Zobacz pełną wersję : Jaki CISS i który atrament do R 1800
Mam pierwszą atramentową drukarkę, Epsona R1800. Chciałbym zamontować do niej CISS, zupełnie się na tym nie znam , mam w związku z tym pytanie jaki CISS - od jakiego producenta i jakie atramenty możecie mi polecić. Człowiek z którym rozmawiałem polecił mi by zapytać o wasze doświadczenia z poszczególnymi tuszami z uwzględnieniem tendencji do zatykania głowicy przez poszczególne atramenty.
Mam nadzieję wydrukować dla siebie parę swoich zdjęć.
Niezły sprzęt nabyłeś, aż osiem wkładów z tuszami...
Odnośnie atramentów używam zamienników producenta InkTec bodajże ponad 2 lata. Jak do tej pory nie miałem problemu z zatkanymi dyszami drukującymi, a wypluwają krople wielkości 1 pikolitra. Im mniejsza dysza (te krople) tym większa możliwość zatkania dyszy. Zdarza się oczywiście, że drukarka jest dłuższy czas nieużywana. Ile najdłużej to nie powiem ale z 2 tyg. to na pewno. Cena to prawie 50% ceny oryginalnych wkładów. Tańszych boję się kupować właśnie ze względu na te mikroskopijne dysze i możliwość przyschnięcia w nich tuszu.
Mi Epson dzialal dopuki jechal na orginalnych.Teraz nawet na orginalnych nie dziala.Tylko raz wlozylem zamienniki.
Mi Epson dzialal dopuki jechal na orginalnych.Teraz nawet na orginalnych nie dziala.Tylko raz wlozylem zamienniki.Mam Epsona i aktualnie jadę na Pelikanach. Żadnych problemów.
Inksystem - jest niestety drogi, ale myślę że tej firmie możesz zaufać.
http://allegro.pl/ciss-do-epson-r800-r1800-tusze-inksystem-800-ml-i2708220342.html
Sam CISS to 300zł :-(
http://www.inksystem.pl/ciss/epson/stylus-photo-r1800.html
Też mam podobne spostrzeżenia jak Mirek.. oryginały są na początek by zniewolić nabywcę, potem zamienniki (podróby) wykańczają drukarkę jedną szybciej a na innej pozwolą cieszyć oko troszkę dłużej. Ale najlepsze nie zastąpią oryginałów, zwłaszcza gdy ma się przestoje za długie, potem czyszczenie głowic i już nie ma atramentu,, kupujemy następne w cenie drukarki prawie (oryginały).:grin:
Dlatego trzeba korzystać z zamienników firm które dają gwarancję dobrej jakości, oraz gwarancję na swój wyrób.
Dlatego trzeba korzystać z zamienników firm które dają gwarancję dobrej jakości, oraz gwarancję na swój wyrób.
Nie wierzę w takie gwarancje, i nie chodzi o domową drukareczkę nawet. W pracy też używamy zamienników, gwarantowanych, szef się cieszy , że tanio . Tylko nie wiem czemu często przed wydrukiem z 10-15 minut czyszczę głowice plotera (taka wielgachna atramentówka), a i serwis jest wzywany jakby cześciej......................................... .... 10-15 min, a czas to pieniądz.. Klient się irytuje, czeeka długo,
jak mam więcej wydruków to też problemy - ploter w połowie druku A0 potrafi wyłaczyć (zatkać) jeden kolor i cała płachta do wyrzucenia... i czas...
Nie wierzę w takie gwarancje, i nie chodzi o domową drukareczkę nawet. W pracy też używamy zamienników, gwarantowanych, szef się cieszy , że tanio . Tylko nie wiem czemu często przed wydrukiem z 10-15 minut czyszczę głowice plotera (taka wielgachna atramentówka), a i serwis jest wzywany jakby cześciej......................................... .... 10-15 min, a czas to pieniądz.. Klient się irytuje, czeeka długo,
jak mam więcej wydruków to też problemy - ploter w połowie druku A0 potrafi wyłaczyć (zatkać) jeden kolor i cała płachta do wyrzucenia... i czas...
No ale tak samo oryginały Ci tej gwarancji nie dają :) Choć.. wiem, że gadam ze specjalistą od wydruków.
T.
Pisałem konkretnie o systemie CISS firmy Inksystem (bo takiego używam) do Epsona i nie narzekam. Napewno nie mogę porównywać swoich potrzeb do potrzeb dużej firmy, ale apz pewnie potrzebuje CISS właśnie dla potrzeb domowych, więc również nie powinien się zawieść.
Zaznaczam że nie znam innych podanych tu firm, i wcale nie twierdzę że Inksystem jest najlepszy, ale ja jeszcze się nie zawiodłem.