Zobacz pełną wersję : Który obiektyw wybrać
Panasonic 14f2.5
Olympus 17f2.8
Sigma 19f2.8
Pytam bo trudno mi się zdecydować a przeszukiwanie forum już mnie zmęczyło, niby dużo jest ale trafić na konkrety od użytkowników nie jest łatwo. Testy na portalach różnych czytałem ale dla mnie nie są miarodajne. Focę głównie widoczki i 90% do tego będzie używane. Chcę stałkę jaśniejszą niż kit bo zawsze w trudniejszych warunkach pomocna będzie a czasem w innych sytuacjach może się przyda. Niby P14 najbardziej jeśli o ogniskową chodzi mi leży. ale może znajdzie się tu ktoś kto ma i używa tych szkiełek z Olympusem i doradzi mi. 12 Olka nie wchodzi w grę, cena jest nie akceptowalna na tą chwilę jak dla mnie.
Jeśli możecie pomóc np fotograficznie to też się ucieszę :)
Chyba sam sobie juz odpowiedziales na to pytanie :)
pozdro
Niby tak, ale coś było o wolnych przysłonach Panasa z OMD, a nie mogę doszukać się czy tego szkiełka to też dotyczy. Sama ogniskowa to nie wszystko.
Niby tak, ale coś było o wolnych przysłonach Panasa z OMD, a nie mogę doszukać się czy tego szkiełka to też dotyczy. Sama ogniskowa to nie wszystko.
Widoczki priorytet, wiec nawet gdyby lag byl w tym szkle z przyslona to:
a: raczej nie robisz zdjec na czasach gdzie on powinien wystapic
b: jest to najszersze szklo z przytoczonych
c: zapewne wraz z jakas nastepna aktualizacji softu (body, szklo) moze ten problem z lagiem nie wystepowac
Rozumiem, ze opcja z 9-18 w gre nie wchodzi, bo swiatla brak?
pozdro
Do szerokich widoczków tylko m.zd 9-18, i tak czasem trzeba go będzie przymykać. Do kompletu dokupiłem 14/2,5 by mieć coś jasnego i szerokiego do wnętrz. A na wieczorne wypady do miasta i jako jedyne szkiełko gdy nie chce się dźwigać torby tylko 20/1,7.
Właśnie 9-18 fajny zakres ma ale mam 12-50 i daję radę więc w ciemne zumy już nie chcę się bawić. Stałka powinna dawać trochę lepszy obrazek niż zum dlatego myślę o któryś z tych szkiełek. No i wybieram się niedługo w G. Stołowe a po drodze zwiedzanie np Kopalni Złota, Fortu w Nysie, Fortu w Kłodzku a tam zdało by się coś jaśniejszego w miarę szerokiego mieć.
Właśnie 9-18 fajny zakres ma ale mam 12-50 i daję radę więc w ciemne zumy już nie chcę się bawić.
Ciemny to różnica 2.5 a 3.5? Nie przesadzasz? Szczególnie że OM-D wyższych ISO się nie boi.
Stałka powinna dawać trochę lepszy obrazek niż zum dlatego myślę o któryś z tych szkiełek.
Powinna, ale czy daje? Między O9-18 a P14 jak dla mnie różnica owszem jest ale na korzyść Olka :)
No i wybieram się niedługo w G. Stołowe a po drodze zwiedzanie np Kopalni Złota, Fortu w Nysie, Fortu w Kłodzku a tam zdało by się coś jaśniejszego w miarę szerokiego mieć.
Więc jak dla mnie tylko Olek 12mm, sprzedaj nerkę, po co Ci dwie ;)
Stałka powinna dawać trochę lepszy obrazek niż zum...
Z reguły tak, pod warunkiem, że nie jest to stałka typu naleśnik. Te dwie pierwsze na pewno nie są lepsze, co najwyżej na takim samym poziomie, co kitowy zoom. Trzeciej nie znam...
Panasonic 14f2.5
Olympus 17f2.8
Sigma 19f2.8
Moi drodzy wiem ze mam OMD, wiem że szkła im lepsze tym lepiej ale jak pisałem 12 za droga dla mnie, nerkę wolę trzymać a nóż komuś bardziej się przyda(tfu, odpukać), 9-18 też tani nie jest a sprzedać 12-50 za grosze - nie warto.
Niestety szkiełkom m4/3 do rozsądnych cen blisko nie jest. O używki nie jest łatwo.
Dlatego wątek powstał bo liczyłem na nazwijmy to konkretne uwagi użytkowników danych sprzętów. Teoretyzując kupiłbym P14 i już. Ale miałem nadzieję na pomoc np foto jak od Romka1967 za którą dzięki, fotki jakie są takie są ale przynajmniej widzę już jak to wygląda.
Jesli te stałki faktycznie za dobre nie są to pozostaje jednym słowem: kaska do skarbonki i zbierać na Olka 12 albo czekać na 17 f1.8
Znalazłem dość obszerny wątek o S19f2.8, może komuś się przyda (http://www.mu-43.com/f80/sigma-19mm-f-2-8-ex-dn-image-thread-25135/)
Myślałeś o Samyangu? Robisz dużo w górach, a tam fiszka daje czasem bardzo ciekawe efekty. Jak nie będziesz chcial gięcia, dobrze wypoziomujesz aparat i będziesz mieć baaardzo szerokie ujęcie.
tymczasowy_
19.09.12, 09:49
Sigma 19mm/2.8 jest bardzo dobra optycznie, najlepsze parametry ma już od f=2.8
Tylko, że 19mm na korpusie m43 daje 38mm a to już raczej tzw standardowa ogniskowa jest. Jako tani zastępnik 20mm/1.7 jak najbardziej polecam.
Ja na Twoim miejscu na planowaną wycieczkę zabrałbym to masz aktualnie czyli 12-50mm - f=3.5 + stabilizacja + plus matryca OMD - powinno wystarczyć.
Ja na szeroko używam(łem) ZD7-14mm i E-3 - ze zdjęć we wnętrzach jestem zadowolony a przecież 7-14 zaczyna się od f=4.
Teraz częściej używam LX5 lub NEX'a z E16, więc OMD z 12-50 też powinien dać radę.
Wg mnie 14mm/2.5 nie ma sensu, chyba że w roli poręcznego zestawu na imprezki w słabym oświetleniu.
Jeśli już w coś inwestować to w 9-18mm lub 12mm.
Fiszka nie chce, osobiście nie lubię giętych zdjęć. Jak czytam to wygląda na to że P14 i O17 nieopłacalne, S19 faktycznie znajduję coraz więcej zdjęć i są niezłe. Jak widziałem ludzi spokojnie tym da się robić bez specjalnych zniekształceń, tło rozmywa na tyle ile mi starczy. Ja tam pro portretów robił nie będę. Cena nawet niezgorsza 840zł. ostatnio jak patrzę na zdjecia to mocno szeroki kąt coraz bardziej mi nie leży, czasem wolę dwie foty poskładać. Te 12mm chyba wystarczy z kita.
Fajnie że coś opinii poszło bo człowiek poczyta i nie kupuje w ciemno ulegając chwili.
Dzięki jeszcze raz, myślę że decyzję podjejmę dziś, co kupić lub nic nie kupić i czekać.
Jak dla mnie S19mm nie istnieje. Tylko Panasonic 20mm. Fakt cena 2x wyższa :-(, ale światełko dużo lepsze. Ta 17/1,8 olka zapowiada się dobrze , jeżeli jakość będzie taka jak 12 czy 45mm a cena przystępna to to może być hit sprzedaży.
Jeżeli ma być tanio i dobrze to faktycznie Sigma może być dobrym i uniwersalnym rozwiązaniem.
Przypomniało mi się , że na allegro jest teraz P14/2,5 za 599zł używka.
tymczasowy_
19.09.12, 13:32
Jak dla mnie S19mm nie istnieje. Tylko Panasonic 20mm. Fakt cena 2x wyższa :-(, ale światełko dużo lepsze. A przepraszam 20mm/1.7 robimy fotki tylko na f=1.7 i jej nigdy nie przymykamy?
W ogromnej ilości przypadków f=1.7 nie jest nam potrzebne ze względu na światło.
Różnica w GO jest na papierze na pewno, ale w na zdjęciu już jest to mniej widoczne i wypada mieć dwa identyczne kadry aby porównać.
A jak nam brakuje światła to i tak zazwyczaj okazuje się, że 1,7 to też mało.
Ja po doświadczeniach z S30mm/2.8 na NEXie, raczej kupił bym S19 do PENa a nie 20mm/1.7 a różnicę w kasie przeznaczył bym na coś innego.
PS
Generalnie, jeśli komuś w systemie m43 jest za "ciemno" i potrzebuje jasnych szkieł, to serio doradzam przenosiny na aps-c a nie brnięcie w jasne a tym samym drogie obiektywy. Prosty przykład 20mm/1.7 to dokładnie to samo co S30mm/2.8 na NEX na przykład ... 1600zł vs. 850zł
Dzięki jeszcze raz, myślę że decyzję podjejmę dziś, co kupić lub nic nie kupić i czekać.
Czekać. Na 17/1,8 od Olka. Będzie jasno, z przydatną ogniskową.
Mając 12-50 i robiąc widoczki, nie atakowałbym niczego innego. Nawet 9-18.
A ja bym atakował m.ZD 9-18, dokupił 17 f/1,8 i 45 f/1,8, a m.ZD 12-50 pozbył się w cholerę.
A przepraszam 20mm/1.7 robimy fotki tylko na f=1.7 i jej nigdy nie przymykamy?
W ogromnej ilości przypadków f=1.7 nie jest nam potrzebne ze względu na światło.
Różnica w GO jest na papierze na pewno, ale w na zdjęciu już jest to mniej widoczne i wypada mieć dwa identyczne kadry aby porównać.
A jak nam brakuje światła to i tak zazwyczaj okazuje się, że 1,7 to też mało.
Ja po doświadczeniach z S30mm/2.8 na NEXie, raczej kupił bym S19 do PENa a nie 20mm/1.7 a różnicę w kasie przeznaczył bym na coś innego.
PS
Generalnie, jeśli komuś w systemie m43 jest za "ciemno" i potrzebuje jasnych szkieł, to serio doradzam przenosiny na aps-c a nie brnięcie w jasne a tym samym drogie obiektywy. Prosty przykład 20mm/1.7 to dokładnie to samo co S30mm/2.8 na NEX na przykład ... 1600zł vs. 850zł
Z tym " dokladnie to samo" chyba troche przesadziles - roznica m43 do APSC to 2/3 EV a nie 4/3 EV. Pomijajac fakt ile szkiel i jakiej jakosci jest dostepnych teraz dla NEX'ow ...
Moi drodzy wiem ze mam OMD, wiem że szkła im lepsze tym lepiej ale jak pisałem 12 za droga dla mnie, nerkę wolę trzymać a nóż komuś bardziej się przyda(tfu, odpukać), 9-18 też tani nie jest a sprzedać 12-50 za grosze - nie warto.
Niestety szkiełkom m4/3 do rozsądnych cen blisko nie jest. O używki nie jest łatwo.
Dlatego wątek powstał bo liczyłem na nazwijmy to konkretne uwagi użytkowników danych sprzętów. Teoretyzując kupiłbym P14 i już. Ale miałem nadzieję na pomoc np foto jak od Romka1967 za którą dzięki, fotki jakie są takie są ale przynajmniej widzę już jak to wygląda.
Jesli te stałki faktycznie za dobre nie są to pozostaje jednym słowem: kaska do skarbonki i zbierać na Olka 12 albo czekać na 17 f1.8
Znalazłem dość obszerny wątek o S19f2.8, może komuś się przyda (http://www.mu-43.com/f80/sigma-19mm-f-2-8-ex-dn-image-thread-25135/)
Ja mam takie spostrzeżenia wstępne:
- Nie jesteś „sprzętofilem”.
- Jak sam napisałeś – 12-50 daje radę, prócz tego OM-D chyba ma spore możliwości na wyższych ISO.
- Nie lubisz szastać kasą.
Moje subiektywne konkluzje są takie:
- Skoro nie jesteś „sprzętofilem” i nie lubisz szastać papierami bez potrzeby to zakup szkła pod konkretny wyjazd i w dodatku obarczonego sporym kompromisem w stosunku do Twoich potrzeb wydaje mi się nieracjonalny – żadna z tych stalek nie jest ani optymalnie szeroka ani bardzo jasna ani jakoś szczególnie wybitna optycznie.
- Z Twojego wątku i z linku w stopce wynika, że zdjęcia, oglądnie mówiąc, umiesz robić i – w tej sferze – wiesz czego chcesz, a to czym zdjęcia robisz ma znaczenie drugorzędne. Z drugiej strony lepszy sprzęt na pewno się w Twoich rękach nie zmarnuje. Wg mnie nie ma sensu marnować (nawet relatywnie niewielkiej) kasy na półśrodki. Lepiej poczekać i kupić coś co w 100% spełni Twoje oczekiwania. Czy będzie to 12/2.0 czy 12-35/2.8, czy może spodziewany jasny zoom od Olka to już sam musisz określić.
tymczasowy_
19.09.12, 14:22
Z tym " dokladnie to samo" chyba troche przesadziles - roznica m43 do APSC to 2/3 EV a nie 4/3 EV. Pomijajac fakt ile szkiel i jakiej jakosci jest dostepnych teraz dla NEX'ow ...Przepraszam, a po ostatnich premierach jakich to szkieł brakuje Ci w systemie NEX'a?
Przepraszam, a po ostatnich premierach jakich to szkieł brakuje Ci w systemie NEX'a?
To nie jest wątek o NEX.
Systemu nie zmienię, OMD mi pasuje, 12-50 nie jest nagorszy do tego co robię. Jako że w m4/3 niedawno wszedłem nie wiele wiedząc o szkłach typu stałki, to myślałem że te naleśniki nie są najgorsze. Jakj to mówią kto pyta nie błądzi, poczekam sobie a póki co sprawdzę 12-50 w innych niż widoczki fotkach na większym ISO, bożadko powyżej 320 kiedykolwiek fociłem. Może zanim co i jak jakieś tele kupię bo czasem te 50 mi za mało jest a nazbieram na coś stałego, jasnego o dobrej jakości. Fajnie że poradzić się można :esystem: