Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jaki CISS i który atrament do R 1800

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Jaki CISS i który atrament do R 1800

Mam pierwszą atramentową drukarkę, Epsona R1800. Chciałbym zamontować do niej CISS, zupełnie się na tym nie znam , mam w związku z tym pytanie jaki CISS - od jakiego producenta i jakie atramenty możecie mi polecić. Człowiek z którym rozmawiałem polecił mi by zapytać o wasze doświadczenia z poszczególnymi tuszami z uwzględnieniem tendencji do zatykania głowicy przez poszczególne atramenty.
    Mam nadzieję wydrukować dla siebie parę swoich zdjęć.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Jaki CISS i który atrament do R 1800

Niezły sprzęt nabyłeś, aż osiem wkładów z tuszami...
    Odnośnie atramentów używam zamienników producenta InkTec bodajże ponad 2 lata. Jak do tej pory nie miałem problemu z zatkanymi dyszami drukującymi, a wypluwają krople wielkości 1 pikolitra. Im mniejsza dysza (te krople) tym większa możliwość zatkania dyszy. Zdarza się oczywiście, że drukarka jest dłuższy czas nieużywana. Ile najdłużej to nie powiem ale z 2 tyg. to na pewno. Cena to prawie 50% ceny oryginalnych wkładów. Tańszych boję się kupować właśnie ze względu na te mikroskopijne dysze i możliwość przyschnięcia w nich tuszu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Mi Epson dzialal dopuki jechal na orginalnych.Teraz nawet na orginalnych nie dziala.Tylko raz wlozylem zamienniki.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mi Epson dzialal dopuki jechal na orginalnych.Teraz nawet na orginalnych nie dziala.Tylko raz wlozylem zamienniki.
    Mam Epsona i aktualnie jadę na Pelikanach. Żadnych problemów.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Inksystem - jest niestety drogi, ale myślę że tej firmie możesz zaufać.
    http://allegro.pl/ciss-do-epson-r800...708220342.html
    Sam CISS to 300zł
    http://www.inksystem.pl/ciss/epson/s...oto-r1800.html
    Ostatnio edytowane przez Skora ; 1.11.12 o 21:50
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Też mam podobne spostrzeżenia jak Mirek.. oryginały są na początek by zniewolić nabywcę, potem zamienniki (podróby) wykańczają drukarkę jedną szybciej a na innej pozwolą cieszyć oko troszkę dłużej. Ale najlepsze nie zastąpią oryginałów, zwłaszcza gdy ma się przestoje za długie, potem czyszczenie głowic i już nie ma atramentu,, kupujemy następne w cenie drukarki prawie (oryginały).
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Dlatego trzeba korzystać z zamienników firm które dają gwarancję dobrej jakości, oraz gwarancję na swój wyrób.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Skora Zobacz posta
    Dlatego trzeba korzystać z zamienników firm które dają gwarancję dobrej jakości, oraz gwarancję na swój wyrób.
    Nie wierzę w takie gwarancje, i nie chodzi o domową drukareczkę nawet. W pracy też używamy zamienników, gwarantowanych, szef się cieszy , że tanio . Tylko nie wiem czemu często przed wydrukiem z 10-15 minut czyszczę głowice plotera (taka wielgachna atramentówka), a i serwis jest wzywany jakby cześciej......................................... .... 10-15 min, a czas to pieniądz.. Klient się irytuje, czeeka długo,
    jak mam więcej wydruków to też problemy - ploter w połowie druku A0 potrafi wyłaczyć (zatkać) jeden kolor i cała płachta do wyrzucenia... i czas...
    Ostatnio edytowane przez Krakman ; 1.11.12 o 22:40
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Nie wierzę w takie gwarancje, i nie chodzi o domową drukareczkę nawet. W pracy też używamy zamienników, gwarantowanych, szef się cieszy , że tanio . Tylko nie wiem czemu często przed wydrukiem z 10-15 minut czyszczę głowice plotera (taka wielgachna atramentówka), a i serwis jest wzywany jakby cześciej......................................... .... 10-15 min, a czas to pieniądz.. Klient się irytuje, czeeka długo,
    jak mam więcej wydruków to też problemy - ploter w połowie druku A0 potrafi wyłaczyć (zatkać) jeden kolor i cała płachta do wyrzucenia... i czas...
    No ale tak samo oryginały Ci tej gwarancji nie dają Choć.. wiem, że gadam ze specjalistą od wydruków.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Pisałem konkretnie o systemie CISS firmy Inksystem (bo takiego używam) do Epsona i nie narzekam. Napewno nie mogę porównywać swoich potrzeb do potrzeb dużej firmy, ale apz pewnie potrzebuje CISS właśnie dla potrzeb domowych, więc również nie powinien się zawieść.
    Zaznaczam że nie znam innych podanych tu firm, i wcale nie twierdzę że Inksystem jest najlepszy, ale ja jeszcze się nie zawiodłem.