Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Czy warto czekac na ZD ED 12-60 ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy warto czekac na ZD ED 12-60 ?

Zastanawiam sie nad wyborem obiektywu miedzy 14-54, ktory moge nabyc juz teraz a nowym 12-60, ktory dopiero ma sie pojawic. Czy warto poczekac na to nowe szklo czy brac to co jest dostepne dzisiaj i jest sprawdzone?

Czy na dzien dzisiejszy sa jakies pewne informacje kiedy nowy "standard" bedzie w sprzedazy w Europie i jakiej ceny nalezy sie spodziewac w porownaniu do obecnego 14-54?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    12-60 ma byc w październiku... przynajmniej premiera ma byc. Czy trafi od razu do sklepu?

Cena zapewnie b ędzie wyższa o jakąś 1/4 od 14-54...

Jest szansa, ze po pojawieniu 12-60 część osób zmieni swoje 14-54, wieć pojawią się używki po przystępnych cenach... ale wcale nie musi tak byc... ja zmieniać będę dopiero jak zaopatrzę sięł w inne szkła ;p

MZ wszystko zalezy od tego jak u Ciebie z kasą... jezeli mocno CI nie ciśnie to kupuj 14-54 i ciesz się ze zdjęć nim najwyżej za rok zmienisz na 12-60
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki za wyjasnienia.
    Jezeli ma sie pojawic juz na jesien to pewnie poczekam na nowe szkielko.
    Chyba nie warto teraz inwestowac w cos co po premierze nastepcy zacznie taniec, tylko po to zeby zmieniac za rok. Te 3-4 miesiace "przetrwam" na kitowym szkle, musze przyznac ze dosyc pozytywnie mnie zaskoczylo co do jakosci optycznej.

Swoja droga ciekawe jaki jest spadek wartosci uzywanej optyki i czy podobnie jak w przypadku samochodow sa marki, ktore wiecej traca albo lepiej trzymaja cene wraz z uplywem czasu Chociaz w przypadku Olka pewnie trudno powiedziec bo to stosunkowo mlody system...

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    z gdybaniem różnie bywa.

jęśli 12-60 okaże się hitem i będzie kosztowało 3 - 3,5k i jednocześnie znikną 14-54, a te co są nowe pójdą jeszcze w górę. to może się okazać nagle że używki 14-54 bedą chodzić po 2k.
    na nic nie ma pewności.

napisałem że z gdybaniem różnie bywa, a sam pogdybałem sobie.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

OT

no dokładnie gdybac mozna... zobaczcie ceny ZD 50-200mm jak ładnie ida w gore... pewnie za pól roku lub później pojawi sie ten nowy no i będzie w podobnej cenie (wysokiej) a stary zniknie (tak przynajmniej ja sobie wygdybałem - i nie wierze ze stare wersje tego obiektywu będą taniej sprzedawane)

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    chyba ten obiektyw nie bedzie smigal na maksa z czyms innym niz e-1n. nowy naped... ale pewnie na pewno bedzie dzialal z czyms innym
    "When combined with the forthcoming E-1 successor model, these lenses will achieve the world's fastest-class autofocusing." dpreview.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ja nie czekałem na 12-60, zawsze jednak mogę swojego 14-54 na niego zmienić. Nie wiem jaka będzie cena nowego 12-60 jednak ja czytałem o cenie w granicach 800-900$, podczas gdy 14-54 kupiłem za 388$ - to właśnie cena zdecydowała. Jak 12-60 będzie miał minimalną odległość ostrzenia taką jak 14-54, taką jakość optyczną oraz jak cena będzie faktycznie tylko 1/4 wyższa od niego to ja bym poczekał ale nie wiem skąd takie optymistyczne dane co do ceny nowego szkiełka, obawiam się, że może być znacznie wyższa...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mała ciekawostka tutaj.

Cena jak podano jest do potwierdzenia, niemniej ciekawe czy te 600 funtow to kwota zupelnie wyssana z palca czy niekoniecznie...

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Licze na to ze z nowym body cena bedzie rozsadna... nowy kit po prostu
    ale sciereczka e-system do soczewek z logiem... pierwsza klasa
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sobi
    Mała ciekawostka tutaj.

Cena jak podano jest do potwierdzenia, niemniej ciekawe czy te 600 funtow to kwota zupelnie wyssana z palca czy niekoniecznie...
    Myślę, że te 600 funciaków, to jest to całkiem realna cena, aczkolwiek IMHO ciut za wysoka .. co innego gdyby to szkiełko miało światło 2.0 czy 2.8 w całym zakresie ...
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....