PDA

Zobacz pełną wersję : e-30 vs OM-D E-M5

robros1
29.05.12, 09:27
Zastanawiam się nad kupnem używanego e-30. Jednak czytając zachwyty nad OM- D, aż chce się poczekać na nowy model, tym bardziej jeśli cenę ustalą na poziomie tej z USA - 3,300plz. Czy warto poczekać na nowego OM-D? Jakie różnice na korzyść jednego czy drugiego widzicie? A w kwestii obiektywów to te z serii "e" będzie można wpiąć do OM-D czy m4/3 to po prostu inna bajka?

Obiektywny
29.05.12, 09:41
To są zupełnie dwa, różne aparaty. Przypomina to porównanie samochodu dostawczego z osobowym. Poczytaj trochę na forum, znajdziesz informacje dotyczące każdego z w/w modeli. Poza tym różnica w cenie: używany E-30 to koszt od 1300 - 2500 (w zależności od stanu, przebiegu i wyposażenia). Używanego OM-D raczej nie dostaniesz na rynku wtórnym. Cena tego drugiego oscyluje w granicy 5000 złotych (plus dosyć drogie szkiełka) Musisz się określić, jaką tematyką zdjęć się zajmujesz i czego oczekujesz od przyszłego narzędzia pracy.

Koriolan
29.05.12, 09:52
1. Popatrz na zmianę kursów walut- ceny będą raczej rosły a nie malały.
2. Popyt na ten aparat jest ogromny- mówię o krajach zamożniejszych niz Polska.
3. Używany E30 w dobrym stanie wyrwiesz za max 1/3 ceny OM-D. Jeżeli masz jakieś obiektywy 4/3 - zakup jest z pewnością godny rozważenia. Na Alledrogo jeden z klubowiczów wystawił E30.
Ale.. jak uzyskasz status Olydzedaja, cena OM-D może miło cię zaskoczyć.
4. Obiektywy 4/3 przez przejściówkę MMF2 można wpiąć do korpusów m4/3. Niestety szybkość działania AF jest taka sobie., ale poza tym działają.

robros1
29.05.12, 10:08
Dzięki jak na razie. Więc istotnie optuję przejęcie e-30. Btw, czy cena 2,000 za 3 letni model z 11,000 klepnięciami i 2 użytkownikami wcześniej to dobra cena? Widzę Koriolan masz zestaw w jaki celuję. Na razie będzie to 14-54, ale chcę wymienić na 12-60, który jak widzę jest total PRO, a różnica między obiema to ponoć przepaść, choć nie wszyscy to potwierdzają.

Koriolan
29.05.12, 10:17
Odbierz PW

12-60 jest fajny- to bardzo uniwersalny obiektyw, dobry optycznie i z e30 jest naprawdę szybki.

nyny
29.05.12, 10:20
IMHO: 2kpl za e30 to lekki zarcik jak za puche 3 letnia bez gwarancji:)

Z ta przepascia to tez nie tak do konca, bynajmniej ja jej nie widze (pomijajac ogniskowa bo tu nie ma o czym dyskutowac).
Kwestia 12-60 nie jest total pro, choc zacny to obiektyw...
Total pro to by mialo stale swiatlo 2.8, albo jak to by bylo cos pokroju 14-35 czy 35-100 :)

pozdro

Tobik
29.05.12, 10:36
Jeśli nie chcesz czuć frustracji, że firma Cie oszukała i nie rozwija systemu na który wydałeś nieco pieniędzy to lepiej kup coś nowego i na topie np. taki O-MD. A tak btw to 12-60 nie jest wart 2x większej kwoty jaka trzeba na niego wyłożyć. Mam ten obiektyw, miałem też okazję spróbować 14-54. Zaoszczędzoną kasę możesz zainwestować w inny słoik albo po prostu wsadzić do skarpety. Osobiście uważam, że pęd aby mieć jak najwięcej w jednym szkle, jeśli poważnie traktujesz sprawę, jest błędem w sztuce. W końcu i tak będzie brakować a to światła, szerokości itd.

Mirek54
29.05.12, 10:38
Dzięki jak na razie. Więc istotnie optuję przejęcie e-30. Btw, czy cena 2,000 za 3 letni model z 11,000 klepnięciami i 2 użytkownikami wcześniej to dobra cena? Widzę Koriolan masz zestaw w jaki celuję. Na razie będzie to 14-54, ale chcę wymienić na 12-60, który jak widzę jest total PRO, a różnica między obiema to ponoć przepaść, choć nie wszyscy to potwierdzają.

Zapamietaj,ze do tanga trzeba dwojga.Te niby pro z jednej strony to za malo.

Obiektywny
29.05.12, 10:41
robros1, a nie zastanawiałeś się nad E-3?

tymczasowy_
29.05.12, 10:42
Jak Ci wyżej powiedzieli, m43 i 4/3 to całkowicie inne systemy.

m43 to miniaturyzacja z konsekwencją wszystkich tego wad ... i zalet ... wszystko zależy od punktu widzenia potencjalnego użytkownika.

Mały przykład z okazji premiery mZD 75mm/1.8 - to będzie (prawdopodobnie) jeden z lepszych obiektywów systemu m43 ... ale optycznie nigdy, przenigdy nie będzie lepszy od zooma ZD35-100mm2.0

.... tu można zacząć wypisywać, za i przeciw:

PS
Ja jestem nadal w 4/3 ze względu na obiektywy typu 7-14, 14-35, 35-100 ....
A jak muszę mieć coś małego i poręcznego to zabieram ze sobą LX5 (XZ-1 też się nadaje).

arhtus
29.05.12, 11:55
Zamiast 12-60 chyba warto rozważyć zakup duetu 14-54 + 9-18.
Wyjdzie szerzej, jaśniej (na dłuższych ogniskowych) i przy odrobinie farta jeszcze zostanie sporo dziangów co by oblać zakup :mrgreen:
No chyba że chodzi o uniwersalność to tylko 12-60.
Dodatkowo to wszystko z puszką w cenie samego OM-D:!:

Koriolan
29.05.12, 12:05
Jeśli nie chcesz czuć frustracji, że firma Cie oszukała i nie rozwija systemu na który wydałeś nieco pieniędzy to lepiej kup coś nowego i na topie .

A czym miałby czuć sie oszukany ktos, kto kupuje w tej chwili duże E?
Ma pełną świadomość, że kontynuacja systemu jest wielką niewiadomą. Dlatego może kupić tak zacna puszkę jak e30 za nieduże pieniądze a także kapitalne zoomy ( 14-54, 12-60, 50-200, 9-18) za bardzo rozsądne pieniądze.

Jeżeli pojawi sie przejściówka lub puszka m43, która będze potrafiła ogarnać w nich AF na poziomie tego o który jest w E5- to będzie miał dodatkowy bonus.

IMO Siłą m43 sa stałki i jeżeli ktos chce fotografować obiektywami stałoogniskowymi, to duże E powinien odpuścić. Natomiast zoomy dużego E sa kapitalne.

Dodam jeszce jedno: ergonomia tak małych puszek jak choćby peny, nie wszystkim leży.
OM-D z gripem jest fajny. Ale- juz nie taki lekki, a rozmieszczenie w nim rolek oraz mikre przyciski (chocby play) - mi zdecydowanie nie pasują.

robros1
29.05.12, 12:33
Wybiliście mi OM-D czyli pakowanie się w owy system, a teraz wybijacie mi 12-60, który istotnie 2x droższy da 2x lepsze rezultaty zdjęciowe? Po prostu chodzi mi o w miarę szybki AF i ostrość jaką widzę w 12-60 JEST. Mam zatem nadzieję, że zakup e-30 + 14-54 (a tego używam obecnie z e-520) dadzą zadowalające rezultaty.

romek1967
29.05.12, 12:38
Wybiliście mi OM-D czyli pakowanie się w owy system, a teraz wybijacie mi 12-60, który istotnie 2x droższy da 2x lepsze rezultaty zdjęciowe? Po prostu chodzi mi o w miarę szybki AF i ostrość jaką widzę w 12-60 JEST. Mam zatem nadzieję, że zakup e-30 + 14-54 (a tego używam obecnie z e-520) dadzą zadowalające rezultaty.

Nie wybyliście tylko dałeś sobie wybić. Miałem 12-60 i nie żałuję ani jednej złotówki na niego wydanej. Mam OM-D i także każda złotówka przyniosła mi niezły fun.
Powtórzę po raz n-ty, hobby to nie business, nie musi się bilansować.

arhtus
29.05.12, 12:57
Faktycznie troszkę mieszamy, ale podajemy tu chyba propozycje dobre jakościowo i rozsądne ekonomicznie.
Ja oczywiście też bym wolał 12-60 zamiast 14-54 tylko on wyjdzie ponad dwa razy drożej, a zapewniam że nie da dwa razy lepszych rezultatów (zależy jak kto to przelicza:lol:) oprócz 12mm i szybkości raczej różnicy nie zauważymy, choć tej drugiej cechy raczej bym nie przeceniał. Mam 14-54 i z E3 zapitala super.
Mając dodatkowo takie 9-18 czy 50 zyskamy o wiele, wiele więcej.

W sytuacji gdybym miał worek kasy na zbyciu już brałbym OM-D i do tego gripy i wszystkie te kozackie stałki (bo w zoomy to chyba na razie nie ma co się pchać) tylko taki zakup zamknie się w kwocie zdecydowanie pięciocyfrowej :shock:

Może to dziwne, ale rozsądne pakowanie się teraz w duże 4/3 ma wg mnie sporo sensu, pod warunkiem że nie nastawiamy się na szybką odsprzedaż, chociaż czy na tych gratach można aż tak dużo stracić:?:

romek1967
29.05.12, 13:07
Faktycznie troszkę mieszamy, ale podajemy tu chyba propozycje dobre jakościowo i rozsądne ekonomicznie.
o ekonomii już pisałem, powtarzać się nie będę

oprócz 12mm i szybkości raczej różnicy nie zauważymy
no tak, 12mm bez zmieniania szkieł to jest mało istotny pikuś

Mając dodatkowo takie 9-18 czy 50 zyskamy o wiele, wiele więcej.
mając 12-60 nigdy nie kupowałbym 9-18 tylko 7-14. Wtedy zyskujemy wiele wielów więcej

W sytuacji gdybym miał worek kasy na zbyciu już brałbym OM-D i do tego gripy i wszystkie te kozackie stałki (bo w zoomy to chyba na razie nie ma co się pchać) tylko taki zakup zamknie się w kwocie zdecydowanie pięciocyfrowej :shock:
A niech sie zamyka, masz kasę to ją wydajesz, nie masz/lubisz/chcesz to nie wydajesz. Po co to dorabianie ideologii? Usprawiedliwianie na siłę? A btw ciekawe zatem czym kierują się amatorzy kupujący Leicę, chyba poszaleli kompletnie

robros1
29.05.12, 13:09
Zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości, no i chcę wierzyc, że 4/3 w obliczu nadchodzącego m4/3 ciągle będzie miało się przed najbliższe lata dobrze. Pewnie, że hobby to nie zarabianie, jednak ja akurat na wszelkie zachcianki nie mogę sobie pozwolić.

tymczasowy_
29.05.12, 13:18
Zamiast 12-60 chyba warto rozważyć zakup duetu 14-54 + 9-18.
Gdybym teraz "wchodził" w 4/3 to kupiłbym ZD11-22mm/2.8-3.5 i ZD50mm/2.0

Koriolan
29.05.12, 13:20
Zobaczcie jaki wybór :)
każdy może wybrać coś innego.

Centus
29.05.12, 13:23
Może to dziwne, ale rozsądne pakowanie się teraz w duże 4/3 ma wg mnie sporo sensu, pod warunkiem że nie nastawiamy się na szybką odsprzedaż, chociaż czy na tych gratach można aż tak dużo stracić:?:

wcale nie jest dziwne takie stwierdzenie , ja rok temu zmienialem E-520 i wyladowalem z E-3 i "dual kit" 12-60 i 50-200 pozniej doszlo ZD 50 i gdybym mial po roku uzywania tego zestawu jakos go podsumowac to nie zaluje zakupu (kupilem uzywki ale ledwie uzywane z gwarancjami), zrobilem nim sporo udanych zdjec , poznalem jego wady i zalety , z wadami nauczylem sie jakos zyc i na tyle ile sie da jakos je obchodzic ;-)

co prawda robilem niedawno podejscie do wyprzedazy calosci , planowany byl zakup D700 , teoretycznie nawet byli kupcy na wszystkie elementy mojego zestawu , moze ze nie do konca zdecydowani , ale ja tez zbyt mocno za ta sprzedaza nie chodzilem , w miedzyczasie podjalem decyzje zeby jednak D700 odpuscic i poczekac jeszcze rok i wybrac cos z tegorocznych nowosci albo od C albo od N , poprostu potrzebuje miec wieksza swiadomosc co tak naprawde jest mi potrzebne i chcialbym dokonac sluszengo wyboru , a przez ten czas nadal bede uzywal duzego 4/3

jezeli moge cos doradzic , pakujac sie w duze 4/3 , koniecznie trzeba nabyc ZD 50 i niekoniecznie uzywac go do zdjec makro ;-) , ten tani (jako uzywka) obiektyw potrafi byc skutecznym lekarstwem na sytuacje gdzie wychodza pewne wady systemu 4/3 (da ladna mala GO , umozliwi zejscie z wysokiego ISO dzieki swiatlu F2 i stabilizacji)

natomiast sile mikro 4/3 widze w obiektywach staloogniskowych , akurat tego zabraklo w duzym 4/3 , np chetnie bym nabyl obiektyw 17mm ze swiatlem 1.4 i dobra jakoscia obrazu od pelnej dziury do poczciwego E-3 (jakby mial szybki i celny AF na dodatek )

arhtus
29.05.12, 13:23
Z całym szacunkiem do Twojej osoby romek1967....
9mm ze zmianą szkieł to jest dopiero pikuś :lol:
tak jest polecam 7-14, dla amatora z ograniczonym budżetem to obowiązkowe szkło:lol:
pozdrawiam

Centus
29.05.12, 13:30
tak jest polecam 7-14, dla amatora z ograniczonym budżetem to obowiązkowe szkło:lol:
pozdrawiam

z szacunkiem dla wszystkich forumowiczow ;-)

ZD 7-14 trzeba wziasc w rece , pomyslec , zrobic troszke zdjec i znow pomyslec , pozniej jedyne co pozostanie w glowie to chec jego kupienia ;-)

a z drugiej strony , byly ostatnio okazje zeby nabyc ten obiektyw ponizej 3k pln

a jezeli ktos np pali papierosy ... to juz wogole wybor jest bajecznie prosty , rzucic palenie i po roku kupic uzywane ZD 7-14 , bedzie swietny obiektyw oraz wiecej zdrowia ;-)

PS

obiektywow ZD 7-14 , ZD 14-35 i ZD 35-100 , nie da sie ocenic czytajac wypowiedzi innych , to trzeba poczuc samemu , wtedy mozna zrozumiec dlaczego osoby ktore je mialy , mowia o nich tak dobrze

PS'

a co do polecania takich obietywow amatorowi , wszystko w zyciu jest kwestia priorytetow , jeden lubi fotografie ale jest amatorem bo nie zarabia na niej , drugi woli kase wydawac na sztafete 4x100ml czystej , inny wspiera zaklady tytoniowe , jak mowilem , wszystko jest kwestia priorytetow w zyciu ;-)

Tobik
29.05.12, 13:33
A czym miałby czuć sie oszukany ktos, kto kupuje w tej chwili duże E?
Ma pełną świadomość, że kontynuacja systemu jest wielką niewiadomą. Dlatego może kupić tak zacna puszkę jak e30 za nieduże pieniądze a także kapitalne zoomy ( 14-54, 12-60, 50-200, 9-18) za bardzo rozsądne pieniądze.

Nie mam pojęcia, a Ty wiesz? Bo ja pozwoliłem sobie skomentować to co widzę. W ostatnim czasie ludzie zaczęli wyprzedawać szpej 4/3 min. wspomniane przez Ciebie, a zacne szkła i pchać się w m4/3. Teraz narzekają, a że drogo, a że "dobrego" zuma nie ma, a że tak a nie inaczej ...

romek1967
29.05.12, 13:39
niestety nie rozumiem idei

tak, dokładnie, właśnie tak uważam, poczytaj Centusia :)

miałem triplet 7-14, 12-60 i 50-200 który MNIE pasował idealnie - poza wagą, budżet mam ograniczony, kasa nie leci mi z nieba, jestem amatorem więc chyba się łapię pod Twoje kryteria

Centus
29.05.12, 13:43
tak, dokładnie, właśnie tak uważam, poczytaj Centusia :)

znowu wyszedlem na poznanska sknere ;-)

PS

centuś -> sknera , dusigrosz ... , poznaniok

Centus -> ja ;-)

apz
29.05.12, 13:52

Do czasu...
Potem jak Ci budżet pozwoli to i tak zmienisz, albo nie , w zależności od potrzeb. Co wy tak rozdzielacie te systemy, są rodzaje fotografii, gdzie szybkość AF nie ma takiego wielkiego znaczenia , a liczy się jakość szkła i wtedy 12-60 i 50-200 nadal znakomicie prasują na matrycy od Pena , czy OM-D, a jak potrzebujesz szybszego AF kupujesz szkło dedykowane do mikro i jest.

A wracając do cytatu - najtaniej jest nic nie kupować...

Thomasso
29.05.12, 13:56
obiektywow ZD 7-14 , ZD 14-35 i ZD 35-100 , nie da sie ocenic czytajac wypowiedzi innych , to trzeba poczuc samemu...

O tak poczuc.. szczegolnie wage i porecznosc takiego 35-100 ;-)
Zartuje.. szklo fantastyczne jakosciowo. Moje marzenie jako goscia, ktory glownie skupil sie na portrecie.

T.

Centus
29.05.12, 14:09
O tak poczuc.. szczegolnie wage i porecznosc takiego 35-100 ;-)
Zartuje.. szklo fantastyczne jakosciowo. Moje marzenie jako goscia, ktory glownie skupil sie na portrecie.

T.

jedni na spacery wkladaja do plecaka kamienie zeby spalic wiecej kalorii , inni serie szkiel Top Pro Olympusa ;-)

Koriolan
29.05.12, 14:46
Nie mam pojęcia, a Ty wiesz? Bo ja pozwoliłem sobie skomentować to co widzę. W ostatnim czasie ludzie zaczęli wyprzedawać szpej 4/3 min. wspomniane przez Ciebie, a zacne szkła i pchać się w m4/3. Teraz narzekają, a że drogo, a że "dobrego" zuma nie ma, a że tak a nie inaczej ...
Tobik, ale co ty widzisz ?

Zakup klamotów Esystemu w tej chwili- to zakup z drugiej ręki po bardzo ciekawych cenach.
Sam "pcham się" w m4/3 bo targanie kilogramów podoba mi się mniej niż kiedyś.

rah
29.05.12, 16:24
E-30 z tym co mam jest super. W zupełności mi starcza jakość do ISO 800, ale właśnie ta waga. Zawsze wszystko targam ze sobą, a torba ze sprzętem waży ponad 4,5 kg. Stąd moje rozterki i myśli, czy wejść w mikro, bo lżejsze, czy zostać w 4/3, bo jednak dużo szybsze?

Centus
29.05.12, 16:35
... ale właśnie ta waga. Zawsze wszystko targam ze sobą, a torba ze sprzętem waży ponad 4,5 kg. Stąd moje rozterki i myśli, czy wejść w mikro, bo lżejsze, czy zostać w 4/3, bo jednak dużo szybsze?

e tam , co to jest 4,5 kg ... wazylem niedawno moj plecak foto z zawartoscia , wyszlo niecale 7 kg ... i co i nic ;-) , biore go na wycieczki rowerowe albo piesze chodzenie po miescie

PS

ale ok , ja troszke oszukuje ;-) , bo sam zrzucilem ponad 20kg swojej wagi , wiec teraz te niecale 7 kg foto szpejow to pikus ;-)

apz
29.05.12, 19:05
E-30 z tym co mam jest super. W zupełności mi starcza jakość do ISO 800, ale właśnie ta waga. Zawsze wszystko targam ze sobą, a torba ze sprzętem waży ponad 4,5 kg. Stąd moje rozterki i myśli, czy wejść w mikro, bo lżejsze, czy zostać w 4/3, bo jednak dużo szybsze?

Mikro 4/3 jest tylko inne , wolniejsze to ono w nowych puszkach już nie jest.
Olek z Panasem dali nam inną ofertę - fajne stalki ,ciekawe 7-14, pojawiły się świetne manualne stalki od Voitka i innych producentów, Oba systemy się uzupełniają , a E-M5 dla mnie to tylko kolejny trochę lepszy dekielek. Nie miałem specjalnego zamiaru wymieniać body, dopóki nie pojawiła się ta nowa matryca i inny system obrazowania'
E-30- E-5-Peny pierwsze, drugie i trzecie to etapy udoskonalania technologii . Każdy był małym kroczkiem do przodu, zmiana nastąpiła w E-M5, pewnie po nim będą kolejne, lepiej dopracowane, świetniejsze, ale ja wciąż liczę na E-7 lub E-70 z ostrzeniem po fazie, a nie tylko po kontraście, bo oba te systemy ostrzenia mają swoje wady i zalety.

Kilogramy? Wiadro stalek też trzeba jakoś zabezpieczyć i zapakować, nawet jak body jest małe.

cissic
29.05.12, 19:42
ale ja wciąż liczę na E-7 lub E-70 z ostrzeniem po fazie
tez zyje nadzieja na nowa puche 4/3

co do sprawy wagi plecaka to od tego roku zupelnie go nie uzywam. plecakom mowie stanowcze i kategoryczne nie:) no chyba, ze ide do pracy. na co dzien nosze nerke przewieszona przez ramie a w srodku OM 50mm f1.4 + OM 135mm f2.8 + ZD 9-18mm. na klacie wisi E-3 z zapietym ZD 14-54mm w pierwszej wersji i deszcz mi nie nie straszny. acha mam tam jeszcze dwie szare poloweczki a polarki sa zamontowane na sloikach i kadry sa moje. pozdrawiam

apz
29.05.12, 19:46

co do sprawy wagi plecaka to od tego roku zupelnie go nie uzywam. plecakom mowie stanowcze i kategoryczne nie:) no chyba, ze ide do pracy. na co dzien nosze nerke przewieszona przez ramie a w srodku OM 50mm f1.4 + OM 135mm f2.8 + ZD 9-18mm. na klacie wisi E-3 z zapietym ZD 14-54mm w pierwszej wersji i deszcz mi nie nie straszny. acha mam tam jeszcze dwie szare poloweczki a polarki sa zamontowane na sloikach i kadry sa moje. pozdrawiam

Fajny zestaw , tylko do polarków się nie mogę przekonać , zawsze jestem bardziej z nich niezadowolony niż zadowolony , ale noszę...

Centus
29.05.12, 20:09

u mnie plecak sie sprawdza bo mam mila rusalke ktora go obsluguje , tzn ja mam plecak na plecach a aparat w rece , jak musze cos zmienic to mila rusalka wyjmuje z plecaka to co chce a chowa to co zbedne ;-)

a polarki sa cacy , kiedys sie czailem czy wydac te ponad 300 pln na polara , dzisiaj nie zaluje ;-)

PS

torbe na ramie tez mam , wtedy jestem samoobslugowy ;-)

cissic
30.05.12, 08:50
tylko do polarków się nie mogę przekonać

uwielbiam swoje polarki. zawsze to dodatkowy znieksztalcacz, ale nie wyobrazam sobie zycia bez nich:)
niestety ostatnio jeden sie troszke uszkodzil i czeka mnie zakup nowego. naszczescie nie bylo to te najdrozsze, wiec koszta sa jeszcze do przelkniecia

u mnie plecak sie sprawdza bo mam mila rusalke ktora go obsluguje , tzn ja mam plecak na plecach a aparat w rece , jak musze cos zmienic to mila rusalka wyjmuje z plecaka to co chce a chowa to co zbedne ;-) a polarki sa cacy , kiedys sie czailem czy wydac te ponad 300 pln na polara , dzisiaj nie zaluje ;-)

PS
torbe na ramie tez mam , wtedy jestem samoobslugowy ;-)

u mnie rusalka nalezy do typu wakacyjnego. czasem krzyknie "zrob mi zdjecie" i po chwili znika z szalonym usmiechem w kolejnym sklepie lub koscie bo lubi sztuke sakralna. czasem przytrzyma jakis dekielek lub sloiczek, ale staram sie byc samowystarczalny. widzialem fajne torby, ale nie moge sie przekonac. lubie byc mobilny i czuc sie lekko

hadan
1.06.12, 11:11
Czytam ten cały wątek i trudno mi to wszystko zrozumieć. Miałem podobny dylemat, jak większość
fotografów. Czytając książki niektórych uznanych fotografów zauważyłem jaka zmiana w nich zaszła
pod wpływem czasu, co zresztą sami podkreślają. Uniwersalnych aparatów nie ma tak samo jak i szkieł.
Po rocznych rozważaniach pozbyłem się większości sprzętu. Wybrałem marki którymi chcę się wspierać.
I tak na spacery i małe wycieczki 2 kompakty Olka. Na wyprawy rodzinne - kompakt i mikro 4/3 Olka + 4 szkła
i na wyprawy pro. kompakt Olka i FF Nikona + 4 szkła. Ale do tych przemyśleń i decyzji a potem ich realizacji
trzeba było dojrzeć. Lepiej uczyć się na cudzych błędach, dlatego lubię to forum.

Pozdrawiam.

slaszysz
1.06.12, 23:42
He, he - "pozbyłem się sprzętu", a nadal są 4 aparaty. :)

chreasy
6.06.12, 12:01
He, he - "pozbyłem się sprzętu", a nadal są 4 aparaty. :)

lol dokładnie dziadzia sam nie wie co pisze, chciałby mieć wszystko aż do grobowej deski i nie wie na co się zdecydować

gibberpl
6.06.12, 18:26
E-30 za 2k. No niezbyt to atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę że system 4/3 i jego przyszłość to duuuży znak zapytania. Stare szkła pro i top pro zuiko to klasa sama dla siebie. Proponuje jednak poszukać czegoś u Pentaxa. Body K5 za 3100 i kit uszczelniony za okolice 350 zł. Potem można przebierać do woli w stałkach limited, czy zoomach o jasności 2.8, zarówno ze stajni pentaxa jak i sigmy oraz tamrona. Perspektywy rozwoju i spróbowania różnych dziedzin foto (portret, reportaż, krajobrazy) znacznie większe, bo wybór szkieł ogromny.

Mirek54
6.06.12, 18:42
lol dokładnie dziadzia sam nie wie co pisze, chciałby mieć wszystko aż do grobowej deski i nie wie na co się zdecydować

No popatrz.Gdybym sie wykrecil rok temu to zamysl z aparatem i szklami do niego powziety przed 40-tu laty sie by sprawdzil i jako dziadzius mial bym do grobowej deski.Exakta i obiektywy do niej wlasnie mi tyle lat sluzyly.Tylko dlatego,ze ktos za mnie zdecydowal to pozbylem sie jej. Inaczej napewno by mi do grobowej deski wystarczyla.Zapewniam Cie,ze mimo posiadania wielu innych "systemow" chyba zadnemu nie udalo sie jej przeskoczyc.
To ze 95% mlodych nowoczesnych forumowych fotografow artystow goni kroliczka to nie znaczy,ze nie mozna czegos miec do grobowej deski.Mozna,i mozna nawet nie goniac za nowosaciami cieszyc sie z udanych kadrow.

Mcarto
6.06.12, 19:08
E-30 za 2k. No niezbyt to atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę że system 4/3 i jego przyszłość to duuuży znak zapytania. Stare szkła pro i top pro zuiko to klasa sama dla siebie. Proponuje jednak poszukać czegoś u Pentaxa. Body K5 za 3100 i kit uszczelniony za okolice 350 zł. Potem można przebierać do woli w stałkach limited, czy zoomach o jasności 2.8, zarówno ze stajni pentaxa jak i sigmy oraz tamrona. Perspektywy rozwoju i spróbowania różnych dziedzin foto (portret, reportaż, krajobrazy) znacznie większe, bo wybór szkieł ogromny.

Hm... też jakiś czas liczyłem na wyjście następcy E-30 bo mikro dopiero się rozwijało i nie wiedziałem czy kupować 14-54, wejść w mikro czy zmienić system.
Fotografia to jednak kosztowne hobby a większość początkujących pasjonatów chce super puchę ze świetnymi obiektywami pokrywającymi przynajmniej zakres 12-200mm na APS. Później nabywa się doświadczenie, nie raz też zaczynamy zajmować się zupełnie inną formą fotografii niż początkowo przewidywaliśmy. Mnie samemu wystarcza w zupełności ogniskowa 100-150 a jeszcze rok temu konecznie chciałem kupić jasną Sigmę 70-200mm.
Najlepiej wg mnie jest pozostać przy obecnym systemie a potem jak z wiedzą przyjdą odpowiedzi i Autor sam będzie mógł sprecyzować jaki sprzęt go interesuje i w jakim systemie go najłatwiej znajdzie.
Ja sam wybrałem też Pentaxa i jestem b.zadowolony; na początku też miałem jakieś "ale" a teraz z każdym miesiącem coraz bardziej się do niego przekonuje ale to system dla mnie - komuś może się nie podobać np. brak tanich obiektywów portretowych ew. brak systemowego jasnego i szybkiego tele...

darkelf
6.06.12, 19:21
Fotografia to jednak kosztowne hobby a większość początkujących pasjonatów chce super puchę ze świetnymi obiektywami

Zack Arias poleca skupić się na jednej stałce i wykorzystać ją maksymalnie zanim kupi się drugi obiektyw. Helmut Newton a autobiografii też pisał, że robil wszystko jedną stałką na początku. Więcej obiektywów w niczym nie pomaga, zdjęcie robi się zawsze jednym.

Mcarto
6.06.12, 21:00
Zack Arias poleca skupić się na jednej stałce i wykorzystać ją maksymalnie zanim kupi się drugi obiektyw. Helmut Newton a autobiografii też pisał, że robil wszystko jedną stałką na początku. Więcej obiektywów w niczym nie pomaga, zdjęcie robi się zawsze jednym.

Ja na szczęście dostałem Olka w dualkicie co mi b.pomogło na początku, zorientowałem się czego potrzebuje i co najbardziej lubię fotografować a potem wybierałem już świadomie.

Napisałem to bo jestem przeciwnikiem doradzania komukolwiek sprzętu jaki ma wybrać. Wiem, że nie jest to łatwe bo sam też na początku dluugie godziny spędziłem na czytaniu rozmaitych porównań, zadałem też wiele głupich pytań ale dysponowałem właściwie tylko wiedzą wyniesioną z czasów fotografowania analogowymi dalmierzami i o AF, DR czy ilości szumów miałem tylko mgliste pojęcie...
Ten etap mam za sobą i rozumiem doskonale Autora który chce wybrać najlepszy sprzęt dla siebie ale wg mnie to na początku najlepiej jest pójść do sklepu, pomacać czy interesująca puszka w danym systemie mi się podoba, wygodnie leży w ręku itp. a potem można poradzić się forum które powinno w zasadzie przytaknąć ew. zaproponować coś lepszego w wybranej kwocie.
Tyle na początek - potem sami zdobywamy doświadczenie i pewnie nie raz zmienimy sprzęt a nawet cały system.

maestro
7.08.13, 19:36
Witam, nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Jak zmienić format 4/3 w Olku e-30 na format 3:2 ? Nie mogę za Chiny znaleźć takiej opcji w menu aparatu ...

grizz
7.08.13, 21:10
Nie zmieniaj - tracisz piksele - wykadrować możesz spokojnie na komputerze.

skow
8.08.13, 00:19
Witam, nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Jak zmienić format 4/3 w Olku e-30 na format 3:2 ? Nie mogę za Chiny znaleźć takiej opcji w menu aparatu ...

Y1 / YG / "IMAGE ASPECT"

gdzie "Y" to klucz francuski.