Zobacz pełną wersję : Ziemia Święta
Witam Wszystkich serdecznie. Ależ mnie tu dawno nie było. Nawet nie miałem czasu przyjrzeć się uważnie co się zmieniło. Swojego czasu zachęcony pozytywnym odbiorem fotorelacji ze Sri Lanki, chciałem podzielić się wrażeniami oraz zdjęciami z Ziemi Świętej. Niestety ale awaria serwisu spowodowała, że wątek został po ok. 4-5 zdjęciach wcięty, a nie znalazłem motywacji by zaczynać od nowa. Aż do dzisiaj. Pomyślałem, że nie było mnie tu już tak długo, że w końcu czas przerwać tę absencję. Wrzucam parę zdjęć tegorocznych z Ziemi Świętej w takim razie, mimo może dość niekorzystnego czasu z racji na konflikt...
P.S. Wszystkie zdjęcia robione z ręki - wybaczcie sporą dawkę niedociągnięć i amatorszczyznę.
747927479374794747957479674797
Witam Wszystkich serdecznie. Ależ mnie tu dawno nie było. Nawet nie miałem czasu przyjrzeć się uważnie co się zmieniło. Swojego czasu zachęcony pozytywnym odbiorem fotorelacji ze Sri Lanki, chciałem podzielić się wrażeniami oraz zdjęciami z Ziemi Świętej. Niestety ale awaria serwisu spowodowała, że wątek został po ok. 4-5 zdjęciach wcięty, a nie znalazłem motywacji by zaczynać od nowa. Aż do dzisiaj. Pomyślałem, że nie było mnie tu już tak długo, że w końcu czas przerwać tę absencję. Wrzucam parę zdjęć tegorocznych z Ziemi Świętej w takim razie, mimo może dość niekorzystnego czasu z racji na konflikt...
P.S. Wszystkie zdjęcia robione z ręki - wybaczcie sporą dawkę niedociągnięć i amatorszczyznę.
747927479374794747957479674797
Witaj ponownie ;-)
chciałem zapytać: gdzieś Ty był kiedy Cię nie było... ale po zdjęciach już widzę ;-)
:) trochę ostatnio się podłamałem. Z każdej strony dobiegają mnie rady typu "sprzedaj E-system", "zamień na nikona", ehhh coraz więcej osób tak robi.. NO ale nic jutro wrzucę kilka innych zdjęć, bo dzisiaj już późno.
:) trochę ostatnio się podłamałem. Z każdej strony dobiegają mnie rady typu "sprzedaj E-system", "zamień na nikona", ehhh coraz więcej osób tak robi.. NO ale nic jutro wrzucę kilka innych zdjęć, bo dzisiaj już późno.
coś w tym jest... mam na myśli dylematy E-systemowe...
jednak... jeżeli nie czujesz że, sprzęt Cie ogranicza... to zostań z Olkiem, być może będzie okazja aby za rozsądne pieniądze obkupić się w dobre obiektywy
Jak poczujesz w końcu taką swoją potrzebę to zmienisz. Nikon jest ciekawy, ale też żadne cudo. Tu chlapie olej, tam lakier sie kruszy i do tego ten serwis.... Za pięć lat będą dużo lepsze aparaty... Porównywalne body E -systemowe do E-M5 powinno się pokazać do roku. W dziwnych kręgach się obracasz...
Drugie z serii się mi podoba. Te nocne też.
---------- Post dodany o 05:21 ---------- Poprzedni post był o 05:18 ----------
coś w tym jest... mam na myśli dylematy E-systemowe...
jednak... jeżeli nie czujesz że, sprzęt Cie ogranicza... to zostań z Olkiem, być może będzie okazja aby za rozsądne pieniądze obkupić się w dobre obiektywy
W tych pogaduchach nie ma miejsca na obiektywy, ważne jest najczęściej spotykane logo na body i jakieś kity...
:) trochę ostatnio się podłamałem. Z każdej strony dobiegają mnie rady typu "sprzedaj E-system", "zamień na nikona", ehhh coraz więcej osób tak robi..
Zmien towarzystwo,albo musisz zaczac je selekcjonowac.Trudno sie zyje jak sie ma znajomych co na wszystkim sie znaja.
Fajna fotorelacja. Ogladając Twoje zdjęcia nie widzę powodu do zmiany aparatu bo nawet te nocne wychodzą bardzo dobrze.
Fajna fotorelacja. Oglądając Twoje zdjęcia nie widzę powodu do zmiany aparatu bo nawet te nocne wychodzą bardzo dobrze.
Niestety wszystkie z ręki i w pośpiechu, więc widać rozmazania. No to może parę zdań wstępu. Może dalej pójdzie już tak jak niegdyś z fotorelacją ze Sri Lanki. Na wstępie przygotuję Was do tego, że będzie sporo zdjęć pochodzących z różnych kościołów - generalnie miejsc ważnych dla chrześcijan. Zdaję sobie sprawę, że może być to po pewnym czasie oglądania lekko nużące ale dla samej kompletności relacji wrzucę. Wyprawę zaczęliśmy od przylotu do Egiptu. Stamtąd przez półwysep Synaj trafiliśmy do Izraela. Byliśmy przygotowani na stosunkowo długą przeprawę graniczną. Nie było niespodzianek - 3 godziny stania w kolejkach, pokazywania toreb, etc.. W dodatku nie wiedzieć czemu, nie spodobała im się... moja żona. Zabrali jej paszport. Po jakiejś godzinie przyszedł pan z charakterystyczną w tamtych rejonach czarną brodą i zaczął wypytywać o okulary, telefon komórkowy inne przedmioty, których moja żona mogła dotykać. Przejechał nad nimi parę razy czarodziejskim ręcznym skanerem i nie mówiąc ani słowa odszedł. Czekanie na paszport przedłużało się w nieskończoność, więc w końcu sami zdecydowaliśmy się o niego upomnieć. Po całkowitym zrewidowaniu torby wymuszającym na nas wypakowanie dosłownie wszystkiego, było nam już wszystko jedno.W końcu jest. Mamy paszport i możemy jechać dalej. Po drugiej stronie granicy czekał na nas autokar, który miał nas zawieźć do Jerozolimy. Z tego co udało mi się dowiedzieć, Żydzi nie wpuszczają na swoje terytorium obcych autokarów, dlatego podróżuje sie pojazdami zarejestrowanymi po swojej stronie. Autokary turystyczne są dobrze oznakowane i z daleka widać "kto" nimi podróżuje. Zresztą oceńcie sami. Zdjęcia, które wrzuciłem w pierwszej wstawce zostały wykonane w czasie podróży do Izraela przez Półwysep Synaj i w czasie pierwszej nocnej przechadzki po Jerozolimie. Niestety ale przejazd z Egiptu, przejście przez granice i dojazd do Jerozolimy zajmuje cały dzień. Ze zdjęciami bramy trochę się pospieszyłem ale już w tym poście postaram się wyjaśnić o co chodzi. Zdjęcia te zostały wykonane w czasie drugiego dnia pobytu w Jerozolimie. Weszliśmy pierwszy raz na Górę Oliwną. Stamtąd jest znakomity widok na mury miasta. Miasto posiada 8 bram jednak aby dostać się do środka można skorzystać z jednej z 7 bram. Jedna, którą przedstawiłem na zdjęciu, a na którą mamy centralny widok z Góry Oliwnej to Brama Złota. To właśnie tą bramą najprawdopodobniej wjechał Jezus do Jerozolimy. Przy tej bramie dokonało się uzdrowienie człowieka chromego. Według wierzeń żydowskich wjedzie do Jerozolimy oczekiwany Mesjasz. Po wycofaniu się z miasta krzyżowców, brama została zamurowana i pozostaje taka do dnia dzisiejszego. Kolejne zdjęcia przedstawiają to co dzieli nas stojących na szczycie Góry Oliwnej i Bramę Złotą ale na opis musicie poczekać do kolejnego postu.
748097481074811748127481374814748157481674817
P.S.
Podoba mi się, że fotorelacja jest przeplatana rozmowami na inne tematy. Tak chyba powinno być. Spotykając się ze znajomymi nie wymuszacie na nich by oglądali jedynie zdjęcia - raczej oglądają, daje im to przyjemność, czują się swobodnie, pojawiają się inne poboczne tematy. Chciałbym, żeby właśnie tak było w tym wątku :) Jeśli chodzi o system to mi osobiście brakuje dość mocno możliwości robienia zdjęć z wysokim ISO. Kiedy mi się spieszy nie mogę rozłożyć statywu z jakiegoś powodu to dużym uproszczeniem byłoby zrobienie zdjęcia z ISO nie generującym aż takiej ilości czumów. Oczywiście zawsze mogę odszumiać, bawić się w obróbkę, ale nie o to chodzi.
P.S.
Podoba mi się, że fotorelacja jest przeplatana rozmowami na inne tematy. Tak chyba powinno być. Spotykając się ze znajomymi nie wymuszacie na nich by oglądali jedynie zdjęcia - raczej oglądają, daje im to przyjemność, czują się swobodnie, pojawiają się inne poboczne tematy. Chciałbym, żeby właśnie tak było w tym wątku :) Jeśli chodzi o system to mi osobiście brakuje dość mocno możliwości robienia zdjęć z wysokim ISO. Kiedy mi się spieszy nie mogę rozłożyć statywu z jakiegoś powodu to dużym uproszczeniem byłoby zrobienie zdjęcia z ISO nie generującym aż takiej ilości czumów. Oczywiście zawsze mogę odszumiać, bawić się w obróbkę, ale nie o to chodzi.
Body 4/3 z matrycą jak w E-M5 lub już kolejnej generacji jest w drodze. Kwestia czasu i kasy, nie chcesz czekać , nie przeszkadza Ci wolniejszy AF możesz zrobić to co ja zrobiłem, jak możesz poczekać sądzę ,że druga połowa przyszłego roku będzie tym właściwym terminem.
5 i 7 wydają sie być OK.
Witaj ponownie :)
Ciekawa relacja, czekam na więcej!
majeczek78
23.11.12, 20:57
Witaj. Fotorelacja super. Gratuluję wyjazdu.
Zapowiada się bardzo ciekawie. Poczytałem i pooglądałem z przyjemnością. Pozdrawiam
Wybaczcie urwanie wątku i brak obecności przez dłuższy czas. Praca, praca, praca.. Obiecuję większą regularność. Nadróbmy szybko co stracone. Z tego co widzę, zatrzymaliśmy się na zdjęciach z góry Oliwnej. No właśnie... Byliśmy na niej dwukrotnie. Za pierwszym razem szliśmy śladami Chrystusa, za drugim odwiedziliśmy Górę Oliwną, by napawać się niesamowitym widokiem na miasto i oraz by zwiedzić ogromny cmentarz żydowski stanowiący nie tylko łącznik miedzy miastem a wzniesieniem ale także między światem żywych i umarłych. Największy i najstarsza istniejąca nekropolia żydowska na świecie rozciąga się wzdłuż południowo-zachodniego stoku Góry Oliwnej. W tym miejscu Żydzi upatrują miejsca zmartwychwstania zmarłych w dniu sądu, kiedy nadejdzie Mesjasz. To z tego miejsca można najszybciej trafić przed oblicze Boga, dlatego często ostatnim życzeniem umierającego Żyda była prośba o pochówek właśnie u stóp góry Oliwnej. Klimat jaki panuje na cmentarzu jest specyficzny. Powiecie, że na każdym cmentarzu jest specyficznie ale tutaj ma się poczucie bycia na zupełnym odludziu, na pustyni, z tą różnicą, że tu gdzie okiem nie sięgnąć roztaczają się żydowskie nagrobki. Wchodząc do wnętrza tego labiryntu kamiennych grobów ma się wrażenie, że gdziekolwiek się nie spojrzy jest tak samo. Grób przy grobie i każdy praktycznie taki sam - jasny kamień, brak jakiejkolwiek roślinności, zniczy czy kwiatów składanych w naszym obrządku a jedynym śladem odwiedzin zmarłych są kamienie pozostawione na płycie nagrobnej. Patrząc dookoła na 150 tys. otaczających grobów ma się wrażenie, że każdy skrawek ziemi został już dawno wykorzystany. Dziś znalezienie wolnego miejsca jest niezwykle trudne i mogą liczyć na to jedynie najbogatsi Żydzi bowiem cena miejsca waha się tu w okolicach 30 tys $. Na tyle mniej więcej wycenione jest dobre miejsce w kolejce do zbawienia, bowiem prawie każdy Żyd chciałby znaleźć się w pierwszych szeregach tego pochodu. Częstym zjawiskiem jest przybycie Żydów z USA na ostatnie lata swojego życia właśnie do Jerozolimy, by tu zostać pochowanym.
Swój cmentarz w pobliżu Góry Oliwnej mają także muzułmanie. Wybrali oni miejsce na drugim brzegu rzeki płynącej u podnóża góry. Znajdujące się nieopodal stare budowle, w których upatrują grobowców proroków i patriarchów, mają posłużyć do zawieszenia szali ważących ludzkie uczynki. Miejsce wybrane na cmentarz nie jest przypadkowe. Dla wielu wyznawców islamu stanowi on blokadę ścieżki z żydowskiego cmentarza. Konflikt jest widoczny nawet tutaj... Smutne. Warto zaznaczyć, że także w okolicy Góry Oliwnej znajduje się niewielkie ale chyba najładniejszy cmentarz chrześcijański. W odróżnieniu od cmentarza żydowskiego i muzułmańskiego czuje się tutaj życie z racji na otaczającą roślinność.
75765757747577375772757717576375764757707576975768 757677576675775
Świetne zdjęcia!
---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post był o 11:48 ----------
Zaspokoisz moją ciekawość jakim obiektywem robiłeś zdjęcia przy ogniskowej 150mm?
Dopiero się uczę, więc do świetności brakuje a brakuje:), ale dzięki -to miłe, że komuś się podobają. Jeśli chodzi o obiektyw to stałka 150mm Sigmy, którą kupiłem na potrzeby macro :)
Świetne zdjęcia!
---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post był o 11:48 ----------
Zaspokoisz moją ciekawość jakim obiektywem robiłeś zdjęcia przy ogniskowej 150mm?
Dopiero się uczę, więc do świetności brakuje a brakuje:), ale dzięki -to miłe, że komuś się podobają. Jeśli chodzi o obiektyw to stałka 150mm Sigmy, którą kupiłem na potrzeby macro :)
Bardzo przyjemnie się ogląda Twoje zdjęcia.
PS.
w 4/3 tak czasami jest że stałka makro sprawdza się w czymś zupełnie innym (mam na myśli ZD 50/2 w moim przypadku)
Mnie podoba się nr 11 ale wywaliłbym tych gości z lewej.
Mnie podoba się nr 11 ale wywaliłbym tych gości z lewej.
Masz rację, kiepsko to wygląda. Nie wykadrowałem, może tak wygląda lepiej?
75786
Wrzuć to zdjęcie do galerii. Fajne jest.
Masz rację, kiepsko to wygląda. Nie wykadrowałem, może tak wygląda lepiej?
75786
Postaram się dzisiaj wieczorem dopisać dalszą część fotorelacji. Do opisania Ściana Płaczu. Wrzucę też nowe zdjęcia.