Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.

Witam
    Pomóżcie mi wybrać.
    Mam zamiar kupić sobie lustrzankę cyfrową Olka.
    Posiadam SP-500UZ
    Nie wiem co wybrać. Napaliłem się na E-500, ale może mnie od tej decyzji odciągniecie i pomożecie wybrać inny model z serii E
    Mam także problem z obiektywem bo z tego co się orientuje (nie dużo) to podstawowe obiektywy oferowane w sieciach handlowych mają mały zoom.
    Już piszę do czego mi będzie służył aparat:
    - zdjęcia okolicznościowe (czasem w pomieszczeniach)
    - plener
    - mecze piłki nożnej (do tego potrzebny mi dobry zoom - tylko nie "luneta" - jakiś średniaczek może być max x10)
    Tylko prosiłbym o wybieranie takich "niezadrogich obiektywów"
    Czy taniej wyjdzie gdy kupie sam korpus a do niedo dobiorę obiektyw ? Czy lepiej nabyć zestaw korpus+obiektyw i do tego dołozyć nowy obiektyw?
    Podsumowując: Kupić E-500 czy inny model z serii E ? Jaki wybrać obiektyw? Lepiej nabyć sam korpus a potem obiektyw czy kupić zestaw?
    Pomóżcie
    Pozdrawiam.
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

| OlyJedi Awatar Karol K.
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jak kupujesz E-500 to w dual kicie i masz ogniskowe w przeliczeniu od 28mm do 300mm. Na początek powinno starczyć, jakość tych obiektywów jest na dość wysokim poziomie.

Jeśli masz więcej kasy kup od razu E-410 lub E-510 w dual kicie ze względu na niższe szumy co przy fotografowaniu sportu ma spore znaczenie. Mam wątpliwości jedynie do dodawanych obiektywów, gdyz posiadają plastikowy bagnet...

W późniejszym czasie ewentualnie dokupisz 70-300mm, który będzie jesienią.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Możesz poczekać na zapowiadany E-p1 ale to może potrwać i pewnie będzie kosztował

Jeśli olek a modele 410 i 510 są za małe wielkościowo dla Ciebie (dla mnie są choć nie mam dużych łap) to może E-330 np w dual kicie. Sam taki posiadam i jestem zadowolony.
    Dostajesz 14-45 i 40-150 co przy przeliczniku Olkowym daje 28-90 i 80-300 (ekwiwalent 35 mm). Możesz pokusić się o wymianę na jaśniejsze szkło 14-54 tak bardzo polecane ale koszt już około 2k.
    E-500 też jest fajna ale wybrałbym chyba E-330 ze względu na LV i odchylany wyświetlacz.
    Poza tym obiektywy kitowe są całkiem dobre (jak na początek). Nadają się do domu a na sportowo... no cóż . tu dużo nie powiem bo nie miałem wiele styczności w takiej dziedzinie ale myślę, że podoła (mowa tu głównie o ZD 40-150).
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Re: Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.

Cytat Zamieszczone przez spogi
    - plener
    - mecze piłki nożnej (do tego potrzebny mi dobry zoom - tylko nie "luneta" - jakiś średniaczek może być max x10)
    W takim razie proponuję E-500 z obiektywem zuiko 18-180 (ekw. 36-360), można kupić taki zestaw za około 2500 zł.
    Obiektyw jak na hiperzooma jest całkiem niezły optycznie.

Pozdrawiam
    2EV
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: Pomózcie wybrać odpowiednie zestawienie.

Mam także problem z obiektywem bo z tego co się orientuje (nie dużo) to podstawowe obiektywy oferowane w sieciach handlowych mają mały zoom.
    - plener
    W lustrzankach nie ma pojecia krotnosci zoomu, tylko jest ogniskowa Bo np. 18-180 to jest x10, a 135-400 tylko x3. Widzisz, ze jest to nieporownywalne z ogniskowa.

Ja mecze bralabym albo 18-180 albo 40-150. Zalezy, bo w sumie to 150mm to krotko jest... Ale dosc jasno.

Plener, czyli? Zalezy, co w tym plenerze robisz...

Zdjecia w pomieszczeniach mozesz robic kitem, jest dosc uniwersalny, ale.. zalezy, jak ze swiatem. Ja robie w pomieszczeniach staleczka 50mm i jest wtedy dopiero pieknie Tylko niestety to juz dosc wasko, wiec moze 14-54?

Nie-za-drogie, czyli?
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/filtr

Czy taniej wyjdzie gdy kupie sam korpus a do niedo dobiorę obiektyw ? Czy lepiej nabyć zestaw korpus+obiektyw i do tego dołozyć nowy obiektyw?
    Sprawdz na np. skapiec.pl czy tez ceneo.pl - zazwyczaj zestawy lepiej sie oplacaja, ale zalezy, jaki obiektyw chcesz [czy bedzie taki zestaw, bo np. e500 +14-54 nigdy nie widzialam ;]]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja bym bral na poczatek dual kit, w zupelnosci wystarczy, 14-45 i 40-150 na start, a z czasem sam zchorujesz na 14-54 i 50-200, moim zdaniem fantastyczne obiektywy, jasne i ostre. Ja kupilem E300 z tymi obiektywami i przez dlugi czas mi wystarczaly, w sumie nadal ucze sie fotografowac, w tym roku kupilem 14-54 i 50, czeka mnie jeszcze 50-200 i ec14. 150 tak krotko na mecz nie jest, kwestia miejscowek blizej boiska. a moze poczekaj na E510?

| OlyJedi Awatar Elilama
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    40-150(jaśniejszy) dobrze się sprawdza w różnych sytuacjach np. na meczach. Jestem z tego szkiełka b. zadowolony.

"Nieudana fotografia to wyłącznie moja wina" - Annie Leibovitz.
    "Pewność ręki nie wypełni pustki w sercu" - Rodney Smith.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    co do krótszego to chyba jednak 14-54. Sam bardzo żałuję że go nie kupiłem od razu a teraz nie mam kaski żeby go dokupić. 40-150 jaśniejszy świetny. Właśnie go odebrałem i miło mnie zaskoczył.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o plener to chodziło mi najogólniej jak się da czyli krajobraz, ludzie, zwierzęta itp. itd.

P.S.
    Tak latam po tych stronkach i sumuję koszty i zaczynam się przerażać, ponieważ niestety na początek nie posiadam takiej kwoty
    A zbaczając z kursu na E 500 --> co sądzicie o E 400 ?? Dobre to ?
    Zaproponujcie mi coś dobrego a zarazem taniego ( na początek max. 2500zł ). Jedyne co pozostaje bez zmiany to obiektyw z ... ogniskową (w miarę duży zoom)
    Z góry dziękuje
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bierz E500 jak już. Tanio kupisz obecnie. Szkiełka tez sa dostepne.