PDA

Zobacz pełną wersję : Sony RX1 - kompakt FF

Strony : [1] 2

epicure
9.09.12, 20:58
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/255559_10152078517930507_254424151_n.jpg)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/rx1top-1.gif
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/rx1-top.gif)

Jeśli to nie fake, no to pozamiatali...

Moominek
9.09.12, 21:16
Nooo... Pozamiatają jak zrobią to z bagnetem. Bezlusterkowy FF "dla ludu".

Esjot
9.09.12, 21:20
Za około 3000$:)

epicure
9.09.12, 21:24
Cena jest wyssana z palca, bo oprócz tych dwóch zdjęć nic o tym aparacie nie wiadomo. Tanio nie będzie, to wiadomo. Ale bez przesady...

opiotr
9.09.12, 21:26
Będzie miał lepszy obiektyw niż w całym bezlusterkowym systemie SONY :-). Ciekawe jakie wymiary, jak mniejsze od EPM-1 z 17tką to byłoby naprawdę ciekawe.

Esjot
9.09.12, 21:30
http://www.sonyalpharumors.com/

epicure
9.09.12, 21:31
Wymiary pewnie podobne do E-PM1 z podpiętym przez przelotkę manualnym obiektywem, np. jakąś 50-tką. Mały korpusik i stosunkowo duży obiektyw.

dzarro
9.09.12, 21:32
Przerost ambicji nad zdrowym rozsądkiem.

Moominek
9.09.12, 21:32
Za około 3000$:)

Miałem na myśli ze taniej od "Czerwonej Kropki".

2ev
9.09.12, 22:04
No, no. Bardzo lubię E-PL1 z 17tką a tutaj proszę... prawdziwy upgrade. średnica filtra 49 to będzie mały aparat.

dzarro
9.09.12, 22:30
Jeśli to nie ściema to jedno jest pewne: onaniści sprzętowi mają nowego Graala.

epicure
9.09.12, 23:18
E tam, zaraz pojawi się lista wad przekreślających ten sprzęt i zaczną się narzekania ;)

Ar2
10.09.12, 01:33
Trochę danych:
The upcoming Full Frame RX1 will use the same 24 Megapixel sensor of the A99 and be priced at $2799. Like the A99 it has 14 bit RAW and ISO range from 100 up to 25.600. Shoots 5 fps and It makes video in AVCHD 2.0. The body is made of magnesium but it is not weather sealed. It has the same A99 3 inch screen but without the smart three way tilting system. I have been told there will be many accessories including optical and electronic viewfinders!

http://www.sonyalpharumors.com/sony-rx1-costs-2799-same-a99-sensor/

jps
10.09.12, 09:00
Jaki to ma bagnet?

epicure
10.09.12, 09:25
Nie ma bagnetu, to kompakt.

tymczasowy_
10.09.12, 09:26
Jaki to ma bagnet?Spawany w osłonie argonu.

PS
Czy w tą nową stopkę lampy zewnętrznej, można będzie podłączyć jakąś "normalną" lampę, czy tylko wynalazki Sony?

PPS
Gdyby Olek/Panas zaoferował podobny kompakt, z matrycą m4/3, z "przyspawanym" obiektywem 17mm/1,4 w kwocie 750$, w gabarytach RX100, albo w nieco większych z wbudowanym wizjerem to zdecydowanie bardziej wolałbym go niż RX1 za 2800$.

epicure
10.09.12, 09:42
Stopka chyba nie ma tradycyjnych styków, tylko pewnie jakieś niestandardowe złącze. Nawet gdyby się dało podpiąć inną lampę, to aparat służyć będzie tylko jako stojak dla niej.

dzarro
10.09.12, 09:51
PPS
Gdyby Olek/Panas zaoferował podobny kompakt, z matrycą m4/3, z "przyspawanym" obiektywem 17mm/1,4 w kwocie 750$, w gabarytach RX100, albo w nieco większych z wbudowanym wizjerem to zdecydowanie bardziej wolałbym go niż RX1 za 2800$.

Dokładnie - Fuji przy wprowadzeniu X100 przynajmniej zrobiło w pełni wyposażony kompakt dla entuzjastów - z wizjerem. A tu -jeśli wierzyć plotkom - dostajemy jedynie wypasiony kosmicznie drogi gadżet, aparat bez wizjera za taka kasę - to nie aparat. Biorąc pod uwagę brak gripa i wielkość obiektywu z wyważeniem też może być różnie.
Mi na rynku brakuje czegoś w rodzaju G1-X Canona ale z wizjerem elektronicznym - rozmiar matrycy miałby dla mnie mniejsze znaczenie - taka jak RX100 byłaby OK.
Nie zmienia to faktu, że jeśli ten RX1 to nie blef to będzie to niewątpliwie "demonstracja siły" Sony i dowód na to, jak dużą przewagę technologiczną ma ten producent nad konkurencją. Być może właśnie o to chodzi - o kojarzenie Sony z produktami wyjątkowymi, przełomowymi.

tymczasowy_
10.09.12, 10:08
Nie zmienia to faktu, że jeśli ten RX1 to nie blef to będzie to niewątpliwie "demonstracja siły" Sony i dowód na to, jak dużą przewagę technologiczną ma ten producent nad konkurencją. Być może właśnie o to chodzi - o kojarzenie Sony z produktami wyjątkowymi, przełomowymi.Wg mnie tu chodzi wyłącznie o stworzenie szumu "medialnego". Kompakt podobny do RX1 jest w stanie wyprodukować każda firma fotograficzna, tylko nie każda ma taki sam pomysł na marketing jak Sony.
Niewątpliwie RX1 da super jakość w rozdzielczości 24Mpix, tyle, że jak się zastanowić, to po co taka jakość w "wakacyjnym" pstrykadełku i to jeszcze w cenie 3000$, ot biżuteria fotograficzna.

Patrząc zdroworozsądkowo, to w takiej cenie jest X-E1 (X-pro1) + 35mm/1.4 + 23mm/1.4 (a pewnie wystarczy jeszcze na UWA lub 55mm/1.4). Wielkich różnic w obrazku nie zobaczymy.

epicure
10.09.12, 10:14
W zasadzie nie jest to żaden wyczyn. To, że do tej pory jeszcze się taki kompakt nie pojawił, podyktowane było wyłącznie względami marketingowymi.

danmacz
10.09.12, 10:21
Zawsze powtarzam aby nie liczyć na tanie FF , nawet jeżeli będzie to kompakt, a o wymiennej optyce w takim wynalazku zapomnijcie.Firmy nigdy nie strzelą sobie takiego samobója aby wypuscić płytkie (szerokość)body do którego za odpowiednią przejściówka podłączasz kazdy obiektyw manualny, których jest zatrzęsienie w niskich cenach.
Zresztą FF , przynajmniej dla mnie w erze cyfrowej to więcej kłopotów niż pożytku.

jps
10.09.12, 10:24
Nie ma bagnetu, to kompakt.

To czemu ludzie porównują to do Leici M? :lol:

W takim razie to będzie najdroższy kompakt na rynku.

Ustawmy go na półce zaraz za Sigmą SD1.

epicure
10.09.12, 10:25
Cyfrowy kompakt FF to nowość i na pewno nie będzie tani. Poza tym porządne 4/3 lub APS-C też wcale tanie nie jest, a co dopiero FF. Można liczyć na bardziej przystępne cenowo FF dla amatorów skłonnych wydać trochę więcej, niż przeciętnie wydaje amator, ale to raczej będzie coś ze sprawdzonych rozwiązań, które już na siebie zarobiły i nie wymagają wielkich nakładów na R&D - czyli pewnie będą to odchodzące do lamusa lustrzanki.

dzarro
10.09.12, 10:34
W zasadzie nie jest to żaden wyczyn. To, że do tej pory jeszcze się taki kompakt nie pojawił, podyktowane było wyłącznie względami marketingowymi.

Chodziło mi o wrażenie, nie o fakty. Inna sprawa, że gdyby nie Sony większość firm byłaby w czarnej d.... Każdy producent mógłby zrobić dowolny aparat FF ale z matrycą Sony. Oczywiście Panas, Canon i Sam robią swoje matryce ale na ogół ich produkty "trochę" odstają. W końcu też nikt jednoznacznie nie zdemaskował jako nieprawdziwych przecieków o tym, że matryce dla Fuji i dla OM-D produkuje Sony, wizjer do X-E1 też będzie chyba od Sony. I tak dalej i tak dalej.

---------- Post dodany o 10:34 ---------- Poprzedni post był o 10:28 ----------

Zresztą FF , przynajmniej dla mnie w erze cyfrowej to więcej kłopotów niż pożytku.

Też mi się tak wydaje - dla mało rozgarniętego amatora(który jednak ma kasę i onanistyczne ambicje) używanie FF , zwłaszcza z bardzo jasną optyką, może być w praktyce dość frustrujące.
Z drugiej strony moje poczucie smaku mniej by ucierpiało gdybym widział tych wszystkich zamożnych dzióbków na Starówce z RX-1, a nie z Leopardami 2 made in Canon. Taki aparacik bardziej przypomina drogi zegarek, sygnet rodowy - czy inne insygnia prestiżu w tym stylu. Jak ktoś chce szpanować to niech szpanuje - ale przynajmniej niech nie udaje wielkiego fotografa a la Rudy 102.

epicure
10.09.12, 10:44
dzarro, trochę przesadzasz i wpadasz w skrajne emocje. Gdyby Olek wypuścił kompakta z matrycą 4/3 i obiektywem f/1,0, to byś się zlał ze szczęścia. A jak inny producent wypuszcza kompakt z matrycą 35 mm i obiektywem f/2, to znaczy, że wyprodukował sprzęt dla snobów i pozerów.

jps
10.09.12, 10:49
dzarro, trochę przesadzasz i wpadasz w skrajne emocje. Gdyby Olek wypuścił kompakta z matrycą 4/3 i obiektywem f/1,0, to byś się zlał ze szczęścia. A jak inny producent wypuszcza kompakt z matrycą 35 mm i obiektywem f/2, to znaczy, że wyprodukował sprzęt dla snobów i pozerów.

Jakby taki Olek kosztował $1400 to tak by wyglądało ;)

tymczasowy_
10.09.12, 10:56
A jak inny producent wypuszcza kompakt z matrycą 35 mm i obiektywem f/2, to znaczy, że wyprodukował sprzęt dla snobów i pozerów.Sony dużo by dało aby RX1 był kupowany przez snobów, pozerów i celebrytów ... niestety oni wola napis Leica na obudowie.

Nie wiem dla kogo jest Sony RX1, niewątpliwie w Polsce będzie miał powodzenie, dzięki temu, że Sony w czasach Pewexowskiego PRLu wyrobiło sobie miano marki luksusowej :wink: ... podobnie jak kosmetyki Old Spice.

PS
Ktoś na forum Nikona wrzucił słuszną uwagę, że gdyby Sony zleżało wyłacznie na kasie, to RX1 powinien być sprzedawany pod marką Zeiss, samo logo dało by 2x większą sprzedaż i nadzieję na drenaż portfeli snobów.

dzarro
10.09.12, 11:07

Niestety, do zlewania się w dowolnych sytuacjach, zostało mi jeszcze - mam nadzieję - jakieś 40 lat.:wink: Emocji też bym do tego nie mieszał, bo pewne wypowiedzi, może i trochę skrajne, formułuję na ogół z premedytacją - a więc raczej na zimno. :-P
A przy okazji w tele-tygodniu na spastycznych.pl ktoś dość rozsądnie wypunktował argumenty za tym, że to fake - takie połączenie cech RX100 i aparatów Fuji. Trzeba pamiętać, że plotka o nowym kosmicznym korpusie FF dowolnej firmy pojawia się co najmniej raz w miesiącu - u Pentaxowców na przykład jest to nawet coś w rodzaju sportu narodowego albo religii państwowej.

PS. Ja o tych pozerach to ze współczuciem: nosić tyle żelastwa w upał, toż to Golgota jest niegodna tych zapracowanych, wielce użytecznych dla budżetu państwa podatników... Nic nie mam przeciwko zegarkom za pięćdziesiąt tysięcy oraz T-shirtom albo skarpetkom w podobnej cenie. Mało tego, jakbym generował podobne dochody, też bym się nosił, a może nawet wynosił, ale fajnie by było, gdyby ktoś zaufany i życzliwy, patrzący na te ekscesy z boku, sygnalizował mi co jakiś czas, jeśli robię z siebie idiotę...

epicure
10.09.12, 11:20
Tylko od niczym niepotwierdzonej plotki ta różni się tym, że wyciekły już zdjęcia produktu, a nie tylko wyssane z palca specyfikacje techniczne. W przeciwnym razie nawet bym o niej nie wspomniał.

TOKIN
10.09.12, 11:28
A ja się bardzo cieszę, że takie coś się ma pojawić:) - gdyby faktycznie tak się okazało.
Dziś cena zabija, pewnie znajdzie się milion wad i niedoróbek, ale to jest, mam nadzieję, początek trendu, za którym podążać będą inni. Może za kilka lat wszelkie protezy z przelicznikiem do formatu 35mm staną się tylko wspomnieniem? Jeszcze niedawno wiele osób mówiło, że to się nie da, a ja uparcie wierzyłam, że jest inaczej. W końcu kilka lat wstecz wszystkie kompakty były "fullfrejm" i nikt nie robił z tego halo;)
Trzymam kciuki za ten kierunek!

epicure
10.09.12, 11:33
To tylko mocne podkreślenie trendu, który już od jakiegoś czasu zyskuje na sile: kompakty zaczynają mieć sensownej wielkości matryce i jasne obiektywy. Dobrze, że pojawia się drogi model o mocno wyżyłowanych parametrach, bo teraz inni producenci będą próbowali się do niego zbliżyć, pozostając jednocześnie konkurencyjnymi cenowo.

tymczasowy_
10.09.12, 12:24
Tak sobie jeszcze myślę i zasatanawia mnie jedno, w RX100 jest ładny obiektyw, który składa się do pozycji transportowej, oferując autentycznie malutki korpus.

Leica X1/2 też się ładnie chowa do pozycji transportowej, tak że obiektyw wystaje kilka milimetrów ponad obudowę.

A w RX1 taki ordynarnie przyspawany obiektyw z systemu lustrzanego, wyglada na to że Sony za małe pieniądze (dział R&D) na szybko chciały pokazać pierwszy FF kompakt. A i patrząc na obiektywy Leica czy Voigtlander to widać, że 35mm/1.4 potrafi być mała, a ze światłem f=2.0 czy 2.5 to już zupełnie mały naleśniczek wychodzi.

TOKIN
10.09.12, 12:36
wyglada na to że Sony za małe pieniądze (dział R&D) na szybko chciały pokazać pierwszy FF kompakt.

Całkiem możliwe, że to właśnie był impuls - być pierwszym! Taki znacznik w historii fotografii.
Dla fotografujących to dobrze, bo oznaczać może, że w innych stajniach też się o czymś małym z FF myśli;), a każdy następny przeciek;) będzie miał lepsze parametry i niższą cenę:)

epicure
10.09.12, 13:58
Wcale to nie wygląda jak ogór:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/rx1_3-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/rx1_3.jpg)

Obiektyw może być wielkości składanego kita m.ZD 14-42.

yamada
10.09.12, 14:03
mi by się podobało takie FF :lol:, ogniskowa dość uniwersalna i na ludzi i na widoczki, pożyjemy zobaczymy

tymczasowy_
10.09.12, 14:39
mi by się podobało takie FF :lol:, ogniskowa dość uniwersalna i na ludzi i na widoczki, pożyjemy zobaczymyTo ja bym wolał dwie Sigmy DP Merill: 28mm i 45mm (w ekwiwalencie).

Z jedną ogniskową jak najbardziej można żyć, ale jak pokazuje życie to lepiej mieć pod ręką coś na szeroko i na standardowo. Od jakiegoś czasu używam LX5 głównie z 24mm czyli na szeroko oraz NEX'a z S30mm tak bardziej na standardowo - doskonale się uzupełniają.
24mm są nie do zastąpienia we wnętrzach (35mm czasami mogło by być za wąsko), 45mm doskonale sobie radzi na zewnątrz - 35mm tym bardziej by sobie poradziło, ale przy portrecie już jednak gorzej niż 45mm.

PS
Obiektyw w RX1 powinien się składać do transportu tak jak składa się w RX100, wtedy RX1 byłby naprawdę miłym maluchem.

yamada
10.09.12, 14:58
Ale jeśli to Pełna Klatka, i ma być stosunkowo tanie to wielkość wcale nie jest duża, nie jest to zwykły kompakcik z matrycą jak paznokieć i malutkim szkiełkiem. Po co ma się składać? To nie będzie sprzęt dla każdego pstrykacza. Pewnie z czasem zrobią do tego nowy bagnet itd. Póki co, to będzie niezłe uzupełnienie do luster, czy innych sprzętów. Perwnie że fajnie jakby zrobili np 28-50 f2, to byłby dopiero hit. Obsługa sprzętu nieco większego jest wygodniejsza niż "miniaturek". To takie moje na gorąco na temat tego sprzętu (jeśli wyjdzie) poglądy.

nightelf
10.09.12, 15:10
Ciekawy aparat, brak teraz kompaktów z matrycą FF.
Możliwe, że cena za jakiś czas spadnie poniżej poziomu lustrzanek FF, wtedy byłby to całkiem opłacalny zakup.

tymczasowy_
10.09.12, 15:24
Ale jeśli to Pełna Klatka, i ma być stosunkowo tanie to wielkość wcale nie jest duża, nie jest to zwykły kompakcik z matrycą jak paznokieć i malutkim szkiełkiem. Po co ma się składać? To nie będzie sprzęt dla każdego pstrykacza. Pewnie z czasem zrobią do tego nowy bagnet itd. Póki co, to będzie niezłe uzupełnienie do luster, czy innych sprzętów. Perwnie że fajnie jakby zrobili np 28-50 f2, to byłby dopiero hit. Obsługa sprzętu nieco większego jest wygodniejsza niż "miniaturek". To takie moje na gorąco na temat tego sprzętu (jeśli wyjdzie) poglądy.No dobra, ale powiedz w takim razie, gdzie widzisz zastosowanie aparatów o takiej właśnie konstrukcji? Kto kupi taki aparat?

epicure
10.09.12, 15:48
To raczej nie jest aparat dla typowego klienta Media Marktu. Nie musi być płaski i różowy. Jeśli tylko nie zarżną go ceną i będzie kosztował podobnie, co zaawansowane bezlusterkowce z jasną stałką o podobnym ekwiwalencie ogniskowej, to klienci się znajdą.

tymczasowy_
10.09.12, 15:55
To raczej nie jest aparat dla typowego klienta Media Marktu. Nie musi być płaski i różowy. Jeśli tylko nie zarżną go ceną i będzie kosztował podobnie, co zaawansowane bezlusterkowce z jasną stałką o podobnym ekwiwalencie ogniskowej, to klienci się znajdą.Cenę podali 3000$. Dlaczego miałby kosztować mniej niż NEX-7/6 z Zeissem 24mm/1.8 - wewnętrzna konkurencja cenowa? Zjadanie własnego ogona? Podcinanie gałęzi na której siedzi Sony? Strzelanie sobie samobója? ....

epicure
10.09.12, 16:01
A czemu ma kosztować mniej? Może kosztować podobnie. Jeden wybierze jednego zachęcony możliwością wymiany obiektywów, a drugi drugiego omamiony "magią" pełnej klatki. Te 3.000$ jeszcze nie jest potwierdzone.

pers
10.09.12, 16:07
Klienci się zawsze znajdą bez wzgledu na cenę, zwłaszcza jezeli produkt bedzie rewolucyjny. Moim zdaniem mamy do czynienia z czystym marketingiem i wysoka cena bedzie kluczowa. Może chodzić o to aby pokazać, że sony jest firmą inowacyjną i ich target to nie klienci Panasonica czy Olympusa ale własnie Leici. A skoro mamy sprzet, który konkuruje z Leica to nasze tańsze produkty też musza byc niezłe.

A klienci na pewno i tak się znajda więc sony raczej nie straci na tym produkcie, a marketingowo na pewno zyska nawet jak go nie wprowadzi do produkcji ;-)

dzarro
10.09.12, 16:17
A ja się zgadzam z jedną opinią wyrażoną wyżej - X-E1 jest duuuużo fajniejszy i w dodatku o połowę tańszy. Pierwszy raz od nie wim kiedy mam impuls żeby kasę odkładać.

TOKIN
10.09.12, 16:26
A ja się zgadzam z jedną opinią wyrażoną wyżej - X-E1 jest duuuużo fajniejszy i w dodatku o połowę tańszy. Pierwszy raz od nie wim kiedy mam impuls żeby kasę odkładać.

+1
Serio!

Z tym, że jeśli ta plotka się potwierdzi, to jak pisałam wcześniej, będę temu kierunkowi kompaktów FF (i wszytskich małych z matrycą FF) kibicować:)

epicure
10.09.12, 16:51
Mnie też Fuji bardziej przekonuje. Co więcej, chyba go kupię :)

yamada
10.09.12, 16:54
x-e1 to APSC, tu mamy FF w "kompakcie" i na te FF uważam spora grupa nabywców się znajdzie
Oczywiście o ile faktycznie taki sprzęt stanie się rzeczywistością. Co do Fuji, robi fajny sprzęt tylko drogi i zawsze coś tam jest niedopracowane. Jak zobaczyłem X-1Pro w sklepie za 12K to odeszła mi nawet ochota brać go do ręki. A jednak się sprzedaje i mimo jego wad jest chwalony. Jak zwykle jeśli Sony coś robi to większość jedzie z krytyką. Mimo, że inni korzystają z ich matryc. Ja tam uprzedzeń nie mam. Dla nas użytkowników im szybciej takie aparaty zaczną powstawać tym lepiej.

gietrzy
10.09.12, 17:33
Dla mnie rewelacja - prawdziwa lekcja dla ...'ów z marketingu Panasa. Prawdziwy następca mojego ulubionego GF1@20.
Respect dla Słonego marketingu!

viruuss
10.09.12, 20:36
No dobra, ale powiedz w takim razie, gdzie widzisz zastosowanie aparatów o takiej właśnie konstrukcji? Kto kupi taki aparat?
u cioci na imieninach ? wycieczka w zoo ? spacer na molo w Sopocie ? ............ :)

yamada
10.09.12, 21:19
kto kupi? A po co Fuji zrobiło X100 (ogniskowa 23 mm (odpowiednik 35 mm dla pełnej klatki)) adresowany do profesjonalistów, nad którym zachwytów naczytałem się niemało, Sigma DP1 ogniskowa nominalna: 16,6 mm (ekwiwalent w małym obrazku: 28 mm), DP2 - 24.2 mm (odpowiednik 41mm w standardzie 35 mm) komu to potrzebne? Czy ktokolwiek to kupuje? Jeśli Sony zrobi ten aparat to myślę że wielu z tych co mają Fuji X100 będą myśleć o Sony. Magia FF jest spora, zresztą nie da się ukryć, że plastyka obrazu jest o wiele lepsza na FF niż na m4/3, APSC itd. Do streetfoto całkiem niezły sprzęt, do widoczków też się nada a i do portretu niezgorszy. Jeśli cena będzie przystępna to uważam że nieźle sobie poradzi na rynku.

epicure
10.09.12, 21:32
...nie da się ukryć, że plastyka obrazu jest o wiele lepsza na FF niż na m4/3, APSC itd.

Jeśli pod APS-C podepniesz obiektyw f/1,4, to w zasadzie nie zauważysz różnicy w tzw. "plastyce" w porównaniu do tego zapowiadanego kompakta FF. Mit jednak istnieje i jest bardzo silny.

tymczasowy_
10.09.12, 22:30
Może chodzić o to aby pokazać, że sony jest firmą inowacyjną i ich target to nie klienci Panasonica czy Olympusa ale własnie Leici . A skoro mamy sprzet, który konkuruje z Leica to nasze tańsze produkty też musza byc niezłe.

A klienci na pewno i tak się znajda więc sony raczej nie straci na tym produkcie, a marketingowo na pewno zyska nawet jak go nie wprowadzi do produkcji ;-)Chyba raczej pseudo-klienci Leica albo klienci z kompleksem Leica.

Wierz mi posiadacz obiektywów Leica, poszukujący cyfrowego korpusu kupi na 100% cyfrowy korpus Leica, po pierwsze inaczej nie chce i po drugie stać go na to (skoro ma obiektywy Leica) :wink:

yamada, a może tak zamiast gadać o plastyce matrycy FF, pokaż ją na odpowiednich przykładach.

yamada
10.09.12, 22:44
ok, ale w tych sprzętach nie podepniesz nic innego bo to szkła na stałe, no i cena lustra FF ze szkłem 1.4 to też mały kosmos. Ok, można mając lustro podpinać inne szkła ale taki sprzęt nie każdemu jest potrzebny, Gdyby lustro ff było jedynym słusznym rozwiązaniem to po co inne? Po co kompakty, m4/3, APSC, średni i wielki format. Po co wynalazki typu Fuji x100, bo są na to chętni. Bo są tacy którzy zamiast kilku body FF kupią taki aparat jako drugi, czy trzeci. Takie moje skromne zdanie jest, może wcale nie słuszne ale jeśli ten sprzęt byłby w dobrej cenie to mi osobiście by wystarczył.

---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post był o 22:37 ----------

nie mam FF, nigdy nie miałem i szybko miał nie będę. Po prostu nie rozumiem czemu negowany jest całkiem ciekawy aparat. Bo to Sony? Ciekawe czy gdyby to był Olympus też pisano by że to bezsens? Tak samo piszą o m4/3 że po co to komu a jednak zdobywa coraz więcej użytkowników. Jesteśmy dziwnym narodem któremu niewiele się podoba, i który lubi ponarzekać na co tylko się da zamiast cieszyć się że coś idzie w dobrym kierunku. Bo może za jakiś czas powstanie np taki OMD FF, od czegoś ktoś musi zacząć, lepsze to niż nie robienie niczego.

epicure
10.09.12, 23:04
Ja nie neguję tego aparatu. Wręcz przeciwnie, widzę dla niego miejsce na rynku i z zainteresowaniem czekam na dalszy rozwój sytuacji w segmencie kompaktów z dużymi matrycami. Ale wbrew temu, jak bardzo może działać na wyobraźnie mityczne FF, ten aparat nie wniesie żadnej nowej unikalnej jakości. Pewnie będzie dużo mniejszy od innych rozwiązań oferujących podobne osiągi, ale pewnie też i dużo droższy.

---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post był o 22:55 ----------

Jeszcze jeden obrazek:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://cdn.asia.cnet.com/story_media/62218633/rx1_500x375.jpg)

TOKIN
10.09.12, 23:06
o Po prostu nie rozumiem czemu negowany jest całkiem ciekawy aparat..

A gdzie Ty tyle zaprzeczenia w tym wątku widzisz?

grzeSiuu
10.09.12, 23:52
myślę, że większa optyka niż u "konkurencji kompaktowej" ma ogromne znaczenie i wpływ na jakość.
ten obiektyw będzie miał lepsze parametry, któte wykorzysta tak duża matryca oprócz tego mniej będzie trzeba korygować programowo.

gietrzy
11.09.12, 06:24
No dobra, ale powiedz w takim razie, gdzie widzisz zastosowanie aparatów o takiej właśnie konstrukcji? Kto kupi taki aparat?
u cioci na imieninach ? wycieczka w zoo ? spacer na molo w Sopocie ? ............ :)

Dokładnie tak jak piszesz tylko, że Z Odrą i/lub Za Bugiem. Dla mnie to aparat, który konkurować będzie z OMD pro lub GH3, oba w kicie.
Zastosowanie takiego zestawu pokazał a właściwie przypomniał GF1 z 20/1.7 czyli do wszystkiego.

Jeszcze jedno

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/09/rx1_gf5-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/rx1_gf5.jpg)

tymczasowy_
11.09.12, 08:58
gietrzy, a masz 100% pewności, że stopka w RX1 to jest taka sama stopka jak w GF1 (czyli czy to jest tzw. "normalna" stopka?). Bo ja mam obiekcje, czy w tą stopkę będzie pasowała lampa od C, N, czy Olka ... więc i gabaryty mogą być nieco inne.

pers
11.09.12, 09:34
Chyba raczej pseudo-klienci Leica albo klienci z kompleksem Leica.

Wierz mi posiadacz obiektywów Leica, poszukujący cyfrowego korpusu kupi na 100% cyfrowy korpus Leica, po pierwsze inaczej nie chce i po drugie stać go na to (skoro ma obiektywy Leica) :wink:

yamada, a może tak zamiast gadać o plastyce matrycy FF, pokaż ją na odpowiednich przykładach.

A niby dlaczego miałbym wierzyć? Czy znasz wszystkich posiadaczy sprzetu Leica aby takie 100% wnioski wysuwać?

Co zrobi posiadacz Leici z wymienną optyką nie wiem ale tu rozmawiamy o kompakcie FF i ktoś kto ma zasobny portfel i szuka kompakta może rozpocząć poszukiwania na forach od jakiejś Leici (bo słyszał, że dobra jakość), a następnie może trafić na przykład na X100 lub omawianego sony. To jest potencjalny klient Leici ale to nie znaczy, że podczas poszukiwań ostatecznie jednak nie kupi czegoś innego. A dla Sony sam fakt, że szukając sprzetu Leica można trafić na jego produkty byłby cenny

Co do pseudo-klientów albo klientów z kompleksem - to chyba sama Leica robi pseudo Leici ze swoim znaczkiem, więc sama widzi potencjałw w tych pseudo-klientach ;-)

dzarro
11.09.12, 09:46
Dokładnie tak jak piszesz tylko, że Z Odrą i/lub Za Bugiem.

Ja bym też nie przyjmował bezkrytycznie mitów o tym jak to ludzie z Europy Zachodniej albo z USA, Kanady, Australii kupują na pniu aparaty po 3000 euro albo więcej. Jak oglądam sobie różne ciekawe albo bardzo ciekawe zdjęcia na Flickrze robione cyfrą to okazuje się, że owszem są ludzie używający D800, M9 czy X-1Pro, ale wielu używa też rozmaitych kompaktów(wcale nie "zaawansowanych") albo amatorskich lustrzanek czy też aparatów dość leciwych(D-80 albo D-200 na przykład). Może wynika to z faktu, że to są entuzjaści fotografii - nie nowinek sprzętowych.

tymczasowy_
11.09.12, 10:56
Co zrobi posiadacz Leici z wymienną optyką nie wiem ale tu rozmawiamy o kompakcie FF i ktoś kto ma zasobny portfel i szuka kompakta może rozpocząć poszukiwania na forach od jakiejś Leici (bo słyszał, że dobra jakość), a następnie może trafić na przykład na X100 lub omawianego sony. To jest potencjalny klient Leici ale to nie znaczy, że podczas poszukiwań ostatecznie jednak nie kupi czegoś innego. A dla Sony sam fakt, że szukając sprzetu Leica można trafić na jego produkty byłby cenny

Widzisz tu działa podobny mechanizm jak na rynku samochodowym. Za podobną cenę można kupić Audi lub "wypasioną" Skodę, marka robi swoje, nobilituje ... niby to samo a nawet lepsze w użytkowaniu, osiągach ("wypasiona" Skoda) a typowy Kowalski, Smith czy Schmied marzyć będzie o Audi.

PS.
My tu podniecamy się FF, a Hasselblad zapowiada bezlustrowca z matrycą większą niż FF ... 40x30mm w bezlustrowcu?

dzarro
11.09.12, 13:20
PS.
My tu podniecamy się FF, a Hasselblad zapowiada bezlustrowca z matrycą większą niż FF ... 40x30mm w bezlustrowcu?

Oczywiście z matrycą Sony...

tymczasowy_
11.09.12, 14:03
Oczywiście z matrycą Sony...... może jeśli już, to bardziej "matryca produkowana na liniach technologicznych Sony".

Jak zlecę montaż płytek elektronicznych do firmy "trzy krzaki" w Chinach to też znaczy, że moja płytka elektroniki jest tej właśnie firmy "trzy krzaki"?
A jak zlecę budowę mojego domu firmie budowlanej, to ten dom też jest tej firmy budowlanej?

gietrzy
11.09.12, 17:37
gietrzy, a masz 100% pewności, że stopka w RX1 to jest taka sama stopka jak w GF1 (czyli czy to jest tzw. "normalna" stopka?). Bo ja mam obiekcje, czy w tą stopkę będzie pasowała lampa od C, N, czy Olka ... więc i gabaryty mogą być nieco inne.

Nie zadawaj pytań na które z góry znasz odpowiedź, będzie wygodniej ;)

tymczasowy_
11.09.12, 18:28
będzie wygodniej ;)... wyprodukować przez Sony lampę z taką stopką.

opiotr
11.09.12, 19:30
E bida sprzęt, nie ma na kółku programów tematycznych... ;-)

gibberpl
11.09.12, 20:44
Jak żyć....?

:mrgreen:

epicure
11.09.12, 22:29
Są programy tematyczne, pod pozycją SCN. Jakże mogłoby ich zabraknąć?

gibberpl
12.09.12, 06:28
Oficjalnie
http://www.optyczne.pl/5163-nowo%C5%9B%C4%87-Pe%C5%82noklatkowy_Sony_Cyber-shot_DSC-RX1.html

i (http://www.optyczne.pl/5163-nowo%C5%9B%C4%87-Pe%C5%82noklatkowy_Sony_Cyber-shot_DSC-RX1.html) na dodatek FF SLT A99
http://www.optyczne.pl/5161-nowo%C5%9B%C4%87-Pe%C5%82noklatkowy_Sony_Alpha_SLT-A99.html

O (http://www.optyczne.pl/5161-nowo%C5%9B%C4%87-Pe%C5%82noklatkowy_Sony_Alpha_SLT-A99.html)stro idą z koksem.

gietrzy
12.09.12, 07:02
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YRulWDxgVZM

epicure
12.09.12, 07:19
I jeszcze kamera FF z bagnetem E. Czyli NEX z matrycą 35 mm jest już tylko kwestią czasu...

C+
12.09.12, 07:34
I jeszcze kamera FF z bagnetem E. Czyli NEX z matrycą 35 mm jest już tylko kwestią czasu...

Nie da rady w ten bagnet wcisnąć FF.

Czas otwarcia migawki: Autoprogram: 30" – 1/2000; preselekcja przysłony: 30" – 1/2000; preselekcja czasu migawki: 30" – 1/2000; ręczny: B, 30" – 1/2000

Widać idealny sprzęt na słoneczne dni. :mrgreen:

epicure
12.09.12, 07:42

Da radę, Sony właśnie to zrobiło.

C+
12.09.12, 08:05
Da radę, Sony właśnie to zrobiło.

Co zrobiło? Bo ja nie widzę, żeby tam była informacja o zastosowaniu bagnetu E.

gibberpl
12.09.12, 08:06

Leica II i III to M39 i jest FF, nawet Rosjanie w Zorki dali radę.

Dziurka 0,25mm w kamerze otworkowej kryje klatkę 6x6, cm.

C+
12.09.12, 08:15
Leica II i III to M39 i jest FF, nawet Rosjanie w Zorki dali radę.

Dziurka 0,25mm w kamerze otworkowej kryje klatkę 6x6, cm.

O humaniści już wstali. :lol:

gibberpl
12.09.12, 08:19
Pysku...musisz jeszcze sporo świata poznać. Zresztą, dziękuję za komplement, apropos humanisty.

C+
12.09.12, 08:27
Pysku...musisz jeszcze sporo świata poznać. Zresztą, dziękuję za komplement, apropos humanisty.

Staram się.

TOKIN
12.09.12, 08:49
http://www.youtube.com/watch?v=PahYRjX7kLA&list=UUi63sVyu30O5re7skuOUEtA&index=1&feature=plcp

epicure
12.09.12, 08:51
Co zrobiło? Bo ja nie widzę, żeby tam była informacja o zastosowaniu bagnetu E.

http://www.dpreview.com/news/2012/09/12/Sony-NEX-VG900-full-frame-camcorder-and-VG-30-APS-C-model-and-18-200-power-zoom-lens

nightelf
12.09.12, 08:54
Fajny ten Sony RX1, widać że mocno wzorowali się na starych konstrukcjach i postanowili zabrać trochę rynku Fuji.

dzarro
12.09.12, 09:03
Już oficjalnie:

http://www.optyczne.pl/5163-nowo%C5%9B%C4%87-Pe%C5%82noklatkowy_Sony_Cyber-shot_DSC-RX1.html

nightelf
12.09.12, 09:12
Swoją drogą, to dziwię się, że chwalą się tylko tym optycznym wizjerem.
Co z zapowiadanym elektronicznym?
Optyczny fajny, ale średnio użyteczny. Tani pewnie też nie będzie.

Jan_S
12.09.12, 09:25
świat się kończy - SONY (tak, tak, specjalnie napisałem dużymi literami) odważnie, bardzo odwaznie rzuca rękawicę liderom rynku foto. Wydawało się, że po Fuji X-E1 nic ciekawszego się prędko nie pojawi a tu proszę...

Pewnie nie trzeba być wielkim prorokiem żeby przewidywać że za rok (może za dwa) pojawi się wersja z wymiennymi obiektywami... chociaż i ten 35/2 sygnowany przez Carl-Zeiss zapowiada się topowo.

Trochę szkoda że nie odważyli się (wzorem Fuji) na zastąpienie pokrętła trybów pracy na kółko nastaw czasów otwarcia migawki. Tryby mogły powędrować na rolkę...

No i szkoda że nie ma wbudowanego wizjera elektronicznego, ale coś musi być "do poprawienia" w RX2

tymczasowy_
12.09.12, 09:45
Tak sobie myślę, i wychodzi mi, że można by żyć z tym jednym obiektywem 35mm.
Jest cyfrowy zoom x1.4 co da ogniskową 50mm i około 9Mpix.
Jest cyfrowy zoom x2 co da ogniskową 70mm i około 6Mpix i GO jak f=4 dla FF (czyli jak E-1 z 35-100mm, więc A4 da radę).
Ciekawe czy dobierze się jakiś sensowny Wide Converter x0.7 aby otrzymać 24mm?

dzarro
12.09.12, 09:51
Jest cyfrowy zoom x2 co da ogniskową 70mm i około 6Mpix i GO jak f=4 dla FF.

I to jest ta chwila, kiedy najbardziej brakuje mi ikonki OMG

grzyboo
12.09.12, 09:55
Wygląda na to, że Sony miało naprawdę chytry plan od samego początku.
Mogę sobie wyobrazić teraz NEX-9 z matrycą FF, może nieco większego od NEX-7, ale raczej minimalnie.
Do tego będzie możliwość stosowania obiektywów dla matryc APS i aparat będzie się przełączał na format APS w takiej sytuacji, co od razu zapewni jakąś tam bazę obiektywów.
Wystarczy, że wypuszczą tego 35/2 Zeisssa na początek i mnóstwo ludzi będzie szczęśliwa mogąc to kupić.
Do tego stary Rokkor 50/1.4 z FP i powinno być fajnie ;) Pewnie też kosztownie...

grizz
12.09.12, 10:02
Jest cyfrowy zoom x2 co da ogniskową 70mm i około 6Mpix i GO jak f=4 dla FF (czyli jak E-1 z 35-100mm, więc A4 da radę).

Można też robić zdjecie telefonem i się nei bawić w kombinowanie.

tymczasowy_
12.09.12, 10:04
Niestety ceny akcesoriów = cena a'la Leica:

At $599 for the optical viewfinder, $179 for the lens hood and $249 for the thumb grip .... No price is available for the FDA-EV1MK electronic viewfinder yet (599$ - I think).

Można też robić zdjecie telefonem i się nei bawić w kombinowanie.Owszem, jak najbardziej, ale zachwyt w galerii pod zdjęciami będzie mniejszy (i nie o jakość zdjęć tu chodzi).

Mirek54
12.09.12, 10:07
Niestety ceny akcesoriów = cena a'la Leica:

A nie pisalem.Co by nie wyszlo nowego to bedzie za drogie.To juz chyba w geny nam weszlo.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

epicure
12.09.12, 10:07
Nokia PureView ma tyle magapikseli, że można jej nawet używać jako teleobiektywu przy cropie 6 mpx. Do tego jakiś chiński konwerter za parę złotych i już mamy UWA. A do tego jeszcze dzwonić można...

Mirek54
12.09.12, 10:11
Nokia PureView ma tyle magapikseli, że można jej nawet używać jako teleobiektywu przy cropie 6 mpx. Do tego jakiś chiński konwerter za parę złotych i już mamy UWA. A do tego jeszcze dzwonić można...

I przeslac natychmiast.
Och,zeby jeszcze gotowac umial:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

gibberpl
12.09.12, 10:20
świat się kończy - SONY (tak, tak, specjalnie napisałem dużymi literami) odważnie, bardzo odwaznie rzuca rękawicę liderom rynku foto.

Ja to widzę trochę inaczej. Pojawił się sensor FF 24MPix, który będzie montowany w D600, RX1 i SLT A99. Na dzień dzisiejszy to będą 3 produkty korzystające z tej samej technologii matrycy. Wspaniały sposób obniżenia kosztów produkcji, coś podobnego odwalił VW z płytą MQB.

tymczasowy_
12.09.12, 10:28
Wspaniały sposób obniżenia kosztów produkcji ...plus brak zmiany ceny end user = łojenie kieszeni end user :wink:

grizz
12.09.12, 10:32
Jakie łojenie, jak kogoś stać na taki aparat, to trudno mówić o łojeniu. Dobra luksusowe, to dobra luksusowe.

gibberpl
12.09.12, 10:38
plus brak zmiany ceny end user = łojenie kieszeni end user :wink:

Kurde, mamy kapitalizm już ponad 20 lat i jeszcze nie wszyscy rozumieją, że istotą istnienia firm produkcyjnych jest -1. Produkcja dóbr, 2. Sprzedaż dóbr i najważniejsze - 3. Minimalizacja kosztów i maksymalizacja zysków.

Z drugiej strony klient też zyskuje. Nie było kompaktu FF, teraz jest.

pers
12.09.12, 10:46
Kurde, mamy kapitalizm już ponad 20 lat i jeszcze nie wszyscy rozumieją, że istotą istnienia firm produkcyjnych jest -1. Produkcja dóbr, 2. Sprzedaż dóbr i najważniejsze - 3. Minimalizacja kosztów i maksymalizacja zysków.

Z drugiej strony klient też zyskuje. Nie było kompaktu FF, teraz jest.

To, że mamy jeszcze nie oznacza, że wszyscy muszą go akceptować, tak jak nie wszyscy akceptowali komunizmu, który tez mieliśmy ;-)

dzarro
12.09.12, 10:47
W 90% przypadków zdjęcia z tego aparatu będą nie do odróżnienia do zdjęć z Fuji X-100 i każdego innego aparatu z obiektywem o tej ogniskowej. A już w przypadku uzdolnionych fotografów to w 99%-100%. Szansa na lepsze zdjęcia z X-100 jest nawet większa bo te aparacik ma chyba trochę lepszą ergonomię i - przede wszystkim - wizjer.
Z punktu widzenia wizerunkowego posunięcie Sony jest bardzo sensowne - i na tym bym poprzestał.

gibberpl
12.09.12, 10:51
To, że mamy jeszcze nie oznacza, że wszyscy muszą go akceptować, tak jak nie wszyscy akceptowali komunizmu, który tez mieliśmy ;-)

Akceptacja i rozumienie to dwa inne pojęcia. Dziki kapitalizm też mi się nie podoba, ale aby bawić się w socjalizm to trzeba mieć poważne pieniądze.

grzeSiuu
12.09.12, 10:52
ja kibicuję temu produktowi..
podoba mi się. chciałbym poznać jeszcze jakość obrazka.

dzarro
12.09.12, 10:53

Jakby nie było kapitalizmu to cały świat przypominałby Koreę Północną. Podejrzewam, że robienie zdjęć jest tam zabronione. Pomijam, że taki niekapitalistyczny świat wykorzystywałby wszystkie technologie wyłącznie w celach militarnych albo opresyjnych(kontrola mas ludzkich i - od czasu do czasu - redukcja populacji przez masową anihilację).

epicure
12.09.12, 10:58
...taki niekapitalistyczny świat wykorzystywałby wszystkie technologie wyłącznie w celach militarnych albo opresyjnych...

To tak jak teraz. Tyle tylko, że przedsiębiorstwa dostarczające te technologie nie musiałyby ze sobą konkurować w przetargach, bo i tak wszystkie byłyby państwowe.

Mirek54
12.09.12, 11:01
I zara watka zamkna,bo na polityke wjezdzacie.A tak sie pieknie czyta,prawie jak sennik

jps
12.09.12, 11:11

W tym przypadku jak założysz obiektyw z bagnetem E to matryca nie działa jako FF, więc taki NEX z matrycą FF będzie musiał mieć przejściówkę na bagnet A i nie będzie miało to sensu, bo obiektywy duże, a obiektywy z bagnetem E nigdy nie będą działały na matrycy FF.

Kamera jest dostarczana w komplecie z adapterem LA-EA3, który umożliwia użycie obiektywów z mocowaniem typu A przeznaczonych do lustrzanek z pełnoklatkową matrycą. Użycie adaptera nie powoduje zmiany ogniskowej obiektywu. Jednocześnie można skorzystać z obiektywów z bagnetem E lub szkieł z serii DT - urządzenie samo wykryje podłączenie obiektywu kryjącego format APS-C i przełączy się w tryb "niepełnoklatkowy".

grzyboo
12.09.12, 11:14
Ale Sony może wypuścić obiektyw na bagnet E kryjący pełną klatkę. Niby dlaczego miałby to być niemożliwe? Wystarczy, że obiektyw odpowiednio się przedstawi korpusowi.

epicure
12.09.12, 11:27
W tym przypadku jak założysz obiektyw z bagnetem E to matryca nie działa jako FF, więc taki NEX z matrycą FF będzie musiał mieć przejściówkę na bagnet A i nie będzie miało to sensu, bo obiektywy duże, a obiektywy z bagnetem E nigdy nie będą działały na matrycy FF.

Mówisz o obecnej sytuacji, kiedy nie ma jeszcze obiektywów do NEXa kryjących pełną klatkę. Ale to nie znaczy, że w przyszłości ich nie będzie.

tymczasowy_
12.09.12, 11:40
W 90% przypadków zdjęcia z tego aparatu będą nie do odróżnienia do zdjęć z Fuji X-100 i każdego innego aparatu z obiektywem o tej ogniskowej. A już w przypadku uzdolnionych fotografów to w 99%-100%. Szansa na lepsze zdjęcia z X-100 jest nawet większa bo te aparacik ma chyba trochę lepszą ergonomię i - przede wszystkim - wizjer.
Można robić wiele takich zestawień.
Obrazek z matrycy FF z 35mm/2.0 vs. matryca m43/APS-C (czy nawet 1" np. hipotetyczny RX150 ze stałoogniskowym ekwiwalentem 35mm/1.4) z odpowiednio zbliżonym obiektywem będzie identyczny.
Niewątpliwą zaletą X100 i RX1 jest to, że po zakupie już nie musimy wydawać kasy na dodatkowe zakupy.

PS
Ideałem byłoby jakby Nikon odpowiedział na R1, podobnym body z matrycą 36Mpix i obiektywem 24mm/2.0 :wink: i cyfrowym zoomem x1.5, x2, x3 czyli 4w1
FF, APS-C, m4/3 i 1" z ogniskową 24mm

PPS
Tak nawiasem mówiąc to taki "RX150" ze stałoogniskowym odpowiednikiem 35mm/1.4 w cenie RX100 byłby niezłym rozwiązaniem.
Zgrabny wide konwerter do ekwiwalentu 24mm, cyfrowy zoom x1.5 (mamy około 50mm) plus zgrabny tele konwerter x1.4 (mamy 75mm) przy 10Mpix.
Przy okazji E16 Sony pokazało, że potrafi zgrabne konwertery strugać ...

grzeSiuu
12.09.12, 12:00
Niewątpliwą zaletą X100 i RX1 jest to, że po zakupie już nie musimy wydawać kasy na dodatkowe zakupy.

święte słowa :)
ja już wymyślam rajd po obiektywach. body teoretycznie wybrane!
i jakbym nie mnożył, liczył i dodawał ze 10 000 się uzbiera :(
oczywiście rozciągnę zakupy maxymalnie w czasie ale jak patrzę na wynik, to myślę, że mnie na to nie stać :(

yamada
12.09.12, 12:01
Teraz tylko czekać co będzie się działo dalej. Ważne, że coś się ruszyło w dobrym kierunku.

dzarro
12.09.12, 12:59
Teraz tylko czekać co będzie się działo dalej. Ważne, że coś się ruszyło w dobrym kierunku.

Taaa ruszyło się - wszystkie nowe korpusy FF kosztują sporo ponad 10 kpln, a spodziewane bieda-FF będą pewnie chodzić po 7 kpln tak jak teraz D-700 i 5D II. Zresztą dla nas i tak nie starczy bo wszystko wykupią zafascynowani FF pracownicy szwajcarskich i skandynawskich hipermarketów...:twisted:

epicure
12.09.12, 13:12
Dzisiaj na FF stać nawet studentów dorabiających sobie w wakacje czy w weekendy, zainteresowanych poważniejszą fotografią. To tylko kwestia tego, na co chce się wydać pieniądze. Jeden kupi Golfa w gazie, drugi wywali kasę na kino domowe, inny odłoży na mieszkanie, a jeszcze inny sobie kupi aparat za 7.000 zł. Na pewno aparatów nie zabraknie na półkach sklepowych, mimo że zapewne będą schodzić jak ciepłe bułeczki.

dzarro
12.09.12, 13:41
Dzisiaj na FF stać nawet studentów dorabiających sobie w wakacje czy w weekendy

Taaa, a potem kończą te studia z wyróżnieniem i nie mogą znaleźć pracy...

epicure
12.09.12, 13:47
Taaa, a potem kończą te studia z wyróżnieniem i nie mogą znaleźć pracy...

Dziwisz się? Ja bym studenta po studiach nie zatrudnił, bo taki nic nie umie. Ale to chyba już nie jest związane z tematem dyskusji w tym wątku.

Darekw1967
12.09.12, 13:58
Taaa ruszyło się - wszystkie nowe korpusy FF kosztują sporo ponad 10 kpln, a spodziewane bieda-FF będą pewnie chodzić po 7 kpln tak jak teraz D-700 i 5D II. Zresztą dla nas i tak nie starczy bo wszystko wykupią zafascynowani FF pracownicy szwajcarskich i skandynawskich hipermarketów...:twisted:

Witam !

Niech nowe korpusy FF kosztuja sobie duzo ;)
Rynek fotograficzny i tak zweryfikuje te ceny z twarda rzeczywistoscia.
Przy obecnym rozwoju techniki aby zrobic super foty niekoniecznie trzeba focic FF a
rynek korpusow i szkiel jest bardzo szeroki i za znacznie tansze pieniadze mozna
skompletowac dosc dobry sprzet do zarabiania kasy.

Pozdrawiam

dzarro
12.09.12, 14:13
Dlatego ja w ogóle nie marzę o FF. :)

gibberpl
12.09.12, 23:15
Dziwisz się? Ja bym studenta po studiach nie zatrudnił, bo taki nic nie umie. Ale to chyba już nie jest związane z tematem dyskusji w tym wątku.

Z mojego skromnego doświadczenia w zatrudnianiu personelu to wolę takich nic nie wiedzących, którzy chcą się nauczyć niż takich co wiedzą wszystko i nic do nich nie dociera.

Mirek54
12.09.12, 23:22
Z mojego skromnego doświadczenia w zatrudnianiu personelu to wolę takich nic nie wiedzących, którzy chcą się nauczyć niż takich co wiedzą wszystko i nic do nich nie dociera.

I tak zle i tak niedobrze.Do nauki to jest szkola i nauka zawodu.Jesli zatrudniam to z zawodem i w tym zawodzie.Student studentem,ale zeby mial szanse na zatrudnienie to musi zdobyc zawod.Bez zawodu nie ma pracy,Chyba ze pomoc jaka-sciereczka do kurzu,gabka do naczyn,....

thorgal
14.09.12, 20:44
oj Panie Mireku i 54 nie podążajcie tą drogą - stare przyzwyczajenia pokutują :)
w obecnych czasach nie jeden świeżo obroniony student ma już skromne doświadczenie i ... świeże podejście.
Na pewno nie ściereczka czy gąbeczka.

Podzielam podejście gibberpl (https://forum.olympusclub.pl/members/9237-gibberpl) ... tylko co to ma wspólnego z FF w kompakcie

Fajna zabawka, poczekajmy może na jakieś info, btw. chyb się nie lubi na tym formu s...

w sumie co się dziwić, jedyny konkurent mikrusów - swoj drogą jak byłem na forum N. to tam najmniej pozytywnych emocji wzbudzał C.. :):):)

Mirek54
14.09.12, 21:35
oj Panie Mireku i 54 nie podążajcie tą drogą - stare przyzwyczajenia pokutują :)
w obecnych czasach nie jeden świeżo obroniony student ma już skromne doświadczenie i ... świeże podejście.
Na pewno nie ściereczka czy gąbeczka.

Masz racje.Podejscie ma swieze,bardzo swieze,az za swieze.A i doswiadczenie skromne.Ja nie pisze o moim starym przyzwyczajeniu.Pisze o tym jak podchodza pracodawcy tu gdzie mieszkam.Tzw"Gezele" to podstawa.Bez tego naprawde jestes tylko pomocnikiem
Tu naprawde bardziej ceniony jest wyuczony zawod niz studia bez zawodu.Nie pisze o kierunkach bezzawodowych gdzie wyzsze wyksztalcenie jest po prostu wymagane a nie traktowane na zasadzie trza miec bo taka moda i jak oni to i ja.

gibberpl
15.09.12, 07:25
A i doswiadczenie skromne.

Właśnie takich ludzi nie przyjmujemy, z zakodowanymi schematami. Młody to na pewno nieopierzony.
:lol:

W Polsce kapitalizm mamy 22 lata. Bez wnikania w szczegóły, większość sales managerów, product managerów z firm zachodnich to ludzie w wieku od 40-60 lat ze sporym doświadczeniem na rynku. Dotyczy to tylko krajów, które w Europie były po zachodniej stronie muru berlińskiego. U nas doświadczona kadra bez nawisu tamtych czasów dopiero się wykształci.

Karol
15.09.12, 09:56
Przerost ambicji nad zdrowym rozsądkiem.
Nie zgadzam się. Ten aparat podoba mi się znacznie bardziej niż to całe SLT... RX1 ma matrycę FF ze wszystkimi tego konsekwencjami dla obrazowania (jak sądzę), i znakomity obiektyw 35/2 (też jak sądzę), będąc przy tym małym i poręcznym. Zważywszy na fakt, że niektórzy praktycznie nie odpinają takiego obiektywu od body oraz cenę solo takiego obiektywu, te prawie 3 tys. $ na start wcale nie wydaje mi się jakąś kosmiczną ceną. Kupując oddzielnie puszkę FF i taki obiektyw cena niższa za bardzo nie będzie, a gabarytowo RX1 to inna liga. Potrafię sobie wyobrazić szereg praktycznych zastosowań dla RX1 - od fotografii ulicznej, turystycznej, entuzjastów 35mm, po ślubną - jako dodatkowy malutki sprzęt uzupełniający inną puszkę FF i ograniczający konieczność żonglerki szkłami.

Mirek54
15.09.12, 10:18
Zasade dzialania ma taka jak Mamija ZD tylko mniejszy jest troche.Nawet pasowal by na pasku obok.:mrgreen:

nightelf
15.09.12, 12:08
Jak już wspominałem mi się bardzo podoba :)
Będzie ciekawa rywalizacja z innymi kompaktami z stałką.

gibberpl
15.09.12, 14:24
Jest jedno co mnie zniechęca do takich kompaktów z zafiksowaną stałką. Jak na matrycy pojawią się drobinki kurzu to zostaje jedynie serwis. RX1 nie ma też wizjera, np. tego z serii SLT.

epicure
15.09.12, 14:30
Z drugiej strony nie powinien się tam pojawić kurz, bo obiektyw to stałka, więc nie zasysa paprochów tak jak zoom.

Darekw1967
15.09.12, 15:02
Witam !

Obiektyw nie jest hermetyczny tak samo jak aparat czyli smieci moga dostawac sie do srodka.
Cena 9000 zl za to cudo to ewidentne przegiecie.

Ciekawe jak to policzyli ;)

Moze wedlug tego wzoru:

( 5D MKIII + ef 35 mm f/1.4l usm ) / 2

Pozdrawiam

gibberpl
15.09.12, 16:58
Z drugiej strony nie powinien się tam pojawić kurz, bo obiektyw to stałka, więc nie zasysa paprochów tak jak zoom.

Jak kupowałem X100 to czytałem jakie są problemy z tym aparatem. Wśród jednej z częstszych "issue" było pojawianie się paprochów na matrycy, nawet częstsze niż zaklejenie migawki.

epicure
15.09.12, 17:31
Cena 9000 zl za to cudo to ewidentne przegiecie.

Ciekawe jak to policzyli ;)

Najtańsza obecnie puszka FF + EF 35 f/2 + oszczędność na 1 kg żelastwa i wyjdzie jakieś 9.000 zł.

Jan_S
16.09.12, 19:42
było?
http://www.sony.jp/cyber-shot/lineup/DSC-RX1_photo-sample.html
(przepisałem z Optycznych)

Jan_S
27.09.12, 16:06
to jeszcze raz sample
http://www.flickr.com/photos/sonyelectronics/sets/72157631631658271/
i też przepisane z Optycznych

fret
27.09.12, 18:33
było?
http://www.sony.jp/cyber-shot/lineup/DSC-RX1_photo-sample.html
(przepisałem z Optycznych)

Jak na ISO 100, to ta pani ma tragiczną skórę, mocno odszumioną. Ciekawe, czy to wina aparatu, czy obróbki? Pierwszy raz widzę taki budyń z FF na niskim ISO.

Jd
2.10.12, 22:35
Ale jaja . Zrezygnowali z AF-C. Skrócili za to minimalny czas migawki do 1/4000s. Jest nowa specyfikacja i nowe trójpozycyjne pokrętło wyboru (poprzednio czteropozycyjne ).

LuiN
3.10.12, 01:37
Ale jaja . Zrezygnowali z AF-C.

Krótko mówiąc, właśnie zaczynają wykrywać błędy.

Kamol3
9.10.12, 11:16
Tutaj pare sampli z bloga SteveHuffPhoto.com (http://www.stevehuffphoto.com/2012/10/08/hot-off-the-press-exclusive-sony-rx1-samples-by-me/)

grzeSiuu
9.10.12, 13:30
a i tutaj pojawiły się fotki:

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sony-cyber-shot-dsc-rx1-pre-production-samples

(mam nadzieję, że nie było jeszcze)

Jan_S
10.10.12, 19:20
mam wrażenie że jakieś takie "plastikowe" są te zdjęcia. Zwłaszcza odwzorowanie skóry bardzo mi się nie podoba. Z drugiej strony to zdjęcia z wersji przedprodukcyjnej więc może w finalnej nie będzie aż tak źle?

Kamol3
11.10.12, 22:30
http://www.youtube.com/watch?v=tSmV39bNuK4&feature=context-gfa

Ar2
17.11.12, 20:53
Kolejny raz w łapkach Steve'a:

http://www.youtube.com/watch?v=dpLTtBES_y8&feature=player_embedded#!

Ar2
1.12.12, 23:47
Aparat roku 2012.. Przynajmniej tak uważa Steve....

http://www.youtube.com/watch?v=8JA7CFTd2AU

Ar2
11.01.13, 21:57
http://www.youtube.com/watch?v=9O60h3Wz1Z0&feature=player_embedded

Keek
12.01.13, 02:26
Zamiast trybow, na pokretle powinny byc czasy. Zamiast wbudowanej lampy, wysuwajacy sie celownik optyczny. Zamiat 35ki - 28ka. Obiektyw mimo, ze niewymienny, powinnien miec opcje zdejmowania. Jak zauwazyl wczesniej kolega, nawet aparaty z niewymienna optyka potrafia kurzyc sie w srodku. A im wieksza matryca, tym wieksze szanse na trafienia babola.
Z tego co zauwazylem, jest juz w jednym sklepie - 12300, - :D

nightelf
12.01.13, 12:42
Fajny test rozdzielczości :wink:
Nie wiedziałem, że koty są najpopularniejszym testem :)
Ten aparat robi spore wrażenie.

viruuss
12.01.13, 13:31
;908258']Zamiast trybow, na pokretle powinny byc czasy. Zamiast wbudowanej lampy, wysuwajacy sie celownik optyczny. Zamiat 35ki - 28ka. Obiektyw mimo, ze niewymienny, powinnien miec opcje zdejmowania.

jak to przeczyta dział konstrukcyjny Sony to pewnie popełni sepuku, że też wypuścili taki bubel w swiat i na dodatek chcą za to niedorobione urzadzenie pieniadze !!

MAF
12.01.13, 14:16
;908258']Zamiast trybow, na pokretle powinny byc czasy. Zamiast wbudowanej lampy, wysuwajacy sie celownik optyczny. Zamiat 35ki - 28ka. Obiektyw mimo, ze niewymienny, powinnien miec opcje zdejmowania. Jak zauwazyl wczesniej kolega, nawet aparaty z niewymienna optyka potrafia kurzyc sie w srodku. A im wieksza matryca, tym wieksze szanse na trafienia babola.
Z tego co zauwazylem, jest juz w jednym sklepie - 12300, - :D

EVF powinien być. Ja nie potrafię kadrować na LCD, a jak jeszcze przyjdzie robić zdjęcie przy ostrym słońcu...
Brak EVF mogę przeboleć przy sprzęcie typu NEX-5, czy E-PL3, tutaj bym chciał mieć, nawet za cenę trochę większych rozmiarów. Niby można podpiąć zewnętrzny, ale wtedy nie dopniesz już lampy, to by nie był jeszcze jakiś wielki problem gdyby wbudowana lampa miała opcję sterowania bezprzewodowo zewnętrznymi lampami.

Inna sprawa że teraz do RX-1 jest dostępna tylko jedna lampa HVL-60 - a to już trochę nieporęczny zestaw.

Co do ogniskowej to już zależy co komu bardziej pasuje. Miałem 28mm na FF i zmieniłem na 35mm. Mnie 28mm zupełnie nie leży, 35mm jak najbardziej.

Tak czy owak, to i tak takie tam dywagacje, bo to sprzęt o wiele za drogi dla mnie i prędzej doczekam się pewnie szkła 16-70/4 do NEX i wtedy wolałbym wydać pieniądze na NEX-6 + 10-18 mm f/4.0 OSS + 24 mm f/1.8 ZA + 16-70/4. Nie FF, ale możliwości dużo większe przy tym samym właściwie rozmiarze.

Keek
12.01.13, 16:09
jak to przeczyta dział konstrukcyjny Sony to pewnie popełni sepuku, że też wypuścili taki bubel w swiat i na dodatek chcą za to niedorobione urzadzenie pieniadze !!

Bubel nie - docelowo aparat w sam raz dla amatorow. Po prostu gdyby go troszeczke "usurowili" moglby celowac w grupe bardziej zaawansowanych fotografow.
Ironie "finansowa" mozesz sobie darowac. Nie widze problemu w placeniu duzych pieniedzy za produkty spelniajace moje wymagania, ale nie widze tez sensu w przeplacaniu za cos co mi nie potrzebne. Jak na razie aparatow z pelnoklatkowym przetwornikiem i celownikiem optycznym nie ma zbyt duzo, dlatego szkoda, ze RX nie bedzie nastepnym.

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post był o 15:07 ----------

Co do ogniskowej to już zależy co komu bardziej pasuje. Miałem 28mm na FF i zmieniłem na 35mm. Mnie 28mm zupełnie nie leży, 35mm jak najbardziej.

Oczywiscie, sa rozne gusta. Tyle, ze latwiej przy 24mln matrycy przyciac 35 z 28miu niz z 28 z 35ciu :)

epicure
12.01.13, 16:12
Sony wcale nie chciało stworzyć kompaktu idealnego. Chciało spełnić jeden warunek: wsadzić do niego jak największy sensor, żeby chwalić się, że są pierwsi na świecie. A jeśli chodzi o całą resztę, to chcieli dać jak najmniej za jak najwyższą cenę, żeby nikt przypadkiem nie zapomniał, że wszystkomające aparaty tego producenta to nie kompakty, tylko "lustrzanki", w szczególności A99. I tak właśnie zrobili.

Keek
12.01.13, 16:20
Sony wcale nie chciało stworzyć kompaktu idealnego. Chciało spełnić jeden warunek: wsadzić do niego jak największy sensor, żeby chwalić się, że są pierwsi na świecie. A jeśli chodzi o całą resztę, to chcieli dać jak najmniej za jak najwyższą cenę, żeby nikt przypadkiem nie zapomniał, że wszystkomające aparaty tego producenta to nie kompakty, tylko "lustrzanki", w szczególności A99. I tak właśnie zrobili.

Siure. Dlatego moj post byl wyrazem tesknoty a nie krytyka firmy. Miec aparat FF z optycznym celownikiem, 28mm f2 i tradycyjnymi czasami/przyslonami za niewygorowana cene 12300,-... Rozmarzylem sie po prostu.

nightelf
12.01.13, 16:21
Jeśli ktoś chce celownik optyczny, to pewnie wybierze lustrzankę, albo Fuji X100s.

Kompaktów z FF jest tak mało, że Sony może być spokojne o RX1.

Jaack
12.01.13, 16:21

Chyba zauważyłeś ciekawy problem, producenci będą mieli obecnie ciężkie życie. Będą musieli tak lawirować aby ich produkty nie stanowiły dla siebie konkurencji. Więc daję się to co łatwo wykorzysta marketing (duży sensor) a zabierze się w innym miejscu (zauważą to zaawansowani).

Podobnie było z kompaktem Canona X coś tam, miał matrycę takiej wielkości jak Olkowe 4/3. Tyle tylko że dali do tej matrycy ciemny obiektyw. Ot taka polityka aby nie dać za dużo od razu. Aby klient nie zwariował ze szczęścia ;-)

Keek
12.01.13, 16:26
Jeśli ktoś chce celownik optyczny, to pewnie wybierze lustrzankę, albo Fuji X100s.

Tyle, ze x100s tez nie ma 28mm, a lustrzanka to lustrzanka - mi chodzilo klasyczny celownik dalmierzowy. Bez znikajacego obrazu podczas robienia zdjecia.
No nic. Idzie w dobrym kierunku. Moze za kilka lat sie uda.

epicure
12.01.13, 16:32
Z kompaktami ze stałką jest taki problem, że jakiego by nie wypuścili, to i tak będzie mnóstwo ludzi, którzy chcieliby inną ogniskową.

fret
12.01.13, 16:44
Kultowe kompakty minionej epoki, Olek mju i Yaschica T5 miały 35 mm. Ogniskowa super, do tego korpus z podstawowymi funkcjami, cana 5-6 kPLN i byłby hit :)

viruuss
12.01.13, 18:05
;908382']Tyle, ze x100s tez nie ma 28mm, a lustrzanka to lustrzanka - mi chodzilo klasyczny celownik dalmierzowy. Bez znikajacego obrazu podczas robienia zdjecia.
No nic. Idzie w dobrym kierunku. Moze za kilka lat sie uda.
Fuji- nie
Sony -nie
nic innego Ci nie zostaje , tylko szybko do piwnicy/garażu i własnoręcznie zrobić idealny aparat
pewnie dotychczasowi producenci sprzetu foto zrobią WOW

Mirek54
12.01.13, 18:12
;908382']mi chodzilo klasyczny celownik dalmierzowy. Bez znikajacego obrazu podczas robienia zdjecia.

To kup bele co i nie zamykaj drugiego oka.Juz nic nigdy znikac Ci nie bedzie

Keek
12.01.13, 18:24
Znaczy - ja gdybam sobie tak tylko, bo na szczescie mam aparat spelniajacy moje potrzeby. I celownik, i FF, i 28mm. Chcialbym po prostu zeby byl wiekszy wybor a nie trzaskanie - wszyscy to samo wedle mody.

ciukacz
20.01.13, 12:35
jest "recenzja" na digitalrev

iIllu
24.01.13, 14:38
Nie wiem czy słyszeliście ale pojawił sie nowy Sony RX-1 (http://www.digitalrev.com/article/sony-rx-1-hands-on/NjkwMTg5OTY_A)

podobno ma w sobie pełną klatkę co o tym sądziecie, dla ciekawskich specyfikacja http://www.sony.pl/product/dsc-r-series/dsc-rx1/dane-techniczne

tomtomek
24.01.13, 15:03
Ale się obudziłeś...
Tu jest wątek na 16 stron:
https://forum.olympusclub.pl/threads/83761-Sony-RX1-kompakt-FF

Pozdrawiam
Tomek

Jack
24.01.13, 15:14
Nie wiem czy słyszeliście ale pojawił sie nowy Sony RX-1 (http://www.digitalrev.com/article/sony-rx-1-hands-on/NjkwMTg5OTY_A)

podobno ma w sobie pełną klatkę co o tym sądziecie, dla ciekawskich specyfikacja http://www.sony.pl/product/dsc-r-series/dsc-rx1/dane-technicznePoproś Moda, żeby przesunął wątek do "Innych producentów"

Słyszeliśmy, a nawet widzieliśmy w sklepie :-) stoi sobie grzecznie na półeczce w Fotojokerze za 13999,- (jakby był kłopot z liczeniem cyferek: czternaście kafli). Nie jest to bezlusterkowiec, gdyż nie ma wymiennego obiektywu, bardziej jest pełnoklatkowym kompaktem. Robiłem tym zdjęcia na początku grudnia (egzemplarz przedprodukcyjny z wczesnym firmware) i robił bardzo dobre wrażenie.

Koriolan
24.01.13, 15:43
Poproś Moda, żeby przesunął wątek do "Innych producentów"

Słyszeliśmy, a nawet widzieliśmy w sklepie :-) stoi sobie grzecznie na półeczce w Fotojokerze za 13999,- (jakby był kłopot z liczeniem cyferek: czternaście kafli). Nie jest to bezlusterkowiec, gdyż nie ma wymiennego obiektywu, bardziej jest pełnoklatkowym kompaktem. .
Iiileeeee ???

A ma koraliki od Svarowskiego?? jak nie to nawet nie oglądam :)

strOOs
24.01.13, 16:07
podobno ma w sobie pełną klatkę

Podobno? Aż taki poziom teorii spiskowych? :)

Ziootek1971
24.01.13, 16:34
Dla niedowiarków: http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/sony/sony-dsc-rx1/. Sam się do nich zaliczałem. Musiałem wejść na stronę FJ i zobaczyć to na własne oczy...

Jd
24.01.13, 18:11
Jak na kompakt to lekki nie jest. 482 g. Ciekawe co tak tam waży - chyba matryca FF :):):):)

nightelf
24.01.13, 18:19
W końcu taka matryca jest kilka razy większa niż w większości kompaktów, to i ważyć więcej musi :wink:

Jan_S
24.01.13, 18:19
Patrzyłem właśnie na DxOMark - wyniki matrycy "dokładnie" te same co w D600 co chyba nie jest zaskoczeniem. Szkopuł w tym, że to co aparat robi ze skórą na portretach to jakaś masakra... mi się to w każdym razie nie podoba. Znacznie tańszy Fuji X100 wypada dużo lepiej

fret
24.01.13, 18:32
Patrzyłem właśnie na DxOMark - wyniki matrycy "dokładnie" te same co w D600 co chyba nie jest zaskoczeniem. Szkopuł w tym, że to co aparat robi ze skórą na portretach to jakaś masakra... mi się to w każdym razie nie podoba. Znacznie tańszy Fuji X100 wypada dużo lepiej

Możesz dać link do tych portretów? A DxO, to..., ja w każdym razie nie widzę większego związku ich testów z realnymi wynikami na zdjęciach.

Jan_S
24.01.13, 18:33
to te z dpreview... jest ich tam raptem kilka, znajdziesz

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sony-cybershot-dsc-rx1-review-samples

epicure
24.01.13, 18:48
Ja tam nie widzę nic dziwnego z kolorem skóry. Za to cena jest jak najbardziej dziwna :)

Jan_S
24.01.13, 18:58
może kwestia gustu, a może powinienem na chwilę "odpocząć" od fotografii bo się za bardzo wszystkiego czepiam :/

strOOs
24.01.13, 19:02
Ja tam nie widzę nic dziwnego z kolorem skóry. Za to cena jest jak najbardziej dziwna :)

Leica też jest droga - wystarczy znaleźć swoją niszę :)

banc
20.02.13, 19:42
Na dpreview przetestowali: http://www.dpreview.com/reviews/sony-cybershot-dsc-rx1

nightelf
20.02.13, 20:03
Mam nadzieję, że producenci pokażą nam więcej kompaktów FF :)
Strasznie podoba mi się ten aparat, ale sobie go nie kupię.

gibberpl
20.02.13, 20:30
Stoi za 13k w Fotojoker. Ciężko i drogo ;-)

strOOs
21.02.13, 12:38
Problemem takich dużych matryc będzie brak zooma. Szkła do FF są duże - tu widać już po samej 35tce.

Taki kompakt z zoomem 24-70/2.8 byłby niewiele mniejszy pewnie niż 5D z takim szkłem...

fret
21.02.13, 12:55
Problemem takich dużych matryc będzie brak zooma. Szkła do FF są duże - tu widać już po samej 35tce.

Taki kompakt z zoomem 24-70/2.8 byłby niewiele mniejszy pewnie niż 5D z takim szkłem...

Bez przesady, z 24 Mpix można spokojnie wykadrować pole widzenia 70 mm, czyli masz zoom 35-70. 6 ostrych Mpix wystarczy prawie do wszystkiego, a będą bardzo ostre bo pochodzą ze środka dobrej stałki.

Jaack
21.02.13, 13:13
Bez przesady, z 24 Mpix można spokojnie wykadrować pole widzenia 70 mm, czyli masz zoom 35-70. 6 ostrych Mpix wystarczy prawie do wszystkiego, a będą bardzo ostre bo pochodzą ze środka dobrej stałki.

Kurczątko... świetny pomysł. Ja się głowiłem jak w nowym systemie mieć długie tele. Teraz już wiem, trzeba kupić D800. Będę miał FX/DX/4/3 w jednym. Co se wykadruje to moje.

Człowiek się uczy całe życie. ;-)

Mcarto
21.02.13, 13:32
Kurczątko... świetny pomysł. Ja się głowiłem jak w nowym systemie mieć długie tele. Teraz już wiem, trzeba kupić D800. Będę miał FX/DX/4/3 w jednym. Co se wykadruje to moje.

Człowiek się uczy całe życie. ;-)
A cropy z nowej Sigmy już widział:-P

strOOs
21.02.13, 13:33

I co, ogniskową sobie też wykadruję? :) I geometrię kadru? :)

Jaack
21.02.13, 13:43
A cropy z nowej Sigmy już widział:-P

Nieeee ?

Póki co kalkulator mi się zagrzał.

Siedzę i liczę następujące zadanie. Posiadając obiektyw 200mm pod FX, jeżeli zakupię D800 z 36Mpx matrycą to do jakiej ogniskowej "urośnie" mi te 200mm jak sobie obrazek "wykropuje" ;-)

diabolique
21.02.13, 13:52

Oki, pokaż mi w praktyce. Wykadruj tak drugi obrazek (90mm), żeby mi wyszedł pierwszy (300mm).
http://www.fotoin.net/teksty/podstawy/obrazy/10A.JPG

strOOs
21.02.13, 13:58
Oki, pokaż mi w praktyce. Wykadruj tak drugi obrazek (90mm), żeby mi wyszedł pierwszy (300mm).

Dokładnie tak, geometria kadru się nie złoży.

epicure
21.02.13, 15:17
"Geometria" będzie taka sama, jeśli zachowa się tą samą odległość. Zmieni się rozdzielczość zdjęcia i GO.

dzarro
21.02.13, 15:21
Oj tam, oj tam - lepszy "cyfrowy zoom" z pełnej klatki niż nawet najlepszy kadr z byle pstrykadła... :-P

fret
21.02.13, 18:19
Oki, pokaż mi w praktyce. Wykadruj tak drugi obrazek (90mm), żeby mi wyszedł pierwszy (300mm). ...

Bez sensu. Te zdjęcia nie były robione z jednego miejsca. Czym się różni kadrowanie z FF od robienia zdjęć Olkiem? Jeśli dajesz sobie radę z przeliczaniem ogniskowej Olka, to tak samo przeliczysz ją kadrując z FF :)

banc
23.02.13, 08:54
DxO dorzuciło swoje pomiary. http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Sony-Cyber-shot-RX1-Carl-Zeiss-Sonnar-T-2-35-Is-this-the-ultimate-moderate-wide-angle-lens

fret
23.02.13, 09:23
DxO dorzuciło swoje pomiary. http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Sony-Cyber-shot-RX1-Carl-Zeiss-Sonnar-T-2-35-Is-this-the-ultimate-moderate-wide-angle-lens

W temacie jakości pozamiatane, tylko cena trochę wysoka :(

nightelf
24.02.13, 00:01
W temacie jakości pozamiatane, tylko cena trochę wysoka :(

Dobre rzeczy nie mogą być tanie :wink:

banc
24.02.13, 07:02
Jeśli na bazie takiej puszki i takich obiektywów Sony zrobi NEXa FF to może być bardzo ciekawie.

diabolique
24.02.13, 09:02
Bez sensu. Te zdjęcia nie były robione z jednego miejsca.

Oczywiście, że z sensem. W kadrowaniu chodzi o to, żeby główny temat został odpowiednio przedstawiony na zdjęciu, a nie żeby fotografować "z jednego miejsca".
Na tych zdjęciach główny motyw jest takiej samej wielkości (w domyśle - jak chciał go przedstawić autor zdjęcia).

epicure
24.02.13, 13:17
Jeśli na bazie takiej puszki i takich obiektywów Sony zrobi NEXa FF to może być bardzo ciekawie.

I baaardzo drogo.

strOOs
24.02.13, 15:11
Cena to cena. Problemem "trochę" jest brak wizjera, a więc dziwne usytuowanie rynkowe. Bardziej w celu pokazania, że byli pierwsi niż wielkiego zainteresowania użytkowników.

nightelf
24.02.13, 15:21
Wiadomo coś o sprzedaży tego aparatu?
W internecie zdaje się, że zainteresowanie nim jest całkiem spore.

strOOs
24.02.13, 15:27
Amazon Best Sellers Rank: #362 in Camera & Photo

Tutaj jest link do ostatniej grupy w Top100 Amazon.com w tym dziale: http://www.amazon.com/best-sellers-camera-photo/zgbs/photo/ref=pd_dp_ts_p_1#5

Cudów nie ma, ale widać, że ktoś je kupuje. Target nie jest duży, ale byli pierwszymi, którzy poszli w stronę użytkowników starych dalmierzy z obiektywami f=35mm

epicure
24.02.13, 15:31
Aparat fajny, ale cena mocno przesadzona. Oczywiście z jednej strony cena nigdy nie jest przesadzona, jeśli jest popyt, ale... No właśnie, czy jest popyt na taki aparat w takiej cenie?

Weźmy np. takiego D600 czy 6D wartego 6-7 tys. zł, wywalmy z niego lustro i wizjer, pozbądźmy się bagnetu, czujnika AF i światłomierza, użyjmy do jego budowy dwa razy mniej materiałów, wyrzućmy z kompletu drogi akumulator i ładowarkę, a w zamian doklejmy do aparatu obiektyw 35 mm f/2 bez stabilizacji, który w Canonie kosztuje jakieś 1-1,5 tys. zł i dorzućmy do kompletu najtańszy akumulator z pierwszego lepszego kompakta. Jakbym tego nie policzył, to za cholerę nie wychodzi mi więcej, niż 6-7 tys. zł za wszystko.

diabolique
24.02.13, 16:13
Target nie jest duży, ale byli pierwszymi, którzy poszli w stronę użytkowników starych dalmierzy z obiektywami f=35mm

W jakim sensie? Oferując im aparat bez wizjera? Wolne żarty :D
Chyba raczej próbują stworzyć nową niszę wśród osób, które właśnie nawyku kadrowania w wizjerze nie zdążyły nabyć.

dobas
24.02.13, 16:15
jeśli miał bym wydawać 14 koła na aparata - to byłbym bardziej zadowolony, gdyby pozwolono mi w nim chociaż wymieniać obiektywy :)
Tu chyba nie pozwalają... ?

Jan_S
24.02.13, 16:20
Czy ktoś wie, gdzie można pooglądać jakieś zdjęcia z tego aparatu? te pierwsze sample które były pokazane mnie nie zachwyciły, próbowałem tu i ówdzie poszukać ale bida...

Cudów nie ma, ale widać, że ktoś je kupuje. Target nie jest duży, ale byli pierwszymi, którzy poszli w stronę użytkowników starych dalmierzy z obiektywami f=35mm

Jak dla mnie to pałeczkę pierwszeństwa dzierży jednak Fuji X100 ... klasyczna obsługa + klasyczny lub nowoczesny wizjer...

epicure
24.02.13, 16:21
Tu chyba nie pozwalają... ?

Pozwalają, ale na pewno stracisz gwarancję :D

Vindex
24.02.13, 16:24
W jakim sensie? Oferując im aparat bez wizjera? Wolne żarty :D
Chyba raczej próbują stworzyć nową niszę wśród osób, które właśnie nawyku kadrowania w wizjerze nie zdążyły nabyć.

Wizjer zawsze mozna dokupic - zarowno optyczny (podobno bardzo dobry) jak i elektroniczny.

dobas
24.02.13, 16:25
Pozwalają, ale na pewno stracisz gwarancję :D

hehehe ;) zdemontować stary - nie problem tylko jak zamontować nowy. :)

Jak sie do tego dorobi ideologię - która poniekąd już jest wyrobiona - Czarodziejskie magiczne FF do którego każdy stęka i wzdycha.
Jak się weźmie pod uwagę że aparat kosztuje 14 kafli i można się z nim gdzieś pokazac i polansować

To z całą pewnością ktoś to kupi... I klient będzie

Co więcej będzie za chwile silne stado osób broniących tej koncepcji i walczących o nią jak o Ojczyznę...

Ja bym tam inaczej spożytkował 14 koła na sprzęt.

Ne widzę przewagi takiego aparatu nad bezlusterkowcem - nawet jak juz się ktoś uprze zapietym na stałe jednym szkłem.

Czemu toto ma być lepsze od NEXa, FUJI X PRO czy OMD. ??

Bo FF ? tak - dobrze rozumiem ? a wizjer sobie zawsze mogę dokupić :)

Jak jest przewaga aparatu tego typ od paratu z EVF - z którego mogę nie korzystać tylko kadrować na wyświetlaczu - jeśli chcę tak samo jak w RX ?
Jaka jest przewaga paratu ze stałką przylutowaną na stałe od takiej samej wymiennej stałki zapiętej do X1 PRO ?

wydaje mi się że inwestując 14 koła warto jest mieć jakieś pole do manewru, ze jak nagle mnie strzeli coś i zapragnę fotografować makro to nie bedę musiał sobie na tego Sonnara nakręcać soczewki tylko sobie wymienię szkło na makro albo zapnę pierścienie pośrednie.

A jak będę chciał zejść z tym aparatem pod wodę to sobie zapnę jakieś UWA...

itp itd..

No ale pewnie są ludzie którzy potrzebują FF z 35mm na stałe i nic więcej.

Nie każdy potrzebuje systemu są tacy, którym wystarczy kompakt. Tylko każdy fotografujący chyba doceni zalety systemowych aparatów gdzie można sobie wybierać w tym co się zapina do puszki w zależności od potrzeb...

epicure
24.02.13, 16:30
Jakby to miało napis Leica, to jeszcze można się polansować. Ale Sony? ;)

diabolique
24.02.13, 16:30
Wizjer zawsze mozna dokupic - zarowno optyczny (podobno bardzo dobry) jak i elektroniczny.

Dalmierzowy?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

epicure
24.02.13, 16:35
Właśnie wielu ludzi sądzi, że jak coś wygląda jak kompakt, a nie lustrzanka, to na pewno jest to coś, co zainteresuje miłośników dalmierzy. A przecież nie chodzi o wygląd, bo w czasach świetności dalmierzy właściwie wyglądały one tak samo, jak ówczesne kompakty, a mimo to były one kierowane do zupełnie innej grupy odbiorców. Chodzi o sposób ustawiania ostrość i prezentowania jej w wizjerze.

diabolique
24.02.13, 16:39
Właśnie wielu ludzi sądzi, że jak coś wygląda jak kompakt, a nie lustrzanka, to na pewno jest to coś, co zainteresuje miłośników dalmierzy. A przecież nie chodzi o wygląd, bo w czasach świetności dalmierzy właściwie wyglądały one tak samo, jak ówczesne kompakty, a mimo to były one kierowane do zupełnie innej grupy odbiorców. Chodzi o sposób ustawiania ostrość i prezentowania jej w wizjerze.

Dokładnie. Kto kocha dalmierze, ten raczej nie będzie się protezował nawet takim X-100, a tym bardziej aparatem bez żadnego wizjera.

broda
24.02.13, 16:51
jak ktos kocha dalmierze to po tyle mniej wiecej chodza uzywane m9,pozdr

Vindex
24.02.13, 16:53
Aparat fajny, ale cena mocno przesadzona. Oczywiście z jednej strony cena nigdy nie jest przesadzona, jeśli jest popyt, ale... No właśnie, czy jest popyt na taki aparat w takiej cenie?

Weźmy np. takiego D600 czy 6D wartego 6-7 tys. zł, wywalmy z niego lustro i wizjer, pozbądźmy się bagnetu, czujnika AF i światłomierza, użyjmy do jego budowy dwa razy mniej materiałów, wyrzućmy z kompletu drogi akumulator i ładowarkę, a w zamian doklejmy do aparatu obiektyw 35 mm f/2 bez stabilizacji, który w Canonie kosztuje jakieś 1-1,5 tys. zł i dorzućmy do kompletu najtańszy akumulator z pierwszego lepszego kompakta. Jakbym tego nie policzył, to za cholerę nie wychodzi mi więcej, niż 6-7 tys. zł za wszystko.

I nie zapomnij jeszcze o wpakowaniu tego wszystkiego w male body

dobas
24.02.13, 17:24
@ Vindex - znaczy, ze mniejsze = tańsze czy że mniejsze = droższe ? Czy że co ?

gibberpl
24.02.13, 17:32
jak ktos kocha dalmierze to po tyle mniej wiecej chodza uzywane m9,pozdr

Dokładnie i to jest słuszna koncepcja. Trzeba doliczyć jeszcze "tylko" 2.5-4 tyś za obiektyw.

broda
24.02.13, 17:53
Dokładnie i to jest słuszna koncepcja. Trzeba doliczyć jeszcze "tylko" 2.5-4 tyś za obiektyw.
niestety trzeba , ale jak juz wydawac taka fure kasy to te 2-4 tys sa do przezycia , pozdr

Darekw1967
24.02.13, 17:57

Witam !

Watpie aby wyszlo nawet 3 tys.

Pozdrawiam

fret
24.02.13, 18:15
Witam !

Pozdrawiam

Za 3 tys. to by raczej z produkcją się nie wyrobili :)

strOOs
24.02.13, 19:05
Witam !

Pozdrawiam

A spojrzyj na cenę samego body EPL5 i sobie odpowiedz o tych 3 tysiącach.

Już bez przesady.

diabolique
24.02.13, 19:40

niestety trzeba , ale jak juz wydawac taka fure kasy to te 2-4 tys sa do przezycia , pozdr

Bez przesady panowie... a w innych systemach dobre szkła są niby tańsze?
Cena noctiluxa to rozumiem, że zabójcza, ale 2-3 tysia za solidny obiektyw to nie jest jakaś kosmiczna cena.

banc
24.02.13, 19:40
Bezlustrowce FF muszą być drogie. Jak chce się ciągnąć bezlustrowce APSC to trzeba wrzucić odpowiednią cenę. Inna sprawa to wielkość i cena obiektywów.
Jak zaczyna wchodzić AF itp. to zaczynają znacznie puchnąć w obu aspektach.

Vindex
24.02.13, 19:44
Dalmierzowy?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Nie wiem - nie widzialem w dzialaniu. Teoretycznie wszystko jest mozliwe bo korzysta z tego samego lacza co EVF

---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post był o 18:41 ----------

@ Vindex - znaczy, ze mniejsze = tańsze czy że mniejsze = droższe ? Czy że co ?

Mniejsze znaczy zwykle drozsze jesli wymaga wiekszego upakowania czy zastosowania innych technologii. Oszczednosc na materiale jest zwykle groszowa

broda
24.02.13, 19:46
Bez przesady panowie... a w innych systemach dobre szkła są niby tańsze?
Cena noctiluxa to rozumiem, że zabójcza, ale 2-3 tysia za solidny obiektyw to nie jest jakaś kosmiczna cena.
ja nie ubolewam nad cenami szkiel , co prawda ceny szkiel leica sa zabojcze , ale sa jeszcze vojtki , pozdr

diabolique
24.02.13, 19:47
Nie wiem - nie widzialem w dzialaniu. Teoretycznie wszystko jest mozliwe bo korzysta z tego samego lacza co EVF

Sorry, moje pytanie było retoryczne...
Chciałbym to zobaczyć :D:D:D:D

gibberpl
24.02.13, 20:56
ja nie ubolewam nad cenami szkiel , co prawda ceny szkiel leica sa zabojcze , ale sa jeszcze vojtki , pozdr

Są też również Zeissy. Robione przez Cosinę, jak Voightlandery. Wyjątkiem jest Distagon T* 2,8/15, robiony od początku do końca w DE.
Zaletą jest to, że używanej optyki Zeiss ZM jest w pierdu, nawet na Alle. W zasadzie b. dobry optycznie zestaw to Biogon 35/2.8 i Planar 50/2. Więcej do szczęścia nie potrzeba.

MAF
25.02.13, 17:08
Oczywiście, że z sensem. W kadrowaniu chodzi o to, żeby główny temat został odpowiednio przedstawiony na zdjęciu, a nie żeby fotografować "z jednego miejsca".
Na tych zdjęciach główny motyw jest takiej samej wielkości (w domyśle - jak chciał go przedstawić autor zdjęcia).

Perspektywa jest "funkcją punktu stania" a nie ogniskowej!
Jeśli chcesz mieć pseudo 300mm to raczej nie po to żeby podchodzić tak blisko jak z 90mm?
Jeśli staniesz w tej samej odległości co "gościu" ze szkłem 300mm i pstrykniesz na ogniskowej 90mm to perspektywę będziecie mieli identyczną, tylko na zdjęciu z 90mm będzie jeszcze dużo kadru dookoła. Tę "zbędną" zbędną część obcinasz potem w programie graficznym i masz identyczne zdjęcie, tylko z "ciut" mniejszą rozdzielczością.

Fakt że do publikacji w necie takie "sztuczki" wystarczają, ale już do wydruku niekoniecznie. Zresztą nie po to się kupuje aparat 24MPix, żeby potem mieć z tego plik 6MPix.

grzeSiuu
27.02.13, 23:28
pojawił się teścik:
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=205

gibberpl
28.02.13, 07:29
FF dla ludu ;-). Zeiss 35 w tym kompakcie robi dobrą robotę, ale jak wspominają Optyczne, sporo winduje cenę bazową aparatu. Cóż, w kwestii opłacalności - przy obecnej cenie w PL sprzedaż sięgnie pewnie kilkuset sztuk.

diabolique
28.02.13, 09:03
FF dla ludu ;-). Zeiss 35 w tym kompakcie robi dobrą robotę, ale jak wspominają Optyczne, sporo winduje cenę bazową aparatu. Cóż, w kwestii opłacalności - przy obecnej cenie w PL sprzedaż sięgnie pewnie kilkuset sztuk.

Rozmawiałem w tamtym tygodniu ze znajomym, który prowadzi sklep firmowy Sony. Z magazynu (wszędzie, nie u nas) ponoć nie zeszła chyba jeszcze żadna sztuka.

pers
28.02.13, 12:23
Rozmawiałem w tamtym tygodniu ze znajomym, który prowadzi sklep firmowy Sony. Z magazynu (wszędzie, nie u nas) ponoć nie zeszła chyba jeszcze żadna sztuka.

To wszedzie to rozumiem w Polsce?

diabolique
28.02.13, 13:22
To wszedzie to rozumiem w Polsce?

Tak, w Polsce. Może sytuacja uległa zmianie od tamtej pory o dwa, trzy egzemplarze, ale tendencja jest widoczna jak na dłoni. U nas zasadniczo nikt tego nie kupi. Laseczek na rozbieraną sesję się tym nie skusi (długa rura dokręcona must be!), wizjera niet, więc bogate hipsterstwo nawet na to nie spojrzy, a podróżnicy jednak wciąż ufają sprawdzonym lustrzankom.

gibberpl
28.02.13, 13:26
Za 7900 może będą chętni. Kwestia czasu.

diabolique
28.02.13, 13:33
Za 7900 może będą chętni. Kwestia czasu.

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Nie wiem jak inni, ale ja w tym aparacie nie widzę niczego, co skłoniłoby mnie do zakupu go za cenę wyższą niż 4 tysia.

gibberpl
28.02.13, 13:39
Tak sobie wydumałem. Serio.

fret
28.02.13, 13:46
Gdzieś tak w okolicy 6 tys. można zacząć się zastanawiać, czy kupić systemowe 35/1,4, czy Zeissa 35/2 z zatyczką :) Za 4 tys. to byłby już killer bezlusterkowców.

diabolique
28.02.13, 14:08
Tak sobie wydumałem. Serio.

No ja też sobie dumam, że za 2 tysia można kupić pełnoklatkowego używanego Canona 5d, od 4 tysia zaczynają się ceny używanych, ale solidnych, sprawdzonych, niezajechanych i bardzo dobrych Nikonów D700, pewnie w tej samej cenie będą i Canony 5d MkII - niepoobinaje, solidne sprzęty - wszystkomające i wielozadaniowe.
Dlatego nie widzę uzasadnienia - jako potencjalny użytkownik - pełnoklatkowca za 13 tysia (pomijam górną półkę we wszystkich systemach, która oczywiście rządzi się innymi sprawami i czerwoną kropkę ze względów zrozumiałych).

Jan_S
28.02.13, 15:37
No ja też sobie dumam, że za 2 tysia można kupić pełnoklatkowego używanego Canona 5d, od 4 tysia zaczynają się ceny używanych, ale solidnych, sprawdzonych, niezajechanych i bardzo dobrych Nikonów D700, pewnie w tej samej cenie będą i Canony 5d MkII - niepoobinaje, solidne sprzęty - wszystkomające i wielozadaniowe.
Dlatego nie widzę uzasadnienia - jako potencjalny użytkownik - pełnoklatkowca za 13 tysia (pomijam górną półkę we wszystkich systemach, która oczywiście rządzi się innymi sprawami i czerwoną kropkę ze względów zrozumiałych).
hmmm przeglądnąłem "ale drogo" i D700 za 4 tysiaki to mają po 120 i więcej tysięcy klapnięć... Trochę dużo (moim skromnym zdaniem) jak na określenie "niezajechany" ale to taka dygresja nie na temat

co do RX1 - cena z kosmosu... trochę się SONY'emu dziwię, mają wiedzę i technologię i mogli o rynek tzw. pełnej klatki powalczyć. A oddali go walkowerem prezentując tego cudaka i A99 w równie szalonej cenie.

Nie powiem, sama idea aparatu niczego sobie, tylko że Fuji w nowym X100s robi to chyba dwa razy lepiej za dwa razy mniejsze pieniądze. I co z tego że matryca mniejsza? to ma znaczenie w lustrzankach gdzie cropy zmieniają definicje obiektywów. W aparacie ze stałym obiektywem rozmiar matrycy nie ma większego znaczenia o ile parametry są przyzwoite a obrazek oko cieszy. A ten z Fuji oko cieszy! czego niestety o zdjęciach z RX1 tego powiedzieć nie mogę. Mnie się po prostu zdjęcia z tego Soniaka nie podobają.

nightelf
28.02.13, 15:43
I co z tego że matryca mniejsza? to ma znaczenie w lustrzankach gdzie cropy zmieniają definicje obiektywów. W aparacie ze stałym obiektywem rozmiar matrycy nie ma większego znaczenia [...]

Nie stać Cię i dorabiasz ideologię :-P

Jan_S
28.02.13, 15:55
jaka ideologia???????? Ideologią jest jeśli ktoś kupuje/lansuje się z FF tylko dlatego że to jest FF

Ale prawda nie stać mnie, nie stać mnie na kupowanie rzeczy które tak dalece nie spełniają moich oczekiwań

diabolique
28.02.13, 16:24
hmmm przeglądnąłem "ale drogo" i D700 za 4 tysiaki to mają po 120 i więcej tysięcy klapnięć... Trochę dużo (moim skromnym zdaniem) jak na określenie "niezajechany" ale to taka dygresja nie na temat

Bo te niezajechane przechodzą z ręki do ręki, poza allegro :)

fret
28.02.13, 16:48
...
Nie powiem, sama idea aparatu niczego sobie, tylko że Fuji w nowym X100s robi to chyba dwa razy lepiej za dwa razy mniejsze pieniądze. I co z tego że matryca mniejsza? to ma znaczenie w lustrzankach gdzie cropy zmieniają definicje obiektywów. W aparacie ze stałym obiektywem rozmiar matrycy nie ma większego znaczenia o ile parametry są przyzwoite a obrazek oko cieszy. A ten z Fuji oko cieszy! czego niestety o zdjęciach z RX1 tego powiedzieć nie mogę. Mnie się po prostu zdjęcia z tego Soniaka nie podobają.

Fakt, że prawdziwą konkurencją będzie Fuji ze szkłem 23/1,4.

Jan_S
28.02.13, 16:55
Bo te niezajechane przechodzą z ręki do ręki, poza allegro https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif

aaaa to zmienia postać rzeczy :)

---------- Post dodany o 15:55 ---------- Poprzedni post był o 15:49 ----------

Fakt, że prawdziwą konkurencją będzie Fuji ze szkłem 23/1,4.
Zbyt piękne by się kiedyś spełniło

epicure
28.02.13, 16:59
Zbyt piękne by się kiedyś spełniło

Przecież ten obiektyw jest w oficjalnym roadmapie, nawet już został zaprezentowany. Pod koniec roku będzie w sprzedaży.

Jan_S
28.02.13, 17:02
Przecież ten obiektyw jest w oficjalnym roadmapie, nawet już został zaprezentowany. Pod koniec roku będzie w sprzedaży.
no tak, ale myślałem o obiektywie wbudowanym w aparat, tak jak w x100

pers
28.02.13, 17:02
W sumie to nie wiem ale to, że w Polsce nie bedzie sukcesu nie musi oznaczac, że gdzie indziej też nie bedzie - oczywiście na miare produktów premium. Na przykład Samsung Galaxy Note - u nas w Polsce ani razu nie widziałem go u kogos na ulicy. W Azji jest bardzo ale to bardzo popularny nie ma dnia abym nie widział kilkunastu a nawet kilkudziesięciu sztuk tego uządzenia. Większość reklam Samsunga to właśnie Galaxy Note II. A u nas wielu wyśmiewa ten produkt, że niby głupio się wygląda rozmawijąc przez niego. Azjatom to jakoś nie przeszkadza.

Wiem, że to zupenie inne produkty ale być może w innych częściach swiata sprzedaż bedzie taka, że Sony jednak wyjdzie na swoje i nie potrzebuje do tego rynków typu Polska czy Słowacja czy nawet cała Europa?

epicure
28.02.13, 17:41
Na przykład Samsung Galaxy Note - u nas w Polsce ani razu nie widziałem go u kogos na ulicy...

Może to dlatego, że jeszcze nas tak nie porąbało, aby łazić z czymś tak wielkim po mieście i udawać, że to super fajny ergonomiczny telefon, którego wszyscy potrzebują :)

pers
28.02.13, 17:58
Może to dlatego, że jeszcze nas tak nie porąbało, aby łazić z czymś tak wielkim po mieście i udawać, że to super fajny ergonomiczny telefon, którego wszyscy potrzebują :)

No widzisz - to co napisałeś doskonale pokazuje, że to co w jednej części świata ktoś nazwie "porąbanym" w innej odniesie ogromny sukces.

fret
28.02.13, 18:42
no tak, ale myślałem o obiektywie wbudowanym w aparat, tak jak w x100

Przecież nie ma obowiązku wymieniania obiektywów, można sobie wbudować na stałe :)

Jan_S
28.02.13, 18:59
Przecież nie ma obowiązku wymieniania obiektywów, można sobie wbudować na stałe :)
ale X100 to coś więcej niż tylko przyspawany obiektyw :)

nightelf
28.02.13, 19:02
Rozmiar matrycy ma znaczenie, czy większe, czy mniejsze to już kwestia definicji.
Jednak na szczęście rynek oferuje nam wybór aparatów z mniejszymi i większymi, każdy może znaleźć coś dla siebie.

fret
28.02.13, 20:22
Rozmiar matrycy ma znaczenie, czy większe, czy mniejsze to już kwestia definicji.
Jednak na szczęście rynek oferuje nam wybór aparatów z mniejszymi i większymi, każdy może znaleźć coś dla siebie.

Dużo większe znaczenie ma układ matryca-obiektyw. Duża matryca z ciemnym obiektywem nie da lepszego obrazu niż mała z jasnym. Fuji z 23/1,4 będzie właśnie przypadkiem zrównoważenia wielkości matrycy RX1 większą jasnością obiektywu.

nightelf
28.02.13, 20:53
Co nie zmienia faktu, że jednak wielkość matrycy ma znaczenie.
ISO 200 będzie inaczej wyglądać na różnych matrycach.

Owszem, większe znaczenie ma układ matryca-obiektyw, tu się zgadzam.

fret
28.02.13, 21:02
...

... .

Tak, ale fotografując aparatem aps-c uzyskasz taki sam obraz przy niższej wartości przysłony, czyli w danych warunkach zrobisz zdjęcie przy niższym ISO i wtedy różnica zniknie :) Czyli praktycznie takie same obrazy uzyskasz w układzie aps-c, f/1,4, 1/100 s, ISO 100 i FF, f/2, 1/100 s ISO 200.

Jan_S
28.02.13, 21:02
Co nie zmienia faktu, że jednak wielkość matrycy ma znaczenie.

ale też kilka ostatnich premier pokazało że rozmiar to nie wszystko - nietrudno znaleźć aparaty z mniejszą matrycą które radzą sobie równie dobrze a czasem nawet lepiej niż więksi konkurenci

Darekw1967
1.03.13, 00:33
Witam !

Rozmiar matrycy ma znaczenie o ile sa to znaczne roznice miedzy matrycami.
Wazne tez sa wymagania uzytkownika gdzie nie ma skrajnych wymagan co do jakosci obrazu.
Czesto foty skaluje sie w dol i wyostrza a z... malego sensora jakosc wypadnie bardzo dobrze i pocieszy oko.

Pozdrawiam

nightelf
1.03.13, 00:56
Tak, ale fotografując aparatem aps-c uzyskasz taki sam obraz przy niższej wartości przysłony, czyli w danych warunkach zrobisz zdjęcie przy niższym ISO i wtedy różnica zniknie :) Czyli praktycznie takie same obrazy uzyskasz w układzie aps-c, f/1,4, 1/100 s, ISO 100 i FF, f/2, 1/100 s ISO 200.

Szkoda, że jednak nie każdy aparat oferuje ISO niższe niż dajmy na to 200.

Mam nadzieję, że to nie jest ostatni kompakt z tak dużą matrycą i zobaczymy takich więcej.

fret
1.03.13, 01:07
Szkoda, że jednak nie każdy aparat oferuje ISO niższe niż dajmy na to 200.

Mam nadzieję, że to nie jest ostatni kompakt z tak dużą matrycą i zobaczymy takich więcej.

Ale to już nie jest wina wielkości matrycy.