PDA

Zobacz pełną wersję : Test obiektywu Olympus Zuiko Digital 35 mm f/3.5 Macro

Oleryk
23.07.07, 17:36
W portalu optyczne.pl pojawił się pierwszy test (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=85) obiektywu Zuiko.

przyjemnością prezentujemy pierwszy test obiektywu Olympusa. Testy optyki tej firmy zaczynamy od klasycznego instrumentu Olympus Zuiko Digital 35 mm f/3.5 Macro, który może służyć jako odpowiednik obiektywu standardowego, instrument do niezbyt ciasnych portretów, a przede wszystkim do zdjęć makro. Zachęcamy więc do lektury, dyskusji i komentowania.

Wreszcie!
W dodatku podpięli go E-510.
Świetna rozdzielczość od pełnej dziury i tylko minimalnie słabiej przy f16 i f22.
Reszta parametrów dowodzi, że to naprawdę świetny obiektyw.
Tylko ten AF...
Mogłby też być jaśniejszy ale za to daje 1:1 więc nie załuję, że go kupilem :)

Podsumowanie:

Chcąc być lakonicznym, można powiedzieć, że mamy do czynienia ze świetnym instrumentem. Rozwijając tą myśl, można spróbować ponarzekać na przeciętną celność autofokusa, ale tą wadę może nam wynagrodzić przystępna cena obiektywu. Po prostu płacąc 800 zł trudno wymagać więcej, bo oprócz autofokusa, do testowanego obiektywu nie można mieć żadnych innych zastrzeżeń. Każdemu fotoamatorowi posiadającemu lustrzankę Olympusa szczerze polecamy rozważenie zakupu tego obiektywu. Standardowy obiektyw stałoogniskowy, ostry od "pełnej dziury" w całym kadrze i dający możliwość pracy w makro, to sprzęt, którym nie powinien pogardzić żaden fotografujący.

RobertW3D
24.07.07, 10:01
Wreszcie ... to ja go będę miał i na własnej skórze przekonam się jak to śmiga :-)

A tak w ogóle, to miło widzieć, że użytkownicy innych systemów też zaczynają przyjmować do wiadomości, że istnieje coś takiego jak FourThirds i że nawet jest to niezłe ;-)

witia
24.07.07, 10:13
Co tam AF! Do makro stosuję bardzo często MF - "ostrzę " ręcznie tym "cacuszkiem". Pozdrawiam.

RobertW3D
24.07.07, 10:16
Co tam AF! Do makro stosuję bardzo często MF - "ostrzę " ręcznie tym "cacuszkiem". Pozdrawiam.

Ja też tak najpradopodobniej będę robił - ustawię sobie na stałe 1:1 i włączę napęd "nożny" a raczej "ręczny" :-)

Oleryk
24.07.07, 10:26

Ja też tak najpradopodobniej będę robił - ustawię sobie na stałe 1:1 i włączę napęd "nożny" a raczej "ręczny" :-)
Jeśli będzie na stałe 1:1 to odległośc ok. 1,5 centymetra od soczewki przedniej do obiektu.
Napęd ręczny czy nożny może nie wystarczyć.
Polecam sanki nastawcze na statyw, ale to nadaje się tylko do obiektów statycznych.

olifant
24.07.07, 10:56
u mnie to raczej wygląda na 3-4cm. ustawiłem 1:1 i przyłożyłem linijkę do końca tubusu. ostrość jest złapana równo na 4cm...

RobertW3D
24.07.07, 11:53
u mnie to raczej wygląda na 3-4cm. ustawiłem 1:1 i przyłożyłem linijkę do końca tubusu. ostrość jest złapana równo na 4cm...

Do pszczółek jak znalazł :)
Dzisiaj robię pierwsze testy a sobotę o ile będzie dobra pogoda, to włażę do ula (a przynajmniej bardzo blisko podejdę :-) Do tej pory próbowałem wojować z 40-150, ale przy tak małych żyjątkach i minimalnej odległości focusa to nie miało większego sensu ...
Tak czy inaczej już się nie mogę doczekać :-)

witia
24.07.07, 14:19
Do tego "wszystkiego" polecam tanią głowiczkę-sanki do makro. Tutaj kupiłem i używam z powodzeniem.
http://cgi.ebay.pl/Macro-Focus-Rail-Slider-for-Canon-EOS-30D-400D-350D-5D_W0QQitemZ180140490243QQihZ008QQcategoryZ97006QQ cmdZViewItem
Pozdrówka.

Oleryk
24.07.07, 15:56
http://www.allegro.pl/item216154721_sanki_nastawcze_do_makrofotografii_n owe_.html#photo
Te same.

witia
24.07.07, 16:04
Zgadza się, ale 37,98$ ->103,31zł - a nie 339zł.
Żadnego cła czy coś podobnego nie płaciłem - i po 4 dniach miałem.
Pozdrówka.

Oleryk
24.07.07, 16:08
No rzeczywiście cena tego ustrojstwa w Polsce jest powalająca :O
Ja mam takie saneczki, jeszcze z Prakiką używałem:
http://www.allegro.pl/item217826868__aj]_sanki_nastawcze_pentacon_makro_stereofoto.html
Stare ale jare, tylko ruchów na boki nie ma...

cellarium
2.08.07, 13:02
Czy używacie filtra ochronnego na ten obiektyw?

Oleryk
2.08.07, 15:57
Nie, przednia soczewka jest tak głęboko, że nie widzę potrzeby.

witia
2.08.07, 18:15
Ja nie.
Pozdrówka.

cadman
5.08.07, 02:02
Też myślę o nabyciu ZD35. Przypuszczam, że wiele "radochy" być może z zastosowania tego szkiełka. Bardzo podobają mi się fotki kwiatów, tych ogrodowych i tych polnych. Do tego celu to szkiełko się wybitnie nadaje.

olifant
5.08.07, 17:19
Też myślę o nabyciu ZD35. Przypuszczam, że wiele "radochy" być może z zastosowania tego szkiełka. Bardzo podobają mi się fotki kwiatów, tych ogrodowych i tych polnych. Do tego celu to szkiełko się wybitnie nadaje.

wiele radochy - tak
nadaje się do kwiatków - zdecydowanie tak

;)

xtomi
10.08.07, 15:03
a ja używam filterek, miałem ostatnio przygodę że owadzik uciekając z kwiatka wleciał do środka i zabrudził szkiełko, spróbujcie to teraz wyczyścić w warunkac polowych

xtomi
10.08.07, 15:15
oto jedno z pierwszych zdjęć