Zobacz pełną wersję : Amatorka - pierwsze próby :):)
Witam wszystkich serdecznie .
Na forum jestem nowa więc bardzo się " boję" waszych opini ale za każdą pochwałę oraz każdą krytykę z góry bardzo dziękuję :):)1
163304263315363314463313563312
6633117633108633099633081063307
116330612633051363316
OK, to ja zaczne od sakramentalnego: numeruj fotki pliz, dużo łatwiej się do nich odnosić
:D
masz rację, że się boisz.... Pracuj dalej nad kadrowaniem, kompozycją no i przede wszystki motywem zdjęcia... Oglądaj galerie i prace innych! Numeruj wystawione to po pierwsze, by było się do czego konkretnie odnieść. Ostatnie : dziewczynka - zdjęcie z pomysłem tylko z prawej za dużo, trzeba przyciąć. Orhidee odpuść, są piękne same w sobie, i wielką sztuką jest zrobić foto by było lepsze od oryginału. Szukaj ciekawych motywów i fascynacji.... Jedni focą robaczki , motylki inni dzieci a inni pejzaże na przykład.... Próbuj.....
bardzo dziekuję za pierwsze uwagi :):)
Poza numerowaniem zdjec zmniejszaj je tez jakins programem do obrobki fot. Chocby i darmowym GIMPem.
Tak do rozmiarow 1024x768 pikseli.
Co do samych zdjec.. poczatki sa trudne. Z tych zaprezentowanych jedynie ostatnie z sympatycznym dzieciakiem mi w miare pasuje.
Choc inaczej bym kadrowal. O tak:
63317
Tomek
Poza numerowaniem zdjec zmniejszaj je tez jakins programem do obrobki fot. Chocby i darmowym GIMPem.
Tak do rozmiarow 1024x768 pikseli.
Co do samych zdjec.. poczatki sa trudne. Z tych zaprezentowanych jedynie ostatnie z sympatycznym dzieciakiem mi w miare pasuje.
Choc inaczej bym kadrowal. O tak:
63317
Tomek
Toż to napisałem.... ale Ty pokazałeś....
Zdjęcia muszą mieć przede wszystkim sens, nie bardzo wiadomo co chciałaś na nich osiągnąć, co chciałas pokazać. Niektóre wydają sie mocno przerobione graficznie, a też nie wiadomo jaki był zamysł. Polecam kupić dobrą książkę o fotografii i skupić się na jakimś jednym temacie.
Zdjęcia muszą mieć przede wszystkim sens, nie bardzo wiadomo co chciałaś na nich osiągnąć, co chciałas pokazać. Niektóre wydają sie mocno przerobione graficznie, a też nie wiadomo jaki był zamysł. Polecam kupić dobrą książkę o fotografii i skupić się na jakimś jednym temacie.
Masz 100% racji.
Kazde mazanie ,kazda przerobka powinna cos niesc ze zdjeciem.Co do ksiazki to mam tez inny pomysl.Moze taniej bedzie jak napiszesz kilkaset postow,pozachwalasz kilku.Napiszesz jak ich zdjecia sa fantastyczne.Wtedy i zamysl po jakims czasie nie bedzie potrzebny,mazania i przerobki beda niekonwencjonalnym kierunkiem,a wszystko co teraz jest normalnie nie do przyjecia bedzie akceptowalne i ochem i achem skwitowane.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A teraz napisz mi co Ci te kwiatki zrobily zlego,ze je tak pokazuesz????????
...
A teraz napisz mi co Ci te kwiatki zrobily zlego,ze je tak pokazuesz????????
Mi nasuwa się jeszcze jedno pytanie. Cóż my Ci zrobiliśmy, że raczysz nas widokiem nocnika ( z zawartością...) :mrgreen:
a ja za wszystkimi, od siebie ze chyba dzialy pomylone, ja pietro nizej zaczolem i jeszcze tam jestem :p ,pzdr.
oki spoko poprawie się :)
a jeżeli chodzi o nocnik to tak jakoś wyszło hi hi hi
teraz kolejne fotki i kolejna pochwała albo krytyka
163337 2 63338 3 63339
163337 2 63338 3 63339
obawiam sie ze nie bedzie co chwalic ;-(
jezeli chodzi o kaczki oraz inne zwierzeta , lepiej wygladaja kiedy fotografuje sie je z "ich" poziomu , ujecia z gory wiele psuja
warto tez zastanowic sie co chcemy danym zdjeciem powiedziec , pomyslec chwile co jest tematem danego zdjecia i w jaki sposob go wyeksponowac
pomijam juz kwestie techniczne , nie ma sensu publikowac poruszonego zdjecia zwyklych kaczek , mozna by na to przymknac oko gdyby byl to jakis unikatowy na skale swiatowa gatunek podczas czegos wyjatkowego , wtedy takie zdjecie ma wartosc dokumentalna i pewne aspekty techniczne mozna przebolec
ja mysle ze najlepsza rada dla Ciebie , bedzie przeczytanie kilku ksiazek albo zerkniecie do forumowej galerii publicznej , bo rowniez ogladajac zdjecia innych mozna szybko zrozumiec o co w tym wszystkim biega
a swoja droga witam kolejna osobe z Poznania , coraz wiecej nas tutaj ostanimi czasy ;-)
gdybym mial jeszcze cos doradzic , moze wybierz sie w jakis dzien na miasto (dobrym dniem jest sobota rano) , poobserwuj ludzi , szukaj emocji w ich zachowaniach , ciekawych podtekstow , jakis ciekawych relacji , moze tam sie latwiej odnajdziesz , byle oczywiscie przelamac strach przed foceniem ludzi ;-)
163337 2 63338 3 63339
2 i 3 eksperymenta i fajnie, poczytaj o kadrowaniu i świetle o różnych porach: złota godzina itp .... . Światło i jego barwa dużo zmienią.
63340 to taka pseudo złota godzina i inne kadrowanie.
A tego psa skąś znam, moje nogawki nawet bardziej. :-(
jezeli chodzi o kaczki oraz inne zwierzeta , lepiej wygladaja kiedy fotografuje sie je z "ich" poziomu ,
to dotyczy również ludzi, o czym piszą w każdym poradniku na temat portretów ale czego nie rozumie 90% fotografów z pewnego portalu i co widać zawsze, gdy są wyżsi od modelki ;)
to dotyczy również ludzi, o czym piszą w każdym poradniku na temat portretów ale czego nie rozumie 90% fotografów z pewnego portalu i co widać zawsze, gdy są wyżsi od modelki ;)
o ludziach nie pisalem , bo wydawalo mi sie to oczywiste , a o foceniu zwierzakow z ich perspektywy dowiedzialem sie na tym forum , za co serdecznie dziekuje
i zakladajacej watek polecam czytanie forum , bo naprawde mozna sie tutaj wiele nauczyc
Reedmooley
25.04.12, 19:19
Temat chyba do przeniesienia piętro niżej:) Napisz może czym robisz fotki:)
mój nabytek to Olympus Pen E-PL3
Wstaw jeszcze kilka , tylko przemyśl co wstawiasz. Podstawa, dobre technicznie. Potem pomyśl które Ci się podoba i uważasz , że jest warte POKAZANIA innym.
1 63363 2 63364 3 63365 4 63366 5
Zrobmy inaczej.Moze Ty napisz dlaczego zrobione i wstawione jest to czy tamto zdjecie.Co Ciebie fascynuje w nim,ze pokazujesz i chcesz poznac zdanie innych.
Początki przy publikacji fot zawsze są trudne, trzeba się przestawić z trybu: "bo mi się podoba" na "to może się podobać grupie".
Robiąc zdjęcie często kierujemy się emocjami, których po prostu nie widać. Fota dla publiki powinna być technicznie dobra i zrozumiała.
Powodzenia
Saboor
63391
Ostatnie wrzutka jest lepsza już nieco, pierwsze niezłe tylko niebo za jasne....za mało emocji, nastroju czy jakoś tak :mrgreen:
Reedmooley
26.04.12, 12:48
Z ostatniej wrzuty- 1 po poprawce Krakmana i 3, mogły by też fajnie wyglądać w B/W
Pozdr
a takie ????????????
1 63395 2 63394 3 63396 4 63397
a takie ????????????
1 63395 2 63394 3 63396 4 63397
zaczynasz się irytować...niepotrzebnie...skup się na jednym temacie! jeśli robisz zdjęcia brzózek to zrób ich 10-15-20,popatrz zastanów sie...jak zrobisz jedną to więcej niż pewne że kicha z tego wyjdzie...nawet najlepszy miszczunio nie poprzestaje na jednym ujęciu...
dwójka , motyw ciekawy mógłby być gdyby był fotografowany z innej perspektywy. Nie wiem z jakiej lepszy , trzeba eksperymentować a nie pstryknąć fotkę i idziemy dalej.
Trójka - co jest motywem ? lasek brzozowy czy droga? pewnie lepiej byłoby przesunąć obiektyw nieco w lewo i byłaby droga w zagajniku brzozowym.
Oglądaj zdjęcia innych , zobacz na moje pejzaże i innych. Może nie wszystkie idealne ale.... pooglądaj .
oraz coś takiego mi wyszło, według mnie można trochę podumać ....https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63399&d=1335456815&thumb=1 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63399&d=1335456815)
oraz moja mała modelka https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63406&d=1335457736&thumb=1 (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=63406&d=1335457736)
Modelka mała podoba się.
Ale mam wrażenie , że za jasne zdjęcia wstawiasz, czy inni też mają takie wrażenie , czy to mój monitor wypasiony przestał się paś...:grin:
Modelka mała podoba się.
Ale mam wrażenie , że za jasne zdjęcia wstawiasz, czy inni też mają takie wrażenie , czy to mój monitor wypasiony przestał się paś...:grin:
potwierdzam...odbiór :mrgreen:
Modelka mała podoba się.
Są za jasne.
aneczka77, nie spiesz się, zanim naciśniesz spust migawki troszkę podumaj, co ma być w kadrze, co przeszkadza, jak światło gra.
Po pewnym czasie wejdzie Ci to w nawyk.
"no dobra" jak to mówi moja modelka . Cwiczenia czynią mistrza więc trza ćwiczyć . bardzo dziękuję za opinie :):):)
63408
tak by było trochę lepiej
dawaj troszkę mniejsze pliki...
jeszcze jedno i idę ćwiczyć ......63409
jeszcze jedno i idę ćwiczyć ......63409
już lepiej...ale uważaj jak focisz pod światło !!