Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: E-520 vs. 60d

Siła reputacji
    13
    Moja galeria

E-520 vs. 60d

Witam wszystkich użytkowników,
    Od dłuższego czasu obserwuje to forum, dlatego przyszedł czas na rejestracje
    Ale do rzeczy. Od pewnego czasu miałem w planach zakup lustrzanki z prawdziwego zdarzenia.
    Zastanawiałem się na czymś z rodziny Canona ( 60D, 50D). Cena nowego 60D + EF-S 18-135 to $1200
    Jednakże ostatnio nadążyła mi się okazja zakupu E-520 wraz z ZD 14-42 i ZD 40-150 za $300.
    Fotografuje praktycznie wszystko w tym głownie natura i krajobrazy. Mialem ochotę tez spróbować fotografii nocnej aczkolwiek z aparatem który obecnie używam jest dość trudne (Fuji HS20EXR). Czy E-520 sprostałby takim warunkom?
    Wiem ze to kompletnie 2 rożne typy aparatów itd ale moje pytanie polega na tym czy opłaca się pakować w taki sprzęt.
    Mimo ze dokupiłbym jeszcze obiektyw to jednak zostanie trochę pieniędzy w "kieszeni". I stad moje pytanie.Warto skorzystać z takiej okazji?
    Dziękuje za opinie, Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Odp: E-520 vs. 60d

Obecnie wchodzić w system 4/3 nie ma najmniejszego sensu... to taki "zombi system" - niby jeszcze działa, ale tak naprawdę to dawno już umarł

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Witam , z dwoma tytulowymi aparatu szalu nie ma no moze 520 nabrabia cena , w olympusie moze warto zastanowic sie nad omd , nie tani co prawda , cena porownywalna do 60d z obiektywem , ale o wiele lepsza jakosc obrazu no i rozmiar , jezeli koniecznie lustro ,to w wariancie oszczednosciowym nikon d90 , pentax k30, jezeli w cenie porownywalnej do 60d to pentax k5 bez II , powinienes byc zadowolony zarowno z ergonomii jak i jakosci obrazu ,pozdr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Kupując Olka w dualkicie za 300$ raczej niczym nie ryzykujesz, trochę popstrykasz i jak nie będzie Ci odpowiadał to najwyżej sprzedasz za podobną kwotę.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Zdjecie nocne, krajobrazy, natura to nie male wyzwanie dla sprzetu.
    Na Twoim miejscu na dzisiaj... Nie wchodzilbym w E-520 po mimo, ze ten UZYWANY zestaw kosztuje 4 x mniej.

Nie powiem, ze nie da sie tym aparatem robic dobrych zdjec ale musisz zdawac sobie sprawe
    ze wybierasz dosc stary model, ktory bardzo odstaje od obecnych znacznie lepszych rozwiazan.
    E-520 ma tendencje do latwego przepalania swiatel + wyraznie gorszej pracy w trudniejszych
    warunkach oswietleniowych.

Jezeli fotografujesz na RAW-ach i potrafisz wiele wyciagac i niwelowac we wlasnym zakresie
    to dasz sobie rade z tym aparatem, jednak stracisz na to czas i nieco nerwow.

Jest takie przyslowie: "Ten kto tanio kupuje to dwa razy kupuje".
    Przemysl czy nie lepiej wydac wiecej i miec lepsza puszke z co najmniej 1 dobrym szklem na poczatek.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Polecałbym jakiegoś bezlusterkowca. Większość z nich oferuje teraz jakość zdjęć lepszą, niż 60D i E-520.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Dlaczego nie zaskakują mnie takie odpowiedzi - człowiek ma 300$ a Wy polecacie OMD za 1500$. Masakra. Teraz mówicie, że system zombie, a jak się ukaże E-7, to będą ochy i achy ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Dlaczego nie zaskakują mnie takie odpowiedzi - człowiek ma 300$ a Wy polecacie OMD za 1500$. Masakra. Teraz mówicie, że system zombie, a jak się ukaże E-7, to będą ochy i achy ...
    Myślę, że jeśli janusz1993 rozważał też zakup 60D z obiektywem, to ma te 1200$, chociaż nie chciałby ich się za szybko pozbywać . Gdybym teraz zamierzał (lub musiał) kupić aparat, postawiłbym sobie dwa pytania:
    - co powinien mieć ten mój wymarzony aparat?
    - ile kosztuje?

No a potem: czy mnie na niego stać i z czego gotów byłbym zrezygnować, kupując coś tańszego. Dziś być może kupiłbym 660D, ale kupując E-620 wiedziałem o jego słabszych punktach i godziłem się z tym. Nadal zresztą nie wykorzystuję wszystkich jego możliwości, nadal się cieszę z tego, co mam.

Dla mnie bezlusterkowiec musiałby mieć wbudowany wizjer i ekran odchylany na bocznym przegubie. No i na OM-D też nie mogę sobie pozwolić .
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

darkelf
    Gość

przeciez tu nie ma zadnego porownania, mowisz o roznicy 4-krotnej w cenie,
    dzieki E-520 nauczylem sie fotografowac lustrzanka i do dzis mam zdjecia z tego aparatu w swoim PF, canona nie uzywalem

---------- Post dodany o 09:53 ---------- Poprzedni post był o 09:51 ----------

nie bedzie ochow i achow, przeciez E-5 nie kupili, znowu pojawia sie einsteiny pytajace dlaczego nie fullfrejm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Dokładnie. Co do pytania, to do zdjęć nocnych E-520 z kitowymi obiektywami raczej średnio się nadaje. Może ja nie umiem, ale mogę się założyć, że po kilku próbach kolega się zniechęci i stwierdzi, że kupił zły sprzęt. W E-520 na wyższych ISO (powyżej 400) szumy zaczynają naprawdę doskwierać. Co do fotografowania krajobrazów i natury (pytanie czy martwej czy żywej w ruchu) to większych problemów nie powinno być. Ba, jak zerkniemy na wystawy Bufetowej * czy Mirka **, to mina rzednie, gdy człowiek widzi co można zrobić tej klasy sprzętem, a nie super-duper aparatem i szkłem za naście tyś. Dochodzi do tego jeszcze czas poświęcony na obróbkę, ale to już inna bajka.

*) Wystawa Bufetowej: https://forum.olympusclub.pl/threads...tawa-Bufetowej
    **) Wystawa Mirka: https://forum.olympusclub.pl/threads...ystawa-Mirka54
    The question is, who cares?

Uprawnienia umieszczania postów