Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sony RX1 - kompakt FF

Strony : 1 [2]

Karampuk
1.03.13, 02:03
To jest aparat dla zamożnych rosjan, ukraińców, a przede wszystkim azjatów. No, może arabów. Na pewno nie jest dla fotografów. Kupili byście wino, powiedzmy za 2 000€ ? Wątpię :-)
A Polska? Sami wiecie :-D
Wystarczy spojrzeć przez własne okno...
Czy czasem już się nie zwalają do Polski licznie powracający z zagranicy rodacy? ;-)

epicure
1.03.13, 02:14
Przede wszystkim to aparat dla gadżeciarzy - i tych zamożnych, i tych średnio sytuowanych. Gadżeciarze mają to do siebie, że nawet jak nie mają pieniędzy, to i tak znajdą sposób na to, żeby nabyć drogą zabawkę. Oczywiście można być jednocześnie gadżeciarzem i dobrym fotografem, żeby nie było, że jedno drugie wyklucza. Wręcz przeciwnie, bardzo często idzie to ze sobą w parze.

W drugiej kolejności to aparat dla bardzo wąskiej grupy, która potrzebuje kompakta o jak najlepszej jakości zdjęć, niezależnie od tego, jak dużo trzeba za niego zapłacić.

Karampuk
1.03.13, 02:22
dokładnie :-)
przypomniała mi się Nokia Sirocco :-D

Darekw1967
2.03.13, 00:27
Przede wszystkim to aparat dla gadżeciarzy - i tych zamożnych, i tych średnio sytuowanych. Gadżeciarze mają to do siebie, że nawet jak nie mają pieniędzy, to i tak znajdą sposób na to, żeby nabyć drogą zabawkę. Oczywiście można być jednocześnie gadżeciarzem i dobrym fotografem, żeby nie było, że jedno drugie wyklucza. Wręcz przeciwnie, bardzo często idzie to ze sobą w parze.

W drugiej kolejności to aparat dla bardzo wąskiej grupy, która potrzebuje kompakta o jak najlepszej jakości zdjęć, niezależnie od tego, jak dużo trzeba za niego zapłacić.

Witam !

Jak zastanowic sie ile to czasem ludzie wydaja kasy na aparaty i szkla i inne akcesoria aby miec wysoka jakosc zdjec to mozna
wszystko wysprzedac i miec jeden aparat.

Jak policzyc dobra puszke FF + wysokiej jakosci stalke to tez wychodza niemale pieniadze ;)

Pozdrawiam

diabolique
2.03.13, 21:22
Czas otwarcia migawki: Autoprogram: 30" – 1/2000; preselekcja przysłony: 30" – 1/2000; preselekcja czasu migawki: 30" – 1/2000; ręczny: B, 30" – 1/2000

Widać idealny sprzęt na słoneczne dni. :mrgreen:

Trochę przy tym gmerali i podają w specyfikacji czas otwarcia migawki 1/4000. Co ciekawe tylko dociekliwi znajdą gwiazdkę i wyjaśnienie małymi literkami, że taka prędkość migawki jest osiągana dopiero po przymknięciu przysłony do f/5.6 Przy otwartej nadal jest 1/2000, ale wszelkie dane techniczne na optycznych czy fotopolisach podają w czambuł 1/4000. Trochę to nieuczciwe. Wszelkie porównania tego kompakta z pełnoklatkowymi lustrzankami posiadającymi prędkość migawki rzędu 1/8000 tracą sens.
Chwalą się pięknym obiektywem ze światłem 2.0 zupełnie nie do zastosowania w słoneczne, letnie dni. Żegnajcie wakacyjne portreciki z jakże modną papierową głębią ostrości :mrgreen:

Jan_S
2.03.13, 21:25
Wiec toto miałoby mieć centralną migawkę? Fuji w X100 to chociaż filtr szary wbudowało

gibberpl
2.03.13, 21:26
Filtr ND nakręcany na obiektyw i po problemie. D700 w słoneczne dni na f/1.4 też się nie wyrabiał z 1/8000s na natywnym ISO200.

diabolique
2.03.13, 21:32
Wiec toto miałoby mieć centralną migawkę?

Tak stoi w specyfikacji.

Jan_S
2.03.13, 21:36
Tak stoi w specyfikacji.
a jakoś nie przyszło mi do głowy patrzeć do specyfikacji, niespecjalnie mnie ten aparat inspiruje - oglądałem tu i ówdzie zdjęcia z niego i nie podchodzą mi niestety... cena też jakaś taka dziwna, w sumie to nawet nie wiem po co do tego wątku zaglądam (chyba dla towarzystwa)

diabolique
2.03.13, 21:38
aw sumie to nawet nie wiem po co do tego wątku zaglądam (chyba dla towarzystwa)

Poczytaj pierwsze posty w tym wątku, przynajmniej się pośmiejesz :D

nightelf
3.03.13, 21:43
Jak mocno potanieje to może sobie kiedyś sprawię.
Podoba mi się idea tak dużej matrycy w kompaktowej obudowie.

Ale na szczęście jeśli efekty z tego aparatu się nie podobają, to jest do wyboru pełno innych opcji.

pers
4.03.13, 19:14
Poszedłem dzisiaj do sklepu Bangkoku, w którym troche ponad mesiąc temu widziałem RX1 na wystawce i został się im jedynie skórzany futerał i cena :-) W przeliczeniu mniej więcej 10 000 zł czyli biorąc pod uwagę, że tu trzeba negocjować to za około 9 000 zł można by to cudo nabyć. Pan poinformował mnie, że wszstko co mieli się sprzedało a było tego kilka sztuk i może kolejna dostawa bedzie jutro ale słowo może było powtórzone dwa razy więc tłumacząc - nie bedzie jej jutro :-) Oczywiśce z jednego sklepu nie można wyciągać jakiś wniosków ale jak by sie ktos uparł to mógłbym stwierdzić, że Sony nie wyrabia z produkcją ;-)

Ar2
8.05.13, 12:32
O Sony Cyber-shot RX1 słów kilka- optyczne.plhttp://www.optyczne.pl/index.php?art=314

sylwiusz
8.05.13, 12:42
Artykul sponsorowany, podobnie jak Jacek, mimo ze cenie go jako fotografa ;-)

epicure
8.05.13, 13:16
No wszystko fajnie, aparat spoko, zdjęcia też... Tylko ja oglądam te obrazki, to zastanawiam się, gdzie w nich ta magia FF, o której wielu opowiada z wypiekami na policzkach.

dzarro
8.05.13, 13:27
Tomasz Tomaszewski też używa ten aparat. Stwierdził nawet, że Sony jest teraz the best. Pewnie nie za darmo tak stwierdził - ale sam fakt, że Sony uderzyło do Mistrza, świadczy o tym, że poważnie podchodzą do tematu promocji swoich produktów.

nightelf
8.05.13, 17:09
Sony zawsze poważnie podchodziło do promocji mam wrażenie.
Choć nie zawsze ich produkty były najlepsze.

Ziootek1971
8.05.13, 19:31
Zdjęcia owszem bardzo sympatyczne, ale mi też wydaje się, że podobne efekty, można by uzyskać aparatem z matrycą APS czy 4/3

sylwiusz
8.05.13, 20:38
Obawiam sie, ze bez szczegolowego "pixel peepingu" tych roznic faktycznie nie zauwazy sie, szczegolnie na stronach WWW ;-)

goldiesr
8.05.13, 20:51
Zdjęcia owszem bardzo sympatyczne, ale mi też wydaje się, że podobne efekty, można by uzyskac aparatem z matryca APS czy 4/3
jak najbardziej. co więcej, jak mamy się czepiać to dobry operator sprzętu zrobi znakomite zdjęcia kompaktem (np janko muzykant), a stojący obok nieświadomy operator lustra wszystko co zrobi będzie do kitu. wszystko jest kwestią umiejętności, wyobraźni, doświadczenia, fantazji.
ja np nie potrafie wykorzystać potencjału lustra, a kolega zakochany w lustrze, wychwalający pod niebiosa swoje lusterko i wyśmiewający wszystko inne jakoś nie potrafi zachwycić zdjęciami, a nawet gorzej mu wychodzą niż mi :)