PDA

Zobacz pełną wersję : SP-620UZ - pytania nowego użytkownika

Michal_G
10.08.12, 10:07
Witam!

Po ponad 8 latach użytkowania do krainy zawsze dobrze wychodzących fotek przeniosła się moja Konica Minolta Z-3, rozjechana gąsienicami T-34 na Tarczy 2012 (poligon Winów pod Opolem). W związku z tym kupiłem Olympusa SP-620UZ. Przetestowany na Operacji Południe w Bielsku i na włóczędze w okolicach Krynicy sprawdza się dobrze. Potężny zoom 21x (to było jedno z głównych kryteriów wyboru), bardzo dobra stabilizacja (nieporuszone zdjęcia udaje się zrobić przy czasach rzędu 1/15 - 1/10 s). Brakuje mi właściwie tylko wizjera, ale to bardziej kwestia przyzwyczajenia.
Jak by ktoś chciał obejrzeć to parę zdjęć z Operacji Południe wrzuciłem na
https://picasaweb.google.com/michal.grodecki.1975/OperacjaPoUdnie2012 (http://picasaweb.google.com/michal.grodecki.1975/OperacjaPoUdnie2012)

Natomiast nachodzą mnie pewne wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa sprzętu - a sporo fotek robię w trudnych warunkach (zloty militarne - kurz podnoszony przez pojazdy). Zastanawiam się nad zakupem folii ochronnej na ekran - warto? Jeżeli tak to poradźcie jaką kupić - przeglądając Allegro znalazłem sporo różnych, nie potrafię ocenić ich jakości.
Czy do 620-ki da się założyć tulejkę i filtr UV? W poprzednim sprzęcie rozwiązanie takie sprawdzało się dobrze jako ochrona obiektywu.

Ania_
10.08.12, 13:14
Przed zarysowaniem warto. A jaka, to oczywiście bezklejowa. Ja kupowałam jakąś tanią, bez szaleństw. Gdzieś był już wątek o foliach, ale tamte linki będą już nieaktywne.

pers
10.08.12, 13:47
Fajne fotki :-) Na Twoim miejscu to bardziej bym się bał nieszczelności obudowy. Ja też często robie zdjęcia w ekstremalnych warunkach i ekran mam mocno porysowany ale da się z tym żyć bo i tak fotki ogladam na monitorze. Gorzej, że ostatnio coś się dostało do środka i na każdym zdjęciu mam jakiegos farfocla, którego muszę w PSie usuwać.

Michal_G
13.08.12, 16:01
Dziękuję za rady! Wątek o foliach znalazłem https://forum.olympusclub.pl/threads/12186-Folia-ochronna-na-LCD?highlight
Widział ktoś sensowną folię do dostania w Krakowie? W czwartek wybywam do Bornego-Sulinowa na zlot pojazdów militarnych i przez internet kupić nie zdążę... Zgodnie z radą nastawiam się na folię bezklejową.
Co do szczelności obudowy - na to chyba nic się nie poradzi we własnym zakresie?
Ponawiam pytanie w sprawie tulejki i filtra UV - da się coś takiego do SP-620UZ zamontować?

funnyadres
26.09.12, 23:03
Jaki ma bracketing?

Michal_G
27.09.12, 12:17
Bracketing ma "ręczny" - możesz zrobić kilka zdjęć dla każdego z nich ustawiając ręcznie inną wartość naświetlenia (skok co 0.3 EV).

funnyadres
27.09.12, 12:36
porażająco glupia odpowiedź

Michal_G
27.09.12, 12:53
Proszę o napisanie co konkretnie głupiego było w mojej odpowiedzi - może przy okazji czegoś nowego się dowiem... Za eksperta od sprzętu się nie uważam a każda okazja jest dobra by się dokształcić.

Jack
27.09.12, 13:41
...Ponawiam pytanie w sprawie tulejki i filtra UV - da się coś takiego do SP-620UZ zamontować?Nie bardzo się da. Aparat nie ma gwintu na tulejkę. Ponadto podczas zmiany ogniskowej, zmienia się długość fizyczna obiektywu, zatem zakładając jakąś teoretyczną tulejkę, podczas skracania ogniskowej, taki zestaw coraz bardziej by winietował. Pozostaje "partyzanckie" rozwiązanie (chociaż dekielek obiektywu jest tu problemem) - podebranie filtra UV o średnicy frontu obiektywu i zamocowanie elastyczną taśmą klejącą (np. czarną izolacyjną, sprawdza się dobrze we wszelkich "partyzanckich" rozwiązaniach - jest elastyczna, dobrze się naciąga, a po usunięciu nie pozostawia śladów kleju).

Michal_G
22.01.13, 10:34
Wczoraj wieczorem w moim Olku zaobserwowałem niepokojące zjawisko. Przy fofografowaniu w trybie "nocnym" aparat zawieszał się. To znaczy po naciśnięciu spustu zachowywał się jak by robił zdjęcie, wyświetlacz gasł, aparat nie reagował na jakiekolwiek próby zmuszenia go do reakcji. Obiektyw pozostawał częściowo wysunięty. Pomagało tylko wyjęcie akumulatorków i włożenie ich ponownie. Zdjęcie w takiej sytuacji nie robiło się. Po zmianie trybu automatyki na inny działał poprawnie. Próbowałem na dwóch różnych kompletach akumulatorów - to samo. Zjawisko występowało losowo - raz było a raz normalnie robił zdjęcie. Sprawa nie kwalifikuje się do trybu gwarancyjnego gdyż problem nie występuje za każdym razem, z serwisu wrócił by z odpowiedzią "u nas działa"... Co można próbować z tym zrobić?

strOOs
22.01.13, 11:45
Nie widziałem nigdzie adapterów do filtrów do niego niestety...

Folia jak najbardziej tak.

Jack
22.01.13, 22:04
...Sprawa nie kwalifikuje się do trybu gwarancyjnego gdyż problem nie występuje za każdym razem, z serwisu wrócił by z odpowiedzią "u nas działa"... Co można próbować z tym zrobić?Wysłać do serwisu, jeśli jest na gwarancji.
1. a może jednak serwisancji doszukają się czegoś, co nie bangla, ale objawia się nieregularnie :-)
2. nawet, jak nie znajdą - będzie wgrane najświeższe firmware, a aparat zostanie wyczyszczony i przetestowany.

Michal_G
23.01.13, 11:59
Albo wróci z serwisu z rachunkiem za przegląd z powodu "nieuzasadnionego zgłoszenia gwarancyjnego". Miałem tak kiedyś z płytą główna od komputera, uratowało mnie tylko to że wysyłałem za pośrednictwem zaprzyjaźnionej firmy która się wściekła i wyrąbała producentowi taką odpowiedź że szybciutko zwrócił pieniądze za płytę.
Najświeższy firmware mówisz - spróbuję zaktualizować sam (instrukcja jest na stronie olympusa), zobaczę co z tego wyjdzie.

Uzupełnienie - oprogramowanie aktualizacyjne wykazało że mam najnowszy firmware, czyli nie tu problem.
Sprawa nie jest bardzo ważna, zjawisko występuje sporadycznie i jak dotąd tylko w trybie do zdjęć nocnych ("sąsiedni" tryb "noc + portret" działa poprawnie) ale wkurza.

Mirek54
23.01.13, 13:47
Sprawa nie jest bardzo ważna, zjawisko występuje sporadycznie i jak dotąd tylko w trybie do zdjęć nocnych ("sąsiedni" tryb "noc + portret" działa poprawnie) ale wkurza.

Wyslij i opisz tak jak tu opisales.PG pewnie Ci wymienia,bo chyba nie lutuja.

strOOs
23.01.13, 13:57
Lutowanie w serwisach to rzadkość - prościej się wymienia całą część niż płaci pracownikowi wykwalifkowanemu za lutowanie :)

Michal_G
10.09.14, 12:00
Odgrzewam temat. Na rynku pojawiły się adaptery (tulejki) umożliwiające zamontowanie filtrów w Olympusie SP-810uz
http://allegro.pl/adapter-58mm-oraz-72mm-do-olympus-sp-810uz-i4591965717.html
Czy będą one pasować do SP-620uz? Tak na szybko patrząc po zdjęciach okolice obiektywu w obydwu modelach wyglądają podobnie... A może ktoś z kolegów z Krakowa posiada takową tulejkę i można by przymierzyć do mojej 620-ki?