Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-5 vs e-30 prosze o rade

molek25pll
23.11.12, 00:03
Witam serdecznie,

Mam problem ze zdecydowaniem sie nakorpus. Jestem amatorem przez wielkie A ;) ale zdarza mi sie robic fajne fotki. Obecnie posiadam e-pl2 z dwoma obiektywami, alesam aparat jest troszke dla mnie zamaly a i stabilizacja za slaba bo lapki mi sietrzesa ;). Poztanowilem zamienicten model na uzywanego Olka e-30 z przebiegiem ok15 tysiecy i obiektywem 18-180 za 2500 bez gwarancji lub E-5 z kitem 14-42 przebieg ok 7 tys i kilka tys gwarancji za 4100.

I tu jest moj problem, kiedys posiadalem e-30 i baaardzo zaluje ze sie jej pozbylem bo bardzo ladnefotki mi z niej wychodzily, zastanawiam sie czy warto wydac mi kase na E-5, bo za te pieniadze moge kupic tez Nikona d7000. lub jeszcze taniej d5100

Proszeo pomoc jak bybrnac z tej sytuacji.

Dziekuje i pozdrawiam

Jaack
23.11.12, 00:19
E-5 bym w obecnej chwili odpuścił, zresztą nie widzę sensu kupowania tak drogiego body z tanim obiektywem

E-30 ma sens ale z lepszym optycznie obiektywem, najlepiej 12-60 swd lub 14-54, w myśl zasady lepsze szkło a troszkę słabsza puszka

jeżeli nie posiadasz obecnie już kupionych dobrych szkieł do dużego 4/3 to zakup D5100 wydaje się dobrym pomysłem, używany aparat można wyrwać za nieduże pieniądze a możliwości matrycy w stosunku do E-5 czy E-30 dużo większe, smutne ale prawdziwe

PS.

posiadam E-3 z dobrą Olkową szklarnia i kiedyś myślałem o jego zamianie na E-5,

ale niestety E-5 jest zbyt droga w stosunku do tego co oferuje, postęp do poprzednika czyli E-3 nie jest taki wielki, niestety dla Olympusa za cenę używanej E-5 można dzisiaj kupić lepsze body (lepsze w sensie możliwości matrycy)
niestety później i tak dużo rozbije się o szkła... a to kolejny temat ;-)

PSS.

a tak ogólnie już mówiąc, czy nie lepiej najpierw zainwestować w siebie a dopiero później w sprzęt ?

osiągając większą świadomość fotograficzną nie będziesz musiał zadawać takich pytań co kupić, sam będziesz to wiedział, bo wybierzesz odpowiednie narzędzie do tego co chcesz fotografować

PSSS.

może mam jeszcze jeden pomysł, popracuj troszkę na forum, dostań się do OlyJedi i pomyśl o E-PL5 w dual kicie, osiągi matrycy całkiem fajne, cena rozsądna, z czasem kupisz jakieś wybrane jasne stałki, pozostaje tylko kwestia ergonomii na którą narzekasz w PEN'ach, faktycznie nie każdemu te maleństwa mogą odpowiadać

2ev
23.11.12, 00:25
Też kiedyś posiadałem E-30 i również żałuję, że go sprzedałem.
Myślę, że dla amatora E-30 będzie lepszy niż E-5.

Fot.Krzysiek
23.11.12, 01:12
Mam E-30 i chwilowo sie nakręciłem na E-5 ale jak sobie tak porównałem to nie wiele bym zyskał a niestety sporo kasy trzeba dołożyć, mam nadzieję że doczekam sie następcy E-5 może będa większe różnice i wtedy sie skusze na zmianę.
Skoro jestes amatorem to w zupełnośći Ci wystarczy E-30 a reszte zaoszczędzonych pieniędzy możesz zainwestować w lepsze szkiełko i będzie duzo lepszy efekt :)

Mirek54
23.11.12, 01:34
Proszeo pomoc jak bybrnac z tej sytuacji.

Dziekuje i pozdrawiam

Nie sugeruj sie tym,ze jak kiedys u mamy widziales sliczny film na kineskopowym TV to teraz nalezy kineskopowy kupic jak Ci sie ten film chce jeszcze raz zobaczyc.
Popatrz dokladnie na rynek i przemysl co dzis jest i co bedzie widoczne za jakis czas. Kupisz teraz kineskopowy i pozniej bedzie problem co z nim zrobic.

Iwo
23.11.12, 01:37
Mam problem ze zdecydowaniem sie nakorpus. Jestem amatorem przez wielkie A ;) ale zdarza mi sie robic fajne fotki. Obecnie posiadam e-pl2 z dwoma obiektywami, alesam aparat jest troszke dla mnie zamaly a i stabilizacja za slaba bo lapki mi sietrzesa ;). Poztanowilem zamienicten model na uzywanego Olka e-30 z przebiegiem ok15 tysiecy i obiektywem 18-180 za 2500 bez gwarancji lub E-5 z kitem 14-42 przebieg ok 7 tys i kilka tys gwarancji za 4100.
Czy OM-D z gripem też jest dla Ciebie za mały?
Kupisz sobie go teraz za ok 6 tys z gripem, 12-50mm i masz 45mm 1,8 za 1zł. Fajny zestaw na start.
Jeśli jednak za mały to proponuję Panasonica GH2 lub G5 z KITami lub 14-140. Te mają już trochę konkretniejszy uchwyt.
E-5/e-30 ma sens z 14-54mm lub 12-60mm. Kupowanie go dla 14-42mm to marnowanie jego potencjału.

apz
23.11.12, 06:37
Czy OM-D z gripem też jest dla Ciebie za mały?
Kupisz sobie go teraz za ok 6 tys z gripem, 12-50mm i masz 45mm 1,8 za 1zł. Fajny zestaw na start.
Jeśli jednak za mały to proponuję Panasonica GH2 lub G5 z KITami lub 14-140. Te mają już trochę konkretniejszy uchwyt.
E-5/e-30 ma sens z 14-54mm lub 12-60mm. Kupowanie go dla 14-42mm to marnowanie jego potencjału.

Ależ Nikon ma jeszcze większy sens.
Jakości fot pewnie Ci nie poprawi , ale nareszcie nie będziesz w niszowym system i powoli będziesz mógł budować swoją szklarnie w dziś największym, ale być może powoli już podupadającym systemie lustrzankowym, by moc się zeń wysprzedać po kolejnych 5-10 latach... Za to jak cię nie zrazi waga systemu i jego wielkość to, takie D3s za pięć lat kupione, nieprzechodzony egzemplarz od amatora może posłużyć do samej emerytury.

W dzisiejszym tempie postępu w elektronice. nowy sprzęt w sklepie jest już przestarzały jeszcze przed zakupem. Inżynierowie w działach badawczych pracują już nad dwoma kolejnymi generacjami prototypów...

Jak nasz jeszcze szkła odkup dla siebie E-30 i ciesz sie fotografią i nie męcz dylematami systemowymi, jak masz czas i możesz poczekać, poczekaj na nowe bezlustrzane E-body.

Oboma wymienionymi przez Ciebie body da się robić zdjęcia, ale ja nie kupowałbym ich z tymi obiektywami...

RobertW3D
23.11.12, 09:05
Oboma wymienionymi przez Ciebie body da się robić zdjęcia, ale ja nie kupowałbym ich z tymi obiektywami...

Dokładnie. 18-180 może i ma niezły zakres ogniskowych, ale pod względem jakości optycznej zdecydowanie nie powala. To tak naprawdę średniej jakości sigma w skórze Olka. Kupowanie czegokolwiek poza 12-60 i 14-54 nie ma sensu. E-5, to nadal bardzo fajny korpus, który daje mnóstwo frajdy z używania szczególnie jeżeli uda się trafić używany z niedużym przebiegiem. Wtedy taki zakup wbrew obiegowej opinii ma sens, bo dzięki swojej pancerności posłuży jeszcze przez wiele lat. Ale dobre szkła to podstawa - i to niezależnie od systemu.

molek25pll
23.11.12, 09:33
Bardzo Wam wszystkim dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi, pomogly mi one ukierunkowac sie na odpowiedni system. Olek E-5 z kitowym obiektywem to rzeczywiscie pomylka, tochyba tak jakby do merdesa wstawic silnik malucha ;). E-30 + 12-60 swd to bedzie to w co bede chcial zainwestowac.

Pzdr

romek1967
23.11.12, 10:08
Bardzo Wam wszystkim dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi, pomogly mi one ukierunkowac sie na odpowiedni system. Olek E-5 z kitowym obiektywem to rzeczywiscie pomylka, tochyba tak jakby do merdesa wstawic silnik malucha ;).

Przepraszam bardzo ale czy ten kitowy 14-42 jest przyspawany do E-5? A może przyklejony kropelką? Proszę nie żartować że jego obecność w zestawie decyduje o czymkolwiek. Przy cenie E-5 traktuję go jako dekielek który nie wpływa na cenę. Z dokupieniem do E-5 12-60 czy 14-54 jest problem?

RobertW3D
23.11.12, 12:45
E-30 + 12-60 swd to bedzie to w co bede chcial zainwestowac.

Pzdr

Ale czy jest sens byś kupował body, które już kiedyś miałeś?
Nie lepiej pójść krok do przodu? Tym bardziej, że jest różnica w matycy i body (szczególnie AF, wizjer)

Poszperaj na portalach aukcyjnych - czasami można trafić perełkę za rozsądne pieniądze.
Nieprzechodzona E-5ka będzie Ci długo długo służyła.

darkelf
23.11.12, 13:04
fotografuje obecnie glownie D300 z 35/50/85 i z obiektywow jakie mam do E-30 uzyteczny zostal tylko ZD 50 (bo zaden nikonowy go nie zastapi)

Koriolan
23.11.12, 14:38
do autora wątku- jeżeli w tej chwili nie masz zacnych obiektywów dużego E, to pakowanie się w używaną puszkę jest pozbawione sensu.

Uniwersalny obiektyw w m43 to 14-150- bardzo fajne szkło ogólnego zastosowania. Albo 14-140 od Pasikonika.
Moim zdaniem- kup puszkę m4/3 jaka ci pasuje (OM-D?? jakis większy Panasonik) z jednym z tych obiektywów i będziesz zadowolony.

borowik23
27.11.12, 01:05
Ja powiem w ten sposób - miałem e-3, używałem e-30 oraz, ostatnimi czasy, intensywnie używałem e-5.
Nie ma porównania pomiędzy dwiema pierwszymi puszkami a e-5.
Sprzęt jest rewelacyjny - a przy obecnych cenach używanych puszek - jak najbardziej wart tych pieniędzy. :)

Jaack
27.11.12, 01:33
Ja powiem w ten sposób - miałem e-3, używałem e-30 oraz, ostatnimi czasy, intensywnie używałem e-5.
Nie ma porównania pomiędzy dwiema pierwszymi puszkami a e-5.
Sprzęt jest rewelacyjny - a przy obecnych cenach używanych puszek - jak najbardziej wart tych pieniędzy. :)

napewno sie z tym zgodze co do E-3 i E-30, uzywka ma bardzo dobry stosunek cena-mozliwosci

E-3 w pelni uzywalne ISO 3200 (byle troche pomyslec nad pomiarem swiatla przed wcisnieciem spustu oraz troche pomyslunku podczas obrobki) oczywiscie nie ma sie co spodziewac cudow ale da sie z tym zyc ;-)

natomiast E-5 nawet uzywane jest zbyt drogie w stosunku do tego co soba reprezentuje

PS.

ww. korpusy w polaczeniu z ZD 12-60 swd oraz ZD 50-200 swd daja naprawde mocny zestaw, ktory moze poddac sie tylko w sytuacji bardzo malej ilosci swiatla lub malego i szybko przemieszczajacego sie obiektu

robros1
28.11.12, 11:26
Ja od niedawna posiadam zestaw e-30 +14-54 i jestem bardzo zadowolony z jakości fotek. Jednak po niedawanym "bawieniu się" om-d z ze słoikiem panas/leica stwierdziłem, że to chyba coś dla mnie, bo jednak będąc wakacyjno-niedzielnym pstrykaczem lubię mieć dobrą jakość. Przeszła mi przez głowę myśl o pozbyciu się obecnego zestawu na rzecze om-d z gratisowym (1zł) ob. 45mm. To głównie na rzecz gabarytów jakie ma, przyszłości jaką za sobą niesie i jednak jakości fotek. Mimo wszytko AF w om-d chyba wciąż do udoskonalania, z czym mam wrażenie olek jeszcze ciągle nie do końca sobie radzi, co wnoszę po e-520 jaki miałem i obecnym zestawie e-30 +14-54.

Ziootek1971
28.11.12, 11:42
Ja od niedawna posiadam zestaw e-30 +14-54 i jestem bardzo zadowolony z jakości fotek. Jednak po niedawanym "bawieniu się" om-d z ze słoikiem panas/leica stwierdziłem, że to chyba coś dla mnie, bo jednak będąc wakacyjno-niedzielnym pstrykaczem lubię mieć dobrą jakość. Przeszła mi przez głowę myśl o pozbyciu się obecnego zestawu na rzecze om-d z gratisowym (1zł) ob. 45mm. To głównie na rzecz gabarytów jakie ma, przyszłości jaką za sobą niesie i jednak jakości fotek. Mimo wszytko AF w om-d chyba wciąż do udoskonalania, z czym mam wrażenie olek jeszcze ciągle nie do końca sobie radzi, co wnoszę po e-520 jaki miałem i obecnym zestawie e-30 +14-54.
Tak jak robos1 też jestem użytkownikiem E-30 z 14-54 (II). Jako drugiego szkła używam 9-18. Jestem z tego korpusu mega zadowolony (przesiadłem się na niego nieco ponad 2 lata temu z E-500). Od mniej więcej miesiąca mam też PEN'a E-P3 do "codziennego pstrykania". Oba korpusy wzajemnie się uzupełniają i do głowy (przynajmniej na razie) mi nie przyszło żeby się "dużego" E pozbywać. Czasami robię zdjęcia dla agencji nieruchomości, a tam niestety ludzie patrzą na wielkość używanego sprzętu, a E-30 z gripem wygląda poważnie

Koriolan
28.11.12, 12:47
na Alledrogo, Fotonia wystawia nowe E30- samo body i z 14-54. Cena że boki zrywać- po odliczeniu gratisowej lampy, tyle płaciłem prawie 4 lata temu gdy było to zupełnie nowe body.

robros1
28.11.12, 15:05
Na róznicę cenową po ewentualnej sprzedaży tego co mam musiałbym wydac na om-d jakieś 1500-2000 plz. Więc może za tą cenę warto poszukac coś w penach m4/3. Znajdę coś rozsądanego w tej cenie z jasnym obiektywem, najlepiej stałką? W myśł zasady: "słabszy korpus lepszy słoik".

Ziootek1971
28.11.12, 15:26
na Alledrogo, Fotonia wystawia nowe E30- samo body i z 14-54. Cena że boki zrywać- po odliczeniu gratisowej lampy, tyle płaciłem prawie 4 lata temu gdy było to zupełnie nowe body.
Cena E-30 faktycznie z księżyca. A tak swoją drogą, ciekawe skąd biorą nowe E-500. Przecież od ładnych paru lat już nie jest produkowany.

darkelf
28.11.12, 15:38
Bo jak bylo juz mowione - E-30 nikt nie sprzedaje, bo po co?

RobertW3D
28.11.12, 16:21
Cena E-30 faktycznie z księżyca. A tak swoją drogą, ciekawe skąd biorą nowe E-500. Przecież od ładnych paru lat już nie jest produkowany.

Już kiedyś o tym pisałem na forum - fotonia to jakaś ściema. Sprzęt mają najprawdopodobniej "refurbished" - sami piszą, że testują każdy egzemplarz przed wysyłką - czegoś takie się nie robi mając sprzęt fabrycznie nowy ...

molek25pll
28.11.12, 20:01
no wlasnie raz ze fotonia ma ceny zupelnie z ksiezyca to i do gwarancji mam stresa. Dzieki jeszcze raz za info ;)

ozdrawiam

Bambus81
28.11.12, 20:59
Kiedyś (rok temu???) fotonia proponował e-3 z przebiegiem 130000 i dodawał że nic z body się nie dzieje:-)

A co do e-5 to chyba jeszcze cena za wysoka;-(

ajan
28.11.12, 21:18

Ja też nie, przebieg 11 kilo...

RobertW3D
29.11.12, 00:25
A co do e-5 to chyba jeszcze cena za wysoka;-(

Wszystko zależy od oferty - jak to mawiają starzy górale - szukajcie a znajdziecie :)
Na ebay'u trafiają się perełki - szkoda tylko, że rzadko kto wysyła poza usa / germanię :(

pawli2
26.02.13, 22:19
Foto...ia wystawia na allegro te same body od ponad roku. do E30 czy też e3 dawali ostatnio jeszcze rok czy 2 gwarancji (nie pamiętam), gdy zapytałem czyja to gwarancja to powiedzieli że u nich w serwisie hehe. Coś tu podśmierdala :) z tą firmą

nyny
26.02.13, 22:29
Foto...ia wystawia na allegro te same body od ponad roku. do E30 czy też e3 dawali ostatnio jeszcze rok czy 2 gwarancji (nie pamiętam), gdy zapytałem czyja to gwarancja to powiedzieli że u nich w serwisie hehe. Coś tu podśmierdala :) z tą firmą

A coz takiego niepokojacego?

Rozumiem, iz od ponad roku zamierzasz sie z zakupem uzywanego e30/e3, i wydaje sie dziwne, ze ktos daje swoja gwarancje?

MEGA ROTLF!!!!!!

pozdro

Jaack
26.02.13, 23:14

Kurcze ja ludzi nie rozumiem.

Zakładam że wymieniona firma sprzedaje używany aparat. Dają swoją gwarancje (czy będą naprawiać sami czy wyślą do jakiegoś serwisu jest mało ważne) klient zamiast się cieszyć marudzi.

Przecież w cywilizowanym świecie to częste zjawisko.

PS.

Zerkałem na ogłoszenie i wychodzi na to że aparaty mają nowe.

Jest możliwość że sprzęt jest albo po naprawie fabrycznej lub ze zwrotów, albo kupiony z innego kanały dystrybucyjnego (może jakieś większe wyprzedaże końcówek, większa ilość lepsza cena itd...) kupili tanio i chcą zarobić. Być może z uwagi na źródło zakupu gwarancja w PL nie może być honorowana. Dają więc swoją. Jeżeli firma jest stabilna to można być spokojnym o taką gwarancję. Wielu sprzedawców mających w ofercie sprzęty z po za oficjalnej dystrybucji nie daje wcale gwarancji. Akurat ta oferta jest cenowo z kosmosu, więc coś muszą dać klientowi w zamian. Proste to wszystko jak świński ogonek. ;-)

Jak ktoś chce nowe E-30 z gwarancją i cena mu pasuje i forma gwarancji oraz ufa firmie to kupi.

Jak oferta nie odpowiada to szukać używki za 1500 pln.

PSS.

Ostatnio widać sporą wyprzedaż Olków dużego 4/3

Iwo
3.03.13, 13:50
Zakładam że wymieniona firma sprzedaje używany aparat. Dają swoją gwarancje (czy będą naprawiać sami czy wyślą do jakiegoś serwisu jest mało ważne) klient zamiast się cieszyć marudzi.
Ja parę razy kupiłem uzywany sprzęt z komisu i dostałem pisemną półroczną gwarancję sprzedawcy - dla mnie super.

Jak ktoś chce nowe E-30 z gwarancją i cena mu pasuje i forma gwarancji oraz ufa firmie to kupi.
Jak oferta nie odpowiada to szukać używki za 1500 pln.
1500zł za uzywane e-30/e-3 to dobra cena. Cena E-5 jak dla mnie powinna wynosić tyle co za Pentaksa K-5.

Krakman
3.03.13, 14:38

Właśnie! ja też nie sprzedaję bo i po co. E-30z 12-60 "chodzi" rewelacyjnie....
Poza tym ktoś wcześniej napisał, że jak idzie do agencji robić zdjęcia to patrzą na wielkość aparatu... To się sprawdza....:grin:
Do tego marka OLYMPUS w sektorze lustrzanek będzie niedługo czymś zupełnie z marsa i duży aparat z dużym obiektywem, a jeszcze większym gripem....
to już fotmuła I fotografii ......:mrgreen: dla nieświadomych klientów....A przecież kto się na tym zna poza może nami olymaniakami...:roll:

Obiektywny
24.04.13, 07:20
Ja parę razy kupiłem uzywany sprzęt z komisu i dostałem pisemną półroczną gwarancję sprzedawcy - dla mnie super.

1500zł za uzywane e-30/e-3 to dobra cena. Cena E-5 jak dla mnie powinna wynosić tyle co za Pentaksa K-5.

Nie porównywałbym Olympusa E-5 do Pentaxa K-5. Jeszcze miesiąc temu stałem przed dylematem, czy kupić używkę E-5, czy nówkę K-5. W dziale giełda dałem ogłoszenie, że jestem zainteresowany kupnem E-5. Ceny, jakie mi proponowano wołały o pomstę do nieba. Kupiłem K-5, drugą rewizję i po krótkim teście w plenerze stwierdziłem, że Olympus E-5 do pięt mu nie dorasta, choć K-5 to puszka zupełnie amatorska, tak więc lepiej sobie dać spokój z 4/3 i szukać alternatywy w innych systemach, które oferują więcej za tę samą, albo i niższą cenę.

Jaack
24.04.13, 10:01
Nie porównywałbym Olympusa E-5 do Pentaxa K-5. Jeszcze miesiąc temu stałem przed dylematem, czy kupić używkę E-5, czy nówkę K-5. W dziale giełda dałem ogłoszenie, że jestem zainteresowany kupnem E-5. Ceny, jakie mi proponowano wołały o pomstę do nieba. Kupiłem K-5, drugą rewizję i po krótkim teście w plenerze stwierdziłem, że Olympus E-5 do pięt mu nie dorasta, choć K-5 to puszka zupełnie amatorska, tak więc lepiej sobie dać spokój z 4/3 i szukać alternatywy w innych systemach, które oferują więcej za tę samą, albo i niższą cenę.

Tak z czystej ciekawości jakie propozycje cenowe miałeś na używane E-5 ?

Karampuk
24.04.13, 10:04
to teraz się zacznie...

Jaack
24.04.13, 10:41
to teraz się zacznie...

a co jeżeli można zapytać ? ;-)

Mcarto
24.04.13, 14:51
Chyba za tą puszkę amatorską...

fret
24.04.13, 18:16

...

Tu dają mniej i cena gorsza, ale chyba bym wolał taki zakup od okazyjnej randki w ciemno :)
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=3629&id=23

abir
24.04.13, 22:17
ja też jestem ciekaw tych cen. choć nie dawałem u nas ogłoszenia że kupię e5, to szukałem na portalach aukcyjnych i nie ma jej nigdzie do kupienia. a robię to od dłuższego czasu.

także obiektywny pisz odważnie na ile koledzy wycenili e5

Karampuk
24.04.13, 22:23

porównanie E-5 z K-5. No.
Się nie zaczęło ;-)

Jaack
25.04.13, 00:12
porównanie E-5 z K-5. No.
Się nie zaczęło ;-)

No widzisz... więcej optymizmu na przyszłość. ;-)

Obiektywny
25.04.13, 05:27
ja też jestem ciekaw tych cen. choć nie dawałem u nas ogłoszenia że kupię e5, to szukałem na portalach aukcyjnych i nie ma jej nigdzie do kupienia. a robię to od dłuższego czasu.

także obiektywny pisz odważnie na ile koledzy wycenili e5

Ceny zaczynały się od 3500 złotych za używaną puszkę :grin:
Przyznam szczerze, że cena jak za kilkuletni sprzęt, który ma za sobą kilkadziesiąt tysięcy klapnięć lustrem to trochę za dużo w stosunku do jakości (chodzi mi głównie o produkowanie zdjęć). Nie powiem, gdyby cena była jeszcze w granicach 3 tys. to zdecydowałbym się na Olympusa ze względu na rewelacyjną szklarnię i gabaryty (nie potrafię się przyzwyczaić do małych puszek, a taką właśnie jest Pentax K-5) Niestety, "ficzery" i ładny wygląd to nie wszystko. Pentax rewelacyjnie sobie radzi w miejscach, gdzie mamy mało światła (wczesny ranek, las, etc.), tak więc wybrałem sprzęt, który sobie radzi w trudnych warunkach oświetleniowych, produkując przy tym dobrej jakości obrazek, bez "sieczki" :wink: O rozpiętości tonalnej nie wspomnę, bo różnica widoczna jest gołym okiem, zauważalna nawet przez niedzielnego "pstrykacza"

abir
25.04.13, 07:11
No tak. Myślę sobie że taką cenę można dać za 15 lub góra 20 tys. klapnięć biorąc pod uwagę olyjedi. Tylko czy takie występują w przyrodzie?

Obiektywny
25.04.13, 07:59
No tak. Myślę sobie że taką cenę można dać za 15 lub góra 20 tys. klapnięć biorąc pod uwagę olyjedi. Tylko czy takie występują w przyrodzie?

E-5 to sprzęt z półki profi, wątpię, by ktoś kupował taki korpus tylko po to, aby leżał sobie w szafie i ładnie pachniał :grin: Co do Pentaxa - niestety nie znalazłem szkła z przedziału 70-300, który byłby tak ostry, jak mój poprzednik Zuiko ED 70-300mm. Ogólnie ze szklarną jest taka sama "bida", jak w przypadku Olka. Obecnie pod puszkę mam podpiętego Pentaxa DA 55-300 WR i troszkę goni z tyłu za Zuiko :wink:

Adamss68
25.04.13, 08:48
Kolego!Jak masz wypisywać bzdety,to nie pisz w ogóle!Napisałeś "bida"?Ale gdzie? W Olku?50-200(szkło znakomite),60-250 Pentaxa,jest jego odpowiednikiem:wink:.Jak podepniesz te dwa,miast tej "bidy" którą masz na bagnecie...porozmawiamy:wink:.

Obiektywny
25.04.13, 09:40
Kolego!Jak masz wypisywać bzdety,to nie pisz w ogóle!Napisałeś "bida"?Ale gdzie? W Olku?50-200(szkło znakomite),60-250 Pentaxa,jest jego odpowiednikiem:wink:.Jak podepniesz te dwa,miast tej "bidy" którą masz na bagnecie...porozmawiamy:wink:.

Kolego, używaj w dyskusji mniej znaków interpunkcyjnych w postaci wykrzykników :grin: Zdaję sobie sprawę, że krytyka Olympusa i jego produktów jest dla niektórych pewną ujmą, ale nie w tym rzecz. Pisząc "bida" miałem na myśli ilość dostępnych szkieł, a nie ich jakość. Ech... :wink:

Lolita
25.04.13, 10:04
E-5 to sprzęt z półki profi, wątpię, by ktoś kupował taki korpus tylko po to, aby leżał sobie w szafie i ładnie pachniał :grin:
A mój E-5 właśnie tak ma. Leży i pachnie koło bielizny koronkowej :-P:wink:

Janeczek
25.04.13, 10:07
Bana mu!!! co to jest tak poniewierac naszego Olympusika!!!:)

pozdrowionka

PS
a ja K5tek mialem mnostwo i mnie sie nie podobaly:) zatesknilem znowu za dziadziem E-1 ech to byly czasy....

Obiektywny
25.04.13, 10:22

:mrgreen:

...a ja K5tek mialem mnostwo i mnie sie nie podobalyhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif zatesknilem znowu za dziadziem E-1 ech to byly czasy....

Mnie też się nie podoba, bo jest mały, nooo ale zdjęcia produkuje rewelacyjne :mrgreen:

Adamss68
25.04.13, 10:30
Obiektywny!Nie miałem 55-300 Pentaxa,miałem lub mam dużo obiektywów tej firmy,,nie jestem fanem Olympusa...ale mam dużo Olympusów,Pentaxów,Canonów.

abir
25.04.13, 10:40
przechowywany w takich komfortowych warunkach jest pewnie bezcenny:wink:

henry1
25.04.13, 20:28

Mój leży przy skarpetach, ale wypranych. :-D

Janko Muzykant
25.04.13, 22:00
a ja K5tek mialem mnostwo i mnie sie nie podobaly:) zatesknilem znowu za dziadziem E-1 ech to byly czasy....
A ja za Fuji2400 z kartą 8MB, to były czasy... całe 12 zdjęć i można było skasować i znowu 12 zdjęć! A jakie kolory! I żadnego problemu z iso, bo było tylko jedno...