Zobacz pełną wersję : Czy warto czekac na ZD ED 12-60 ?
Zastanawiam sie nad wyborem obiektywu miedzy 14-54, ktory moge nabyc juz teraz a nowym 12-60, ktory dopiero ma sie pojawic. Czy warto poczekac na to nowe szklo czy brac to co jest dostepne dzisiaj i jest sprawdzone?
Czy na dzien dzisiejszy sa jakies pewne informacje kiedy nowy "standard" bedzie w sprzedazy w Europie i jakiej ceny nalezy sie spodziewac w porownaniu do obecnego 14-54?
12-60 ma byc w październiku... przynajmniej premiera ma byc. Czy trafi od razu do sklepu?
Cena zapewnie b ędzie wyższa o jakąś 1/4 od 14-54...
Jest szansa, ze po pojawieniu 12-60 część osób zmieni swoje 14-54, wieć pojawią się używki po przystępnych cenach... ale wcale nie musi tak byc... ja zmieniać będę dopiero jak zaopatrzę sięł w inne szkła ;p
MZ wszystko zalezy od tego jak u Ciebie z kasą... jezeli mocno CI nie ciśnie to kupuj 14-54 i ciesz się ze zdjęć nim :D najwyżej za rok zmienisz na 12-60
Dzieki za wyjasnienia.
Jezeli ma sie pojawic juz na jesien to pewnie poczekam na nowe szkielko.
Chyba nie warto teraz inwestowac w cos co po premierze nastepcy zacznie taniec, tylko po to zeby zmieniac za rok. Te 3-4 miesiace "przetrwam" na kitowym szkle, musze przyznac ze dosyc pozytywnie mnie zaskoczylo co do jakosci optycznej.
Swoja droga ciekawe jaki jest spadek wartosci uzywanej optyki i czy podobnie jak w przypadku samochodow sa marki, ktore wiecej traca albo lepiej trzymaja cene wraz z uplywem czasu ;) Chociaz w przypadku Olka pewnie trudno powiedziec bo to stosunkowo mlody system...
z gdybaniem różnie bywa.
jęśli 12-60 okaże się hitem i będzie kosztowało 3 - 3,5k i jednocześnie znikną 14-54, a te co są nowe pójdą jeszcze w górę. to może się okazać nagle że używki 14-54 bedą chodzić po 2k.
na nic nie ma pewności.
napisałem że z gdybaniem różnie bywa, a sam pogdybałem sobie.
no dokładnie gdybac mozna... zobaczcie ceny ZD 50-200mm jak ładnie ida w gore... pewnie za pól roku lub później pojawi sie ten nowy no i będzie w podobnej cenie (wysokiej) a stary zniknie (tak przynajmniej ja sobie wygdybałem - i nie wierze ze stare wersje tego obiektywu będą taniej sprzedawane)
pozdrawiam
chyba ten obiektyw nie bedzie smigal na maksa z czyms innym niz e-1n. nowy naped... ale pewnie na pewno bedzie dzialal z czyms innym
"When combined with the forthcoming E-1 successor model, these lenses will achieve the world's fastest-class autofocusing." dpreview.
Ja nie czekałem na 12-60, zawsze jednak mogę swojego 14-54 na niego zmienić. Nie wiem jaka będzie cena nowego 12-60 jednak ja czytałem o cenie w granicach 800-900$, podczas gdy 14-54 kupiłem za 388$ - to właśnie cena zdecydowała. Jak 12-60 będzie miał minimalną odległość ostrzenia taką jak 14-54, taką jakość optyczną oraz jak cena będzie faktycznie tylko 1/4 wyższa od niego to ja bym poczekał ale nie wiem skąd takie optymistyczne dane co do ceny nowego szkiełka, obawiam się, że może być znacznie wyższa...
Mała ciekawostka tutaj (http://www.parkcameras.com/ProductDetails/mcs/productID/6473/groupID/14/categoryID/70/v/fd723afd-655e-466e-af49-4387ee78bba9).
Cena jak podano jest do potwierdzenia, niemniej ciekawe czy te 600 funtow to kwota zupelnie wyssana z palca czy niekoniecznie... :)
Licze na to ze z nowym body cena bedzie rozsadna... nowy kit po prostu
ale sciereczka e-system do soczewek z logiem... pierwsza klasa :-)
Mała ciekawostka tutaj (http://www.parkcameras.com/ProductDetails/mcs/productID/6473/groupID/14/categoryID/70/v/fd723afd-655e-466e-af49-4387ee78bba9).
Cena jak podano jest do potwierdzenia, niemniej ciekawe czy te 600 funtow to kwota zupelnie wyssana z palca czy niekoniecznie... :)
Myślę, że te 600 funciaków, to jest to całkiem realna cena, aczkolwiek IMHO ciut za wysoka .. co innego gdyby to szkiełko miało światło 2.0 czy 2.8 w całym zakresie ... ;)
Jednak przypadkowa. Jak klikniemy na sąsiedni obiektyw, którego też nie ma w sprzedaży to również zostaje wyceniony na 600 funciaków.
Jesli potrzebujesz obiektywu teraz, to kup 14-54. Nie bedziesz zalowal. Powiem Ci to ja i powie Ci to wielu posiadaczy tego obiektywu. Oczywiscie nikt nie mial jeszcze 12-60, wiec nie porowna go z 14-54. Tyle, ze powstaje pytanie,czy 14-54 pod jakims wzgledem nie wystarczy? 12-60 ma wiekszy zakres, wyraznie i to jest jego plus. Szczegolnie, jesli chodzi o dolna granice to wydaje sie byc znaczaca roznica. Swiatlo ma miec podobne. Ma SWD, z tym ze AF w 14-54 i tak jest bardzo szybki. Moglby byc jedynie troszke cichszy, ale naprawde nie jest zle. Wydaje sie, ze 12-60 to lepsza propozycja, ale z drugiej strony drozsza, zdaje sie, ze calkiem sporo drozsza. Znow pytanie-czy warto wydawac wiecej? Nie wiem. Ja kupilem jakis czas temu 14-54 i jestem z niego bardzo zadowolony (chociaz wlasnie jest w serwisie, bo uszczelka wyszla na zewnatrz :/), nie marze o czyms takim, jak 12-60 SWD. Do moich potrzeb 14-54 starcza, wiec nie chce nic wiecej. Teraz zakupilem Sigme 135-400, pozniej bedzie ZD 50-200 SWD i jakis szeroki kat (pewnie ten zapowiadany amatorski). I tak, za te 10 lat bede mial wszystko, czego mi trzeba ;) Odpowiedz sobie na pytania, jakie postawilem, sprawdz, czy naprawde 12-60 ma dla ciebie wyrazna przewage nad 14-54 za ktora jestes sklonny zaplacic wiecej. A najlepiej to dorwij gdzies 14-54 i przekonaj sie, czy Ci odpowiada, czy nie.
P.S. Pamietaj, ze 14-54 mozesz miec teraz, a 12-60 wyjdzie dopiero za jakis czas i pewnie na poczatku bedzie w wysokich cenach.
Pzdr
12-60 moim zdaniem to strzal w dziesiatke. Super uniwersalny 24 mm i 120... kurde tego mi brakowalo w 14-54, 28 to zwykly szeroki kat, 108... no czasem ciut za malo. Ogolnie na maksa uniwersalny obiektyw i na pewno warto.. ale ile warto czekac i wydac? to kwestia indywidualna.
A ja bym powiedział, żebyś czekał. Jeśli dopiero wchodzisz w system to pewnie kupiłeś lub kupisz aparat w KITcie. Będziesz miał obiektyw do podszkolenia umiejętności i przetestowania w ogóle zestawu który kupisz (kupiłeś). Rób fotki a jak się wciągniesz to w każdej chwili możesz zmienić obiektyw. Nowy 12-60 będzie już niedługo bo co to parę miesięcy, szybko zleci. Ale zanim go ktoś dobrze przetestuje to minie jeszcze trochę czasu. No i nie wiadomo jaka ta cena będzie, a może będzie tańszy, może 14-54 stanieje. Ja bym czekał jeśli masz czym focić.
Ja czekam na 50-200SWD bo silniczek to silniczek. Przyzwyczajony jestem do szybkich obiektywów wiec wolę poczekać.
Ja powiem szczerze o jakosc sie nie martwie. Zuiko to Zuiko.
Osobiscie tylko zastanawiam sie co zrobie z 11-22 ktory kupilem dla szerszego kata... tu mnie troche olek wpuscil w maliny :-(
Ale ze 3 tysie za niego policza niestety...
Fachowiec25
24.07.07, 22:51
ale pewnie na pewno bedzie dzialal z czyms innym
:D :D :D
Zakup tego szkla najlepiej bedzie polaczyc z nowym body. Podobnie jak bylo z ZD14-54 kiedy to w zestawie z E1 mozna bylo go miec za pol-darmo.
Osobiscie tylko zastanawiam sie co zrobie z 11-22 ktory kupilem dla szerszego kata... tu mnie troche olek wpuscil w maliny :-(
Jak dasz dobrą cenę, to się nim zaopiekuję :-)
A co do rozpiętości ogniskowych 12-60, to wydaje się być prawie idealnym szkłem na śluby - zrobi się nim praktycznie wszystko - od szerokiego planu po portret. Gdyby jeszcze miał światło 2.0 w całym zakresie ... ;)
No, moi mili - zamawiać już można ZD ED 12-60 f/2.8-4.0 SWD (http://www.parkcameras.com/ProductDetails/mcs/productID/6473/groupID/14/categoryID/70/v/04528c39-f1f7-4e8a-b48a-832d8d07731a)
Nie przepychać mi się tam, dla wszystkich wystarczy. :razz:
I w kolejkę równiutko mi się tu ustawić. ;)
Że co, że za ile? No co pan, panie. Nie wie pan że po 599 idą :mrgreen: