Zobacz pełną wersję : E-520 vs. 60d
janusz1993
15.11.12, 08:26
Witam wszystkich użytkowników,
Od dłuższego czasu obserwuje to forum, dlatego przyszedł czas na rejestracje :wink:
Ale do rzeczy. Od pewnego czasu miałem w planach zakup lustrzanki z prawdziwego zdarzenia.
Zastanawiałem się na czymś z rodziny Canona ( 60D, 50D). Cena nowego 60D + EF-S 18-135 to $1200
Jednakże ostatnio nadążyła mi się okazja zakupu E-520 wraz z ZD 14-42 i ZD 40-150 za $300.
Fotografuje praktycznie wszystko w tym głownie natura i krajobrazy. Mialem ochotę tez spróbować fotografii nocnej aczkolwiek z aparatem który obecnie używam jest dość trudne (Fuji HS20EXR). Czy E-520 sprostałby takim warunkom?
Wiem ze to kompletnie 2 rożne typy aparatów itd ale moje pytanie polega na tym czy opłaca się pakować w taki sprzęt. :roll:
Mimo ze dokupiłbym jeszcze obiektyw to jednak zostanie trochę pieniędzy w "kieszeni". I stad moje pytanie.Warto skorzystać z takiej okazji?
Dziękuje za opinie, Pozdrawiam
easy_rider
15.11.12, 08:34
Obecnie wchodzić w system 4/3 nie ma najmniejszego sensu... to taki "zombi system" - niby jeszcze działa, ale tak naprawdę to dawno już umarł
Witam , z dwoma tytulowymi aparatu szalu nie ma no moze 520 nabrabia cena , w olympusie moze warto zastanowic sie nad omd , nie tani co prawda , cena porownywalna do 60d z obiektywem , ale o wiele lepsza jakosc obrazu no i rozmiar , jezeli koniecznie lustro ,to w wariancie oszczednosciowym nikon d90 , pentax k30, jezeli w cenie porownywalnej do 60d to pentax k5 bez II , powinienes byc zadowolony zarowno z ergonomii jak i jakosci obrazu ,pozdr
Kupując Olka w dualkicie za 300$ raczej niczym nie ryzykujesz, trochę popstrykasz i jak nie będzie Ci odpowiadał to najwyżej sprzedasz za podobną kwotę.
Darekw1967
15.11.12, 09:56
Witam !
Zdjecie nocne, krajobrazy, natura to nie male wyzwanie dla sprzetu.
Na Twoim miejscu na dzisiaj... Nie wchodzilbym w E-520 po mimo, ze ten UZYWANY zestaw kosztuje 4 x mniej.
Nie powiem, ze nie da sie tym aparatem robic dobrych zdjec ale musisz zdawac sobie sprawe
ze wybierasz dosc stary model, ktory bardzo odstaje od obecnych znacznie lepszych rozwiazan.
E-520 ma tendencje do latwego przepalania swiatel + wyraznie gorszej pracy w trudniejszych
warunkach oswietleniowych.
Jezeli fotografujesz na RAW-ach i potrafisz wiele wyciagac i niwelowac we wlasnym zakresie
to dasz sobie rade z tym aparatem, jednak stracisz na to czas i nieco nerwow.
Jest takie przyslowie: "Ten kto tanio kupuje to dwa razy kupuje".
Przemysl czy nie lepiej wydac wiecej i miec lepsza puszke z co najmniej 1 dobrym szklem na poczatek.
Pozdrawiam
Polecałbym jakiegoś bezlusterkowca. Większość z nich oferuje teraz jakość zdjęć lepszą, niż 60D i E-520.
Dlaczego nie zaskakują mnie takie odpowiedzi - człowiek ma 300$ a Wy polecacie OMD za 1500$. Masakra. Teraz mówicie, że system zombie, a jak się ukaże E-7, to będą ochy i achy ...
Dlaczego nie zaskakują mnie takie odpowiedzi - człowiek ma 300$ a Wy polecacie OMD za 1500$. Masakra. Teraz mówicie, że system zombie, a jak się ukaże E-7, to będą ochy i achy ...
Myślę, że jeśli janusz1993 rozważał też zakup 60D z obiektywem, to ma te 1200$, chociaż nie chciałby ich się za szybko pozbywać ;-). Gdybym teraz zamierzał (lub musiał) kupić aparat, postawiłbym sobie dwa pytania:
- co powinien mieć ten mój wymarzony aparat?
- ile kosztuje?
No a potem: czy mnie na niego stać i z czego gotów byłbym zrezygnować, kupując coś tańszego. Dziś być może kupiłbym 660D, ale kupując E-620 wiedziałem o jego słabszych punktach i godziłem się z tym. Nadal zresztą nie wykorzystuję wszystkich jego możliwości, nadal się cieszę z tego, co mam.
Dla mnie bezlusterkowiec musiałby mieć wbudowany wizjer i ekran odchylany na bocznym przegubie. No i na OM-D też nie mogę sobie pozwolić ;-).
przeciez tu nie ma zadnego porownania, mowisz o roznicy 4-krotnej w cenie,
dzieki E-520 nauczylem sie fotografowac lustrzanka i do dzis mam zdjecia z tego aparatu w swoim PF, canona nie uzywalem
---------- Post dodany o 09:53 ---------- Poprzedni post był o 09:51 ----------
nie bedzie ochow i achow, przeciez E-5 nie kupili, znowu pojawia sie einsteiny pytajace dlaczego nie fullfrejm
Dokładnie. Co do pytania, to do zdjęć nocnych E-520 z kitowymi obiektywami raczej średnio się nadaje. Może ja nie umiem, ale mogę się założyć, że po kilku próbach kolega się zniechęci i stwierdzi, że kupił zły sprzęt. W E-520 na wyższych ISO (powyżej 400) szumy zaczynają naprawdę doskwierać. Co do fotografowania krajobrazów i natury (pytanie czy martwej czy żywej w ruchu) to większych problemów nie powinno być. Ba, jak zerkniemy na wystawy Bufetowej * czy Mirka **, to mina rzednie, gdy człowiek widzi co można zrobić tej klasy sprzętem, a nie super-duper aparatem i szkłem za naście tyś. Dochodzi do tego jeszcze czas poświęcony na obróbkę, ale to już inna bajka.
*) Wystawa Bufetowej: https://forum.olympusclub.pl/threads/80443-Nieco-inny-poziom-percepcji-wystawa-Bufetowej
**) Wystawa Mirka: https://forum.olympusclub.pl/threads/83703-...-by-zapami%C4%99ta%C4%87-ten-kwiat.-wystawa-Mirka54
IMHO E-520 w fotografii nocnej jakimś mistrzem nie jest, aczkolwiek nie powinien rozczarowywać. Zresztą każdemu aparatowi zdarza się zaszumieć przy długich czasach - nawet nowym FF-kom. Gdybym miał te 1200$ na zestaw, to kupiłbym jakiś starszy korpus z niedużym przebiegiem i do tego używane 12-60 + stary jasny 40-150 F3.5-4.5 - na pewno zrobi się nim lepsze krajobrazy niż Canonem. Szczególnie z ręki - IS w E-520 naprawdę pomaga, a słoiki Canona z ISem kosztują nie mało.
A jeżeli kiedyś nazbierasz na 7-14 (sam na niego "odkładam"), to dopiero będziesz miał ujęcia ... I jeszcze jedno 40-150 znakimicie sprawdza się w portretach :)
Dobry statyw i spokojnie można robić zdjęcia nocne aparatem E-520 . Na początek do treningu i nauki fotografii to sprzęt w sam raz . Nie za drogi , nie za duży i nie za ciężki , a jak fotografia bardziej wciągnie i trochę wprawy się osiągnie to zawsze można wtedy zmienić na lepszy i droższy, a posiadając już konkretną wiedzę, można dokonać bardziej przemyślanego zakupu pod konkretne wymagania .
Obecnie wchodzić w system 4/3 nie ma najmniejszego sensu... to taki "zombi system" - niby jeszcze działa, ale tak naprawdę to dawno już umarł
aż pobiegłem sprawdzić czy mój system 4/3 działa... odetchnąłem z ulgą bo jeszcze żyje
biedak siedział na śniegu... ale żyje ;-)
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=A15MgHHS_M8
PS.
ale odnośnie że to "zombi" to dużo wyjaśnia, teraz wiem co tak napier... w środku nocy, pewnie E-3 idzie na foto łowy, może trzeba by mu kartę przetrzepać, może znajdę tam jakieś ciekawostki
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=c4kfCpzHKj8
Dobry statyw i spokojnie można robić zdjęcia nocne aparatem E-520
hmmm... polecałbym bardziej zdjęcia o błękitnej godzinie, kiedy niebo nie przypomina jeszcze jednej wielkiej smolistej mazi ;-)
zdjęcia będą lepiej wyglądały a robienie ich Olkiem nie będzie przypominało wojny domowej ;)
PS.
z tego co pamiętam to w E-3 faktycznie nocne ujęcia (czarne niebo) najlepiej ISO 100 i naświetlanie max 15 sekund, wtedy jeszcze jakoś to wygląda,
warto też zrobić eksperyment i to samo ujęcie zrobić z odejmowaniem ciemnej klatki i bez tego (oczywiście dając sobie chwilę na schłodzenie matrycy) ponoć wynik może zaskoczyć
Jaack - dałbym Ci i +100 gdybym mógł :)
Przeczytajcie temat wątku. Nie ma tam pytania o Nikona,Pentaxa, OMD itp...
warto też zrobić eksperyment i to samo ujęcie zrobić z odejmowaniem ciemnej klatki i bez tego (oczywiście dając sobie chwilę na schłodzenie matrycy) ponoć wynik może zaskoczyć
Potwierdzam i zdecydowanie polecam - włączenie tego w aparacie daje świetne rezultaty.
---------- Post dodany o 13:46 ---------- Poprzedni post był o 13:45 ----------
Czekaj, czekaj - wątek się dopiero rozkręca - zaraz wpadnie nyny i powie, że bez żółtego nie da się zrobić nocnego zdjęcia ;)
to ten sam nyny co ma mi oddac pieniadze za obiektywy ktore kupilem od Nikona?
to ten sam nyny co ma mi oddac pieniadze za obiektywy ktore kupilem od Nikona?
Mozesz jasniej, bo nie wszyscy moga zrozumiec Twoj zarcik i jeszcze gotowi pomyslec, ze sprzedalem Tobie jakies obiektywy Nikona co oczywiscie nie mialo nigdy miejsca.
Poza tym zale odnosnie mojej osoby i Twoich calych dwoch szkiel, ktore trzeba korygowac mozesz wylewac w odpowiednim do tego watku.
pozdro
To mam Ci wyslac numer konta czy przyslesz poprawnie dzialajace obiektywy?
To mam Ci wyslac numer konta czy przyslesz poprawnie dzialajace obiektywy?
Paragoniki pogubiles i problem wyslac na korekcje?
Czy moze jednak z secend hendu z wliczonym ryzykiem kupione byly? Bo jesli tak to przestan biadolic.
pozdro
---------- Post dodany o 15:18 ---------- Poprzedni post był o 15:18 ----------
PW Panowie, PW.
Odpowiedzialem tylko na zaczepke i insynuacje pod adresem mojej osoby.
pozdro
Miałem 520 fajny był, ale jeżeli chodzi o 60D to bardzo fajna puszka dla amatora. Najczęściej używam 18-135, jednakże nie raz będziesz potrzebować czegoś szerszego. Jedyny problem z 60D to lubi odchodzić okleina z body, ale nie we wszystkich puszkach. Do tego zawsze możesz dokupić jakąś jasną stałkę za niewielkie pieniądze. 60D ma odchylany ekranik (jak w E3), jednakże konserwatyści z C będą zachwalać 50D. Jeżeli chodzi o komplet olka to jego zestaw wszędzie upchniesz, gabaryty niewielkie. W moim Olku stabilizacja matrycy nie wywoływała szału, natomiast stabilizacja w 18-135 jest ok. Z jednej i drugiej puszki będziesz zadowolony patrząc na ceny.
Też miałem E-520 i sporo się na nim nauczyłem ale czas idzie do przodu i są teraz na rynku o wiele lepsze aparaty. W E-520 z czasem zaczał mnie denerwować shutter lag i AF, nie wiem czy nie była to jakaś drobna wada AF ale nawet jasnymi wieczorami radził sobie kiepsko z ostrzeniem - ogólnie nie chciałbym nim wykonywac zdjęć nocnych.
Pomyśl lepiej o jakimś bezlusterkowcu m4/3 lub wspomnianych lustrzankach - od siebie dodam jeszcze Nikona D5100 i Pentaxa K-r z tańszych aparatów.
D5100 do nocnych fot jest irytujący - tzn. ekran nie dostosowuje w trybie LV dostatecznie jasności, jak to było w Olkach (albo ja nie znalazłem opcji żeby to umożliwić, choć instrukcję przekopałem), w związku z czym widać ciemność lub jasne plamy i trudno ustawić ostrość, a wizjer do ogromnych nie należy (tu N ma u mnie sporego minusa, jak również za "odchudzenie" obsługi CLS, poza tym jest git). Chyba że ktoś foci na hiperfokalnej to problemu nie ma.
janusz1993
15.11.12, 19:54
Widze ze watek się dość dobrze rozkręcił:grin:
Wiec tak,o bezusterkowych aparatach nie ma mowy.
Moim zamiarem był zakup 60D, ewentualnie 50D lub D90 jeśli trafiłbym na jakiś w doskonałym stanie.
Jeśli chodzi o E-520 to sprzedaje go mój wujek. Kupil go nowego w 2009. Oglądałem body klika miesięcy temu i naprawdę jest w doskonałym stanie.
A teraz ju porostu go coraz zadziej używa i jak sam mówił "bez sensu ma tak leżeć". Dlatego zaoferował mi sprzedaż. A ze już trochę uzbierałem powoli przymierzałem się do zakupu Canona.
Powedzmy ze interesują mnie zdjęcia podobnej jakości do tych (są z 500D i 50D)
http://www.flickr.com/photos/ultimagaina/5807214746/in/pool-69556587@N00/
http://farm9.staticflickr.com/8473/8110956652_f5ece268d6_b.jpg
http://farm4.staticflickr.com/3140/5868200376_cd3a129cc6_o.jpg
Da się uzyskać podobna jakość na E-520 (oczywiście z dobrym obiektywem)? :roll:
Dziękuje, Pozdrawiam
Edit: Moja galeria na flickr http://www.flickr.com/photos/77923634@N02/
D5100 do nocnych fot jest irytujący - tzn. ekran nie dostosowuje w trybie LV dostatecznie jasności, jak to było w Olkach (albo ja nie znalazłem opcji żeby to umożliwić, choć instrukcję przekopałem), w związku z czym widać ciemność lub jasne plamy i trudno ustawić ostrość, a wizjer do ogromnych nie należy (tu N ma u mnie sporego minusa, jak również za "odchudzenie" obsługi CLS, poza tym jest git). Chyba że ktoś foci na hiperfokalnej to problemu nie ma.
To specyfika pracy z LV u danego producenta - Canon 60D wcale nie musi być lepszy od tego Nikona bo Canony do tej pory po macoszemu podchodzą do tematu LV i tez mogą być problemy z pracą z ustawieniami ręcznymi.
D5100 ma dobry AF który b.pomaga przy słabszym świetle- ja zrozumiałem,że to ma być aparat do wszystkiego.
Wiec tak,o bezusterkowych aparatach nie ma mowy.
A dlaczego?
Widzę że fotki statyczne, czyli statyw plus długi czas i bazowe ISO. E-520 da radę MZ, ewentualnie szkła dokupić pod kątem ogniskowej.
Powedzmy ze interesują mnie zdjęcia podobnej jakości do tych (są z 500D i 50D)
http://www.flickr.com/photos/ultimagaina/5807214746/in/pool-69556587@N00/
http://farm9.staticflickr.com/8473/8110956652_f5ece268d6_b.jpg
http://farm4.staticflickr.com/3140/5868200376_cd3a129cc6_o.jpg
Da się uzyskać podobna jakość na E-520 (oczywiście z dobrym obiektywem)? :roll:
Dziękuje, Pozdrawiam
Edit: Moja galeria na flickr http://www.flickr.com/photos/77923634@N02/
Jesli kupisz to zyskasz w stosunku do tego co masz wymiane szkiel i w wizjerze bedzie to co na klatce(czyt.Lustrzanka),dojdzie szybkosc od nacisniecia do zapisu.
Nie zyskasz nic az takiego wiecej.
Te fotki co podales w przykladzie to HDR i DRI,czyli praca przy kompie.Tym aparatem co masz tez takie zrobisz.
tak ale za pieniadze przeznaczone np na 60d , mozna kupic wiele lepszych aparatow , za 3000-3200 zl ,mozna miec w pelni uszczelniany magnezowy korpus ktory ma dwa pokretla ekspozycji , 100 % krycia w wizjerze i wszystkie przyciski wywalone na korpus no i w gratisie najlepsza matryce apsc jaka dotad powstala ,a uzywki na gwarancji mozna spotkac juz w cenach 2500-2700 , wiec ocen czy warto wydawac na 60d ktory rewelacja nie jest , jak masz kase to kup cos porzadnego na kilka lat na zmianach zawsze sie traci ,pozdr
Jeśli koniecznie lustro to Canon 40D jest b.dobry. Wolałem go od 50D bo ładniejsze zdjęcia robił. 50D, 60D potrzebują dobrych szkiełek, wtedy pokazują na co je stać. Stary Nikon d300, świetne body.
janusz1993
15.11.12, 20:59
A dlaczego?
Nie interesuje mnie kompakt z wymiennym obiektywem w cenie naprawdę dobrej lustrzanki.
Cena zdecydowanie nie idzie tu w parze z wyposażeniem.
Co do opini o E520 to widze ze kazdy ma swoje zdanie
jak kupisz e-520 zostanie ci kaski na porzadny obiektyw (np 14-54) , to jedyny plus ,pozdr
Ziootek1971
15.11.12, 23:52
jak kupisz e-520 zostanie ci kaski na porzadny obiektyw (np 14-54) , to jedyny plus ,pozdr
Popieram.
Planując zakup konkretnie e-520 rozważył bym Panasonica np G2, który z obiektywem 14-45mm nadal jest kompaktowy, a jego jakość zdjęć jest wyższa od e-520, ewentualnie innego bezlusterkowca z wbudowanym wizjerem elektronicznym.
Jeżeli chodzi jednak o lustrzankę, to zachęcam jednak do canona 40D, nawet z kitem 18-55 (najlepiej USM!, podobna wartość, tzn ~ 100zł) będzie pstrykał lepszej jakości zdjęcia od e-520 z 14-54mm, przy tym będzie miał szybszy i celniejszy AF, dużo lepsze iso, bardziej perspektywiczny system.
Ziootek1971
16.12.12, 23:39
O Canonie 40D się nie wypowiadam, bo z niego nie korzystałem. Kilka miesięcy fotografowałem Canonem 50D z całkiem sympatycznym szkłem o stałym świetle 2.8 (bodajże Tokiny). Zgadzam się też, że C jest bardziej perspektywicznym systemem. Ale nie porównywałbym e-520, korpusu "low-entry" z 40D, korpusem "semi-pro". Nie ta liga. Uważam, że 14-54 "pożeniony" z e-520 da bardzo sympatyczne rezultaty (a jeszcze lepiej "pożeniony" z E-30). Jeżeli porównywałbym 40D z którymś z korpusów e-systemu to właśnie z E-30. I jestem pewien, że ZD 14-54 znokautowałoby kitowe szkło Canona.
Ziootek1971
17.12.12, 00:07
ale odgrzewaniec :wink:
Może i odgrzewaniec, ale się jakoś ciągnie...
Czy Wy koledzy nie demonizujecie za bardzo tematu???
Kolega zadał pytanie, zapewne pod kątem własnych możliwości powiedzmy....kasowych i preferencji sprzętowych. Odpowiadacie mu prawie analizując fotograficzny rynek, a z tego to raczej bajzel mu w główie zostanie. Czy E-520 to aż taki beznadziejny sprzęt, że nie zrobi się nim porządnego zdjęcia nawet z kitami????
Czy aparat ten nie będzie lepszy, gdy dostanie szanse z lepszym (np. 12-60) szkiełkiem???
I ostatnie pytanie Czy to aparat robi foty czy ten kto nim fotografuje??
Nie wiem jakie masz mozliwości w portfelu kolego, ale jesli niezbyt wielkie- bierz E-520 na początek, może dasz radę pożyczyć gdzieś szkiełko wyższe poziomem od kitów(one wcale nie są takie złe) i sam zobaczysz, że nie zrobiłeś błędnego interesu. jak wykonasz 500-1000 zdjęć o różnej tematyce i poziomie trudności, będziesz zadowolony z efektów jak z degustacji starego wina:grin:. Zakładam oczywiście, że będziesz się chciał rozwijać fotograficznie:grin:.
Jeżeli chodzi jednak o lustrzankę, to zachęcam jednak do canona 40D, nawet z kitem 18-55 (najlepiej USM!, podobna wartość, tzn ~ 100zł) będzie pstrykał lepszej jakości zdjęcia od e-520 z 14-54mm
Po przeczytaniu powyższego fragmentu zajrzałem do moich starych folderów z fotkami robionymi E-300 + 14-54 i ośmielam się wątpić...
Parę tygodni temu dokupiłem 14-54 do mojej 520-ki. Wychodzi, że cymbał jestem :D
Parę tygodni temu dokupiłem 14-54 do mojej 520-ki. Wychodzi, że cymbał jestem :D
Jak śmiałeś ... i nawet nie zrobiłeś update'u stopki ;-))
Jak śmiałeś ... i nawet nie zrobiłeś update'u stopki ;-))
Przepraszam, już się poprawiam :D
Przepraszam, już się poprawiam :D
Ale już mógłbyś 14-42 usunąć ... no chyba, że chcesz się pochwalić większą szklarnią :D
A co, w sumie to jeszcze Heliosa mogę dopisać ;)
Ja mam tylko 14-42 i 40-150.
Napiszcie kim jestem:mrgreen::-P
Zdolnym i skromnym człowiekiem z... dwoma kitami ? ;-)
Nie wiem o jakiej skromnosci wszyscy mowia.
Każdy chce się przypodobać Mirkowi. Bo Mirek to jest taki ekstra gość, skromny i w ogóle ;) :mrgreen:
Noo ... nigdy się nie chwalił ile może wypić - skromny jest.
I zdolny, komodę umie odpicować ... kitami.
No i popłyneliśmy z OT w kolejnym wątku ... ;)
Okej, okej, wracając do meritum(trudne słowo) e-520 daje na prawdę fajny obrazek, tylko:
/.../
Zdjecie nocne, krajobrazy, natura to nie male wyzwanie dla sprzetu./.../
Jezeli fotografujesz na RAW-ach i potrafisz wiele wyciagac i niwelowac we wlasnym zakresie
to dasz sobie rade z tym aparatem, jednak stracisz na to czas i nieco nerwow./.../
Decyzja należy do Autora wątku.
Nie pierwszy to raz... ;-)
I nie ostatni ;-)
Ale być może w tym jest siła tego forum, prawie rodzinna atmosfera, duża dawka humoru oraz otwarcie na obco-systemowców...
no i te zejścia z tematów ;-)
PS.
żeby było coś na temat, kiedy robiłem przymiarki do pierwszego aparatu, wybór padł na E-520, nie powiem podobał mi się bardzo Canon 40D, jednak do Olka przekonały mnie obiektywy, jeżeli będziemy unikać sytuacji z trudnym oświetleniem i mamy szanse kupić lepsze szkła z oferty Olympusa to uważam że nie jest to zły wybór na początek, tym bardziej że cena takiego używanego zestawu Olka będzie sporo tańsza od używanych sprzętów konkurencji
Okej, okej, wracając do meritum(trudne słowo) e-520 daje na prawdę fajny obrazek, tylko:
Decyzja należy do Autora wątku.
Do Twojej wypowiedzi dodaj jeszcze jedną bardzo ważna kwestię, z powodu wspomnianych trudności... dużo się nauczysz.
Mam na myśli radzenie sobie właśnie w trudnych sytuacjach oświetleniowych.
do Olka przekonały mnie obiektywy, jeżeli będziemy unikać sytuacji z trudnym oświetleniem i mamy szanse kupić lepsze szkła z oferty Olympusa to uważam że nie jest to zły wybór na początek, tym bardziej że cena takiego używanego zestawu Olka będzie sporo tańsza od używanych sprzętów konkurencji
e-520 z 14-42 i 40-150mm faktycznie można kupić już za 1tys zł
ale takiego Canona 30D z 18-55 i 70-210 f3,5-4,5 usm lub f4 (oba świetne optycznie) niewiele drożej, przy czym w przypadku canona można w rozsądnych pieniądzach awansować na kolejne modele aparatów
Tylko, że taki 30D, to będzie miał przebieg n-razy-większy od 520ki. Dodatkowo jeżeli mnie pamięć nie myli, to w modelach tych kruszyła i rozpadała się obudowa. No i matrycę ma mniejszą od Olka ...
Poza tym 18-55 z okresu świetności 30D od 14-42 lepsze na pewno nie jest ...
No i temat się rozwija;-)
Proponuję wymienić w następnych postach tylko "za" (O albo C) i "przeciw", ale każde z argumentem.
Np. Olympusa za to że jest, a Canona za to że wprowadza nowe modele;-)
W ten sposób powstanie zbiór subiektywnych opinii.
No i matrycę ma mniejszą od Olka ...
???
Ja miałem E-300, 330, 3 i E-1. Bawiłem się też E-510. Przesiadłem sie na 40D i o powrocie na puszki Olka już nie myślałem.
Fakt w C brakuje odpowiedników ZD za tak rozsądną cenę, jednak puszka wiele rekompensuje. Jest naprawdę dobra.
Z Olka najlepiej wspominam ejedynkę. Co byś nie kupił, ciesz się z tego i rób zdjęcia.
A ja to się zastanawiam czy autor wątku jest jeszcze tematem zainteresowany. Temat powstał ponad miesiąc temu, ludzie biją pianę, a autor milczy. Może już kupił, tylko nie chce się pochwalić co ;)
A ja to się zastanawiam czy autor wątku jest jeszcze tematem zainteresowany. Temat powstał ponad miesiąc temu, ludzie biją pianę, a autor milczy. Może już kupił, tylko nie chce się pochwalić co ;)
Bo zrobił na przekór polecającym, skoro do wyboru dostawał Olka i Canona to kupił... N albo S ;-)
PS.
no i teraz głupio powiedzieć że ta cała pisanina była...
Darekw1967
18.12.12, 13:55
Witam !
Nie zmienia to faktu, ze Olympusa E-520 a Canona 60D to zupelnie rozne konstrukcje ktore powstaly w zupelnie roznym czasie.
E-520 jest fajnym aparatem ale jednak przy obecnych konstrukcjach jest to bardziej... zabawka, natomiast Canon 60D to polprofesjonalna maszyna
ktora mozna robic zdjecia u Cioci na imieninach jak i pracowac tym Canonem zawodowo lacznie z tworzeniem wysokiej jakosci filmow HD.
Pozdrawiam
Pokaz mi profesjonaliste co kreci filmy profesjonalne w HD aparatem fotograficznym marki Canon 60D.
Tylko mi kotleciarzy nie wymieniaj nawet takich co wlasna strone w necie maja .:mrgreen::mrgreen::-P
Pokaz mi profesjonaliste co kreci filmy profesjonalne w HD aparatem fotograficznym marki Canon 60D.
Tylko mi kotleciarzy nie wymieniaj nawet takich co wlasna strone w necie maja .:mrgreen::mrgreen::-P
Oj, Przestań! Ja chciałbym strawić żarełko, a nie prze śmiać. :mrgreen::mrgreen:
Darekw1967
18.12.12, 15:19
Witam !
Wykaz mi, ze nie mozna Canonem 60D nakrecic materialu HD wysokiej jakosci ;)
Pozdrawiam
Witam !
Pozdrawiam
A bo dla mnie wysoka jakosc to co najmniej 31 klatek na sek.O.I co mi zrobisz??:mrgreen::mrgreen:A on daje tylko 30 i jak z procy dzieciak szczela to nie zobacze jak kamien wylata,a w profesjonalnej bede widziec:-P:-P
Ekhm, telefonem mojej żony też ;)
Darekw1967
18.12.12, 16:04
A bo dla mnie wysoka jakosc to co najmniej 31 klatek na sek.O.I co mi zrobisz??:mrgreen::mrgreen:A on daje tylko 30 i jak z procy dzieciak szczela to nie zobacze jak kamien wylata,a w profesjonalnej bede widziec:-P:-P
Witam !
Warto przeczytac ten link
http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
Pozdrawiam
Witam !
Warto przeczytac ten link
http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
Pozdrawiam
Przeczytalem-bylo warto.Naprawde.Ale nadal go nie uzyje do profesjonalnego krecenia filmow.
Witam !
Wykaz mi, ze nie mozna...
Pozdrawiam
Litości. Udowodnij, że można!
janusz1993
26.12.12, 20:32
Temat nadal aktualny. Pod koniec tego tygodnia będę miał już Ten zestaw chodź narazie tylko pożyczony na testy.
Z tego co wiem przebieg tej E-520 to 2703 zdj.
Jeśli bym go kupił to pierwsza rzeczą jaka bym dokupił to wszędzie chwalony 14-54.Rozglądając się po ebayu to dodatkowe 250$. Wiec w sumie 550 $ za body +3 obiektywy. Czyli polowa tego co 60D. I prawiet tyle co 600D z 18-55.Ale niestety cos za cos :roll:. Zdecyduje dopiero jak się "pobawię" tym olympusem ;)
Temat nadal aktualny. Pod koniec tego tygodnia będę miał już Ten zestaw chodź narazie tylko pożyczony na testy.
Jeśli bym go kupił to pierwsza rzeczą jaka bym dokupił to wszędzie chwalony 14-54.Rozglądając się po ebayu to dodatkowe 250$. Wiec w sumie 550 $ za body +3 obiektywy. Czyli polowa tego co 60D. I prawiet tyle co 600D z 18-55.Ale niestety cos za cos :roll:. Zdecyduje dopiero jak się "pobawię" tym olympusem ;)
Sprawdź aparat pod kątem Shutter lagu.
Jeśli bym go kupił to pierwsza rzeczą jaka bym dokupił to wszędzie chwalony 14-54.
Jeśli ten przebieg jest rzeczywiście taki, to praktycznie aparat był nieużywany. Na forum znajdziesz wątek, który prowadzi jak wejść w menu serwisowe. Będziesz sobie mógł sprawdzić jaki jest przebieg.
Obiektyw polecam.
Miałem E-520 z zd 14-54, 70-30, 9-18 i 35, teraz mam 60D i sporo szkiełek. Z sentymentem wspominam Olka zwłaszcza jego rozmiary wszystko się mieściło w jednej torbie i nie ważyło wiele. 60D to inna półka
Nie zmienia to faktu, że żałuje że nie wyszło E-50 bo pewno dalej bym miał Olka.
janusz1993
27.12.12, 16:10
Jeśli ten przebieg jest rzeczywiście taki, to praktycznie aparat był nieużywany. Na forum znajdziesz wątek, który prowadzi jak wejść w menu serwisowe. Będziesz sobie mógł sprawdzić jaki jest przebieg.
Obiektyw polecam.
Dzis właśnie sprawdziłem i pokazalo mi 2916 zdj
Dzis właśnie sprawdziłem i pokazalo mi 2916 zdj
Czyli jak dla mnie prawie nufka nieśmigana
wow, 3 k zdjec... przeciez to ... nic..
janusz1993
30.01.13, 22:40
Aparat posiadam, jestem dość zadowolony.
Pierwsze lustro, jakość zdj dość dobra wiec jak narzazie ok.
Dokupiłem 14-54 i OM 50mm. Ten drugi stary ale jary, do portretów świetny:esystem:
Chodź jak uzbieram na następce to będzie nim 60D :mrgreen:
Dzis właśnie sprawdziłem i pokazalo mi 2916 zdj,,,u mnie tym samym Olo.,,okolo 50 tys.fotek,,,juhhhaaa!!!;)
Aparat posiadam, jestem dość zadowolony.
Udanych kadrów - takim zestawem można naprawdę sporo zdziałać :)
,,,u mnie tym samym Olo.,,okolo 50 tys.fotek,,,juhhhaaa!!!;)
OT Nie jestem sam mistrzem ortografii, ale taki sposób pisania (zauważyłem, że wszystkie posty tak piszesz) jest bardzo irytujacy i nie masz poszanowania dla naszego ojczystego języka. Nie wspominając o tym, że czyta to się beznadziejnie...:roll:
OT Nie jestem sam mistrzem ortografii, ale taki sposób pisania (zauważyłem, że wszystkie posty tak piszesz) jest bardzo irytujacy i nie masz poszanowania dla naszego ojczystego języka. Nie wspominając o tym, że czyta to się beznadziejnie...:roll:
Uzupelnie, jak na 50 tys. fot to nie widac postepow w rozwijaniu talentu ogladajac foty serwowane przez kolezanke do galerii...
pozdro
@fanka11 - Czy byłoby możliwe abyś nie rozwalała wątków, nie cytowała swych własnych wypowiedzi kilka razy w jednym poście oraz trzymała się tematu a nie obrażała innych użytkowników ??
Postaraj się też sprawdzać swe wypowiedzi pod kątem ortografii - bo rzeczywiście piszesz w sposób całkowicie nieczytelny
pokasowałem rażące "Offtopy" i odpowiedzi na nie, coby się jakoś łatwiej czytało wątek.