Zobacz pełną wersję : Sony RX1 - kompakt FF
To jest aparat dla zamożnych rosjan, ukraińców, a przede wszystkim azjatów. No, może arabów. Na pewno nie jest dla fotografów. Kupili byście wino, powiedzmy za 2 000€ ? Wątpię :-)
A Polska? Sami wiecie :-D
Wystarczy spojrzeć przez własne okno...
Czy czasem już się nie zwalają do Polski licznie powracający z zagranicy rodacy? ;-)
Przede wszystkim to aparat dla gadżeciarzy - i tych zamożnych, i tych średnio sytuowanych. Gadżeciarze mają to do siebie, że nawet jak nie mają pieniędzy, to i tak znajdą sposób na to, żeby nabyć drogą zabawkę. Oczywiście można być jednocześnie gadżeciarzem i dobrym fotografem, żeby nie było, że jedno drugie wyklucza. Wręcz przeciwnie, bardzo często idzie to ze sobą w parze.
W drugiej kolejności to aparat dla bardzo wąskiej grupy, która potrzebuje kompakta o jak najlepszej jakości zdjęć, niezależnie od tego, jak dużo trzeba za niego zapłacić.
dokładnie :-)
przypomniała mi się Nokia Sirocco :-D
Przede wszystkim to aparat dla gadżeciarzy - i tych zamożnych, i tych średnio sytuowanych. Gadżeciarze mają to do siebie, że nawet jak nie mają pieniędzy, to i tak znajdą sposób na to, żeby nabyć drogą zabawkę. Oczywiście można być jednocześnie gadżeciarzem i dobrym fotografem, żeby nie było, że jedno drugie wyklucza. Wręcz przeciwnie, bardzo często idzie to ze sobą w parze.
W drugiej kolejności to aparat dla bardzo wąskiej grupy, która potrzebuje kompakta o jak najlepszej jakości zdjęć, niezależnie od tego, jak dużo trzeba za niego zapłacić.
Witam !
Jak zastanowic sie ile to czasem ludzie wydaja kasy na aparaty i szkla i inne akcesoria aby miec wysoka jakosc zdjec to mozna
wszystko wysprzedac i miec jeden aparat.
Jak policzyc dobra puszke FF + wysokiej jakosci stalke to tez wychodza niemale pieniadze ;)
Pozdrawiam
Czas otwarcia migawki: Autoprogram: 30" – 1/2000; preselekcja przysłony: 30" – 1/2000; preselekcja czasu migawki: 30" – 1/2000; ręczny: B, 30" – 1/2000
Widać idealny sprzęt na słoneczne dni. :mrgreen:
Trochę przy tym gmerali i podają w specyfikacji czas otwarcia migawki 1/4000. Co ciekawe tylko dociekliwi znajdą gwiazdkę i wyjaśnienie małymi literkami, że taka prędkość migawki jest osiągana dopiero po przymknięciu przysłony do f/5.6 Przy otwartej nadal jest 1/2000, ale wszelkie dane techniczne na optycznych czy fotopolisach podają w czambuł 1/4000. Trochę to nieuczciwe. Wszelkie porównania tego kompakta z pełnoklatkowymi lustrzankami posiadającymi prędkość migawki rzędu 1/8000 tracą sens.
Chwalą się pięknym obiektywem ze światłem 2.0 zupełnie nie do zastosowania w słoneczne, letnie dni. Żegnajcie wakacyjne portreciki z jakże modną papierową głębią ostrości :mrgreen:
Wiec toto miałoby mieć centralną migawkę? Fuji w X100 to chociaż filtr szary wbudowało
Filtr ND nakręcany na obiektyw i po problemie. D700 w słoneczne dni na f/1.4 też się nie wyrabiał z 1/8000s na natywnym ISO200.
Wiec toto miałoby mieć centralną migawkę?
Tak stoi w specyfikacji.
Tak stoi w specyfikacji.
a jakoś nie przyszło mi do głowy patrzeć do specyfikacji, niespecjalnie mnie ten aparat inspiruje - oglądałem tu i ówdzie zdjęcia z niego i nie podchodzą mi niestety... cena też jakaś taka dziwna, w sumie to nawet nie wiem po co do tego wątku zaglądam (chyba dla towarzystwa)
aw sumie to nawet nie wiem po co do tego wątku zaglądam (chyba dla towarzystwa)
Poczytaj pierwsze posty w tym wątku, przynajmniej się pośmiejesz :D
Jak mocno potanieje to może sobie kiedyś sprawię.
Podoba mi się idea tak dużej matrycy w kompaktowej obudowie.
Ale na szczęście jeśli efekty z tego aparatu się nie podobają, to jest do wyboru pełno innych opcji.
Poszedłem dzisiaj do sklepu Bangkoku, w którym troche ponad mesiąc temu widziałem RX1 na wystawce i został się im jedynie skórzany futerał i cena :-) W przeliczeniu mniej więcej 10 000 zł czyli biorąc pod uwagę, że tu trzeba negocjować to za około 9 000 zł można by to cudo nabyć. Pan poinformował mnie, że wszstko co mieli się sprzedało a było tego kilka sztuk i może kolejna dostawa bedzie jutro ale słowo może było powtórzone dwa razy więc tłumacząc - nie bedzie jej jutro :-) Oczywiśce z jednego sklepu nie można wyciągać jakiś wniosków ale jak by sie ktos uparł to mógłbym stwierdzić, że Sony nie wyrabia z produkcją ;-)
O Sony Cyber-shot RX1 słów kilka- optyczne.plhttp://www.optyczne.pl/index.php?art=314
Artykul sponsorowany, podobnie jak Jacek, mimo ze cenie go jako fotografa ;-)
No wszystko fajnie, aparat spoko, zdjęcia też... Tylko ja oglądam te obrazki, to zastanawiam się, gdzie w nich ta magia FF, o której wielu opowiada z wypiekami na policzkach.
Tomasz Tomaszewski też używa ten aparat. Stwierdził nawet, że Sony jest teraz the best. Pewnie nie za darmo tak stwierdził - ale sam fakt, że Sony uderzyło do Mistrza, świadczy o tym, że poważnie podchodzą do tematu promocji swoich produktów.
Sony zawsze poważnie podchodziło do promocji mam wrażenie.
Choć nie zawsze ich produkty były najlepsze.
Ziootek1971
8.05.13, 19:31
Zdjęcia owszem bardzo sympatyczne, ale mi też wydaje się, że podobne efekty, można by uzyskać aparatem z matrycą APS czy 4/3
Obawiam sie, ze bez szczegolowego "pixel peepingu" tych roznic faktycznie nie zauwazy sie, szczegolnie na stronach WWW ;-)
Zdjęcia owszem bardzo sympatyczne, ale mi też wydaje się, że podobne efekty, można by uzyskac aparatem z matryca APS czy 4/3
jak najbardziej. co więcej, jak mamy się czepiać to dobry operator sprzętu zrobi znakomite zdjęcia kompaktem (np janko muzykant), a stojący obok nieświadomy operator lustra wszystko co zrobi będzie do kitu. wszystko jest kwestią umiejętności, wyobraźni, doświadczenia, fantazji.
ja np nie potrafie wykorzystać potencjału lustra, a kolega zakochany w lustrze, wychwalający pod niebiosa swoje lusterko i wyśmiewający wszystko inne jakoś nie potrafi zachwycić zdjęciami, a nawet gorzej mu wychodzą niż mi :)