Zobacz pełną wersję : Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.
Witam
Pomóżcie mi wybrać.
Mam zamiar kupić sobie lustrzankę cyfrową Olka.
Posiadam SP-500UZ
Nie wiem co wybrać. Napaliłem się na E-500, ale może mnie od tej decyzji odciągniecie i pomożecie wybrać inny model z serii E :)
Mam także problem z obiektywem bo z tego co się orientuje (nie dużo) to podstawowe obiektywy oferowane w sieciach handlowych mają mały zoom.
Już piszę do czego mi będzie służył aparat:
- zdjęcia okolicznościowe (czasem w pomieszczeniach)
- plener
- mecze piłki nożnej (do tego potrzebny mi dobry zoom - tylko nie "luneta" - jakiś średniaczek może być max x10)
Tylko prosiłbym o wybieranie takich "niezadrogich obiektywów" :)
Czy taniej wyjdzie gdy kupie sam korpus a do niedo dobiorę obiektyw ? Czy lepiej nabyć zestaw korpus+obiektyw i do tego dołozyć nowy obiektyw?
Podsumowując: Kupić E-500 czy inny model z serii E ? Jaki wybrać obiektyw? Lepiej nabyć sam korpus a potem obiektyw czy kupić zestaw?
Pomóżcie :)
Pozdrawiam.
Jak kupujesz E-500 to w dual kicie i masz ogniskowe w przeliczeniu od 28mm do 300mm. Na początek powinno starczyć, jakość tych obiektywów jest na dość wysokim poziomie.
Jeśli masz więcej kasy kup od razu E-410 lub E-510 w dual kicie ze względu na niższe szumy co przy fotografowaniu sportu ma spore znaczenie. Mam wątpliwości jedynie do dodawanych obiektywów, gdyz posiadają plastikowy bagnet...
W późniejszym czasie ewentualnie dokupisz 70-300mm, który będzie jesienią. ;)
Możesz poczekać na zapowiadany E-p1 ale to może potrwać i pewnie będzie kosztował :D
Jeśli olek a modele 410 i 510 są za małe wielkościowo dla Ciebie (dla mnie są choć nie mam dużych łap) to może E-330 np w dual kicie. Sam taki posiadam i jestem zadowolony.
Dostajesz 14-45 i 40-150 co przy przeliczniku Olkowym daje 28-90 i 80-300 (ekwiwalent 35 mm). Możesz pokusić się o wymianę na jaśniejsze szkło 14-54 tak bardzo polecane ale koszt już około 2k.
E-500 też jest fajna ale wybrałbym chyba E-330 ze względu na LV i odchylany wyświetlacz.
Poza tym obiektywy kitowe są całkiem dobre (jak na początek). Nadają się do domu a na sportowo... no cóż . tu dużo nie powiem bo nie miałem wiele styczności w takiej dziedzinie ale myślę, że podoła (mowa tu głównie o ZD 40-150).
- plener
- mecze piłki nożnej (do tego potrzebny mi dobry zoom - tylko nie "luneta" - jakiś średniaczek może być max x10)
W takim razie proponuję E-500 z obiektywem zuiko 18-180 (ekw. 36-360), można kupić taki zestaw za około 2500 zł.
Obiektyw jak na hiperzooma jest całkiem niezły optycznie.
Pozdrawiam
2EV
dog_master
30.06.07, 14:43
Mam także problem z obiektywem bo z tego co się orientuje (nie dużo) to podstawowe obiektywy oferowane w sieciach handlowych mają mały zoom.
- plener
W lustrzankach nie ma pojecia krotnosci zoomu, tylko jest ogniskowa ;) Bo np. 18-180 to jest x10, a 135-400 tylko x3. Widzisz, ze jest to nieporownywalne z ogniskowa.
Ja mecze bralabym albo 18-180 albo 40-150. Zalezy, bo w sumie to 150mm to krotko jest... Ale dosc jasno.
Plener, czyli? Zalezy, co w tym plenerze robisz...
Zdjecia w pomieszczeniach mozesz robic kitem, jest dosc uniwersalny, ale.. zalezy, jak ze swiatem. Ja robie w pomieszczeniach staleczka 50mm i jest wtedy dopiero pieknie :) Tylko niestety to juz dosc wasko, wiec moze 14-54?
Nie-za-drogie, czyli? ;)
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/filtr
Czy taniej wyjdzie gdy kupie sam korpus a do niedo dobiorę obiektyw ? Czy lepiej nabyć zestaw korpus+obiektyw i do tego dołozyć nowy obiektyw?
Sprawdz na np. skapiec.pl czy tez ceneo.pl - zazwyczaj zestawy lepiej sie oplacaja, ale zalezy, jaki obiektyw chcesz [czy bedzie taki zestaw, bo np. e500 +14-54 nigdy nie widzialam ;]]
Ja bym bral na poczatek dual kit, w zupelnosci wystarczy, 14-45 i 40-150 na start, a z czasem sam zchorujesz na 14-54 i 50-200, moim zdaniem fantastyczne obiektywy, jasne i ostre. Ja kupilem E300 z tymi obiektywami i przez dlugi czas mi wystarczaly, w sumie nadal ucze sie fotografowac, w tym roku kupilem 14-54 i 50, czeka mnie jeszcze 50-200 i ec14. 150 tak krotko na mecz nie jest, kwestia miejscowek blizej boiska. a moze poczekaj na E510?
40-150(jaśniejszy) dobrze się sprawdza w różnych sytuacjach np. na meczach. Jestem z tego szkiełka b. zadowolony.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img512.imageshack.us/img512/1521/245fgs1.jpg)
co do krótszego to chyba jednak 14-54. Sam bardzo żałuję że go nie kupiłem od razu a teraz nie mam kaski żeby go dokupić. 40-150 jaśniejszy świetny. Właśnie go odebrałem i miło mnie zaskoczył.
Jeśli chodzi o plener to chodziło mi najogólniej jak się da czyli krajobraz, ludzie, zwierzęta itp. itd. :)
P.S.
Tak latam po tych stronkach i sumuję koszty i zaczynam się przerażać, ponieważ niestety na początek nie posiadam takiej kwoty :(
A zbaczając z kursu na E 500 :) --> co sądzicie o E 400 ?? Dobre to ? :)
Zaproponujcie mi coś dobrego a zarazem taniego ( na początek max. 2500zł ). Jedyne co pozostaje bez zmiany to obiektyw z ... ogniskową (w miarę duży zoom)
Z góry dziękuje
Bierz E500 jak już. Tanio kupisz obecnie. Szkiełka tez sa dostepne.
Jeśli chodzi o plener to chodziło mi najogólniej jak się da czyli krajobraz, ludzie, zwierzęta itp. itd. :)
P.S.
Tak latam po tych stronkach i sumuję koszty i zaczynam się przerażać, ponieważ niestety na początek nie posiadam takiej kwoty :(
A zbaczając z kursu na E 500 :) --> co sądzicie o E 400 ?? Dobre to ? :)
Zaproponujcie mi coś dobrego a zarazem taniego ( na początek max. 2500zł ). Jedyne co pozostaje bez zmiany to obiektyw z ... ogniskową (w miarę duży zoom)
Z góry dziękuje
Witaj!
Podobne dylematy znajdziesz Tutaj (https://forum.olympusclub.pl/topics8/e500-vs-e400-vt10969.htm) i Tu (https://forum.olympusclub.pl/topics8/czy-warto-kupic-e-400-vt10437.htm) też ale wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
Nie licz na żedne konkretne wskazanie co do jednego modelu bo część ludzi wskaże ci E-330 jako jedyny słuszny wybór, ale to ty musisz określić swoje priorytey i potrzeby i dokonać wyboru słusznego dla ciebie.
Co do różnic pom. E-500 i E-400 ( pomijając gabarytowe oczywiście ) to E-400 jest młodszym dzieckiem z tej stajni i co za tym idzie nowszym technologicznie. Dla mnie był to jeden z ważniejszych argumentów podczas zakupu które przeważyły szalę na korzyść E-400 - najmniejszej i najlżejszej lustrzanki na świecie - jak głosi hasło reklamowe Olympusa.
Kupiłem i jestem zadowolony z wyboru.
Powodzenia w podejmowaniu decyzji.
Pozdrowienia.
http://www.transit.pl/shop.php?a=opis_prod&&id=o-E500-1445-40150&&categorie=30
Znacie ten sklep ?? Bezpieczny ?
A co oferty - godna uwagi ? Znacie może tańsze ?
Podoba mi się ten Zuiko 40-150 :)
Pozdr.
Spogi: w lutym miałem podobny problem jak Ty - mało kasy i chęć na lustro. Wybrałem olka e-300 + 14-45mm. Miesiąc później filtry, 2 miesiące później dokupiłem okazyjnie 40-150mm. Jestem zadowolony z zestawu :)
Gdybym miał e330 z odchylanym ekranem i 10x zoomem na LV do dokładnego ostrzenia - byłbym w niebie ;] - niestety oznaczało to wydatek o 700pln większy, wiec sobie odpuściłem.
Odnośnie 40-150mm na mecze - dla przykładu długi koniec pozwalał mi na takie powiększenie z dolnych trybun przez całą szerokość boiska footballu amerykańskiego, że postacie stanowiły prawie 1/2 wysokości kadru.
bez jaj, ani 40-150 ani dowolny inny tele w podobnej klasie cenowej nie nadaje się na dobrą sprawę na mecze... no chyba że skuteczność w ostrzeniu oraz brak aberracji nie są wymagane.
40-150 to świetny obiektyw rekreacyjny, do spokojnego focenia. sportu popróbować można, ale efekty nie będą murowane...
bez jaj, ani 40-150 ani dowolny inny tele w podobnej klasie cenowej nie nadaje się na dobrą sprawę na mecze... no chyba że skuteczność w ostrzeniu oraz brak aberracji nie są wymagane.
40-150 to świetny obiektyw rekreacyjny, do spokojnego focenia. sportu popróbować można, ale efekty nie będą murowane...
KarooL spróbować można i małpką :) (i czasem wychodzi), ty zawsze przykładasz miarę z formuły F1. Większość już widziała przykłady, niestety na halę potrzebne jest minimum ZD50-200, albo coś dłuższą ogniskową. Może ten nowy 300mm będzie miał jasność odpwiednią i cenę przystępną :)
nowy 70-300 ma chyba 5,6 na końcu więc na halę ciemnica....
jest szkło na halę w Olku - 90-250 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kto kupuje?
ja fociłem żużel 40-150 - daje radę choć pewnie konkursu fotosport by nie wygrał. Próbowałem siatkówkę ale nędza na maksa. Umówmy się, popstrykać nawet w hali można pewnie i małpką ale żeby robić w sposób komfortowy przyzwoite kadry to musimy mieć matrycę dającą gładki obraz, szybki i sprawny wielopunktowy AF i jasne szkło.
I to jest fotoreporterka sportowa. Niestety.
Ja kupując E-1 po kompakcie stwierdziłem że mam "megawypasioną armatę na wszystko". Z kazdym dniem użytkowania znajduję jego nowe możliwości i ograniczenia. Teraz wiem że przy rodzaju fotografii jaką uprawiam jest: za wolny, ma za mały bufor ( może nie za mały a za wolny zrzut na kartę ), szumi, nie ma IS, 40-150 jest za "słaby" na halę i za krótki.
Ale nie przeszkadza mi to w dalszym jego użytkowaniu, choć liczę na E-1P i jego możliwości z jakimś jaśniejszym szkłem - 50-200.
Na hale f/5,6 na po przeliczeniu 400mm to za ciemno, bo trzeba jechacv na ISO 1600, by zamrozic ruch. Wiem, bo sprawdzalem w Warszawie na hali "Kolo" z Sigma 55-200. Do takich warunkow to chyba tylko 50-200. Jesli sie siedzi tuz przy boisku (jak siedzialem), to ogniskowa akurat.
Pzdr