PDA

Zobacz pełną wersję : Dylematy naleśnikowe :)

zulka
6.10.12, 11:48
Do pełni szczęścia brakuje mi naleśnika, który uczyniłby mojego pena naprawdę "torebkowym" sprzętem.
Chodzi o to aby całość była jak najmniejsza i dawała radę przy takich okazjach jak wieczorne wyjścia z przyjaciółmi,
czyli wiadomo światełko zastane, bez lampy. A oprócz tego do wszystkiego - bo po to mam aparat w torebce i nie targam ze
sobą lustrzanki.

Myślę o :

Panasonic 20 1.7 - jest najdroższy i budżet zostanie mocno nadwyrężony ale ogniskowa i światło bardzo mi odpowiadają, tak jak i sample na mu4/3

Panasonic 14 2.5 - można go znaleźć trochę taniej na mu4/3 też sporo fajnych zdjęć ale chyba trochę za szeroko

Oly 17 2.8 - najciemniejszy ale też najtańszy, no i olympusowy, jednocześnie mało o nim informacji i ma nie najlepsze recenzje, czy jest naprawdę taki tragiczny? Nie wiem czy takie światełko mi wystarczy do wieczornych zdjęć.

Mogę jeszcze poczekać na 17 1.8 ale cena pewnie na poziomie 12 i więcej więc odpada :]
Co robić? :)

romek1967
6.10.12, 11:53
Pierwsza myśl jest zwykle najlepsza - 20/1.7

ps.
przeczytałem tytuł wątku i już się gotowałem na rozmowę o rodzynkach i twarożku a tu.... ech

Karol
6.10.12, 12:23
Panasonic 20 1.7 - zdecydowanie najsmaczniejszy rodzynek i jeżeli dobrze go kupić to nie taki znów drogi. W pozlotowej galerii (z Beskidu Niskiego) jest trochę moich zdjęć - fotografowałem klubowiczów we wnętrzu ciemnej cerkwi, w świetle zastanym rzecz jasna, obiektyw wręcz stworzony do takich (zresztą nie tylko) warunków.

easy_rider
6.10.12, 12:49
Mogę jeszcze poczekać na 17 1.8 aleale to nie będzie "naleśnik" ...

Zdecydowanie 20/1,7 :mrgreen:

tojaro
6.10.12, 12:58
z naleśnikowatych to zdecydowanie 20 mm
mały, choć nie mikroskopijna, naprawdę ciekawy - mam, używam - po wpięciu tworzy nieduży komplet o świetnych możliwościach i obrazowaniu.

zulka
6.10.12, 13:07
easy_rider - racja, to nie będzie naleśnik, czyli problem mam z głowy :D

LuiN
6.10.12, 13:19
zulka zerknij sobie na poniższe linki i sama ustal co chcesz tym naleśnikiem uzyskać (oprócz mobilności):
(http://tiny.pl/hnrqs)
Panasonic 20 1.7 - http://tiny.pl/hnrqs
Panasonic 14 2.5 - http://tiny.pl/hnrq6
Olympus 17 2.8 - http://tiny.pl/hnrqv

Sam ostrzę zęby na Panasa 20 1.7 - właśnie pod kątem wieczornych wypadów.

tojaro
6.10.12, 14:06
Sam ostrzę zęby na Panasa 20 1.7 - właśnie pod kątem wieczornych wypadów.
Ostatnio właśnie przy takiej okazji zastosowałem 20 mm - i byłem zaskoczony szybkością zadziałania AF - myślałem, że będę musiał ostrzyć ręcznie - wystarczyło trochę światła z latarni.

nightelf
6.10.12, 16:24
20/1.7 mogę polecić, mały i bardzo uniwersalny.
Choć możliwe, że go zastąpię nową 17 jak już wyjdzie.

17/2.8 bym nie brał, ciemniejsza, oraz jakościowo gorsza.

Natomiast 14 też dosyć ciekawa propozycja, ale jak sama zauważyłaś dużo szersza.

Przy pomocy 20/1.7 łatwo uzyskasz efekt gwiazd na źródłach światła.
Jak na tym zdjęciu np zrobionym na przymkniętym obiektywie.
71264

goldiesr
6.10.12, 17:49
Również mogę polecić 20 Panasa. Używałem z g3, teraz z epm1 i jestem bardzo zadowolony z tego szkła. Oprócz dobrego światła jest bardzo ostry.
Sent from my Lumia 710 using Board Express

kfarki
8.10.12, 14:29
Panasonic 20 1.7 to zdecydowanie dobry wybór

apz
8.10.12, 14:36
Panasonic 20 1.7 to zdecydowanie dobry wybór

Też tak uważam , 14/2,5 , te,z jest niezły, a z 17/2,8 się nie zaprzyjaźniliśmy. Ale wciąż uważa za ekonomicznie bardzo dobrą alternatywę 19/2,8 od Sigmy. Wiem większe, tak samo większe jak i 17/1,8 zapowiedziane ostatnio przez Olympusa.

Jan_S
8.10.12, 14:45
Też tak uważam , 14/2,5 , te,z jest niezły, a z 17/2,8 się nie zaprzyjaźniliśmy. Ale wciąż uważa za ekonomicznie bardzo dobrą alternatywę 19/2,8 od Sigmy. Wiem większe, tak samo większe jak i 17/1,8 zapowiedziane ostatnio przez Olympusa.
Ww Sigma 19/2,8 też mi się podoba ale:

1) to nie naleśnik a zulka (https://forum.olympusclub.pl/members/6748-zulka) pisze że potrzebuje naleśnika
2) zulka (https://forum.olympusclub.pl/members/6748-zulka) pisze że potrzebuje go do pena - tu ze względu na światło rozważałbym tylko 20/1,7. W OMD to raczej bez różnicy ale w PENach (za wyjątkiem tych dwóch ostatnich premier) te nieco ponad 1,3 eV jest nie do przecenienia. To tak jakby można było z czułością z ISO 1600 na ISO 800 zjechać a i tak zostanie rezerwa na skrócenie czasu czy lekkie przymknięcie obiektywu.

zulka
8.10.12, 18:22
Zdjęcia z Sigmy (a nawet obu, bo za cenę panasa można chyba nabyć ;) ) pooglądałam sobie troszkę i też niczego sobie. Jednak mało to
naleśnikowate i "ciemniejsze".

Dziękuję Wam za wszystkie posty, utwierdzające mnie w przekonaniu do Panasa. Dziś mój Ukochany Mąż wspaniałomyślnie się
zgodził na nabycie takowego :)))))))))) Coś tam co prawda przebąkiwał, że przez następne 3 lata nie chce słyszeć o żadnych zakupach do aparatu ( o nowym aparacie nic nie wspominał więc droga do OM-D otwarta :))))))))

apz
8.10.12, 18:37
Zdjęcia z Sigmy (a nawet obu, bo za cenę panasa można chyba nabyć ;) ) pooglądałam sobie troszkę i też niczego sobie. Jednak mało to
naleśnikowate i "ciemniejsze".

Dziękuję Wam za wszystkie posty, utwierdzające mnie w przekonaniu do Panasa. Dziś mój Ukochany Mąż wspaniałomyślnie się
zgodził na nabycie takowego :)))))))))) Coś tam co prawda przebąkiwał, że przez następne 3 lata nie chce słyszeć o żadnych zakupach do aparatu ( o nowym aparacie nic nie wspominał więc droga do OM-D otwarta :))))))))

Wdrożysz "damską inżynierię" i z trzech lat już wkrótce się trzy miesiące lub trzy tygodnie zrobi...

tojaro
8.10.12, 21:17
Dziś mój Ukochany Mąż wspaniałomyślnie się zgodził na nabycie takowego
będzie pani zadowolona... mąż też :) każdy na swój sposób

opiotr
8.10.12, 22:25
Tak prawdę pisząc to ta 17tka jest nieco mniejsza i idealnie się komponuję do PENa. W większości sytuacji mi tam światła też starczało (ISO max 1600) tylko wieczorami jak się było gdzieś w klubie itd. to niestety połowa zdjęć do kosza. Obecnie mam 20tkę i przyznam, że sprawdza się wszędzie a ISO max używam 1250 teraz ale jest jednak dużo większa do torebki wejdzie ale kieszeń trzeba mieć dużą i bym powiedział, że się bardzo kiepsko komponuję ze srebrnym body. Czyli jeżeli najważniejszy minimalizm to polecałbym 17tkę.

watsup
9.10.12, 15:02
Ładne kolory daje ta 20-ka Panasonica :)Chyba sobie muszę sprezentować tę ślicznotkę...

Karol
9.10.12, 15:15
się bardzo kiepsko komponuję ze srebrnym body
Oj tam, moja 20 z białym eplem I to śliczności, już niejedna kobieta zaczęła mnie wypytywać o sprzęt ;-).

romek1967
9.10.12, 15:18
Oj tam, moja 20 z białym eplem I to śliczności, już niejedna kobieta zaczęła mnie wypytywać o sprzęt ;-).
Wypytywały czy to nie jest przypadkiem ten d300s? ;)

Karol
9.10.12, 15:22
Wypytywały czy to nie jest przypadkiem ten d300s? ;)
A ja głupia się łudziłem, że o inny sprzęt chodzi :???:

zulka
9.10.12, 16:58
Mam czarnego EPL3 :))))))))))))))

nightelf
9.10.12, 20:00
Mam czarnego EPL3 :))))))))))))))
Jak czarny, to będzie się dobrze komponował z Panasiem.

Mnie z kolei o sprzęt nie wypytywali, ale usłyszałem, że mam profesjonalny aparat :wink:

Mirek54
9.10.12, 20:11
Mnie z kolei o sprzęt nie wypytywali, ale usłyszałem, że mam profesjonalny aparat :wink:

Musiala zona na dzielnicy sie chwalic.

nightelf
9.10.12, 20:47
Musiala zona na dzielnicy sie chwalic.

Żonka mam nadzieję się nie chwaliła :wink:
Choć możliwe, że jakaś plotka powstała, sam nie wiem :)
To kobieta chwaliła tą profesjonalność :wink:

be_rcik
16.10.12, 11:47
Żonka mam nadzieję się nie chwaliła :wink:
Choć możliwe, że jakaś plotka powstała, sam nie wiem :)
To kobieta chwaliła tą profesjonalność :wink:

Pewny jesteś że chodziło akurat o aparat ... "fotograficzny" ... ? :wink:

goldiesr
16.10.12, 20:52
Pewny jesteś że chodziło akurat o aparat ... "fotograficzny" ... ? :wink:
bercik, o czym ty myślisz, napewno chodziło o aparat. i to mikro ;)

nightelf
16.10.12, 23:14
Jak mnie chwalą, to się przecież nie będę dopytywał za co, nie? :wink:

zulka
22.10.12, 18:50
Naleśniczek już jest podpięty do Pena :) i już tam chyba zostanie na wieki :) Obiektyw jest boski i mimo dziury w budżecie dziękuję Wam, że odwiedliście mnie od pomysłu kupna czegoś innego :)

ayu
22.10.12, 19:20
Ale się uśmiałem przy czytaniu tego wątku. A najbardziej chyba przy tym stwierdzeniu, że mąż mówił o zakupach do aparatu a nie o nowym body. Tak nawiasem pisząc to dzisiaj mam pyszne naleśniki z serem w polewie truskawek na kolację. Ale do żadnego body ich podpinać nie będę ;-) .

Wysłane z telefonu

zulka
22.10.12, 19:41
Idąc dalej wątkiem naleśnikowym, najbardziejsze naleśniki jadłam (już ze 3 razy) na hali izerskiej w chatce górzystów. Bardzo polecam :)
A Twoje naleśniki nie podepniesz do body ale wrzucisz do body heheh ;)

nightelf
22.10.12, 20:16
Kontynuując wątek, pochwalę się, wczoraj jadłem na obiad naleśniki nadziewane twarożkiem, pieczarkami, szczypiorkiem i szpinakiem.
Niestety sam szpinak nie zadziałał na mnie jak na Popeya, ale trudno się mówi :wink:

@zulka - cieszę się, że obiektyw pasuje :)

goldiesr
23.10.12, 21:10
Oprócz 20stki Panasa najlepsze naleśniki robi moja teściowa ;) jak wychodzi z kuchni kończy się dobre:/

romek1967
23.10.12, 21:15
Naleśniczek już jest podpięty do Pena :) i już tam chyba zostanie na wieki :) Obiektyw jest boski i mimo dziury w budżecie dziękuję Wam, że odwiedliście mnie od pomysłu kupna czegoś innego :)
na zdrowie ;)

strOOs
5.11.12, 12:52
U mnie w pracy są świetne naleśniki z białym serem i polewa czekoladową... :)