Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: SP-620UZ - pytania nowego użytkownika

Awatar Michal_G
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

SP-620UZ - pytania nowego użytkownika

Witam!

Po ponad 8 latach użytkowania do krainy zawsze dobrze wychodzących fotek przeniosła się moja Konica Minolta Z-3, rozjechana gąsienicami T-34 na Tarczy 2012 (poligon Winów pod Opolem). W związku z tym kupiłem Olympusa SP-620UZ. Przetestowany na Operacji Południe w Bielsku i na włóczędze w okolicach Krynicy sprawdza się dobrze. Potężny zoom 21x (to było jedno z głównych kryteriów wyboru), bardzo dobra stabilizacja (nieporuszone zdjęcia udaje się zrobić przy czasach rzędu 1/15 - 1/10 s). Brakuje mi właściwie tylko wizjera, ale to bardziej kwestia przyzwyczajenia.
    Jak by ktoś chciał obejrzeć to parę zdjęć z Operacji Południe wrzuciłem na
    https://picasaweb.google.com/michal.grodecki.1975/OperacjaPoUdnie2012

Natomiast nachodzą mnie pewne wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa sprzętu - a sporo fotek robię w trudnych warunkach (zloty militarne - kurz podnoszony przez pojazdy). Zastanawiam się nad zakupem folii ochronnej na ekran - warto? Jeżeli tak to poradźcie jaką kupić - przeglądając Allegro znalazłem sporo różnych, nie potrafię ocenić ich jakości.
    Czy do 620-ki da się założyć tulejkę i filtr UV? W poprzednim sprzęcie rozwiązanie takie sprawdzało się dobrze jako ochrona obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez Michal_G ; 10.08.12 o 10:36

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Odp: SP-620UZ - pytania nowego użytkownika

Przed zarysowaniem warto. A jaka, to oczywiście bezklejowa. Ja kupowałam jakąś tanią, bez szaleństw. Gdzieś był już wątek o foliach, ale tamte linki będą już nieaktywne.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Fajne fotki Na Twoim miejscu to bardziej bym się bał nieszczelności obudowy. Ja też często robie zdjęcia w ekstremalnych warunkach i ekran mam mocno porysowany ale da się z tym żyć bo i tak fotki ogladam na monitorze. Gorzej, że ostatnio coś się dostało do środka i na każdym zdjęciu mam jakiegos farfocla, którego muszę w PSie usuwać.

Awatar Michal_G
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Dziękuję za rady! Wątek o foliach znalazłem https://forum.olympusclub.pl/threads...-LCD?highlight
    Widział ktoś sensowną folię do dostania w Krakowie? W czwartek wybywam do Bornego-Sulinowa na zlot pojazdów militarnych i przez internet kupić nie zdążę... Zgodnie z radą nastawiam się na folię bezklejową.
    Co do szczelności obudowy - na to chyba nic się nie poradzi we własnym zakresie?
    Ponawiam pytanie w sprawie tulejki i filtra UV - da się coś takiego do SP-620UZ zamontować?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jaki ma bracketing?

Jaki ma bracketing?

Awatar Michal_G
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Bracketing ma "ręczny" - możesz zrobić kilka zdjęć dla każdego z nich ustawiając ręcznie inną wartość naświetlenia (skok co 0.3 EV).

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

porażająco glupia odpowiedź

Awatar Michal_G
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Proszę o napisanie co konkretnie głupiego było w mojej odpowiedzi - może przy okazji czegoś nowego się dowiem... Za eksperta od sprzętu się nie uważam a każda okazja jest dobra by się dokształcić.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Michal_G Zobacz posta
    ...Ponawiam pytanie w sprawie tulejki i filtra UV - da się coś takiego do SP-620UZ zamontować?
    Nie bardzo się da. Aparat nie ma gwintu na tulejkę. Ponadto podczas zmiany ogniskowej, zmienia się długość fizyczna obiektywu, zatem zakładając jakąś teoretyczną tulejkę, podczas skracania ogniskowej, taki zestaw coraz bardziej by winietował. Pozostaje "partyzanckie" rozwiązanie (chociaż dekielek obiektywu jest tu problemem) - podebranie filtra UV o średnicy frontu obiektywu i zamocowanie elastyczną taśmą klejącą (np. czarną izolacyjną, sprawdza się dobrze we wszelkich "partyzanckich" rozwiązaniach - jest elastyczna, dobrze się naciąga, a po usunięciu nie pozostawia śladów kleju).

Awatar Michal_G
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Wczoraj wieczorem w moim Olku zaobserwowałem niepokojące zjawisko. Przy fofografowaniu w trybie "nocnym" aparat zawieszał się. To znaczy po naciśnięciu spustu zachowywał się jak by robił zdjęcie, wyświetlacz gasł, aparat nie reagował na jakiekolwiek próby zmuszenia go do reakcji. Obiektyw pozostawał częściowo wysunięty. Pomagało tylko wyjęcie akumulatorków i włożenie ich ponownie. Zdjęcie w takiej sytuacji nie robiło się. Po zmianie trybu automatyki na inny działał poprawnie. Próbowałem na dwóch różnych kompletach akumulatorów - to samo. Zjawisko występowało losowo - raz było a raz normalnie robił zdjęcie. Sprawa nie kwalifikuje się do trybu gwarancyjnego gdyż problem nie występuje za każdym razem, z serwisu wrócił by z odpowiedzią "u nas działa"... Co można próbować z tym zrobić?