Zobacz pełną wersję : e-m5 za 3200!
Wiecie, ze e-m5 jest do kupienia za 790 euro we wloszech? i to w kilku sklepach, wiec to raczej zaden przekret.
Prawie jak za darmo!
tymczasowy_
18.09.12, 20:37
Wiecie, ze e-m5 jest do kupienia za 790 euro we wloszech? i to w kilku sklepach, wiec to raczej zaden przekret.
Prawie jak za darmo!Padł jakiś lokalny dealer Olka?
Padł jakiś lokalny dealer Olka?
wiem, ze ta cena ma jakis zwiazek z tym,ze normalnie przy zakupie e-m5 odrazu mozna dokupic grip w tanszej cenie, a w tych sklepach tego nie oferuja.
Powolutku powinien się zaczynać okres obniżki ceny, chociaż bardziej spodziewałem się jego początku gdzieś na przednówku.
ta cena to jeszcze przed obnizka ^^
ta cena to jeszcze przed obnizka ^^
Widać tam nie uprawiają tak agresywnej polityki fiskalnej. Nie mają tylu podatków pośrednich i innych narzutów.
Do tej pory OM-D w zasadzie nie miał konkurencji, teraz pojawiły sie nowe gwiazdy m4/3 + Fuji XE1 + nowe NEXy. Byłbym zdziwiony gdyby Olympus nie obniżył cen OM-D najpóźniej w listopadzie. Przy podobnych cenach ludzie mogą częściej wybierać tak zwane nowości, zwłaszcza gdy są atrakcyjne cenowo a na to się zapowiada. Moim zdaniem wraz ze zblizającą się gwiazdką rozpocznie się wojna o klientów.
Moim zdaniem wraz ze zblizającą się gwiazdką rozpocznie się wojna o klientów.
Wojna o klientów można powiedzieć, że się skończyła: jest EPM2 z sensorem EM5; kto liczył na 5-osiowy IBIS ten..., teraz jest czas pokory i czekania na nowe słoiki czy to Olka (jeśli zapowie) lub Panasa (extravaganza plany na 2013-2014 już znamy). Do tego dochodzi Sigma czy - być może nareszcie - Tamron ze swoim jasnym zumem.
EPM2 nic nie brakuje a najważniejsze rzeczy ma: cenę, sensor i być może 15/8 w komplecie. Nie zapominajmy o Samyangu 10/2.8DX :) Brak mar sensora w nowych generacjach od Oly/Panasa jakby stawia to szkiełko w baaardzo uprzywilejowanej pozycji.
Jest we wloszech jeden sklep oferujacy wysylke do polski - i oferuje on e-m5 za 880 euro. Prawie 100 euro wiecej niz w najtanszym sklepiej, ale wciaz duzo taniej niz w polsce :]
teraz jest czas pokory i czekania na nowe słoiki czy to Olka (jeśli zapowie) lub Panasa (extravaganza plany na 2013-2014 już znamy).
Twoja fascynująca poetyka czeka na swojego Wittgensteina, bon moty same cisną się na usta, a na przykład: "o czym nie można mówić, o tym trzeba pie....ć".
Twoja fascynująca poetyka czeka na swojego Wittgensteina, bon moty same cisną się na usta, a na przykład: "o czym nie można mówić, o tym trzeba pie....ć".
Tez mnie ta proza kolegi @gietrzy urzekla.
Dziw tez bierze, ze nie bylo nic zalinkowane w wypowiedzi kolegi.
Jestem rozczarowany mocno;)
pozdro
Wojna o klientów można powiedzieć, że się skończyła: jest EPM2 z sensorem EM5; kto liczył na 5-osiowy IBIS ten..., teraz jest czas pokory i czekania na nowe słoiki czy to Olka (jeśli zapowie) lub Panasa (extravaganza plany na 2013-2014 już znamy). Do tego dochodzi Sigma czy - być może nareszcie - Tamron ze swoim jasnym zumem.
EPM2 nic nie brakuje a najważniejsze rzeczy ma: cenę, sensor i być może 15/8 w komplecie. Nie zapominajmy o Samyangu 10/2.8DX :) Brak mar sensora w nowych generacjach od Oly/Panasa jakby stawia to szkiełko w baaardzo uprzywilejowanej pozycji.
Jak to się skończyła? Ja jestem na etapie wyboru aparatu i poważnie rozważam OM-D i XE1. EPM2 nie biorę pod uwagę i sądze, że osoby w mojej sytuacji też raczej nie bedą go brały pod uwagę ale za to moga dodatkowo wziąć pod rozwagę NEXa 6 czy też Panasa GH3...
Że niby E-PM2 ma zakończyć "wojnę o klientów"? aaahahaha... Konkurencja to się teraz dopiero zaczęła i dopiero teraz zobaczymy, na co tak naprawdę stać Olympusa. Fajnie, że matryca z OM-D pojawiła się w niższych modelach i że 17 mm f/1,8 ujrzał światło dzienne, ale pozostałe nowości jakoś mnie nie grzeją. Nadal nie ma E-Px z wizjerem, jasnego zooma za normalne pieniądze, ani szkieł f/1,4. Z żalem trzeba przyznać, że premiery Sony i Fuji są w tym roku dużo ciekawsze.
Jest we wloszech jeden sklep oferujacy wysylke do polski - i oferuje on e-m5 za 880 euro. Prawie 100 euro wiecej niz w najtanszym sklepiej, ale wciaz duzo taniej niz w polsce :]
wizzairem do mediolanu i nazad można przyobrócić za 74 PLN ;) Niby męczące
ale człowiek i książke poczyta i dużo pieniędzy PLN zaoszczędzi :)
Musze sprawdzić jeszcze cenę wysyłki przez Poste Italiane do Polski z ubezpieczeniem na 1000 Euro ale nie mogę sie doszperać
Panowie poczekajcie na nowy cennik olka z 1 października - myślę ze to ogólnoeuropejska akcja obniżek:)
tymczasowy_
19.09.12, 09:52
wizzairem do mediolanu i nazad można przyobrócić za 74 PLN ;) Niby męczące
ale człowiek i książke poczyta i dużo pieniędzy PLN zaoszczędzi :)
Popieram. I sprzęt w ciekawych plenerach potestuje ...
PS
Wizzairem do Włoch można i za 19zł polecieć, ale bilet trzeba kupić 2-3 miesiące na przód, im szybciej chcesz wylecieć tym więcej płacisz, np. na ten weekend musisz zapłacić około 350zł.
Poza tym Wizzair korzysta z lotnisk oddalonych od centrum czyli koszty dojazdu ...
Panowie poczekajcie na nowy cennik olka z 1 października - myślę ze to ogólnoeuropejska akcja obniżek:)
o Tyle ? :)
Paczke ubezpieczoną do 3500 EUR znalazłem i to około 40 Euro
oj byłoby pięknie :wink:
Zakupiłem bilety do Rzymu na przełomie październik/listopad lecę tylko gdzie te sklepy :-)?
Jak to się skończyła? Ja jestem na etapie wyboru aparatu i
I tu już można byłoby skończyć. Ja wybieram szkła a te jakie są każdy widzi. Tyle było płaczu obserwujących parę lat temu, że dobry Panas (20), ale matryca ... dali matrycę... była za drogo. Teraz dali super matrycę w kilku opcjach cenowych to będziem jeździć po... + gietrzy, bo to zawsze wypada (a mi nie przeszkadza dopóki dają jasne szkła w JEDI).
A skończy się tak, że ten będzie za drogi, tamten za wolny, następnemu będzie bzyczeć AF, w kolejnym nie będzie wsparcia dla szybkich kart a tego nie było akurat w markecie, itd.
Panie/Panowie: linkowałem wywiad z Watanabe San, który mówił, że 70% sprzedaży to aparaty za 150 Euro, więc wygra najtańszy. Obecnie chyba serie odpowiednio: PM i GF + neverending story czyli mój ulubiony jotpeg: E-PL1 :)
To miałem na myśli.
A i jeszcze Mirek54 pisał coś w ten deseń: potrzebne szkło to kupuję i koniec - ja to nazwę - gadki.
I tu już można byłoby skończyć. Ja wybieram szkła a te jakie są każdy widzi. Tyle było płaczu obserwujących parę lat temu, że dobry Panas (20), ale matryca ... dali matrycę... była za drogo. Teraz dali super matrycę w kilku opcjach cenowych to będziem jeździć po... + gietrzy, bo to zawsze wypada (a mi nie przeszkadza dopóki dają jasne szkła w JEDI).
A skończy się tak, że ten będzie za drogi, tamten za wolny, następnemu będzie bzyczeć AF, w kolejnym nie będzie wsparcia dla szybkich kart a tego nie było akurat w markecie, itd.
Panie/Panowie: linkowałem wywiad z Watanabe San, który mówił, że 70% sprzedaży to aparaty za 150 Euro, więc wygra najtańszy. Obecnie chyba serie odpowiednio: PM i GF + neverending story czyli mój ulubiony jotpeg: E-PL1 :)
To miałem na myśli.
A i jeszcze Mirek54 pisał coś w ten deseń: potrzebne szkło to kupuję i koniec - ja to nazwę - gadki.
A kto jeździ po Olympusie? Dyskusja dotyczy ceny i czy można się spodziewać obnizki czy nie. Z całym szacunkiem dla Ciebie i Mirka54 ale nie wszyscy chcą lub też moga podzielać Wasze zdanie. Na pewno są osoby zafascynowane foto, które potrzebują szkła ale najzwyczajniej ich na nie nie stać.
należy się cieszyć, że w tym segmencie jest już spora konkurencja i człowiek nie jest skazany na jednego producenta.
To miałem na myśli.
Masłowska Dorota to przy tobie egzaltowana pensjonarka jest, a Panie Świeć nad Jego Duszą Zsynchronizowaną Błyskową Lampą Studyjną, Werner Schwab, zapił się na śmierć zapewne dlatego, iż ponieważ przeczuwał nadejście stylisty, który dramatyczne przyćmi jego językowe ekscesy.
Czy Ty gdzieś trzymasz swoje wpisy na jakimś dysku twardym w postaci kopii niebezpieczeństwa? Ja na Twoim miejscu to bym to przesłał jakiemuś krytykowi literackiemu z intencją wydania dzieł zebranych lub co najmniej dzieł wybranych. Masz szansę na Nike, chłopie. Zawsze to sto patyków + wpływy z pejperwiu. Będzie można "przytulić" dowolne szkła.
A kto jeździ po Olympusie?
???
Dyskusja dotyczy ceny i czy można się spodziewać obnizki czy nie.
I Olympus/club ją dał.
Z całym szacunkiem dla Ciebie i Mirka54 ale nie wszyscy chcą lub też moga podzielać Wasze zdanie. Na pewno są osoby zafascynowane foto, które potrzebują szkła ale najzwyczajniej ich na nie nie stać.
Dlatego jest PM2, ale już z nową matrycą choć tylko z normalnym IS. Nie wiem jakie jest nasze zdanie, ale moje to było zdziwienie jak sobie przepiąłem 14-150 zaraz po mZD75 a że nie wypada się pokazać na mieście/piwie/zlocie? z najtańszym szkłem. Na to już nie poradzę jak jestem zadowolony nawet z 11/1.4 od SLRMagic, nie przeszkadza mi srebrny obiektyw na czarnym korpusie i wolna, ale tania lampa.
należy się cieszyć, że w tym segmencie jest już spora konkurencja i człowiek nie jest skazany na jednego producenta.
Dokładnie, dlatego super, że Panas ucieka i zrobił GH3 (raczej odpuszczę, przynajmniej do czasu Oly pro) a do niego połączenie 85L baby ze 100LIS.
Z mojej strony Off. Wierzę, że Oly PL jednak chce sprzedawać aparaty i zrobi nam, własny, polski Halołin.
tymczasowy_
19.09.12, 12:19
Zakupiłem bilety do Rzymu na przełomie październik/listopad lecę tylko gdzie te sklepy :-)?Ja to bym się martwił aby włosi nie wykupili wszystkiego :wink:
---------- Post dodany o 10:19 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------
To miałem na myśli.Ja tu widzę kilka poważnych błędów w rozumowaniu.
Jestem gotow pojechac do wloch po ten aparat za za 790 euro, ale niestety, wszystkie te sklepy dzialaja jedynie w internecie i nie ma mozliwosci odbioru osobistego.
Czy wie ktos, jak moglbym rozwiazac ten problem?
Poczekaj do października.
I po udzielaj się na forum.
Jestem gotow pojechac do wloch po ten aparat za za 790 euro, ale niestety, wszystkie te sklepy dzialaja jedynie w internecie i nie ma mozliwosci odbioru osobistego.
Czy wie ktos, jak moglbym rozwiazac ten problem?
Ja pewnie chcę uruchomić znajomości i powiązania rodzinne... Oczywiście pytanie co się stanie w październiku wraz z nowym cennikiem. Pewnie warto poczekać
Więc sądzę że poczekam te 10 dni licząc na to, że w tym czasie nie skończy się oferta w słonecznej Italii
hellbike - poudzielaj się na forum aby uzyskać status Jedi - warto :) Choć u włochów "warciej" w tej chwili
Moja szklana kula mówi: bądźcie cierpliwi :)
Ja pewnie chcę uruchomić znajomości i powiązania rodzinne... Oczywiście pytanie co się stanie w październiku wraz z nowym cennikiem. Pewnie warto poczekać
Więc sądzę że poczekam te 10 dni licząc na to, że w tym czasie nie skończy się oferta w słonecznej Italii
hellbike - poudzielaj się na forum aby uzyskać status Jedi - warto :) Choć u włochów "warciej" w tej chwili
Rozdajecie cukierki wtedy, czy co?
Tak.I snikersa mozesz dostac.
a w tych sklepach mewer inkluziwe czy osobno te ~20% trza doplacic??
Tak.I snikersa mozesz dostac.
a w tych sklepach mewer inkluziwe czy osobno te ~20% trza doplacic??
Eee Miras, niedoinformowany jestes.
Dodaja jeszcze Paszport polsatu :)
pozdro
Od jakiegoś czasu nie ślędzę dokładnie cen Olka ale zawsze na wejście było zawsze drogo, po roku zjazd 30% ... Może Włosi czyszczą magazyny zanim inni zaczną to robić po kilkunastu latach się nauczyli.
Ja mam ochotę na 15/8 za free do epm2; jak w Japonii...
W jednym sklepie chyba wyczyścili już :)
O i w drugim też chyba albo nie mogę znaleźć
W jednym sklepie chyba wyczyścili już :)
O i w drugim też chyba albo nie mogę znaleźć
Pojawia sie wkrotce na allegro:)
I jakoś nikt nie kupił tego taniego OM-D ? Ceny w OJ nawet sie umocniły. W sobote byłem w Dresden AltMarkt Galerie (na AltMarkt) w sklepie Saturna i OM-D (body) było za 1.099 € a z 12-50 za 1.299 €.
I jakoś nikt nie kupił tego taniego OM-D ? Ceny w OJ nawet sie umocniły. W sobote byłem w Dresden AltMarkt Galerie (na AltMarkt) w sklepie Saturna i OM-D (body) było za 1.099 € a z 12-50 za 1.299 €.
a o co chodzi? jakie OM-D? ;)
powystawowy e-m5 na allegro - http://allegro.pl/aparat-olympus-om-d-e-m5-olympus-12-50-1-3-5-6-3-i2727029379.html
powystawowy e-m5 na allegro - http://allegro.pl/aparat-olympus-om-d-e-m5-olympus-12-50-1-3-5-6-3-i2727029379.html
Wygląda jak z nocnego sklepu albo spadnięty z TIRa ;)
Raczej z "nocnej" dostawy...
Powystawowy, bez kartonu.
Mógł dopisać raty 0%
:mrgreen:
i obiektyw się znalazł :D
wystarczy popatrzeć czym gość jeszcze handluje i juz wiadomo co to za marka
Właśnie kupiłem OM-D +12-50 + 45/f1.8 za 1zł + SD 8GB Toshiba WiFI w abfoto za 4999zł - tak więc ceny spadają i u nas ;-)
Tanieć musi, kiedyś może sobie zapodam, z sentymentu...
Właśnie kupiłem OM-D +12-50 + 45/f1.8 za 1zł + SD 8GB Toshiba WiFI w abfoto za 4999zł - tak więc ceny spadają i u nas ;-)
hm ? 4,999 ?
http://sklep.abfoto.pl/produkt_Olympus_OMD_+_obiektyw_1250_PROMOCJA_M,ZUI KO_DIGITAL_45mm_1:1,8_o_wartosci_1299zl_za__1zl_!-id1746.html
Dziwne ze wrócili do starej ceny
Ja placilem 4999 mogę pokazać paragon ;-) widać mialem szczęście
Znowu wrócili w abfoto do ceny 4999zł - może to cena weekendowa ?
Czy myślicie, że cena w ciągu najbliższych 2 miesięcy spadnie - są ku temu jakieś przesłanki ?
Czy myślicie, że cena w ciągu najbliższych 2 miesięcy spadnie - są ku temu jakieś przesłanki ?
Zajrzałem do fusów po kawie ale nic nie pisało o E-M5 :( Jak pokaże się następca to cena spadnie na 200% ;)
Myślałem, że wiecie coś wiecej :)
Moja szklana kula mówi, że cena spadnie do wakacji :)
Ile w przeliczeniu na PLN wynosi cena "wakacje"?
Więcej niż wynosi rozsądek, mniej niż marzenia :)
http://www.fotocolombo.it/shop/index.php?content=product&idCategory=1439&idProduct=51135&language=it
http://www.fotocolombo.it/shop/index.php?content=product&idCategory=1439&idProduct=51135&language=it
Tu masz w PL w sklepei Olka za tyle samo...
http://shop.olympus.pl/e_commerce/korpus-i-zestawy/olympus/e-m5-korpus-odnowione-produkty-p-1403-c-0.htm
http://shop.olympus.pl/e_commerce/korpus-i-zestawy/olympus/e-m5-korpus-odnowione-produkty-p-1403-c-0.htm
Chyba jednak nie za tyle samo.
Około 1 tys PLN wiecej.
Wg moich kalkulacji 729€ to poniżej 3000 zł jest. Ten na stronie Olka to chyba nie jest nowy, a odnowiony jakiś powystawowy egzemplarz.
Ziootek1971
9.01.13, 23:08
Wg moich kalkulacji 729€ to poniżej 3000 zł jest. Ten na stronie Olka to chyba nie jest nowy, a odnowiony jakiś powystawowy egzemplarz.
To nie jest chyba odnowiony, a w 100% odnowiony... Szkoda, że nie piszą na co "chorował"
A ten na włoskiej stronie jak uważacie? Zna ktoś z Was włoski? Ciekawi mnie, dlaczego tak tanio.
A ten na włoskiej stronie jak uważacie? Zna ktoś z Was włoski? Ciekawi mnie, dlaczego tak tanio.
ggolus powinien Ci pomóc z włoskim.
ggolus powinien Ci pomóc z włoskim.
Ta... J Kali jeść, ja kali pić...
Jeszcze trochę czasu mu trzeba na naukę.
http://www.fotocolombo.it/shop/index.php?content=product&idCategory=1439&idProduct=51135&language=it949,- Euro za body - to żadna łaska. Zwrot VATu nie jest takie prosty (http://prawo.rp.pl/artykul/633588.html?p=1)
949,- Euro za body - to żadna łaska. Zwrot VATu nie jest takie prosty (http://prawo.rp.pl/artykul/633588.html?p=1)
O zmienili cenę :D Było 729 €
---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post był o 23:13 ----------
http://www.crazystorebay.com/fotografia-e-ottica-fotocamere-digitali/olympus-e-m5-silver-p-220514 tu za 757 €
O zmienili cenę :D Było 729 €
---------- Post dodany o 23:17 ---------- Poprzedni post był o 23:13 ----------
http://www.crazystorebay.com/fotografia-e-ottica-fotocamere-digitali/olympus-e-m5-silver-p-220514 tu za 757 €
Nic tylko wyjmować kartę i płacić, taki fajny dill.
A po jakimś czasie się pochwalić w odpowiednim wątku...
Przyślą do Polandii?
Możesz się zapytać. Wyślij maila. Zapytaj po angielsku, na pewno ktoś odpowie. Upewnić się jaki jest koszt dostawy
zadzwonię dzisiaj do nich i zapytam,skąd ta cena i czy wysyłają do Pl
wcześniej dzwoniłem do ilfotoamatore.it bo też mieli go w cenie około 700e twierdzili że zostało im zaledwie kilka sztuk i stąd ta cena
Kupowałem kiedyś we włoskim sklepie który na stronie twierdził że nie wysyła poza Włochy. Krótka korespondencja po włosku (google translatorem) i wysłali bez problemu. Do przemyślenia pozostaje fakt dlaczego bardzo wielu sprzedających na Ebayu z USA za nic nie wyśle towaru do Włoch :) Podobno paczki giną i nie ma szans na dojście kto gdzie i dlaczego. Ja zaryzykowałem świadomie i się udało.
poczytałem sobie trochę opinii na temat tego sklepu tu http://www.ciao.it/Crazystorebay_com__3057144
większość osób które coś kupiło na tej stronie miała więcej problemów niż pożytku,problemy z odzyskaniem pieniędzy itp,sklep śmierdzi na odległość,z tego co pisali po zakupie nie ma możliwości zapłacenia kartą kredytową tylko przekaz pocztowy lub przelew,a przecież na dole strony jak byk pisze że można.
Także uważajcie
Ps
W Październiku zeszłego roku Włoski program Striscia la Notizia zajmujący się różnymi przekrętami zajął się sprawą przekrętów crazystorebay.com po ty jak masowo zgłaszano oszustwa na policje,Stricia wysłała osobę by dowiedziała się coś więcej na ten temat
odwiedzając tym właściciela sklepu,rozmowa jednak nie doszła do skutku bo dziennikarz został wyrzucony i o mało co nie pobity
filmik http://blip.tv/geppo/crazystorebay-6387151
Jak widać strona funkcjonuje nadal
Fotomaniac
10.01.13, 22:28
Czy OLY zakupiony w USA podlega gwarancji w PL? Może ktoś wie?
Ziootek1971
10.01.13, 23:58
Jeżeli nic się nie zmieniło to tak. Jak kilka lat temu sprowadzałem z USA Olka to powiedzieli mi w Olympus Polska, że gwarancję (międzynarodową) honoruję i trwa ona 12 miesięcy.
Tak - gwarancja jest miedzynarodowa (ale zakupiony poza krajem ma w Polsce tylko rok gwarancji)
Ziootek1971
11.01.13, 00:14
Czyli nic się nie zmieniło
Fotomaniac
11.01.13, 01:15
Dzięki Panowie :)