PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic 20/1.7 a OM-D E-M5

POLM
18.11.12, 19:52
Gdzieś na forum czytalem o problemach przy współpracy 20/1.7 z OM-D. Ale teraz nie mogę tego odszukac. Czy zakup panasonica do om-d to dobry pomysl?

nightelf
18.11.12, 20:15
Jest problem z morą na niektórych zdjęciach.
Ale też nie jest tak, że na każdym zdjęciu będziesz ją miał.
Czy zakup to dobry pomysł. Myślę, że tak, ale teraz pojawiła się alternatywa w postaci nowej 17 od Olympusa.
Ja bym poczekał na informację o cenie tego obiektywu w kraju.

anmael
18.11.12, 20:36
A nie przypadkiem banding?

easy_rider
18.11.12, 20:41
Ja swojego na Olympusa na pewno nie zamienię... raz zauważyłem te 'słynne' zakłócenia.
Tylko że to nie jest mora - raczej poziome smużenie, często nazywane bandingiem (choć to też nie najlepsze określenie zjawiska).

nightelf
18.11.12, 20:47
Racja, możliwe, że to banding, nie mora. Mogło mi się pozajączkować.

POLM
18.11.12, 20:47
Na chwilę obecna panasonic wydaje się tańsza alternatywą (szczególnie że część osób będzie chciało wymienić na nową 17 Olympusa). No i jest mniejszy co ma znaczenie gdyż cały system, jego idea idzie w kierunku miniaturyzacji. Oczywiście poczekam trochę, szczególnie aby upewnić się co tracę biorąc panasonica (np szybkość AF).

easy_rider
18.11.12, 21:02
co tracę biorąc panasonicadostajesz w prezencie aberacje, których w Olympusie ciężko uświadczyć...
Również dostajesz lepszą ostrość - sądząc po pierwszych testach znacznie lepszą :mrgreen:
Ale najlepiej poczekać na drugie testy, i trzecie... :wink:

Iwo
18.11.12, 21:43
Czy zakup to dobry pomysł. Myślę, że tak, ale teraz pojawiła się alternatywa w postaci nowej 17 od Olympusa.
Ja bym poczekał na informację o cenie tego obiektywu w kraju.
a ma ktoś z Was duet Panasonic 25mm 1,4 i om-d i mógłby polecić to rozwiązanie? Czy warto dopłacić wartość 45mm do niego?

Ciekawi mnie jak jest z AF - czy jest spora poprawa na plus względem 20mm i czy też narzekacie na brak korekcji,
choć powiem szczerze, że 20mm jest tak zacnym optycznie szkiełkiem, że dziwię się czytając akurat o tym ostatnim.

tojaro
18.11.12, 22:13
Gdzieś na forum czytalem o problemach przy współpracy 20/1.7 z OM-D. Ale teraz nie mogę tego odszukac. Czy zakup panasonica do om-d to dobry pomysl?
Mam, uwielbiam ten tandem a o problemie przeczytałem na forum. Sam nic nie zauważyłem.
Aha. Jeszcze jedno, gdyby 25-ka pojawiła się szybciej niż mój zakup - pewnie ją bym nabył - ale pojawienie się 17 nie spowodowało u mnie parcia. 20-ka ma u mnie plusa przede wszystkim za światło oraz wymiary, dzięki którym mój omd stał się bardziej poręczny i kompaktowy i właśnie tego obiektywu używam obecnie najczęściej - 12-50 poszła do kąta, gdy kupiłem zestaw portretowy (i niesamowite: do kosmetyczki olympus pen, omd mieści się tam z 20-ką i portretówką a jak ścisnę wchodzi jeszcze fl-36 - i o to mi chodziło :) )

alnico
18.11.12, 22:33
Ja też mam 20/1.7 z OM-D i jak dotąd problemów przy ich współpracy nie stwierdziłem. Zmieniać na 17-tkę także na razie nie zamierzam.

Jd
18.11.12, 22:37
Ja też mam 20/1.7 z OM-D i jak dotąd problemów przy ich współpracy nie stwierdziłem. Zmieniać na 17-tkę także na razie nie zamierzam.

Potwierdzam - też mam. Trochę mruczy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu oraz podczas ostrzenia, ale za to rewanżuje się cudownym obrazkiem

POLM
19.11.12, 18:08
Na optyczne.pl niezbyt dobrze ocenili konkurenta (Olympusa 17/1.8)
http://www.optyczne.pl/280.11-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_17_mm_f_1.8_Podsumowanie.h tml
Wydaje się wiec ze tańszy panasonic jednak lepszym będzie wyborem