzo byli zainteresowani idealnym światłem i jakością zdjęcia jaka za tym idzie to też nie rozpatrywali by raczej aparatów tej klasy, tylko prędzej E-M5 lub GH3.
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:55 ----------
że kilka sztuk pojawiło się w cenie 1750
a czy byłbyś uprzejmy podrzucić linka?
---------- Post dodany o 19:57 ---------- Poprzedni post był o 19:56 ----------
i jeszcze jedno odnośnie tej lampki. Stopkę masz, lampę do XZ-2 zawsze możesz dołączyć, w PM2 i PL5 - musisz.
co do lampy wbudowanej to zawsze lepiej ją mieć niż jej nie mieć. A czy używać to już inna bajka.
miałem XZ1 był też PEN teraz z perspektywy czasu XZ2 ze swoim jasnym szkiełkiem vs PEN (z kit'm) zdecydowanie XZ jest super wyborem - "gud czojs" :)
a czy to grzech używać wbudowanej lampy? nie. trzeba tylko umieć z niej korzystać.
wracając do tematu, widzę, że głosy rozkładają się tak pół na pół, tego się spodziewałem :)
ale wybiorę xz2, tymbardziej, że kilka sztuk pojawiło się w cenie 1750, sprawdziłem telefonicznie, dzięki koledze z innego wątku.
Janko Muzykant
13.12.12, 11:49
XZ, życie uczy, że po czasie fascynacji rozmiar jest najważniejszy - mieć albo nie mieć aparatu. To bardzo dobry sprzęt, dobry obiektyw, jasny, 400 iso do używania na co dzień. Zresztą... z XZ1 pochodzi większość zdjęć na górze strony, stąd:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
XZ, życie uczy, że po czasie fascynacji rozmiar jest najważniejszy - mieć albo nie mieć aparatu. To bardzo dobry sprzęt, dobry obiektyw, jasny, 400 iso do używania na co dzień. Zresztą... z XZ1 pochodzi większość zdjęć na górze strony, stąd:
http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
pisząc rozmiar masz na myśli matrycę czy gabaryty aparatu w ogóle?
Kurcze, wiedziałem, że diabeł nie śpi i podsunie mi jeszcze jakiś aparat. Panas lx7. Na kompakt jestem zdecydowany, tylko poczytałem o panasku i też jest bardzo ciekawy, ma jaśniejszy obiektyw, migawka 1/4000, ale brak mu ruchomego wyświetlacza. Czy różnica w jasności 1.4 do 1.8 będzie miała duże znaczenie?
IMO w codziennym pstrykaniu wieksze znaczenie ma 24mm na krotszym koncu LX7, niz szklo jasniejsze o 0.7EV
Kurcze, wiedziałem, że diabeł nie śpi i podsunie mi jeszcze jakiś aparat. Panas lx7. Na kompakt jestem zdecydowany, tylko poczytałem o panasku i też jest bardzo ciekawy, ma jaśniejszy obiektyw, migawka 1/4000, ale brak mu ruchomego wyświetlacza. Czy różnica w jasności 1.4 do 1.8 będzie miała duże znaczenie?
przy braku wizjera odchylany LCD to przydatna rzecz.
LX7 ma ciut mniejszy zoom, ale jak tak dalej będziesz drążył to zaraz przeskoczysz na RX100 bo ma większą matrycę, a skoro już jesteśmy przy matrycach calowych to dlaczego nie nikon 1 j1, można kupić za 1100PLN z kitem 10-30 i dokładając 900PLN masz 10mm obiektyw szerokokątny, co czyni ten aparat całkiem kieszonkowym, a zoom zrealizujesz sobie na drodze cyfrowej - przecież masz kilkukrotnie większą matrycę.
ale zaraz, zaraz. Zmienny obiektyw duża matryca? TO może od razu NEX-F3, tani, odchylany, wbudowana lampa, ogromna matryca APS-C...
a może jednak E-PM1? albo E-PL5?
pamiętaj tylko że LX-7 ma na 100% szitowe matryce od Panasonica, bierz XZ-2, ja bym brał.
daj znać.
Jak się ma wizjer to odchylany LCD to też przydatna rzecz ;-) No chyba że się ma odchylany wizjer. Ja juz proponowałem RX100 - w tej chwili to chyba najlepszy "kompaktowy" wybór przynajmniej dla mnie.
Janko Muzykant
13.12.12, 16:57
pisząc rozmiar masz na myśli matrycę czy gabaryty aparatu w ogóle?
Ogólne gabaryty.
przy braku wizjera odchylany LCD to przydatna rzecz.
Jeszcze bardziej - odchylany wizjer. Ludzie wciąż nie czują, że ktoś może ich w ten sposób podglądać i zdjęcia są fajniejsze. Tylko to oczywiście kosztuje dodatkowo.
pamiętaj tylko że LX-7 ma na 100% szitowe matryce od Panasonica
One wcale nie są szitowe. LX7 daje podobny obrazek.
Należy pamiętać, że matryce z kompaktów xz, lx itd nie mają nic wspólnego z matrycami m4/3 - nie można ich porównywać przez analogię.
Jak się ma wizjer to odchylany LCD to też przydatna rzecz ;-) No chyba że się ma odchylany wizjer. Ja juz proponowałem RX100 - w tej chwili to chyba najlepszy "kompaktowy" wybór przynajmniej dla mnie.
dla mnie nie, bo ma zbyt ciemną końcówkę ogniskowej, jedyny plus jaki widzę to brak dekielka, od RX100 wolałbym niestety Nikona 1 J1 + 10f2.8, podobne gabaryty, podobna cena a dużo bardziej funkcjonalny. Ale na dzień dzisiejszy wybrałbym bym Stylusa XZ-2.
Wyprzedałen wszystko co miałem, bo za grosze dorwałem lustro, ale okazał się wadliwy i oddałem. Poza tym lustro nie dla mnie, odpada.
Szybkie pytanie do Was drodzy klubowicze, czy kupić epm2 (było g3 i epm1), czy xz-2?
Zdjęcia typowo do albumu, czasem street i co popadnie. Nie chcę się bawić obiektywami, do epm2 ewentualnie dekielek 15mm.
Co radzicie?
czyli XZ-2 w zupełności Ci wystarczy
IMO w codziennym pstrykaniu wieksze znaczenie ma 24mm na krotszym koncu LX7, niz szklo jasniejsze o 0.7EV
no to jedyny argument za LX7, a waga tego argumentu na wprost wszystkich pozostałych przemawiających za XZ-2 zależy już od kupującego.
76492
no to jedyny argument za LX7, a waga tego argumentu na wprost wszystkich pozostałych przemawiających za XZ-2 zależy już od kupującego.
Tych argumentow jest ciut wiecej: szerzej, jasniej i wyraznie taniej. No, ale kazdy mierzy wedle wlasnej miary.
dla mnie nie, bo ma zbyt ciemną końcówkę ogniskowej, jedyny plus jaki widzę to brak dekielka, od RX100 wolałbym niestety Nikona 1 J1 + 10f2.8, podobne gabaryty, podobna cena a dużo bardziej funkcjonalny. Ale na dzień dzisiejszy wybrałbym bym Stylusa XZ-2.
A w czym ten Nikon jest bardziej funkcjonalny? Brak zooma, gorsza matryca, wolniejszy obiektyw - same minusy jak dla mnie
ceną ;), obecnie można jeszcze trafić poniżej 1000zł i to wersję w wizjerem - po za tym, aparat to obiektyw, a w 1 to bardzo kuleje :(