Zobacz pełną wersję : Pierwsze zakupy - obiektyw i statyw
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
mój aparat to Olympus E-500 wyposażony w podstawowy obiektyw. Przyszła jednak pora aby zakupić obiektyw pozwalający wykonywać portretowe/zbliżeniowe. Nie chcę wydawać majątku dlatego też skupiam się na używanym obiektywie. Ma być to Olympus Zuiko 40-150mm.
Jednak chciałbym się dowiedzieć przed zakupem, na co zwrócić uwagę gdyż mam do wyboru kilka obiektywów o tym przybliżeniu mianowicie:
- 1:3,5/4,5
- 1:4-5.6
Czym one się różnią jeśli chodzi o same zdjęcia?
Który będzie lepszym zakupem ? Link do aktualnych aukcji na allegro:
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=zuiko+40+150
Co myślicie o tym statywie ?
http://allegro.pl/statyw-camrock-ta30-144cm-z-glowica-3d-pokrowiec-i2598250634.html
Dziękuję za odpowiedź i proszę wybaczyć mi założenie tego tematu ale chce poradzić się osób, które się na tym znają i mogą udzielić wskazówek przed zakupem amatorowi mojego pokroju.
Pozdrawiam :)
Na statyw proponuje przeznaczyć trochę więcej pieniędzy. Za 28zł nie spodziewałbym się stabilności i dobrego wykonania.
Chciałbym żeby statyw spełniał poprostu swoją podstawową funkcję, jako, że jest to mój pierwszy statyw... Ten wydaję Ci się lepszy ? http://allegro.pl/statyw-175cm-3d-pokrowiec-szybkozlaczka-poziomice-i2594057277.html
Co z obiektywami ? :)
Mam taki statyw (w sensie taki najtańszy srebrny za 50zł), kupiłem go chyba w 2005 roku do kompaktu. Z lustrzanką będzie Ci dość ciężko go używać, ja zmieniłem potem na Slik Pro za 3 stówki. Zastanów sie do czego Ci ten statyw, jakie zdjęcia chcesz wykonywać?
Co do obiektywu, to tez nie wiem czy jest sens w przypadku tak taniego brac uzywke. Uzywki do portretu to raczej m42, a zuiko lepiej wziac nowe.
Skoro chcesz zainwestowac tak malo w nowe zabawki to upewnij sie, ze na pewno ich potrzebujesz, czy obecny zestaw Cie jakos ogranicza? W jakich momentach potrzebujesz statywu? Jak wychodza portrety obecnym obiektywem?
Mam taki statyw (w sensie taki najtańszy srebrny za 50zł), kupiłem go chyba w 2005 roku do kompaktu. Z lustrzanką będzie Ci dość ciężko go używać, ja zmieniłem potem na Slik Pro za 3 stówki. Zastanów sie do czego Ci ten statyw, jakie zdjęcia chcesz wykonywać?
Co do obiektywu, to tez nie wiem czy jest sens w przypadku tak taniego brac uzywke. Uzywki do portretu to raczej m42, a zuiko lepiej wziac nowe.
Skoro chcesz zainwestowac tak malo w nowe zabawki to upewnij sie, ze na pewno ich potrzebujesz, czy obecny zestaw Cie jakos ogranicza? W jakich momentach potrzebujesz statywu? Jak wychodza portrety obecnym obiektywem?
Dzięki za odpowiedź. Bardzo trafne uwagi. Decyzję zakupu już przemyślałem obiektyw jest mi potrzebny do zdjęć portretowych oraz wszystkich tych, które wymagają większego zbliżenia - ten obiektyw jest poprostu praktyczny i stanowi doskonałe dopełnienie do obecnego. Ten (14-42) do zdjęć portretowych spisuje się naprawdę dobrze - sam byłem zdziwiony efektami jakie osiągnąłem robiąć portrety, aczkolwiek jak mówie 40-150 nie będzie mi potrzebny stricte do portretów ale też do wszystkich systuacji, które wymagają większego przybliżenia.
Co do statywu - nie mam określonego zakresu obiektów, które chciałbym fotografować. Potrzebuję statywu do celów uniwersalnych - zdjęcia robione nocą, zdjęcia wody, oraz wszelkiego typu sytuacje, w których chcę wydłużyć czas migawki i uzyskać dobry efekt. Jeszcze raz podkreślam - przeznaczenie uniwersalne.
Wiem, że na sprzęt trzeba mieć większe fundusze ale z tego co czytam na forum i mówią inni, na początek nie trzeba mieć najlepszego sprzętu - ja właśnie się uczę, potem jeśli będe dalej chciał robić fotografię coraz lepsze, to przecież wszystko przedemną tak i aparaty, obiektywy, statywy i wszelaki sprzęt. Ale na chwilę obecną priorytetem są dla mnie koszty proporcjonalne do tego co mogę zakupić, a co nie będzie kiepskie, tylko co mi pomoże uczyć się robienia lepszych zdjęć.
Taki krótki wywód.
Tani statyw szybko okaże się droższy, wierz mi wszechobecny kiepski plastyk szybko się wyrobi i statyw będzie mało stabilny. No i trzeba będzie kupić nowy. Lepiej od razu coś sensownego nawet używanego poszukać. Co do szkła 40-150 f3.5/4.5 jest z tego co się dowiadywałem o wiele lepsze optycznie niż kitowy 40-150. Zresztą jest jaśniejszy a to też jest nie bez znaczenia. Większość moich szkieł jakie miałem do Canona to były używki i nie narzekałem. właściwie dopiero mZD12-50 jest nowe bo kupione w zestawie z korpusem. Jednak decyzję powinieneś podjąć świadomie sam, nie ma gwarancji, nigdy do końca nie ma pewności że szkło jest takie jak w opisie.
Olej statyw, kup 40-150, sprawdz czy dziala, czy sie nie rozlatuje, czy dobrze ostrzy, porob nim zdjecia. Potem nazbieraj na normalny statyw.
Jak ten statyw Ci padnie na beton z lustrzanka to bedziesz potem musial zakladac watek jaka nowa lustrzanke kupic.
Jak ten statyw Ci padnie na beton z lustrzanka to bedziesz potem musial zakladac watek jaka nowa lustrzanke kupic.[/QUOTE]
święte słowa :)
Na Allegro za 2 godziny kończy się aukcja wystawionego 40-150/3,5-4,5 jedynego w ludzkiej cenie. Pomijając fakt, że w ogóle zbyt dużo tego towaru tam nie mają. Jeśli wierzyć sprzedawcy i szkło faktycznie zrobiło nie więcej niż 5000 zdjęć, możesz śmiało brać. To porządny obiektyw i potrafi się odwdzięczyć wieloma udanymi zdjęciami.
Co do statywu, odpuść taniznę, szkoda nerwów.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ;)
Skorzystam z rad doświadczonych fotografów i taki statyw sobie odpouszczę. Proszę jednak podać modele czy linki do sklepów ze statywami, które moglibyście polecić w różnym przedziale cenowym - od tańszych po te droższe, żebym wiedział w czym mam wybierać kiedy będe chciał kupić statyw.
ja mam ten albo podobny:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,5400s
popularniejsze od slika sa velbony
ogolnie statyw musi byc na tyle wytrzymaly by sie nie przewrocic pod lustrzanka i na tyle konfigurowalny aby dalo sie ustawic dokladnie tam gdzie chcemy kadrowac i aby to wszystko sie nie trzeslo przy tym, slik pro tak dziala, nie wiem jak inne
Jak wybierzesz jaśniejszy obiektyw to pamiętaj, że będzie cięższy a tym samym statyw do niego powinien być stabilniejszy dodatkowo z głowicą, która zapewni Ci dobre przymocowanie aparatu tak żeby przy dłuższych czasach naświetlania nie przemieszczał się pod własnym ciężarem jak to może mieć miejsce w pionowych kadrach. Oczywiście rozumiem Twoje podejście. Na początku kupuje się to na co człowieka stać tyle, że później za dużo tego wszystkiego wala się po szafach ;-)
---------- Post dodany o 17:30 ---------- Poprzedni post był o 17:22 ----------
Przyznam Ci się jednak, że taki mały statyw mam zawsze w samochodzie w bagażniku i niekiedy uratował mi życie ponieważ był pod ręką. Solidniejsze cięższe statywy mają wile zalet ale wadą ich jest to, że nie zawsze są przy Tobie chyba, że wybierasz się na konkretną fotograficzną wyprawę w konkretnym celu gdzie ciężar sprzętu ma drugorzędne znaczenie ;-)
Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi. ;)
Kupiłem ten 40-150 f3.5-4.5 - duży i dość ciężki, ale optycznie fajny.
A co do portretów to Helios 44-4 58f2 + adapter M42 z dandelionem daje dużo lepsze efekty. Manualne ostrzenie nie takie straszne, do tego obiektyw mniejszy, lżejszy, jaśniejszy.
Jak bedziesz chcial portrety z mala GO to kolejnym krokiem moze byc wlasnie kupienie adaptera M42 i jakiejs 50mm, ja polecam Pancolara.
ktokolwiek
22.09.12, 19:27
Skorzystam z rad doświadczonych fotografów i taki statyw sobie odpouszczę. Proszę jednak podać modele czy linki do sklepów ze statywami, które moglibyście polecić w różnym przedziale cenowym - od tańszych po te droższe, żebym wiedział w czym mam wybierać kiedy będe chciał kupić statyw.
Z lustrzankami przerobiłem kilka różnych statywów. Podobnie jak Ty na początku kupiłem taniznę (Velbona). Szybko okazało się że używany wówczas sprzęt (C50E + Sigma 70-200 2.8 . ) jest za ciężki (a raczej to statyw był za słaby i musiałem wykazać się dużym refleksem). Po tej nauce, na dzień dzisiejszy używam Manfrotto 190 CLB. Albo odpuść sobie słabe, gniotliwe statywy albo kup coś porządnego.
Ja obok ww. szykuję się do zakupu http://fotozakupy.pl/statyw/sirui-t-1005x-traveler,14610s. Lekki statyw podróżny.
Velbon Velbonowi nierówny albowiem oni mają kilka zupełnie różnych serii statywów. Ja mógłbym polecić przyjrzenie się Velbonom z serii sherpa bo mają dobry stosunek jakości do ceny http://www.cyfrowe.pl/statywy,1,11/p/45/Velbon.html.
Sam mam osobiście sherpę 450R i używałem jej z samsungiem gx20 + tamron 70-200 2.8 i problemów nie było. Wybierając statyw pamiętaj aby dobrać go do wzrostu. tj przy rozstawionym statywie bez wyciągnięcia kolumny centralnej i założonym aparacie abyś się nie musiał za bardzo schylać do wizjera.
jesli chodzi o statyw - polecam malo znana, chinska firme TRIOPO. Dzieki temu, ze sa tak malo popularni - ich produkty sa znacznie tansze od konkurencji, i np. za 600zl mamy statyw, za ktory w znanej firmie zaplacilibysmy ~1000. Tansze niz 600 oczywiscie tez sa.
ktokolwiek
22.09.12, 22:46
.....Podobnie jak Ty na początku kupiłem taniznę (Velbona). Szybko okazało się że używany wówczas sprzęt (C50E + Sigma 70-200 2.8 . ) jest za ciężki (a raczej to statyw był za słaby i musiałem wykazać się dużym refleksem).......
Velbon Velbonowi nierówny albowiem oni mają kilka zupełnie różnych serii statywów......
Olo73 -> Prawda. Zbyt uogólniłem.:oops:
Sam zaczynałem od Sherpy 600, Dziś mam Manfrotto 55 Prob Na Sherpie E-30 + ZD 50-200 wpadał w drgania przy odrobinie bocznego wiatru.
Moze Berlebach
http://www.berlebach.de/?bereich=community
Moze Berlebach
http://www.berlebach.de/?bereich=community
Dobre, stare, solidne rzemiosło. miło popatrzeć na rzeczy z duszą.
Sam zaczynałem od Sherpy 600...
no zobacz... ja do dzisiaj tego statywu używam ;-)
swego czasu zrobiłem nim fajne zdjęcie księżyca, statyw miał co dźwigać, E-3 plus Pentacon 300/4 i telekonwerter Zeiss 2x
tadzik1231
22.09.12, 23:46
Ja mam takowy - http://www.foto-net.pl/sklep/produkt37119-Triopo-GT-3228X8C.html Lekki, krótki (po złożeniu) i wysoki (po rozłożeniu). Jedyne wada to konieczność dociążenia jak dmucha i brak metalowych kolców.
ja używam velbona sherpa 600R http://fotozakupy.pl/statyw/velbon-sherpa-600r-pokrowiec,6961s
służy mi dość wiernie i nie myślę o jego zmianie
ja używam velbona sherpa 600R http://fotozakupy.pl/statyw/velbon-sherpa-600r-pokrowiec,6961s
służy mi dość wiernie i nie myślę o jego zmianie
Kilka razy podchodziłem do tego Velbona i był problem z utrzymaniem stabilnie E-30 z 50-200, cały czas opadał. To w sumie problem głowicy, a nie samego statywu. Kupiłem ostatecznie Triopo MT-3230X8C z głowicą Triopo B-2, mogę zdecydowanie polecić, świetna sztywność i stabilność.
Ziootek1971
2.10.12, 16:16
Używałem - też z E-500 - podobnego statywu. Po ok. 1,5 roku wziął się i rozwalił. Wydałem nieco ponad 200 zł i kupiłem Velbona Sherpa 250R. Służy mi bardzo dobrze do dziś.
Witam , jako kolejny poleciłbym Sherpe 600R , wydaje mi się iż jest to zdecydowany faworyt w swoim przedziale cenowym , gdzie za umiarkowaną cenę dostajemy solidny statyw . Mi zdarza się go użyć z E30+70-300 i powiem że daje rade .
Gdybym znowu kupował statyw nie żałowałbym kasy .
Raz ,że musi być stabilny
Dwa ja kupiłem go z myślą ,że będzie użytkowany na "lata "