PDA

Zobacz pełną wersję : Nik Software - Color Efex Pro 3

Mcarto
14.07.12, 15:34
Zastanawiam się nad kupnem tego programu. W sprzedaży jest już Color Efex Pro 4 i cena trójki jest b.atrakcyjna. Widziałem kilka tutków i efekty są interesujące dla kogoś kto nie posiada PS.
Programu używałbym z LR4.

epicure
14.07.12, 18:06
Nie ma się co zastanawiać. Ten program robi 70% obróbki moich zdjęć. Polecam!

irek50
14.07.12, 19:09
cyt:Zastanawiam się nad kupnem tego programu. W sprzedaży jest już Color Efex Pro 4 i cena trójki jest b.atrakcyjna. Widziałem kilka tutków i efekty są interesujące dla kogoś kto nie posiada PS.
----------------
Bardzo polecam --używam na co dzień nawet przy zdjęciach legitymacyjnych :)

Mirek54
14.07.12, 19:27
Wsio od Nicka jest cacy.Do tego http://www.tiffen.com/ I wiecej nie potrzeba

Mcarto
14.07.12, 20:27
Dzięki.
Nie byłem pewien czy warto brać 3 jak ukazała się już 4. Posiadam już wtyczkę do LR tej firmy (Viveza2) i jestem b. zadowolony z rezultatów.

apz
14.07.12, 20:42
Dzięki.
Nie byłem pewien czy warto brać 3 jak ukazała się już 4. Posiadam już wtyczkę do LR tej firmy (Viveza2) i jestem b. zadowolony z rezultatów.

A oglądałeś paczkę dla Lightrooma?

Mcarto
14.07.12, 20:47
A oglądałeś paczkę dla Lightrooma?

Chodzi Tobie o zawarte tam presety?? Presetami czasem się bawię ale to nie to samo.

apz
14.07.12, 20:49
Chodzi Tobie o zawarte tam presety?? Presetami czasem się bawię ale to nie to samo.

Zestaw programów Nik-a w tym poszukiwany przez Ciebie w wersji 4, Za 255 USD/Euro. Pytam, bo patrzyłem na ich stronę , ich wartości praktycznej poza Viviezą nie znam. Jest tam jeszcze Color Efekt do Nikonowskiego Cspture?

Mcarto
14.07.12, 21:03
Zestaw programów Nik-a w tym poszukiwany przez Ciebie w wersji 4, Za 255 USD/Euro. Pytam, bo patrzyłem na ich stronę , ich wartości praktycznej poza Viviezą nie znam. Jest tam jeszcze Color Efekt do Nikonowskiego Cspture?

A ich paczkę... oglądałem pobieżnie ich produkty i właściwie intereuje mnie tylko Color Efect. Mają jeszcze ciekawy program do HDR i odszumiania ale posiadam już świetny dla mnie Neat Imagea a za kilka tygodni kupię nasz rodzimy HDR Effect i Machinery - używałem triala i byłem zadowolony z efektów.

ayu
14.07.12, 21:04
A jakie są różnice w cenie pomiędzy 3 i 4? Same efekty chyba z grubsza są takie same a różnice o ile dobrze pamiętam to w samej jakości pracy + obsługa 16bit ale pewien nie jestem.

apz
14.07.12, 21:08
A jakie są różnice w cenie pomiędzy 3 i 4? Same efekty chyba z grubsza są takie same a różnice o ile dobrze pamiętam to w samej jakości pracy + obsługa 16bit ale pewien nie jestem.

Ja bym chciał 64 bit, i do szopa, ale to już inna kasa za takie wymyślne cuda.

Mcarto
14.07.12, 21:11

Widziałem już kilka razy 3 za 20-30 euro na ebayu - 4-ka kosztuje 99 dolarów za niepełną paczkę - pełna kosztuje 199. Pewnie pojawiają się promocje ale nie po 20 euro.

Mirek54
14.07.12, 22:17
W czworce dodali chyba jakies trzy moze cztery filtry.Widzialem ramki,krzywe i cos tam naprawde nieistotnego.Dobra sprawa to presety,mozna z netu i mozna swoje porobic.Wtedy to jeden klik i mamy dzielo.Szkoda ze nie dodali klawisza z kupcami na nasze dziela.Wersja finalna chyba od tach testowych jest szybsza,przynajmniej mieli to poprawic.Mam czworke na dysku nie mialem do czego jej uruchamiac.Jak by co to na trojce sie udzielam,ale tez znikomo.

apz
14.07.12, 22:19
Widziałem już kilka razy 3 za 20-30 euro na ebayu - 4-ka kosztuje 99 dolarów za niepełną paczkę - pełna kosztuje 199. Pewnie pojawiają się promocje ale nie po 20 euro.

Jak taką używke uruchomisz zgodnie z warunkami licencyjnymi, by była legalna?
Bo jak ma być nielegalna to są na to inne sposoby, których staram się unikać...

Mirek54
14.07.12, 22:36

Podobno w Strasburgu juz orzekli,ze mozna programy i gry legalnie sprzedawac i instalowac.Syn cos mi wspominal o grach napewno(bo blizej w temacie)Teraz nie jestem pewny czy to tylko o gry czy o programy tez.

Popatrz na trialu-masz 15 pelnych dni.

Mcarto
14.07.12, 22:47

Widzialem tez nowki sprzedawane przez firmy w podobnej cenie - trzeba tylko troche poczekac. Viveza tez tak kupilem i nie mialem zadnych problemow - byla w pelni legalna.
Ten nowy Lightrom to potezne narzedzie ze sporymi mozliwosciami i prawie wystarczajace dla takiego amatora jak ja. Neat image i viveza w zasadzie go dopelniaja - ten color pro to juz dla mnie nowy rozdzial. Nie chce wchodzic w PS bo wiem, ze to wydatek kolejnych setek godzin ktore nalezalo by poswiecic na szlifowanie warsztatu a ja i tak za wiele godzin spedzam na kompie.
Osobiscie to wiecej radosci czerpie z pracy w terenie i wole zastosowac filtry, poczekac na lepsze slonce zamiast wyciagqc efekty w postprocesie.

Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2

apz
14.07.12, 22:53
Widzialem tez nowki sprzedawane przez firmy w podobnej cenie - trzeba tylko troche poczekac. Viveza tez tak kupilem i nie mialem zadnych problemow - byla w pelni legalna.
Ten nowy Lightrom to potezne narzedzie ze sporymi mozliwosciami i prawie wystarczajace dla takiego amatora jak ja. Neat image i viveza w zasadzie go dopelniaja - ten color pro to juz dla mnie nowy rozdzial. Nie chce wchodzic w PS bo wiem, ze to wydatek kolejnych setek godzin ktore nalezalo by poswiecic na szlifowanie warsztatu a ja i tak za wiele godzin spedzam na kompie.
Osobiscie to wiecej radosci czerpie z pracy w terenie i wole zastosowac filtry, poczekac na lepsze slonce zamiast wyciagqc efekty w postprocesie.

Zapomniałem już czas jakiś co to odszumianie, przy pomniejszaniu problem mi się likwiduje samoistnie. Ciekaw jestem jak to będzie w większych wydrukach , ale z mojego doświadczenia powinno być tylko lepiej.
Dzięki za odpowiedź. Oprogramowanie muszę mieć u siebie legalne, chociaż nie zajmuję się zawodowo fotografią.
Pozdrawiam AP.

Mcarto
14.07.12, 23:23
@Mirek54 zaciekawila mnie ta informacja o uzywkach? Zawsze je omijalem - poszukam jutro wiecej informacji w prasie zagranicznej.
@APZ tez staram sie byc uczciwy i jak na razie 100% programow mam orginalnych. Nie powiem, ze nigdy nie posiadalem piratow ale od jakiegos czasu wszystkie pozastepowalem legalnymi wersjami. Cenie prace osob ktore sporo pracy wlozyly w oprogramowanie, chetnie im tez pomagam odpowiadajac na rozmaite ankiety ktore maja wspierac dany produkt.
W tej chwili to nie place tylko abonamentu;) a 'swiatowy jestem :D

ayu
15.07.12, 08:14
Jeśli chodzi o cenę 3-ki za 20-30 EU w stosunku do 4-ki za 99 to moim zdaniem jest ona bardzo atrakcyjna bo te wersje nie dużo się różnią jeśli chodzi o możliwości końcowych rezultatów. W takim wypadku brałbym 3-kę.

Mcarto
15.07.12, 11:24
Jeśli chodzi o cenę 3-ki za 20-30 EU w stosunku do 4-ki za 99 to moim zdaniem jest ona bardzo atrakcyjna bo te wersje nie dużo się różnią jeśli chodzi o możliwości końcowych rezultatów. W takim wypadku brałbym 3-kę.

Wezmę 3-kę bo nie jestem profi i pewnie nie zauważyłbym większych różnic pomiędzy tymi wersjami. Za różnicę wolę dobrą szarą połówkę zakupić.

@Mirek54 - jest pewien standard przy sprzedaży oprogramowania nazywa się EULA (end user licence agreement). Można przetransferować prawa do licencji na nową osobę ADOBE, NIK i wiele innych firm podobno go honoruje.
Poniżej zamieściłem link do regulaminu użytkowania oprogramowania HP opartego na tym standardzie (J.polski) - taki przykład.
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&dlc=pl&lc=pl&os=181&product=239321&softwareitem=oj-18684-2&docname=c00587045

Mcarto
18.07.12, 15:38
Dzisiaj z tej (http://www.ebay.ie/itm/Nik-Color-Efex-Pro-3-Photoshop-Lightroom-Plug-in-CS5-CS6-HDR-Capture-NX2-Gift-/261068935411?pt=UK_Computing_Software_Software_SR&hash=item3cc8ebd0f3) aukcji dowiedziałem się, że Color Efex 3 nie działa na LR4 i Photoshopie CS6 i wspiera tylko starsze wersje - trochę szkoda.

user_jgora
18.07.12, 15:46
tez uzywam NIK Software Complete Collection, polecam! :)

Syd Barrett
18.07.12, 16:58
Dodam, że w wersji 4 można filtry ze sobą mieszać, co o ile w Photoshopie nie jest potrzebne, to w Lightroomie może się bardzo przydawać.
Wersja 4 wykorzystuje wspomaganie karty graficznej.

Mcarto
18.07.12, 18:31
Wystarczy wersja z 26 filtrami czy lepiej będzie wybrać wersję kompletną z 55? Z tego co zapamiętałem z tutków to i tak każdy filtr można modyfikować i wybrać jeden z dowolnych efektów.
Mogę kupić Color Efex Pro 4 (paczka 26 filtrów) za 80 euro. Pełna paczka kosztuje ok 200 ale prawdopodobnie mogę kupić Color Efex Pro 3 za 25 euro + upgrade za 99$ i wyjdzie mi ok 110euro.

Syd Barrett
18.07.12, 18:36
Wystarczy wersja z 26 filtrami czy lepiej będzie wybrać wersję kompletną z 55? Z tego co zapamiętałem z tutków to i tak każdy filtr można modyfikować i wybrać jeden z dowolnych efektów.
Mogę kupić Color Efex Pro 4 (paczka 26 filtrów) za 80 euro. Pełna paczka kosztuje ok 200 ale prawdopodobnie mogę kupić Color Efex Pro 3 za 25 euro + upgrade za 99$ i wyjdzie mi ok 110euro.

A lepiej mieć 24, 50 i 100mm czy 24, 50, 100, 150, 200 i 300?

Mcarto
18.07.12, 18:44
A lepiej mieć 24, 50 i 100mm czy 24, 50, 100, 150, 200 i 300?

Chodziło mi o uniwersalność - jeśli ta paczka jest dobrze dobrana i występują w niej wszystkie popularne filtry to powinna wystarczyć. Nie potrzebuję super bajerów typu efekt miniaturek, kolorowy szkic itp...

Syd Barrett
18.07.12, 18:53
Uniwersalniej jest mieć WSZYSTKIE obiektywy, tylko po co? ;)
Nie wiem którymi filtrami się między sobą różnią, ale przecież skąd mamy widzieć czego Ty będziesz używał?
Skoro jest trial to sobie zainstaluj i sprawdź które Ci odpowiadają, a które nie.

ciukacz
18.07.12, 20:52
@Mcarto: apropo dzialania color efex pro 3 pod lr4 to ja zauwazylem ze poczatkowo faktycznie sie nie pokazuje, ale od czasu jak odpalilem pod lr3 ten plugin po raz pierwszy to pozniej pod lr4 tez zaczal sie pokazywac. sciagnij wersje probna i sprobuj.

Mcarto
23.07.12, 16:43
Pobrałem demo Color Efex pro 4 ze stony producenta i mam problem z wieloma filtrami. Wyświetla mi się tylko obraz w postaci maski i brak jest podglądu innych "wariacji" danego filtra. Poniżej wklejam screna.

67245

Nie mam pojęcia o co chodzi? Zainstalowałem program ponownie i dalej mam to samo. Komputer jest raczej szybki (K@czy mi pomógł niedawno go dobrać) i nie powiniem mieć żadnych problemów z podobnymi programami.

ciukacz
23.07.12, 18:18
tam chyba w opcjach jest zeby uzywalo akceleracji karty graficznej.
wylacz, restart programu i zobacz ponownie.

jak zacznie dzialac a bedzie ci brakowalo tej szybkosci to zaktualizuj stery do grafy.

Mcarto
23.07.12, 19:11
tam chyba w opcjach jest zeby uzywalo akceleracji karty graficznej.
wylacz, restart programu i zobacz ponownie.

jak zacznie dzialac a bedzie ci brakowalo tej szybkosci to zaktualizuj stery do grafy.

Dzięki!!
Teraz chodzi ale faktycznie trochę wolno - zaktualizować sterownik do grafiki i ponownie włączyć akcelerację czy nie??

ciukacz
23.07.12, 21:11
jesli nie jest to dla Ciebie zupelnie obcy temat to czemu nie...
tylko zanotuj sobie jakiej wersji sterow uzywales dotychczas zeby mozna bylo wrocic jak jakis inny program zacznie miec humory ;)

Mcarto
23.07.12, 21:13
jesli nie jest to dla Ciebie zupelnie obcy temat to czemu nie...
tylko zanotuj sobie jakiej wersji sterow uzywales dotychczas zeby mozna bylo wrocic jak jakis inny program zacznie miec humory ;)

Nie znam się zupełnie - odwiedzę kolegę który się na tym zna to mi pomoże.

Mirek54
23.07.12, 22:02
Az sprawdzilem u siebie.Zadnej czkawki w wersjach CS3CS5CS6 Pisze o wersji 4.Chociaz najwolniej dziala na CS3.W tych wyzszych nie ma roznicy w dzialaniu czy wersja 32 czy 64.Zmiany w obrazie podazaja za przesuwanym suwakiem.Tak szybko jak szybko mi sie uda przesunac myszka.

Pomietaj,ze przed zainstalowaniem nowych sterow nalezy odinstalowac stare.Prosta deinstalacja to nie to co moze wystarczyc.Trza np:w SYS32 tez czyscic pozostawione rupiecie.

Karampuk
23.07.12, 22:07
czy licencja NIK jest przyporządkowana do płyty głównej jak np produkty microsoftu? Czy można NIK odinstalować z jednego komputera i zainstalować na drugim?

Mirek54
23.07.12, 22:16
czy licencja NIK jest przyporządkowana do płyty głównej jak np produkty microsoftu? Czy można NIK odinstalować z jednego komputera i zainstalować na drugim?

Mozna.Instalowac mozesz na tym na ktorym chcesz.To nie jest tak jak winda,ze myszke musisz kupic nowa aby na nowo zaklepac numer.

Karampuk
23.07.12, 22:38
uff. Dzięki Mirku.
Już myślałem, że będę musiał muskać nową myszkę, kiedy wolę swoją starą :-)

Eddie
24.07.12, 05:45
@Mcarto: apropo dzialania color efex pro 3 pod lr4 to ja zauwazylem ze poczatkowo faktycznie sie nie pokazuje, ale od czasu jak odpalilem pod lr3 ten plugin po raz pierwszy to pozniej pod lr4 tez zaczal sie pokazywac. sciagnij wersje probna i sprobuj.

Pod LR jest inna wersja niż dla PSa? Jeśli nie, jak zmusić obydwa komponenty do współpracy, gdzie przerzucić plug-iny?

ciukacz
24.07.12, 09:16
ja tego nie wiem, nie korzystam z PSa.

epicure
24.07.12, 09:26
Nie wiem jak wersja 3, ale 4 automatycznie po instalacji synchronizuje się zarówno z LR, jak i z PS. Nic nie trzeba robić.

Eddie
25.07.12, 10:00
Nie wiem jak wersja 3, ale 4 automatycznie po instalacji synchronizuje się zarówno z LR, jak i z PS. Nic nie trzeba robić.

A u mnie dziwność. Zainstalowałem trial LR4, demo Nik Color Efex Pro 4 i ten pierwszy nie widzi wtyczki. A może źle szukam?

epicure
25.07.12, 10:03
Może u mnie nie ma problemów dlatego, że wcześniej miałem LR3 i pod niego był podpięty Nik. Po aktualizacji do LR4 Nik został na swoim miejscu i wszystko śmiga.

Mirek54
25.07.12, 12:36
A u mnie dziwność. Zainstalowałem trial LR4, demo Nik Color Efex Pro 4 i ten pierwszy nie widzi wtyczki. A może źle szukam?

Pewnie tak.Kliknij na export i w oknie ustaw-To na gorze z automata jest na dsyk glowny,przestaw67313

Eddie
25.07.12, 14:19
Pewnie tak.Kliknij na export i w oknie ustaw-To na gorze z automata jest na dsyk glowny,przestaw67313

W takim razie przeinstaluję, bo u mnie w tych opcjach NIK nie występuje.

Bryndza. PS widzi, LR nie widzi. Nie wiem o co biega.

ciukacz
25.07.12, 15:47
a zrobiles tak jak proponowalem wczesniej?

zainstaluj dodatkowo trial lr3 a pozniej przeinstaluj color efex.
odpal lr3, odpal z niego color efex, zamknij calosc, odpal lr4. u mnie to zadzialalo.

Eddie
25.07.12, 16:00
a zrobiles tak jak proponowalem wczesniej?

zainstaluj dodatkowo trial lr3 a pozniej przeinstaluj color efex.
odpal lr3, odpal z niego color efex, zamknij calosc, odpal lr4. u mnie to zadzialalo.

Siłą rzeczy tak, bo mam LR3 i trial LR4, niestety nic tu się nie dzieje.

Chau, chau, chau, odszczekuję. Odpaliłem właśnie LR3, zacząłem grzebać po menusach i się znalazło.
Chau, chau, chau.

Mcarto
26.07.12, 00:05
Spodobał mi się ten program - zaryzykowałem i zakupiłem Color Efex Pro3 (25 euro, nowy w pudełku).
Jeszcze nie miałem czasu na aktualizację sterowników i CEP4 strasznie muli ale może 3-ka się spisze lepiej; pod warunkiem, że LR4 ją wykryje;)

Mcarto
30.07.12, 17:40
Zainstalowałem CEP3 bez problemu - śmiga pod LR4 i nie mam żadnych problemów z akceleracją jak w przypadku CEP4.
CEP4 ma kilka fajnych filtrów i efekty wydają się lepsze ale CEP3 jest sporo tańsza.

ps.
Nie reinstalowałem jeszcze sterowników bo nie miałem czasu.