PDA

Zobacz pełną wersję : Leica M Monochrome

Wieprz
10.05.12, 21:05
P (http://www.optyczne.pl/4867-nowość-Leica_M_MONOCHROM.html)ierwsza po Kodaku 760m ;)

http://www.optyczne.pl/4867-nowość-Leica_M_MONOCHROM.html

64038640356403664037

Jan_S
11.05.12, 11:17
Leica zawsze była niszowa, ten aparat tylko umacnia tę tendencję :) chciałbym zobaczyć jakieś zdjęcia z tego wynalazku :)

gibberpl
11.05.12, 11:46
Pisałem już w wątku o Fuji. Matryca monochromatyczna w świece cyfrowym, gdzie konwersja kolor -> B&W zajmuje 2 minuty nie ma racji bytu. Już więcej możliwości stwarza M6 bo chociaż można trzaskać klisze kolorowe i B&W. Jednego nie można im odmówić - odwagi biznesowej.

epicure
11.05.12, 11:51
Patrzę na zdjęcia z tego aparatu i jakoś mnie nie powaliła na kolana ta czarno-biel. To samo mogę uzyskać po konwersji obrazu do B&W ze zwykłej bayerowskiej matrycy.

dzarro
11.05.12, 12:28
Pisałem już w wątku o Fuji. Matryca monochromatyczna w świece cyfrowym, gdzie konwersja kolor -> B&W zajmuje 2 minuty nie ma racji bytu. Już więcej możliwości stwarza M6 bo chociaż można trzaskać klisze kolorowe i B&W. Jednego nie można im odmówić - odwagi biznesowej.

Z tymi 2 minutami to bym nie przesadzał.

---------- Post dodany o 12:28 ---------- Poprzedni post był o 12:15 ----------

Czytałem kiedyś na jakimś forum(chyba Nikona) wypowiedź bardzo zdolnego i kompetentnego fotografa, który głównie pracuje w B&W na analogu, a w cyfrze interesowały go wyłącznie pliki JPG - twierdził, że denerwuje go obróbka komputerowa i ogólnie cały ten RAW to zawracanie d... Może ta Leica jest dla fotografów w tym stylu, do tej pory robili zdjęcia na analogowej Leice wyłącznie w B&W. Teraz chcą przejść na cyfrę ale bez tego całego pitolenia się z konwersją, która jest im niezbyt potrzebna bo są świetni i nieszczególnie muszą coś obrabiać w postprodukcji. Dla nich to byłby taki ideologiczny wybór - przy założeniu, że aspekt zdroworozsądkowy(finansowy zwłaszcza) jest w tym przypadku mało istotny.

Jan_S
11.05.12, 12:44
przeglądnąłem sobie fotki przykładowe z:

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/leica-m-monochrom-preview-samples#page=1

i nie wiem, albo ja się zupełnie nie znam albo naprawdę "wyglądają inaczej" niż te z kolorowej matrycy. Jest jeszcze taka opcja że fotki są takie same z B&W co z koloru tylko że mi cena (czyt. Szpan & Lans) zawróciła w głowie

Thomasso
11.05.12, 13:34
Glupoty gada ten super fotograf. RAW go nie interesuje. To tak jakby powiedzial, ze go negatywy nie interesuja :P
Poprostu anty-techniczny jest i tyle. Jego prawo. Niektorych komputery przerazaja.
Wg. mnie plusem moze byc to ze tam jest faktycznie 18Mpix i nie interpolowane wiec obraz bedzie zyleta (zapewne).

T.

dzarro
11.05.12, 14:10
On pisał z perspektywy swoich indywidualnych preferencji - więc głupot nie gadał. Jak ktoś twierdzi, że technologia X go nie interesuje albo go nudzi, a przy pomocy technologii Y osiąga świetne efekty - to ma rację. Swoją rację.

---------- Post dodany o 14:10 ---------- Poprzedni post był o 14:04 ----------

przeglądnąłem sobie fotki przykładowe z:

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/leica-m-monochrom-preview-samples#page=1

i nie wiem, albo ja się zupełnie nie znam albo naprawdę "wyglądają inaczej" niż te z kolorowej matrycy. Jest jeszcze taka opcja że fotki są takie same z B&W co z koloru tylko że mi cena (czyt. Szpan & Lans) zawróciła w głowie

Bez przesady. To są pstryki testowe - niektóre fajne skądinąd. Możesz znaleźć dziesiątki prac B&W na Bayerze, które na oko będą wyglądały lepiej - bo po prostu będą lepszymi zdjęciami. Taki Chris Friel na przykład, który używał i Nikonów i Canonów a okazjonalnie to nawet Panaskiem nie pogardzał:

http://www.flickr.com/photos/cfriel/tags/mono/

Jan_S
12.05.12, 12:48
Bez przesady. To są pstryki testowe - niektóre fajne skądinąd. ...

no właśnie nie jestem pewien,

Patrząc na zdjęcie L1000003-DNG (pierwsze) z zamieszczonej strony z przykładami: może jestem w błędzie ale tak dobrze oddaną strukturę tkaniny widziałem chyba tylko na zdjęciach z Hasselblada. Z drugiej strony tego magicznie wielkiego DeeRu jakoś nie widzę, na zdjęciu L1000332-DNG (koń) głowa konia jakaś taka przepalona...

epicure
12.05.12, 12:57
Patrząc na zdjęcie L1000003-DNG (pierwsze) z zamieszczonej strony z przykładami: może jestem w błędzie ale tak dobrze oddaną strukturę tkaniny widziałem chyba tylko na zdjęciach z Hasselblada.

Brak filtra AA się kłania.

Z drugiej strony tego magicznie wielkiego DeeRu jakoś nie widzę, na zdjęciu L1000332-DNG (koń) głowa konia jakaś taka przepalona...

Bo DR-u nie widać ot tak, z nietkniętego rawa. Trzeba po ten DR sięgnąć i pociągnąć cienie i/lub zgasić światła. No i przede wszystkim poprawnie naświetlić zdjęcie.

adambieg
12.05.12, 13:09
no właśnie nie jestem pewien,

Patrząc na zdjęcie L1000003-DNG (pierwsze) z zamieszczonej strony z przykładami: może jestem w błędzie ale tak dobrze oddaną strukturę tkaniny widziałem chyba tylko na zdjęciach z Hasselblada. Z drugiej strony tego magicznie wielkiego DeeRu jakoś nie widzę, na zdjęciu L1000332-DNG (koń) głowa konia jakaś taka przepalona...

Nie wiem o czym mówisz, o tym, że widać sploty nitek w materiale? Zapnę do Panasa G3 20/1,7 albo 45/1,8 i również zobaczysz dobrze oddaną strukturę tkaniny. Nie widzę nic specjalnego w tych zdjęciach.

Jan_S
12.05.12, 13:31
Nie wiem o czym mówisz, o tym, że widać sploty nitek w materiale? Zapnę do Panasa G3 20/1,7 albo 45/1,8 i również zobaczysz dobrze oddaną strukturę tkaniny. Nie widzę nic specjalnego w tych zdjęciach.

Chętnie bym zobaczył takie porównanie :) znam możliwości 20/1,7 i pamiętam jak byłem zaskoczony ilością detali gdy po raz pierwszy kitowego zuma zastąpiłem tą stałką. Tym niemniej nie wydaje mi się żeby nawet taki świetny obiektyw był w stanie dogonić M-Monochrome w zakresie rozdzielczości

adambieg
12.05.12, 13:36
Może masz trochę racji, to zdjęcie jest zrobione na ISO 1600 ale myślę, że na niższym 160-400 da się z panasa wyciągnąc takie szczegóły. Wieczorem się pobawię.

nightelf
12.05.12, 14:58
Interesujący pomysł na aparat.
Choć nie wróżę mu wielkiej popularności, nawet wśród fanów Leici.
Konwersja zdjęcia na cz/b mimo wszystko nie zabiera dużo czasu, a dla leniwych są presety.

Ar2
12.05.12, 17:22
http://www.youtube.com/watch?v=WNzYdWqjWh0&feature=relmfu

diabolique
12.05.12, 19:30
Chcę go!
Właśnie po to, by fotografować a nie siedzieć przed kompem konwertując do BW

skow
12.05.12, 20:27
Chcę go!
Właśnie po to, by fotografować a nie siedzieć przed kompem konwertując do BW

Przepraszam ale to mocno bezsensowny argument.

Większość aparatów umożliwia robienie zdjęć B&W, sepia itp od razu bez konwersji na komputerze.

Janeczek
12.05.12, 20:32
Leika upada.
Maja zaje.. problem od kogo brac matryce (Sony?), mieli Kodaka, ktory robil kawal dobrej roboty chocby M9, a teraz ida na dno.
X2? zart jakis?

Milo, przynajmniej nie bede sledzil

pozdrowionka

fret
12.05.12, 20:39
...
Wg. mnie plusem moze byc to ze tam jest faktycznie 18Mpix i nie interpolowane wiec obraz bedzie zyleta (zapewne).

T.

I o to chyba chodzi, żeby wykorzystać wszystkie piksele, a nie połowę.

Laqua
12.05.12, 21:55
Leika upada.
Maja zaje.. problem od kogo brac matryce (Sony?), mieli Kodaka, ktory robil kawal dobrej roboty chocby M9, a teraz ida na dno.
X2? zart jakis?

Milo, przynajmniej nie bede sledzil

pozdrowionka

A skąd kolega wie, że mają problem z dostawcą matryc, chętnie poczytam na ten temat ! Tezy jakoby szli na dno nawet nie warto komentować, od lat na krajowych forach wszelakiej maści "spece" wieszczą upadek tej firmy, pamiętam jak powstawał sklep Leica Store któremu nie wróżono iż przetrwa rok, a tymczasem powstaje nowy. Wyniki finansowe również firma ma przyzwoite ! raczej martwiłbym się o Olka niż o Leice ;)

A aparat naprawdę fajny, oczywiście nie dla każdego i firma doskonale zdaje sobie z tego sprawę !

diabolique
12.05.12, 23:49
Przepraszam ale to mocno bezsensowny argument.

Większość aparatów umożliwia robienie zdjęć B&W, sepia itp od razu bez konwersji na komputerze.

Podaj nazwę jakiegoś dalmierza :)

Vindex
12.05.12, 23:53
Podaj nazwę jakiegoś dalmierza :)

To do zdjec monochromatycznych nadaja sie tylko dalmierze? Idac tym tropem jak ktos znajdzie to nastepnym zarzutem bedzie ze nie nazywa sie Leica?

apz
13.05.12, 02:11
I o to chyba chodzi, żeby wykorzystać wszystkie piksele, a nie połowę.

Jak DR będzie jak z Berlina do Tokio, to, to może być całkiem ciekawy aparacik...

darkelf
13.05.12, 02:54
Pamiętam z jakiejś rozmowy na forum, że ktoś pytał dlaczego nie istnieją cyfrowe aparaty monochromatyczne. Gdy pierwszy się pojawił - od razu narzekanie. Internetowi eksperci :)

apz
13.05.12, 03:05
Pamiętam z jakiejś rozmowy na forum, że ktoś pytał dlaczego nie istnieją cyfrowe aparaty monochromatyczne. Gdy pierwszy się pojawił - od razu narzekanie. Internetowi eksperci :)

Bo wszyscy by woleli , gdyby je robił Olympus i rozprowadzał w dzisiejszej cenie EPL-1...

diabolique
13.05.12, 08:29
To do zdjec monochromatycznych nadaja sie tylko dalmierze? Idac tym tropem jak ktos znajdzie to nastepnym zarzutem bedzie ze nie nazywa sie Leica?

Nie, po prostu lubię używać dalmierzy. Obecnie do zdjęć BW używam analogowego. Dlatego dziwię się, że ktoś mi mówi co mogę kupić nie znając moich potrzeb :)

darkelf
13.05.12, 19:40
Bo wszyscy by woleli , gdyby je robił Olympus i rozprowadzał w dzisiejszej cenie EPL-1...

Największy Onanista Sprzętowy W Polskim Internecie (obecny również na tym forum) zapewne napisze, że sie nie opłaca kupować aparatu który nie robi kolorowych zdjęć i lepiej wydać pieniądze na taki co umie kolory.

nightelf
13.05.12, 19:43
Taki aparat to niezły szpan.
W sam raz do moich skórzanych mokasynów.

Wieprz
17.05.12, 17:25
http://www.flickr.com/photos/terakopian/sets/72157629760539874/

Rafał Czarny
17.05.12, 17:40
Jeśli ten aparat będzie miał zdecydowanie większy DR od "kolorowych" aparatów to jak najbardziej takie posunięcie producenta ma sens. Jeśli nie, to stworzenie takiego aparatu jest sztuką dla sztuki.

Janeczek
17.05.12, 18:36
To jest posuniecie Leiki na przeczekanie i odwrocenie uwagi od M10, ktora miala byc ale jej nie bedzie, ciekawe skad wezma matryce, mogliby gotowca linie Kodaka odkupic, a tak to...

pozdrowionka

PS
Jak do M10 zakupia od Soniaka, to mysle, ze straca swoja wartosc i czesc klientow...

nightelf
17.05.12, 19:58
PS
Jak do M10 zakupia od Soniaka, to mysle, ze straca swoja wartosc i czesc klientow...

Pisząc to miałeś na myśli cześć klientów - czyli ich szacunek?
Wiem, że się odrobinę czepiam, ale trochę to dwuznacznie napisałeś.

Kupić linię matryc Kodaka, ale bez możliwości jej rozwoju byłoby błędem moim zdaniem. Zawsze mogą kupić matrycę od Samsunga, czy może Canona.
Sony to nie jedyna firma na rynku.

Janeczek
17.05.12, 20:11
Z tego co kojarze M10 mieli pokazac w tym roku, niestety nie pokaza, wypuscili wiec to cos BW, a nad M10 musza sie mocno zastanowic, ja wiem, ze moga wziac matryce od kogokolwiek...

Wypuscili tez X2 i wg mnie dali ciala, wizier od olka? no prosze Was, wczesniej klient wiedzial za co placi, za unikalnosc i oczywiscie kropke, a teraz sie okaze, ze tak jak w Prosche Panamera mozna miec to samo ze znaczkiem Skody

pozdrowionka

nightelf
19.05.12, 14:27
Tak było przecież z jakimś kompaktem Leici, który miał odpowiednik Panasonica :)

Przynajmniej Monochrome jest unikalne, ciekawe kto zrobił tą matrycę?

gibberpl
19.05.12, 15:21
Gdzieś czytałem, ale nie pamiętam źródła. Linia i technologia matryc Kodaka jest w posiadaniu Leiki od ponad roku.

Ar2
19.05.12, 18:02
Na sonyalpharumors wspominali, że to może być ta sama matryca co w Sony A57

gietrzy
24.05.12, 09:21
Pierwszy rzut okiem u Huff'a
http://www.stevehuffphoto.com/2012/05/23/leica-monochrom-1st-look-video-and-sample-review-soon/

Wieprz
31.05.12, 12:04
Dużo przyjemnych zdjęć

Porównanie szumu z Leica M9:
http://www.reddotforum.com/content.php/231-ISO-Test-Leica-M-Monochrom-vs.-Leica-M9

i 2 testy zwykłe:
http://blog.mingthein.com/2012/05/23/leica-m-monochrom/
http://www.reddotforum.com/content.php/226-Leica-M-Monochrom-Review

trochę zdjęć Alfreda Weidingera - część z tego aparatu:
http://www.flickr.com/photos/a-weidinger/

Wieprz
23.08.12, 15:35
i zdjęcia przykładowe optycznych.pl. Pewno to znaczy, że wkrótce będą mieli test

http://www.optyczne.pl/5108-nowość-Leica_M_Monochrom_-_przykładowe_zdjęcia.html

gibberpl
23.08.12, 16:46
Coraz bardziej podoba mi się ta Łajka ;-)
Cena mniej :mrgreen:

Laqua
23.08.12, 16:53
wczesniej klient wiedzial za co placi, za unikalnosc i oczywiscie kropke

A za jakość i genialną optykę to już nie płacił co ? jakoś dziwnym trafem sporym "braniem" cieszy się wersja bez kropki a za Monochrom u Roberta Whitea się grzecznie czeka:

http://www.robertwhite.co.uk/cameras/leica-m-monochrom-camera-body.html

To zawsze będzie sprzęt dla bardzo świadomego fotografa i zawsze będzie wzbudzał "fachowe inaczej" komentarze tych którzy go nawet w rękach nie mieli.

adambieg
23.08.12, 17:06
Ta Leica jak i każda inna to aparat dla bogatych, może dlatego nie wzbudza tu fali entuzjazmu. Kwoty, jakie trzeba zapłacic za ten aparat i optyke do niego, to dla większości czysta abstrakcja. A czy ci bogaci nabywcy to tylko snoby czy tez świadomi swoich potrzeb fotografowie' to już zupełnie inna sprawa.

gibberpl
24.08.12, 11:24
Leica zawsze trochę kosztowała. Z drugiej strony trwałość, przynajmniej korpusów analogowych od M2 do M7 jest dość spora. Koszty serwisu niestety również idą w parze za cenami sprzętu.

diabolique
3.12.12, 14:00
Wracając do tematu, wie ktoś może czy jest jakiś specjalny profil aparatu dla M Monochrome w Lightroomie? Czy też są tam jakieś standardowe profile dla adobowego DNG :grin:
Nigdy tego softu nie używałem :cry:

gibberpl
4.12.12, 17:44
Nie mów, że kupiłeś MM.

strOOs
4.12.12, 17:51
Wracając do tematu, wie ktoś może czy jest jakiś specjalny profil aparatu dla M Monochrome w Lightroomie? Czy też są tam jakieś standardowe profile dla adobowego DNG :grin:

Ale po co Ci profil jeśli masz tylko odczytywane 1:1 piksele bez filtra bayera?

Przynajmniej Monochrome jest unikalne, ciekawe kto zrobił tą matrycę?

Nie jest unikalne, PhaseOne wypuścił wcześniej cyfrową przystawkę rejestrującą tylko obraz cz-b :)

diabolique
7.12.12, 09:43
Nie mów, że kupiłeś MM.

Nie mówię :)

Ale po co Ci profil jeśli masz tylko odczytywane 1:1 piksele bez filtra bayera?

Nie wiem, nie znam się na tym, dlatego pytam :(

strOOs
7.12.12, 10:10
Nie wiem, nie znam się na tym, dlatego pytam :(

Profile aparatów są potrzebne w przypadku zdjęć kolorowych. Sama z siebie matryca sczytuje tylko informację o natężeniu światła, a filtr Bayera (lub inny ale te są najpopularniejsze) filtruje barwy docierające do każdego piksela (czujnika światłoczułego) i potem z kilku pikseli generowany jest dany piksel obrazu (trzeba interpolować z czerwonych zielonych i niebieskich pikseli)

Matryca, która nie ma tego filtra daje zdecydowanie ostrzejszy obraz - każdy piksel "pracuje na siebie". Nie jest potrzebny profil matrycy, a ew. profil obiektywu - każdy obiektyw ma inne powłoki nałożone, więc delikatnie inaczej może przenosić barwy.

hades
7.12.12, 10:17

Profil mógłby być dla koloru, a w wersji M trudno chyba coś profilować. Można się za to spodziewać profili do obiektywów, np. http://leicarumors.com/2012/03/06/adobe-lightroom-4-released-with-21-new-leica-m-lens-profiles.aspx/

diabolique
7.12.12, 10:22
Profile aparatów są potrzebne w przypadku zdjęć kolorowych.

No ale Lightroom jakoś musi ten dng z aparatu odczytać, prawda?

Profil mógłby być dla koloru, a w wersji M trudno chyba coś profilować. Można się za to spodziewać profili do obiektywów

Profile obiektywów są zaimplementowane w body, więc nie ma sensu dodatkowo bawić się tym później na kompie. :)

strOOs
7.12.12, 10:56
Profile obiektywów są zaimplementowane w body, więc nie ma sensu dodatkowo bawić się tym później na kompie. :)

Profile dla manualnych szkieł bez elektroniki?

A co do profili w body w ogóle - jeszcze byś się zdziwił co można wyciągnąć kalibrując dane zdjęcie dodatkowo

diabolique
7.12.12, 11:16
Profile dla manualnych szkieł bez elektroniki?

Dokładnie tak.
http://leicarumors.com/wp-content/uploads/2011/03/leitz-hektor-135mm-f4.5-M9-lens-profile.jpg

A co do profili w body w ogóle - jeszcze byś się zdziwił co można wyciągnąć kalibrując dane zdjęcie dodatkowo

Ale ja się nie chcę zdziwić. Nie interesuje mnie obrazek jako wzór z Sevres.
Ja tylko pytam, czy istnieje (przeanalizowany i wykonany przez kogoś) profil dcp Lightrooma dla Leiki Monochrom, czy trzeba korzystać z dedykowanego profilu Adobe.

strOOs
7.12.12, 11:44
6-bit coding is six white or black dots on the mounts of some newer Leica lenses which tell the M9 what lens you're using. 6-bit coding isn't important. If there is a 6-bit code on the lens or you enter it manually, all the M9 does with it is:
1.) Record the focal length in the EXIF data
2.) Compensate partially for some generic vignetting (the M9 has no idea at what actual aperture setting you're shooting, even with 6-bit coded lenses), and
3.) Set the zoom head of the SF 58 flash.

Co do samego profilu - jaki jest sens budowania profilu kolorystycznego dla czarnobiałej matrycy?

Tak to przemyślałem i.. nie ma możliwości sprofilowania tej matrycy. Profil buduje się w oparciu o 24-kolorowy wzornik,a tu się tego nie da. Obraz to obraz i tyle.

diabolique
7.12.12, 11:57
Nie tylko obiektywy z 6-bitowym kodem. Niekodowane obiektywy nie są po prostu wykrywane automatycznie, tylko odnajduje się je ręcznie z poziomu menu.

Co do samego profilu - jaki jest sens budowania profilu kolorystycznego dla czarnobiałej matrycy?
Tak to przemyślałem i.. nie ma możliwości sprofilowania tej matrycy. Profil buduje się w oparciu o 24-kolorowy wzornik,a tu się tego nie da. Obraz to obraz i tyle.

Nie wiem jaki jest sens. Po prostu zrobiłem założenie, że oprogramowanie Lightroom musi odczytywać dane z RAW-a za pomocą jakiego profilu, dzięki któremu zinterpretuje z jaką matrycą ma do czynienia.
Jak mówiłem nie jestem w tym biegły, dlatego dopytuję.

strOOs
7.12.12, 11:59
Nie wiem jaki jest sens. Po prostu zrobiłem założenie, że oprogramowanie Lightroom musi odczytywać dane z RAW-a za pomocą jakiego profilu, dzięki któremu zinterpretuje z jaką matrycą ma do czynienia.
Jak mówiłem nie jestem w tym biegły, dlatego dopytuję.

Zinterpretuje automatycznie po wgraniu RAW. W końcu dane aparatu są w nim zawarte.

diabolique
7.12.12, 12:08
Zinterpretuje automatycznie po wgraniu RAW. W końcu dane aparatu są w nim zawarte.

Prawdopodobnie się nie rozumiemy :)
Dobra, spróbuję naokoło. Dotychczas używałem Capture One. Robiąc przykładowo zdjęcie Nikonem D700 wczytywałem RAWa, który był rozpoznawany jako plik z D700. Ale w każdej chwili mogłem zastosować profil z innego aparatu, np. Canona 5d, czy też innego profilu stworzonego wedle własnych upodobań (lub jednego z czterech różnych profili jak to było w przypadku D700 - dla portretu, krajobrazu itp.).
Tak więc mam świadomość automatycznego rozpoznania profilu aparatu przez oprogramowanie, lecz pytam czy może ktoś gdzieś trafił na profil M Monochrom zrobiony właśnie "hand made", tak jak swego czasu Chromasoft stworzyło (podobno lepszy) profil do M9 (https://sites.google.com/site/chromasoft/referenceimages).

hades
7.12.12, 16:27
O ile profil do M9 ma sens, o tyle tutaj zastanawiam się na co miałby on wpływ.

strOOs
7.12.12, 23:28
Tak więc mam świadomość automatycznego rozpoznania profilu aparatu przez oprogramowanie, lecz pytam czy może ktoś gdzieś trafił na profil M Monochrom zrobiony właśnie "hand made", tak jak swego czasu Chromasoft stworzyło (podobno lepszy) profil do M9 (https://sites.google.com/site/chromasoft/referenceimages).

"Lepszy" do "kolorowego" aparatu. Do aparatu rejestrującego niezniekształcony obraz (brak filtra bayera) nie ma to sensu. To już bardziej mógłbys szukac profili do obróbki (wywoływania RAW) niż samego aparatu - edycja krzywych itd.

diabolique
8.12.12, 00:02
O ile profil do M9 ma sens, o tyle tutaj zastanawiam się na co miałby on wpływ.

Może na to, że RAW nie jest plikiem graficznym tylko plikiem danych. Photoshop lub Lightroom musi mieć jakąś "podpowiedź" jak ma interpretować te dane. Tak sądzę.

To już bardziej mógłbys szukac profili do obróbki (wywoływania RAW) niż samego aparatu - edycja krzywych itd.

Ale jak od początku o to pytam. O profil aparatu do Lightrooma :)

broda
8.12.12, 08:45
Leica w zestawie z tym aparatem daje silver efex pro , dziala jako plugin do photoshopa , chyba najlepszy program do obrobki zdjec czarno-bialych , pozdr

gibberpl
8.12.12, 09:40
Silver Efex jest ok, bawiłem się jeszcze trialem Alien Skin Exposure i tamtejsze symulacje filmów B&W bardziej mi podchodziły.

Jacek_Z
9.12.12, 01:46
.. Matryca monochromatyczna w świece cyfrowym, gdzie konwersja kolor -> B&W zajmuje 2 minuty nie ma racji bytu. .....
. Jednego nie można im odmówić - odwagi biznesowej.Ma rację bytu, bo nie ma filtra Bayera i nie musi być interpolacji. Więc osiąga się łatwiej większe rozdzielczości. Albo mając porównywalną rozdzielczość ma się większe piksele - co skutkuje mniejszymi szumami. W dodatku przecież filtr Bayera przepuszcza około 1/3 światła. Więc jeśli go brak to ...
Ta maszyna to powinien być absolutny kiler jesli chodzi o brak szumów. Nacisk należy położyć na słowo powinien, bo co firma zrobi to inna sprawa :)
Ja się dopraszałem o takie body już kilka lat temu. Brawa za odwagę dla Leiki. Ale jednocześnie przy tej cenie nie będzie to popularny sprzet i inni tym się sugerując mogą nie pójść w ślady Leiki. A szkoda. Można by zrobić taki bezlusterkowiec i miałby on chyba wzięcie przy cenie 3 tys za body.

gibberpl
9.12.12, 09:03
Tak, pooglądałem trochę sampli i zmieniłem zdanie. Szkoda, ze takie body nie jest w bardziej przystępnej cenie.

skow
9.12.12, 13:08
Może na to, że RAW nie jest plikiem graficznym tylko plikiem danych. Photoshop lub Lightroom musi mieć jakąś "podpowiedź" jak ma interpretować te dane. Tak sądzę.
[...]
Ale jak od początku o to pytam. O profil aparatu do Lightrooma :)

Jeśli pliki RAW nie są plikami graficznymi to również pliki typu TIFF nimi nie są.
Z tego co się orientuje to wszystkie pliki typu RAW (ORF, NEF, DNG itp) maja strukturę pliku TIFF.
Jedynie co je różni to inny zestaw metainformacji (tzw EXIF) oraz sposób pakowania danych z matrycy przystosowany przez firmy do własnych celów.
Czyli taki TIFF robi tutaj za kontener, który przechowuje różne dane.

Taki RAW składa się z 2 głównych części:
- danych z matrycy jako ciąg liczb (najczęściej 12 lub 14 bitowych)
- oraz metainformacji na temat korpusu, obiektywu a nawet lampy zewnętrznej czy konwertera.
I właśnie w tych informacja siedzi "podpowiedź" co robić z danymi z matrycy.

Jeśli jakiś program posiłkuje się jakimiś profilami to najczęściej jest to "leczenie syfu za pomocą pudru".
Jedyny sens takich profili widzę do obsługi obiektywów niesystemowych/"analogowych",
które nie są w stanie przekazać informacji o swoich wadach (winieta, zniekształcenia geom. itp)

Wracając do tematu, wie ktoś może czy jest jakiś specjalny profil aparatu [...] w Lightroomie? Czy też są tam jakieś standardowe profile dla adobowego DNG

To byłby już absurd gdyby oprogramowanie Adobe (LR) nie byłoby w stanie prawidłowo odczytać pliku,
który jest w formacie zaprojektowanym i promowanym przez Adobe (DNG).
DNG jest chyba jedynym formatem RAW do którego można w internecie znaleźć dokumentację.

diabolique
9.12.12, 13:27
Jeśli jakiś program posiłkuje się jakimiś profilami to najczęściej jest to "leczenie syfu za pomocą pudru".
(...)
To byłby już absurd gdyby oprogramowanie Adobe (LR) nie byłoby w stanie prawidłowo odczytać pliku,
który jest w formacie zaprojektowanym i promowanym przez Adobe (DNG).

A widzisz, sęk w tym że nie to ładne, co ładne, tylko co się komu podoba. To co dla ciebie jest "leczeniem syfa" dla mnie może być "ciekawszą" interpretacją odczytu danych z matrycy. Np. mniej czerwieni itp. Dla takiego Nikona czy Canona profile "Adobe standard" proponują 4 czy 5 różnych ustawień, w zależności czy chcesz je zastosować do portretu, krajobrazu itp. Czyli ten sam RAW z tego samego aparatu oprogramowanie Adobe może odczytać na różne sposoby i nie jest to żadne "leczenie syfa pudrem".
Ja zwyczajnie i po prostu pytam, czy ktoś gdzieś natknął się na profil L Monochrom do Lightrooma, tak jak podałem we wcześniejszym przykładzie opracowany profil do M9. Nie interesuje mnie inne oprogramowanie, pluginy, mądrości ludyczne itp. Pytam o prostą rzecz - czy ktoś natknął się na plik dcp dla Leica Monochrom (zwany potocznie Henri :wink:).

Mirek54
9.12.12, 14:06
Czytalem na forum lejcy u nich,tez jeden pytanie takie zadal podobne,ale do teraz cisza i brak odpowiedzi.Mozesz sedzic jak cos sie pojawi
http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/digitale-nachbearbeitung/

Jacek_Z
9.12.12, 14:39
Jeśli piksele reagują tylko na ilość światła, a nie na kolor, to nie można opracować profili "kolorystycznych" nadających różną tonalność poszczególnym kolorom. Jedyne co można to mieć różne krzywe kontrastu. Ale to jest operacja do zrobienia na każdym pliku - nawet na jpg.
Profile kolorystyczne są takie jak za analoga - na aparacie (obiektywie) nakręcony filtr pomarańczowy, żółty, czerwony itp :)

nightelf
9.12.12, 14:53
Może Panasonic, albo Sony wypuści jakiegoś klona Monochrome :wink:
Poniżej 3000 zł i z czułością ISO od 100 to mógłbym sobie kupić :D

apz
9.12.12, 15:12
Może Panasonic, albo Sony wypuści jakiegoś klona Monochrome :wink:
Poniżej 3000 zł i z czułością ISO od 100 to mógłbym sobie kupić :D

Olek ustami jednego z wyższych funkcyjnych wykluczył taką możliwość...

Mirek54
9.12.12, 15:18
Olek ustami jednego z wyższych funkcyjnych wykluczył taką możliwość...

A mial Saboor nic nie klepac przedwczesnie.

skow
9.12.12, 15:22
A widzisz, sęk w tym że nie to ładne, co ładne, tylko co się komu podoba. To co dla ciebie jest "leczeniem syfa" dla mnie może być "ciekawszą" interpretacją odczytu danych z matrycy. Np. mniej czerwieni itp. Dla takiego Nikona czy Canona profile "Adobe standard" proponują 4 czy 5 różnych ustawień, w zależności czy chcesz je zastosować do portretu, krajobrazu itp. Czyli ten sam RAW z tego samego aparatu oprogramowanie Adobe może odczytać na różne sposoby i nie jest to żadne "leczenie syfa pudrem".
Ja zwyczajnie i po prostu pytam, czy ktoś gdzieś natknął się na profil L Monochrom do Lightrooma, tak jak podałem we wcześniejszym przykładzie opracowany profil do M9. Nie interesuje mnie inne oprogramowanie, pluginy, mądrości ludyczne itp. Pytam o prostą rzecz - czy ktoś natknął się na plik dcp dla Leica Monochrom (zwany potocznie Henri :wink:).

Jeśli pojecie profilu zawęzimy do pliku DCP (DNG camera profiles) to taki profil dla Leica Monochrom jest faktycznie chyba niepotrzebny.
Jedynie na co miałby wpływ to na nadpisanie "ProfileToneCurve" czyli krzywej.
Napisanie sobie takiego pliku DCP (plik XML) tylko dla tej krzywej to nic trudnego. Wystarczy "notatnik".

FAQ Adobe:
Pytanie: What exactly goes into one of these new DNG Camera Profiles? Descriptions of color, tone, noise, detail, etc?
Odpowiedź: DNG camera profiles only describe color and tone. Other aspects of an imaging system's behavior (e.g., noise, detail, geometric distortions, etc.) are not stored in these camera profiles.

Jacek_Z
9.12.12, 15:40
Olek ustami jednego z wyższych funkcyjnych wykluczył taką możliwość...Olek też kiedyś deklarował, że skończył się ścigać na MPx (to było przy 10 czy 12 Mpx o ile pamiętam). Nikon mówił, że DX zaspokaja fotografów - to było gdy pytano o FF. Nie mówili nie, ale .... wiadomo - wypuszczono potem D3 i kolejne FX. Czas robi swoje. Wszyscy się przyglądają rynkowi. Gdy komuś wypali BW to inni też coś takiego zaproponują. Leikowskie nie jest reprezentatywne ze względu na cenę. Sądzę, że tanie małe body BW miałoby wzięcie. Jako drugi/trzeci aparat oczywiście.

diabolique
9.12.12, 19:55
Jeśli pojecie profilu zawęzimy do pliku DCP (DNG camera profiles) to taki profil dla Leica Monochrom jest faktycznie chyba niepotrzebny.
Jedynie na co miałby wpływ to na nadpisanie "ProfileToneCurve" czyli krzywej.

Okey, teraz już jasne :)

Wieprz
13.01.14, 12:49
w sumie nieszpetne ale z pozaestetycznego punktu widzenia trochę niestosowne.

http://www.youtube.com/watch?v=AyctP3J6GHE&feature=youtu.be