Zobacz pełną wersję : Panasonic 20/1.7 a OM-D E-M5
Gdzieś na forum czytalem o problemach przy współpracy 20/1.7 z OM-D. Ale teraz nie mogę tego odszukac. Czy zakup panasonica do om-d to dobry pomysl?
Jest problem z morą na niektórych zdjęciach.
Ale też nie jest tak, że na każdym zdjęciu będziesz ją miał.
Czy zakup to dobry pomysł. Myślę, że tak, ale teraz pojawiła się alternatywa w postaci nowej 17 od Olympusa.
Ja bym poczekał na informację o cenie tego obiektywu w kraju.
A nie przypadkiem banding?
easy_rider
18.11.12, 20:41
Ja swojego na Olympusa na pewno nie zamienię... raz zauważyłem te 'słynne' zakłócenia.
Tylko że to nie jest mora - raczej poziome smużenie, często nazywane bandingiem (choć to też nie najlepsze określenie zjawiska).
Racja, możliwe, że to banding, nie mora. Mogło mi się pozajączkować.
Na chwilę obecna panasonic wydaje się tańsza alternatywą (szczególnie że część osób będzie chciało wymienić na nową 17 Olympusa). No i jest mniejszy co ma znaczenie gdyż cały system, jego idea idzie w kierunku miniaturyzacji. Oczywiście poczekam trochę, szczególnie aby upewnić się co tracę biorąc panasonica (np szybkość AF).
easy_rider
18.11.12, 21:02
co tracę biorąc panasonicadostajesz w prezencie aberacje, których w Olympusie ciężko uświadczyć...
Również dostajesz lepszą ostrość - sądząc po pierwszych testach znacznie lepszą :mrgreen:
Ale najlepiej poczekać na drugie testy, i trzecie... :wink:
Czy zakup to dobry pomysł. Myślę, że tak, ale teraz pojawiła się alternatywa w postaci nowej 17 od Olympusa.
Ja bym poczekał na informację o cenie tego obiektywu w kraju.
a ma ktoś z Was duet Panasonic 25mm 1,4 i om-d i mógłby polecić to rozwiązanie? Czy warto dopłacić wartość 45mm do niego?
Ciekawi mnie jak jest z AF - czy jest spora poprawa na plus względem 20mm i czy też narzekacie na brak korekcji,
choć powiem szczerze, że 20mm jest tak zacnym optycznie szkiełkiem, że dziwię się czytając akurat o tym ostatnim.
Gdzieś na forum czytalem o problemach przy współpracy 20/1.7 z OM-D. Ale teraz nie mogę tego odszukac. Czy zakup panasonica do om-d to dobry pomysl?
Mam, uwielbiam ten tandem a o problemie przeczytałem na forum. Sam nic nie zauważyłem.
Aha. Jeszcze jedno, gdyby 25-ka pojawiła się szybciej niż mój zakup - pewnie ją bym nabył - ale pojawienie się 17 nie spowodowało u mnie parcia. 20-ka ma u mnie plusa przede wszystkim za światło oraz wymiary, dzięki którym mój omd stał się bardziej poręczny i kompaktowy i właśnie tego obiektywu używam obecnie najczęściej - 12-50 poszła do kąta, gdy kupiłem zestaw portretowy (i niesamowite: do kosmetyczki olympus pen, omd mieści się tam z 20-ką i portretówką a jak ścisnę wchodzi jeszcze fl-36 - i o to mi chodziło :) )
Ja też mam 20/1.7 z OM-D i jak dotąd problemów przy ich współpracy nie stwierdziłem. Zmieniać na 17-tkę także na razie nie zamierzam.
Ja też mam 20/1.7 z OM-D i jak dotąd problemów przy ich współpracy nie stwierdziłem. Zmieniać na 17-tkę także na razie nie zamierzam.
Potwierdzam - też mam. Trochę mruczy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu oraz podczas ostrzenia, ale za to rewanżuje się cudownym obrazkiem
Na optyczne.pl niezbyt dobrze ocenili konkurenta (Olympusa 17/1.8)
http://www.optyczne.pl/280.11-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_17_mm_f_1.8_Podsumowanie.h tml
Wydaje się wiec ze tańszy panasonic jednak lepszym będzie wyborem