Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: e-30 vs OM-D E-M5

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e-30 vs OM-D E-M5

Zastanawiam się nad kupnem używanego e-30. Jednak czytając zachwyty nad OM- D, aż chce się poczekać na nowy model, tym bardziej jeśli cenę ustalą na poziomie tej z USA - 3,300plz. Czy warto poczekać na nowego OM-D? Jakie różnice na korzyść jednego czy drugiego widzicie? A w kwestii obiektywów to te z serii "e" będzie można wpiąć do OM-D czy m4/3 to po prostu inna bajka?

Awatar Obiektywny
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: e-30 vs OM-D E-M5

To są zupełnie dwa, różne aparaty. Przypomina to porównanie samochodu dostawczego z osobowym. Poczytaj trochę na forum, znajdziesz informacje dotyczące każdego z w/w modeli. Poza tym różnica w cenie: używany E-30 to koszt od 1300 - 2500 (w zależności od stanu, przebiegu i wyposażenia). Używanego OM-D raczej nie dostaniesz na rynku wtórnym. Cena tego drugiego oscyluje w granicy 5000 złotych (plus dosyć drogie szkiełka) Musisz się określić, jaką tematyką zdjęć się zajmujesz i czego oczekujesz od przyszłego narzędzia pracy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

1. Popatrz na zmianę kursów walut- ceny będą raczej rosły a nie malały.
    2. Popyt na ten aparat jest ogromny- mówię o krajach zamożniejszych niz Polska.
    3. Używany E30 w dobrym stanie wyrwiesz za max 1/3 ceny OM-D. Jeżeli masz jakieś obiektywy 4/3 - zakup jest z pewnością godny rozważenia. Na Alledrogo jeden z klubowiczów wystawił E30.
    Ale.. jak uzyskasz status Olydzedaja, cena OM-D może miło cię zaskoczyć.
    4. Obiektywy 4/3 przez przejściówkę MMF2 można wpiąć do korpusów m4/3. Niestety szybkość działania AF jest taka sobie., ale poza tym działają.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Ząbki, k. Warszawy
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dzięki jak na razie. Więc istotnie optuję przejęcie e-30. Btw, czy cena 2,000 za 3 letni model z 11,000 klepnięciami i 2 użytkownikami wcześniej to dobra cena? Widzę Koriolan masz zestaw w jaki celuję. Na razie będzie to 14-54, ale chcę wymienić na 12-60, który jak widzę jest total PRO, a różnica między obiema to ponoć przepaść, choć nie wszyscy to potwierdzają.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Odbierz PW

12-60 jest fajny- to bardzo uniwersalny obiektyw, dobry optycznie i z e30 jest naprawdę szybki.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

IMHO: 2kpl za e30 to lekki zarcik jak za puche 3 letnia bez gwarancji

Z ta przepascia to tez nie tak do konca, bynajmniej ja jej nie widze (pomijajac ogniskowa bo tu nie ma o czym dyskutowac).
    Kwestia 12-60 nie jest total pro, choc zacny to obiektyw...
    Total pro to by mialo stale swiatlo 2.8, albo jak to by bylo cos pokroju 14-35 czy 35-100

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 29.05.12 o 10:28
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jeśli nie chcesz czuć frustracji, że firma Cie oszukała i nie rozwija systemu na który wydałeś nieco pieniędzy to lepiej kup coś nowego i na topie np. taki O-MD. A tak btw to 12-60 nie jest wart 2x większej kwoty jaka trzeba na niego wyłożyć. Mam ten obiektyw, miałem też okazję spróbować 14-54. Zaoszczędzoną kasę możesz zainwestować w inny słoik albo po prostu wsadzić do skarpety. Osobiście uważam, że pęd aby mieć jak najwięcej w jednym szkle, jeśli poważnie traktujesz sprawę, jest błędem w sztuce. W końcu i tak będzie brakować a to światła, szerokości itd.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robros1 Zobacz posta
    Dzięki jak na razie. Więc istotnie optuję przejęcie e-30. Btw, czy cena 2,000 za 3 letni model z 11,000 klepnięciami i 2 użytkownikami wcześniej to dobra cena? Widzę Koriolan masz zestaw w jaki celuję. Na razie będzie to 14-54, ale chcę wymienić na 12-60, który jak widzę jest total PRO, a różnica między obiema to ponoć przepaść, choć nie wszyscy to potwierdzają.
    Zapamietaj,ze do tanga trzeba dwojga.Te niby pro z jednej strony to za malo.

Awatar Obiektywny
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

robros1, a nie zastanawiałeś się nad E-3?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Jak Ci wyżej powiedzieli, m43 i 4/3 to całkowicie inne systemy.

m43 to miniaturyzacja z konsekwencją wszystkich tego wad ... i zalet ... wszystko zależy od punktu widzenia potencjalnego użytkownika.

Mały przykład z okazji premiery mZD 75mm/1.8 - to będzie (prawdopodobnie) jeden z lepszych obiektywów systemu m43 ... ale optycznie nigdy, przenigdy nie będzie lepszy od zooma ZD35-100mm2.0

.... tu można zacząć wypisywać, za i przeciw:

PS
    Ja jestem nadal w 4/3 ze względu na obiektywy typu 7-14, 14-35, 35-100 ....
    A jak muszę mieć coś małego i poręcznego to zabieram ze sobą LX5 (XZ-1 też się nadaje).

Uprawnienia umieszczania postów