PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Mcarto

Mcarto
9.08.12, 17:54
Witam:)
Postanowiłem reanimować mój wątek - chętnie wysłucham krytyki i dodatkowych opinii na temat moich prac.

Kilka zdjęć z majowego wypadu do Hiszpanii (okolice Malagi).

1.
68037
2.
68038
3.
68039

Thomasso
9.08.12, 18:48
No to tego. Takie tam, poprawne technicznie widoczki.
Choć aż się proszą by z nimi coś jeszcze popracowac, kolorów więcej powyciagać, ponasycać, w niebie pogrzebać, ogolnie ukontrastowić, słońca dodać :)

T.

Mcarto
10.08.12, 12:58
Pogrzebałem trochę w LR i Viveza2 i wyszło mi coś takiego - mam nadzieję, że o to chodziło?

6808168082

Thomasso
10.08.12, 13:42
Pogrzebałem trochę w LR i Viveza2 i wyszło mi coś takiego - mam nadzieję, że o to chodziło?

Prawie, bo teraz chmurki na niebie nabraly rozowawego odcieniu. Jak masz LR to winno sie bardziej selektywnie dac to poprawic.

Choć z drugiej strony może to co pokazałeś to odzwierciedla właściwie rzeczywistość i tak jest najlepiej? :)

T.

PS. Poniżej to co sam miałem na myśli :)
68083

Mcarto
10.08.12, 13:52
Dzięki - zmniejszę saturację.

Mr_Crowley
10.08.12, 15:24
Ja bym jeszcze je troche przycial, ten kawalek barierki rozprasza troche, a gore wpasowal bym w sam naroznik,
pozdrawiam

Mcarto
12.08.12, 01:38
Kolejna wstawka
4.
68162

5.
68161

Jan_S
12.08.12, 17:45
Ad. 4. Mam problem z interpretacją tego zdjęcia. Proszę, napisz mi czy tematem jest pręgierz, hotel z restauracją czy ten gołąb? a może to było zdjęcie do katalogu komisu używanych samochodów (tu opel astra)?

Ad. 5. Widzę że stosujesz starą i popularną metodę robienia zdjęć: "stanąć na centralnie na wprost obiektu, ustawienia na auto, wycelować z poziomu oka i gotowe". Gdyby to zdjęcie zrobiła moja siostrzenica (lat 13) to byłbym z niej dumny ale od kogoś kto otwiera swój wątek w "ocenie zdjęć" chyba można trochę więcej wymagać?

Na tych zdjęciach nic się nie dzieje, nie stoi za nimi żadna historia, ot, takie tam pstryki.

Mcarto
12.08.12, 18:07
Ad. 4. Mam problem z interpretacją tego zdjęcia. Proszę, napisz mi czy tematem jest pręgierz, hotel z restauracją czy ten gołąb? a może to było zdjęcie do katalogu komisu używanych samochodów (tu opel astra)?

Ad. 5. Widzę że stosujesz starą i popularną metodę robienia zdjęć: "stanąć na centralnie na wprost obiektu, ustawienia na auto, wycelować z poziomu oka i gotowe". Gdyby to zdjęcie zrobiła moja siostrzenica (lat 13) to byłbym z niej dumny ale od kogoś kto otwiera swój wątek w "ocenie zdjęć" chyba można trochę więcej wymagać?

Na tych zdjęciach nic się nie dzieje, nie stoi za nimi żadna historia, ot, takie tam pstryki.

To oczywiscie centrum miasteczka - ruchliwego

Nie nie robie na auto... Przyjrzyj sie dokladniej nim cos napiszesz.

mobi

Jan_S
12.08.12, 18:23
To oczywiscie centrum miasteczka - ruchliwego

no to chyba w trakcie sjesty bo ruchu tu nie widać. No chyba że to było celem, ale wtedy pasowały by się i tych dwóch samochodów i czterech osób z kadru pozbyć

Nie nie robie na auto... Przyjrzyj sie dokladniej nim cos napiszesz.

mobi

spoko, bez urazy, teraz będę zaczynał oglądać zdjęcia od EXIFów :)

qazy
12.08.12, 18:47

Jan ma niestety moim zdaniem rację. Też mi się zdarza takie fotki "trzasnąć" żeby pokazać po powrocie cioci: "z prawej był taki plac... a z lewej stał taki osiołek". Potem kasuję.

Można było trochę poszukać lepszego kadru, innego momentu, innego kąta, może przykucnąć, może do osiołka podejść "od d..y strony" :-P .... bo miejsce ciekawe.

:wink:

Mcarto
12.08.12, 21:30
Kiedys wykonalem zdjecie jakiejs swojskiej krowiny na ktorej pysku siedzialy muchy - dla mnie to zdjecie reportazowe ale moj kuzyn widzial w tym chyba portret? Koniecznie chcial je wysteplowac...
Miasteczko to oczywiscie architektura ktora chcialem pokazac (fakt zdjecie z wyjazdu) - gdybym mial statyw to nie ma tematu ale tak to musialem wybierac czy chce ludzi w pierwszym czy samochod w trzecim planie. No chyba zebym czekal do nocy i ludzil sie, ze mi slonce zaswieci.

Mam nadzieje, ze chociaż obrobka udana? Troche sie nasiedzialem.

Osiolek mi nie wyszedl - zdjecie mialo przedstawiac caly kadr a nie tylko centralny motyw. Jeszcze z nim popracuje.

mobi

Centus
12.08.12, 22:04
tematy ktore podajesz na zdjeciach, same w sobie nie urywaja ... czegos tam ;-)

byly by smaczne, gdybys je podal w interesujacy sposob,

czyli, albo temat zdjecia jest bardzo ciekawy, wtedy on buduje atmosfere i nawet pewne niedociagniecia techniczne mozna przebolec,

albo temat jest taki sobie, ale podany jest w tak interesujacy sposob, ze milo sie patrzy

co do samego robienia zdjec, warto czasami pomyslec o Punkcie Widzenia, czyli mowiac po ludzku, czasami kucnac z aparatem, czasami stanac na czyms wyzszym itd.

z dwoch ostatnich kadrow, dalo by sie cos wyciagnac, musialbys nad nimi popracowac... ale przed nacisnieciem spustu,

np. osiolek- mozna by kucnac i zrobic zdjecie z perspektywy tego osiolka, wyczekac moment kiedy bedzie pusto, zrobic zdjecie szerszym katem, wykorzystac elementy architektoniczne, aby utworzyly cos w rodzaju ramki, byc moze bylo by to interesujace

PS

jezeli moge cos doradzic, wiecej myslenia przed nacisnieciem spustu, mniej myslenia podczas "obrobki" zdjecia, zaoszczedzisz swoj czas, oraz zaczniesz zbierac pochwaly od ogladajacych zdjecia, czyli 2 cele za jednym razem ;)

pers
12.08.12, 22:45
Rada Centusia z PS doskonała. Tylko jest jedno ale - zastosowanie sie do niej nie jest gwarantem dobrego zdjecia/kadru. Do tego trzeba talentu i/lub praktyki.

Wracajac do zdjec Mcarto moim zdaniem ich celem bylo uwiecznienie miejsc, ktore zwiedzil i to sie mu udalo znakomicie. Po kilku latach bedzie mogl otworzyc katalog i zwiedzic je jeszcze raz. Przeciez nie wszystkie zdjecia musza od razu trafic na wystawy :-)

Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem wycinania niechcianych elementow ze zdjec przy pomocy PSa. Wole aby bylo niedoskonale ale prawdziwe i w sumie to na tych zdjeciach brakuje mi wlasnie tak zwanego zycia tego miasteczka bo mam wrazenie, ze Mcarto czekal w sumie zgodnie z Waszymi wskazowkami jak w kadrze bedzie jak najmniej osob/samochodow/innych elementow.

Mirek54
12.08.12, 23:02
Dla mnie to takie"za grzeczne,za mocno wyprane"moze troche swiatla wprowadz,tej spiekoty jaka byla.
Moze tak lub tak6821168212

Mcarto
12.08.12, 23:19
Dla mnie to takie"za grzeczne,za mocno wyprane"moze troche swiatla wprowadz,tej spiekoty jaka byla.
Moze tak lub tak6821168212

Jedynka to właściwie oryginał, gorąco nie było bo to początek maja w górach. Wydaje mi się, że nawet bardziej je rozjaśniłem? ale podoba mi się kontrast - muszę więcej go serwować.

Mcarto
13.08.12, 12:48
Pierwotna koncepcja osiołka.
68244
bez rozpraszaczy - obiekt centralny zamknięty w patio (kolumny ze stałym ocienieniem?) i góry w tle. Przydały by się jeszcze promienie słońca od góry ale nie mam warsztatu - zdjęcie musi poczekać.
Naprawdę nie chciałem go podchodzić od ogonka;)

Jan_S
13.08.12, 14:14
no to ciekawsze bo nietypowa faktura zdjecia, ale trzeba by poprostować trochę kolumny bo się walą na boki, patio nie domyka szczelnie z prawej strony i brakuje domknięcia od dołu. do tego kolumny domykają osiołka tylko do lini pyska - ogona i to jest trochę takie nijakie.

Mcarto
13.08.12, 22:54
Kolejne dwa zebrane z ulicy - no prawie z ulicy...

6.
68284

7.
68285

pers
13.08.12, 23:07
Z ostatniej serii bardziej podoba mi się nr 7.

Jan_S
13.08.12, 23:07
6 - interesujące, trochę rozprasza ta brama CLAY, być może gdybyś stanął troszkę bardziej w prawo byłoby lepiej, ale generalnie interesujące
7 - Ujęcie dosyć podręcznikowe...

Mcarto
15.08.12, 20:31
Ciekaw jestem co dokładnie artysta chciał przedstawić tą pracą - zdjęcie wykonałem na dziedzińcu katedralnym w Maladze.
68398

MaciekMG
15.08.12, 21:05
Napis brzmi: "Objęcie krzyża jest objęciem miłości". Interpretacja - ta należy już do nas ;-).

Mcarto
15.08.12, 21:28
Lubię Hiszpanię mimo, że to to dawny ultrakatolicki kraj to ma wieeele do zaoferowania. Ich kultura czerpała z wielu różnych źródel i jest b.ciekawa.

Mcarto
15.08.12, 23:32
Katedra od środka.
9.
68424

Mcarto
17.08.12, 19:06
HDR Effects.
Kilka minut spędzonych z rodzimym programem.
10.
68505
11.
68506

ps. mgła została wykonana przy pomocy innego programu.

Jan_S
17.08.12, 21:42
daj 10tke bez mgły, pliz :)

Mirek54
17.08.12, 21:44
daj 10tke bez mgły, pliz :)

Wlasnie.Ta wineta sknocila fote.Poza nia to obrobka w stu procentach trafiona.

Mcarto
17.08.12, 22:24
Dziekuje za uwage.
Chcialem zaslonic winietka dosc nieciekawy hotel i gorna czesc kadru.
Jutro podesle czysta wersje - teraz jestem w pracy.

mobile

Centus
17.08.12, 23:54
Dziekuje za uwage.
Chcialem zaslonic winietka dosc nieciekawy hotel i gorna czesc kadru.
Jutro podesle czysta wersje - teraz jestem w pracy.

mobile

a jakby "zaslonic" ten hotel podczas kadrowania, w chwili kiedy robiles zdjecie ...

moze jestem nudny...

ale jestem zwlennikiem aby jak najwiecej zmian w zdjeciu wprowadzic... przed wcisnieciem spustu...

robienie zdjec, na zasadzie... pozniej w PS'ie cos sie poprawi... to nie jest prawdziwe wyzwanie...

co nie zmienia faktu ze w zdjeciu nr 10 jest potencjal

ciekawi mnie czy masz tylko ten jeden kadr, czy zrobiles ich wiecej, z roznych miejsc, pod roznym katem, oraz z roznej wysokosci

warto czasami kucnac, albo nawet polozyc sie na ziemi aby zrobic ciekawe zdjecie ;-)

Mcarto
18.08.12, 00:30
ciekawi mnie czy masz tylko ten jeden kadr, czy zrobiles ich wiecej, z roznych miejsc, pod roznym katem, oraz z roznej wysokosci

To byl kadr "spontaniczny" - wycieczkowy.
Nie podchodzilem do niego serio dopuki nie zaczalem bawic sie HDR Efects.

mobi

Centus
18.08.12, 00:41
To byl kadr "spontaniczny" - wycieczkowy.
Nie podchodzilem do niego serio dopuki nie zaczalem bawic sie HDR Efects.

mobi

znamy sie tylko z forum, nie znam Ciebie jako czlowieka...

odnosze jednak wrazenie, ze pokladasz ogromne zaufanie w sprzet i programy do obrobki, moge sie oczywiscie mylic...

jezeli zechcesz przyjac rade od mojej skromnej osoby...

zaufaj bardziej sobie, jako autorowi zdjecia, pomysl chwile, popatrz na obiekt ktory chcesz uwiecznic, podejdz do niego z roznych stron, z wysoka i z niska..., z prawej i z lewej...

a pozniej, niech obrobka bedzie przyslowiawa kropka nad "i"

PS

bywasz w ciekawych miejscach... nie ma tam jakis ludzi ?

ludzie to emocje, sila przekazu zdjecia... moze warto pojsc tym tropem...

jak spotkasz ciekawa osobe, z interesujaca, wrecz hipnotyzujaca twarza, tak osoba "zrobi" Ci zdjecie... nie nameczysz sie zbyt wiele... a efekt... piorunujacy ;-)

Mcarto
18.08.12, 01:00
znamy sie tylko z forum, nie znam Ciebie jako czlowieka...

odnosze jednak wrazenie, ze pokladasz ogromne zaufanie w sprzet i programy do obrobki, moge sie oczywiscie mylic...

jezeli zechcesz przyjac rade od mojej skromnej osoby...

zaufaj bardziej sobie, jako autorowi zdjecia, pomysl chwile, popatrz na obiekt ktory chcesz uwiecznic, podejdz do niego z roznych stron, z wysoka i z niska..., z prawej i z lewej...

a pozniej, niech obrobka bedzie przyslowiawa kropka nad "i"

PS

bywasz w ciekawych miejscach... nie ma tam jakis ludzi ?

ludzie to emocje, sila przekazu zdjecia... moze warto pojsc tym tropem...

jak spotkasz ciekawa osobe, z interesujaca, wrecz hipnotyzujaca twarza, tak osoba "zrobi" Ci zdjecie... nie nameczysz sie zbyt wiele... a efekt... piorunujacy ;-)

Centusku powiedz mi, ze planujesz z gory kazde zdjecie...

Ja na kilka przemyslanych wykonuje kilkanascie dodatkowych-fejsbukowych na potrzeby wlasne.
Jeszcze bywa tak, ze ciebie czas lub towarzystwo goni;)

ps. obrobke mam wlasnie do D*** co widac w moim watku.

Mobi

Centus
18.08.12, 01:08
Centusku powiedz mi, ze planujesz z gory kazde zdjecie...

Ja na kilka przemyslanych wykonuje kilkanascie dodatkowych-fejsbukowych na potrzeby wlasne.
Jeszcze bywa tak, ze ciebie czas lub towarzystwo goni;)

Mobi

tak... staram sie planowac zdjecia... nawet jezeli fotografuje spontaniczne imprezy

o zdjeciach statycznych nie mowie, bo tam czasu od groma jest i mozliwosci

czas musisz sobie sam wygospodarowac...a towarzystwu... jezeli "goni" ... mozna nogi dociazyc czyms ciezkim, tempo im spadnie, a Ty czas zyskasz na zrobienie wspanialych zdjec ;-)

PS

oczywiscie, nie zawsze udaje sie zrealizowac wstepne zalozenia, zycie jest pelnie niespodzianek ;-)

ale staram sie Ciebie "zarazic" idea, wiecej myslenia przed wcisnieciem spustu = mniej roboty podczas obrobki

pers
18.08.12, 09:29
Tak, rada Centusia jest cenna i ja też widze u siebie, że odpowiednie kadrowanie to co najmniej 50 jeżeli nie 80% udanego zdjęcia. Tylko jest jeden problem. Aby kadr był idealny, który nie wymaga obróbki to musimy na ekranie dosonale widzieć ten kadr. W dobrym wizjerze jest to stosunkowo łatwe ale na małym wyświetlaczu przy niesprzyjających warunkach to droga przez mękę i czesto newykonalne zadanie.

Centus
18.08.12, 12:43
Tak, rada Centusia jest cenna ...

Centusia... powiadasz... GRRRRRR!

ahutta
18.08.12, 13:27
Tak, rada Centusia jest cenna...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pers
18.08.12, 15:13

A jak powinno byc poprawnie? :roll:

Centus
18.08.12, 15:24
A jak powinno byc poprawnie? :roll:

znaczy sie tak... zebym nie warczal... ;-)

wystarczy Centus, tam na koncu jest zwykle S, bez kreski

PS

wiem ze nick Centus, oraz miejsce zamieszkania Poznan, powoduje domyslne skojarzenie z "centusiem"

chyba pora zmienic nicka ;-)

avatar tez by sie nowy zdal, ten lemur juz tam wisi sporo czasu

PS'

tylko ze przez to zasmiecamy watek koledze, za co serdecznie przepraszam ;-)

Mcarto
18.08.12, 18:34
Proszę armaty bez winietki:)
68551

pers
18.08.12, 18:52
Jak dla mnie o niebo lepiej tylko troche brak kontrastu. Kolorystycznie troche się wszystko zlewa ale byc może tak tam było.

PS Centus: bedę pamiętał :-)

Mcarto
18.08.12, 19:15
Jak dla mnie o niebo lepiej tylko troche brak kontrastu. Kolorystycznie troche się wszystko zlewa ale byc może tak tam było.

PS Centus: bedę pamiętał :-)

Chcesz jeszcze kontrastu :D

Jan_S
18.08.12, 21:21

no i chyba lepiej ? trochę może bym oziębił kolorystykę i może troszeczkę zdjął nasycenie - ale to kwestia gustu. Przedmówcy wspominali o kadrowaniu - i wszystko prawda co napisali. Dodam tyle, że jeśli się złapie naprawdę ciekawy motyw i jeśli pokaże się go tak że oczu od niego nie da się oderwać to tło już nie będzie takie istotne a przynajmniej nie w pierwszym kontakcie (bo potem i owszem - jak się włos zacznie dzielić na czworo to jakąś gnidę się znajdzie). Co do ukrywania niechcianych elementów zdjęcia - zamiast tej mgiełki z pierwszej wersji może lepiej było użyć jakiego rozmycia a'la rozmycie obiektywu? Jest z tym trochę zabawy ale z tego co wiem, to i PS i GIMP sobie z tym radzą. Powróciłbym jeszcze do kadrowania - myślę że zdjęcie wyglądało by jeszcze ciut lepiej gdybyś albo złapał tę trzecią armatę albo sfocił z troszkę niższej wysokości. Brakuje mi też trochę przestrzeni przed lufą. A jakby jeszcze gdzieś na horyzoncie sie jakaś fregata pojawiła to już byłby miód - wiadomo by było po co te armaty tam stoją.

Z plusów - podoba mi się (i to bardzo) to co się stało z fakturą drzewa na lawecie i z fakturą powierzchni działa - bardzo fajnie to powyciągałeś.

Mcarto
18.08.12, 23:42
no i chyba lepiej ? trochę może bym oziębił kolorystykę i może troszeczkę zdjął nasycenie - ale to kwestia gustu. Przedmówcy wspominali o kadrowaniu - i wszystko prawda co napisali. Dodam tyle, że jeśli się złapie naprawdę ciekawy motyw i jeśli pokaże się go tak że oczu od niego nie da się oderwać to tło już nie będzie takie istotne a przynajmniej nie w pierwszym kontakcie (bo potem i owszem - jak się włos zacznie dzielić na czworo to jakąś gnidę się znajdzie). Co do ukrywania niechcianych elementów zdjęcia - zamiast tej mgiełki z pierwszej wersji może lepiej było użyć jakiego rozmycia a'la rozmycie obiektywu? Jest z tym trochę zabawy ale z tego co wiem, to i PS i GIMP sobie z tym radzą. Powróciłbym jeszcze do kadrowania - myślę że zdjęcie wyglądało by jeszcze ciut lepiej gdybyś albo złapał tę trzecią armatę albo sfocił z troszkę niższej wysokości. Brakuje mi też trochę przestrzeni przed lufą. A jakby jeszcze gdzieś na horyzoncie sie jakaś fregata pojawiła to już byłby miód - wiadomo by było po co te armaty tam stoją.

Z plusów - podoba mi się (i to bardzo) to co się stało z fakturą drzewa na lawecie i z fakturą powierzchni działa - bardzo fajnie to powyciągałeś.

Ten program jest naprawde fajny- kolor musialem troche dodac ale dzieki temu widzimy rozne rodzaje rdzy. Laweta tez sie fajnie wyeksponowala. Dla tej lawety wykonalem zdjecie;) nie jest oryginala - ma gora kilkadziesiat lat a dzialo pewnie spoczywalo na stalym lozu.

mobil

Mirek54
19.08.12, 00:04
68551
No widzisz.a na hotel i plaze nieciekawa to moze kawalek fotki od innego forumowicza i wystarczy,Jakies wzgorze rozmyte z kawalkiem sosny z dlugimi szpilkami pod slonce .Co??68585:mrgreen:

tadzik1231
19.08.12, 00:08
Ty mnie tu Mirek copyrightów nie naruszaj bo ja czujny jak ważka w locie jestem :mrgreen:

Mirek54
19.08.12, 00:13
Ty mnie tu Mirek copyrightów nie naruszaj bo ja czujny jak ważka w locie jestem :mrgreen:

Sosny Ci szkoda dla taaaaakiej armaty?Przecie i tak niewyostrzona byla:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen:

tadzik1231
19.08.12, 00:17
Oj tam , oj tam, niewyostrzona, ja do tego rozdziału w "Księdze kanałów" jeszcze nie doszedłem - dopiero jestem przy kolibrze :)

Mcarto
19.08.12, 00:27
No widzisz.a na hotel i plaze nieciekawa to moze kawalek fotki od innego forumowicza i wystarczy,Jakies wzgorze rozmyte z kawalkiem sosny z dlugimi szpilkami pod slonce .Co??:mrgreen:

Fajne ale to nie jest juz prawdziwe zdjecie ale grafika. Jeszcze nigdy nie przerabialem tak zdjecia ale z drugiej strony to HDR tez jest sztuczna maska...

mobi

Jan_S
19.08.12, 22:09
nie, przeróbka Mirkowa mi się nie podoba, te armaty jakoś tak wiszą w powietrzu... już wolę ten hotel. Mcarto (https://forum.olympusclub.pl/members/11891-Mcarto) masz może więcej zdjęć z tego miejsca?

Mcarto
20.08.12, 01:41
nie, przeróbka Mirkowa mi się nie podoba, te armaty jakoś tak wiszą w powietrzu... już wolę ten hotel. Mcarto (https://forum.olympusclub.pl/members/11891-Mcarto) masz może więcej zdjęć z tego miejsca?

Chyba jeszcze jedno ale z ludzikami bo to byl dobry punkt widokowy. Wlasciwie to jak napisalem - fotke wykonalem dla siebie ale tydzien temu nabylem HDR Efects i ta armata az sie prosila aby wyciagnac ja na maxa;)

Qrcze za niecale trzy tygodnie bede w Lizbonie to chyba specjalnie poszukam podobnego fortu z altyleria:)

mobil

Mcarto
23.08.12, 02:36
Kilka dzisiejszych pstryków:)
12.
68785
13.
68784
14.
68783
15.
68781
16.
68782

Jan_S
23.08.12, 07:14
witaj, tym razem będę milczał, street to nie moja działka. pozdrawiam

glee
23.08.12, 07:16
może i 15stka była by ciekawa ale chyba wymagała czasu, cierpliwości i kilkudziesięciu pstryków celem uzyskania czegoś intrygującego :cool:

rol6
23.08.12, 08:04
Dla mnie największy potencjał ma 14. - żywy drogowskaz :wink:, tylko jak dla bardziej interesujące byłoby trochę inne kadrowanie, pokazanie większej przestrzeni przed gościem, lub kadr poziomy.

Mcarto
23.08.12, 14:48
Tak lepiej?
68800
Dla mnie zbyt centralnie ale może tak pownno być.

Centus
23.08.12, 15:19
ja bym popracowal nad czystoscia kadru, to pierwsza moja uwaga, czasami wcisniecie spustu sekunde czesniej lub pozniej duzo zmienia,

kolejna sprawa, wszystkie zdjecia robisz na wyprostowanych nogach... zaryzukuj czasami pochylenie sie z aparatem, lub kucniecie, czasami poprostu pomaga usiasc na ziemi i tyle, wszystko zalezy od sytuacji, poczytaj i punkcie widzenia w fotografii (juz chyba Rafal Czarny Tobie o tym pisal)

na 14 szkoda ze nie ma kontaktu wzrokowego obu panow, szkoda ze ten po lewej odwraca glowe, tutaj znowu wracamy do tego aby wyczuc moment

15 ja bym stanal w innym miejscu, uzyl dluzszej ogniskowej, oraz ciasniejszego kadru, wyciagnac zonglera z tla, pokazac te przedmioty ktore sobie tak misternie poukladal, zlapac jego mine podczas takiego wystepu... bezcenne

sytuacje ktore pokazales na zdjeciach, maja pewien potencjal, wydaje mi sie ze mozna by je pokazac innaczej, poszukac jakis zwiazkow, byc moze zartu, albo dowolnych emocjii, tak aby zdjecie stalo sie bardziej interesujace

Mcarto
23.08.12, 16:35
ja bym popracowal nad czystoscia kadru, to pierwsza moja uwaga, czasami wcisniecie spustu sekunde czesniej lub pozniej duzo zmienia

I tak i nie - gdybym czekał sekundę lub dwie to dwóch powyższych kadrów bym nie miał. Na ulicy wszystko zmienia się w ekspresowym tempie - tutaj mam zasadę aby nie czekać na powtórkę. Mogę się przyłożyć do nima czy pokazanego żonglera (akurat nie posiadałem tele) bo z reguły otoczeni sa kordonem gapiów ale już sfotografowanie zwykłej wystawy bywa uciążliwe w b.ruchomym miejscu. To trzeba poczuć na ulicy...

Czasem też brakuje sekundy aby kadr stał się ciekawszy:
68807
Gdyby ten Pan zechciał przystanąć na moment...

Rozpisałem się.
Kolejna porcja okolice Temple Baru.
17
68802
18.
68803
19.
68804
20.
68805

Centus
23.08.12, 16:49
piekne zdjecia...

Mcarto
24.08.12, 15:03
Spodek wylądował, schodki się wysuwają - lecę zasysać głębszą wiedzę...

Mcarto
29.08.12, 15:57
Street no comments??

Kilka nowych kadrów - mocno ciągniętych.
12.
69201
22.
69202

Jan_S
29.08.12, 18:02
oj, mocno pociągnąć Ci się chciało ale poprostować horyzontu już nie? Fotki fajne

lisiajamka1
29.08.12, 18:44
18 - fajne :)

Mcarto
29.08.12, 23:27
Cieszę się, że się podobają.
12-tka to mój błąd - dopóki nie odhaczyłem jednego z filtrów rozjaśniając scenerię to drzewa były praktycznie niewidoczne.

Mcarto
30.08.12, 13:37
14.
69225
15. zdjęcie b.mocno naciągane:D
69223
16.
69224

Jan_S
30.08.12, 13:52
poproszę o kolejny zestaw pytań

dzarro
31.08.12, 14:09
Podobają mi się oba z zielskiem - prostowanie czegokolwiek byłoby nie tylko zbędne ale nawet szkodliwe. Z ostatniej wrzutki fajne jest to zdjęcie ze szczotką. Pozostałe dwa rzeczywiście raczej nie teges.

---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:07 ----------

PS. To ze szczotką to nawet bardzo fajne.

Mcarto
31.08.12, 14:20
Dzięki - 15-tka to analogowy dowcip.

Mcarto
31.08.12, 15:26
Z wczorajszego spaceru - National University of Ireland, Maynooth. Do 1992 szkoła była Katolickim Seminarium Duchownym pod nazwą St Patrick's College. Dzisiaj tą nazwę zachowała tylko cześć szkoły w której nadal odbywa się kształcenie kleryków.

17.
69280

18.
69279
19.
69284
20.
69281
21.
69282
22.
69285
23.
69286
24.
69283

Mcarto
27.09.12, 16:12
Lizbona
25.
70804
26.
70805

yamada
27.09.12, 19:47
17 i 18 naj, pozostałe dobre, ogólnie fajnie pokazane miejsce.

marekb1410
27.09.12, 20:04
winorośl na 23 ciekawie wygląda :)

Mcarto
28.09.12, 16:07
Dziękuję za uwagę - nie bardzo wiedziałem jak uchwycić ten ogród ale ważne że budynek był ciekawy.
Liczę na jakieś opinie dot. zdjęcia 25 - podobało mi się i nie wiem czy jest po prostu takie sobie czy zabiłem go obróbka a właściwie prawie jej brakiem?

27.
70838
28.
70839
29. HDR Effect stacja promowa
70840
30.
70842

Infamis
28.09.12, 16:12
:grin: Bardzo fajnie wypatrzona 30. Trochę jak dom na palu (skoro niżej nie ma miejsca).

Mcarto
28.09.12, 16:56
Widok z wieży;)
31.
70843

Mcarto
1.10.12, 15:43
Pstryk, pstryk tu i tam... takie zdjęcia dzisiaj dam.

Klasztor Mosteiro dos Jerónimos w Lizbonie

32.
70984
33.
70988
34. Zakrystia
70985
35. Dziedziniec
70992
36.Dziedziniec uchwycony z krużganku pierwszego piętra.
70987
37.
70986
38. maszkarony
70991
39.
70990
40. Zamknęli mnie:)
70993
41.
70989

Mcarto
5.10.12, 18:06
Torre de Belém
42.
71238
43.
71239

LuiN
5.10.12, 18:16
42 - grr... Przyjaciółka chwaliła się zdjęciami ze swojego Olka i ta militarna budowla najbardziej mnie poruszyła, a tu widzę bis. Nic tylko jechać do tej Portugalii. PS. Nocne też masz?

Mcarto
5.10.12, 18:34
42 - grr... Przyjaciółka chwaliła się zdjęciami ze swojego Olka i ta militarna budowla najbardziej mnie poruszyła, a tu widzę bis. Nic tylko jechać do tej Portugalii. PS. Nocne też masz?

Wieża wybudowana w stylu manuelińskim w latach 1505-1510. Przez trzy miesiące był w niej więziony Józef Bem.

Mam jakieś?? nocne zdjęcia z kompakta ale jeszcze do nich nie doszedłem. Zwiedzałem dość intensywnie bo Portugalia jest bogata w zabytki a zarazem b.interesująca - noce raczej przesypiałem:oops:

waruga
5.10.12, 18:56
Ciekawie przedstawiles Lizbone a foty o tematyce mi bliskiej cool :-)

BIKER
5.10.12, 20:47
Ładna architektura w tej Lizbonie.

Mcarto
7.10.12, 16:26
Trochę XX wieku.

44. Budynek Akwarium Morskiego
71289
45.
71290
46.
71291
47.
71292
48.
71288

Mcarto
16.10.12, 22:19
Kilka nocnych pstryków.
49.
71775
50.
71776
51.
71777
52.
71778

yamada
16.10.12, 22:46
kadry nocne fajne

Mcarto
29.01.13, 00:32
Coś na rozgrzewkę po przerwie.
53.
80116
54.
80117
55.
80118

adambieg
29.01.13, 00:49
Z ostatnich trzech serii spodobały mi się: 47, 48 i 50. Szlaban ciekawy, trochę wyżej aparat i było by widać całe sylwetki samochodów.

Mcarto
29.01.13, 19:33
Dzięki zaq wizytę:)
Nie podniosłem aparatu na 50 bo chciałem aby szlaban pokrył się z dwoma silnymi punktami - spodziewałem się też silniejszego rozmycia tła.

Mcarto
31.01.13, 21:41
Jeszcze takie dwa gniotki znalazłem.
56. Pałacyk z innej perspektywy
80267
57. Ratusz miejski o ile dobrze pamiętam.
80266

Rysiek_O
31.01.13, 22:10
Zaglądam tu z chęcią, ciekawe masz fotki. Tę 57 bym wyprostował nim Helmut zobaczy :-)

Mcarto
31.01.13, 23:21
Dzieki. Fotke prostowalem ale kiepsko sobie poradzilem z korekcja dystorsji-właściwie to musze lepiej ogarnac temat prostowania perspektywy i odpowiednie programy. LR czasem nie wystarcza.

Mobi

Mcarto
2.02.13, 00:12
Oki...
Kilka wyszperanych z czeluści dysku śnieżnobiałych fotek :)
58.
80346
59.
80348
60.
80349
61.
80347

Mcarto
12.02.13, 13:10
Takie Psycho popełniłem...:)
62.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=81266&d=1360667086

adambieg
12.02.13, 13:41
Całkiem fajne, trochę razi ten obcięty narożnik budynku. Ewentualnie proponowałbym ciachnąć go bardziej zdecydowanie.

Jan_S
12.02.13, 13:50
Psychicznej 62 nie kupuję, ale podoba mi się kadr ze zdjęcia 59 z poprzedniej wrzuty. 60tka też fajna ale warto by chociaż horyzont wyprostować.

Mcarto
12.02.13, 17:09
Dziękuje za wizytę.
Szkoda że wcześniej szerzej nie skadrowałem ale zależało mi tylko na tramwaju - dopiero dzis wpadł mi pomysł aby tak go przerobić.
Jan_S mi też się podoba 59 - pchnę ją do galerii.

Jan_S
12.02.13, 17:18
...
Jan_S mi też się podoba 59 - pchnę ją do galerii.

poproś wcześniej Mirka żeby Ci pomógł troszkę kolory i ostrość poprawić i będzie kapitalna fota bo kadr bardzo ładnie ułożony

---------- Post dodany o 16:18 ---------- Poprzedni post był o 16:15 ----------

ps. ale się machnąłem - to co pisałem o 59 dotyczyło 60 a to co 60 dotyczyło 59. czyli do galerii 60-tka, 59 do poprostowania...

Ale narobiłem zamieszania [wstydze sie]

Mcarto
12.02.13, 17:23
poproś wcześniej Mirka żeby Ci pomógł troszkę kolory i ostrość poprawić i będzie kapitalna fota bo kadr bardzo ładnie ułożony

---------- Post dodany o 16:18 ---------- Poprzedni post był o 16:15 ----------

ps. ale się machnąłem - to co pisałem o 59 dotyczyło 60 a to co 60 dotyczyło 59. czyli do galerii 60-tka, 59 do poprostowania...

Ale narobiłem zamieszania [wstydze sie]
Ostrość to mój pomysł - celowo je zmiękczyłem i tak wg mnie jest lepiej.

Mcarto
13.02.13, 15:41
Zimowy okruch koloru.
63.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=81339&d=1360762663

Jan_S
13.02.13, 15:53
ale Was na mostki wzięło - wczoraj adambieg dwie foty wrzucił, dziś Ty :)

Mosty i mostki to wdzięczny temat :)

Mcarto
13.02.13, 21:00
ale Was na mostki wzięło - wczoraj adambieg dwie foty wrzucił, dziś Ty :)

Mosty i mostki to wdzięczny temat :)

Bo mosty są świadectwem kultury materialnej tak jak domy - zawsze staramy się aby się czymś wyróżniały i miały swój charakter.
Jan daj coś od siebie - na pewno jakiś masz:)

kolunio
15.02.13, 17:27
63 fajnie zagraly kolorki ;)

Rysiek_O
15.02.13, 19:04
Zimowy okruch koloru.
63.

Ciekawie wypatrzone! Gratuluję!.

Mcarto
31.03.13, 22:41
B&W
64.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=84879&stc=1
65.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=84878&stc=1

8487984878

Mcarto
1.04.13, 14:47
? Dodam trochę koloru
66.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
http://s5.postimg.org/mvxv8qv9j/IMGP0145.jpg]źródło ( picture hosting (http://postimage.org/)
67.

http://s5.postimg.org/szffsnljb/IMGP0157.jpg]źródło (źródło ([URL=\"http://postimage.org/\") upload a picture (http://postimage.org/)

Mcarto
9.04.13, 23:56
69.

źródło (http://s5.postimg.org/vzfbzvumf/IMGP0910_Edit.jpg)

waruga
10.04.13, 06:37
(66) podoba mi sie.

Mcarto
10.04.13, 10:58
Dziekuję za wizytę:)

Mcarto
12.04.13, 23:02
70.

źródło (http://s5.postimg.org/n1yc1266f/2010_01_30_21.jpg)

lisiajamka1
13.04.13, 10:17
70 jest super.

Mcarto
20.04.13, 23:42
Dzisiaj kilka pstryków spod latarni:)
71.

źródło (http://s5.postimg.org/im0srznbb/IMGP0179.jpg)
72.

źródło (http://s5.postimg.org/4guzq6e9z/IMGP0186.jpg)
73.

źródło (http://s5.postimg.org/prsjufwef/IMGP0189_Shift_N.jpg)

Mcarto
24.04.13, 23:01
Wiosennie:)

Miniaturka - mam jakieś problemy ze wstawianiem zdjęć
74.
86750

Mcarto
18.07.13, 15:33
Letnie zimno/ciepłe z GX1
75.
93190
76.
93191
77.
93192

Mcarto
19.07.13, 23:37
Takiego cukiereczka sobie wieczorem popełniłem - HDR
78.
93260

alnico
19.07.13, 23:43
Smaczny ten cukiereczek :grin:

Mcarto
27.07.13, 15:03
79.
93824

Ania_
27.07.13, 17:26
77. bardzo ładne, podoba mi się tyle zieleni.
Natomiast ostatnie kadrowałabym jednak inaczej, bo wzrok średnio idzie na łódkę. Może to też kwestia GO.

Mcarto
30.07.13, 23:10
Dzięki za uwagi:)
@Mysikrólik to lekki crop - wprowadziłem łódkę w podliże mocnych punktów i wyglądało to dobrze ale coś mnie pokusiło aby zrobić B&W bo kolorki etc.. i łódka zmalała a raczej jej przekaz.

Coś na wieczór. Mocno ciągnięty pstryczek - ciekaw jestem efektu.
80.
94049

Mcarto
2.08.13, 01:53
Zdjęcie wykonane na wystawie prac kółka fotograficznego działającego w mojej mieścinie.
80.
94213
Wystawa zajmowała dwie stajnie w zabytkowym pałacyku a poziom zdjęć był zaskakująco wysoki.

Mcarto
2.08.13, 23:16
Pogodowy koszmarek.
81.
94281

CzaRmaX
3.08.13, 02:43
Pogodowy koszmarek.
81.

Nie przesadzaj :) Widziałem o wiele gorsze w swoim wykonaniu :)

Mcarto
16.09.13, 23:04
82. Cathedral of St. Peter and Paul - Trim/Irlandia
100170

robert1088
17.09.13, 20:04
Przyjemnie się ogląda ,ale brakuje mi ludzi .

Mcarto
18.09.13, 12:33
Przyjemnie się ogląda ,ale brakuje mi ludzi .
Ostatnio robię więcej podobnych "pocztówek":grin:

Mcarto
11.07.14, 17:33
Zdjęcie 83

Mcarto
12.03.16, 22:00
Nowy sezon,nowy mikrus - zapraszam do oglądania.
Na początek kilka zdjęć przedstawiających możliwości GX7+14-42mmII - jestem pozytywnie zaskoczony:).
84.
169207
85.
169206
86.
169208
87.
169209
88.
169210

Mcarto
22.03.16, 23:00